Är det äntligen dags för en svensk kuskvärldsmästare?   I februari avgörs Kusk-VM i Australien. Björn Goop representerar Sverige.

Sedan 1970 har Kusk-VM avgjorts där några av världens bästa drivers tampats om den prestigefyllda titeln. Men någon svensk har hittills aldrig lyckats bärga guldmedaljen. Det har emellertid varit nära; Erik Adielsson var tvåa både 2003 och 2005 och Björn Goop slutade även han på silverplats vid senaste VM, som kördes i Frankrike 2013.

"The bionic man" Tim Tetrick, kör för USA. Foto: ALN

Tidigare i år avgjordes Kusk-EM på Solänget och Umåker, då slutade Goop trea. Om några veckor är det dags för nästa mästerskap: Kusk-VM som denna gång ska köras i Australien. Björn Goop är åter den som representerar Sverige.

Mot sig får han bland andra den amerikanska toppkusken Tim Tetrick, den regerande världsmästaren Pierre Vercruysse från Frankrike och den danske europamästaren Knud Mönster. Totalt tio kuskar deltar och det är bara värdnationen Australien som ännu inte har helt klart med sin representant.

Kusk-VM avgörs från den 21 februari till den 1 mars. Totalt avgörs mästerskapet i tjugo lopp på sex olika banor. Det sista och avgörande loppet körs i samband med storloppet Inter Dominion på banan Tabcorp Park utanför Melbourne. Här är de klara kuskarna:

Björn Goop, Sverige
Dexter Dunn, Nya Zeeland
Hugo Langeweg J:r, Nederländerna
Jody Jamieson, Kanada
Knud Mönster, Danmark
Pierre Vercruysse, Frankrike (titelförsvarare)
Tim Tetrick, USA
Tony le Beller, Frankrike
Vidar Hop, Norge

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
ATG:s nordiska samarbete nära en lösning

ATG:s nordiska samarbete nära en lösning

Det nordiska samarbetet ser ut att få en lösning. Under torsdagen möttes ATG:s och Norsk Risktotos chefer för förhandlingar.

För några veckor sedan presenterades ATG:s nya affärsmodell vilken, från och med årsskiftet, kommer innebära avsevärt högre avgifter för de utländska samarbetspartnerna. Avgifterna kommer att mer än dubblas. Det var något som föranledde sydafrikanska Phumelela att hoppa av tåget och de nordiska spelbolagen hotade med att följa i samma fotspår.

Hasse Skarplöth tror på en lösning innan årsskiftet. Foto: ALN

– Jag tror inte särskilt många kommer att skriva på ett nytt och dyrt avtal med ATG. Vi har redan undersökt möjligheten att spela i en egen pool tillsammans med andra europeiska länder som Nederländerna, Finland och Danmark, sa Norsk Rikstots vd Harald Dörum till TT för en vecka sedan.

Men efter att Dörum och ATG:s vd Hasse Skarplöth träffats i Oslo för förhandlingar under torsdagen ser det ljusare ut för ett fortsatt nordiskt samarbete även i framtiden. Man är i vilket fall eniga om att enas.

– Jag har en förhoppning om att vi är färdiga med förhandlingarna till den 1 januari. Det kommer att krävas ett nytt möte, men vi har enats om en gemensam väg i dag. Jag medger att det har varit en tuff förhandling, men samarbetet över gränserna i Norden är unikt, säger Hasse Skarplöth till rikstoto.no.

Harald Dörum inflikar:

– Vi vet vart vi ska och har intentionen att komma i mål med det här.

Läs även: ATG:s nordiska samarbete på väg att spricka

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Han måste ses med bra chans"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Han måste ses med bra chans”

V65 Solvalla: ”Han måste ses med bra chans”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han fick ett tufft lopp senast men var ändå inte lika bra som han varit i starterna före. Hästen har tränat bra inför det här, känns pigg och fin och måste ses med bra chans. Läget och kusk är bra och hästen är bra ut. Skor runt om, säger Reijo Liljendahl om Shadow Woodland (V4-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

4 Regina Hall – Hon visade fin form senast och vann den tunga vägen i billig omgivning. Hästen är hygglig ut men jag vet inte hur hon klarar distansen som är ny för henne. Hon möter några som är för bra och är för klen för att vinna i den här omgivningen, vi får försöka plocka slantar. Skor runt om igen, säger Diederik Meilink.

6 Rebekka Ans – Hon klarade helt enkelt inte voltstart senast så det blev galopp men nu tar vi nya tag. I starten innan det var hon sjuk så nu har hon fått ett lopp i kroppen och borde vara bättre. Startbil är ett klart plus och jag misstänker att hon kommer göra en förbättrad insats. Barfota runt om, säger Susanne Jansson.

7 Amor Winner – Han blev rullig senast och då kom galoppen. Upphämtningen efter galoppen var bra och det är ingen osäker häst egentligen men det har verkat annorlunda på slutet. Nu ändrar vi i balansen och jag tror att han ska fungera. Det är fortfarande skor runt om, säger Ville Karhulahti i stallet.

8 Ryan Kronos – Hästen verkar inte så tokig och har lite pengar på sig. Han känns ganska stark men har, vad jag vet, inte startat över lång distans. Vi har kört 21-jobb med honom som snabbast inför det här men hästens startsnabbhet är svårbedömd för mig. Norskt huvudlag, barfota fram och bike, säger Reijo Liljendahl.

9 Dark Xray – Det är en fin häst som gått bra på sistone. Han är stark och rejäl och spåret är okej även om det såklart blir svårt att nå täten den här gången. Lång distans tror jag ska passa bra och han är en av de som ska räknas. Inga ändringar är planerade, säger C-G Björkroth.

10 Silent Laser – Det är en duktig häst som är stark och rejäl. Vi hade flyt senast med positionerna men hade samtidigt otur starten före. Hästen är rutinerad och bra för klassen och jag hade inte åkt till Solvalla med honom om jag inte trodde han skulle duga. Björn såg loppet han gjorde senast tillsammans med mig och får bestämma upplägget själv. Går det sakta räds hästen inte att köras offensivt då han är oöm för positioner. Barfota runt om ger honom en extra kick och jag hoppas det går att köra så igen. Jag tror Björn kommer passa jättebra på den här och har förhoppningar, säger John Ö Jensen.

Lopp 2, V65-2

2 Peridot – Han gjorde comeback senast och hakade på fint efter att ha fått ett snällt lopp. Han kanske kommer behöva fler lopp och jag hoppas mest att han får gå i mål på friska fötter. Hästen har väl viss fart och står dessutom hyggligt inne. Det blir skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

9 Common Shaft – Hon nöter på men bjöd inte till senast och borde varit längre fram med tanke på den resan hon fick. Det blir skor runt om nu och jag kommer köra snällt och jaga pengar, säger Marcus Schön.

10 Big Finish – Han fick inget lopp i kroppen senast då det blev galopp och det är nog ingen toppform men han känns fin i jobben. Jag räknar med en vettig insats. Vi kör med skor runt om och nu blir det första gången med urryckare, säger Mattias Djuse.

12 Lösnhults Felix – Han känns fin i jobben men kämpar bättre med tätkänning så läget är helt fel denna gång. Det blir svårt att vinna. Vi siktar på barfota fram, säger Christer Graaf.

Lopp 3, V65-3

1 Wish Me Luck – Hon har haft problem med fräschören och varit ifrån. Hon är inte vässad för några stordåd och det blir svårt så här direkt. Vi hoppas på en snäll resa och det blir skor runt om, säger Roger Walmann.

2 Twilight As – Hon fick en tuff resa näst senast och fick se sig besegrad av en bra häst senast. Hon visar allt väl i jobben och öppnar snabbt. Hon är bäst i ledningen och nu kan det bli barfota bak. Formen är fin, säger Osar J Andersson i stallet.

8 Let’sdance America – Hon sköt till vasst senast och vann med nos och gjorde det bra. Distansen passar då det är en snabb häst men läget är ju inte det bästa. Vi behöver lite flyt på vägen och då kan hon spurta bra till slut. Barfota fram igen är tanken, säger C-G Björkroth.

9 Gameplayer – Hon mötte bra hästar senast och gick okej utan att vara som bäst. Jag tror hästen har minst lika bra form nu. Distans och läge är bästa tänkbara då jag tycker hon är bäst med rygglopp. Barfota runt om, säger Reijo Liljendahl.

10 Xhantis Alicia – Hon felade i striden senast men känns normalt inte osäker, jag vet inte vad som hände egentligen. Hästen har fin form och med klaff är hon med där framme trots bakspår över kort distans. Barfota runt om igen är meningen, säger C-G Björkroth.

12 Geena Ale – Hon var med i ett tufft lopp senast. Hon känns fin och bör klara sin längsta resa någonsin på bra sätt. Hon kommer fram Solvalla fredag morgon. Hon är mer stark än snabb och från detta läge är jag nöjd med en platsplacering. Hon kommer att tävla barfota runt om för första gången. Hon kan nog strax under 1.13, säger Pertti Isotalo.

Lopp 4, V65-4

2 J.C. Memory – Han hakade på bra senast i en snabb avslutning och gick dessutom med järnskor runt om. Gången innan det vann han efter en smygare på Örebro och formen sitter där den ska. Läget blev perfekt och härifrån kan jag lägga upp det lite som jag vill. Hästen är startsnabb, och ledningen tar jag säkert, men han kan bli lite vass i täten och över medeldistans vore ju det inte så bra. Det kan bli så att jag släpper men hästen är bra och jag är förhoppningsfull. Vi kommer återgå till barfota fram och aluminiumskor bak, säger Tommy Enberg.

3 Angel France – Det är en stark och rejäl märr som gick bra till slut senast. Hon är inte så snabb från början och lever på sin styrka. Hon verkar på gång igen och kommer troligtvis gå barfota runt om nu, säger C-G Björkroth.

4 Shadow Woodland – Han fick ett tufft lopp senast men var ändå inte lika bra som han varit i starterna före. Hästen har tränat bra inför det här, känns pigg och fin och måste ses med bra chans. Läget och kusk är bra och hästen är bra ut. Skor runt om, säger Reijo Liljendahl.

5 Askö Q. – Han har ett lopp i kroppen nu och lär vara framsatt. Det är nog 75-80 procentig form och med rätt resa så kan det gå vägen. Barfota fram, säger Jevegnij Ivanov.

7 Just Flying By – Hon har tävlat bra på slutet och formen verkar fin. Jag räknar med en ny fin insats och det blir barfota fram. Hon ska räknas med chans, säger Roger Walmann.

8 Global Oasis – Läget är sämsta möjliga och inget vidare alls men formen verkar fin. Hon trivs bäst med tätkänning. Distansen fungerar fint och det blir barfota fram, säger Ville Karhulahti i stallet.

10 Nakoda Goj – Jag fick stryka honom för förkylning inför tilltänkt start senast men han har tränat fint inför det här. Han är inte så dålig och min andra häst får inte ha en dålig dag för då kan han knäppa honom till slut. Skor runt om igen, säger Reijo Liljendahl.

11 Oops Trot – De blev fel för henne senast då Erik satt kvar men formen verkar fin. Hon vinner dock sällan lopp. Nu kan det bli barfota runt om, säger Ville Karhulahti i stallet.

12 Big Ben – Han hamnade snett på det senast och klev upp i vagn i en trång situation. Jag tror inte att han hade varit sämre än trea utan den störningen och hästens form är god. Nu fick vi dåligt läge men man kan ju alltid hoppas att det löser sig maximalt. Barfota fram, säger Hans-Owe Sundberg.

Lopp 5, V65-5

1 Ravine – Hon har löpt helt ok men hon tränar tyvärr bättre än vad hon tävlar. Läget är bra men jag vet inte hur hon kan öppna. Vi kör henne barfota runt om, säger Ville Karhulahti i stallet.

3 Rapide le Tour – Han var ute i ett tufft lopp senast och gjorde det bra då han varit ifrån inför den starten. Hästen kändes fin i sina intervaller i tisdags och verkar riktigt på tårna. Spåret är bra och precis som senast kommer jag vässa honom lite i provstarten för att få honom att öppna lite snabbare från start. Efter denna starten blir det nog vintervila för honom. Barfota fram och helstängt huvudlag. Jag hoppas vara topp tre, säger Sandra Svensson.

4 Damzel Eson – Hon är i toppform och bör ha bra chans. Vi siktar på barfota runt om. Tung bana är en nackdel för hennes vidkommande. Av mina två V65-hästar har hon bäst chans. Vinner båda blir det den bästa dagen i mitt liv, säger Jevgenij Ivanov.

6 Paris Metro – Hon gick ganska bra senast men är lite väl ojämn. Kort distans nu är hennes favoritdistans och hon kan öppna bra från start. Jag har dock svårt att värdera hennes segerchans i loppet. Det blir barfota fram, säger Marcus Schön.

8 Tenzing – Han gick ner rejält i klass senast och var rejäl efter ett fint lopp. Spåret nu var inte bra och det luktar dödens. Hästen är ojämnt startsnabb, men ibland är han riktigt snabb ut. Det finns inget negativt att rapportera efter den senaste starten och han har tagits lugnt efteråt. Distansen är inga problem och han tål göra jobb själv mot den klassen han möter här. Skor runt om och helstängt huvudlag nu, säger Diederik Meilink.

9 Ballerina River – Hon testade barfota runt om samt med jänkarbike senast men det passande inte alls och i synnerhet måste hon gå med bakskor för att komma till sin rätt. Annars ska formen vara lika fin som förr men nu var det väldigt längesedan hon vann sällan och dessutom fick vi bakspår som vanligt. Barfota fram, säger Susanne Jansson.

10 Classification – Hon har travat allt bättre på slutet och nu kommer vi rycka alla skor. Hästen känns stark och fin och kort distans går bra även om medeldistans nog är lite bättre. Med ny balans tror jag mer på henne av våra två i loppet, hon har alldeles för lite pengar på sig hittills, säger Marcus Schön.

Lopp 6, V65-6

1 Titan Lavec – Han felade i starten senast men känns annars inte osäker. Hästen är hyfsad från start utan att vara en raket så spåret är bra. Det är en häst under utveckling och han ska ses med chans. Fortsatt skor runt om, säger C-G Björkroth.

3 Andover Tommy – Vi har trott en del på honom men han har inte visat något extra. Det är en fin häst men har får visa bättring. Det blir skor runt om, säger Ville Karhulahti i stallet.

6 King Southwind – Han var seg i jobb inför tilltänkt start och som jag misstänkte var inte blodproven i ordning så jag tvingades stryka honom. Det är en väldigt grundkapabel häst som kommer bli bra om han får hålla ihop men hästen har haft otur med flera konstiga skador och är en olyckskorp hittills. Springspår är jättebra och jag ser gärna honom i ledningen om han skulle komma dit då hästen är stark. Senast gick han med brodd men det slipper han nu och det blir aluminium fram och järnskor bak. Öppet huvudlag, säger Diederik Meilink.

7 Cash Victory – Han står lite hårt inne i loppet men gjord en godkänd insats senast och formen är inte så dum. Jag har ingen riktig koll på hur bra han kan öppna från springspår och motståndet är dessutom bra så vi får vara nöjda med pengar i första hand. Skor runt om, säger Hans.Owe Sundberg.

9 Nadal Broline – Han är bra den här och har tränat fint. Utgångläget är lite klurigt men vi får hoppas Örjan löser det där. Voltstart är inget problem och hästen kan öppna bra från början om så behövs. Han håller kanske ingen toppform än men det behöver han nog inte heller i sådant här lopp. Skor runt om, norskt huvudlag och vanlig vagn, säger Reijo Liljendahl.

10 Checkpoint – Han fick ett fint lopp senast och var bra då. På förhand är det inte en lika bra segerchans som Titan Lavec. Kan han tjäna fina pengar får vi vara nöjda. Skor igen, säger C-G Björkroth.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svenskt i Paris - Prince di Poggio vann direkt
Nästa nyhet
Svenskt i Paris – Prince di Poggio vann direkt

Svenskt i Paris – Prince di Poggio vann direkt

Det blev rejäl succé för Bengt Holms segermaskin Prince di Poggio vid premiären i Paris. Med Björn Goop vid tömmarna vann han på Vincennes – före landsmannen Perfect Power.

Prix d’Evrecy för femåringarna på Vincennes under torsdagen blev en ren svenskuppvisning. Bengt Holms italienare Prince di Poggio tog hem racet före Peter Untersteiners Perfect Power. Båda hästarna gjorde här sina första framträdanden på kolstybben.

Björn Goop befann sig i Paris för att ta sig an Prince di Poggio och kom iväg riktigt bra. Det bar av mot ledningen med varvet kvar, täten överlämnades kort till Perfect Power med Dominik Locqueneux i vagnen. Men Goop vred omedelbart ut igen för att strax återta kommandot.

Perfect Power fin som tvåa. Foto: ALN

Med enligt oddsindikatorn värsta motståndaren Volcan de Bellande utvändigt om sig öppnade ledaren första 1200 efter 11,9. 500 meter senare visade klockorna på 12,7. När fältet drog in genom sista sväng tryckte Prince di Poggio gasen i botten och Volcan de Bellande fick ge slaget förlorat.

Från kön kom ingen som kunde hota, i stället var det nu fritt spelrum för Perfect Power. Untersteiner-travaren utmanade hela upploppet ned, men Goop höll igång Prince di Poggio som försvarade sig ända in över linjen. Den svensktränade dubbelsegern var ett faktum. Det här var vinnarens hela 14:e seger för året.

Segertiden stannade på 1.14,0 över 2700 meter. Förstapriset var 24 750 euro och Perfect Power belönades med 13 750 för silvret. Skrällen Viking Fromentro fixade bakom tredjeplatsen. Jörgen Westholm fanns även med i loppet med Time Machine men det ändade i galopp kort efter start.

Robert Bergh-tränade Amiral d’Inverne grejade en fin fjärdeplats i ett tidigare lopp på Vincennes. Dominik Locquenux styrde in hästen på 12,9 över 2100 med bilstart. Vann gjorde Osiride Grif på 12,2. Övriga svenskhästar i loppet misslyckades; startgalopper för både Örbäckens Cruella och Uhlan Noir, medan Long Night tröttnade från ledningen i tufft tempo.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nahar i snablopp på Bergsåker
Nästa nyhet
Nahar i snablopp på Bergsåker

Nahar i snablopp på Bergsåker

Nahar hinner med en start till som nioåring. Fjolårets Elitloppsvinnare jagar segern i snabbloppet hemma på Bergsåker.

Efter två raka segrar med ett världsrekord inkluderat, föll Nahar tungt som superfavorit på V75 senast. Men den elvafaldiga miljonären tävlas flitigt i vinter. På tisdag äntrar han Bergsåker igen – för att jaga ett förstapris på 25 000 kronor i kvällens snabblopp. Blott fyra motståndare ställer upp och loppet är placerat utanför V5-spelet. Så här ser startlistan ut:

2640 auto

1 Nahar – Robert Bergh
2 My Golden – Ove A Lindqvist
3 Yosemite Boko – Jonas Karlsson
4 Trustworthy Ås – Henrik Svensson
5 Simb Robitaille – Susanne H Osterling

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Många svenskar mot Critérium Continental

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson