Besökare på Axevalla kommande tisdagskväll kan se fram mot en riktigt trevlig tillställning. Ullbergs Minne har lockat ett fint starfält och dessutom avgörs Silverstoet.

En förhållande vis riktigt vass tävlingskväll för att vara en tisdag i slutet av oktober avverkas på Axevalla på tisdag. Kvällens V64-tävlingar innehåller bland annat snabbloppet Ullbergs Minne med 100 000 kronor i förstapris. Det har lockat norske segermaskinen B.B.S. Sugarlight till västgötaslätten. Hästen kommer närmast från start i SM.

Bland motståndet finner vi hedersmannen Reven d’Amour, årets vinnare av St:Michel-Ajo, norska gästen Mr X.F. Royal och danskarna Okay Bee och Montgomery Hill. Hemmaidolen Noras Bean var aktuell för loppet men lutar nu i stället mot en utflykt till Nederländerna och loppet Prijs der Giganten som körs på Wolvega den 7 november.

I Silverstoet för de tvååriga stona är förstapriset också 100 000 kronor. Jagar seger gör bland andra Lutfi Kolgjinis nyblivna svenska rekordhållarinna Pecadille Face. Här är startlistorna:

Ullbergs Minne, 1640 auto

1 Mr Vida – Stefan Söderkvist
2 Avalon Spider – Marc Elias
3 Simb Ruby – Thomas Dalborg
4 I Saw You – Åke Lindblom
5 Mr X.F. Royal – Lars Anvar Kolle
6 Kaffir Face – Lutfi Kolgjini
7 B.B.S. Sugarlight – Peter Untersteiner
8 Montgomery Hill – Flemming Jensen
9 Okay Bee – Magnus Jakobsson
10 Reven d’Amour – Björn Goop
11 David Sisu – Jorma Kontio

Silverstoet, 1640 auto

1 Pandora Face – Kenneth Haugstad
2 Come And See – Anders Svanstedt
3 Pecadille Face – Lutfi Kolgjini
4 Port Ellen Broline – Carlos Söderström
5 Amour Memory – Elias Strandberg
6 Missing Link – Björn Goop
7 Guneva – Jorma Kontio
8 Will Olas Doris – Kent P Gustavsson
9 Toohotforyou – Magnus Jakobsson
10 Pay For This Face – Stefan Söderkvist
11 Carro Sisu – Carl-Erik Lindblom
12 Bacio – Kaj Widell

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Staffan Nilsson tar ut tränarpension

Staffan Nilsson tar ut tränarpension

Staffan Nilsson är för närvarande den proffstränare som haft licensen längst tid på Jägersro. Men snart avslutar han proffskarriären och tar ut tränarpension.

59-årige Jägersrotränaren Staffan Nilsson har plockat fram stjärnor som Pennington, Beseiged och Equalizer för att bara nämna några. Men från och med den 1 december plockar han ut sin tränarpension och övergår till amatörlicens.

– Jag och min fru har sex hästar som vi jobbar med för dagen och jag kommer ha en amatörlicens framöver och fortsätta med de hästar som jag är med och deläger. Sedan kommer jag också hjälpa de tränare som vill ha min hjälp, säger Staffan till travronden.se.

Staffan Nilsson hyr i dag in sig på Svansjö Gård i Sjöbo. Där kommer han, och familjens hästar, även att bli kvar efter licensbytet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Per Lennartsson flyttar från Solvalla
Nästa nyhet
Per Lennartsson flyttar från Solvalla

Per Lennartsson flyttar från Solvalla

Efter flera mycket framgångsrika år har det gått sämre för Per Lennartsson den senaste tiden. Nu väljer han att flytta från Solvalla – och till Sundbyholmstravet.

Per Lennartssons stall var landets nionde mest framgångsrika både under 2011 och 2012 med cirka 14,5 miljoner kronor inkört vardera året.  Men 2013 kom stallet in i en svacka, vilken fortsatte i början av detta år. I fjol blev resultatet 7,3 miljoner och hittills i år har stallets hästar travat in 3 miljoner och tagit 52 segrar på 390 starter.

– Efter flera framgångsrika år för vårt stall gick det grus i maskineriet under 2013 och inledningen av 2014. Sjuka hästar, dåligt foder och brister i träningsförhållandena är några av orsakerna till de sämre resultaten. Med kompetent hjälp av bland annat veterinär och foderkonsult känns det som att vi nu tillsammans med vår duktiga personal har kommit tillrätta med problemen, skriver Lennartsson på sin hemsida.

Där förklarar han också att man nu flyttar till Sundbhyolmstravet och från Solvalla. Redan för tre år sedan köpte man Skogstorps Gård, som ligger granne med Sundyholm och för några veckor sedan flyttade man 21 hästar dit från nuvarande träningsanläggningen Jordanstorp.

– Här finns bästa tänkbara förutsättningar med nya boxar och gott om fina hagar. Vi har tillgång till Sundbyholms rundbana, rakbana, sandbana och träningsslinga där samtliga banor sköts på bästa sätt av travbanans personal.

Nu har även övriga hästar flyttats från Jordanstorp till anläggningen Svärdbo Gård, belägen strax norr om Norrköping. Även här finns goda träningsmöjligheter med rund- och rakbana samt träningsslinga. Flytten och anläggningarnas geografiska läge innebär att Per Lennartssons licens automatisk flyttas till Sundbyholmstravet.

– Alla vi hos Stall Per Lennartsson ser med stor tillförsikt framåt och tror att alla pusselbitar har fallit på plats, avslutar man på hemsidan.

För närvarande finns totalt 60 hästar på Per Lennartssons träningslista.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Commander Crowe fick innerspåret
Nästa nyhet
Commander Crowe fick innerspåret

Commander Crowe fick innerspåret

Nu är allt klart för lördagkvällens svenskdrabbning i New York. I International Trot på Yonkers Raceway möts Sebastian K. och Commander Crowe.

När loppet International Trot Preview, en försmak av nästa års återstart av ”VM-loppet”, körs på halvmilebanan Yonkers Raceway natten till söndag vankas en spännande duell mellan de båda svenskarna Sebastian K. och Commander Crowe. Det här blir den sistnämndas första start i USA för året.

Startspåren är nu lottade till loppet, som kommer köras cirka halv tre på natten till söndag svensk tid. Commander Crowe, som får Örjan Kihlström i vagnen, inleder från innerspåret. Sebastian K., som vanligt med Åke Svanstedt vid tömmarna, har fått bricka sex.

Bland de från början inviterade hästarna till loppet fanns även Market Share men denne startar i stället i Dayton Trotting Derby som körs på fredag på Hollywood Raceway i Ohio. Market Share möter där bland andra Creatine. Ersätter i International Trot på Yonkers gör Obrigado.

Lördagkvällens högst doterade lopp på Yonkers är annars Yonkers Trot, triple crown-klassikern för treåringarna. Stor favorit till segern väntas Jimmy Takters Kentucky Futurity-etta och Hambo-tvåa Nuncio bli. Han utmanas främst av den andra uttagningsvinnaren Gural Hanover.

Så här ser startlistorna ut:

International Trot, 2011 auto

1 Commander Crowe – Örjan Kihlström
2 Bee A Magician – David Miller
3 Archangel – Matt Kakaley
4 Obrigado – Jason Bartlett
5 Arch Madness – Trond Smedshammer
6 Sebastian K. –Åke Svanstedt
7 Natural Herbie – Verlin Yoder
8 Not Afraid – Brett Miller

Yonkers Trot, 1609 auto

1 Gural Hanover – Jim Morrill Jr
2 Nuncio – John Campbell
3 Expressive Action – Jason Bartlett
4 Datsyuk – Charlie Norris
5 Resolve – kusk ej klar
6 King City – George Brennan
7 Journey – Daniel Dube
8 Don Dorado – kusk ej klar

Läs även: Drömmötet: Sebastian K vs Commander Crowe 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Åby
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Åby

Statistikanalys: V86 Solvalla/Åby

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Åby.

Omsättningen senast stannade vid 25.9 miljoner. Mindre än de 28 som jag räknat med, och även mindre än de 27.2 miljoner som omsattes vid den enda jämförbara omgången. 7 augusti ifjol var det också dubbeljackpot, men det var faktiskt mindre pengar i potten den gången.

Skillnaden förklaras V8. Nästan 6 miljoner omsattes på den varianten som inte finns längre. Egentligen backade alltså inte omsättningen; på själva V86-varianten gick den fram kraftigt. Med tanke på att onsdagens omgång därtill såg oerhört favoritbetonad ut på förhand, så hade säkert ännu mer än 6 miljoner tillkommit som V8-spel om den möjligheten funnits.

Man ser också en tydlig effekt av systembegränsningarna. Vid den förra dubbeljackpotten var det genomsnittliga systemet bara 31 rader stort. Vid onsdagens omgång var det 122 rader. Antalet inlämnade system var då 3.5 miljoner, i onsdags 0.8.

Potential fanns för att betala mer än omsättningen tillbaks till spelarna. Om det blivit utdelning i alla vinstgrupperna hade vinnarna fått dela på 101.4% av alla insatser.

Favoriten i sista fanns denna gång inte markerad på 100% av de kvarvarande systemen – utan på 99%.

Utdelningen på 470 kr är den näst lägsta någonsin. Utan alla jackpotpengarna hade det stannat vid 196 kr och nytt bottenrekord hade varit ett faktum.

Spelarna gillar att spika favoriter mot slutet. Efter sex avdelningar var värdet 511 kr. Två favoritsegrar senare kunde de med alla rätt hämta ut 470 kr… (det här fenomenet kan förstås bara förekomma vid döda lopp).

Brytpunkten den här veckan ligger vid 28 852 980 kr. Omsätts mindre, innebär det att Spelarna får mer än sina insatser i retur! Om det blir utdelning i alla vinstgrupper den här gången.

Till sist en rad om Åby-bibeln, som hade varit till glädje idag. Den skulle kommit i början av året, men två andra ”biblar” hann före… Nu är den i alla fall äntligen klar att tryckas och går att förhandsbeställa för 450:- till PG 452 07 59 – 4. Den kommer att finnas i begränsad upplaga under kort tid bara, den är mest för de allra mest travintresserade. Den tar upp Åbys lopp sedan man införde dubbla open stretch – såväl V64/V65, V75 som lunchtravet (särskilt V4) avhandlas utförligt.

V86-1: Autostart, kort distans, 9-hästarslopp. Struken: 3
Spel är inte bara förnuft, det är känslor också. Om inte annat ska man analysera andra spelares känslor. Helst hoppas man finna att motspelarna är helt känslostyrda och inte använder förnuft alls.

Tyvärr har man känslor själv också. Jag inser att allt talar för att jättefavoriten kommer till ledningen. Därifrån har han aldrig förlorat. Kort distans är hans bästa, det minskar risken att han hinner bli trött och han har visat jättefin löpskalle. Han kommer från stall i absolut toppform.

Ändå garderar jag. En av mina favorithästar, 9 Crowne, finns ju i startlistan. Finns det någon annan häst i Sverige, där skillnaden mellan hur bra han faktiskt är, jämfört med hur Spelarna bedömer att han är, är större? Jag kan inte komma på någon.

Här är han lätt bästa hästen. Honom hade jag spikat med ombytta lägen. Men – som lottningen blev, med bakspår i rygg på två tröga hästar, är det i praktiken som att ha ett tillägg på favoriten. Eller två. Över kort distans. Det ska bara inte gå, det är en omöjlig uppgift. SÅ mycket bättre kan man inte vara.

1 l’Heritier spikade jag senast – trots bakspår i ett mycket tuffare lopp på V75. Han är också en bättre häst än favoriten. Men som senast lär han hamna bland de sista, och då blir det som senast att spetshästen rinner undan. Om min favorit har två tillägg att hämta in så har den här i alla fall ett.

V86-2: Autostart, kort distans, 8-hästarslopp för 5-åriga ston [sid 53-54]
5 Xenia Brick har lottats till Drömläget två gånger tidigare, i uppgifter snarlika denna. En gång som treåring och en gång som fyraåring, båda gångerna har hon mött bara jämnåriga ston i öppen klass (ingen maxgräns). Som här alltså. Ska historien upprepa sig? Båda gångerna har hon tagit plättlätta segrar. Totalt fina 12 gånger i odds.

Hon var klen senast och satt fast två gånger innan det, så raden ser svag ut. Men Nurmos hästar brukar gå som bäst efter vila (någon som minns lördagen..?) och frågan är nu om man släpper ledningen till storfavoriten. Det otyget, som borde vara förbjudet, kan ställa till det. Ska man slå en elitloppshäst kan man i alla fall inte bjuda på spets, då blir det hopplöst. I dödens är alla däremot mer sårbara, särskilt ston… Det är åtminstone Kontio i sulkyn, inte Adielsson eller Kihlström. Hoppas han minns hur det gick förra gången, då han inte släppte.

Det har bara avgjorts tre 1640a-lopp med så här få deltagare på Solvalla i år. Två av dem har vunnits från det idealiska femtespåret, till totalt 11.72. Det förstärker den sedan tidigare finfina statistiken.

V86-3: Autostart, medeldistans, stolopp
Statistiken visar en kraftigt höjd skrällrisk i de här stoloppen på Åby. 18% vinns av de tre lägst rankade! Loppet är jämnt spelat, men ändå ett lämpligt helgarderingsobjekt. De fem som är spelade till låga 1-3% är inte sämre än de andra, de har ”bara” inte visat någon form på slutet. Om någon av dem plötsligt agerar på normalnivå är den vinnaren. Chansen är stor nog att spela på.

V86-4: Autostart, medeldistans, låg mellanklass [sidan 90]
Den som bara sett 11 Venkatesh senaste start undrar nog varför han inte vinner varje lopp. Det var högre klass då än här och han är löjligt överlägsen om han är på rätt humör. Bakspår besvärar honom inte.

Favoriten vann fyra raka i början av karriären, men sedan dess har det inte varit lätt att få honom att prestera två gånger i rad. Det har faktiskt bara hänt en gång. Det kan motivera gardering, men han är given tipsetta och även ett spikbud. Han kan ju inte förlora mot dessa vid en normalprestation.

V86-5: Autostart, kort distans, låg klass
2 Go Johnny Gogogo minns jag från då Svanstedt tränade honom. De lovord han strödde om hästen… det kändes tydligen som en enormt bra häst i träningen. Han vann också debuten för Åke. Sedan blev han jättefavorit (1.40) i ett V65-lopp på Åby och därpå stor favorit (1.80) på V75. Båda gångerna slutade han tvåa. Faktum är, att den där debutsegern för Svanstedt alltjämt är den enda i karriären, efter 27 starter.

Tvåa-trea har han däremot blivit 12 gånger! Och det är ingen slump, han visar så tydligt ickevinnartendenser i loppen. Senast gjorde han debut för Jensen – tvåa förstås. Tränaren är dock lyrisk över hur bra hästen känns, så han blir favorit som vanligt. Kunnandet för att vinna finns säkert, men han vill ju inte. Näst efter favoriten i sjunde är det här nog dagens bästa tvillingchans, men u-tipset är att han inte vinner nu heller.

V86-6: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 5-åriga i låg klass [sid 76, 82]
24: 2-7-2
24: 0-4-3
Den första har 8% vinster och 46% platser, har sprungit in 298 650 kr.
Den andra har aldrig vunnit men 29% platser, sprungit in 130 600 kr på lika många starter.
Två olika hästar? Nä, det är 5 Super Otto med och utan skor. Kolla upp balansen innan inlämning ikväll! Han är bäst barfota förstås.

Kollar igenom statistiken över årets lopp. Spår betyder normalt mindre i medeldistanslopp, men när det är få startande som här blir profilen nästan som i kortloppen, det vet man från tidigare år. I år har bara elva lopp avgjorts. Enskilt flest segrar har spår 5 som vanligt, tre stycken. Det gör 27% och är i linje med tidigare, men intressantare är oddsnivån: 64 gånger totalt. Av någon anledning gillar folk fortfarande inte att spela de med en femma på vojlocken.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass. Strukna: 7, 9
Förra veckan var omgångens största favorit den enda som inte vann. Faktiskt har ”dagens största” torskat fyra gånger i rad – tangerat rekord i V86-historien. Samma sak inträffade i april-maj 2012.

Det här är ett för klassen jättebra lopp, mycket bättre än det V75-lopp som favoriten vann senast. Trots ”bara” 60’ i förstapris blev det så. Nu måste vinnaren prestera som en fjärdepristagare i Svampen
Hursomhelst, jag tänkte inte spekulera i något nytt favoritfallsrekord.

V86-8: Autostart, medeldistans, stolopp i hög mellanklass. Struken: 7 [sidan 97]
10 Renate Bowl rankas allra sist. Den hästen underskattas av Spelarna. Hon har startat 102 gånger i karriären, och den som stöttat henne på toton har fått 179 insatser tillbaks. I år har hon ett rekordklent facit, bara 4 platser på 16 starter, men den som spelat plats har ändå fått 18.11 insatser tillbaks: +13%. I karriären har det blivit plats vid 36 tillfällen… För fem starter sedan, just i V86-8 på Solvalla, kunde man hämta ut 175 gånger på tvilling. Man kan räkna på många sätt, det är en underskattad häst helt enkelt. Och en ”late bloomer”: Delar man upp karriären finner man 1 seger de första 51 starterna, och 6 segrar de senare 51 då konkurrensen hårdnat.

Den relativt okände kusken har kört henne fem gånger 2013-14: 1, 2, 3, 3, 5 har de placerat sig då. Vid segern gav de 80 gånger.

4 Miamarie Ennoble är loppets andra bottenrankade. Den svarade för den starkaste prestationen i det V86-lopp som Poker Kronos delade på segern i onsdags. Toppform och toppläge och hon trivs med den okända kusken: Etta och trea har de blivit tillsammans.

Med två så vettiga chanser i botten ser loppet ut som ett helgarderingsobjekt. Tacksamt, då det ofta blir överrens på skrällar i sista avdelningen. Men vad säger statistiken? I år har 14 liknande stolopp avgjorts, två av dessa har vunnits av någon av de lägst rankade (8-11). Totalt finns 164 snarlika att kolla på från Solvallas 2000-talstävlingar och generellt vinner storskrällarna ”bara” 9% av de här loppen. Det är ändå mycket relativt andra lopp.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Boys Going In till Frankrike - och Fabrice Souloy

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson