Lotteriinspektionen tar nu i med hårdhandskarna mot ATG efter den senaste tidens strul hos spelbolaget. ATG har veckan på sig att åtgärda de förelägganden som myndigheten skickat.

Efter de senaste veckorna av flera missöden hos ATG, däribland det uppmärksammade 19 miljoners-spelet från en amerikansk samarbetspartner vilket visade sig bero på ett datafel, sätter Lotteriinspektionen nu press på spelbolaget.

I fredags skickade Lotteriinspektionen ett föreläggande till ATG vilket man vill få dokumenterat senast den 26 september. Om åtgärderna till det datumet inte hunnit åtgärdas till fullo, begär man att en åtgärdsplan ska presenteras.

– Det är av central betydelse att spelmarknadens aktörer genomför ett för spelkonsumenten tryggt och säkert spel. Incidenter över tid pekar på brister i såväl teknisk infrastruktur som spelbolagets metodik vid utlandsspel och åtgärder måste skyndsamt komma på plats som säkrar ATG:s spelerbjudande, säger Erik Sjöholm som är biträdande operativ chef och koordinator för Lotteriinspektionens granskning i ett pressmeddelande.

Lotteriinspektionen ser mycket allvarligt på den senaste tidens händelser och kommer, vid sidan av föreläggandet, att göra en egen utredning kring ATG med fokus på bolagets samarbete med utländska samarbetspartners.

Här är de fem punkterna som Lotteriinspektionen förelägger ATG:

* Möjliggöra kontroll av lagda vad som avviker från förväntade spelmönster. Kontrollerna ska kunna genomföras innan vaden tillförs vadhållningssystemet och tillåts påverka oddsen. Möjlighet till kontroll ska omfatta samtliga ATG:s spelformer och distributionssätt.

* Fastställa en beslutsordning som beskriver vilka funktioner eller roller som är behöriga att fatta beslut om att vägra ta emot eller godkänna lagda vad som avviker från förväntade spelmönster.

* Skärpa rutinerna för realtidsövervakning av oddsförändringar.

* Tydliggöra ansvarsfördelningen för åtgärder och beslut i händelse av avvikande oddsförändringar. Av ATG:s rutinbeskrivningar ska tydligt framgå vilka funktioner eller roller som är behöriga att olika beslut.

* För Lotteriinspektionen tydliggöra vilka roller och funktioner i ATG:s organisation som har särskilt ansvar för efterlevnaden av interna och externa regelverk.

Du kan läsa föreläggandet i sin helhet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Stark segrarinna i Gran Premio Continentale

Stark segrarinna i Gran Premio Continentale

Erik Bondo visade upp en strålande fin Radiofreccia Fi i det italienska storloppet Gran Premio Continentale på söndagen. Stoet svepte fältet till seger i Bologna.

Gran Premio Continentale har ofta sett svenskt deltagande och bland annat vann Noras Bean fyraåringsloppet 2009. Jerry Riordan hade två betrodda hästar med då loppet avgjordes på söndagen, men varken Rossella Ross eller Rod Stewart hade med loppets utgång att göra.

I stället var det Erik Bondo-tränade stoet Radiofreccia Fi som skulle stå för en imponerande seger. Ganymede-dottern låg placerad som femte häst utvändigt men då fältet gick in på sista varvet över Bolognas 800-metersoval styrde kusken Federico Esposito ut till attack.

Loppet hade dittills avverkats i tufft tempo (12,2 första 1000) och ledande Re Italiano Ur stod handfallen när Radiofreccia Fi sköljde fram över sista bortre långsidan och övertog täten in mot slutsvängen.

Royal Blessed gick bra bakom som tvåa men segern var helt ohotad för Radiofreccia Fi och Esposito kunde ta upp segergesten en god bit före målgång. Vinnartiden stannade vid 1.13,4a över 2060 meter och förstapriset var 87 400 euro.

Real Mede Sm slutade trea. Jerry Riordans båda kandidater gick utan prispengar. Rod Stewart tröttnade från dödens och Rossella Ross kunde aldrig komma in i matchen från rygg på ledaren.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Texas Charm stort slagen i comebacken
Nästa nyhet
Texas Charm stort slagen i comebacken

Texas Charm stort slagen i comebacken

Den långa satsningen mot Prix d’Amérique 2015 har börjat för Texas Charm. Under söndagen gjorde stjärnan comeback på en fransk gräsbana – och slutade långt efter vinnaren.

Sjuårige monstertravaren Texas Charm räknades som en av de givna favoriterna på förhand i årets Prix d’Amérique. Men på grund av en skada fick hästen olyckligt lämna återbud till loppet.

Efter att ha strukits i den tilltänkta comebacken i slutet av augusti gjorde hästen så sin första start sedan i januari när han äntrade den normandiska gräsbanan i Alençon. Texas Charm stod med 50 meters tillägg på grunddistansen och Philippe Moulin-träningen kördes av Jean-Philippe Duobis.

Men Texas Charm skulle aldrig ses med någon chans i loppet. Hästen, som var spelad till 26 gånger pengarna, blev kvar långt bak i kön, togs väldigt lugnt och gick slutligen i mål cirka 200 meter efter vinnaren. Men allt ska ha varit enligt planerna.

– Han fick lunka med bara i något som liknade ett träningsjobb. Möjligtvis ville man inte ta några risker med hästen då det handlade om gräsbana och det hade regnat. Hur som helst såg det lite roligt ut. När hästarna på start kom i mål, svängde Texas Charm in på upploppet, säger den i Frankrike verksamme tränaren Anders Lindqvist till Kanal 75.

Segern och förstapriset på 18 000 euro gick nu i stället till Ultra des Landes, tränad och körd av Sébastien Hardy. Segertiden blev 1.17,4 över 2650 meter.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Så lottades startfältet i Europaderbyt
Nästa nyhet
Så lottades startfältet i Europaderbyt

Så lottades startfältet i Europaderbyt

Favoriterna Robert Bi och Africaine segrade i de två återstående uttagningarna till Europaderbyt. Nu är det klart hur det stora fyraåringsloppet kommer avgöras.

Västerbo Loveboat och Tumble Dust fixade segrarna i de två uttagningsloppen till Grand Prix de l’U.E.T. som kördes på Solvalla i förra veckan. På lördagseftermiddagen avgjordes de resterade försöksloppen på värdbanan i franska Mauquenchy.

Det blev väntade segrare i de franska försöken. I det första var det den italienske Derbyvinnaren Robert Bi som grejade segern från ledningen (segertid: 1.14,2a över 2150). Med sig fick han Tast of Bourbon och Rue du Bac, där den senare flyttades ned i resultatlistan ett steg efter snäv körning från Jean-Michel Bazire.

Den snäva körningen från Bazire orsakade ett vredesutbrott hos Tast of Bourbons kusk Jean-Pierre Dubois som efter målgång gav sig i kast med att försöka preja sin motståndare (se film nedan).

I det andra uttagningsloppet var det just nämnde Dubois som tog segern med sin Africaine före Amiral Sacha och skrällen Aliénor de Godrel (segertid: 1.13,2a över 2150).

Efter loppen kunde konstateras att de tre bäst placerade från varje uttagningslopp skulle få plats i finalen. Denna körs på banan i Mauquenchy den 4 oktober och har då ett förstapris på 200 000 euro.

Startlistan är nu lottad och kan beskådas nedan. Den definitiva startlistan med kuskar blir klar i mitten av nästa vecka. Det är sju hästar bakom bilen.

2150 auto

1 Tast of Bourbon
2 Africaine
3 Västerbo Loveboat
4 Robert Bi
5 Tumble Dust
6 Radieux
7 Amiral Sacha
8 Dominator
9 D’One
10 Rue de Bac
11 Boys Going In
12 Allenor de Godrel

Här kan du se slutet av den första uttagningen.

Här kan du se slutet av den andra uttagningen.

Här kan du se händelsen mellan Dubois och Bazire.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Laddad för ny succé - Ed You i Guldfinalen
Nästa nyhet
Laddad för ny succé – Ed You i Guldfinalen

Laddad för ny succé – Ed You i Guldfinalen

Efter den stora triumfen i Trotting Masters-finalen är Ed You tillbaka. På lördag drabbar han samman mot starkt motstånd i Guldfinalen på Solvalla.

Det är Kriteriehelg på Solvalla som stundar och lördagen bjuder på V75-finaler där Gulddivisionens sådan är synonym med Frances Bulwarks lopp som erbjuder en kvarts miljon kronor till sin vinnare.

Robert Berghs succétravare Ed You har i sommar vunnit både Hugo Åbergs Memorial som finalen i Trotting Masters senast. Nu jagar sjuåringen en ny triumf.

För att lyckas med det måste han besegra bland andra formstarka Standout, Åbergs-tvåan Occhione Jet samt On Track Piraten som återkom på fint vis senast på Romme med seger.

Så här ser startlistan ut:

2140 auto

1 Standout – Ulf Ohlsson
2 Bon Frecia – Jorma Kontio
3 System Performace – Björn Goop
4 Porthos Amok – Örjan Kihlström
5 Ed You – Robert Bergh
6 Tidied Accelerator – Per Lennartsson
7 Up Date Hoss – Torbjörn Jansson
8 Occhione Jet – Erik Adielsson
9 Nouvelle Pelle – Flemming Jensen
10 On Track Piraten – Johnny Takter

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson