Det är tid för uttagningar till Europaderbyt igen. På onsdag avverkas två kvalificeringslopp på Solvalla.

Grand Prix de l’U.E.T., oftast kallat Europaderbyt, avgörs i år den 4 oktober på banan i Mauquenchy, i norra Frankrike.

Två uttagningslopp till Europaderbyt avverkas på Solvalla kommande onsdag. Den svenske Derbyvinnaren Poochai återfinns inte i startlistorna men väl både den danska Derbyvinnaren Tumble Dust, och den finska Jonesy.

Från den svenska Derbyfinalen finns dock Goop-duon Dominator och Reckless, samt Västerbo Loveboat att Archangel Am.

Dessutom provar två ston lyckan: Roger Walmanns Derbystoet-tvåa D’One spänner bågen, liksom Room to Go. Det är noterbart att valacker är exkluderade från Europaderbyt.

Ytterligare uttagningslopp kommer köras på arrangörsbanan Mauquenchy. Det den 20 september. Det är först då de startlistorna blir klara och hur många hästar som totalt väljer att ställa upp, som man kan fastställa också hur många från varje uttagning som går vidare till final. Förstapriset i finalen är 200 000 euro.

Här är uttagningsloppen på Solvalla:

Uttagningslopp 1, 2140 auto

1 Tumble Dust – Örjan Kihlström
2 Radieux – Erik Adielsson
3 Dominator – Kenneth Haugstad
4 Conquestador B.R. – Thomas Uhrberg
5 Sir Razteputz – Jorma Kontio
6 B.B. Tigger – Björn Goop
7 Jonesy – Tuomas Korvenoja
8 Room to Go – Torbjörn Jansson
9 Gimeheaven Sisu – Ville Karhulahti
10 Rokkakudo – Ulf Ohlsson

Uttagningslopp 2, 2140 auto

1 Reckless – Björn Goop
2 Nochebuena Face – Kenneth Haugstad
3 Harmi’s Frido – Jorma Kontio
4 Ready After – Thomas Uhrberg
5 D’One – Örjan Kihlström
6 Boys Going In – Fredrik Persson
7 Mad Neo – Thomas Uhrberg
8 Love Dancer – Ulf Ohlsson
9 Västerbo Loveboat – Erik Adielsson
10 Jula In Focus – Per Lennartsson
11 Archangel Am – Torbjörn Jansson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
I reklam för spelbolag – kan mista licensen

I reklam för spelbolag – kan mista licensen

Det norska travförbundet hotar med att dra in licensen för montéstjärnan Malin Berås. Anledningen är att hon medverkat i reklam för ett spelbolag.

25-årige montéryttaren Malin Berås är en av sportens största stjärnor men nu hotas hon av att få sin ryttarlicens indragen av det norska travförbundet, DNT.

Orsaken är att Berås, tillsammans med den svenske brottarlegendaren Frank Andersson, figurerar i reklamfilmer för det Malta-baserade spelbolaget Leo Vegas.

Detta är något som fått DNT och Norsk Rikstoto (Norges motsvarighet till ATG) att reagera negativt.

– Min första reaktion är att detta är särskilt oklokt av Malin Berås. Hon är så involverad i travsporten att hon borde veta att över 90 procent av intäkterna till sporten kommer från spel via Norsk Rikstoto. Då kan hon inte synas i vilken verksamhet som helst vilken är i spelmässig konkurrens med oss, säger DNT:s generalsekreterare Rune Gustavsen till Verdens Gang.

Exakt vad som DNT:s reglemente säger om händelsen håller förbundet på att undersöka, men man menar att det i slutändan kan resultera att licensen blir indragen och att Malin Berås inte kan utöva sin sport.

– Det är mycket som tyder på att hennes verksamhet strider mot våra regler. I yttersta fall kan hon mista licensen för att köra och rida.

Berås själv verkar dock ta uppståndelsen med ro. Hon har heller ingen avsikt att bryta avtalet med det utländska spelbolaget.

– De kan säga vad de vill. Jag känner att jag måste göra detta för att montésporten ska främjas ännu mera. Jag tror inte att de kan dra in licensen för mig. I så fall måste fotbollsspelaren John Arne Riise (som gjort reklam för Bettson, reds.anm.) förlora sin licens att spela fotboll också. Jag tror över huvud taget inte att det kan ske, säger hon till Verdens Gang.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hans Petter Tholfsen har avlidit
Nästa nyhet
Hans Petter Tholfsen har avlidit

Hans Petter Tholfsen har avlidit

Den norske tränaren och kusken Hans Petter Tholfsen har avlidit. På onsdagen fick han ge upp kampen mot cancern.

Den norske kusken och gentlemannen Hans Petter Tholfsen är död. Han avled under onsdagen till följd av den svåra cancersjukdom som han fick diagnostiserad tidigare i år.

Tholfsen var en av Norges populäraste och mest framgångsrika travkuskar och hade strax över 4000 segrar genom sin kuskkarriär.

Bland hans meriter märks tre Kriteriesegrar för varmblod och en för kallbloden och en seger i både det norska och svenska Kallblodsderbyt. 1992 vann han också Sweden Cup på Solvalla med Hypersonic. 1993 blev han Norges segerrikaste kusk med 187 segrar under året.

Han tog sin sista seger i slutet av mars på Klosterskogen och det sista loppet kördes den 1 maj i år, på Drammen.

Hans Petter Tholfsen blev 67 år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Digital Ink tillbaka som vinnare
Nästa nyhet
Digital Ink tillbaka som vinnare

Digital Ink tillbaka som vinnare

Digital Ink har inte gjort allt för mycket väsen av sig på sistone men på onsdagen klev femåringen åter in i vinnarcirkeln då han segrade i Baletts lopp på starka 1.10,8.

Stefan Melanders femårige Super Photo Kosmos-son Digital Ink hade en häftig fjolårssäsong och vann bland annat Breeders Crown i höstas. Hästen spekulerades bli en av årets stora namn i de tuffaste loppen men efter segern i årsdebuten i mars har valacken inte setts till i vinnarcirklarna.

Men på onsdagskvällen var det dags för andra årssegern. Och det på imponerande sätt. I Ballets lopp på Solvalla avancerade Örjan Kihlström fram ”Inken” mot dödens med varvet kvar.

Därifrån skulle han greja segern. I ledningen travade Beer Summit i raskt tempo; 10,5 första 500 fortsatte i samma fart på kilometern. Fast då fältet vred ur sista kurvan var krafterna slut för ledaren som föll tillbaka.

I stället kopplade Digital Ink direkt greppet från dödspositionen, gick ifrån på starka ben och höll enkelt undan för bra avslutande Mr Vida och Haraldinho.

– Det har varit en strulig säsong för honom, men han gjorde en bra prestation i dag. Han mötte inte de värsta hästarna i dag, det blir något helt annat när han får möta eliten, men han visade i alla fall att han är lite på g, sa segerkusken Kihlström enligt Kanal 75.

Förstapriset på 75 000 kronor bärgades genom seger på fina 1.10,8a över 1640 meter. Seger var Digital Inks 16:e i 37:e starten. Andrahandsfavoriten Reven d’Amour knep sjättepriset.

I ett tidigare V86-lopp, på Bergsåker, fick fjolårets Elitloppsvinnare Nahar åter stryka på foten. Den 12 för 10-spelade Nahar gick i dödens, fick greppet om ledande Mermaid Ås men blev precis på linjen snuvad av fint avslutande Labero Broline och Daniel Wäjersten som segrade på 1.12,9a över 2140.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Örebro
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Örebro

Torsdag: V64-tips till Örebro

Omgången:
Mycket bra förutsättningar i Örebro den här torsdagen, men drygt 15 grader och sol vilket bör innebära fin och snabba bana – som lär gynna spetshästarna ännu mer än vanligt på ”Örpen”.

Spelmässigt ingen omgång som jag går igång på direkt, men ändå helt ok. Jag spikar en spetsvinnare, och spelar en av två på två favoriter där en av dessa bör vinna.

Bästa spiken:
6 Blue Star Champion (V64-4)

En av två:
1 Dileva Käll (V64-1)
7 Caddie Jasmina (V64-2)

Dubbelspiken:
1 Open House (V64-5)

V64-förslag:
V64-1: A: 1 Dileva Käll B: 4,6,7 (2-3)
V64-2: A: 7 Caddie Jasmina B: 2,3,6 (1-8)
V64-3: 4,5,6,8,10 (2-1)
V64-4: 6 Blue Star Champion (5-1)
V64-5: 1,2,3,7,11 (5-4)
V64-6: 1,4,5,8,10,11,12,13,15 (7-2)
System 1: 1 x 4 x 5 x 1 x 5 x 9 = 900 kronor.
System 2: 4 x 1 x 5 x 1 x 5 x 9 = 900 kronor.
(Enbart spel för 6 rätt)

Dubbeltipset:

Spelförslag:
DD-1: 1 Open House
DD-2: 1,5,8,10,13
5 rader x 200 kronor.

Analys Örebro V64-1:

Ranking: A: 1. B: 7-6-4. C: 2-3-5.

Spetsanalysen:
1 Dileva Käll kan öppna väldigt raskt och missar normalt inte ledningen från sitt innerspår.

Loppanalysen:
Daniel Redéns 1 Dileva Käll står normalt inför en mycket passande uppgift, är hon i närheten av form så vinner hon det här loppet. Hon kan öppna väldigt raskt från start och ska inte missa ledningen från sitt innerspår, och i ledningen på spetsgynnade Örebro mot lämpligt motstånd blir hon inte lätt att plocka ned. Jag nöjer mig dock att spika henne på en kupong, och garderar på en annan. Hon var lite väl svag i comebacken senast och blir också lite väl stor favorit.

Bakom Dileva Käll så är det tre hästar som kan vinna, och jag streckar dessa tre på den garderade lappen. 4 Stylish Hanover står det positionen utvändigt om ledande Dileva Käll för lång väg här, trots det måste hon räknas. Det är bra rapporter på henne inför detta, och hon är tuff.

Närmast bakom väljer jag dock att ranka comebackande 7 Abborren, hon har tidigare gått bra efter uppehåll så hennes paus oroar mig inte och när hon är frisk och fräsch den här så är hon väldigt tuff och hon tål att göra en hel del av jobbet själv i loppet.

6 Sandra Volo går ned lite i klass till detta och är vass om hon får sitt lopp i ryggar.

Normalt vinner alltså Dileva Käll då hon med första Johan Untersteiner har toppchans på spets och slut, men som jättefavorit vågar jag inte lita på henne fult ut och garderar därför på en kupong. Fyra streck på den garderade lappen ska vara låst.

Analys Örebro V64-2:

Ranking: A: 7. B: 3-2-6-1-8. C: 11-12-10-4-9-5.

Spetsanalysen:
4 Costa Blanca är nog snabbast inledningsvis, men lär inte köras i front mot detta motstånd över full väg. Den som är först fram av 3 Barolo S.L. och 7 Caddie Jasmina bör få överta, där den sistnämnde gör debut bakom bilen och därmed är svårbedömd från start.

Loppanalysen:
Johan Untersteiner blir klar favorit även i den här V64-avdelningen, den här gången handlar det om egentränade 7 Caddie Jasmina som på karriärens inledande tre starter har två segrar. Hon gör debut bakom startbilen i dag och det är givetvis svårbedömt hur hon kan öppna, men hon har visat att hon är snabb i benen och det skulle förvåna mig om hon inte kan öppna bra. Johan lär prova från start och öppnar hon så snabbt som jag tror att hon kan göra, är det faktiskt till och med bra chans på tidig ledning då hon bör få överta från spetsfavoriten 4 Costa Blanca och då tror jag inte hon förlorar loppet. Hon kördes snällt senast i Kalmar, men visade klass då hon trots sent fritt hann växla tempo och hinna fram kort före mål, och det imponerade på mig.

Jag tror att Caddie Jasmina är en häst med fortsatt mycket utveckling i, och jag väljer att använda henne som utgång. Någon av Dileva Käll eller Caddie Jasmina bör Johan kunna sätta dit. Caddie Jasmina är dock orutinerad, ska resa ganska långt och debut bakom startbilen är alltid debut bakom startbilen, jag garderar henne därför på en kupong.

Ulf Stenströmers 3 Barolo S.L. har gjort sju starter hittills men är fortsatt utan seger, det är dock bara en tidsfråga innan hon sitter där och det kan vara dags redan i kväll. Både senast på Åby och för tre starter sedan i Örebro har hon svarat för rejäla avslutningar och hon visar fin fart.

2 Thorn Bird vill jag lyfta fram, jag tycker hon är på tok för bortglömd i dag. Senast var hon till exempel betydligt mer spelad än Barolo S.L., och hon såg också fin ut i skymundan då hon aldrig riktigt fick chansen. Hon har gått i mål med krafter kvar två gånger om på slutet, och är lite underskattad i kväll.

Roger Walmanns 6 Boom Boom Am streckas också, hon har behövt lite tid på sig men löpte klart förbättrat senast som knappt slagen och det kan vara dags för henne i kväll igen med någorlunda vettig löpning.

Analys Örebro V64-3:

Ranking: A: 5. B: 6-4-10-8. C: 2-1-3-9-7.

Spetsanalysen:
4 Holy Smoke kan öppna raskt från start och jag tror Calle provar honom i den positionen.

Loppanalysen:
Robert Bergh gör resan från Sundsvall till Örebro den här torsdagen, och en i raden vettiga segerchanser för Bergh den här kvällen dyker upp i den tredje V64-avdelningen då det handlar om 5 Trailing Edge. Jag tycker att Trailing Edge är bästa hästen i sällskapet och normalt ska det vara bra segerchans för hans del, men då det står positionen utvändigt ledande Holy Smoke i programmet samtidigt som jag tyckte att han var blek senast så väljer jag att gardera.

6 Pampas S.I.R. är lite svår, men sköter han sig så har han både form och kunnande för att räcka långt i loppet. Senast hängde han med fint som sexa efter tidig galopp, och kan Jakobsson hitta ned i en vettig position med honom från start går han alltid starkt till slut.

4 Holy Smoke trivs i ledningen och på hemmabanan Örebro, och även om formen är tveksam på den kanten så får han med dessa förutsättningar inte nonchaleras. Han har inte varit som bäst på slutet, men trivs som sagt normalt bra i spets på Örebro och den positionen lär han få i kväll. Calle upp är intressant, och möjligt att Calle kan väcka liv i honom igen.

10 For Life återkommer efter uppehåll, men Nurmos brukar ha sina hästar i bra ordning när de kommer ut efter paus och For Life är säkerligen inget undantag. Han vinner inte så ofta For Life, men är van tuffare konkurrens än detta och får inte nonchaleras.

Streck också för 8 Elstar Pride, normalt är han lite for kort i rocken för att slå de bästa i loppet, men han håller verkligen toppform för dagen och då de mer betrodda hästarna har tveksam form kan han slå till om det stämmer någorlunda för honom under vägen.

Analys Örebro V64-4:

Ranking: A: 6. B: 5-1-15-7-13. C: 9-10-14-8-11-12-2-3-4.

Spetsanalysen:
Tipset bygger helt och hållet på att Ville spetsar från springspår med 6 Blue Star Champion.

Loppanalysen:
Stig H Johanssons 6 Blue Star Champion har haft en del småskavanker inför detta och därav inte startat på ett tag, men rapporterna på honom från tränare Johansson är positiva och jag tycker uppgiften för hans del i kväll är passande. Det handlar om en fyraåring med bra kapacitet i, som svarade för ett riktigt starkt lopp som tvåa i debuten för Johansson i mars tidigare i år då han var tvåa bakom Open Range, efter det felade han sedan bort sig två gånger i april och var inte som bäst då.

Nu är det dock dags för honom igen och då rapporterna är bra på honom samt att han varit jättefin i ett 1.22 jobb inför detta väljer jag att spika honom, jag tror nämligen att Ville Karhulahti har toppchans att tidigt placera honom i spets från sitt springspår och väl i den positionen måste det vara bra segerchans. Han gick som jag tidigare nämnt väldigt bra som tvåa i debuten för ”Jonke” efter uppehåll, och en liknande insats i dag tror jag räcker till seger från spets. Jag håller den här högt, och tror han har en del att hämta framöver.

5 Mockingbird Face har gjort det bra i två raka segrar, 1 Mr Jäger har fin fart för klassen och 15 Sanna Vint har suttit fast flera gånger om på slutet. Jag tror dock Ville avgör det här loppet redan i starten då han placerar Blue Star Champion i front.

Analys Örebro V64-5:

Ranking: A: 1. B: 2-3-11-7. C: 5-4-10-8-6-9-12.

Spetsanalysen:
1 Open House kan öppna snabbt, men Magnus Jakobsson lär tycka att 2 Super Curious är en bra rygg att ha och jag tror Jansson i tidigt skede får överta.

Loppanalysen:
Jag tycker att 1 Open House känns väldigt intressant i det här loppet och som fjärdehandsfavorit är spelvärdet i honom bra, och jag väljer att ta ställning för honom på Dubbeltipset. Han kan öppna väldigt snabbt från start och håller inledningsvis ut sina konkurrenter här, sedan tror jag dock att Jakobsson söker rygg på favoriten 2 Super Curious då Torbjörn Jansson lär prova rejält med henne. Kommer sedan bara luckan till slut tror jag Open House vinner det här loppet.

Open House svarade senast för ett bra lopp som tvåa efter långt uppehåll, med det loppet i kroppen lär han flyttat fram sina positioner rejält till detta och jag tror han kan få loppet i halsen i dag. Robert Bergh lär nämligen också prova rejält från start med 3 Elegance Brodde och sedan tror jag på tufft tempo hela vägen med Super Curious i front och Elegance Brodde utvändigt, det kommer gynna Open House duktigt bara han får chansen till slut.

Super Curious visar inte samma form som vid segrarna i somras, men leder ändå länge på spetsgynnade Örebro över kort distans. Elegance Brodde lär få göra jobbet utvändigt ledaren här och har väl heller inte varit något extra på slutet, men rapporterna på honom inför detta är bra och han är van tuff konkurrens.

Det lär gå undan värre i det här loppet om min analys stämmer, det kommer gynna 11 Just Flying By som kan gå rappt till slut samt 7 Ipod som jag bara väntar på att det ska släppa till för snart. Bägge dessa strecks på V64-lappen.

Analys Örebro V64-6:

Ranking: A: 11-4-1-10. B: 15-12-5-8-13. C: 7-2-6-9-3-14.

Spetsanalysen:
5 Global Oasis och 7 Monique Vox om ledningen, inledningsvis. Jag tror dock att Per Lennartsson och 4 Xenia G.T. i tidigt skede av loppet får överta.

Loppanalysen:
Ett väldigt öppet lopp avslutar V64-omgången från Örebro, jag väljer att totalt strecka nio av 15 ekipage och har givetvis inget emot skräll. Jag gillar att sitta bra på det när degen ska fördelas då det alltid rensar lite extra i avslutningsloppen. På Dubbeltipset spelar jag för skräll.

Favoritduon 4 Xenia G.T. och 11 Västerbo Collect ska bägge givetvis räknas tidigt, men de är inte på något sätt några ”stabila” favoriter och garderingen är given. Xenia G.T. var väldigt fin vid enkel seger från ledningen senast via 1.11 sista 700, men det är tuffare emot i dag och jag tycker att hon tidigare varit lite ojämn. Västerbo Collect gör det bra varje gång, men vinner inte direkt ihjäl sig.

Jag väljer att hålla upp två intressanta skrällar i A-gruppen, och det handlar om 1 Bearimage och 10 I Me Mine. Bearimage tycker jag är helt tappad i dag, hon vinner oerhört sällan men är betydligt bättre än vad resultatraden visar och som helt ospelad är hon värd att lyfta fram. Hon är faktiskt inte alls så tokig den här, och ska kunna få fint smyglopp härifrån. Se upp. I Me Mine avslutade mycket bra senast via 1.12 sista rundan med vida spår till slut, och stämmer det någorlunda för henne under vägen kan det vara dags i dag. Jansson upp igen.

15 Örbäckens Cruella är ett sto som jag gillar skarpt, och trots att hon gör comeback efter uppehåll ska hon räknas tidigt. Hon riskerar att hamna lite på vingel från start, men löser det sig någorlunda är hon både stark och snabb.

12 Polly Frontline återkommer efter väldigt långt uppehåll och det är egentligen för mycket begärt att tro hon ska vara med och slåss om det direkt, men tränare Nurmos låter nöjd med henne och det handlar om en väldigt fin sort i grunden.

5 Global Oasis kan öppna snabbt och har vettig chans på spets och släpp, inte alls borta med lucka sedan. 8 Vendome har varit en besvikelse hos Walmann hittills, men ska tävla med ny utrustning i kväll och kanske är det rätt melodi. Kan bättre än visat.

Streck också för 13 Lady Lee som fått lopp i kroppen efter långt uppehåll och som ibland blixtrar till och svarar för rejäla insatser. Kan skrälla, igen.

Spelredaktör: Christoffer Wickman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V4-intervjuer Vaggeryd

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson