Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Åby.

Omsättningen senast stannade vid 25.9 miljoner. Mindre än de 28 som jag räknat med, och även mindre än de 27.2 miljoner som omsattes vid den enda jämförbara omgången. 7 augusti ifjol var det också dubbeljackpot, men det var faktiskt mindre pengar i potten den gången.

Skillnaden förklaras V8. Nästan 6 miljoner omsattes på den varianten som inte finns längre. Egentligen backade alltså inte omsättningen; på själva V86-varianten gick den fram kraftigt. Med tanke på att onsdagens omgång därtill såg oerhört favoritbetonad ut på förhand, så hade säkert ännu mer än 6 miljoner tillkommit som V8-spel om den möjligheten funnits.

Man ser också en tydlig effekt av systembegränsningarna. Vid den förra dubbeljackpotten var det genomsnittliga systemet bara 31 rader stort. Vid onsdagens omgång var det 122 rader. Antalet inlämnade system var då 3.5 miljoner, i onsdags 0.8.

Potential fanns för att betala mer än omsättningen tillbaks till spelarna. Om det blivit utdelning i alla vinstgrupperna hade vinnarna fått dela på 101.4% av alla insatser.

Favoriten i sista fanns denna gång inte markerad på 100% av de kvarvarande systemen – utan på 99%.

Utdelningen på 470 kr är den näst lägsta någonsin. Utan alla jackpotpengarna hade det stannat vid 196 kr och nytt bottenrekord hade varit ett faktum.

Spelarna gillar att spika favoriter mot slutet. Efter sex avdelningar var värdet 511 kr. Två favoritsegrar senare kunde de med alla rätt hämta ut 470 kr… (det här fenomenet kan förstås bara förekomma vid döda lopp).

Brytpunkten den här veckan ligger vid 28 852 980 kr. Omsätts mindre, innebär det att Spelarna får mer än sina insatser i retur! Om det blir utdelning i alla vinstgrupper den här gången.

Till sist en rad om Åby-bibeln, som hade varit till glädje idag. Den skulle kommit i början av året, men två andra ”biblar” hann före… Nu är den i alla fall äntligen klar att tryckas och går att förhandsbeställa för 450:- till PG 452 07 59 – 4. Den kommer att finnas i begränsad upplaga under kort tid bara, den är mest för de allra mest travintresserade. Den tar upp Åbys lopp sedan man införde dubbla open stretch – såväl V64/V65, V75 som lunchtravet (särskilt V4) avhandlas utförligt.

V86-1: Autostart, kort distans, 9-hästarslopp. Struken: 3
Spel är inte bara förnuft, det är känslor också. Om inte annat ska man analysera andra spelares känslor. Helst hoppas man finna att motspelarna är helt känslostyrda och inte använder förnuft alls.

Tyvärr har man känslor själv också. Jag inser att allt talar för att jättefavoriten kommer till ledningen. Därifrån har han aldrig förlorat. Kort distans är hans bästa, det minskar risken att han hinner bli trött och han har visat jättefin löpskalle. Han kommer från stall i absolut toppform.

Ändå garderar jag. En av mina favorithästar, 9 Crowne, finns ju i startlistan. Finns det någon annan häst i Sverige, där skillnaden mellan hur bra han faktiskt är, jämfört med hur Spelarna bedömer att han är, är större? Jag kan inte komma på någon.

Här är han lätt bästa hästen. Honom hade jag spikat med ombytta lägen. Men – som lottningen blev, med bakspår i rygg på två tröga hästar, är det i praktiken som att ha ett tillägg på favoriten. Eller två. Över kort distans. Det ska bara inte gå, det är en omöjlig uppgift. SÅ mycket bättre kan man inte vara.

1 l’Heritier spikade jag senast – trots bakspår i ett mycket tuffare lopp på V75. Han är också en bättre häst än favoriten. Men som senast lär han hamna bland de sista, och då blir det som senast att spetshästen rinner undan. Om min favorit har två tillägg att hämta in så har den här i alla fall ett.

V86-2: Autostart, kort distans, 8-hästarslopp för 5-åriga ston [sid 53-54]
5 Xenia Brick har lottats till Drömläget två gånger tidigare, i uppgifter snarlika denna. En gång som treåring och en gång som fyraåring, båda gångerna har hon mött bara jämnåriga ston i öppen klass (ingen maxgräns). Som här alltså. Ska historien upprepa sig? Båda gångerna har hon tagit plättlätta segrar. Totalt fina 12 gånger i odds.

Hon var klen senast och satt fast två gånger innan det, så raden ser svag ut. Men Nurmos hästar brukar gå som bäst efter vila (någon som minns lördagen..?) och frågan är nu om man släpper ledningen till storfavoriten. Det otyget, som borde vara förbjudet, kan ställa till det. Ska man slå en elitloppshäst kan man i alla fall inte bjuda på spets, då blir det hopplöst. I dödens är alla däremot mer sårbara, särskilt ston… Det är åtminstone Kontio i sulkyn, inte Adielsson eller Kihlström. Hoppas han minns hur det gick förra gången, då han inte släppte.

Det har bara avgjorts tre 1640a-lopp med så här få deltagare på Solvalla i år. Två av dem har vunnits från det idealiska femtespåret, till totalt 11.72. Det förstärker den sedan tidigare finfina statistiken.

V86-3: Autostart, medeldistans, stolopp
Statistiken visar en kraftigt höjd skrällrisk i de här stoloppen på Åby. 18% vinns av de tre lägst rankade! Loppet är jämnt spelat, men ändå ett lämpligt helgarderingsobjekt. De fem som är spelade till låga 1-3% är inte sämre än de andra, de har ”bara” inte visat någon form på slutet. Om någon av dem plötsligt agerar på normalnivå är den vinnaren. Chansen är stor nog att spela på.

V86-4: Autostart, medeldistans, låg mellanklass [sidan 90]
Den som bara sett 11 Venkatesh senaste start undrar nog varför han inte vinner varje lopp. Det var högre klass då än här och han är löjligt överlägsen om han är på rätt humör. Bakspår besvärar honom inte.

Favoriten vann fyra raka i början av karriären, men sedan dess har det inte varit lätt att få honom att prestera två gånger i rad. Det har faktiskt bara hänt en gång. Det kan motivera gardering, men han är given tipsetta och även ett spikbud. Han kan ju inte förlora mot dessa vid en normalprestation.

V86-5: Autostart, kort distans, låg klass
2 Go Johnny Gogogo minns jag från då Svanstedt tränade honom. De lovord han strödde om hästen… det kändes tydligen som en enormt bra häst i träningen. Han vann också debuten för Åke. Sedan blev han jättefavorit (1.40) i ett V65-lopp på Åby och därpå stor favorit (1.80) på V75. Båda gångerna slutade han tvåa. Faktum är, att den där debutsegern för Svanstedt alltjämt är den enda i karriären, efter 27 starter.

Tvåa-trea har han däremot blivit 12 gånger! Och det är ingen slump, han visar så tydligt ickevinnartendenser i loppen. Senast gjorde han debut för Jensen – tvåa förstås. Tränaren är dock lyrisk över hur bra hästen känns, så han blir favorit som vanligt. Kunnandet för att vinna finns säkert, men han vill ju inte. Näst efter favoriten i sjunde är det här nog dagens bästa tvillingchans, men u-tipset är att han inte vinner nu heller.

V86-6: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 5-åriga i låg klass [sid 76, 82]
24: 2-7-2
24: 0-4-3
Den första har 8% vinster och 46% platser, har sprungit in 298 650 kr.
Den andra har aldrig vunnit men 29% platser, sprungit in 130 600 kr på lika många starter.
Två olika hästar? Nä, det är 5 Super Otto med och utan skor. Kolla upp balansen innan inlämning ikväll! Han är bäst barfota förstås.

Kollar igenom statistiken över årets lopp. Spår betyder normalt mindre i medeldistanslopp, men när det är få startande som här blir profilen nästan som i kortloppen, det vet man från tidigare år. I år har bara elva lopp avgjorts. Enskilt flest segrar har spår 5 som vanligt, tre stycken. Det gör 27% och är i linje med tidigare, men intressantare är oddsnivån: 64 gånger totalt. Av någon anledning gillar folk fortfarande inte att spela de med en femma på vojlocken.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass. Strukna: 7, 9
Förra veckan var omgångens största favorit den enda som inte vann. Faktiskt har ”dagens största” torskat fyra gånger i rad – tangerat rekord i V86-historien. Samma sak inträffade i april-maj 2012.

Det här är ett för klassen jättebra lopp, mycket bättre än det V75-lopp som favoriten vann senast. Trots ”bara” 60’ i förstapris blev det så. Nu måste vinnaren prestera som en fjärdepristagare i Svampen
Hursomhelst, jag tänkte inte spekulera i något nytt favoritfallsrekord.

V86-8: Autostart, medeldistans, stolopp i hög mellanklass. Struken: 7 [sidan 97]
10 Renate Bowl rankas allra sist. Den hästen underskattas av Spelarna. Hon har startat 102 gånger i karriären, och den som stöttat henne på toton har fått 179 insatser tillbaks. I år har hon ett rekordklent facit, bara 4 platser på 16 starter, men den som spelat plats har ändå fått 18.11 insatser tillbaks: +13%. I karriären har det blivit plats vid 36 tillfällen… För fem starter sedan, just i V86-8 på Solvalla, kunde man hämta ut 175 gånger på tvilling. Man kan räkna på många sätt, det är en underskattad häst helt enkelt. Och en ”late bloomer”: Delar man upp karriären finner man 1 seger de första 51 starterna, och 6 segrar de senare 51 då konkurrensen hårdnat.

Den relativt okände kusken har kört henne fem gånger 2013-14: 1, 2, 3, 3, 5 har de placerat sig då. Vid segern gav de 80 gånger.

4 Miamarie Ennoble är loppets andra bottenrankade. Den svarade för den starkaste prestationen i det V86-lopp som Poker Kronos delade på segern i onsdags. Toppform och toppläge och hon trivs med den okända kusken: Etta och trea har de blivit tillsammans.

Med två så vettiga chanser i botten ser loppet ut som ett helgarderingsobjekt. Tacksamt, då det ofta blir överrens på skrällar i sista avdelningen. Men vad säger statistiken? I år har 14 liknande stolopp avgjorts, två av dessa har vunnits av någon av de lägst rankade (8-11). Totalt finns 164 snarlika att kolla på från Solvallas 2000-talstävlingar och generellt vinner storskrällarna ”bara” 9% av de här loppen. Det är ändå mycket relativt andra lopp.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Boys Going In till Frankrike – och Fabrice Souloy

Boys Going In till Frankrike – och Fabrice Souloy

Fredrik Perssons fina fyraåring Boys Going In flyttar i vinter till Frankrike – och går i träning hos Fabrice Souloy.

Den Fredrik Persson-tränade Going Kronos-hingsten Boys Going In inledde karriären riktigt starkt och räknades som en av kullens bästa. Hästen slutade sedermera sexa i Kriteriet och fyra i Breeders Crown. I år har det dock inte fungerat fullt lika bra som man hoppats, även om hästen kvalade in till Europaderbyt.

Men starten i det loppet, som kördes i franska Mauquenchy, gav tydligen mersmak. Nu flyttas Boys Going In till Frankrike och stortränaren Fabrice Souloy.

– Hästen har bara gjort elva starter i år och vi tycker väl inte att vi fått ut det vi hoppats på av den här säsongen. Jag kände att han trivdes på den stora banan i Frankrike senast i finalen av Europaderbyt. Det finns många passande lopp för honom i Frankrike på nyåret och det ska bli spännande att testa, säger Fredrik Persson till Kanal 75.

Tanken är inte att Kalmartränaren själv ska köra fyraåringen i de franska starterna, men att hästen ska återgå till Fredrik Perssons regi då han återvänder till Sverige. Boys Going In har hittills vunnit 8 lopp på 23 starter och tjänat drygt 1,5 miljon kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Danska stjärnor till Frankrike i vinter
Nästa nyhet
Danska stjärnor till Frankrike i vinter

Danska stjärnor till Frankrike i vinter

Danmarks kanske båda bästa hästar för dagen, Jeppe Juel-tränade Orali och Stelton, sänds i vinter till svenska Sofia Aronssons stall i Frankrike.

Jeppe Juel tränar Danmarks båda mest lysande travstjärnor för närvarande och i början av november kommer han sända både Orali och Stelton till Frankrike. Hos Sofia Aronsson, på gården i Charmant, norr om Paris, kommer hästarna vistas i vinter.

– Det blir för rörigt och svårt om hästarna ska fram och tillbaka från Frankrike de närmaste månaderna, därför har vi avtalat med Sofia Aronsson att hästarna ska stå hos henne och så kommer jag att pendla lite då det är möjligt för mig att själv köra hästarna i träningen, säger Jeppe Juel till Dansk Hästväddelöb.

Och Copenhagen Cup-vinnare Orali och stallkamraten Stelton åker inte till Frankrike för att bara träna. Tanken är att de båda ska tävla i fransk konkurrens i vinter.

– Jag ville gärna starta Orali på provinsbanorna för att bygga upp honom lite, men Sofia menar att vi lika gärna kan ta ut honom i hårdast tänkbara konkurrens, säger Jeppe och fortsätter:

– Orali har ett bakben som han haft problem med förut och därför vet man aldrig när det hela kan ta slut, därför vill vi gärna prova honom i Frankrike för det är en fantastisk häst med massor av fina lopp då han ju är hingst.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitloppshästen Maven flyttas från Czernyson
Nästa nyhet
Elitloppshästen Maven flyttas från Czernyson

Elitloppshästen Maven flyttas från Czernyson

Jonas Czernyson mister sin stora stjärna och årets Elitloppsfinalist Maven. Hästen har flyttats till supertränaren Ron Burke.

Det femåriga Glidemaster-stoet Maven tillhör Nordamerikas allra bästa äldre ston och har varit den i USA verkande svenske tränaren Jonas Czernysons främsta reklamhäst de senaste åren. Maven deltog även i Elitloppet i år där hon slutade sexa i finalen.

Men nu har dollarmiljonärskan flyttats från Czernysons regi och till Ron Burke, Nordamerikas ledande travtränare.

– Jag hade hoppats att få vara med ända till slutet, men i fredags flyttades hon till Ron Burke och det känns lite trist, säger Jonas Czernyson till travronden.se.

Enligt uppgift ska hästen också bjudas ut till försäljning på Harrisburgs mixed-auktion som hålls i början av november. Maven har gjort 50 starter och vunnit vid 27 av tillfällena. På kontot finns motsvarande knappt elva miljoner kronor och femåringen innehar världsrekordet för fyraåriga ston på 800-metersbana.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Brattås om försäljningen av Smedheim Solan
Nästa nyhet
Brattås om försäljningen av Smedheim Solan

Brattås om försäljningen av Smedheim Solan

Nu svarar den tidigare tränaren Jan Ketil Brattås på hur det gick till vid den i förra veckan uppmärksammade försäljningen av den norska kallblodsstjärnan Smedheim Solan.

I slutet av förra veckan inkom en polisanmälan då det menades att den tidigare tränaren och delägaren Jan Ketil Brattås sålt den dubble Kriterievinnaren Smedheim Solan mot de övriga delägarnas vilja. På måndagen hävde det norska travförbundet, DNT, hästens anmälningsförbud och ryttarstjärnan Geir Gulliksen registrerades som ny ägare.

Nu berättar Jan Ketil Brattås, som är den som genomfört försäljningen och haft fullmakt att göra så, om händelsen för Trav- og Galoppnytt.

– När det gäller Smedheim Solan så förhåller jag mig enbart till det som står skrivet i papprena och som alla andelsägarna har signerat. Där står det att jag kan sälja Smedheim Solan, säger Brattås till tgn.no.

Brattås har också låtit tidningen ta del av det brev han skrivit till hästens tidigare delägare och uppfödare. Brevet publiceras inte i sin helhet, men bland detaljerna som framkommer i det finns bland annat att pengarna från försäljningen är donerade till en fattig by på landet i Thailand (där Brattås själv uppges befinna sig) och att Brattås hävdar att han agerat på nio av de tio delägarnas vägnar och att endast en vill återfå sin andel.

Till trav24.no säger den nya ägaren Geir Gulliksen att han nu är villig att återsälja hästen till de tidigare ägarna (Stall Tronsmyra).

– Jag har inte lust att resa runt på travbanor och bli utbuad, så därför har jag pratat med de resterande ägarna i Stall Tronsmyra i dag (måndag) och sagt att vi kan häva köpet om det är så att de önskar det. Jag har inte gjort något fel och vill självklart i så fall ha tillbaka mina pengar.

Smedheim Solan befinner sig sedan en tid i träning hos Geir Vegard Gundersen i vars regi hästen förväntas start på Biri denna söndag.

*uppdaterat 08.52

Läs även: Smedheim Solan får starta igen – för ny ägare

Läs även: Kallblodsstjärnan såld – mot ägarnas vilja

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Rättvik: "Van att möta tuffare hästar"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson