Senast han startade var i Olympiatravets final – förra året. Men på tisdag kväll är G.H. Nemo äntligen tillbaka på tävlingsovalen.

Trippelmiljonären och forne Derbyfyran G.H. Nemo hann bara med två starter i fjol. Efter att ha vunnit direkt i årsdebuten galopperade han bort sina chanser i Olympiatravet i april. Därefter hade den nu åttaårige hingsten inte setts till förrän han gjorde ett fint kvallopp på Axevalla i början av oktober.

På tisdag är det så dags för efterlängtad comeback för Scarlet Knight-sonen. Den sker även den hemma på Axevalla i kvällens snabblopp med 35 000 kronor i förstapris. Det är Jörgen Westholm som sköter tömmarna bakom Stefan Pettersson-träningen och bland motståndet skådar vi New Line. Här är startlistan:

2140 volt

1 Pericle Bi – Kim Eriksson
2 Prima Donna – Stefan Söderkvist
3 Mevlin Z. – Paw Mahoney
4 Ultevis – Fredrik Berg
5 Pay Back Chip – Carl-Erik Lindblom
6 Bethel Hanover – Mikael J Andersson
2160 meter
7 New Line – Joakim Lövgren
8 Wiranas Dream – Magnus Jakobsson
9 G.H. Nemo – Jörgen Westholm
10 Simb Ruby – Thomas Dalborg
11 Mano – Björn Goop

Läs även: Nära comeback – G.H. Nemo fin i kvallopp

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Sebastian K är tillbaka – startar i helgen

Sebastian K är tillbaka – startar i helgen

Världens snabbaste är tillbaka. På lördag väntar säsongens sista uppgift för Sebastian K. när TVG-finalen körs på Meadowlands.

Det har varit en oförglömlig första säsong i Nordamerika för Sebastian K. med 8 segrar på 12 starter, nästan 4,5 miljoner kronor insprunget och såklart det absoluta världsrekordet på 1.07,8. Men i de tre senaste starterna har svensken fått stryka på foten och allra senast blev det tidig galopp i International Trot på Yonkers.

På lördag återkommer ”Sebbe” efter fem veckors frånvaro i förhoppning om att putsa till resultatraden. Det för årets sista uppgift: TVG-finalen på Meadowlands. Ett lopp med en samlad prispott på en halv miljon dollar.

Sebastian K., som vanligt styrd av sin tränare Åke Svanstedt, börjar från spår fem bakom bilen i tiohästarsfältet. Tufft motstånd bjuds i form av det ”vanliga gänget” där Maven kanske utgör det största hotet, det av Jimmy Takter tränade stoet var i den gångna helgen tvåa bakom Commander Crowe i Breeders Crown. Trean från samma lopp, Creatine, finns även han med liksom Market Share. Här är startlistan:

1609 auto

1 Creatine – Ron Pierce
2 Wishing Stone – Matt Kakaley
3 Bee A Magician – David Miller
4 Dw’s NY Yank – kusk ej klar
5 Sebastian K – Åke Svanstedt
6 Market Share – Tim Tetrick
7 Intimidate – Scott Zeron
8 Flanagan Memory – Brett Miller
9 Arch Madness – Trond Smedshammer
10 Maven – kusk ej klar

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Bergsåker
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Bergsåker

Statistikanalys: V86 Solvalla/Bergsåker

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Bergsåker.

Det här är något av omgångens nyckellopp. 4 Prince di Poggio ser ut att få ungefär 6/10 av spelet på sig – men jag törs lova att han är streckad på betydligt mer än 60% av de kvarvarande systemen när loppet väl går. Risken är uppenbar att värdet inte stiger en enda krona vid eventuell seger, och risken är också uppenbar att i så fall sexorna blir utan pengar igen.
Stycket är från förra onsdagen, och man kan konstatera att favoriten fanns på 98% av de kvarvarande systemen. Och sexorna blev förstås utan, igen. De gånger det finns en riktigt bra favorit i V86-8 bör man fundera över om man ska spela alls. Man får i alla fall räkna med riktigt låg utdelning.

När det senast skrällde i sista avdelningen (22 oktober) steg värdet från 5 700 till 263 000 kr och det blev utdelning i alla vinstgrupper trots fyra favoritsegrar (varav två till 1.30..!).

Omsättningen verkar ha stabiliserat sig vid 24.6 miljoner per omgång. Så har noteringen lydit tre gånger i rad nu. Men spelet borde byta namn till V87, för det är vad det är. 52% av omsättningen delas ut till de med 8 rätt och 13% till de med 7. Sexorna får ingenting längre.

Nyordningen verkar populär. Den högre andelen till åtta rätt kompenserar nedläggningen av spelet V8 (som givetvis tappat hundra procent sen ifjol). Omsättningen på själva V86 plussade ruggiga 73%! Att spelet hade sådan potential trodde inte ens jag, som länge gillat och försvarat spelformen.
34%-45%-60% -73%. Det är omsättningsökningen de senaste fyra omgångarna..!

Vad blir det idag då, orkar spelarna lassa in 24.6 miljoner igen? Det borde väl gå, lönen har ju kommit. Man möter en notering om 14.8 miljoner så det blir åter en omsättningsökning på flera tiotals procent i alla fall.

I skrivande stund är sex hästar strukna och antalet möjliga V86-kombinationer är ganska exakt 100 miljoner. Det är lågt för att vara det här spelet. Färre har det bara varit 6 gånger av 151, 4%. Utdelningen tenderar, av naturliga skäl, att bli lägre då spelarna har få kombinationer att välja bland.

En liten påminnelse: Nio gånger av tolv sedan man avskaffade V8-alternativet har det blivit jackpot. Tidigare skedde detta i 27% av omgångarna.
V86-1: Autostart, medeldistans, 8-hästarslopp. Struken: 7 [sid 72-73]
Favoriten har förlorat första avdelningen fem gånger i rad. Det är rekord i V86-spelets historia. Favoritfrekvensen har annars varit hög i V86-1, 53%. Det är ingen slump, då man gärna placerar det på förhand mest lättlösta loppet här. Spelare som ryker i första är missnöjda spelare.

4 Nahar har i skrivande stund 81% av spelet på sig och det är normalt lite mer än den maximala segerchans en travhäst kan ha. Å andra sidan brukar jättefavoriterna ha det lätt för sig inom V86-spelet. Sedan man övergav streckfördelningen för ett år sedan har åtta favoriter stannat vid 79% eller mer och samtliga har segrat.

Något rekord lär inte slås. Månprinsen AM nådde upp i 90% i juli, och det är också så att kallblod når upp i chansnivåer som varmblod inte gör.

Andrahandaren har 14% och här gäller tvärtom; chansen bör vara några procentenheter större än så.

Nahar har en historia av att åka dit som storfavorit, och efter sex raka felfria lopp kanske några glömt att han är sällsynt osäker för att vara en häst i den yttersta eliten. Innan hade han galopperat 6/20, 30%.

V86-2: Autostart, medeldistans, 4-åringslopp i låg klass. Struken: 8 [sidan 109]
Omgångens överlägset öppnaste lopp, det enda där det saknas ett tydligt spikbud. Statistiken visar att 56% av de här loppen vinns från ledningen, vilket (tyvärr) talar för favoriten 4 Dream Run (27%) som är ett riktigt spelfynd om man är säker på att det är hon som är spetshästen.

Annars är skrällrisken (vinnare rankad 5-) så pass hög som 16%. Det är här det måste hända något om utdelningen ska orka upp i fyrsiffrigt… Å andra sidan är det också detta lopp som garderas mest, så en eventuell skräll rensar nog inte speciellt. Streckfördelningen är ju hemlig nuförtiden, men man kan gissa att det är på det viset i alla fall.

V86-3: Autostart, lång distans, spårtrappa. Struken: 4
Meningen var att det skulle bli 15 startande här, men det är inte så populärt att anmäla till långdistanslopp. De är tydligen lika trista för tränare som för åskådare.

3 Montdore är något mindre spelad än stallkamraten i V86-1 och de har det gemensamt att de måste underprestera för att förlora. Motståndet är klasser enklare än det de brukar möta och vinna mot.

Om Bergh har stallet i form för dagen är dagens V86 alltså en V64:a med 25 öres radpris. Spelformen har förvånat med höga utdelningar förr, men nja..? Sexorna lär ju i alla fall bli utan (för femte gången i rad!) medan det räcker med en enda jätteskräll någon annanstans för att åtta rätt ska ge ok. Åttorna får ju 52% av omsättningen numer.

Man kan påminna sig omgången 1 oktober, då stall Bergh också hade två jättefavoriter (74% och 75%). Då brände båda och det är ju så det funkar: Tout ou rien, allt eller inget. Finns formen så vinner man, finns den inte så vinner man inte.

Jag tror att formen finns där idag och sedan är det väl ett plus att chefen själv sitter i sulkyn den här gången.

V86-4: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp [sid 76-78]
Det här motsvarar Stoeliten. Den är ganska tunn i toppen, det finns några få som, beroende på dagsform, kan aspirera på att vara Sveriges bästa sto. 9 Your Highness är det just idag. Senast avfärdade hon SM-vinnaren Jumble Ås trots att denna fick en fin löpning medan YH tvingades gå i dödens – över 2 640 m!

Just idag är hon nog så pass mycket bättre att hon vinner oavsett löpning och får tipset därför. Men det kan vara värt att påminna om intressant statistik från just 2140a-lopp: De favoriter som når ledningen infriar 50/50, medan de som inte når denna position bara segrar till 18%.

6 Fleetfot Hanover är jätte-dålig varje gång hon går med skor, men idag ska hon gå utan igen. Därtill lär hon nå ledningen, och statistiken säger ju att det är fördel spetshästen gentemot bästa hästen. Det här gör loppet spelmässigt ointressant då Spelarna är så rätt ute i sin ranking.

V86-5: Autostart, kort distans, 9-hästarslopp för treåriga. Struken: 3 [sidan 57]
Ännu ett exempel på att man skriver ut alldeles för många 3-åringslopp.

Eastar Rapida har tjänat alla sina 372 500 kr från ledningen. Puh, då bör man kunna vara säker på att han inte släpper! Nu brukar ju hästen stanna i spets, och u-tipset är att han gör det igen. Vinstchansen kan inte ses som överstigande 50/50. Men 2% på en spetshäst är alltid för lite.”

De raderna är hämtade ur förra veckans analys. Hästen fick inte vinna då heller, då en onaturligt bra Iponema svarade för en promilleprestation och vann loppet trots galopp. ER besegrade dock alla andra, och den här gången är motståndet enklare. Dessutom är distansen bättre, och den här gången kan vinstchansen faktiskt överstiga 50/50. Något spelfynd på samma sätt är hästen ändå inte, då han denna gång – med rätta – är favorit.

I skrivande stund är han spelad till 32% och man kan vara trygg i att chansen är bättre än så i alla fall.

V86-6: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp för fyraåriga. Struken: 8 [sidan 57]
Spetshästen eller bästa hästen? Det är frågan som vanligt. Medan det är oklart om vem den förra är, så råder inget tvivel om att 10 d’One är bästa hästen – rätt överlägset. Därmed kan hon inte undvika tipsettan. 30% spel som hon har på sig är knappast för lite, chansen ska vara bättre än så. Som kuriosa kan man notera att två av de blott fyra likadana lopp som körts har vunnits från spår 10.

d’One kan mäta sig med de bästa hingstarna, vilket hon visade vid förra V86-starten då Riff Kronos besegrades. Nu är det bara ston och då är det många meter ner till näst bästa häst. Örjan är duktig på att köra från bakspår… en spikidé bland många den här omgången.

V86-7: Lopp med flera tillägg, lång distans, 4-åriga. Struken: 6
Bergsåker ser tyvärr ut att bjuda på favoritparad i sina lopp. 9 Rolex (50%) har fått en löjligt enkel proposition. Trots hög spelprocent är det svårt att se att chansen skulle vara lägre än så. Att tävla mot sig själv kan vara väl så svårt för vissa hästar, men det här är en individ som mognat och gått felfritt sex gånger i rad. Dessutom kommer han från formstall och visade själv fantastiskt fin form i senaste starten mot tuffare hästar. Går inte att tippa emot.

V86-8: Lopp med två tillägg, stayerdistans [sid 161-162]
Linus Wibb är den häst i omgången som är mest överlägsen sina konkurrenter” skrev jag förra veckan och blev sannspådd i loppet. Men tyvärr blev jag sannspådd även om galoppen; risken kunde på förhand taxeras till 6-7 av 10. Men med en segerchans på 3-4/10 var han en av omgångens mer spelvärda.

Linus har nu galopperat i 8 av de 12 senaste starterna. Uppgiften här är mycket tuffare, det var ett riktigt billigt lopp senast. U-tipset är ändå enkel seger om han travar. Då leder han hela vägen som för fyra starter sedan (enda gången av fem som han travat). En faktor som talar för är att det nu är samma kusk som tagit de två senaste segrarna med honom. Goop har kört honom 5 gånger, vunnit 3 och fått två galopper. Övriga kuskaras facit är 1 seger på 24 försök.

Statistiken visar att hästarna på dubbla tillägg de gånger som spetshästen är för svag. Streck för 11 Spring Erom, 12 Mellby Viking och 14 Narold Vox alltså om man spekulerar i ny galopp för Linus.

Det är rimligt att segerchansen för Linus ligger närmare 4/10 än 3/10 den här gången. Som spelad till 18% är han ett spelfynd oavsett.

Ett spelfynd är också loppets överlägset bästa häst 11 Spring Erom som visade återfunnen form senast. 5%!

2 Paparazzi M får mycket spel på att Linus kan galoppera och att Paparazzi i så fall är loppets spetshäst. 18% ligger nog ganska väl i nivå med chansen. Ingen utöver de fem nämnda kan ses med rimliga segermöjligheter.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Florida Queen fick sin revansch
Nästa nyhet
Florida Queen fick sin revansch

Florida Queen fick sin revansch

Florida Queen fick sin revansch – och tog den. Via en mäktig spurt hann hon fram för att vinna mot tufft motstånd på Sundbhyolm.

Glada scener i vinnarcirkeln. Foto: Martin Langels, ALN

André Eklundh-tränade Ken Warketin-dottern Florida Queen har tampats mot de bästa treåriga stona hela säsongen men inte fått den riktiga fullträffen i de största loppen. I Oaks galopperade hon bort sig och senast i Breeders Crown slutade hon tvåa.

Men när E3-revanschen för de treåriga stona kördes i Eskilstuna under tisdagskvällen tog hon just – sin revansch. I en häftig slutstrid fångade hon in Olympia Tilly, hästen som betvingade henne i BC-finalen.

Det såg emellertid inte helt ljust ut för Florida Queen med varvet kvar. Då låg stoet placerad i sjätte utvändigt medan ledande Arctic Model (som ju var den som vann långa E3) fick öppna kilometern efter moderata 1.18. Men med 900 kvar kunde Eklundh smyga med i tredjespår, i rygg på Olympia Tilly.

I sista sväng sändes Olympia Tilly ut i fjärdespår. Det föranledde Florida Queen att kort senare iscensätta anfallet via femtespår. Och spurten var rykande; Olympia Tilly fick greppet mitt på upploppet, men än längre ut kom Florida Queen farande och hon hann fram till segern precis över målskjutsen.

– Hon betyder väldigt mycket för mig. Jag har fått vara med om så mycket med henne under året och att få avsluta säsongen på det här sättet var jätteskojigt, sa André Eklundh efter segern enligt Kanal 75.

Segertiden noterades till 1.15,2a över 2140 meter och segern var värd 300 000 kronor vilket förde vinnaren över en miljon kronor intravat. Olympia Tilly således tvåa, How Amazing Tooma slutade trea.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Amaru Boko tillbaka - comeback i Örebro
Nästa nyhet
Amaru Boko tillbaka – comeback i Örebro

Amaru Boko tillbaka – comeback i Örebro

Efter över fem månaders frånvaro gör Amaru Boko intressant comeback vid Örebrotravets tävlingar på söndag.

Den nästa fyrfaldiga miljonären Amaru Boko kom till Robert Berghs stall förra vintern och inledde succéartat direkt med fyra raka segrar. Men efter Jämtlands Stora Pris i början av juni (där han slutade femma) skadades hästen och har sedan dess inte setts till.

Sjuåringen lämnade Bergh en tid för konvalescens, men återkom på träningslistan i september. På söndag är det så dags för comeback. Amaru Boko dyker upp i snabbloppet på Örebrotravet med 35 000 kronor till vinnaren. Bland motståndet finns I Saw You, Rocky Winner, Aperfectyankee och Olympiatravstrean Kash’s Cantab.

2100 auto

1 I Saw You – Åke Lindblom
2 Prawns – Kenneth Haugstad
3 Special Ås – Jorma Kontio
4 Rocky Winner – Björn Goop
5 Kash’s Cantab – Ville Karhulahti
6 Amaru Boko – Robert Bergh
7 Lord Capar – Thomas Dalborg
8 Prins Alf – Carl-Erik Lindblom
9 Aperfectyankee – Jim Oscarsson
10 Victory Hill – Anders Göstasson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny uppgift i Paris för Alfas da Vinci

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson