Förra vintern gjorde Beckman stor succé på Vincennes. Det verkar kunna bli en repris denna säsong – svensken vann direkt i comebacken.

I Fabrice Souloys regi och allt som oftast Franck Nivard vid tömmarna radade svenske Beckman upp vinsterna på Vincennes förra vintermeetinget. Hästen hade fem raka på den franska nationalarenan innan det tog stopp i Prix du Luxembourg.

Under torsdagen var den sjuåriga valacken tillbaka på Vincennes. I sin först start på fyra månader gick han ut i Prix de Blois mot tufft motstånd. Men det löste sig perfekt för Beckman – han spurtade till segern direkt trots det långa uppehållet.

Loppet kördes i friskt tempo. Det var snabbstartande Sage de Guérnière som anförde fältet och öppnade första 600 meterna efter 09,7 och 1100 på 10,7. In mot uppförsbacken kom starke Séduisant Foteau fort fram utvändigt och övertog så småningom täten.

Franck Nivard hade dock inte varit med i tätkörningen med Beckman utan bidat sin tid en bit ned i kön. Det hade han igen nu. Beckman följde favoriten Vagabondu Mags rygg genom sista kurvan men då denne föll över i galoppsynden blev det raka spåret för svensken. Beckman tog med ens upp jakten på täthästen, närmade sig bit för bit över upploppet och hann fram till säker seger.

Segertiden stannade på 1.12,0a över 2100 meter och förstapriset var värt 42 750 euro. Sédusiant Foteau höll undan till andrapriset före invändigt snabbt avslutade Ricimer. Fjärdeplatsen tillföll Thomas Claessons duktiga sto Elles W. Phedo som spurtade fint för Eric Raffin.

Robert Bergh hade en duo med i loppet. Själv körde han Beau Mec som provade anfall i vida spår genom sista sväng men kunde inget ta och slutade oplacerad. Dominik Locqueneux körde Putte Topline till en niondeplats. Danske Orali slutade åtta. Vincennes var bra med i rygg på ledaren i början av loppet men gick över i galopp. Friction kom aldrig till start.

Du kan se slutet av loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
ATG:s nordiska samarbete på väg att spricka

ATG:s nordiska samarbete på väg att spricka

ATG:s samarbete med sina nordiska motsvarigheter kan vara på väg att spricka. Såväl Norge som Danmark och Finland avvisar ATG:s nya förslag vilket innebär kraftigt höjda avgifter.

I förra veckan offentliggjordes ATG:s nya affärsmodell i vilken det från och med nästan år ingår nya utlandsavtal, vilka innebär klart högre avgifter för de utländska samarbetspartnerna. Det sydafrikanska spelbolaget Phumelela valde då att inte förlänga avtalet. Förhandlingar pågår nu med övriga länders motsvarigheter.

– Vi förhandlar om samtliga utlandsavtal just nu. Vi vill helt enkelt ha en större andel av en väldigt bra produkt. Vi har presenterat en ny affärsmodell där vi vill skapa en långsiktig och hållbar affär och samtidigt få rimligt betalt, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth till Tidningarnas Telegrambyrå.

Men de nya kraven har helt förkastats av de övriga nordiska spelbolagen, Norsk Rikstoto, Dansk Spill och Fintoto. Det riskerar därmed att orsaka att det långvariga nordiska samarbetet inom trav- och galoppsport kan spricka och leda till att sporten förlorar uppskattningsvis 80-90 miljoner kronor per år.

– Vi blev väldigt överraskade när Skarplöth presenterade sitt nya förslag. Det innebär en ökning från 4 till cirka 9,5 procent. Det är en höjning med långt över 100 procent. Det går icke. Norsk Rikstoto kan inte ställa upp på det, säger Norsk Rikstotos vd Harald Dörum, till TT och får medhåll från Dansk Spills Rolf Laugesen:

– Under 15-20 år har vi arbetat fram ett gott samarbete mellan de nordiska länderna. Det gäller inte bara spel utan även sporten. Nu är det på väg att raseras och det sportsliga värdet går inte att uppskatta. Vi kan inte ställa upp på den här stora höjningen ATG kräver, utan vi får försöka hitta andra vägar.

ATG omsatte under 2013 12,1 miljarder kronor. Det internationella spelet uppgick till 2,6 miljarder. Av den summan står Norge för drygt en miljard. ATG erhåller 4 procent av ökningen men vill nu alltså höja den avgiften drastiskt, till mer än den dubbla.

– Jag tror inte särskilt många kommer att skriva på ett nytt och dyrt avtal med ATG. Vi har redan undersökt möjligheten att spela i en egen pool tillsammans med andra europeiska länder som Nederländerna, Finland och Danmark. Vi tittar också mot USA. Det är inte optimalt för oss och för nordisk hästsport, men vi har inget alternativ, säger Harald Dörum.

Det nya avtalet ska vara underskrivet senaste den 29 december.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fabrice Souloy: "Tack för allt, Commander"
Nästa nyhet
Fabrice Souloy: ”Tack för allt, Commander”

Fabrice Souloy: ”Tack för allt, Commander”

Segern i Breeders Crown blev avslutningen av Commander Crowes karriär. Det meddelar tränaren Fabrice Souloy på twitter.

Commander Crowe triumferade stort i Breeders Crown på Meadowlands för knappt två veckor sedan. Loppet var på förhand menat som stjärnans sista start i karriären. Men efter att elvaåringen åkt tillbaka till tränaren Fabrice Souloy i Frankrike efter segern, öppnades spekulationer kring om det skulle bli tävling även 2015.

Men under onsdagskvällen lät Fabrice Souloy via sitt twitter-konto meddela att fuxen inte kommer tävla mer. ”Det är aldrig lätt att säga adjö, tack för de här 5 åren tillsammans Commander, du är fantastisk”, skriver han.

Commander Crowe har under sin oerhört framgångsrika karriär vunnit 61 av sina 106 starter och travat in 34,3 miljoner kronor, vilket gör honom till den näst vinstrikaste svenskfödda travhästen genom tiderna.

Läs även: Commander Crowe åker hem – till Frankrike

Läs även: Vilken avslutning, Commander Crowe!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bo Eklöfs karriär i fara - efter ögonskada
Nästa nyhet
Bo Eklöfs karriär i fara – efter ögonskada

Bo Eklöfs karriär i fara – efter ögonskada

Bo Eklöf kan komma tvingas sluta med löpkörning helt. Det sedan han riskerar att bli blind på ena ögat efter en olycka.

Bergsåkerskusken och Wången-läraren Bo Eklöfs kuskkarriär kan i värsta fall vara över. 58-åringen har drabbats av en svårare ögonskada som kan leda till blindhet på ena ögat. Olyckan skedde oturligt i hemmet när Eklöf lekte med sin son, som då råkade få in ett finger i hans öga varpå det skadades.

– Ja, det var väl egentligen en osannolik otur. Först var det tal om operation, men det visade sig att jag har fått inflammationer på tre ställen på ögat så det går inte att operera nu. Just nu får jag behandling för inflammationerna var fjärde timme. Det är som att hälla salt i ett sår, säger Eklöf till Östersunds-Posten.

De tilltänkta styrningarna i veckan är av uppenbar anledning inställd. Nu återstår att se om Bo Eklöf kan återkomma framöver.

– Om jag bara kommer att kunna se med ett öga i framtiden så är valet inte svårt. Jag tycker inte man ska utsätta andra kuskar för att köra då. Jag har alltid varit kritisk mot att man får köra med bara syn på ett öga. Det står jag för. Det är svårt nog med två ögon.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Amazon Am suddade ut svenska rekordet
Nästa nyhet
Amazon Am suddade ut svenska rekordet

Amazon Am suddade ut svenska rekordet

Amazon Am fick en perfekt resa fram till upploppet och kunde avväpna sitt motstånd retfullt enkelt i Big Noon-Pokalen. Segertiden var nytt svenskt rekord.

Segerkrans på Amazon Am. Foto: ALN

Amazon Am var kullens kanske mest klarast lysande stjärna i fjol, men i år som fyraåring har hon inte fått fullt lika stor utdelning på sin kapacitet. När klassiska Big Noon-Pokalen avgjordes på Solvalla under onsdagskvällen var Robert Bergh-stoet tillbaka i rampljuset.

Loppet, som kördes med de treåriga travarna tjugo meter före de fyraåriga, avverkades i bra tempo. Hero Sjöhammar anförde fältet och fick snart Lotuscherie utvändigt om sig. Första varvet travades efter 12,6 och Robert Bergh som inlett som trea på innerspår med Amazon Am började leta sig ut i andraspår mellan hästar.

I sista sväng var det dock fortsatt en låst position för Amazon Am men in på upploppet uppenbarade sig luckan och Gigant Neo-dottern, gick ut i tredjespår, tackade för kaffet och kopplade greppet väldigt lätt via en pilsnabb avslutning. Segern togs på 1.11,7 över 2160 meter voltstart och noteringen var en ordentlig putsning av Peignors gamla svenska rekord för fyraåriga ston med 1,5 sekund.

Förstapriset i loppet var 200 000 kronor och bärgades före Diego M. Boko som spurtade riktigt bra och Rugiada dei Rex – samtliga tre främst placerade således fyraåringar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V4-tips till Mantorp

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson