Det är en vecka kvar till startlistan till årets Prix d’Amérique fastställs. Som det ser ut nu kommer den innehålla hela fyra svensktränade hästar.

Någon Maharajah kommer vi inte få se i Prix d’Amérique 2015 men väl flera andra landsmän som siktar på att försvara den svenska äran i världens tuffaste travlopp den 25 januari.

Anmälningstiden till Prix d’Amérique går ut nu på måndag morgon. Därefter kommer ett antal strykningar att ske de efterföljande dagarna innan den slutliga och definitiva startlistan, innehållande maximalt 18 hästar, spikas vid lunchtid på torsdagen.

Solvato vann Prix de Bourgogne. Foto: ALN

För närvarande ser det ut att bli hela fyra svensktränade hästar i loppet. Helt klar för racet är Solvato genom sin seger i Prix de Bourgogne. Hästen imponerade då men uppträde inte lika bra i sitt genrep senast då han slutade på nionde plats i Prix de Belgique.

– Han verkar pigg och glad i hagen. Han är uppkollad men man har inte hittat något som är fel. Allt är i sin ordning, sa stall Dencos andretränare Admir Zukanovic till Kanal 75 i tisdags.

Tumble Dust laddas mot PdA. Foto: ALN

Klar för PdA är också Tomas Malmqvists femåring Tumble Dust som kvalificerade sig till loppet genom segern i fyraåringsloppet Critérium Continental dagarna före jul. Den danske Derbyvinnaren har därefter medveten inte startats för en full satsning mot Prix d’Amérique.

Lutfi Kolgjini siktar också på att ha med Mosaique Face i jätteloppet. 2013 års dubbla Derbyvinnare kommer platsa i PdA på prissumma men hästen har inte imponerat i sina tre raka starter på Vincennes. Men Mosaique Face har också haft oflyt i sina förberedande Paris-starter; i Prix de Bourgogne blev han fast med mycket krafter och senast var tränaren inte nöjd med kusken Jos Verbeecks upplägg.

Mosaique Face har haft oflyt. Foto: ALN

– Jag sa att han skulle vara väldigt offensiv för att få fram formen ytterligare, men han slängde honom ner i tredje invändigt i stället och det blev ingen körning. Men nu åker jag ner på söndag och ska drilla honom så han är riktigt i form till Prix d’Amérique, sa ”Ludde” i TV4 Sport i tisdags.

Den fjärde blågula stjärnan som siktas mot loppet är Kadett C.D. Men inte heller för åttaåringen funkade genrepet perfekt; ”Kadetten” galopperade tidigt i ledningen och diskades i Prix de Belgique.

Kadett C.D. galopperade i genrepet. Foto: ALN

– Han kändes fin i provstarten, men började dra vänster bakben under loppet, sa Robert Bergh efteråt till Kanal 75 och ett definitivt beslut om hästen ska starta lär dröja till slutminuterna.

Addera till detta en trolig femte svensk deltagare i form av Björn Goop som ska köra Elitloppsvinnaren Timoko i dennes fjärde raka start i PdA.

Prix d’Amérique körs på Vincennes den 25 januari och i loppets 96:e upplaga är det ett förstapris på 450 000 euro. Efter det att Critérium Continental, Prix Tenor de Baune samt de fyra ”B-loppen” avverkats är följande hästar klara för loppet:

”B-loppen”, poängställning:
Uhlan du Val, 18
Tiégo d’Etang, 17
Solvato, 16
Texas Charm, 13
Up And Quick, 7
Critérium Continental, vinnare:
Tumble Dust
Prix Tenor de Baune, vinnare:
Vulcain de Vandel

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Edward Ale snart i comeback

Edward Ale snart i comeback

Den Petri Puro-tränade trippelmiljonären Edward Ale har varit ifrån länge på grund av skada. Men snart kan vi förväntas oss ett återseende på tävlingsbanan.

Får vi snart se dylika scener? Foto: ALN

Petri Puros högkapable Here Comes Herbie-valack Edward Ale räknades som en av landets mest lovande travare som femåring. Men efter att som en av favoriterna ha slutat oplacerad i Jubileumspokalen för snart 1,5 år sedan, har hästen inte setts till. Edward Ale drabbades av en blödning på ett gaffelband som gjorde att hela 2014 blev startlöst.

Men dagen innan julafton gick hästen ett godkänt kvallopp hemma på Halmstadtravet (1.18,8/2140) och för travronden.se berättar tränaren nu att Edward Ale är på gång för en comeback inom den närmaste tiden.

Edward Ale har precis under tre miljoner kronor på segerkontot och har vunnit 14 av sina 35 lopp. Bland framgångarna kan nämnas andrapris i både finska Kriteriet och Derbyt bakom Brad de Veluwe.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V4-tips till Örebro
Nästa nyhet
Torsdag: V4-tips till Örebro

Torsdag: V4-tips till Örebro

V4 Örebro 15 januari

Omgången: Omgången känns klurig, även om bästa spiken är favorit och bör vinna. Det kan mycket väl skrälla till i något av de lågklassiga loppen, och jag har en fräck lösning med två spikar och två målade lopp på flerbongen! 

Bästa spiken: 2 Fred Cobra (V4-2) har mött tuffa hästar och håller formen, han bör slå dessa oavsett position.

Chansspiken: 4 Nemo Skift (V4-3) är en chansning, det medger jag men jag gillar typen och sköter han sig tror jag att den orutinerade killen har bra chans. Kul drag i annars dyrt lopp att lösa.

V4-förslaget är på 1008 kronor:

2-3-10-4-6-5-1-7 (12-8 )

2 Fred Cobra (6-12)

4 Nemo Skift (12-5)

15-1-10-6-8-14-13-7-4 (12-11)

8x1x1x9 = 72 rader, 144 kr x 7 = 1 008 kronor

LD-förslag på 1000 kronor:

2 – 4 x 1000

 

V4-1:

Ranking: A: 2-3-10-4 B: 6-5-1-7 C: 12-8-9-11  

Spetsanalys: Snabba hästar och det är inte någon given spetsstrid. Serena Star var riktigt rapp med samma läge på Solvalla, och vill kusken kan hästen förmodligen svara kvicka Lookout Star. Denne flög till ledningen mot sämre hästar för fyra starter sedan, men har inte varit lika snabb efter det, men lär laddas. Dessa två känns snabbast.

Loppanalys: 3 Lookout Kemp har inlett bra med tre segrar på sju starter, och hon har även visat bra startsnabbhet. För fyra starter sedan flög hon till ledningen, men blev för het och drog i storm ledning och blev upphunnen på upploppet. Hon vann näst senast efter fint smyglopp, och senast var det från dödens. Då på skalle för hon såg seg och slagen ut hela sista halvvarvet, men i mål hade hon huvudet först. Kanske tar ”Håson” det piano från start då hon som sagt blivit för het vid laddning, annars kan det bli ledningen. Hon har chans, men är inte oslagbar. Hon var dövad senast, därav det sega agerandet, och nu blir det rycktussar.  

2 Serena Star visade bra fart vid segern på Solvalla då hon öppnade snabbt åkande och Erik såg bara till att hamna långt fram i andraspår. Hon avgjorde säkert, och det var bra gjort att svara ut Digital Moon till slut. Hon borde ha bra chans till spets eller ledarryggen och räknas. Även om hon var lite väl seg i spåren senast, men det mot bättre hästar där Carja vann. 

10 Effie Marconi har fart som duger, segern togs överlägset i ”världens sämsta lopp” från ledningen. Hon höll fullt okej från ledningen senast, även om Prima Eagle var klassen för bra. Näst senast blev hon påkörd.  

4 Tamira håller fina formen och den räcker en bra bit i detta gäng. Släppte spets senast och gick fullt bra opch har vunnit 2/6 senaste, en från spets och en från invändigt läge. Hon öppnar snabbt och laddas inte de invändiga finns spetschans.  

V4-2:

Ranking: A: 2 B: 6-12-8-7-9-5-4-3-1 C: 11-10 

Spetsanalys: Peo Palema har tagit ledningen tre senaste med bra spår, men lär smygas. Santana Volo är snabb, och har körts i ledningen då han kommit dit två senaste gångerna på 2140. Van Morrison tar alltid ledningen då han trycks av, han har gjort det 7/8 senast och var snabb från åttonde då han fick svar den i övrigt. Han kan blåsa till spets om Cay laddar.   

Loppanalys: Här tror jag att favoriten 2 Fred Cobra vinner. Han har varit ute i bra sällskap och inte fått så bra utdelning, men formen är fortsatt bra. Vid galopperna var det lite olyckliga omständigheter och han gjorde vad han kunde efter lite för tuff öppning i långloppet näst senast. Han b´lev rejält trött som femma, men ändå bra insats. Senast chansade kusken och satt kvar i rygg på Tintin och det hade Björn full koll på – så där sitter han än i dag… Mot dessa borde han ha bra chans lite hur de än kör och jag spikar på allt.

6 Kossu Sisu är motbudet, han tände till rejält förra våren/sommaren och vann fem lopp innan han tappade formen. Han är snabb och skulle han komma till ledningen kan han utmana. Med ett lopp i kroppen var han rappare senast och Kontio var mer nöjd, hästen var livlös i comebacken.

12 Starcane Harvester var positiv som trea i september då han gick jättebra bakom Red Hot Snapper. Inte lika bra efter det, men ses ändå som tidigt streck vid gardering.

8 Van Morrison har spetschans trots spåret. Senast gav han upp redan 500 kvar från ledningen. Han tog segern från spets efter hårt tempo hela loppet med 12 på varvet. Dock över 1600, men man vet aldrig med Cay som är en friskus och fides måste hästen ses som.  

V4-3:

Ranking: A: 4 B: 12-5-8-6-9-15-14-3-13 C: 2-1-11-10 

Spetsanalys: Nemo Skift borde vara bra med trots spåret och kanske få överta. 

Loppanalys: Inget av de bättre lopp som har körts, betrodd är 12 Simply the Best som försvann ifrån dem senast från ledningen. Det var ett lika enkelt lopp som detta och sa inte jättemycket ändå efter att han fått varva på 21 i uppsamlingsloppet. Fick inte fritt starten före och är med där framme igen, trots kuskminus och bakifrån mot senaste segern.

Jag går på 4 Nemo Skift och spelar bara en rad på LD. Det är en fyraåring som bara gjort två starter, men jag smågillar den! I debuten klev han iväg från spår 4, men galopperade efter 750 meter i andraspår, och han var ofokuserad. Det var han även senast då han enkelt höll upp ledningen från innern, men då Tony skärps upp honom in mot slutkurvan längde han fint på steget och klev undan med 20 meter via 15 sista 700 metrarna. Det är bra gång i honom och jag tror att han kan lähgga iväg bra för startsäkre Tony Wallin. Skulle han till och med komma till ledningen (flera kan även vara intresserade av att släppa) så bör det vara bra chans. Dock räknas han även med jobb som han ser ut och han är mitt drag.

7 Teyla var bra i höstas, och motbudet men då denne är struken så spikar jag min vinnare.

V4-4:

Ranking: A: 15-1-10-6  B: 8-14-13-7-4 C: 12-3-9-5-2

Spetsanalys: Pomona U.S. är riktigt snabb även i voltstart där hon har tagit ledningen 3/5, och man brukar köra henne i front. Båda springspåren är de som utmanar.

Loppanalys: Kanske är det så enkelt som att 1 Pomona U.S. leder runt om, men hon har inte visat det rätta trycket i slutstriderna på länge. Senast blev det ledarryggen bakom en pigg ledarinna/vinnare och hon hängde mest med över upploppet som trea. Micke J är en bra spetskusk, och en mycket bra startkusk och vi tror inte att han missart ledningen med Pomona som tagit ledningen 3/5 i volt, och visst kan ekipaget få maska och ramla undan.

Jag tippar 15 Headhunter som Magnus var låg på till comebacken senast. Det blev en bra genomkörare då han kunde smyga med och gå vad han kunde sista halvvarvet utan sparat. Han ska gå framåt en hel del med det loppet och borde kunna komma bra iväg från springen på tillägg. Han står sig bra som häst och får tipset.

10 Elit Sund har inte kommit med då han haft för dåligt med poäng, men Salmela hyllar hästen i jobben och varnar kraftigt. På kapacitet duger han i ett halvtunt lunchlopp.

6 Breezy Badger är kapabel, men han startade inte på hela 2014 (oktober 2013 senaste starten) och det är tufft att begära seger efter så lång vila. Kusken och hästen är startsnabba, och det går ändå inte att räkna bort ekipaget. Under 2013 hade han en sväng raden 1-1-2-1-2 och var tvåä bakom Call Me Keeper, och två av segrarna var det 50 lax i förstapris. En Breezy i den formen vinner detta.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Örebro: "Spets vore intressant"
Nästa nyhet
V4 Örebro: ”Spets vore intressant”

V4 Örebro: ”Spets vore intressant”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon har kunna rusa iväg och senast körde jag henne ordentligt neddövad. Hon var seg men kämpade bra. Hon har fått det lugnt efteråt men idag ska hon öppna bättre och spets vore intressant. Hon springer mindre dövad idag och med norskt helstängt huvudlag. Skor runt om och hon bör strida, säger Michael Larsson om Lookout Kemp i V4-1.

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Örebrotravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Pinup Look – Hon var jätteduktig vid segern senast. Hon tränar fortsatt fint men kan lätt stressa upp sig före start och så. Bilstart är en fördel och fungerar allt så har hon segerchans här. Skor runt om är hon van vid, säger Helena Liberg-Carlson i stallet.

2 Serena Star – Hon var inte som bäst på Solvalla senast men det visade sig att hon sjuk och hon fick ta igen sig ett tag. Formen kanske inte kommer vara på topp men det största problemet är nog att hon inte kan gå barfota. Hon stod för två riktigt fina insatser i höstas och båda var utan skor. Nu kommer vi ändra till en greppsko bak istället för broddar vilket jag tror ska funka bättre. Hade hon varit i full form och fått tävla barfota tror jag nog vi hade kunnat ge favoriten en match men nu kan det bli svårt att rubba den, säger Erik Lindegren.

3 Lookout Kemp – Hon har kunna rusa iväg och senast körde jag henne ordentligt neddövad. Hon var seg men kämpade bra. Hon har fått det lugnt efteråt men idag ska hon öppna bättre och spets vore intressant. Hon springer mindre dövad idag och med norskt helstängt huvudlag. Skor runt om och hon bör strida, säger Michael Larsson.

4 Tamira – Hon har gjort flera fina lopp på raken nu och är verkligen i toppslag för dagen. Hon tränar på som vanligt och förutsättningarna ser inte så tokiga ut. Jag tycker att ho är ganska startsnabb men efter vad jag läst på är den direkt invändigt också det och den är favorit. Vi får försöka rygga den i starten och sedan smyga in i det längsta. Klaffar det är hon åtminstone ett platsbud. Skor runt om, säger Fredrik Wallin.

6 Thatgirlgonewild – Hon var gåvillig och kändes som en vinnare senast men stannade till i slutsvängen. Jag var inte om hon surnade till men det var lite märkligt. Hon känns fin och nu blir det norskt huvudlag och Jorma. Skor runt om och är inte borta, säger Per Fromell.

Lopp 2, V4-2

4 My Account – Han är formmässigt med i matchen men gör oftast inte mer än han behöver vilket segerstatistiken också visar. Han vinner väl något lopp per år och det är svårt att räkna på när det blir. Nu ser det väl ut att bli kladdig bana idag vilket inte passar honom alls och jag ligger lågt. Inga ändringar, säger Lars Erixon.

6 Kosso Sisu – Han var lite fastlåst senast och formen verkar bra. Om det klaffar bör han duga rätt bra. Skulle det däremot krävas brodd i framskorna så är det en nackdel för honom, säger Anne Raatikainen i stallet.

9 Freia Bear – Hon fungerade inte alls på Färjestad senast men stod för två riktigt stabila insatser innan det. Hon hade ont i musklerna bak efter det sista loppet men känns nu bättre och det här är en rätt bra häst. Vi siktar på ett snällt upplägg och med rätt resa är en skaplig peng åtminstone i sikte. Skor runt om, säger Louise Granstedt.

Lopp 3, V4-3

6 Cat’s Klondike – Han har gjort stabila insatser de gånger jag kört honom och han är också ganska så snabb från start. Segern kom från rygg på ledaren och det är ett sådant typ av lopp som han behöver för att räcka till. Vi kör på chans och hoppas det löser sig, säger kusken Lars Erixon.

12 Simply the Best – Han satt fast och hade väl vunnit med fritt näst senast och vann lätt senast. Han är mycket kvick och jag blir inte alls förvånad om han blåser ner dessa. Skor runt om, säger Per Fromell.

Lopp 4, V4-4

1 Pomona U.S. – Ny kusk kan passa henne bra och vi siktar på spets. Får hon dämpa något så bör hon räcka långt och på läget är det möjligt att hon är min bästa chans idag. Idag blir det skor runt om men det fungerar mycket bra, säger Per Fromell.

4 Umberto Marcato – Han satt fast lite senast men verkar vara i bra slag för dagen. Klarar han bara spåret är åtminstone en hygglig slant inom räckhåll men jag tror inte han är något hett segerbud. Skor runt om, säger Lars Erixon.

7 My Space – Han var inte alls så tokig som trea med galopp senast och var duktig även starten innan det. Nu har det dock gått ett tag mellan loppen och han är aningen tunt jobbad inför detta. Jag tror att han behöva loppet i kroppen och hoppas mest på en mindre slant. Skor runt om, säger Lars Erixon.

10 Elit Sund – Han har varit fin men pausat något nu och det kan saknas något. Han är dock pigg och fin och humöret är viktigt för honom. Han är dessutom nyklippt nu och det kan vara en fördel för en äldre häst. Jag tror inte på seger men kanske platschans. Han fungerar nog allra bäst barfota men så blir det inte idag, säger Anne Raatikainen i stallet.

13 Aztec Boko – Det här är en bra häst i grunden som vunnit tjugo lopp. Han var inte frisk då jag körde honom senast men nu känns han fin. Jag tror han kan vara med i främre träffen. Skor runt om och öppet huvudlag med fast huva, säger Michael Larsson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter 60 år som tränare - nu slutar "Holger"
Nästa nyhet
Efter 60 år som tränare – nu slutar ”Holger”

Efter 60 år som tränare – nu slutar ”Holger”

Efter sex decennier som travtränare – nu slutar han. Karl-Gustav Holgersson, snart 85 år, lägger av som proffstränare.

Efter att den övre åldersgränsen på 70 år för att vara professionell travtränare i Sverige slopades för några år sedan, gjorde K-G Holgersson comeback. De senaste åren har han haft en liten men framgångsrik rörelse som proffstränare på Romme. Men nu är det slut – ”Holger” slutar som proffs.

K-G funderar på att skriva en ny bok. Foto: ALN

– Jag är tacksam för allt jag fått vara med om, tacksam mot hästar och folk som jag träffat under alla mina år, säger han till travronden.se.

För samma sajt berättar K-G att han för en tid sedan hamnade i diket efter en träningsrunda då hans häst blev skrämd och att händelsen orsakade att han fick ryggskador vilka han för närvarande rehabiliterar sig från.

– Aldrig mer kommer jag sitta i en vagn. Däremot funderar jag på att skriva en tredje bok.

Därmed är en karriär som proffstränare som tog sin början redan under 1950-talet som privattränare åt Sören Nordin, över. Efter många år i Sverige flyttade han till Italien där han också rönte stora framgångar och noterades för uppemot 3000 tränarsegrar. Den senaste tiden har K-G Holgersson bland annat vunnit V75-lopp som tränare till hästen Star Advisor Joli.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dante Kolgjini - vann direkt i debuten

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson