Det bjöds flera starka prestationer på Solvalla då unghästeliten gjorde upp om finalplatserna i årets Breeders Crown under söndagen.

En hel Solvallasöndag helt ägnad åt landets bästa tre- och fyraåriga travare var vad som gällde på Solvalla. Årets fyra Breeders Crown-finaler skulle utses. Flera riktigt fina prestationer fick publiken se trots att säsongen börjar allt mer lida mot sitt slut.

I försöken för de fyraåriga killarna var Derbytvåan Ivar Sånna var mäktig att skåda då han vann sin uttagning men lär i finalen bjudas en match av bland andra Charrua Forlan som krossade sitt motstånd från dödens. Årets drottning i fyraåringskullen Neona Princess kan ta ännu en stor årgångsseger, hon avancerade lätt vidare till final efter seger.

Då det gäller de treåriga hingstarna och valackerna blev det galoppmisslyckande för segermaskinen Al Dente som missar finalen men för Kriteriekungen Je t’Aime Dream gick det bättre: han vann sin uttagning. Oaksvinnare Face’Em är också i final, det dock som tvåa efter att ha hämtat upp starkt efter galopp.

Finalerna körs på Sundbhyolmstravet den 2 november och alla har 800 000 kronor i förstapris. Så här ser startlistorna till finalerna ut som blir kompletta med kuskar på söndag:

Fyraåriga hingstar och valacker, 2140 auto

1 Alkalaizer Am – Marcus Lindgren
2 Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
3 Ivar Sånna – Jan Hellstedt
4 Sir Razteputz – Timo Nurmos
5 Rokkakudo – Anna Forssell
6 Västerbo Fantast – Svante Båth
7 Angelo Am – Stefan Persson
8 Västerbo Loveboat – Svante Båth
9 Maverick Man – Svante Båth
10 West Side Story – Robert Bergh
11 Reckless – Björn Goop
12 Gimeheaven Sisu – Petri Salmela

Fyraåriga ston, 2140 auto

1 Nikita Broline – Greger Hägglund
2 Xenia G.T. – Per Lennartsson
3 Neona Princess – Peter Untersteiner
4 Amazon Am – Robert Bergh
5 Ninepoints Lucy – Jörgen Westholm
6 Air Frame – Stefan Melander
7 The Divine Miss F. – Helena Burman
8 Mellby Briolett – Roger Walmann
9 Wingait Ida – Stefan Persson
10 Backfire – Tomas Malmqvist
11 Kemas Vinnie – Reijo Liljendahl
12 Perfect Cash – Peter Untersteiner

Treåriga hingstar och valacker, 2140 auto

1 Emmett Brown  – Stig H Johansson
2 Conlight Ås – Svante Båth
3 Je t’Aime Express – Peter Untersteiner
4 Psycho – Björn Goop
5 Gross Weight – Stefan Melander
6 Origo Tilly – Heikki Pekkala
7 Eaststar Rapida – Lars-Göran Söderberg
8 M.T. James – Åke Lindblom
9 T. Rex Sisu – Svante Båth
10 From Dust to Dawn – Lars I Nilsson
11 Digital Frame – Stefan Melander
12 Party Boat Hanover – Stefan Melander

Treåriga ston, 2140 auto

1 Florida Queen – André Eklundh
2 Iponema – Stefan Melander
3 Danielle – Jim Oscarsson
4 Olympia Tilly – Heikki Pekkala
5 Catwalk In – Fredrik Persson
6 How Amazing Tooma – Robert Bergh
7 Secret Service – Kjell Brandt
8 Eileen Boko – Per Linderoth
9 Face’Em – Peter G Norman
10 Candy Store – Lutfi Kolgjini
11 Baharat – Johan Untersteiner
12 Sing A Song – Torbjörn Jansson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75 Örebro: Tunika hela vägen i Svampen

V75 Örebro: Tunika hela vägen i Svampen

Liksom Guldloppet på Örebro under lördagens V75-tävlingar blev även banans stora tvåårslopp – Svampen – rejält rumphugget. Detta sedan bara tre hästar kommit runt hela vägen i trav. Favoriten – Tomas Malmqvist-tränade Tunika – var dock säker som ett lås och Björn Goop placerade Zola Boko-dottern direkt i spets.

Och med de många galopperna fick Tunika hållas precis som hon ville framme i täten. Första riktiga initiativet från övriga kom från Johnny Takter 900 kvar när han försökte från andra par utvändigt en bit bak i fältet med en annan Malmqvist häst – Sucre. Erik Adielsson klev ut utvändigt utan rygg från tredje par invändigt 700 kvar med Facile Boko men då med en bit fram till ledaren som varvade på 1.16 i ensamt majestät.

In på upploppet närmade sig jagande duon Facile Boko och Sucre ledaren och det såg för ett ögonblick ut att kunna bli match av det hela. Det var dock bara en chimär, sista 150 seglade Tunika bara ifrån till seger på 1.14,6a/1609 meter.   

– Det är tacksamt att få köra en så fin häst. Och att få köra så här fina hästar är det man drömmer om. Hon är som en bil att köra, berömde Björn Goop efter segern som är värd 471 000 kronor.  

Andraplatsen till Svante Båths Facile Boko medan Sucre galopperade bort en tredjeplats cirka 50 meter före mål. Galoppen för Sucre innebar att fyra av fem av Tomas Malmqvists hästar i loppet galopperade men det räckte ju ändå till seger. Tredjeplatsen nu istället till Anna Forssell-tränade Staro Juventus som från fjärde par invändigt var avhängd redan i sista sväng men ändå fick en bra peng med.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Going for Gold Zaz skrällde i rumphugget Guldlopp
Nästa nyhet
Going for Gold Zaz skrällde i rumphugget Guldlopp

Going for Gold Zaz skrällde i rumphugget Guldlopp

Going for Gold Zaz skrällvann ett rumphugget Guldlopp under Örebros V75-dag på lördagen. Derbyfemman från 2012 hade inte startat sedan han var ute Jubileumspokalen i augusti ifjol och då ska det normalt inte gå att direkt vinna ett Guldlopp från bakspår.

Tre hästar var dock strukna och Nothing But Class galopperade på väg till ledningen efter 150 körda. När sedan Örjan Kihlström från rygg på ledaren i första sväng skulle lyfta ut favoriten Standout för att överta ledning från El Sueco blev det galopp även för favoriten. Det blev istället Sanity som fick överta spets från El Sueco, detta med Chapeau på utsidan och med skrällvinnaren i andra par utvändigt.

När Peter Untersteiner, från tredje par utvändigt, tvingades iväg 700 kvar med sin Fawkes satt Jorma Kontio kvar med Going for Gold Zaz. Fawkes inte hade sin bästa dag och gav upp i sista sväng. Därmed kunde Jorma vika ut Going for Gold Zaz ut ur slutsvängen och sexåringen avgjorde säkert på 1.13,3a/2100 meter.

Sanity gav sig enkelt på upploppet medan Chapeau höll bra till andrapriset efter att kort ha haft greppet inne på upploppet. Trea Burning Line Gral som från tredje par invändigt gick bra mellan hästar över upploppet utan att ha helt fritt. Timo Nurmos tränar segraren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kallblodsstjärnan såld - mot ägarnas vilja
Nästa nyhet
Kallblodsstjärnan såld – mot ägarnas vilja

Kallblodsstjärnan såld – mot ägarnas vilja

Dramatik har uppstått kring den norska kallblodsstjärnan Smedheim Solan. Tränaren och delägaren ska ha sålt helt hästen – mot de övriga delägarnas vilja. Händelsen är nu polisanmäld.

Treåriga kallblodet Smedheim Solan har gjort stor succé i årgångsloppen i år och vunnit både det norska och det svenska Kriteriet. På segerkontot finns drygt 1,3 miljon norska kronor. Men nu har en märklig händelse inträffat vilket föranlett att hästen för närvarande är förlagd med startförbud.

Det är Trav- og Galoppnytt som skriver att hästens tränare Jan Ketil Brattås, som också är en av delägarna i hästen, ska ha sålt hela hästen till vad som i norska medier beskrivs som en ”känd idrottsprofil”. Köpet ska redan vara genomfört och Smedheim Solan är redan installerad hos sin nya tränare Geir Vegard Gundersen. Problemet är bara att hästens övriga delägare aldrig gått med på att sälja hästen…

– Vi har över huvud taget inte haft någon önskan om att sälja hästen. Jan Ketil Brattås har sålt hästen utan att informera oss. Nu får vi ingen kontakt med honom. Vi gissar att han har åkt till Thailand. Vi arbetar nu med att stoppa försäljningen och har polisanmält saken och även varskott DNT (det norska travförbundet) säger ägarrepresentanten Marit S Langen till tgn.no.

Brattås, som ska ha genomfört försäljningen, äger själv bara en tiondel av Smedheim Solan men har varit registrerad som ansvarig ägare och därmed haft fullmakt att genomföra försäljningen. Enligt tidningen Verdens Gang ska priset vara ett sjusiffrigt belopp.

DNT, det norska travförbundet, har i dag fredag tills vidare förlagt Smedheim Solan med anmälningsförbud samt spärrat utbetalning av prispengar. Den senaste utbetalningen, som skedde den 15 oktober, är emellertid redan genomförd. DNT fortsätter nu att utreda händelsen.

– Vi har haft kontakt med den nya ägaren som nu naturligtvis är förtvivlad för att han som oskyldig har hamnat i den här situationen. Vi har bett honom att framlägga dokumentation på att hästen är såld i samtycke med alla de tidigare ägarna och om det är så, är försäljningen giltig, säger DNT:s generalsekreterare Rune E Gustavsen till tgn.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fascination på gång - fin i provlopp
Nästa nyhet
Fascination på gång – fin i provlopp

Fascination på gång – fin i provlopp

Toppstoet och tidigare kulldominanten Fascination kan vara på väg tillbaka. På torsdagen gav hon ett fint intryck i ett provlopp på Jägersro.

Lars I Nilsson-stjärnan Fascination var sin kulls främsta sto och segrade i Uppfödningslöpning som tvååring, Oaks och Breeders Crown som treåring och Derbystoet i fjol. Men i år som femåring har hon inte alls kunnat leva upp till sin kapacitet. Super Arnie-dottern har brottats med skadebekymmer och bara gjort två starter, den senaste i slutet av mars.

Men nu verkar det som om Fascination är på gång igen. Stoet var under torsdagen inne på Jägersro och deltog i ett provlopp med Johnny Takter i sulkyn. Fascination låg placerad i vinnarhålet samtidigt som loppet avverkades på 09,0 första 500 och 13,0 första kilometern. Över upploppet avgjorde hästen lekande lätt och vann provloppet i spänstig stil på 1.14,4a över 1640 meter.

Fascination har startat 33 gånger och vunnit 19 av sina lopp. På segerkontot finns drygt 5,8 miljoner kronor.

Du kan se provloppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sverige inför EU-domstol - nätspel kan påverkas

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson