Liksom Guldloppet på Örebro under lördagens V75-tävlingar blev även banans stora tvåårslopp – Svampen – rejält rumphugget. Detta sedan bara tre hästar kommit runt hela vägen i trav. Favoriten – Tomas Malmqvist-tränade Tunika – var dock säker som ett lås och Björn Goop placerade Zola Boko-dottern direkt i spets.

Och med de många galopperna fick Tunika hållas precis som hon ville framme i täten. Första riktiga initiativet från övriga kom från Johnny Takter 900 kvar när han försökte från andra par utvändigt en bit bak i fältet med en annan Malmqvist häst – Sucre. Erik Adielsson klev ut utvändigt utan rygg från tredje par invändigt 700 kvar med Facile Boko men då med en bit fram till ledaren som varvade på 1.16 i ensamt majestät.

In på upploppet närmade sig jagande duon Facile Boko och Sucre ledaren och det såg för ett ögonblick ut att kunna bli match av det hela. Det var dock bara en chimär, sista 150 seglade Tunika bara ifrån till seger på 1.14,6a/1609 meter.   

– Det är tacksamt att få köra en så fin häst. Och att få köra så här fina hästar är det man drömmer om. Hon är som en bil att köra, berömde Björn Goop efter segern som är värd 471 000 kronor.  

Andraplatsen till Svante Båths Facile Boko medan Sucre galopperade bort en tredjeplats cirka 50 meter före mål. Galoppen för Sucre innebar att fyra av fem av Tomas Malmqvists hästar i loppet galopperade men det räckte ju ändå till seger. Tredjeplatsen nu istället till Anna Forssell-tränade Staro Juventus som från fjärde par invändigt var avhängd redan i sista sväng men ändå fick en bra peng med.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Going for Gold Zaz skrällde i rumphugget Guldlopp

Going for Gold Zaz skrällde i rumphugget Guldlopp

Going for Gold Zaz skrällvann ett rumphugget Guldlopp under Örebros V75-dag på lördagen. Derbyfemman från 2012 hade inte startat sedan han var ute Jubileumspokalen i augusti ifjol och då ska det normalt inte gå att direkt vinna ett Guldlopp från bakspår.

Tre hästar var dock strukna och Nothing But Class galopperade på väg till ledningen efter 150 körda. När sedan Örjan Kihlström från rygg på ledaren i första sväng skulle lyfta ut favoriten Standout för att överta ledning från El Sueco blev det galopp även för favoriten. Det blev istället Sanity som fick överta spets från El Sueco, detta med Chapeau på utsidan och med skrällvinnaren i andra par utvändigt.

När Peter Untersteiner, från tredje par utvändigt, tvingades iväg 700 kvar med sin Fawkes satt Jorma Kontio kvar med Going for Gold Zaz. Fawkes inte hade sin bästa dag och gav upp i sista sväng. Därmed kunde Jorma vika ut Going for Gold Zaz ut ur slutsvängen och sexåringen avgjorde säkert på 1.13,3a/2100 meter.

Sanity gav sig enkelt på upploppet medan Chapeau höll bra till andrapriset efter att kort ha haft greppet inne på upploppet. Trea Burning Line Gral som från tredje par invändigt gick bra mellan hästar över upploppet utan att ha helt fritt. Timo Nurmos tränar segraren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kallblodsstjärnan såld - mot ägarnas vilja
Nästa nyhet
Kallblodsstjärnan såld – mot ägarnas vilja

Kallblodsstjärnan såld – mot ägarnas vilja

Dramatik har uppstått kring den norska kallblodsstjärnan Smedheim Solan. Tränaren och delägaren ska ha sålt helt hästen – mot de övriga delägarnas vilja. Händelsen är nu polisanmäld.

Treåriga kallblodet Smedheim Solan har gjort stor succé i årgångsloppen i år och vunnit både det norska och det svenska Kriteriet. På segerkontot finns drygt 1,3 miljon norska kronor. Men nu har en märklig händelse inträffat vilket föranlett att hästen för närvarande är förlagd med startförbud.

Det är Trav- og Galoppnytt som skriver att hästens tränare Jan Ketil Brattås, som också är en av delägarna i hästen, ska ha sålt hela hästen till vad som i norska medier beskrivs som en ”känd idrottsprofil”. Köpet ska redan vara genomfört och Smedheim Solan är redan installerad hos sin nya tränare Geir Vegard Gundersen. Problemet är bara att hästens övriga delägare aldrig gått med på att sälja hästen…

– Vi har över huvud taget inte haft någon önskan om att sälja hästen. Jan Ketil Brattås har sålt hästen utan att informera oss. Nu får vi ingen kontakt med honom. Vi gissar att han har åkt till Thailand. Vi arbetar nu med att stoppa försäljningen och har polisanmält saken och även varskott DNT (det norska travförbundet) säger ägarrepresentanten Marit S Langen till tgn.no.

Brattås, som ska ha genomfört försäljningen, äger själv bara en tiondel av Smedheim Solan men har varit registrerad som ansvarig ägare och därmed haft fullmakt att genomföra försäljningen. Enligt tidningen Verdens Gang ska priset vara ett sjusiffrigt belopp.

DNT, det norska travförbundet, har i dag fredag tills vidare förlagt Smedheim Solan med anmälningsförbud samt spärrat utbetalning av prispengar. Den senaste utbetalningen, som skedde den 15 oktober, är emellertid redan genomförd. DNT fortsätter nu att utreda händelsen.

– Vi har haft kontakt med den nya ägaren som nu naturligtvis är förtvivlad för att han som oskyldig har hamnat i den här situationen. Vi har bett honom att framlägga dokumentation på att hästen är såld i samtycke med alla de tidigare ägarna och om det är så, är försäljningen giltig, säger DNT:s generalsekreterare Rune E Gustavsen till tgn.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fascination på gång - fin i provlopp
Nästa nyhet
Fascination på gång – fin i provlopp

Fascination på gång – fin i provlopp

Toppstoet och tidigare kulldominanten Fascination kan vara på väg tillbaka. På torsdagen gav hon ett fint intryck i ett provlopp på Jägersro.

Lars I Nilsson-stjärnan Fascination var sin kulls främsta sto och segrade i Uppfödningslöpning som tvååring, Oaks och Breeders Crown som treåring och Derbystoet i fjol. Men i år som femåring har hon inte alls kunnat leva upp till sin kapacitet. Super Arnie-dottern har brottats med skadebekymmer och bara gjort två starter, den senaste i slutet av mars.

Men nu verkar det som om Fascination är på gång igen. Stoet var under torsdagen inne på Jägersro och deltog i ett provlopp med Johnny Takter i sulkyn. Fascination låg placerad i vinnarhålet samtidigt som loppet avverkades på 09,0 första 500 och 13,0 första kilometern. Över upploppet avgjorde hästen lekande lätt och vann provloppet i spänstig stil på 1.14,4a över 1640 meter.

Fascination har startat 33 gånger och vunnit 19 av sina lopp. På segerkontot finns drygt 5,8 miljoner kronor.

Du kan se provloppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sverige inför EU-domstol - nätspel kan påverkas
Nästa nyhet
Sverige inför EU-domstol – nätspel kan påverkas

Sverige inför EU-domstol – nätspel kan påverkas

På torsdagen meddelades att Europeiska kommissionen beslutat att dra Sverige inför EU-domstolen. Det på grund av bristande efterlevnad av EU:s lagstiftning vad gäller vadhållningsbestämmelser på nätet och nätpokertjänster.

Svensk Travsport välkomnar händelsen i ett pressmeddelande:

– Det här är ett beslut som sannolikt kommer att påskynda processen om den svenska spellagsstiftningen. Det är något vi ser fram emot. Det svenska monopolet har havererat, vilket har missgynnat hela hästnäringen under lång tid. Vi förväntar oss att regeringen nu prioriterar spelfrågan och arbetar för att implementera ett licenssystem med ansvar och konkurrens på lika villkor, säger Johan Lindberg, tillförordnad generalsekreterare på Svensk Travsport.

Civilminister Ardalan Shekarabi (s) säger i ett pressmeddelande från Finansdepartementet:

– Regeringen noterar att EU-kommissionen nu tagit beslut att stämma Sverige inför EU-domstolen angående regleringen av spelmarknaden. Regeringens avsikt är att påskynda det arbete som bedrivits sedan en längre tid i syfte att hitta ett licenssystem som ska kunna införas i Sverige. Med ett nytt system ska spel bedrivas sunt och säkert. Då kommer också tillsyns- och tillståndsmyndigheten Lotteriinspektionens roll att förstärkas. När vi tagit del av kommissionens stämningsansökan kommer vi att återkomma i ärendet.

Så här lyder Europeiska kommissionens pressmeddelande i sin helhet:

Kommissionen drar Sverige inför EU-domstolen på grund av bristande efterlevnad av EU:s lagstiftning

Europeiska kommissionen har i dag fattat två beslut om att dra Sverige inför EU-domstolen vad gäller den svenska lagstiftningen för speltjänster.

I november 2013 uppmanade kommissionen Sverige att vidta åtgärder för att säkerställa att den nationella lagstiftningen överensstämmer med EU:s lagstiftning om vadhållningstjänster på nätet och nätpokertjänster (IP 13/1101). Kommissionen anser inte att de svenska reaktionerna på denna uppmaning är tillfredsställande.

Sverige dras följaktligen inför domstolen för att man på ett sätt som inte är förenligt med EU-lagstiftningen har infört restriktioner mot anordnande och främjande av vadhållningstjänster på nätet. Kommissionen anser att organisationen av det svenska systemet med ensamrätt för sportvadhållning är oförenligt med syftet att i allmänhetens intresse förebygga spelberoende och kriminell verksamhet och att systemet saknar nödvändig statlig kontroll. Ändringar i den svenska spellagstiftningen i syfte att få den att överensstämma med EU:s regelverk har länge varit planerade men har aldrig genomförts.

I det andra fallet baseras hänskjutningen till domstolen på inskränkningar av tillhandahållandet och främjandet av pokerspel på nätet. Kommissionen anser att innehavaren av ensamrätten för denna typ av spel inte kontrolleras på ett tillfredsställande sätt av de svenska myndigheterna och att den restriktiva politiken för pokerspel inte är konsekvent eftersom de svenska myndigheterna godtar det otillåtna utbudet och främjandet av pokerspel.

Bakgrund

Medlemsstaterna har rätt att begränsa det gränsöverskridande tillhandahållandet av alla eller vissa typer av speltjänster av hänsyn till allmänintressen, t.ex. konsumentskydd eller förebyggande av bedrägeri och annan brottslig verksamhet. Medlemsstaterna måste emellertid visa att de aktuella restriktiva åtgärderna är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga. De måste särskilt visa att det finns ett verkligt problem vad avser skyddet av det aktuella allmänintresset och att detta skydd av allmänintresset eftersträvas på ett konsekvent och systematiskt sätt. Medlemsstaterna får inte vidta, underlätta eller tolerera åtgärder som skulle kunna motverka uppfyllandet av dessa mål.

I sitt meddelande En övergripande europeisk ram för onlinespel, som antogs den 23 oktober 2012 IP/12/1135 tillkännagav kommissionen avsikten att påskynda slutförandet av sin bedömning av nationell lagstiftning om spelande och vid behov vidta åtgärder.”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Riktigt fin i veckans jobb"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson