Det blev hemmaseger i Sundsvall Open Trot – men inte genom Robert Bergh. Det var Quid Pro Quo som klev fram och avslutade vasst till segern i miljonloppet på Bergsåker.

Svante Båth är het för dagen. Nästa söndag har han hela fyra hästar i Svenskt Travderby. Som ”uppvärmning” blev det fullträff i hemmabanans största lopp Sundsvall Open Trot.

Efter att ha fått stryka på foten för Commander Crowe i skiljeheatet av Åby Stora Pris för två veckor sedan hade femårige Quid Pro Quo laddat om. Denna gång stämde allt: efter en invändig resa kom Yankee Glide-sonen loss och speedade ner motståndet till skrällseger.

– Det är ofattbart, det är som i en dröm. Vi har jobba hårt och länge för det här. Det här är det största loppet som vi har här på Bergsåker, så det är helt underbart, sa en lycklig Svante Båth efter segern.

Snabbast när bilen släppte fältet var Up Date Hoss men denne lämnade välvilligt över taktpinnen till Ed You som tog täten genom första sväng. Första 500 öppnades på 11,3 och efter en bit i tredjespår kom Juliano Rags ner i dödens.

Bakom placerades favoritspelade Orechietti som tvåa i andraspår, bakom där i tur och ordning Sanity, Oasis Bi och sist utvändigt Nahar.

Juliano Rags provade att trycka upp tempot en bit vilket resulterade i att även kilometern travades efter 11,3. Med 900 kvar började Robert Bergh stöta från kön med Nahar. En bit in över sista bortre lockades Orecchetti ut, gick bra en kort bit, men fick snart oväntat tomt i tanken och föll tillbaka när fältet gick in mot sista sväng.

Därmed fick köhästarna allt för långt bak och Nahar var lämnad åt sitt öde. Samtidigt provade Torbjörn Jansson att köra det som gick med ledande Ed You. Luckan kom för jätterysaren Up Date Hoss som vreds på i andraspår samtidigt som Juliano Rags gav slaget förlorat.

Med 200 meter kvar hittade så Erik Adielsson ut från tredje invändigt med Quid Pro Quo. Femåringen drogs hastigt ut i tredjespår och direkt stod det klart vem som hade bäst slutspeed att tillgå. Ed You var slagen och Quid Pro brisade ifrån till säker seger. Adielsson kunde unna sig en rejäl segergest redan före målgång.

– Hela augusti har varit magiskt för Svante Båths stall, det gläder mig oerhört för alla att vi fick vinna det här loppet. Hästen är så ärlig, han gör alltid allt som vi ber honom om. Vi fick gå tuffa lopp för två veckor sedan och jag vill inte ladda med honom i dag. Jag kände att vi skulle slå dem tidigt och mitt i sista sväng när luckan kom så kändes det väldigt bra, sa Erik Adielsson efter sin andra seger i Sundsvall Open Trot. Den första kom 2011 med Joke Face.

Segertiden stannade vid 1.11,2a över 2140 meter. Den näst snabbaste i loppets historia. Panne de Moteur var tre tiondelar raskare förra året.

Tvåa i mål slutade Oasis Bi som avslutade riktigt fort i fjärdespår och var längden efter vinnaren. Bronset gick till Canaka B.F. som från fjärde inner avslutade sylvasst mellan hästar utan att få helt fritt. Up Date Hoss var fyra och Ed You femma, båda två närmast på linje med de båda pallplacerade.

Nahar gick en godkänd avslutning i vida spår i skymundan men fick nöja sig med att sluta sexa. Orecchetti hade ingen av sina bättre dagar och slutade sist felfri.

***

Så här gick det i övriga V75-lopp:

V75-1: Det blev väldigt lätt igen då Poker Kronos tog sjätte raka segern. Robert Berghs storfavorit tog det lugnt från början men attackerade tidigt och fick överta ledningen med drygt 900 meter kvar. Därefter hade Viking Kronos-sonen full kontroll på händelserna och gled undan lätt sista biten och vann på 1.11,5a över 1640.

V75-2: I Klass 1 löste det sig perfekt för Roger Nilsson och Raz Mackenzie som satt kvar då attackerna sattes in varvet kvar men ur sista sväng ändå hittade loss i tredjespår och enkelt kopplade grepp på Elecrifying som gått en stark långsida. Dollar Boko avslutade gott men var inget hot mot Raz Mackenzie som vann på 1.13,5a över distansen 2140.

V75-3: Månprisen A.M. sitter säkert på tronen som kallblodskung i landet. För andra året i följd blev det guld i Kallblods-SM och dagens största favorit motsvarade förväntningarna.

Det hela blev en lätt historia för den sjuåriga Svall Ivar-sonen som fick överta ledningen från Hallsta Lotus efter 400 meter. Halvvarvet öppnades på 22,3, tempot dämpades, för att trappas upp igen över sista bortre. In i sista sväng länsade Månprinsen undan och bjöd Hallsta Lotus luckan men då denne skulle sätta in stöten in på upploppet blev det oturlig galopp. Månprisen A.M. försvann ifrån till väldig enkel seger på 1.23,4a över 2640. Hulte Magnus var tvåa och Myllarfaks slutade trea.

– Det kändes skönt när vi fick ledningen men det är klart att man måste ha respekt för Hallsta Lotus i ryggen. Jag var beredd när han var på väg att sätta in attacken, men jag gillar när hästarna får gå i mål med krafter kvar också. Nu börjar Månprinsen bli en komplett tävlingshäst, han vet precis vad som gäller, sa Gunnar Melander i vinnarcirkeln efter sjunde raka för Månprinsen A.M.

V75-4: Ulf Ohlsson grejade segern med Reijo Liljendahls Kemas Winne som gick i rygg på ledande Pat Poker Zenz, kom ut i tredjespår mitt i sista sväng och avväpnade motståndet enkelt över upploppet. Dödenstravande Manne S.E. höll starkt som tvåa före Pat Poker Zens.1.14,1a över 2140 var vinnartiden.

V75-5: Lärlingarna gjorde upp i Lars Lindbergs Minne – och det vara bara en häst på banan. Caroline Åkerlund tog spets direkt med Robert Bergh-tränade Valnes Chilly, satte upp tempot och gjorde sitt eget lopp några längder före de övriga. Men motståndet kunde aldrig komma i fatt den undflyende ledaren som höll säkert undan säkert i imponerande stil. Vinnartiden blev 1.13,5 över 2140.

V75-6: Markku Nieminen-tränade Bret Boko infriade i Silverdivisionen för Jorma Kontio. Hästen exploderade till täten och fick Underpaid Hanover utvändigt om sig med varvet kvar. Den sistnämnde utmanade hela upploppet ned men Bret Boko försvarade sig och höll säkert ifrån sig på 1.12,0 över 1640.

Rätt V75-rad:

5 Poker Kronos – Robert Bergh 1,80
1 Raz Mackenzie – Roger Nilsson 4,67
2 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander 1,13
1 Kemas Winnie – Ulf Ohlsson 5,71
2 Valnes Chilly – Caroline Åkerlund 5,74
1 Bret Boko – Jorma Kontio 2,06
1 Quid Pro Quo – Erik Adielsson 14,56

7 rätt: 3610 kr (16 066 system)
6 rätt: 28 kr
5 rätt: jackpot

Omsättning: 100 935 353 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tredje raka för Cool Keeper

Tredje raka för Cool Keeper

Leif Witasps fine jänkare Cool Keeper övertygar allt mer. På Bergsåker kom tredje raka segern då Corky besegrades.

Broadway Hall-sonen Cool Keeper går från klarhet till klarhet för Leif Witasp. På fredagskvällen tog duon tredje raka segern när man ledde hela vägen i Tsar d’Invernes lopp för fyraåringarna.

Det var blott fem hästar som kom till start i kamp om förstapriset på 100 000 kronor men det var å andra sidan ett kvalitativt startfält.

Cool Keeper gasade till ledningen direkt, fick 14 för 10-favoriten Corky utvändigt om sig men denne gav snart upp försöken att få komma förbi och klev ner i ryggen. Första 500 avverkades efter 11,4.

Med varvet kvar vek Erik Adielsson ut Corky till dödens i ett försök att få rätsida om ledaren men då Cool Keeper lättade undan genom sista sväng stod det klart att övriga icke skulle göra sig besvär denna kväll – Cool Keeper sprintade ifrån på lätta fötter och vann lika imponerande som komfortabelt.

Segermarginalen blev till två längder och tiden stannade vid 1.12,8a över 2140 meter. Corky fick andrapriset i kamp mot Apollon de Kacy, båda på 13,0.

Cool Keeper tog sin 10:e seger i 25:e starten och står med 1,5 miljon kronor på kontot.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop väljer norska Derbyt
Nästa nyhet
Björn Goop väljer norska Derbyt

Björn Goop väljer norska Derbyt

Björn Goop har två hästar med i Svenskt Travderby – men väljer att köra i det norska Derbyt som avgörs samma dag.

Både det svenska och det norska Derbyt avgörs i år på samma dag, den 7 september. Det har föranlett Björn Goop bryderier då han har hästar med i båda finalerna.

I det svenska kvalade Färjestadstränaren in Reckless och Dominator. I uttagningarna till Norsk Travderby, vilka avgjordes en dag senare, fick han med Conquestador B.R. och Frozen Royalty. Dessutom sitter han på två hästar i det norska Stoderbyt: Claudia B.R. och Bakers Ransom.

Under fredagen meddelade Björn Goop på sin twitter att han kör på Jägersro nästa lördag men avstår söndagens tävlingar till förmån för Bjerke och det norska Derbyt.

Vilka kuskar som kör Reckless respektive Dominator i Svensk Travderby avgörs på måndag då startlistorna spikas.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Father Patrick tillbaka - vann före Nuncio
Nästa nyhet
Father Patrick tillbaka – vann före Nuncio

Father Patrick tillbaka – vann före Nuncio

Efter Zweig Memorial klev Father Patrick tillbaka in i vinnarcirkeln och visade vem som är kung i kullen. Treåringen vann lätt för Nuncio vilket gav Jimmy Takter en dubbelseger.

Efter oväntade två raka förluster var det en revanschlysten Father Patrick som beträdde Vernon Downs för att ta hem fina treåringsracet Zweig Memorial på fredagskvällen. Ett lopp med 340 000 dollar i total prissumma.

Och det blev full gas direkt då Yannick Gingras släppte iväg Father Patrick från start. Stallkamraten Nuncio, Hambo-tvåan, körd av John Campbell, svarade upp en bit men in mot svängen fick Father Patrick överta och klockorna visade på nedåt 04,0 första quartern.

Därefter kunde ledaren lugna ned farten innan Nuncio styrdes ut i andraspår och provade att bjuda upp till ny dans. Men Father Patrick var fast besluten i täten, höll ifrån sig sin motståndare utan svårigheter och gick ifrån till problemfri seger i fin stil.

Segertiden stannade vid 1.09,9a över engelska milen. Nuncio stod för en stark insats och kom i mål en tiondel senare. Bakom var det många längder ner till tredjeplatsen Flyhawk El Durado. Den av Nancy Johansson tränade Resolve knep fjärdepriset.

Fullträff för Takter blev det även i stoavdelningen av Zweig. Ron Pierce lotsade in Shake It Cerry till seger på 1.10,7a före Åke Svanstedts Heaven’s Door.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Enkelt när Sebastian K.tog ny seger i USA
Nästa nyhet
Enkelt när Sebastian K.tog ny seger i USA

Enkelt när Sebastian K.tog ny seger i USA

Det blev väldigt enkelt när Sebastian K. i natt tog ännu en seger i USA. På Vernon Downs tangerade han banrekordet när han vann Crawford Farms Open.

Det gäller att hålla räkningen: åtta segrar på nio starter är numera resultatet för Sebastian K. för säsongen. Det svenska fenomenet fortsätter att göra rent hus i Nordamerika.

Under fredagskvällen var det banan Vernon Downs, staten New York, som var skådeplatsen för ”Sebbes” framfart. Och det hela blev en mycket enkelt avklarad historia i Crawford Farms Open Trot med en samlad prispott på 236 000 dollar.

Sebastian K. med Åke Svanstedt i sulkyn formligen blixtrade till täten direkt då bilen släppte fältet. Efter det skulle det visa sig att loppet i praktiken var i hamn. Ledaren fick styra som han ville och det var först in mot sista sväng som Market Share kom fram utvändigt och provade att ge lite massage.

Men samtidigt ökade Svanstedt tempot rejält (sista quartern efter 05,6) och Market Share kunde aldrig komma i farlig närhet. I vinnarhålet satt Archangel utan chans att komma ut innan allt var för sent. Sebastian K. lättade undan sista biten och vann väldigt lätt, till synes med krafter i behåll.

Segertiden stannade vid 1.10,2a över 1609 meter vilket var en tangering av banrekordet för äldre hästar på Vernon Downs.

Archangel fick andrapriset från rygg ledaren, Market Share grejade bronset och Bee A Magician kom loss sent, avslutade piggt och gick i mål som fyra.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
De kan få dubbla prispengarna i Derbyt

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson