Nästa år kan en verkligt blåblodig liten travare få se dagens ljus. Superstoet och världsrekordstravaren Giant Diablo är dräktig. Pappan är Maharajah.

Det nu 14-åriga superstoet och världsrekordshållaren Giant Diablo har sålts från Stall T.P. till Menhammar Stuteri, skriver Travronden. Och på Menhammar kommer det förhoppningsvis nästa år att födas ett riktigt toppstammat föl. Giant Diablo är konstaterad dräktig med ingen mindre än Prix d’Amérique-vinnaren Maharajah.

Giant Diablo har hittills bara lyckats att få ett föl: den fyraåriga kulltoppen D’One med drygt fem miljoner kronor på kontot och som startar i Europaderbyt på lördag. Superstoet har haft problem med dräktigheten tidigare.

– Varje gång har hon kastat sent på hösten. Nu försöker vi med embryotransfer, säger Johan Helander som är platschef på Menhammar, till Travronden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Revanschsugen Sebastian K på The Red Mile

Revanschsugen Sebastian K på The Red Mile

Sebastian K. är ute efter revansch. På söndag hoppas han återuppta segerraden på The Red Mile. Strax senare väntas en ny duell mellan Father Patrick och Nuncio i Kentucky Futurity.

Tävlingsmeetinget på The Red Mile i Lexington närmar sig sin kulmen. På söndag avgörs Kentucky Futurity, det legendariska treåringsloppet som avgjorts sedan 1893. Nio hästar finns med i årets upplaga som bjuder en samlad prispott på 435 000 dollar. Det innebär att inga elimineringslopp körs i år.

Jimmy Takters båda superstars Father Patrick och Nuncio lär vara dem som de flesta förväntar sig göra upp om segern även i Kentucky Futurity. Även Åke Svanstedt har en häst med i form av Dd’s Hitman. I stonas motsvarighet Kentucky Futurity Filly (224 000 $) lär Jimmy Takters kulldrottning Shake It Cerry bli väldigt svårövertalad.

De äldre hästarna tampas i Allerage Farm Open (173 000 $) och här kommer världens snabbaste travhäst Sebastian K. ut igen efter att för ovanlighetens skull gått på pumpen senast. Hästens baneman då, Master of Law, finns med igen liksom Market Share, Creatine (som vann Kentucky Futurity i fjol) och den från Norden välbekante Wishing Stone.

Så här ser startlistorna ut:

The Allerage Farm Open, 1609 auto

1 Southwind Pepino – Hugh Beatty
2 Sebastian K. – Åke Svanstedt
3 Wishing Stone – kusk ej klar
4 Quick Deal – kusk ej klar
5 Picture This – Charlie Norris
6 Daylon Magician – Jack Moiseyev
7 Master of Law – Jimmy Takter
8 Creatine – Trace Tetrick
9 Market Share – Tim Tetrick

Kentucky Futurity, 1609 auto

1 Father Patrick – Yannick Gingras
2 Il Sogno Dream – Aaron Merriman
3 Martiniwithmuscle – Ivan Davies
4 Datsyuk – Charlie Norris
5 Hillustrious – kusk ej klar
6 Nuncio – John Campbell
7 Mr Lindy – Scott Zeron
8 Dd’s Hitman – Åke Svanstedt
9 Lightning Foce – kusk ej klar

Kentucky Futurity Filly, 1609 auto

1 Scream And Shout – kusk ej klar
2 Heaven’s Door – Åke Svanstedt
3 Shake It Cerry – Ron Pierce
4 Highest Peak – kusk ej klar
5 Chivaree Hanover – Douglas Mcnair
6 Vanity Matters –David Miller
7 Yoga – kusk ej klar

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mäktiga världsrekordet - 1,08,7 av tvååring
Nästa nyhet
Mäktiga världsrekordet – 1,08,7 av tvååring

Mäktiga världsrekordet – 1,08,7 av tvååring

1.08,7 av en tvååring. Det är sant. Stoet Mission Brief fullständigt massakrerade världsrekordet i en häftig uppvisning på The Red Mile under torsdagen.

Den av Ron Burke tränade Muscle Hill-dottern Mission Brief är de tvååriga stonas mest lysande stjärna och vann tidigare i somras Merrie Annabelle. För bara en vecka sedan fick hon sitt tidigare världsrekord på 1.09,7 tangerat av Jonas Czernyson-tränade Jolene Jolene. På torsdagen gav hon sin respons i en division av International Stallion Stakes (80 550 $).

Med Yannick Gingras i vagnen inte bara förbättrade Mission Brief världsrekordet – hon krossade det. Och tvååringen gjorde det helt på egen hand. Mission Brief var snabbast bakom bilen och gled till täten per omgående. Därefter var det en enmansshow.

När fältet gick in i sista sväng började Mission Brief lätta undan med några längder och försprånget bara utökades. In på upploppet kom stoet i stor ledning och det var bara mot klockan som kampen utkämpades. Klockan förlorade på knock out – segertiden stannade vid 1.08,7a över 1609 meter.

Tiden är den snabbaste av en tvååring någonsin, oavsett kön. Tiden är en förbättring av Mission Briefs eget världsrekord över milebana med en sekund (!). Det är också en förbättring av det rekord som Cooler Schooner travade på tusenmetersbana i fjol med sju tiondelar. Noteringen är dessutom bara en tiondel från det världsrekord som Cee Bee Yes satte för treåriga ston för bara några dagar sedan.

Ytterligare tre divisoner av International Stallion Stakes avverkades i Lexington på torsdagen. Jimmy Takter tog en tränarseger med Flirting Filly (e. Broadway Hall) som vann på 1.11,2. Övriga gick till Livininthefastlane (e. Donato Hanover) på 1.10,7 och Concentration (e. Conway Hall) på 1.11,0.

Du kan se Mission Briefs lopp här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mycket lätt för Ivar Sånna i S:t Leger
Nästa nyhet
Mycket lätt för Ivar Sånna i S:t Leger

Mycket lätt för Ivar Sånna i S:t Leger

Derbytvåan Ivar Sånna tog en lekande lätt seger när han avväpnade sitt motstånd i S:t Leger på Åby under torsdagskvällen.

Ett kvalitativt fyraåringsfält gjorde upp i styrkeprovet S:t Leger på Åbytravet. Förstapriset på 150 000 kronor hamnade hos årets tappre Derbytvåa Ivar Sånna som med sin kusk Thomas Uhrberg till slut vann mycket enkelt.

– Han var dunderfin. Han gick 1.10,4 sista varvet och det gjorde han enkelt. Det är det inte många hästar som gör över 3 000 meter. Den här hästen är någonting alldeles, alldeles extra, berömde Uhrberg Super Arnie-sonen enligt Kanal 75.

Ivar Sånna snabbstartade och tog ledningen enkelt. Men efter 500 meter travade (på 13,3) styrde Adrian Kolgjini fram med Archangel Am och övertog kommandot. Uhrberg låg lugnt kvar i vinnarhålet i det lilla fältet.

Archangel Am höll inte direkt igen på farten där framme och började öppna upp med någon längd in på slutvarvet. Ivar Sånna följde dock utan problem och när duon gick ur sista sväng vreds den av Jan Hellstedt tränade fyraåring på och efter bara några steg var segergreppet kopplat – Ivar Sånna försvann sedan undan över upploppet i riktigt rapp stil.

Segertiden stannade vid 1.14,6a över långa 3140 meter. Bakom avslutade Reckless och Björn Goop mycket fint och slutade tvåa för länge ledande Archangel Am.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Han har varit mycket fin"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Han har varit mycket fin”

V65 Solvalla: ”Han har varit mycket fin”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han har varit mycket fin och allt verkar bra med hästen. Han kan nog komma till ledningen härifrån och distansen ska vara helt ok för honom. Nu blir det enbart barfota fram och vi får se det som en liten nackdel, säger Marcus Schön i stallet om Panoramic (V65-3).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

1 Rock Hard – Han verkar fortsatt fint i ordning och jag räknar med en bra insats. Jag vet inte hur han kan utnyttja innerspåret så det är svårbedömt. Jag har inte kollat upp hovarna på honom ännu men helst kör vi honom barfota runt om på nytt, säger Reijo Liljendahl.

3 Ruby Trap – Hon har varit kanonfin och vi har inget att klaga på inför denna start. Läget är dessutom bra och allt känns bra i jobben. Det bör vara en fin chans och det blir åter skor runt om, säger Marcus Schön i stallet.

10 Ida’s Guy – Han har varit förvånansvärt bra vid segrarna och hästen verkar ha en prima inställning. Nu blir det allt tuffare men allt verkar bra med hästen. Åter skor runt om, säger C-G Björkroth i stallet.

Lopp 2, V65-2

2 Mr Opal – Han är kapabel men skör och det går inte att vässa i banjobb eller så, därför var det inte oväntat att han blev trött näst senast då han bara var tungt tränad. Han var fin senast och sprang rakt och fint med ”muffarna” som han hade för första gången. Det är svårt att läsa av honom hemma, men han känns positiv i lugna jobb och jag hoppas att han ska gå framåt hela tiden. Vi kör med skor igen, han gick barfota i Lindesberg men var inte schysst då så galoppen orsakades inte av det. Jag tänker köra med muffarna igen, men är han för pigg i provstarten är det bara att rycka av dem, han har gått med öppet varje start före senast för mig. Han kan kliva iväg bra, men jag låter honom sköta sig själv och vi sitter bra till i alla fall och jag tror mig ha en av de bästa hästarna, säger ”Mercan”.

3 Capone Boko – Han har varit lite sliten och fick pusta. Nu är han rejält tränad men inte i några snabbare jobb. Han kan behöva loppet innan rätta formen sitter där men han ska ändå räknas på sin fina kapacitet och vi har tränat på. Troligtvis blir det barfota bak, säger C-G Björkroth i stallet.

6 Mon Cherie Broline – Han har inte startat på ett tag men har jobbat på som vanligt och känns fin på alla sätt. Det var liksom ingen fara med honom men han fick två tuffa lopp i augusti så han fick ta igen sig. Nu är han på gång igen men han kanske behöver loppet och det fanns väl ett par dugliga hästar emot. Han är inte alls så tokig själv, och gör ofta sitt, så löser det sig bara på vägen är han nog med där framme. Frågan är bara vart han hamnar från det här utgångsläget med tanke på att han inte är särskilt kvick ut men jag funderar på att rycka alla skorna vilket skulle göra honom rappare, säger Jan I Jönsson.

7 Bacardi Razz – Han fick ett tungt lopp senast, men jag var ändå besviken på honom då han höll för dåligt. Vi har kollat upp honom, men det är inga större fel på honom, han travar ju som vanligt och skuttar fram. Det har blivit bättre men det är inte perfekt, och kanske blir det inte det heller. Troligen var det för dåligt tränat, och nu har han fått mer träning och han känns bra. Jag kör inga snabbare farter, men han har sparrat unghästarna i något 32-jobb på banan och det tycker han är roligt. Läget blev uselt och de värsta motståndarna fick två och tre så det blir svårt. Jag kommer rycka alla skorna den här gången, en gång har han gått så men då var han inte lika bra. Vi får se om det blir himmel eller helvete, i övrigt blir det som senast förutom en tjockis i vagnen, säger Ronny Gustafsson.

9 Ballerina River – Hon känns fin i jobben och har stått för väldigt fina insatser på sistone utan att få sätta pricket över i:et. Jag kan inte klaga på allt för mycket förutom läget som kunde varit bättre men å andra sidan duger jag hon går ner i klass jämfört med vad hon mött på sistone. Barfota fram, säger Susanne Jansson.

11 Ögder Spee – Han avslutade väldigt bra senast på V75 och vann från spets gången innan det. Formen är på topp men det här var ett tufft gäng samtidigt som jag väl hade föredragit framspår. Nu krävs det tur på vägen men vi smyger med och hoppas på maxklaff så kanske han kan hugga en plats bland de tre främsta. Vi kommer köra med bakskor idag vilket får ses som ett minus, säger Lars Magnusson.

Lopp 3, V65-3

3 Panoramic – Han har varit mycket fin och allt verkar bra med hästen. Han kan nog komma till ledningen härifrån och distansen ska vara helt ok för honom. Nu blir det enbart barfota fram och vi får se det som en liten nackdel, säger Marcus Schön i stallet.

7 Haveagoodtime – Han har tävlat bra tidigare men nu får han visa uppryckning innan man kan tro på honom. Spåret är inte heller det bästa så vi ligger lite lågt. Barfota fram, säger C-G Björkroth i stallet.

12 Opus Mind – Han har varit riktigt rejäl vid två raka segrar och de har dessutom tagits efter vila. Han blir allt bättre men segrarna har kommit i billigare gäng och nu blir det tuffare. Dessutom är läget inte bra men distansen passar fint och vi ändrar inget förutom kusken, säger Håkan Pettersson.

Lopp 4, V65-4

1 Figaro’s Dream – Han har jobbat på lite lugnt sedan förra starten, och han kändes jättefin då jag körde honom häromdagen. Vi fick ett perfekt läge och jag kommer testa att ladda på rejält första biten och han kan öppna snabbt. Sedan får vi se så det inte går allt för fort, jag kör gärna i ledningen men om Tarzan kommer med sin dressyrpisk kanske det är bäst att släppa så det inte går 10 första varvet. Han gick med vanlig vagn senast, men nu blir det jänkarvagn som i tre första starterna för oss. Öppet huvudlag och ingen käck som tidigare, säger Danne Jansson.

2 Navigation Light – Hon har fått en del stentuffa lopp på slutet men verkar att ta dessa bra. Läget är bra men distansen känns något svårbedömd för hennes vidkommande. Vi kör henne med skor runt om, säger Marcus Schön i stallet.

5 Milton Sigel – Han har avslutat bra flera starter i rad nu och jag tycker verkligen att han spottat upp sig. Formen verkar sitta där den ska och med tanke på förutsättningarna är han väl inte helt borta om det skulle klaffa på vägen. Skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

8 Diamonds of Gold – Han avslutade riktigt bra som tvåa senast och formen är klart bra på honom. Läget blev dock sämre och det kan givetvis strula. Vi kör honom barfota fram, säger C-G Björkroth i stallet.

12 Joe Rivner – Han blev alldeles för het i ledningen på Färjestad seanst och jag tycker han var ursäktad. Jag tycker att formen är på topp, och med ett bättre spår, hade jag nog trott på chans men nu är vi utlämnade till vad som händer i loppet. Barfota fram och sen får vi se vilket huvudlag det blir. Vi har mixtrat lite med det där men inte hittat något som fungerat klockrent, säger Kjell Wallin.

Lopp 5, V65-5

5 Pine Cool – Han har varit ifrån och lär säkert behöva lopp kroppen innan vi kan tro på honom. Vi ligger lågt denna gång och försöker komma igång med honom. Det blir barfota fram, säger Marcus Schön i stallet.

6 Star Advisor Joli – Han gjorde en liten minicomeback senast och jag tycker att han gick bra i spåren sista halvvarvet via 12,3/1000. Han hade en downperiod i somras men han är inte samma häst när det är varmt och nu tycker jag att förutsättningarna ser betydligt bättre ut. Jag tycker att motståndet såg överkomligt ut och jag siktar mot ledningen så får vi se om jag blir släppt dit eller inte. KG har hästen fin i ordning och jag tror på chans. Inga ändringar, säger kusken Jörgen S Eriksson.

8 Symmetric – Hon rullade över och galopperade senast och vi kör med skor runt om den här gången. Läget är bekymmersamt men allt verkar ok med hästen, säger Marcus Schön i stallet.

9 Sugar Neo – Hon var positiv senast och formen är bra. Vi har intressanta förutsättningar med henne här och det bör vara platschans och till och med viss vinstchans. Det blir barfota runt om, säger Tino Ärling i stallet.

11 Super Otto – Han är mycket fint i ordning nu och Tobbe sa att han aldrig känt hästen så fin som senast. Detta trots galoppen. Rycktussarna förblev odragna och vi kör honom barfota fram igen. Han är värd att se upp med, säger Marcus Schön i stallet.

Lopp 6, V65-5

3 Mordor Broline – Han var ute i försök och final senast på Bollnäs men hängde rejält på högertömmen in finalen och fick ta igen sig en aning efter det. Han tränar bra och kommer göra en vettig insats direkt. Han är relativt startsnabb och borde kunna hitta fint slagläge. Jag tycker att han är jämn och travsäker vilket bör duga långt. Barfota bak, säger Jan I Jönsson.

9 Al’s Redhead – Hon är ny i min regi men är rejält jobbad inför detta och vi får se om jag fått fason på henne. Hon har haft vissa problem men allt ska vara bra nu och vi får se vad hon kan uträtta. Det är kanske inget segerbud direkt och jag ser henne mer som ett oskrivet kort. Tunna aluminiumskor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

11 Prince de Mai – Han trampade av sig i sko i första kurvan senast men gick bra trots det och har nu visat fina takter ett tag. Utgångsläget är som det är men han är inte alls så tokig när han bjuder till och jag tror att han kan knipa en plats bland de tre främsta om det klaffar med postionerna på vägen. Inga ändringar, säger Kjell Wallin.

15 Withma – Hon sköter träningen fullt normalt och med rätt ryggresa så har hon en fin avslutning. Det är dock många att runda så det måste klaffa under resans gång. Vi kör henne barfota runt om, säger C-G Björkroth i stallet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Färdigtävlat för Faksen J:r

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson