Storfavoriten Mister J.P. vann trots galopp och Lutfi Kolgjini har hela fem hästar klara för final. På onsdagen avgjordes uttagningarna till Uppfödningslöpning.

Två uttagningslopp till Svensk Uppfödningslöpning vardera avverkades på Solvalla och Jägersro. Kullens mest briljanta travare så här långt är Björn Goop-tränade Mister J.P. och supertalangen kommer gå in i finalen som alltjämt obesegrad.

Det var dock inte utan dramatik som Mister J.P. avancerade vidare och tog sin femte seger i femte starten. Taurus Dream-sonen galopperade direkt när bilen lämnade fältet, men ställde sig och fick tid att samla sig. När loppet väl kom till avgörande visade Mister J.P. ändå prov på sitt stora kunnande – och avgjorde till slut enkelt. Segertiden blev 1.13,6a över 1640 meter.

– Han är en liten buse hemma och nu kom det fram här också. Jag tror både han och jag blev lite chockade när han galopperade. Det viktigaste var att ta sig till final. Det var lite med hjärtat i halsgropen, sa Björn Goop efter segern enligt Kanal 75.

Det andra uttagningsloppet på Solvalla gick till Svante Båths favorit Facile Boko som relativt enkelt avväpnade sitt motstånd på 1.14,8.

På Jägersro fick Tomas Malmqvist vidare tre till final. I den första uttagningen vann Malmqvists Seul en Tete genom att spurtslå stallkamraten och storfavoriten Tunika. Även Nassau kom emellan som tvåa. Vinnartiden var 1.14,6. Det andra gick till Kolgjinis Clemenza Am som starkt tog ner favoriten Sucre. Vinnartiden här var 1.16,3. Lutfi Kolgjini, som hade hästar på båda banorna, fick total med sig hela fem hästar till final.

Svensk Uppfödningslöpning körs på Jägersro den 29 november. Förstapriset då är 600 000 kronor. Den definitiva startlistan blir klar den 23 november. Här är de inkvalade hästarna (med tränare och i bokstavsordning):

Amour Memory – Bengt-Ove Johansson
Clemenza Am- Lutfi Kolgjini
Facile Boko – Svante Båth
Igor Ribb – Lutfi Kolgjini
Mister J.P. – Björn Goop
Nassau- Lutfi Kolgjini
Pandora Face – Lutfi Kolgjini
Philistine Face – Lutfi Kolgjini
Seul en Tete – Tomas Malmqvist
Sucre – Tomas Malmqvist
Tunika – Tomas Malmqvist
Xceed G.T.- Per Lennartsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V4 Eskilstuna: ”Ännu bättre insats nu”

V4 Eskilstuna: ”Ännu bättre insats nu”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Han var jättebra som trea senast men jag tycker att det kändes att det saknades lite i honom vilket inte var så konstigt eftersom han inte startat på ett tag innan det. Han travade i alla fall bra och borde kunna göra en ännu bättre insats nu. Spåret kunde väl varit bättre men det här är en häst med fart i som inte komma göra bort sig, säger kusken Tony Wallin om Primo Valentino (V4-3).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Eskilstuna. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

4 Bringhome the Gold – Han var duktig senast och den här stora och tunga hästen bör vara ytterligare något vassare till denna start. Nästa år blir han nog riktigt bra men i dessa gäng bör han hävda sig redan nu. Inga ändringar är planerade och en ryggresa passar nog bäst, säger Daniel Redén.

6 Staro Illinois – Hästen inledde bra men sedan hände något och jag har inte varit nöjd med honom. Han måste rycka upp sig och senast vann han utan att övertyga. Jag planerar inga ändringar och kan inte vara optimist, säger Per Lennartsson.

9 Minnestads Calais – Han har varit väldigt bra vid segrarna och ändå sedan vi gjorde honom till valack i somras har resultatet kommit. Senast avgjorde han på ett rejält sätt och på Visby vann han från ledningen. Han har gått två lugna jobbet efter sista loppet och han känns allt bättre. Nu är det bilstart för första gången så bakspår kanske inte är så dåligt och jag tror att han kommer vara med där framme igen. Skor runt om, säger Johan Wiman.

10 G.G’s Secretdream – Han gör det bra i varje start och stod för en väldigt strong insats vid segern på Örebro. Jag kan inte klaga så mycket förutom på läget men hästen är stark och tål att göra det själv. Får han dessutom rätta ryggar den här gången tror jag att han slutar långt framme. Skor runt om, säger Pierre Nyström.

Lopp 2, V4-2

5 Larossi – Hon verkar pigg och bör ha gått framåt efter senast utan att ha fått några skarpare jobb. Hon är lite humörbetonad. Hon tävlar åter med skor runt om och åter med jänkarvagn. Hon är mycket startsnabb och nog bäst i ledningen men det lär bli tuff körning här så vi får se, säger Linda Pulkkinen.

6 Yoda Brick – Det verkar bra med henne och hon gick rätt bra utan att komma in i matchen senast. Loppet är öppet och ingen som direkt sticker ut. Hon är nog snabbare ut med volt men jag vill vara lite offensiv denna gång. Barfota runt om och helstängt huvudlag igen, säger Markus B Svedberg.

8 Worship Lady – Hon gjorde faktiskt ett kalaslopp senast och travade utan rygg sista 900 i tredjespår. Att hon inte nådde ända fram var såklart synd med tanke på prestationen men nu lottades vi till luriga förutsättningar. Jag som hade hoppats se henne i ledningen men nu får vi se när bilen släpper fältet hur taktiken blir. Barfota runt om, säger Pierre Nyström.

9 Djerba Oldeson – Hon gick ner lite i klass senast och fick då vinna vilket jag tycker var välförtjänt. Vi hade ändrat några småsaker inför det som föll väl ut och nu kommer hon heller inte hänga så mycket på en töm längre. Jag tycker att hon till och med känns piggare nu än tidigare och bakspår är inte så tokigt då hon kan vara knepig bakom startbilen. Som jag har läst på om loppet kan det bli tempo från start vilket såklart skulle gynna oss och hon ska räknas. Skor runt om, säger Jesper Hedqvist.

Lopp 3, V4-3

4 Duffman – Han kom aldrig in i matchen senast men Jörgen var nöjd med hur han kändes. Han är därefter fin i jobben. Han hänger lite töm i kurvorna ibland och Björn bör passa utmärkt på honom. Läget är bra och han är intressant. Tidigare har han varit lite spänd från start men han har lärt sig att öppna allt bättre. Skor runt om, säger Patrik Fernlund i stallet.

8 Gilmour – Han var varit ifrån men känns fin i jobben. Läget är givetvis inget vidare och det är vingelrisk. Jag räknar med en vettig insats. Balansen har jag idag på förmiddagen inte bestämt ännu men det kan bli barfota, säger Håkan Eriksson.

9 Capitano Boko – Han fick dödens ett varv senast och det är inte alls hans melodi. Jag är annars fullt nöjd med hur han känns för dagen och smygläget är inte så tokig. Får han ligga på rulle till 300-400 meter kvar har han en vass spurt och motståndsmässigt är det väl Primo Valentino att se upp med. Barfota runt om och öppet huvudlag, säger Claes Sjöström.

10 Primo Valentino – Han var jättebra som trea senast men jag tycker att det kändes att det saknades lite i honom vilket inte var så konstigt eftersom han inte startat på ett tag innan det. Han travade i alla fall bra och borde kunna göra en ännu bättre insats nu. Spåret kunde väl varit bättre men det här är en häst med fart i som inte komma göra bort sig, säger kusken Tony Wallin.

Lopp 4, V4-4

2 Relation – Hon var bara dålig senast och fick pusta ett tag men nu verkar hon återigen vara på gång. Vi fick fint utgångsläge och hon är snabb ut bakom bilen. Trots att formen kanske inte kommer vara på topp tycker jag det ser ut som en bra chans på förhand, särskilt om vi skulle komma till ledningen. Skor runt om, säger kusken Tony Wallin.

3 Mr Dotsom – Han är stark men inte helt lätt. Näst senast då jag körde honom var det nog inte så bra att köra honom barfota. Jag tror det blir skor på denna gång. Han ska vara jättefin i jobben men han måste sköta sig. Han är inte snabb från start, säger Petri Airaksinen.

10 Inspection – Det har krånglat en hel del och det har varit svårt att hitta lopp som passar då det varit mest breddlopp och amatörlopp och så. Hästen verkar bra och felfri ska han kunna vara med i striden. Vi kör med aluminiumskor runt om, säger Håkan Eriksson.

15 Prince Cobol – Han gjorde det fullt godkänt i spåren senast men kom heller inte riktigt till då det blev många stopp på vägen. Formen är i alla fall normal men nu har vi ett utgångsläge som kräver en hel del tur. Helt omöjligt är det väl ändå inte att han dyker upp där framme. Jag tycker det finns mer i honom än vad han visat. Barfota bak, säger Björn Röcklinger.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lannem Silje - kan bli aktuell för Elitkampen
Nästa nyhet
Lannem Silje – kan bli aktuell för Elitkampen

Lannem Silje – kan bli aktuell för Elitkampen

På lördag antas Lannem Silje förlänga segerraden till 26 raka. Nästa år kan hon sikta än högre. Elitkampen på Solvalla finns i tankarna för fenomenet.

Det norska fyraåriga kallblodsstoet Lannem Silje är kanske den största talang som skådats i sporten. Hästen tycks oslagbar och frågan inför varje start är inte om hon ska vinna utan med hur mycket. I regel blir svaret: väldigt mycket.

På lördag går Åsajerven-dottern ut i ett lopp på Jarlsberg. Trots 60 meters tillägg är hon megafavorit. Men inför nästa säsong, då som femåring, kan Lannem Silje tänkas tampas mot sportens allra bästa. Planer på att starta i Elitkampen, under Elitloppssöndagen på Solvalla, finns.

– Vi har pratat om Elitkampen, det har vi. Så det finns i tankarna. Men om det sedan blir verklighet är en annan sak. Loppet är tufft och hon är bara fem nästa år – och så är hon ett sto, säger ständige kusken Tor Wollebaek till Kanal 75.

Lannem Silje har i sin karriär gjort 26 starter. Efter att ha varit tvåa i debuten har hon vunnit samtliga lopp därefter och ståtar således med 25 raka. På kontot finns 4,4 miljoner norska kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop kör Timoko i Prix de Bretagne
Nästa nyhet
Björn Goop kör Timoko i Prix de Bretagne

Björn Goop kör Timoko i Prix de Bretagne

På lördag börjar jakten på Prix d’Amérique. Det första ”B-loppet” Prix de Bretagne avgörs och har lockat ett förstklassigt startfält. Björn Goop finns i Paris för att köra Elitloppsvinnaren Timoko.

Det är tio veckor kvar till Prix d’Amérique ska avgöras och därmed inleds också kampen om en plats i världens största travlopp. Ett sätt att kvalificera sig, eller åtminstone låta sin häst få lopp i kroppen inför den stora uppgiften, är att delta i något av fyra så kallade ”B-loppen” inför. På lördag avgörs det första på Vincennes: Prix de Bretagne.

Loppet, som har ett förstapris på 54 000 euro, har lockat ett riktigt starkt startfält. En svensk häst finns med bland de aderton, Lutfi Kolgjini-tränade Juggle Face har en grannlaga uppgift framför sig och ska köras av Dominik Locqueneux.

Svenskt finns det emellertid även i tvåbent format i loppet, Björn Goop avstår V75-finalerna på Solvalla för att sköta tömmarna bakom Elitloppsvinnaren Timoko. Richard Westerinks stjärna startade senast i Bordeaux i mitten av oktober. Timoko har deltagit i PdA de tre senaste åren, med två femteplatser som bästa resultat.

Andra heta namn i Prix de Bretagne är såklart fjolårssegraren Uhlan du Val, PdA-tvåan Up And Quick (som inte startat sedan Prix de Paris i februari), Fabrice Souloys diskade Hugo Åbergs-etta Un Mec d’Héripré, Texas Charm (som stoppades av skada inför PdA i år) och superstoet Roxane Griff.

Två av Frankrikes främsta fyraåringar gör också intressanta starter; Axelle Dark och Critérium des 4 Ans-vinnaren Akim du Cap Vert utgör spännande inslag i loppet som avgörs vid cirka 15.30-tiden på lördag. Här är startlistan:

2700 volt

1 Axelle Dark – Jos Verbeeck
2 Olmo Holz – Christophe Martens
3 Juggle Face – Dominik Locqueneux
4 Amour d’Occagnes – Alexandre Abrivard
5 Une Fille d’Amour – David Thomain
6 Akim du Cap Vert – Franck Anne
7 Soleil du Fossé – Thierry Duvaldestin
8 Village Mystic – Pierre Vercruysse
9 Uhlan du Val – Cédric Mégissier
10 Sévérino – Damien Bonne
11 Un Mec d’Héripré – Franck Nivard
12 Texas Charm – Julien Dubois
13 Singalo – Cédric Beurel
14 Rêve de Beylev – Sébastien Ernault
15 Up And Quick – Jean-Michel Bazire
16 Tiégo d’Etang – Charles-Julien Bigeon
17 Roxane Griff – Eric Raffin
18 Timoko – Björn Goop

Senaste vinnarna:

2013: Uhlan du Val – Cédric Mégissier
2012: Roxane Griff – Eric Raffin
2011: Ready Cash – Franck Nivard
2010: Olga du Biwetz – Eric Raffin
2009: Orlando Sport – Sébastien Baude

Vägen till Prix d’Amérique:

15 november: Prix de Bretagne
6 december: Prix du Bourbonnais
28 december: Prix de Bourgogne
11 januari: Prix de Belgique
(De fem bästa poängplockarna ur ”B-loppen” får plats i PdA).

Dessutom erbjuds en plats i PdA vinnarna i:

21 december: Critérium Continental (4-åringar)
11 januari: Prix Tenor de Baune (6-åringar)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Maven mot grabbarna i Takter-debuten
Nästa nyhet
Maven mot grabbarna i Takter-debuten

Maven mot grabbarna i Takter-debuten

Maven gör på lördag sin första start för Jimmy Takter. Och det blir att prova i hetluften direkt – som ensamt sto ska hon tampas mot killarna i Breeders Crown.

Den 22 november vankas en heldag på Meadowlands då samtliga finaler i Breeders Crown ska avgöras. I vissa fall krävs dock ett elimineringslopp för att fastställa startfältet. För de äldre travarna i den öppna klassen avgörs detta nu på lördag.

Fyra hästar är direktkvalificerade till finalen och behöver således inte kvala. Dessa är Creatine, Commander Crowe, Intimidate och Market Share. Övriga tio hästar anmälda gör upp om de återstående sex platserna.

Stoet Maven, som nyligen såldes på Harrisburg-auktionen, kommer här göra sin debut med Jimmy Takter som tränare. Maven har titlar i Breeders Crown de två senaste åren, men skjuter i år alltså högre och provar i de öppna klassen.  Någon Sebastian K. stöter hon inte på men väl en Åke Svanstedt-häst: Your So Vain.

I klasserna för treåringarna pekar det mesta mot ny Jimmy Tatkter-dominans. Bland hingstarna och valackerna möts Father Patrick och Nuncio igen och i stoklassen bjuder segermaskinen Shake It Cerry upp till dans. I dessa fall behövs inga elimineringsheat tillämpas.

Här är startlistan till lördagens uttagningslopp i öppna klassen (kuskar ej klara). Den samlade prissumman i finalen är en halv miljon dollar:

1609 auto

1 Wheelin N Dealin
2 Your So Vain
3 Flanagan Memory
4 Master of Law
5 Quick Deal
6 Sevruga
7 Wishing Stone
8 Arch Madness
9 Archangel
10 Maven

Läs även: Maven såldes för 5 miljoner – flyttas till Takter

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 - Solvalla/Jägersro

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson