Det är totalt 23 hästar som vill vara med i Prix d’Amérique. Anmälningarna till världens tuffaste travlopp gick ut på måndagen.

På söndag eftermiddag avgörs 2015 års upplaga av Prix d’Amérique, av många ansett som världens främsta travlopp. Ett förstapris på 450 000 euro samt evig ära och berömmelse tillfaller vinnaren. På måndagsmorgonen gick anmälningstiden ut till loppet och kvarstår som intressenter gör 23 hästar. Det betyder att fem av dem måste stryka på foten innan den slutliga startlistan blir klar vid lunchtid på torsdag.

Mosaique Face ska vara med i PdA. Foto: ALN

Fem svensktränade hästar finns med bland de 23. Solvato är automatiskt inkvalad via segern i Prix de Bourgogne och Tumble Dust det samma genom sin vinst i Critérium Continental. Kadett C.D. och Mosaique Face platsar på vinstsumma. Det gör emellertid inte Backfire som också är preliminärt anmäld, men stoet figurerar även i listan till Prix du Luxembourg på lördagen.

Anmälda är också förhandsfavoriterna Up And Quick och Texas Charm, liksom söndagens Prix de Cornulier-kombattanter Roxane Griff och Tiégo d’Etang. Här finns även intressanta namn som Timoko, som ska köras av Björn Goop, amerikanskan Maven, den femåriga kanonen Aladin d’Ecajeul och sexåriga Vulcain de Vandel som är klar för start sedan segern i Prix Tenor de Baune.

Följande hästar är anmälda (listan i vinstsummeordning med minst pengar överst):

Amiral Sacha
Vulcain de Vandel
Backfire
Tumble Dust
Viking de Val
Voltigeur de Myrt
Solvato
Olmo Holz
Une Fille d’Amour
Linda di Casei
Aladin d’Ecajeul
Kadett C.D.
Mosaique Face
Roxana de Barbray
Uhlan de Val
Sévérino
Napoleon Bar
Texas Charm
Maven
Up And Quick
Tiégo d’Etang
Timoko
Roxane Griff

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tumble Dust årets häst – i Danmark

Tumble Dust årets häst – i Danmark

På söndag tävlar han i Prix d’Amérique. I helgen som gick utsågs Tumble Dust till Årets Häst – i Danmark.

Den danska Hästgalan avverkades under lördagen i Århus och det blev en svensktränad häst som tog kvällens förnämsta utmärkelse. Tomas Malmqvist-tränade men danskfödde Tumble Dust utsågs till Årets Häst i Danmark.

Flemming - årets tränare. Foto: ALN

Tumble Dust, som även tog priset som Årets Fyraåring, hade en riktigt succéfylld säsong med segrar i bland annat Danskt Travderby och Critérium Continental. På söndag gör femåringen sin första start för året – i självaste Prix d’Amérique på Vincennes.

Årets Tränare i Danmark blev inte oväntat Flemming Jensen. Utmärkelsen Årets Kusk gick till Jeppe Juel som skördat stora framgångar, inte minst med Copenhagen Cup-vinnaren Orali som fick priset som Årets Äldre.

Här är ett urval av vinnarna i trav-klasserna:

Årets Häst: Tumble Dust
Årets Tränare: Flemming Jensen
Årets Kusk: Jeppe Juel
Årets Äldre: Orali
Årets Fyraåring: Tumble Dust
Årets Treåring: Winston Sisa
Årets Tvååring: Amalie Bork
Årets Komet: Peter Jensen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Måndag: V64-tips till Färjestad

V64 Färjestad 19 januari  

Omgången: Jackpot i och med att fyrorna brann inne igår och fem miljoner att spela om för full pott. Det finns några stora favoriter och bästa spiken har toppchans, det lutar väl inte åt någon jätteutdelning med ojämna lopp. Därför spelar jag även en fleris på A-hästarna. Det är skotvång som gäller på Färjestad i kväll.  

Bästa spiken: 11 Fossens Bonus (V64-5) såg verkligen jättefin ut i comebacken efter sin långa frånvaro och visade att han håller V75-klass. Att han ska förlora känns inte sannolikt och visst spikar jag trots det stora favoritskapet.

Spik 2: 14 Nobile di Poggio (V64-4) gynnas av tre strykningar, slipper möta Rock Me, Art On Line och grabbarna i monté och dessa bör han helt enkelt städa av.

V6-förslaget är på 1.920 kronor (enbart för alla rätt):

6-5 (8-4)

1-5-10-9-8-2-11-7-6-3-4-12 (1-5)

5-2-3-1-6-12-7-10-4-11 (5-2)

14 Nobile di Poggio (10-12)

11 Fossens Bonus (1-5)

4-11-8-5 (3-10) 

2x12x10x1x1x4 = 960 kr

Fleris: 2x4x3x1x1x4 = 96 rader x 10 = 960 kr

DD-förslag på 1000 kronor:

11-4 x 700 

11-8 x 300

 

V64-1:

Ranking: A: 6-5 B: 8-4-7-3 C: 1-2 

Spetsanalys: Pipsqueak var snabb med liknande läge då han höll ledarryggen på Solvalla, men Quantum Sailor borde dra till ledningen. Tastas där om inte favoriten kommer tidigt, och det lär han väl göra.

Loppanalys: Daniel Redén har en hel armada att plocka ut, i de flesta klasserna och här kommer 6 Only In Its Class ut efter nästan ett års frånvaro. Han ska inte vara hårt vässad, det brukar de sällan vara då han plockar ut dem utan det är lite Tarzan över det hela, de ska tävla sig i form. Nu är detta en skjuter som lekt till seger på 11-tider och han är förmodligen överlägsen ett rätt trött måndagsgäng i Karlstad. Dock kan han ju vara lite rostig och även om segerchansen är stor så ”tar” det bra om han skulle bränna, och han är kastrerad och det har varit krångel så jag tar chansen och dubblar.

Med 5 Quantum Sailor som har bäst form och han tar ledningen. Sedan kan det ju bli släpp till favoriten om han kommer. Det behöver inte vara fel heller då han lär få chansen då dödenshästen knappast vill vara med på sista långsidan då farten dras upp. Han är bäst på kortspeed, som vid segern näst senast – även om han har bra spetsstatistik med Sailor. Andrahandaren 9 Nearly Nine Feet är tyvärr sent struken, den hade vi då redan ratat…

V64-2:

Ranking: A: 1-5-10-9 B: 8-2-11-7-6-3 C: 4-12 

Spetsanalys: Lite lurigt med voltstart, men Emmy Jovalley har spetsat från innern tidigare och prickar Micke J som är duktigt på det – då kan hon hålla upp. Båda springspåren är de som utmanar, främst Miss Edel som varit snabb med just springspår tidigare.

Loppanalys: Ett klurigt lopp där 10 Twins Divigaflinga vinner om hon är som vid segern näst senast. Då hade hon en av sina toppdagar och bara mosade dem och vann övertygande. Lika bra som hon var då, lika klen var hon senast och är behandlad. Dessutom stor skorisk vilket hämmar henne och då är hon mer en vanlig häst.

Vi chanstippar 1 Emmy Jovalley som varit väldigt positiv, det är en häst som givit Micke gråa hår, men näst senast spurtade hon mycket positivt i DD-lopp och senast var det på håret att Micke J dragit musten ur alla på kladdiga banan, men hon åkte dit sista 50. Håller hon upp ledningen kan det bli så att hon håller undan nu istället för det verkar passa att dra i spets. 

5 Wonderful Eclipse var märkbart förbättrad senast då hon kördes till ledningen, sedan hade kusken fulla tömmar och hade mest att tänka på att hålla sig kvar i vagnen. Plättlätt stack hon undan. Gör hon om det loppet måste hon räknas även bakifrån. 

9 Global On Fire är svårbedömd, dubbla galopper senast för sadel och troligen skor igen är tveksamt, men som häst duger hon gott. Dessutom lopp i kroppen nu.  

V64-3:

Ranking: A: 5-2-3 B: 1-6-12-7-10 C: 4-11 

Spetsanalys: Sköter sig Hunter Mahan tror vi att han körs till ledningen efter 400-500 meter, men han är inte helt stabil.   

Loppanalys: 2 Hunter Mahan är en häst som duger bra i ett vanligt lopp och han tar bra med mark. Vid segern krossade han dem och bara dundrade undan i starkstil. Han var halvbetrodd på V75 senast men fick inte rätt fäste enligt Micke och fick ge sig. Det är risk för snö och därmed kan det bli samma visa igen, och han galopperade då han hade spår 4 i volt. Bäst är han men det finns alltså frågetecken.

Vi tippar skrällen 5 Telson Le Fol som borde vara gynnad av krävande bana som det kan bli om det snöar. Han spurtade bra senast och även om han kanske inte hunnit ifatt ledande Nexus Tilly om denne travat så var det stark avslutning. Han kan mata ner alla!

3 Sudbury är betrodd som vanligt, men han är ingen hjälte om han måste göra jobb. Det klaffade bra för Olle senast och han höll undan och hoppar favorit luktar det spets – då kan det gå.  

V64-4:

Ranking: A: 14 B: 10-12-4-2-11-5-13 C: 1-9-7-3 

Spetsanalys: Klena hästar på start men som Hurricane Häss öppnat tidigare lär han ridas till spets igen.   

Loppanalys: Inget vidare montélopp med tre strykningar dessutom och vi tror helt enkelt att 14 Nobile di Poggio vinner och spikar honom. Han har gjort det bra mot mycket tuffare hästar i monté, jagade starkt mot Art On Line på fin tid och fick stryk av denne samt Rock Me efter det. Senast var det grovjobb på bra ledare som tvåa. Nu möter han enkla hästar, och formsvagt på de bästa, och han känns bara bäst. Han tål att göra allt grovjobb mot dessa, och ryttarinnan har gjort det bra på honom tidigare. 

4 Mccabe spikade vi senast och han speedade till enkel seger, men nu är det tuffare att hålla undan för favoriten. 10 Garcon L.L. är bäst av övriga, men även om han har tränat bra lär han behöva lopp för att matcha spiken tror jag.  

V64-5:

Ranking: A: 11 B: 1-5-10-9-4-8-12-2 C: 3-7  

Spetsanalys: Inte helt givet hur detta blir kört, men lite veka hästar som är snabbast. Kör Björn till spets efter en bit med Crazy Foot Mambo? Annars är det troligen Look At My Face som tar ledningen i förstaläget, och han gick bra i somras då han höll bra från ledningen och nu 1600.  

Loppanalys: Inget snack om saken detta ska favoriten 11 Fossens Bonus vinna! Han har mycket hög kapacitet, och ärt alldeles för bra för sina 130 lax han har på kontot. Han spddes en lysande framtid då han gjorde första startens för Magnus och imponerade stort. Han bollade med Tack Wee via 12,5 sista varvet i december 2013. Före det lekte han verkligen med hyggliga hästar då han blåste till dem på 200 meter över långsidan och vann helt överlägset. Efter mycket strul gjorde han comeback senast, och de positiva rapporterna visade sig vara korrekta. Magnus lämnade inget åt slumpen och stack undan redan 600 kvar och hästen såg jättefin ut via 13 sista 700 metrarna. Detta är en V75-vinnare under våren och han har förmågan att växla ett fält på en långsida (se ovan) och vi tvekar inte att spika.

Det är tunt bakom men 1 Sonia’s Dream ska vara närmare rätt form med lopp i kroppen. Hon fick ett tufft lopp senast, stack undan i slutsvängen men stumnade och höll undan på stumma ben. Kanske får hon svårt att hålla spets, men det är bra fart i henne och läget ger en bra resa.  

5 Crazy Foot Mambo ledde till sista stegen senast i ett upplopp som inte går till historien som det snabbaste. Banan var krävande och hästen kan bli tvåa både om Björn hittar till spets eller kör ett rygglopp.

 V64-6:

Ranking: A: 4-11-8-5 B: 3-10-9 C: 12-1-7-2-6 

Spetsanalys: Vi tror att Moberg har bra chans att köra till ledningen med Monte Major. Han ska hålla ut Nabab di Poggio (troligen med skor) och sida-sida måste det vara bra chans att lyckas – de inbördes kuskarna till trots…  

Loppanalys: Vi tar med fyra hästar i avslutningen, på DD spelar vi med två av dem då det är en storfavorit i första. Tipset till 4 Monte Major som vi tror kommer till ledningen och där trivs han bra. Han trivdes inte på betongbanan senast och höll väl mest farten, och har fått liten pust. Nu blir det bättre banan, även om den kan bli moddig och som han gick näst senast duger gott. Han har vunnit två senaste gångerna han gått i spets, och borde få dämpa lite på mellanvarvet och hinna undan. Skor är inget plus, men okej.

Andra betrodda 5 Nabab di Poggio verkar klart missgynnad av skor, och det är risk för skor och till och med brodd. Han har varit lite sämre två senaste loppen med skor, så viktig balanskoll (och hur man ens får köra i dessa tider med skotvång). Björn upp och hästen går till mål, men som sagt med skor har han varit mindre stark till slut. Risk för dödens nu med.

11 Princess Wine var riktigt bra senast. Hon kaxade nog upp sig då Smirre Creek var dålig och hon fick direkt grepp och försvann ifrån med flera längder. Är hon lika bra nu kan de få hålla i hatten sista 500 metrarna, och om hon kommer till vill säga.

Skrällspel med 8 Quangaroo Zet på DD och tar med på V64. Han är halsopererad och kanske är det nyckeln att han inte tagit i tidigare? Kapacitet finns det gott om och Redéns ska passas. Bra värde ikväll!

Redaktionen, travnet.se

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
De är ute efter guld på Bergsåker
Nästa nyhet
De är ute efter guld på Bergsåker

De är ute efter guld på Bergsåker

Årets fjärde V75-omgång avgörs på Bergsåker. Gulddivisionen får ses som lördagens höjdpunkt.

Samtidigt som vinterns stora travfest är i full gång i Paris avverkar Bergsåker helgens första V75-omgång (Solvalla kör ju också en under söndagen). En ordinarie Gulddivisionen med 150 000 kronor till vinnaren är en av begivenheterna i Sundsvall.

Här får vi se She Loves You F.I. i sin tredje start för Robert Bergh, de två första har slutat i segern. Mot sig får stoet bland andra tuffa Canaka B.F. och Going For Gold Zaz. Här är startlistan:

2140 auto

1 Herr Ratzeputz – Peter M Andersson
2 She Loves You F.I. – Robert Bergh
3 Trustworthy  Ås – Henrik Svensson
4 Going For Gold Zaz – Jorma Kontio
5 Canaka B.F. – Ulf Ohlsson
6 Clear Sign – Ove A Lindqvist
7 Kaka A.T. – Torbjörn Jansson
8 Rakas – Per Lennartsson
9 Luckycharm Hanover – Örjan Kihlström

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Romme: "Det ska bli en intressant debut"
Nästa nyhet
V4 Romme: ”Det ska bli en intressant debut”

V4 Romme: ”Det ska bli en intressant debut”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han har varit hos oss några veckor men den känns som en fin häst. Vi har kört honom 21/2000 som snabbast men han har inte tävlat på ett och ett halvt år vilket gör honom svårbedömd. Det ska bli en intressant debut och vad jag förstår är det en häst med kapacitet. Skor runt om, säger Peter G Norman om Comte du Pommeau (V4-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Romme. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

9 Knobben Skarpek – Vi har haft dåliga träningsförhållanden på slutet och han har mest lufsat på men de oroar inte. Däremot sparkade han av sig skorna nyligen och det blir annan balans idag med tåbrodd fram. Då han var ung så slog hans sig på kronranden med den balansen så det är ett frågetecken. Han har dock blivit starkare och bättre och jag tror det ska fungera. Bak är han van vid att ha brodd. Han är mer stark än snabb och körs offensivt och har kommit till ledningen i sina senaste starter. Jag vet inte riktigt hur han är med ryggresa. Inga andra ändringar, säger Anna Nordlund.

10 Värsting Kungen – Han har haft stora problem med voltstart tidigare och detta blir en test. Vi har nära till banan så vi provar då det är dåligt med autostartslopp. Han är för övrigt fin och det blir skor runt om igen. Det går inte att döva ner honom mer än vi gjort så det finns inget att göra där. Han är inte toppform och det är bra emot så även om han mot förmodan går iväg så blir det tufft att vinna, säger Lena Wallin.

14 Vingbo Molly – Hon måste sköta sig innan jag vågar tro spå mycket mer om hennes chanser i lopp. Hästen känns som hon ska men har galopperade i två raka starter efter lång vila. Vi hoppas på felfritt lopp och lite pengar. Skor runt om, säger Åsa E Eriksson.

Lopp 2, V4-2

3 Global Newsletter – Han var behandlad inför senast och kändes bra men banan var för hård samtidigt som jag korrigerade hästen och det blev galopp. Han kan öppna bra och trivs i tät så vi provar. Då får Melker tugga utvändigt och min kan hålla då hästen har bra kunnande. Skor runt om och öppet huvudlag, säger Niclas Benzon.

12 Liberty V.H. – Hon var duktig senast men nu är spåret iskallt och hon trivs bäst med tidig tätkänning så det blir svårt. Hon tävlar åter med skor runt om, säger Per Ludvig Nilsen.

Lopp 3, V4-3

4 Mynta Broline – Han var okej senast men jag hade nog väntat mig lite mer. Han tog stryk av en häst sista biten vilket jag inte tycker han borde gjort men jag tror han kommer vara bättre nu. Han var inte alltför hårt tagen innan Axevallastarten men ändå har jag svårt att tro på segerchans. Platschans kanske och vi kör med samma balans som senast, säger Hans Karlsson.

5 Nice And Easy – Hon galopperade senast men det tar vi som ett olycksfall i arbetet. Dagfinn sa i alla fall att hästen kändes fin och de fick dessutom trafikproblem. Gången innan det var hon också fullt godkänd och formen sitter där den ska. Motståndet kan jag inte så mycket om och frågan är vart hon hamnar från start. Ändå är känslan att hon ska kunna duga en bit. Skor runt om, säger Magnus Lillieborg.

6 Chapeau Bas – Han höll farten bra senast och idag provar vi för spets. Ohlssons häst invändigt har jag kört och den kan kanske svara men vi gör ett försök. Det gynnar kanske en tredje häst. Han är allra bäst barfota men idag blir det skor runt om. Vi har med oss ett norskt huvudlag och provar kanske med norskt idag, säger Ove A Lindqvist.

8 Diamond of Ace – Han känns klart uppåt för dagen men läget blev väl för tufft. Vi hoppas på rejäl körning och att vi hittar ner någonstans. Barfota fram, säger Leif Witasp.

9 Cool Style – Han gick väl bara godkänd i comebacken senast men har tagit det loppet på ett bra sätt. Han borde ha gått framåt med det loppet i kroppen men det är ändå lite svårt att tro på seger. Helt slagen känner jag mig dock aldrig med den här hästen men det mest realistiska är väl att han är trea-fyra. Skor runt om, säger Johan Sedström.

11 Blue Star Miracle – Läget blev alldeles för tufft denna gång och vi får hoppas på en hyggligt bra placering härifrån. Vi kör henne med skor runt om, säger Leif Witasp.

Lopp 4, V4-4

5 Lucky Golden Heart – Han vann väl med ett nödrop senast men gjorde det ändå bra. Petter sa att han försökte sticka med honom men då tröt istället krafterna sista biten. Hästen har jobbar på normalt efter det och kan säkert öppna bra igen. Ledningen vore att föredra och vi tror på en framskjuten placering. Inga ändringar, säger Hans Karlsson.

7 Comte du Pommeau – Han har varit hos oss några veckor men den känns som en fin häst. Vi har kört honom 21/2000 som snabbast men han har inte tävlat på ett och ett halvt år vilket gör honom svårbedömd. Det ska bli en intressant debut och vad jag förstår är det en häst med kapacitet. Skor runt om, säger Peter G Norman.

8 Rigel L.B. – Han är stark och rejäl och formen är bra. Han vinner inte så ofta men han har inga problem med att avgöra och har vunnit från utvändigt ledaren. Han kan duga bra här och hag har ambitioner med honom. Han är ovan voltstart och jag vet inte hur han öppnar men han bör gå felfritt. Senast blev vi ordentligt störda från början men han avslutade bra. Åter skor runt om, säger Per Ludvig Nilsen.

9 East Minotauros – Han blev fast med en hel del sparat senast och med facit i hand skulle jag givetvis aldrig ha släppt ledningen. Hästen är bäst i täten men dit kommer vi inte nu så vi får se. Med rätt lopp bör han åtminstone kunna sluta bland de tre främsta. Skor runt om, säger Leif Berggren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prix de Cornulier: Roxane Griff gjorde det igen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson