Maharajahs triumf i Paris. Sebastian K:s sanslösa världsrekord. Noras Beans superspurt i Prix de France. 2014 var ett riktigt fint svenskt travår. Vi listar de mest minnesvärda händelserna under året som gick.

Du kan klicka på rubrikerna för att se loppen.

1. Sebastian K. och det absoluta världsrekordet

Sebastian K - snabbast genom tiderna. Foto: ALN

Den 28 juni 2014 är ett redan klassiskt datum i travsportens historia. Sebastian K. hade fram till det datumet redan gjort sig ett stort namn ”over there” med tre segrar på lika många starter. Redan i sin första USA-start, på Meadowlands, hade han tangerat det då gällande världsrekordet på 1.08,5. Men denna dag skulle det gå betydligt fortare. Det till trots att det handlade om tusenmetersovalen Pocono Downs. Åke Svanstedt gasade direkt från start och i loppet fanns egentligen bara Sebastian K. I sista sväng felade Archangel i det stentuffa tempot och svensken tog nu upp jakten mot klockan. Att någon form av världsrekord skulle slås rådde det få tvivel om, men när mållinjen passerades visades de osannolika siffrorna upp: 1.49,0. Översatt i kilometertid: 1.07,8 över den engelska milen. Nytt absolut världsrekord – på en tusenmetersbana! Världens snabbaste travhäst genom tiderna heter Sebastian K.

2. Maharajah och drömmen som slutligen blev sann

Maharjah efter triumfen. Foto: ALN

I tre raka upplagor av Prix d’Amérique hade Maharajah, Stefan Hultman och Örjan Kihlström begett sig till Paris och den beryktade kolstybben på Vincennes för att försöka bärga segern i världens största lopp. Men aldrig lyckats. Nu var den sista chansen kommen. Fast ”Marre” slog under underläge denna gång. Det tycktes som om ingen riktigt trodde på den ”gamle”. Men då stämde plötsligt allt. Allt som inte gått Maharajahs väg tidigare, gjorde det nu. Örjan Kihlström presterade årets kuskinsats (och nominerades till Jerringpriset för det) och gav sin hjälte med millimeterprecision den förmånligaste vägen fram till triumf. Rygg ledaren. Luckan. Upploppet. Maharajah borrade ned huvudet på sitt karaktäristiska sätt. Och där, i det iskalla januariregnet fick slutligen den stora drömmen förverkligas.

3. Noras Bean chockade fransmännen

Äntligen, Noras! Foto: ALN

Noras Bean. Någonstans alltid lite underskattad hur bra han än gjorde ifrån sig. Men den 9 februari var huvudrollen hans och bara hans. Prix de France anses som världens kanske mest prestigefyllda medeldistanslopp och de hugade vinnarspekulanterna var många. Väldigt få trodde dock på den nioårige Axevallahästen. Lika få trodde nog på honom när han låg frenetiskt fastlåst som fjärde häst på innerspår vid ingången av sista sväng. Men Björn Goop trodde. På något närmast magiskt vis lyckades han få ut kämpen i fritt läge, vred på i vida spår och över upploppet kom explosionen. Nu var det Noras Beans tur att få stå överst på pallen. På målfoto hann han dit. Få segrar har känts så rättvisa.

4. Commander Crowe och det fina avslutet

Commander Crowe - en saga med lyckligt slut. Foto: ALN

Commander Crowes karriär är en saga. Från början till slut. Och vilket lyckligt och värdigt slut sedan. Efter fuxens segerstaplande och Derbyvinst som obesegrad fortsatte han sin strålande karriär som en av världens bästa äldre travare genom tiderna. Vem kan glömma hästens knock out på eliten under 2012? Men någonstans på vägen hade glorian hamnat lite på sned. Var han kanske inte lite för gammal och trött? Nej, det var han inte. Commander Crowes avslut på karriären blev det bästa tänkbara. Efter att ha visat att gammal är äldst genom seger i Åby Stora Pris tog han flyget över Atlanten för att avsluta allt med seger i Breeders Crown på Meadowlands. Understödd av Örjan Kihlström gick det vägen. Den 34-faldiga miljonären slutade som en vinnare.

5. Duellen i Derbyt

Ingen ville ge sig i Derbyt. Foto: ALN

Vissa Derbyn minns man mer, andra mindre. Upplagan 2014 kommer definitiv tillhöra den första kategorin. Det var också på förhand ett av det ovissaste och jämnaste någonsin. Men det kom att handla om två hästar. Ivar Sånna tog den tunga vägen och synade dödens. Bakom lurpassade Poochai från Svante Båths fyrhästarsarmada. I sista sväng tryckte Ivar Sånna till, gick till ledningen och satsade allt på ett kort. Bakom skuggade Poochai. Duellen som utspelade sig över upploppet är redan klassisk.

6. Solvato och hemmajublet i Olympiatravet

Solvato och Veijo - kungar på Åby. Foto: ALN

Få av årets storloppssegrar blev så bejublade som den i Olympiatravet. Veijo Heiskanen mottog hemmapublikens stora ovationer efter triumfen med Solvato. Ett rörande ögonblick. Och vilken kross sedan. Solvato var ensam på plan när det skulle avgöras. Loppet hade avverkats i ett ruskigt tempo men Veijo deltog inte i körningen utan sparade sina krafter till slut. Svepningen fram genom sista kurvan är ögongodis för en travälskare.

7. Taktertonian

Vilket år för Jimmy Takter. Foto: ALN

Den dominans som Jimmy Takters treåringar visade under året i USA är närmast obeskrivlig. Inför Hambletonian var det egentligen aldrig fråga om Takter skulle ta sin tredje seger i världens största treåringslopp, utan snarare med vilken häst han skulle göra det. Father Patrick var favoriten, men gjorde bort sig med galopp. Duellen kom i stället att handla mellan Nuncio och Trixton. Den sistnämnde grejade det efter en tuff envig med stallkamraten. Jimmy Takter själv satt i sulkyn bakom vinnaren. Symboliskt nog.

8. Timoko, Björn Goop och pojkdrömmen

Elitloppet. Timoko. Goop. Foto: ALN

Björn Goop hade faktiskt vunnit Elitloppet redan innan. Det var 2006 med Conny Nobell. Men hästen var i loppet bara trea i mål och tillskrevs segern flera månader senare sedan Jag de Bellouet och Lets Go fråntagits sina placeringar. Åtta år senare var dock glädjen hos Goop betydligt större. Äntligen kom segern i Elitloppet. Den riktiga. Hästen som gjorde det var franske Timoko som visade sig trivas ypperligt med den svenske sulkykonstnären bakom sig. Timoko krigade till sig försökssegern och kunde ta ledningen i finalen. Men bakom skuggade Panne de Moteur i ryggen. In mot upploppet kom luckan. Men det här var Timokos dag. Och Björn Goops.

9. Ed You och Robert Berghs starka år

Ett härligt år för Ed You - och Bergh. Foto: ALN

I Åke Svanstedts frånvaro var det Robert Bergh som klev fram som ny tränarkung i Sverige. Hans hästar har gått som aldrig förr under 2014. En av de allra mest framgångsrika var Ed You som under säsongen verkligen fått blomma ut. Segern i Hugo Åbergs kom kanske lite i skuggan av målettan Un Mec d’Hériprés diskning, men i Trotting Masters-finalen några veckor senare slog han till igen. Lika otippad. Torbjörn Jansson gästade i sulkyn, placerade Ed You i vinnarhålet, väntade och väntade på luckan – och så kom den till slut.

10. Åke Svanstedt i världens största tvååringslopp

Svanstedt. Kung även i USA. Foto: ALN

Att redan under sitt första år som tränare i Nordamerika plocka riktigt stora segrar, var ingen självklarhet. Men Åke Svanstedt visade att han tillhör eliten – även i USA. Förutom dominansen med Sebastian K. klev han även fram med seger i Peter Haughton Memorial, världens främsta tvååringslopp med två miljoner kronor i förstapris. Centurion Atm var vinnarhästen. Fortsättning under 2015 lär med säkerhet följa.

Gott nytt år!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Björn Goop avstår Kusk-VM i Australien

Björn Goop avstår Kusk-VM i Australien

Det ser inte ut att bli någon svensk representant i Kusk-VM i februari. Björn Goop avstår mästerskapet.

Björn Goop har varit nära att ta hem såväl Kusk-VM som EM de senaste åren. Vid senaste VM, 2013 slutade han på silverplats och från årets EM följde en bronsmedalj med hem. Sveriges ”ständige” kuskchampion var också uttagen att köra för Sverige i det kommande Kusk-VM – men nu nobbar Goop mästerskapet som körs i Australien med start den 21 februari.

Danmarks Knud Mönster är regerande EM-mästare. Foto: ALN

– Jag har varit i Australien och Nya Zeeland och kört tidigare och vunnit där. Jag har tävlat oerhört hårt i helt år här hemma, så jag har full fokus på våra kunders hästar. Det är en liten jippobetonad grej det där också, säger Björn Goop till Tidningarnas Telegrambyrå.

Som det ser ut i nuläget kommer ingen annan svensk kusk att ersätta Goop. Det sedan kvalificering till VM sker genom att placera sig högt i det föregående EM.

Kusk-VM avgörs under 21 februari till och med 1 mars på sammanlagt sex banor i Australien. Det är Frankrikes Pierre Vercruysse som är regerande världsmästare.

Läs även: Björn Goop mot Tim Tetrick i Kusk-VM

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svenskar inleder året på Vincennes
Nästa nyhet
Svenskar inleder året på Vincennes

Svenskar inleder året på Vincennes

En räcka svenskhästar inleder det nya året i Paris. Vid Vincennes tävlingar på Nyårsdagen finns bland andra Chapeau och Joker Stursk med i startlistorna.

På torsdag tar 2015 vid och det är flera svenskhästar som firar nyåret (och födelsedagen) i Frankrike. När Vincennes tävlar redan det nya årets första dag gör Stig H Johansson-tränade Chapeau intressant debut i landet.

Joker Stursk trivs i Paris. Foto: ALN

Den tyskfödda dubbelmiljonären testar Prix d’Angoulême, ett race för fem- och sexåringar över 2100 meter med bilstart och ett förstapris om 42 750 euro. Pierre Vercruysse sköter tömföringen. I samma lopp finns även Lutfi Kolgjinis Barracuda River med och den ska köras av Dominik Locqueneux.

I ett tidigare lopp, Prix du Croisé-Laroche, över 2850 meter som grunddistans och med 32 400 euro till vinnaren, återfinns också flera svenskhästar. Joker Stursk gör tredje raka starten på Vincennes (har slutat etta och trea innan) och får tränaren Torbjörn Jansson i vagnen. Bland motståndet finns hela tre från Robert Berghs armada: Udo’s Oiler, Amiral d’Inverne och Utello de Chambe samt Anders Lindqvist-tränade Rite Key.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Här är landets alla banchampions
Nästa nyhet
Här är landets alla banchampions

Här är landets alla banchampions

2014 är på väg att ta slut. De flesta av landets 33 travbanor har tävlat färdigt för i år. Banornas kusk-champions är korade – i nästan alla fall.

På måndagen avrundade tre banor sin tävlingssäsong för i år. På Bodentravet tog Jens Eriksson sin första titel. På Romme var det Ulf Ohlsson som fixade sitt andra championat på banan (det första kom 2007) och i Kalmar kan Peter Untersteiner titulera sig mestvinnande kusk för första gången.

Peter Untersteiner vann mest på tre banor. Foto: ALN

Just Peter Untersteiner har haft ett strålande år, som bekant. Han plockar dessutom ytterligare två championat: hemma i Halmstad och även på Vaggeryd.

Ulf Ohlsson är det dock ingen som slår på fingrarna. Sveriges meste champion tog hem titeln på hela sju olika banor även i år. Där inkluderat de båda Dalabanorna Romme och Rättvik, den sistnämnda banan för första gången. Gävletravet har dagens (tisdag) lunchtrav kvar men Ohlssons ledning får ses som ointaglig.

Björn Goop är också en flitig champion, såklart. För 12:e året i följd grejar han det hemma på Färjestad och kan även addera Mantorp och Åmål till listan. Och med all sannolikhet även på Axevalla. Det förutsatt att Stefan Söderkvist inte vinner fyra fler lopp vid kvällens (tisdag) tävlingar.

Örjan är tillbaka på tronen på Solvalla. Foto: ALN

Vad det gäller de tre storbanorna regerar Johnny Takter i söder. För tredje året i rad tar han titeln på Jägersro – och det överlägset. På Åby och Solvalla blir det emellertid tronskifte. Danske Flemming Jensen verkar trivas ypperligt i Mölndal och grejar första championatet på Sveriges näst största bana. På Solvalla återtar Örjan Kihlström championatet från Jorma Kontio, senast han vann mest på huvudstadsbanan var 2010.

Här är alla landets kuskchampions, eller den aktuella ställningen per den 29 december:

Arvika: Marcus Hultman
Axevalla: Björn Goop leder med 3 segrar
Bergsåker: Robert Bergh
Boden: Jens Eriksson
Bollnäs: Ulf Ohlsson
Dannero: Robert Bergh
Eskilstuna: Per Lennartsson leder med 5 segrar
Färjestad: Björn Goop
Gävle: Ulf Ohlsson leder med 7 segrar
Hagmyren: Ulf Ohlsson
Halmstad: Peter Untersteiner
Hoting: Bo Eklöf
Jägersro: Johnny Takter
Kalmar: Peter Untersteiner
Karlshamn: Peter Ingves
Lindesberg: Magnus Jakobsson
Lycksele: Ove A Lindqvist
Mantorp: Björn Goop
Oviken: Rikard N Skoglund
Romme: Ulf Ohlsson
Rättvik: Ulf Ohlsson
Skellefteå: Sandra Eriksson
Solvalla: Örjan Kihlström
Solänget: Henrik Svensson
Tingsryd: Johan Untersteiner
Umåker: Ulf Ohlsson
Vaggeryd: Peter Untersteiner
Visby: Thomas Jonsson
Åby: Flemming Jensen
Åmål: Björn Goop
Örebro: Jorma Kontio
Östersund: Ulf Ohlsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Gävle: "Körs för spets - bör duga bra"
Nästa nyhet
V4 Gävle: ”Körs för spets – bör duga bra”

V4 Gävle: ”Körs för spets – bör duga bra”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han är stark och bör duga bra. Det har varit lite dåliga träningsförhållanden i kylan men det är nog samma för alla och då han varit igång och startat så har han nog inte tappat. Han trivs bäst med tätkänning och är hygglig från start och körs för spets. Tappar han spets så försöker nog Mathias ta sig ut utvändigt ledaren. Han får kanske brodd i skorna för första gången men det fungerar nog bra och han slår sig inte eller så. Norskt huvudlag, säger tränarsambon Louise Frumerie om Clemenza (V4-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Gävletravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

2 Zätabubben – Han känns fortsatt fin och bör kunna duga rätt bra här. Jag är inte nöjd med att ettan är struken men min kan öppna rätt bra och ledningen vore bra. Han får lite lättare skor men det kanske kompenseras med lite tyngre boots. Åter halvstängt huvudlag, säger Veronica Enberg Södin.

3 Cuba Cohiba – Hon laddades för hårt på Bergsåker och sen blev det omstart så krafter tog slut lite för fort när loppet väl gick iväg. Kanske var hon ändå lite sämre än väntat och jag börjar misstänka att alla tuffa lopp hon fått kan sitta i skallen. Formen är annars bra och hård bana passar henne perfekt då hon vill ha fäste. Motståndet är inte heller det blodigaste och Ulf Ohlsson upp känns intressant. Inga ändringar, säger Lena Fritz.

5 Sanna Sherona – Hon står för fina prestationer varje gång och var väldigt duktig som tvåa senast. Gången innan det satte vi på henne aluminiumskor fram vilket inte alls så fungerade så det glömmer vi. Nu blir det skor runt om och det är nog en nackdel men det ska inte hämma henne alldeles för mycket. Hon slår nog till snart men det är en del som måste stämma, säger Jenni H Åsberg.

6 Solöns Rangel – Hon har varit väldigt på sistone men nu har det blivit ett tag sedan hon tävlade och vi har inte riktigt haft möjlighet att träna henne som vanligt. Det kan fattas lite i henne men ändå räknar jag med en bra insats. Hon är väldigt snabb första biten och Sören laddar säkert på rejält. Det blir dock första gången på mycket länge hon får trava med skor runt om vilket jag inte vet hur hon hanterar, säger Henning Rustad.

7 Yngve Rivner – Han tränar bra och har gjort fullt godkända lopp på slutet. Han vinner inte så ofta den här gamlingen och vi får försöka smyga med. Läget är inte katastrof då han ändå kommer hamna bland de sista. Att det blir skor runt om denna gång ser jag som en nackdel, säger Olle Alsén.

10 Nico del Rio – Han har gjort två rätt så skapliga lopp på slutet och håller bra form. Ändå har jag ingen känsla att han ska vara en vinnare denna gång och vi försöka tassa med in i det längsta. Inga ändringar, säger Håkan Wallberg.

12 My Love Star – Det verkar bra med henne men hon har lite svårt att avgöra med seger och det är väl en platschans från detta utgångsläge. Hon körs helst barfota runt om, säger Jimmy Jonsson i stallet.

Lopp 2, V4-2

5 Tareld – Han var helt felbalanserad på Solvalla och den insatsen får jag ta på mig. Nu var han inte så tokig ändå men barfotabalansen var det som gjorde att han blev hägnande i spåren. Han är som alla vet inte alls att lita utan kan ta en galopp lite när han vill men det finns också bra fart i honom. Felfri har han chans. Skor runt om med broddar, säger Håkan Wallberg.

7 Järvsö Elviz – Han var inte alls så tokig senast, trots galoppen, men fick regelrätt stryk av K.A.Priol som vi möter igen. Han gör det väl skapligt varje gång annars men läget blev sådär. Jag kanske inte tycker att det är någon het vinstchans men en fin slant kan han säkert plocka. Inga ändringar, säger Olle Alsén.

10 K.A. Priol – Han galopperade på grund av att jag drog urryckarna näst senast och senast var han bra. Han hade då pustat något och jag tror han ska vara något vassare i form nu. Vi har mycket bra kusk och hästen känns fin. Han är inte känslig för banunderlag och passar med ryggresa. Inga ändringar och det ser ut som vettig chans, säger Carl-Ivar Larsson.

12 Bjelleguten – Han får smyga med och vi hoppas han kan greja en hyggligt bra placering. Inga ändringar är planerade, säger Carl-Ivar Larsson.

Lopp 3, V4-3

6 Ajlexes Daylight – Han var halsopererad inför senast. Han blev då rullig och tog sig en galopp och han har inte visade det bästa på ett bra tag. Han bör ha gått framåt men är lite svårbedömd. Förutsättningarna är annars bra och vi får prova lite från start. Vi ändrar lite i skoningen till denna start, säger Tomas Pettersson.

11 Vermo – Han var tvungen att gå med broddar på framhovarna senast vilket gjorde att han stumnade tidigare än väntat. Formen tycker jag är bra annars och läget är inte det sämsta med tanke på att han är bäst i ryggar. Det var heller inte det värsta motståndet han mött och ska man plocka med tre-fyra hästar är han en av dem. Vi slipper brodd fram denna gång vilket är en fördel, säger Matts Hockman.

13 Aloe Vera – Hon fick en perfekt resa senast och avslutade sedan vasst utan att hinna ifatt vinnaren. 2640 meter är dessutom kanske inte hennes bästa distans så på så vis ser det bättre ut nu. Hon måste dock smygas så vi sitter kvar på innerspåret och löser det sig är hon tillräckligt vass för att vinna. Skor och brodd och hela köret, säger Fredrik Pedersen.

14 Krångel – Han känns smidig och glad men är svårbedömd efter uppehåll. Han har kommit upp i åren något och vi smyger med. Vi har gnuggat på i träningen med 20-jobb som snabbast. I dag blir det öppet huvudlag och skor runt om och det är svårt att veta vad han kan, säger Fredrik B Larsson.

Lopp 4, V4-4

1 Clemenza – Han är stark och bör duga bra. Det har varit lite dåliga träningsförhållanden i kylan men det är nog samma för alla och då han varit igång och startat så har han nog inte tappat. Han trivs bäst med tätkänning och är hygglig från start och körs för spets. Tappar han spets så försöker nog Mathias ta sig ut utvändigt ledaren. Han får kanske brodd i skorna för första gången men det fungerar nog bra och han slår sig inte eller så. Norskt huvudlag, säger tränarsambon Louise Frumerie.

8 Billy the Kid Zenz – Han såg jättefin ut senast och galopperade som fyra över mål i ren pigghet. Hästen är i fin form och risken är väl att han blir lite bortglömd idag. Vi kör med skor runt om och han får väl ses som en outsider, säger Mathias Andersson.

13 Odille – Hon vann helt överlägset senast och med tanke på att hon gjorde loppet själv var insatsen imponerande. Jag tycker att hon tagit den loppet på ett bra sätt och även hon slipper broddarna fram precis som Vermo. Hon var dock lite dålig i bakknäna efter loppet men vi har löst det och jag förväntar mig en fullgod prestation. Med senaste loppet i färskt minne måste man väl hoppas igen och hon är halvchans, säger Matts Hockman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dreams Take Time mot Knows Nothing - igen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson