Det blev en överraskande utgång i finalen av UET Trotting Masters. Robert Bergh och bröderna Sedin kan tillskriva sig en ny stor triumf. Det sedan Torbjörn Jansson gett Ed You en perfekt löpning – och segern i superloppet.

Framgångssagan för Robert Bergh som tränare och hockeystjärnorna Daniel och Henrik Sedin som hästägare bara fortsätter. Tidigare i sommar skrällde deras Ed You i Hugo Åbergs. På söndagen slog sjuåringen till igen lika överraskande – när segern i Trotting Masters-finalen bärgades på Lunden.

– Det är klart att det här är en jättestor seger det här. Vi körde det som gick från start men det gick inte att komma förbi Commander Crowe. Jag hade tur som kunde komma ner i ryggen och även när luckan kom 250 kvar. Det klaffade helt perfekt för oss i dag, sa segerkusken Torbjörn Jansson.

Ed You var med bra direkt från start men kunde inte ta sig förbi Commander Crowe som för Örjan Kihlström relativt enkelt kunde hålla upp ledningen. Bakom kunde Torbjörn Jansson glida ned i vinnarhålet då invändige Canaka B.F. inte kunde täppa till.

Björn Goop tog sats direkt från tolftespåret med favoritspelade Timoko som via tredjespår landade i dödens efter knappt 700 meter. Direkt tog nu Lutfi Kolgjini ett initiativ bakom Mosaique Face och kom fram och avlöste i dödens efter ett första varv på i underkant 1.14.

Med kilometern kvar att trava började det stötas från kön. Det var Prussia som fick den otacksamma uppgiften att leda anfallet i tredjespår. Med i rygg skuggade Solvato som hittills travat som sista häst i andraspår. In på bortre långsidan lockades Timoko ut i tredjespår.

Men i dödens började nu Mosaique Face pressa på häftigt utvändigt om ledande Commander Crowe. Ledaren började bli ansträngd genom sista sväng och ”Luddes” stjärna fick ett litet grepp när fältet började gå ur kurvan.

Men samtidigt hade Jansson fått fritt med Ed You, valacken baxades blixtsnabbt ut i tredjespår och direkt stod det klart var det hela skulle sluta. Tappre Mosaique Face kunde inte värja sig – Ed You hade allt spurtkrut torrt, kopplade enkelt segergreppet och stack ifrån till lätt seger sista biten.

Vinnartiden stannade vid 1.12,4a över 2500 meter. Segern betydde att en kvarts miljon euro, motsvarande cirka 1,9 miljoner kronor, adderades till Ed Yous segerkonto.

Mosaique Face höll strålande efter sin tuffa resa och grejade andrapriset. Canaka B.F. fick sent fritt invändigt och avslutade bra, till synes med krafter kvar och blev trea.

Timoko provade i tredjespår sista 600, fick vridas på i fjärdespår över upploppet och stod för en bra avslutning men utan att kunna blanda sig i den allvarliga segerstriden.

Solvato skickades ut i fjärdespår genom sista sväng, vilket förbyttes till femtespår över upploppet och levererade en riktigt giftig slutspurt men hade för långt fram.

Commander Crowe mattades helt sista biten och slutade oplacerad. Quid Pro Quo, som gick som fyra på innerspår, hamnade bakom Commander Crowe sista biten, drogs bakåt och fick aldrig chansen.

***

N.J. Koster Memorial avgjordes tidigare under dagen och det blev en enkel seger för favoriten B.B.S. Sugarlight som från ledningen vann för Peter Untersteiner på 1.12,0a på 1600 meter. O’Grady avslutade bra som tvåa och Amour Rapide var trea. 125 000 danska kronor utgjorde förstapriset.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Father Patrick ensam på plan

Father Patrick ensam på plan

Det blev väldigt lätt för Father Patrick när han bärgade en ny storseger i Canadian Trotting Classic på Mohawk. Vägen till segern underlättades då stallkamraten Trixton försvann i en galopp.

Tidigare har Jimmy Takter vunnit Canadian Trotting Classic (682 000 C$) två gånger, 1997 med Red Xing och 2002 med Kadabra (David Miller som kusk) och mycket talade för att han skulle ta sin tredje titel i loppet på lördagskvällen.

Takter hade de båda favoriterna i loppet: segermaskinen Father Patrick och Hambo-vinnaren Trixton. När den sistnämnde, som vanligt körd av Jimmy själv, försvann i en galopp kort efter start låg vägen vidöppen för Father Patrick.

Yannick Gingras kunde placera Cantab Hall-treåringen som tvåa i andraspår och in mot sista sväng sändes han iväg via tredjespår, kom raskt fram mot ledande Damfoolrmillionair och kopplade in över upploppsrakan retfullt greppet på den samme.

Father Patrick stegade undan på lätta hovar och vann utan problem på 1.10,1a över den engelska milen.

– Han gjorde en fantastisk prestation i kväll. Jimmy, hans fru Christina och jag har haft många bra hästar genom åren, men den här hingsten är troligen den bästa av dem alla. Hambletonian var en besvikelse, men i kväll var han fantastisk, kommenterade delägaren John Fielding efter loppet.

E.L. Titan avslutade riktigt bra och slutade tvåa. Harper Blue Chip knep tredjepriset.

För Hambo-vinnaren Trixton blev det dock en tråkig historia med tidig galopp och man befarar att stjärnan kan ha drabbats av en skada.

– Jag är lite oroad över honom. Han har haft problem med benen och har genomgått en operation tidigare, jag gillade inte alls sättet han uppträdde på bakom bilen. Jag är rädd att detta kan ha varit sista starten för honom, sa Jimmy Takter enligt standardbredcanada.ca.

Du kan se loppet här.

William Wellwood för tvååringarna gick till Habitat (e. Conway Hall), tränad av Ron Burke och körd av Yannick Gingras till seger på 1.11,1a. Här blev det galopp för Takters Uncle Lasse.

Takter revanscherade sig dock snart då hans Shake It Cerry (e. Donato Hanover) tog hem Elegantimage för de treåriga stona. Ron Pierce körde och vann på 1.09,7a. Svanstedts Heavens Door slutade nia.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Gylden Balder omutlig från ledningen
Nästa nyhet
V75: Gylden Balder omutlig från ledningen

V75: Gylden Balder omutlig från ledningen

Årets bästa kallblodslopp slutade i total norsk dominans. Gylden Balder tog en överraskande seger då han höll ifrån sig Tekno Odin i förstklassiga Unionskampen på Färjestad.

För ett år sedan var Gylden Balder en hårsmån från att stryka med efter en svår magåkomma. Men hästen har återkommit remarkabelt efter en omfattande operation och visade på Färjestad med eftertryck att han kan tampas med de allra bästa.

Gylden Balder, numera tränad av Jeanett Marie Dagsvold och kuskad av Kai Johansen, fixade det från ledningen. Jämnårige Tekno Odin kunde aldrig få rätsida på H.G. Balder-sonen.

– Jag vet att Tekno Odin är en fantastiskt bra häst men jag har sagt det förut:  han slår inte Gylden Balder utvändigt. Det är två fantastiska hästar. Jag fick dämpa lite en bit och när Tekno Odin gav gas så svarade min, men jag kände att vi skulle greja det och sista 100 var en skön, upplevelse sa segerkusken.

Hårt betrodde Lome Brage slog på en galopp kort efter start vilket gjorde att Gylden Balder kunde glida till täten utan större åthävor. Tekno Odin och Öysten Tjomsland tog direkt positionen utvändigt och kunde därifrån se ledaren öppna första 500 efter 20,2 men lugna ned varvet till 23,3.

Månprinsen A.M. hade backats direkt från start och placerats som sista häst i andraspår av Gunnar Melander. När ett varv och ett upplopp återstod började det stora svenska hoppet tåga på via tredjespår.

Men in över upploppet skärpte de båda norrmännen framme i täten tempot och det stod tidigt klart att Månprisen A.M. aldrig på allvar skulle komma in i loppet: den svenske stjärnan blev kvar ute i ingenmansland medan tätduon gjorde sig beredda på en häftig duell.

Utvändigt Tekno Odin gjorde vad han förmådde att få grepp om sin landsman, men Gylden Balder vägrade sträcka vapen, kämpade vidare och höll sin kombattant stången ända in i mål. Klockorna stannade på 1.22,0a över 2140 meter. Förstapriset var 300 000 kronor.

Tekno Odin stor i nederlaget som tvåa och den norska dominansen stärktes ytterligare då Särpefanten, efter en resa i rygg på vinnaren, grejade bronsplatsen.

Månprinsen A.M. blev kvar ute i spåren, höll farten godkänt hela vägen hem och landade på 22,9 som sexa. Hallsta Lotus travade som trea i andraspår men kom aldrig riktigt in i loppet och blev oplacerad.

– Jag tycker inte alls det var samma drag i honom i dag. Jag kände det direkt från start, jag fick honom inte att ta i. Jag kände inte igenom honom. Jag har ingen annan förklaring just nu annat än att det kan vara orsakat av övernattningen, sa Gunnar Melander om Månprinsen A.M. i ATG Live.

***

V75-1: Jeppas Maxi visade återigen vilken kanon hästen är. Torbjörn Jansson körde ålänningen till ledningen efter 600 meter. Med lite mer än varvet kvar kom Riff Kronos fram i dödens och lade massiv press på ledaren över sista bortre. De båda stred sedan sida vid sida hela upploppet ned, men Jeppas Maxi vägrade att ge sig och Robert Ekström-träningen höll undan på målfoto. Segertiden: vassa 1.11,8a över 2140.

V75-2: Favoriten höll även i Klass 1. Jorma Kontio fick tidigt överta täten med Timo Nurmos-träningen Coldtown som därefter höll tempot tämligen högt. 400 meter kvar anföll Red Rapide från andra utvändigt, såg segerfarlig ut in på upploppet men bröt ut något sista biten varför Coldtown slutligen kunde vinna säkert. Cantab Hall-valacken noterades för 1.13,3a över 2140.

V75-3: On Track Piraten såg riktigt läcker ut då han åter fick göra ett besök i vinnarcirkeln efter att enkelt vunnit Uno Sweds Minneslopp, tillika Gulddivisionen. Johnny Takter kördes Hans R Strömbergs stjärna, duellerade lite om tät med Up Date Hoss men klev ned i vinnarhålet.

Med varvet kvar vreds On Track Piraten ut igen och in genom sista sväng lade valacken ordentlig press på ledaren. In över upploppet fick Up Date Hoss ge sig och On Track Piraten stack ifrån till väldigt lätt seger på 1.13,2a över 2140.

– Det var en snabb avslutning, han gick på lätta fötter hela vägen in i mål, det är en underbar häst, sa Johnny Takter.

V75-4: Hemmaseger i Klass 2 efter en överljudsöppning. Den stod Supermede för som öppnade 500 efter 06,6 och varvet på 10,0 (!). Hästen kämpade dock väldigt tappert men fick se sig slagen i sista sväng av Twilight Magic. Bakom skuggade Montreal, men då denne felade in på upploppet (i ett läge då segern såg klar ut) blev det full fart på Global Patriot och Magnus Jakobsson som enkelt spurtade ned motståndet sista biten. Segertiden 1.12,0a över 1640 var nytt banrekord för fyraåriga hingstar och valacker.

V75-5: Norskt i Silverdivisionen genom Anders Pedersen-tränade Magiccarpetride US, körd av Jorma Kontio. Hästen avlossades via tredjespår över sista bortre och jobbade sig snabbt fram mot ledande Mr Chicago och fick också greppet på den samme en bit in på upploppet. En riktigt stark långspurt som stannade på segertiden 1.10,8a över 1640 meter.

V75-7: Norskt i Unionsstayern genom danskfödde T.Rex D.K. , tränad av Sigbjörn Kolnes och körd till segern av Lars Anvar Kolle. T.Rex D.K tog ledningen direkt och skulle där bli kvar resten av loppet. Attackerna sattes in via tredjespår med varvet kvar men medan köhästarna mest lurpassade på varandra tog ledaren chansen och stack – en manöver som resulterade i säker seger före mycket fint avslutande Prince di Poggio och  On Hold. Vinnartiden stannade vid 1.15,2 över 3140.

Rätt V75-rad:

2 Jeppas Maxi – Torbjörn Jansson 1,28
1 Coldtown – Jorma Kontio 1,70
5 On Track Piraten – Johnny Takter 3,96
11 Global Patriot – Magnus Jakobsson 8,12
3 Magiccarpetride US – Jorma Kontio 6,47
5 Gylden Balder – Kai Johansen 11,01
3 T.Rex D.K. – Lars Anvar Kolle 17,66

7 rätt: 80 257 kr (735,6 system)
6 rätt: 405 kr
5 rätt: 42 kr

Omsättning: 108 796 337 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bosse Rydgren ny referent på Jägersro
Nästa nyhet
Bosse Rydgren ny referent på Jägersro

Bosse Rydgren ny referent på Jägersro

Nu är det klart vem som blir huvudreferent på Jägersro. Det är Bosse Rydgrens klassiska röst som kommer ljuda över Skånebanan framöver.

I januari i år slutade den legendariska Jägersro-stämman Bengt Larwik. Det efter 43 år som banans löpningsreferent.

Men nu har Jägersro funnit ett permanent ersättare. Det är Bosse Rydgren som från den 25 oktober blir huvudlöpningsreferent på banan. Han kommer reffa 40 av Jägersros 57 tävlingsdagar under 2015.

– Jägersro ska vara bäst på alla punkter, det här är ett steg på vägen, säger Jörgen Sjunnesson i Jägersros tränarförening, som är en av dem som ligger bakom värvningen, till travronden.se.

Rydgren bor närmare 70 mil från Jägersro, men det är sammanlagt tre företag som knutits till att sponsra nyförvärvet, varför det inte kommer kosta Malmöbanan en krona, menar Sjunnesson.

Bosse Rydgren har tidigare varit en mycket omtyckt löpningsreferent på Solvalla i 25 år, mellan 1981-2006. Efter det har han varit verksam som vd vid Dalatravet mellan 2011-2014.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
"Har stora förväntningar på Commander Crowe"
Nästa nyhet
”Har stora förväntningar på Commander Crowe”

”Har stora förväntningar på Commander Crowe”

En av Sveriges största travare genom tiderna gör på söndag sin sista start i Skandinavien. Men äventyret är inte helt över än. Commander Crowe rundar av den sagolika karriären i Nordamerika.

På söndag beträder Commander Crowe Lundens tävlingsoval i Köpenhamn för att försöka bärga titeln i UET Trotting Masters-finalen. Ett lopp med nästan två miljoner svenska kronor i förstapris.

Hur det än går kommer det bli det sista framträdandet i Europa för den evigt unge elvaåringen. Efter söndagens start ska valacken få avrunda sin karriär med några starter på andra sidan Atlanten.

– Jag tror han kommer klara sig bra i USA, för han trivs på milebanor och i lopp i högt tempo, så jag har stora förväntningar på honom. Sebastian K. har ju varit överlägsen, men bakom den är det mer öppet och jag tror hästen ska klara sig bra, särskilt som han är snabb från start, säger tränaren Fabrice Souloy till Dansk Hestveddelöb.

Commander Crowe är redan ett av svensk travsports allra största namn. Juliano Star-valacken har tillhört eliten sedan första starten. Den skedde sent på treåringssäsongen, i december 2006 och resulterade i seger för Peter Ingves på Halmstadtravet.

Därefter skulle fuxen rada upp segrarna. Hästen förblev obesegrad över segern i Derbyt och fortsatte i hela totalt 23 starter innan han för första gången fick uppleva en förlust. ”Commandern” fick motvilligt ge sig på målfoto mot en efter galopp återkommande Triton Sund i SM 2008.

Hösten 2010 skiftade stjärnan tränare från Petri Puro till franske Fabrice Souloy. Det blev seger direkt och det skulle komma många fler. Säsong 2012 var verkligen något i hästväg; Commander Crowe vann ”allt”. Inkluderat Olympiatravet, Oslo GP, Elitloppet och den monstruösa uppvisningen i Hugo Åbergs.

Men som elvaåring har alltså Commander fortsatt visa att gammal är äldst. Segern i Åby Stora Pris senast gav sitt tydliga svar. Segern i skiljeheatet var hästens 60:e i 102:a starten.

– Jag är inte överraskad att han fortsatt att prestera även om han blivit elva år. Han är en topphäst och inte någon ”normal” häst. Det kan väl liknas med människor där många är i riktigt god form även om de är uppåt 60-70 år.

Commander Crowe är för närvarande den näst vinstrikaste svenskfödda travhästen genom tiderna. På bankboken finns lite drygt 32 miljoner kronor. En vinst på söndag skulle alltså addera nästa två miljoner. Victory Tilly toppar listan över landets vinstrikaste, han travade under sin karriär in 37,7 miljoner kronor.

Den 15 oktober är det planerat att fuxen ska åka över till USA. Därmed kommer han inte bli aktuell för Allerage Farms på The Red Mile vars uttagningar ju körs redan 27 september.

Första starten i USA lär i stället ske på Yonkers Raceway i Invitational Trot den 25 oktober. Ett lopp där han sannolikt även får möta Sebastian K. Bland planerna finns också starten i Breeders Crown på Meadowlands den 22 november.

”Commandern” har faktiskt startat i Nordamerika tidigare. Både 2011 och 2012 var hästen över i Kanada för deltagande i just Breeders Crown. Båda gångerna slutade det med tredjeplatser. Vinnarna var San Pail respektive Chapter Seven.

Men efter äventyret i Nordamerika kommer Commander Crowe återvända hem igen till sitt hemland sedan fyra år tillbaka. Förhoppningsvis med ytterligare segrar i bagaget.

– Efter starterna i USA ska Commander Crowe hem igen för att avsluta sin fantastiska karriär i Frankrike, säger Fabrice Souloy.

Läs även: Så avgörs Trotting Masters 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Jag har känsla för henne"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson