Jodå, Åke Svanstedt är fortfarande ”kung” på Bergsåker. När emigranten åter gästade banan på lördagen slutade det i trippelseger.

I november 2013 flyttade Åke Svanstedt sin rörelse officiellt till USA och sedan dess har han inte kört lopp i Sverige. Det till i lördags, det vill säga. Svanstedt gjorde comeback i sulkyn på svensk mark på den gamla hemmabanan Bergsåker mitt under jul- och nyårsfirandet.

Shockwave fullbordar trippeln. Foto: ALN

Och det slutade så som det brukade förr i tiden – med dominans. Åke Svanstedt körde i åtta lopp och avgick med seger ur tre av dem. Segertrojkan kom helt och hållet från Robert Berghs stall och alla vinnarna rymdes inom V64-spelet. Vinnarhästarna var i tur och ordning: Super Thirst, She Loves You F.I. och Shockwave.

– Det är kul att träffa en massa gamla bekanta och köra lite kallblod, sa Svanstedt efter den lyckade comebacken, enligt Kanal 75.

Åke Svanstedts ”turné” i Sverige fortsätter till Axevalla på tisdag, den 30 december, där han kör några hästar, bland annat åt sonen Anders.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Söndag: V75-tips till Örebro

Söndag: V75-tips till Örebro

Omgången
V75 på min hemmabana Örebro har lockat ihop ett rätt trevligt gäng trots att veckan redan urholkats av två V75-omgångar inklusive finaler på Solvalla i fredags. Eftersom chefen Berglund har tagit julledigt får jag äran att försöka reda ut denna omgång och skor eller inte skor har varit den stora frågan både på Gävle 23/12 och Solvalla 26/12. Dessa tips görs med förutsättningarna att alla går med skor och ser man på ”uppesittaromgången” vann bland annat Shadow Woodland, Kicki The Dancer, Highspeed Call, Origo Tilly och Rufus S.F. – samtliga vana med skor. På Valla på annandagen var dock inte utfallet lika stort. Jag skjuter lite från höften idag med två spikar varav en inte återfinns så himla högt upp på strecklistan.

Spiken
5 Nadal Broline (V75-2)

Roliga spiken
6 Hunter Mahan (V75-5)

Skrällarna
12 Aristocat Boko (V75-1)
3 Lucky Sec (V75-4)
3 Eklas Superior (V75-6)

V75-förslaget
V75-1: 1,2,3,12 (res 5-6)
V75-2: 5 Nadal Broline (res 2-1)
V75-3: 1,2,3,5,9 (res 7-4)
V75-4: 1,2,3,4,5,6,9,10,12 (res 7-8 )
V75-5: 6 Hunter Mahan (res 2-7)
V75-6: 1,2,3,6,8 (res 5-4)
V75-7: 1,5,7,10 (res 3-2)

4x1x5x9x1x5x4 = 3600 rader

1800 kronor

 

Dubbelförslaget
3 – 7 x 500
3 – 1,5,10 x 150

950 kronor 

V75-1

RANKING A: 1-2. B: 3-12-5-6-8-10. C: 4-7-11.

Spetsanalys:
Här kommer det gå undan första biten och aningen ovisst vem som tar kommandot. 1 Bear Dancer är ingalunda dålig bakom bilen och har spetsat två av två från innerspår. En gång blev det sedan galopp efter ett par andra meter men i den andra spårade han sedan runt om.  2 Art On Line, 4 Pröjsarn och 6 Allaballakaitoz är samtliga raska bakom bilen och värsta motbudet omstaktpinnen är nog Art On Line. Där brukar Mikko Aho inte vila på hanen men nu kör Johnny Takter vilket kanske ger en mer ”sansad” styrning. Ändå tror jag att Erik Adielsson lyckas hålla innerspåret med Bear Dancer men det kan kosta.

Loppanalys:
Silverdivisionen har lockat ett jämnt fält och favoriten kommer från innerspår kommer lägesgynnade 1 Bear Dancer. Fyraåringen vann senast från ledningen på Solvalla och gjorde det trots att han blev aningen het på kuppen. Ulf Stenströmers travare hade dessutom inte startat på en månad innan det och borde till och med vara bättre denna gång. Erik Adielsson sitter upp i sulkyn för första gången och skulle man lyckas svara ut de övriga är hälften av loppet vunnet. Startrusningen kan dock kosta värdefulla krafter och ekipaget garderas.

2 Art On Line är en härlig individ som går från alla lägen över alla slags distansen. Sist var han ute i monté och visade att formen sitter där den ska. Utgångsläget är perfekt och kuskbytet är klart intressant då Johnny Takter svingar sig upp. Svart kusk har faktiskt fått förtroendet en gång tidigare och då blev det vinst – segerreceptet spets och slut. Kan man forcera sig till ledningen denna gång är det inte omöjligt att ekipagets segerstatistik hålls intakt.

3 Lord Rocket var återigen ute i Gulddivisionen på Åby senast och hakade på bra från tredje utvändigt. På Mantorp gången innan det ställdes han mot bland annat Noras Bean och Digital Ink och hästar av den kalibern möter han inte mot idag. Given utmanare!

Skulle det bli körning i loppet måste 12 Aristocat Boko passas. From Above-sonen fullkomligt flög över Åbys upplopp via 11/700 senast men satt alldeles för långt bak. Farlig med klaff!

5 By Air hade varit borta i mer än ett halvår innan återkomsten på Bergsåker 12/12 och var inte särskilt märkvärdig. Valacken var tidigt slagen mot betydligt sämre hästar än detta och måste vara mycket förbättrad för att duga.

Som Örebroare måste jag också ge ett hedersomnämnande till hemmahästen 4 Pröjsarn som gör karriärens sista framträdande. Förmodligen chanslös i detta sällskap men en seger skulle nog framkalla dagens största jubel och hatten av för Bo V Ömans gedigne miljonär.

V75-2

RANKING A: 5. B: 2-1-4-9-11-8-3. C: 10-7-12-6.

Spetsanalys:
2 Calvados In har bästa läget och visade senast hur snabb han är ut. Ser inte många som ska ta en längd på Peter Ingves från start och tippar ekipaget till spets. Nadal Broline kommer att ställa frågan.

Loppanalys:
Ojämnt Klass II-försök där 5 Nadal Broline vann direkt i comebacken senast och detta är en rejäl herre. Fyraåringen gör sällan en dålig insats och även om han tvingas att göra grovjobbet utvändigt om Calvados In tror jag att han kan blanda sig i segerdiskussionerna. Det här känns som loppet bästa travare och han står fint inne klassen och verkar trivas med skor. Reijo Liljendahls travare intar platsen överst på rankingen och lämnas ensam på kupongen.

2 Calvados In tog ledning senast på Jägersro och hade sedan ingen större problem att rinna undan i nerförsbacken. Slutvarvet travades på 13,5 och Viking Kronos-sonen adderade ett nytt prydligt rekord över korta häcken. Treåringen vill gärna till spets även denna gång och då kan han bli svårt att plocka ner. Fältet innehåller dock ett par hästar som kan göra jobbet själv utvändigt och jag tror han får svårt att värja sig mot Nadal Broline.

1 Max Not Sand har blivit lite av en ny häst utan skor och stoltserar nu med två raka fullträffar. I nuvarande slag ser femåringen ut att bära pengarna med lätthet men denna gång kan startspåret ställa till det då han inte är särskilt snabb ut. Dessutom skor på nu och femåringen får svårt.

V75-4 

RANKING A: 9-1. B: 3-5-2-7-4. C: 10-8-12-11-6

Spetsanalys:

Många startsnabba på framspår men både 5 Food Money och 8 El Sueco har nog inget för att försöka ta sig till täten eftersom 1 Democrat har bästa läget. Tar ledningen in i första kurvan men det kan sitta i benen över upploppet.

Loppanalys:
Omgångens gulddivision över 1609 meter går inte till historien som någon av de mest upphetsande man upplevt och dessutom är flera av deltagarna inga som direkt radat upp segrar på slutet om man nu fråntar 5 Food Money, som briljerat i Silver. Sexåringen gör nu debut i ”högsta serien” men i detta och det är inte helt omöjligt att han kan duga direkt. ”Sannsagan” vann finalen senast på ett övertygande sätt men ska gå med skor denna gång och kommer troligen inte till ledningen. Fel favorit!

För i täten sitter 1 Democrat från sitt innerspår och därifrån leder han sedan länge. Catarina Lundströms travare blev kvar med rubbet kvar på Mantorp (Digital Ink vann) men torskade lite väl enkelt från ledningen på Färjestad mot Global Offshore i starten innan det. Valacken är ingen som bara går ut och vinner i Guld med sett till förutsättningarna är han ändå en av de tänkbara.

Min vinnare blir istället 9 I Saw You som nog hade varit favorit med framspår men från bricka nio för han nöja sig med att ses som ett tidigt motbud. Hemmahästen är i bra slag för dagen vilket han visade när han med lätthet höll undan för Rocky Winner senast.  Löser det sig bara på vägen är han given.

3 No Deal är jag svag för och Flemming Jensens adept kan speeda rejält om tillfälle ges. Hingsten är bra utgångsläge och känns som ett givet streck bakom min högst rankade duo.

2 Rocky Winner borde ha kunnat utmana I Saw You på ett bättre senast och den kapable travare söker den rätta formen. I en öppen gulddivision känns han ändå inte golvad.

V75-4

RANKING A: 2-6-12-9. B: 1-5-4-10-3. C: 7-8-11.

Spetsanalys:
Mest starka hästar i fältet och därmed färre med fina facit när det gäller spetsstrider. För att göra detta enkelt tar 2 Julio De Luxe ledningen. Femåringen har perfekt utgångsläge och måste ses med bra chans att ta sig först till plankan. Alamo Boko kommer givetvis ställa frågan men jag har svårt att se Tony Wallin släppa ifrån sig kommandot.

Loppanalys:
Bronsdivisionen körs över långt distans och det här är kanske omgången roligaste lopp. Fältet innehåller både starka och speediga hästar och här tror jag det krävs en rejäl gardering.

2 Julio De Luxe får ses som loppets förstahäst med tanke på förutsättningarna. Valacken van ett lite enklare lopp på Bollnäs senast men gjorde det på rejält vis och har nu perfekt utgångsläge. Hästen trivs ypperligt över längre distanser och har spetsläge. Kommer Tony Wallin till täten är man ekipaget att slå men risken är ett kommer bli tempo på tillställningen.

6 Alamo Boko blev hängande i tredjespår senast på Åby men fick överta ledningen efter drygt 500 meter. Flemming försökte sedan dra sönder fältet på sista bortre långsidan men kunde inte stå emot Leader Tom som fått en vilsam resa i andra ytter. Hingsten gick dessutom med skor vilket han får göra igen men ändå får han ses som värst emot.

12 Oliver Kronos gjorde comeback senast på Axevalla och intrycket gav mersmak. Björn Goop körde fram utvändigt om ledaren varvet kvar och kunde sedan enkelt koppla segergreppet. Varenne-avkomman är ändå konstigt nog loppets favorit från bricka tolv vilket jag inte riktigt köper. Erik Adielsson upp för första gången och visst måste man räknas.

9 Bearhawaii hamnade långt bak på Åby och kom aldrig riktigt in i matchen samtidigt som Örjan heller inte pressade hästen över upploppet. Reijo Liljendahls fyraåring har nu fått två lopp i kroppen efter ett fem månaders tävlingsuppehåll och bör vara redo att utmana de äldre grabbarna.

1 Super Otto har kanske inte alltid visat den rätta gnistan i slutstriderna men har avslutat vasst varje gång vasst varje gång hela hösten. Vid segern på Solvalla svepte han till ledningen i sista svängen och gled sedan undan på lätta fötter. Fint smygläge och en giftig slutstöt gör femåringen till ett intressant skrälldrag.

5 L’Heriter, 4 Trailing Edge och 10 Kazire De Bob är tre intressanta drag som måste med på lappen om man garderar modell större.

Jag släpper heller inte 3 Lucky Sec. Hästen är fanimej omöjlig att räkna på och har nu galopperat med segerchans två gånger i raden men kan absolut vinna det här om han sköter sig.

V75-5

RANKING A: 6. B: 2-7-14-10-11-5-13-12-1. C: 9-3-8-4.

Spetsanalys:
Ett spetsstrid där det mesta tyder på att 6 Hunter Mahan lotsas till front av Mikael J Andersson. Hästen har aldrig startat från springspår men har öppnat bra från de flesta andra spår i voltstart och är dessutom rask bakom startbil. Kusken är dessutom en mästare från dessa lägen och även om hästen kan vara stegig första biten tror jag man löser detta galant. Värsta hotet är andra springspårsekipaget, 7 Versailles ihop med Ulf Ohlsson. Även 2 Thaitec får en duglig voltstartskusk i sulkyn men i min bok brakar den svart/vit/röda värmlänningen till front.

Loppanalys:
Lopp för fyraåringar och återigen är det lång distans som gäller. 14 Remote Control blir favorit men ska runda alla från dubbla tillägg och den uppgiften kan bli övermäktig. Hästen återfinns numera i Robert Berghs regi och det här rör som om en klart duglig travare. Ändå tycker jag det är tufft att göra honom till favorit med tanke på förutsättningarna och tilläggas ska också att hästens samtliga segrar tagits från ledningen.

Mitt drag blir istället av en häst som alltid går med dojjor, förmodligen tar täten och som har visat härlig form på sistone. 6 Hunter Mahan var ute över korta häcken senast och fick överta ledningen dryga varvet till mål. Därifrån var det sedan lugna gatan och Banker Hall-sonen är under utveckling. Springspår plus Mikael J Andersson brukar betyda ledningen och där kan man mycket väl stanna hela vägen. Tycker det finns klara minustecken på de värsta motbuden och jag spikar!

2 Thaitec ihop med Erik Adielsson är en duo att ta i beaktning när man streckar. Fyraåringen har inte alltid visat sitt rätta kunnande men det finns fin styrka i honom och jag tycker han ska räknas som första utmanare. Funkar med skor!

7 Versailles hade stått över tävlandet en månad inför senaste loppet men stod för en solid insats. Samtliga av tre av hästens segrar har tagits över lång distans men skor på är en nackdel enligt Stenströmer och riskerar dessutom dödens

10 Journey har varit upphaussad varje gång sedan comebacken i början av November men hittills har han inte lyckats leveras. På Åby felade han direkt bakom bilen men på sin fina grundkunnande bör han ändå kunna duga en bit.

V75-6

RANKING A: 1-3-8. B: 2-6-5-4-11-10. C: 12-7-9.

Spetsanalys:
Bra fart att vänta direkt när bilen släpper fältet och utifrån kommer främst 3 Eklas Superior och 6 Heart Jack. Både vill säkerligen till ledningen och jag tror också båda vill köra där. 1 Tenzing är inte alls oäven men kan få svårt att svara. Ger den lilla fördelen till Eklas Superior.

Loppanalys:
Klass I försök där jag tror 1 Tenzing vinner om han nu lyckas hålla upp ledningen eller åtminstone hittar ut per omgående. Fyraåringen har gett ett väldigt mersmakande intryck vid två raka segrar och måste ses som hästen att slå för de övriga

3 Eklas Superior kanske är loppets ledare och över sprinterdistans är det nog läge för Peter Untersteiner att testa. Det här är en häst som är klart bäst i täten över just korta häcken och han känns som ett kul drag.

8 Primo Valentino var nästan allas spik senast den skulle starta men en hovböld förstörde den dagen och nu tags nu. Hästen ska inte ha tappat alltför mycket på den ofrivilliga tävlingspausen men drog ett dåligt läge och behöver tur.

2 Nelly Burge avslutade vasst bakom Debra Boko på Eskilstuna näst senast och reparerade en startgalopp på ett bra sätt på Mantorp. Stoet är en vass avslutare och får hon sitt lopp är hon inte helt borta från segerdiskussionerna.

6 Heart Jack har verkligen hittat stilen på sistone och har radat upp triumferna under hösten. Detta är kanske inte jättehet V75-vinnaren normalt men trivs med förutsättningarna och får nu dessutom Jorma Kontio i jollen.

V75-7

RANKING A: 7. B: 1-5-10-3-2-8. C: 4-6-12-11-9

Spetsanalys:
3 Queen Koea är ruskigt startsnabb och är säkert raskast ur startblocken. Tror inte att hon körs där och 5 I Am Unique är först framme för att överta. Sen kommer det avgörande skedet i loppet om Lennartsson släpper till 7 Zelda Zonk eller inte vilket jag tror han gör.

Loppanalys:
Stona avrundar omgången ett par intressanta namn i startlistan. Bland annat segermaskinen 7 Zelda Zonk som kommer med fem raka ettor i raden och som verkligen fortsätter övertyga. Nästan varje gång har hon kört sig till front och sedan vunnit utan större problem. Den här är en rejäl dam som givetvis blir favorit igen men nu får hon sitt elddop. Jag tycker att hon stöter på tuffare hästar nu men det värsta motbudet på förhand, Dernier Viking, fungerar inte lika bra med skor vilket ändå gör den tyska damen till loppets givna etta.

1 Alvena Take It får många stjärnor i boken för insatsen på Åby förra veckan.  Från fjärde ytter satte Peter Untersteiner in slutstöten på sista borta långsidan och det bet bra hela vägen hem. Greppet kopplades på en tapper Jetset kort före mål men nu har man lottats till innerspår vilket inte är optimalt.

5 I Am Unique är en duglig märr som i fjol härdades mot bland annat D’One, Neo Princess och Amason Am. Senast fick hon öppna snabbt för täten men dämpade sedan så pass mycket att hon borde kunnat hålla bättre. Nu var hon slagen i början på upploppet men denna gång kanske Per Lennartsson släpper till Zelda Zonk och kommer sedan luckan i tid kan hon speeda rejält.

10 Dernier Viking är en rejäl donna som jag förmodligen hade tippat etta om det gått att köra barfota. Nu får Veijo Heiskanens sto nöja sig med att ses som en av utmanarna men ett sto av denna kaliber kan man inte nonchalera.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lördag: V64-tips Bergsåker
Nästa nyhet
Lördag: V64-tips Bergsåker

Lördag: V64-tips Bergsåker

Omgången: Jackpot på Bergsåker denna lördagseftermiddag då banan gästas av Åke Svanstedt som ska köra fyra hästar åt Robert Bergh på V64-spelet. I den första avdelningen kommer omgångens spik i storfavoriten Leif som för rutinerade och duktige Ove Berglin närmast har en straffspark.

Låset: De två sjuåriga toppstona i avd 3 i form av Robert Berghs nyförvärv 5 She Loves You F.I. som får Åke Svanstedt i sulkyn samt 9 Ariel Boko som det kan bli perfekt för om She Loves You skulle få svar av Indigo Broline.  

En-av-tre-utgångarna:
Avd 2 nr 3 Super Thirst som troligen sitter i spets och sedan är hästen att slå i loppet.
Avd 5 nr 3 Lindsey Vonn som jag hoppas kan ta sig till spets och i så fall tror jag Love You-dottern blir svårpasserad ihop med 11 Clumsy Lazy Louse som gör det bra hela tiden.
Avd 6 nr 9 Mel Odin som var mycket bra vid V75-seger senast över dagens långa distans, kompletterad med 10 Rino Dox som älskar vintern och 13 Guli Järven som gjort det bra en längre tid.

V64 – systemförslag:
1 Leif (res 5-6)
A: 3  B: 2,7,8 (res 10-6)
5,9 (res 4-1)
2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 (res 8-4)
A: 3,11  B: 5,9 (res 8-6)
A: 9,10,13  B:  1,7,12 (res 3-11)
Totalt 2028 rader/kr. Enbart för sex rätt.
Minst 1 A-häst måste vinna.

Kup 1: 1 x 3 x 2 x 13 x 2 x 6 = 936 rader/kr
Kup 2: 1 x 1 x 2 x 13 x 4 x 6 = 624 rader/kr
Kup 3: 1 x 3 x 2 x 13 x 2 x 3 = 468 rader/kr

Dagens Dubbel – spelförslag:
3,11 / 10,13 – 200 kr
3,11 / 12 – 70 kr
5,9 / 12 – 30 kr
Totalt 1000 kr  


V64-1:
Rank: A: 1 B: 5-6-2 C: 7-9-12-8-3-4-10-11

Spetsanalys: Leif har en bra chans att antingen ta ledningen direkt eller så finns möjligheten att om överflyglad första biten från sitt innerspår tidigt forcera till front ändå. Spetshotet mot favoriten är i första hand Qvintus Exclusive även om hästen har ett spår lite väl långt ut bakom vingen.

Loppanalys: 1 Leif är väldigt stor favorit men det rör sig också om en toppchans efter att fyraåringen visat form vid spetsseger på Bergsåker senast. Leif har en fin spetschans och då hästen är klart bästa hästen i gänget så ska det i så fall också vara pott. Ove Berglin är rutinerad och mycket säker i sulkyn och ska man leta något negativt är det väl i så fall att innerspår bakom bilen sällan är bra för spelvärdet på en sån här stor favorit, det finns alltid en liten risk att läget ställer till det om överflyglad första biten. Klart bästa vinstchansen på omgången och Leif spikas.
5 Doc Neo har provats i V75 ett par gånger under året och återkommer nu efter knappa fyra månaders vila. Kapacitet för vinst finns, speciellt om den stora favoriten inte skulle leverera fullt ut av någon anledning. Ändå såklart svårbedömd efter frånvaro.
6 Poirot Rick står bra inne i loppet och löpte fullt godkänt senast. Inte borta liksom 2 Staro Grapevine som också visat fullt godkänd form på slutet.
Det är svårt att hitta något positivt på resten av gänget.


V64-2:
Rank: A: 3 B: 2-7-8-10 C: 9-5

Spetsanalys:  Super Thirst är snabb ut och då det låter som tränare Bergh är sugen att se sin häst i spets loppets klara spetsfavorit. Snabba ut är även duo Brasse Kebell samt Gin de Zeun vid full laddning. De två senast nämnda tror jag dock kan tänkas släppa ifrån sig taktpinnen vid eventuell spets initialt.

Loppanalys:  3 Super Thirst är loppets spetsfavorit och med gästande Åke Svanstedt i sulkyn kanske upplagd för att man får bestämma som man vill i täten? Senast i ett bronsförsök på Bergsåker blev det för tufft för hästen i dödens och sjuåringen gav upp helt över upploppet och närmast skrittade i mål. Inte så mycket att säga om det. Chans till spets och slut men jag är lite inne på att Super Thirst kanske är vassast över sprint så skulle han bli lite synad kanske det blir tunga ben sista biten? Ändå troligen en hygglig chans ”trilla undan”.
2 Cherie Sund fick det serverat senast i ett lunchlopp i Östersund och tackade genom att avgöra knappt sista biten. Stoet radar inte segrar men gillar vintern och kan säkert dyka upp i segerstriden idag igen.
7 Gin de Zeun är en humörhäst som kan öppna vasst. Täta starter nu är normalt inte något plus men den här är svår att räkna på och åttaåringen kanske kan vara en jätteskräll.
8 Björnjägarn har ganska fin grundkapacitet även om det var länge sedan hästen presterade fullt ut. Åttaåringen fastnade dock med lite sparat senast och kanske, kanske är han på gång nu. Gynnad av flera strykningar.
10 Krypton Eye debuterar i ny regi – Martin P Djuse – och hästen återkommer efter kortare paus. Mycket svårbedömd.


V64-3:

Rank: A: 5-9 B: 4-1-8 C: 3-2-7

Spetsanalys: Favoriten She Loves You F.I. öppnar bra men jag tror inte att hästen tar en längd på invändige Indigo Broline. Frågan är då vad Claes Sjöström tänker sig för taktik bakom trolige tredjehandaren i loppet – Indigo? Mycket svårbedömt hur Sjöström tänker men någon av duon kommer säkert att sitta i spets vid femhundrameterspasseringen.

Loppanalys:  Högkapabla 5 She Loves You F.I. var trea i Sto-EM på Solvalla i senaste starten i augusti, detta bakom vinnande Canaka B.F. och Prussia. Efter loppet såldes Love You-dottern och flyttades till Robert Bergh där dock stoet blev sparkad i hagen och skadad nästan omgående. Nu är det dock dags för comeback i nya regin och Bergh låter nöjd med hästen. She Loves You F.I. är dock ändå såklart svårbedömd efter dryga fyra månaders paus och där det dessutom finns en risk stoet får löpa utvändigt Indigo Broline. Skulle man bli släppt till spets ökar vinstchansen rejält. Åke Svanstedt kör.
Förste utmanare till favoriten tycker jag 9 Ariel Boko är. Det här också ett högkapabelt sto som även hon var med i Sto-EM i augusti (femma då). Senast var Ariel Boko fullt godkänd i V75 på Bergsåker och den här uppgiften är lättare.
4 Indigo Broline visade form på Solvalla senast som tvåa bakom Knows Nothing. Spetsfavorit till en början sedan är frågan vad Claes Sjöström tänker sig för taktik. Solklar tredjehäst.  
1 Livi Destiny trivs den här årstiden och har ett perfekt smygläge och 8 Cao Dai gjorde det godkänt som fyra senast på Bergsåker.  


V64-4:
Rank: A: – B: 8-4-5-12-14-11-6-7-9-3 C: 13-10-2

Spetsanalys:  Actea Rich är nedstruken till innerspår och blir på det min spetsfavorit, i alla fall första biten. Tränare Kajsa Frick ligger dock ganska lågt gällande vinstchansen och kanske kan det bli släpp? Andra hästar som öppnat ganska bra tidigare är Cool Lane och Space Cadet. Svårbedömt.

Loppanalys:  Ett mycket öppet lopp där jag ger tipset till 8 Serious Try som vunnit fyra av fem senaste starterna. Senast blev det en säker spetsseger i Östersund utan att treåringen imponerande något extra men likväl blev det seger.
Bra vid segrar i senaste starten var även duon 4 Brissac Rapide och 5 Push´n Shove.
12 Västerbo Carrera har bra fart men är osäker och 14 Amazing Tooma kommer med visad form men har att knepigt utgångsläge med dubbla tillägg.  
11 Thed Ty Tass Zet debuterar i ny regi och hästen har gjort det fullt godkänt i provlopp inför comebacken efter dryga 3 månaders paus.
6 Space Cadet höll godkänt senast, har lite spetschans och har fått två lopp i kroppen efter frånvaro.
7 Googi har visat godkänd fart och var tvåa bakom Serious Try näst senast. Dock tre andraplatser men utan seger ger ett litet ? för skallen.


V64-5:
Rank: A: 11-3 B: 9-5-8-6-10 C: 1-2-7-12-13

Spetsanalys: Svårbedömt men Lindsey Vonn är klart bästa hästen på startvolten och kanske kan Martin P Djuse köra till sig taktpinnen?

Loppanalys:  11 Clumsy Lazy Louse handikappas lite av bakspår men har annars en på papperet passande uppgift. Hästen var dock struken för en sårskada 9 december och därmed har det blivit lite väl långt mellan starterna.  Får tipset.
3 Lindsey Vonn gör här tredje starten i regi Martin P Djuse och med bara tre hästar på startvolten finns det lite chans att Martin kan köra sig till spets. Om spets tror jag det är en hygglig chans att det kan hålla hela vägen men bakifrån blir det såklart svårare. Senast hoppade Love You-dottern med krafter kvar i sista sväng.
9 Fonzan Sund fick backa ner i kön i V75 senast och räckte inte till sedan i spåren. Lämpligare uppgift idag.
5 Shockwave visade inget extra senast i comebacken och det är bara fem dagar sedan. Stoet får idag sin tidigare tränare Åke Svanstedt i sulkyn. Kapacitet för seger finns definitivt.
8 Quick Change har gått ett lopp i kroppen efter frånvaro, tvåa i ett breddlopp då. Kanske gått framåt med det loppet och segermogen?
6 Cash´em Online skrällvann ett V75-lopp på Solänget i september. Stoet fastnade sedan i Gävle i tisdags efter lite vila. Täta starter?
10 Rouquine galopperade med lite vinstchans dryga 400 kvar senast. Kapacitet för seger finns men jag tror inte den där riktiga toppformen finns där och dessutom inget plus i att tränaren kör själv idag.
 

V64-6:
Rank: A: 9-13-10 B: 7-12-1-3-11 C: 4-6-2-8

Spetsanalys: Här tror jag att Bergh vill att Åke Svanstedt försöker prova Järvsö Rasmus i spets.

Loppanalys:  9 Mel Odin vann ett V75-lopp på Bergsåker senast och hästen imponerade. Det var över dagens distans och Mel Odin vann då på lång distans för första gången (5 försök). Får tipset men ingen given vinnare då brodd för första gången idag.
13 Guli Järven har inte den där rätta killerinstinkten i slutstriderna men hästen har en sån passande uppgift här att han är högaktuell ändå då han visat toppform en längre tid.
10 Rino Dox stortrivs på vintern och spurtade ner Guli Järven på linjen senast. Gynnas troligen av ännu vintrigare förhållanden idag och kan mycket väl ta andra raka.
7 Raske Rutger visade form senast i V75 och jag tycker Jessika Sidbäck gör det bra i sulkyn. Bjuds hästen på en smygare igen av Jessika kan han mycket väl spurta ner allt.
12 Moe Svarten ser inte så bra ut men grundkapaciteten är riktigt bra.
1 Järvsö Rasmus gissar jag testas i spets idag och då kan det hålla länge.
3 Tand Tuff är en derbyfinalist från ifjol som har grundkapacitet för skrällseger.

Tipsredaktör: Per-Arne Corell

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Orsia tog hem Gala Internazionale
Nästa nyhet
Orsia tog hem Gala Internazionale

Orsia tog hem Gala Internazionale

De bästa italienarna gjorde upp i Rom under fredagen. Det blev Orsia som spurtade hem guldet i Gala Internazionale del Trotto.

Ett förstapris på 41 400 euro hade lockat ut den italienska eliten till start på annandag jul i Gala Internazionale del Trotto. När loppet avgjordes för första gången, 2001, var det Varenne som vann. 13 år senare kunde kusken Giampaolo Minucci segerdefilera efter loppet igen.

Segervapnet stavades Orsia. Det femåriga Angus Hall-stoet tränas av Alessandro Gocciadoro. Orsia hamnade som tredje häst invändigt från innerspåret medan favoriten Napoleon Bar anförde fältet. Länge såg det ut som om Napoleon Bar också skulle greja segern, men in på upploppet fann Minucci luckan och Orsia tackade genom att avfyra en ordentlig slutrökare. Hästen vann till slut väldigt enkelt på 1.13,0a över 2100 meter.

Napoleon Bar således tvåa, medan tredjepriset gick till franska Roxana de Barbray efter en resa i dödens loppet igenom. Fjolårssegraren Mack Grace Sm fick här nöja sig med sjätteplatsen. Sverige fanns också representerat genom Vincent Martens-tränade Global Midnight, men stoet hade ingen lycka med sig och slutade oplacerad.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Lekstuga för Digital Ink och Coldtown
Nästa nyhet
V75: Lekstuga för Digital Ink och Coldtown

V75: Lekstuga för Digital Ink och Coldtown

Digital Ink tycks trivas som fisken i vattnet i vinter. Femåringen lekte hem Gulddivisionens final på Solvalla under annandagen.

Efter hästens fantastiska fyraåringssäsong var det många som hade högt ställda förväntningar på Stefan Melander-tränade Digital Ink för i år. Och efter en lite tungare sommar har Super Photo Kosmos-sonen nu verkligen kommit igång igen. Segern i Guldfinalen på Solvalla togs i vad som kan liknas som utklassningsstil.

Digital Ink ser riktigt fin ut för dagen. Foto: ALN

– Han klev i väg bra i dag och det var bara att köra rakt fram. Hästen var lite lagom pigg i dag så det var inga bekymmer och han gick undan bra till slut, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Digital Ink var alltså riktigt pigg redan från start och kunde enkelt få överta ledningen från Vacqueyras in genom första sväng. Första 500 avverkades efter 11,9 och sedan var loppet egentligen över.

Torbjörn Jansson avancerade direkt fram med Nahar, mot dödens där han landade med 1300 meter kvar. Bakom i andra utvändigt låg Noras Bean placerad.

När det var 300 meter kvar aviserade Nahar trötthetstecken och det stod tydligt klart att världsrekords-travaren inte skulle ha med striden att göra. I stället tog Noras Bean upp jakten via tredjespår. Bakom följde Montgomery Hill.

Men någon duell var det inte tal om. När fältet nådde in över upploppsrakan stack Digital Ink retfullt enkelt undan med några längder, joggade ifrån och kunde inkassera förstaprisets kvarts miljon kronor helt bekymmersfritt. Segertiden stannade vid 1.13,2a över full distans.

Montgomery Hill avslutade riktigt fint och snöt likaledes bra spurtande Noras Bean på silverplatsen. Fyra, också värd att omnämnas, slutade Nothing But Class som sköt till piggt efter sen lucka.

***

Så gick det i övriga V75-lopp:

V75-1: Ulf Stenströmers Your Highness var favoriten i Stoeliten och det var helt motiverat. Med Björn Goop i vagnen gjorde det femåriga stoet en strålande insats. Your Highness blev kvar i dödens i bra tempo (Aisle Stand öppnade första 500 efter 10,7), men kunde överta täten med halvvarvet kvar. Då fick hon utkämpa en batalj resten av loppet med i ryggen travande Fleetfoot Hanover. Men Your Highness höll undan säkert i fin stil på 1.13,8a över 2140.

V75-2: Jätteskräll i Klass 1. Håkan K Persson lotsade in brorsan Stefans Angelo Am till 40 gånger pengarna. Hästen låg sist invändigt med varvet kvar, men kunde följa med fint i ryggar i tredjespår över sista bortre. Loppet hade körts i hårt tempo och in på upploppet avslutade Angelo Am snabbast via fjärdespår och hann fram före tappra Willmore Trot och bra avslutade Ipod. Favoriten Augustus F. felade redan i starten. Segertiden här 1.14,3a över 2140.

V75-4: Riktigt tajt avslutning i Klass 2-finalen, men efter målfotokoll var det Bo Westergård-tränade Red Team Rex som grejat det. Johnny Takter satt i segersulkyn. Faktum var att Red Team Rex satt väldigt långt bak när fältet gick ut på sista varvet, men kom med i ryggar på sista bortre långsidan. Över upploppet attackerade fyraåringen allra längst ut i banan – och hann fram precis. Det med en nostipp före Wilda Tiger Jack som gjorde en heroisk insats med hela sista varvet i tredjespår. Segertiden var 1.14,6a över full distans.

V75-5: Riktigt lätt seger till slut för Candor Hall och Björn Goop i Hästägarkannan för långskubbarna. Candor Hall kom fram som första häst i andraspår med varvet kvar, övertog ledningen från hårt öppnande Radieux med 500 kvar och gick sedan bara undan med många längder till slut. Narold Vox avslutade fint som tvåa före Indigious. Favoriten Montdore försvann i en galopp direkt i starten. Segertiden på Candor Hall blev 1.15,3 över 3200 meter.

V75-6: Johan Untersteiner skrällde i Silver med Overtaker by Sib. Detta efter att favoriten Royal Fighter fått inleda 500 meter (08,5) i tredjespår innan han kom till täten. Overtaker by Si låg som trea i andraspår, gick till attack mitt på sista bortre långsidan och kom fram utvändigt om ledaren genom sista kurvan. Royal Fighter stred oerhört tappert hela vägen hem, men Overtaker by Sib fick greppet kort före mål och vann på 1.13,5a över 2140.

V75-7: Den förstklassiga Bronsfinalen avslutade – och det blev en lekande lätt seger för Coldtown. Nurmos-hästen, som vanligt körd av Jorma Kontio, blåste direkt till ledningen och fick hållas. Första varvet avverkades efter 15,1. Lover Face provade i tredjespår med varvet kvar men kom aldrig riktigt in i tätkampen. Frozen fick backa sig loss i sista kurvan, avslutade vasst i vida spår men utgjorde ingen fara. Coldtown gick ifrån med lätthet och klockades till 1.14,1a över 2140.

Rätt V75-rad:

5 Your Highness – Björn Goop 2,33
8 Angelo Am – Håkan K Persson 40,21
2 Digital Ink – Örjan Kihlström 1,80
10 Red Team Rex – Johnny Takter 4,82
13 Candor Hall – Björn Goop 7,27
9 Overtaker by Sib – Johan Untersteiner 21,55
4 Coldtown – Jorma Kontio 2,75

7 rätt: 621 323 kr (26,22 system)
6 rätt: 2642 kr
5 rätt: 140 kr

Omsättning: 62 661 926 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bakspår för svenskarna i Prix de Bourgogne

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson