Svensk travsport kommer få stifta bekantskap med en ny superstjärna i år. Stefan Melander tar hem Nuncio från USA. Första stora uppgiften blir Kungapokalen.

Andover Hall-sonen Nuncio har tillhört de allra vassaste i sin kull i Nordamerika redan från starten. Den av Stefan Melander ägda hingsten har tidigare tränats av Jim Oscarsson och därefter Jimmy Takter. I de båda tränarnas regi har Nuncio skördat oerhörda framgångar där han tillsammans med stallkamraterna Father Patrick och Trixton gjort rent hus i årgångsloppen.

Jimmy Takter har tränat Nuncio som treåring. Foto: ALN

Nu är Nuncio på väg mot Sverige. Siktet är inställt på de största insatsloppen för fyraåringarna, vilken den USA-födde hästen är startberättigad till.

– Jag hade flera olika alternativ att välja mellan och tyckte att kanske det här var det bästa. Nuncio har nämligen ett bättre tävlingsprogram i Sverige som fyraåring än vad som var lovat i USA och det avgjorde mitt beslut, säger Stefan Melander till Travronden.

En stor del av orsaken till beslutet att ta superstjärnan till Sverige är de regler som infördes i Nordamerika för några år sedan, vilka gör att hingstar inte kan gå direkt till aveln som fyraåringar, om deras avkommor ska bli startberättigade i de största årgångsloppen.

Därför väljer ”Tarzan” nu att ta Nuncio till Sverige och i hans regi siktas han som första stora uppgift mot Kungapokalen som avgörs på Åby i mitten av maj. Hästen är också anmäld till Sprintermästaren och Breeders Crown. Nuncio kommer inte att verka något i aveln i år, men kan tänkas att återvända till USA för den uppgiften 2016.

– Givetvis blir det oerhört spännande, men en svår uppgift för mig med tanke på vad Nuncio uträttat för Jim Oscarsson och Jimmy Takter.

Nuncio har hittills vunnit 16 av sina 27 starter och travat in motsvarande cirka 15,5 miljoner kronor. Bland meriterna finns segrar i Yonkers Trot, Kentucky Futuritiy, Matron Stakes både som tre- och fyraåring, samt andraplatser i bland annat Hambletonian och Breeders Crown.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Förhoppningar på ny bukett”

V65 Solvalla: ”Förhoppningar på ny bukett”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han var väldigt bra vid montésegern senast och verkar trivas fint under sadel. Han mötte rätta tuffa hästar i sulky där mot slutet och detta ser bra ut nu, Läget och distansen passar fint och visst har jag förhoppningar att plocka med mig en bukett blommor hem. Inga ändringar, säger Fredrik Söderberg om Antagonista i V65-2.

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

2 Rally Cleo – Hon gick bra senast i comebacken och Björn var även nöjd med hästen. Det verkar bra efteråt och hästen har öppnat bra tidigare. Hon är inte beroende av ledningen men det är klart att det skulle vara en fördel att få den, men jag har ingen koll på vad de andra kan i loppet. Min häst är rejäl och vi kör fortsatt med huva och aluminiumskor runt om, säger Magnus Lillieborg.

4 Navaj Brodda – Hon var rätt bra på Solvalla näst senast men däremot riktigt blek om nosen sista utan att jag vet varför. Jag misstänker att hon fick för dåligt fäste i banan. Hon har löpt bäst barfota runt om och vi siktar på ett köra så igen, säger Hans R Strömberg.

8 Beloved Love – Det är en begåvad och rejäl märr som känns fin i träningen. Spåret blev tråkigt men skulle det klaffa lite på vägen ska hon vara med där framme. Skor runt om igen, säger C-G Björkroth.

9 Ida Avant – Det verkar bra med henne och vi får se om hon sköter sig. Fart har hon. Eventuellt blir det skydd för stänk på idag och det kan bli barfota bak. Det var minus med bakspåret, säger Mattias Djuse.

11 Tennessee Zet – Hon var bedrövlig senast och vi har inte hittat några fel. Hon tränar ok och vi får jaga hyggliga slantar med henne härifrån. Skor runt om, säger Pär Pergenius i stallet.

Lopp 2, V65-2

2 Najad Tilly – Det har varit dåliga träningsförhållanden på slutet och hon är även osäker av sig och kan galoppera. Distansen klarar hon bra och det är väl platschans. Vi kör henne med skor runt om, säger Heikki Pekkala.

8 Antagonista – Han var väldigt bra vid montésegern senast och verkar trivas fint under sadel. Han mötte rätta tuffa hästar i sulky där mot slutet och detta ser bra ut nu, Läget och distansen passar fint och visst har jag förhoppningar att plocka med mig en bukett blommor hem. Inga ändringar, säger Fredrik Söderberg.

10 Västerbo Cointreau – Han är uppfräschad sedan senast och fick ta igen sig i drygt fem veckor. Nu körde vi ett banjobb med henne förra måndagen där det gick 20/2000 och det är nog det snabbaste jag någonsin jobbar honom. Han kommer väl förberedd och bör kunna duga bra direkt. Helst barfota runt om, säger Paw Mahony.

Lopp 3, V65-3

3 Be Spontaneous – Han har en mycket missvisande programrad och tränar bra. Han måste dock rycka upp sig och sköta sig men felfri har han chans. Inga ändringar, säger Pär Pergenius i stallet.

8 Valeur – Huvan var oryckt senast och det svarar han bra. Då jag körde honom och drog den så blev det galopp och segern som rök. Formen är fin och jag har väl bästa hästen men läget är tufft och det kan strula. Hoppas vi får köra barfota fram igen. Han har hov för det och det gav en bra effekt senast. Cant-see-back igen, säger Alf Nordemo.

9 King of the Star – Han gör det jämnt och bra mest varje gång och känns stabil. Det här är kanske ingen stjärna men formen är god och förutsättningarna ser intressanta ut. Vi fick en bra kusk som kan hålla huvudet kallt vilket får ses som en fördel i dessa typer av lopp. Med rätt smygresa kanske de kan vara ett platsbud. Inga ändringar, säger Jimmy Dahlman i Per Lennartssons stall.

11 Clyde G.G. – Han har fått ett tråkigt läge och hästen är trög ännu. Vi siktar på att plocka pengar och är nöjda med en slant. Det blir nog skor runt om igen, säger Magnus Lillieborg.

Lopp 4,V65-4

1 Tamali Winner – Läget är fint och hon jobbar bra efter lite sjukdom. Hon får nog smyga med till en bra placering och det kan bli barfota fram dag, säger Kenneth Haugstad i stallet.

3 Greatandeasy C.C. – Hon satt fast lite senast och gjorde återigen en fin insats. Det här är en häst som kommer bli bra med tiden och vi vill startat rätt tätt inpå senaste sista insatsen eftersom hon verkar lite på gång. Utgångsläget är bra och med rätt lopp kan hon vara bland de tre främsta. Inga ändringar, säger Jimmy Dahlman i Per Lennartssons stall.

5 Somebodylikeyou Ås – Hon var positiv senast och läget passar henne bra här. Hon ska räknas med chans. Eventuellt blir det barfota fram och hon känns fin i jobben efter senast, säger Kenneth Haugstad i stallet.

6 L’Amour – Det verkar okej med hene i träningen även om hon inte gått något tuffare. Hon är inte så tokig och är snabb från början så borde hamna vettigt på det, men taktiken får kusken bestämma. Skor runt om och öppet huvudlag, säger Reijo Liljendahl.

9 Seduction – Hon har tränat på bra och har ett passande smygläge för hennes del. Vi väntar på att det ska lossna ordentligt för henne och med ett bra lopp kan hon vara bland de tre här. Barfota fram igen om banan tillåter, säger C-G Björkroth.

11 Odille – Hon var inte som allra bästa senast men samtidigt kunde hon inte ta så mycket från kön i en snabb avslutning. Jorma sa att hästen hängde på en töm men hon känns fin nu. Vi fick ett dåligt läge samtidigt som ett par dugliga motståndare fick bra vilket gör det här svårt. Inga ändringar, säger Matts Hockman.

Lopp 5, V65-5

1 Ringo Star Effe – Han var bra igen senast men orkade inte riktigt stå emot sista biten. Vi körde med broddar bak den gången vilket inte var någon fördel men nu återgår vi till aluminum fram och greppskor bak. Formen sitter där den ska och utgångsläget kan vi inte vara missnöjda med. Han får väl betecknas som normalsnabb ut men å andra sidan har vi heller aldrig laddat honom utan mer kört på säkerhet. En fin resa borde han åtminstone få och han ska räknas, säger Stefan P Pettersson.

4 Dark Xray – Det är en riktigt fin häst under utveckling. Senast hade han stått över lite men jag hade ändå väntat mig lite mer av honom då. Ledningen vore en fördel men han går bra även bakifrån. Han möter några bra här men jag tycker han är en av de som ska räknas då han är stark och rejäl. Troligen skor runt om igen, säger C-G Björkroth.

6 Danne Edel – Han har gått bra för mig utan att få full utdelning ännu. Nu har vi spår lite längre ner vilket är en fördel och han ska ses med chans tycker jag. Eventuellt blir det barfota fram nu vilket jag tror är hans bästa, säger Reijo Liljendahl.

7 Ivanhoe Spirit – Han har varit lite ivrig bakom bilen vid något tillfället och kan göra bort sig. Läget är inte bra men helt borta är han inte. Skor runt om och inga ändringar, säger Håkan Eriksson.

10 Darius Boko – Han var positiv senast och bakspår är bra för att han ska hålla sig lugn och trava felfritt. Det är en bra häst och vår bästa chans idag. Det har strulat mycket med honom men det verkar släppa nu. Inga ändringar, säger Pär Pergenius i stallet.

12 Sweetsformysweet – Läget är tufft för hennes del så det ser svårt ut men formen verkar bra på henne. Hon tävlar med skor runt om på nytt, säger Kenneth Haugstad i stallet.

Lopp 6, V65-6

4 Unique Julia – Hon fick backa senast och hamnade sedan i en kall rygg som nästan drog henne allra sist. Hon spurtade ändå godkänt när hon väl kom loss och formen sitter där den ska. Hennes bästa insatser hart kommit i ledningen och vi laddar på och hoppas vi kommer dit denna gång. Hon biter som sagt ifrån sig bra där och förhoppningsvis går det att köra barfota runt om, säger Hans R Strömberg.

5 Rascal Zet – Han kvävde sig senast och är opererad i halsen. Han är trög i lugna jobb i sanden och behöver lopp i kroppen. Skor runt om, säger Pär Pergenius i stallet.

6 Jartinec – Det verkar bra med honom och om jag får lov så blir det nog barfota fram idag. Läget är dock lite långt ut och han är inte jättestartsnabb i den klass han är nu. Inga andra ändringar och med klaff kan han räcka, säger Håkan Eriksson.

8 Twigs Atkin – Han blev lite för ivrig med sitt helstängda huvudlag senast och nu blir det helstängt huvudlag med hål i. Eventuellt blir det barfota runt om och hästen är klart bättre än vad raden ger sken av. Dåligt läge dock, säger Ville Karhulahti i stallet.

11 Kincannon Hanover – Han gick okej senast som trea men inte mer. Det är en bra häst egentligen men han löper ojämnt. Om han vill kan han vara långt fram men det är svårt att räkna på hästen. Balansen är inte helt bestämd, men det lutar åt skor runt om igen, säger Marcus Schön.

12 Journey – Han kändes väldigt fin senast som fastlåst och jag var väldigt nöjd med insatsen. Det var liksom som att han var tillbaka i gammalt gott slag och det loppet har han tagit på bästa sätt. Nu fick vi ett dåligt läge men kommer vi bara igenom bra, och får lite draghjälp, ska han kunna sluta långt framme. Skor runt om, säger Troels Andersen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
De ska kämpa om segern i Prix de Cornulier
Nästa nyhet
De ska kämpa om segern i Prix de Cornulier

De ska kämpa om segern i Prix de Cornulier

Världens största montélopp har klart med startlistan. På söndags rids Prix de Cornulier på Vincennes.

Nästa söndag är det som bekant Prix d’Amérique som tilldrar sig all uppmärksamhet i trav-världen, men redan denna söndag är det montésportens största uppgörelse som ska avgöras på den mytomspunna kolstybben.

Startlistan till Prix de Cornulier är klar och innehåller 18 hästar. Bland de hugade spekulanterna finner vi fjolårets toppduo: Roxane Griff (titelförsvarare) och Tiégo d’Etang. Några svenska hästar kvarstår emellertid inte i den slutliga startlistan. Det är ett förstapris på 310 000 euro och startlistan har fått följande utformning:

2700 volt

1 Viva Forest – Franck Nivard
2 Viscaria – Guillame Gillot
3 Vittel de Brévol – David Thomain
4 Sylvie de Bétan – Mathieu Abrivard
5 Rescousse de Barb – Pierre-Yves Verva
6 Tolima – Camille Levesque
7 Udayama – Gaëtan Prat
8 Séduisant Foteau – Nathalie Henry
9 Sakura Jiel – Guillaume Martin
10 Ugo di Nieul – Romain Derieux
11 Sierra Leone – Marion Lemonnier
12 Tornade de Digeon – Alexandre Abrivard
13 Valse Castelets – Jean-Loïc-Claude Dersoir
14 Une Fille d’Amour – Damien Bonne
15 Soleil du Fossé – Antoine Wiels
16 Talicia Bella – Anthony Barrier
17 Tiégo d’Etang – Charles-Julien Bigeon
18 Roxane Griff – Eric Raffin

Senaste vinnarna:

2014: Roxane Griff – Eric Raffin
2013: Singalo – David Thomain
2012: Quif de Villeneuve – Yoann Lebourgeois
2011: Olga du Biwetz – Anthony Barrier
2010: One du Rib – David Thomain

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vendi och Elles W Phedo i Prix de Brest
Nästa nyhet
Vendi och Elles W Phedo i Prix de Brest

Vendi och Elles W Phedo i Prix de Brest

Det blir två svenska inslag i fina Grupp 3-loppet Prix de Brest som avgörs denna lördag på Vincennes.

De fina loppen avlöser varandra på Vincennes de närmaste dagarna och på lördag körs bland annat Grupp 3-loppet Prix de Brest som har ett förstapris värt 54 000 euro.

Loppet, som i fjol vanns av Sanity, innehåller två svenska hästar. Den ena är Michael Sandströms sto Vendi, som tävlat med framgångar i Frankrike det senaste halvåret, 4 segrar på 7 starter har det blivit sedan i slutet av juli. Det är tränaren Didier Brohier som sköter tömmarna.

Ny chans för Elles W. Phedo. Foto: ALN

Med finns också Thomas Claessons Elles W. Phedo som senast var ute i hetluften i Prix de Belgique, men då galopperade. Dominik Locqueneux kör denna gång.

Spännande comeback i loppet gör också det nu sexåriga stoet Vanika du Ruel som vann det mesta som unghäst och som deltagit i de två senaste upplagorna av Prix d’Amérique, men som nu gör sin första start sedan april i fjol. Det är tränaren Franck Anne som kör och ekipaget börjar med 25 meters tillägg.

Högt doterat på lördag är också montéloppet Prix de Pardieu för de fyraåriga stona, med samma förstapris: 54 000 euro.

Här är startlistan till Prix de Brest:

2850 volt

1 Vendi – Didier Brohier
2 Téatro – Charles-Julien Bigeon
3 Up the Green – Pierre Levesque
4 Triskell Pascha – Franck Nivard
5 Repay Merci – Anthony Barrier
6 Oibambam Effe – Jos Verbeeck
7 Ustinof du Viver – Eric Raffin
8 Princess Grif – Roberto Andreghetti
9 Villeroi – Gabriele Gelormini
10 Thé de Chine – Jean-Loïc-Claude Dersoir
11 Elles W. Phedo – Dominik Locqueneux
2875 meter
12 Ton Rêve de Cahot – David Thomain
13 Vanika du Ruel – Franck Anne

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fyra svenskar laddas mot Prix d'Amérique
Nästa nyhet
Fyra svenskar laddas mot Prix d’Amérique

Fyra svenskar laddas mot Prix d’Amérique

Det är en vecka kvar till startlistan till årets Prix d’Amérique fastställs. Som det ser ut nu kommer den innehålla hela fyra svensktränade hästar.

Någon Maharajah kommer vi inte få se i Prix d’Amérique 2015 men väl flera andra landsmän som siktar på att försvara den svenska äran i världens tuffaste travlopp den 25 januari.

Anmälningstiden till Prix d’Amérique går ut nu på måndag morgon. Därefter kommer ett antal strykningar att ske de efterföljande dagarna innan den slutliga och definitiva startlistan, innehållande maximalt 18 hästar, spikas vid lunchtid på torsdagen.

Solvato vann Prix de Bourgogne. Foto: ALN

För närvarande ser det ut att bli hela fyra svensktränade hästar i loppet. Helt klar för racet är Solvato genom sin seger i Prix de Bourgogne. Hästen imponerade då men uppträde inte lika bra i sitt genrep senast då han slutade på nionde plats i Prix de Belgique.

– Han verkar pigg och glad i hagen. Han är uppkollad men man har inte hittat något som är fel. Allt är i sin ordning, sa stall Dencos andretränare Admir Zukanovic till Kanal 75 i tisdags.

Tumble Dust laddas mot PdA. Foto: ALN

Klar för PdA är också Tomas Malmqvists femåring Tumble Dust som kvalificerade sig till loppet genom segern i fyraåringsloppet Critérium Continental dagarna före jul. Den danske Derbyvinnaren har därefter medveten inte startats för en full satsning mot Prix d’Amérique.

Lutfi Kolgjini siktar också på att ha med Mosaique Face i jätteloppet. 2013 års dubbla Derbyvinnare kommer platsa i PdA på prissumma men hästen har inte imponerat i sina tre raka starter på Vincennes. Men Mosaique Face har också haft oflyt i sina förberedande Paris-starter; i Prix de Bourgogne blev han fast med mycket krafter och senast var tränaren inte nöjd med kusken Jos Verbeecks upplägg.

Mosaique Face har haft oflyt. Foto: ALN

– Jag sa att han skulle vara väldigt offensiv för att få fram formen ytterligare, men han slängde honom ner i tredje invändigt i stället och det blev ingen körning. Men nu åker jag ner på söndag och ska drilla honom så han är riktigt i form till Prix d’Amérique, sa ”Ludde” i TV4 Sport i tisdags.

Den fjärde blågula stjärnan som siktas mot loppet är Kadett C.D. Men inte heller för åttaåringen funkade genrepet perfekt; ”Kadetten” galopperade tidigt i ledningen och diskades i Prix de Belgique.

Kadett C.D. galopperade i genrepet. Foto: ALN

– Han kändes fin i provstarten, men började dra vänster bakben under loppet, sa Robert Bergh efteråt till Kanal 75 och ett definitivt beslut om hästen ska starta lär dröja till slutminuterna.

Addera till detta en trolig femte svensk deltagare i form av Björn Goop som ska köra Elitloppsvinnaren Timoko i dennes fjärde raka start i PdA.

Prix d’Amérique körs på Vincennes den 25 januari och i loppets 96:e upplaga är det ett förstapris på 450 000 euro. Efter det att Critérium Continental, Prix Tenor de Baune samt de fyra ”B-loppen” avverkats är följande hästar klara för loppet:

”B-loppen”, poängställning:
Uhlan du Val, 18
Tiégo d’Etang, 17
Solvato, 16
Texas Charm, 13
Up And Quick, 7
Critérium Continental, vinnare:
Tumble Dust
Prix Tenor de Baune, vinnare:
Vulcain de Vandel

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Edward Ale snart i comeback

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson