Knud Mönster höll undan. Danske försvarade sin ledning från första dagen och kunde koras till europeisk mästare för kuskar på Umåker.

Kusk-EM avgjordes under måndagen på Solänget och tisdagen på Umåker. Danske Knud Mönster tog kommandot i tävlingen direkt då han vann måndagens första lopp – och höll hela vägen till EM-guld.

– Jag har vunnit det danska Derbyt och det var riktigt stort. Men att vinna EM är precis lika stort, sa Knud Mönster till Kanal 75 som blev den förste danske europamästaren sedan Birger Jörgensen bärgade titeln 1989.

Mönster blev under tisdagens tävlingar tvåa, sjua, femma och fyra. Men det räckte att hålla undan för främste utmanaren fransmannen Tony le Beller som bland annat vann med kallblodet Järbo Harry.

Sveriges representant Björn Goop stod återigen för en stark insats i ett internationellt kuskmästerskap och knep bronsmedaljen. Goop vann tävlingens avslutande lopp med Ivory Easy.

Michael Nimczyk, Tyskland och Vidar Hop, Norge vann övriga två lopp på Umåker.

Björn Goop får nu i stället se fram emot att försvara Sveriges färger i Kusk-VM som avgörs i Australien i februari 2015. De fem främst placerade i Kusk-EM blev nämligen direktkvalificerade dit.

– Det är ett ansvar att representera sitt land, men så mycket vila blir det knappast med alla aktiviteter runt om kring. Men det är skoj. Alla år jag kört de här tävlingarna har gett mig många vänner runt hela världen och det är det bästa med det här tävlandet, sa Björn Goop.

Här är hela slutställningen i Kusk-EM:

1 Knud Mönster, Danmark 75 poäng
2 Tony le Beller, Frankrike 69
3 Björn Goop, Sverige 65
4 Hugo Langeweg J:r, Nederländerna 64
5 Vidar Hop, Norge 60
6 Michael Nimczyk, Tyskland 53
7 Guillermo Andreau Adrover, Spanien 52
8 Mika Forss, Finland 47
9 Hubert Brandsätter J:r, Österrike 43
10 Noel Baldacchino, Malta 43
11 Branislav Mukic, Serbien 23

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Mosaique Face lämnar återbud

Mosaique Face lämnar återbud

Jubileumspokalen har drabbats av ett avbräck. Lutfi Kolgjini tvingas stryka sin dubble Derbyvinnare Mosaique Face från storloppet.

I kväll, onsdag körs Jubileumspokalen på Solvalla med en miljon kronor till vinnaren. Men Lutfi Kolgjinis femåringsstjärna Mosaique Face kommer inte att vara med. Hästen ströks sent på tisdagen.

Strykningsorsaken rubriceras som dåliga blodvärden. Lutfi Kolgjini har haft problem med sjukdomar i stallet på sistone och strök bland annat alla sina hästar till Tingsryds tävlingar i söndags.

– Vi får hoppas att ”Mosaiquen” återhämtar sig snart, för han har andra viktiga uppgifter framför sig i höst, skriver Kolgjini i sin app.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Avelsstjärnan köpt av svenskar
Nästa nyhet
Avelsstjärnan köpt av svenskar

Avelsstjärnan köpt av svenskar

Den framgångsrika avelshingsten Broadway Hall har köpts av skandinaviska intressen och hästens tjänster kommer erbjudas i Europa nästa år.

14-årige Broadway Hall (e. Conway Hall) är en av USA:s mest framgångsrika avelshingstar på senare år. Nu har hästen köpts av svenskar.

Det är Hans Nelén (Global Farm), John Bootsman (Boko) och Mats Gabrielsson (Oxalis) som tillsammans med norska Siv och Nils Otto Bergslien (Thai-hästarna) som köpt hingsten, skriver ustrotting.com.

Broadway Hall tävlade själv enbart som tvååring innan en skada stoppade honom, men gick genom karriären som obesegrad i nio starter. Bland segrarna finns de i Breeders Crown och Kentucky Sire Stakes. Rekordet var 1.12,6 och hästen tjänade 4,6 miljoner kronor.

Bland Broadway Halls avkommer märks Hambo-vinnaren Broad Bahn, världsrekordshållaren Cooler Schooner och miljonärerna Pilgrims Taj och Action-Broadway. Den i Sverige födda mest framgångsrika avkomman är Mermaid Ås med 3,9 miljoner på kontot och den i Norge mest framgångsrika är Thai Broadway (3,5 miljoner nkr) som startar i Jubileumspokalen på onsdag.

Broadway Hall kommer bli kvar i Pennsylvania och i amerikansk avel även under 2015, men hästen ska under hösten tappas på sperma för den europeiska marknaden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Maharajah mot comeback i oktober
Nästa nyhet
Maharajah mot comeback i oktober

Maharajah mot comeback i oktober

De som väntar på Maharajah behöver inte vänta allt för länge. Prix d’Amérique-vinnaren har ökat på träningsdosen – och allt fungerar perfekt.

Maharajah vann Prix d’Amérique till stort svenskt jubel i slutet av januari. Men efter det har han inte varit ute i lopp. Planen på att försvara titeln i Olympiatravet ställdes in på grund av skadeproblem.

Våren och sommaren har i stället ägnats åt avelsarbete där ”Marre” har haft fullt upp. Men nu har nioåringen ökats träningsdosen och börjat träna i backen. Återkomsten på tävlingsbanan lär inte ligga allt för långt i framtiden.

– Maharajah ser jättefin ut och nu tränar han på i backen. Visst är han tjock om magen men han är spänstig och det märks verkligen att träningen på vattenbandet gjort nytta. Trots att betäckningsarbetet varit ganska intensivt eftersom det glädjande nog varit så stort intresse för honom i aveln, så har han kunnat hålla igång på vattenbandet på ett skonsamt sätt, säger tränaren Stefan Hultman på travkompaniet.se.

I fjol gjorde Maharajah comeback i slutet av oktober. Då vann han The Owners Trophy på Solvalla i fin stil. I år verkar det ha flutit bättre i förberedelserna för stjärnan och förhoppningen är att återkomsten ska kunna ske framåt höstkanten.

– Det känns överhuvudtaget så otroligt bra, mycket lugnare för vi ligger tidsmässigt på det mycket bättre än vad det till exempel gjorde förra året. Nu fortsätter vi att träna på för att han skall kunna komma ut igen någon gång i oktober, säger Hultman.

Läs även: Maharajahs sista marsch mot Paris 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Årjäng
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Årjäng

Tisdag: V4-tips till Årjäng

Omgången: Normalomgång på Årjäng där det kommit mycket regn och där banan riskerar att inte bli helt optimal. Halvöppet streckspel där ett par hästar höjer sig äver mängden i varje lopp och där främst 3 Mon Petit Cheval (V4-2) ska ha toppchans att leda runt om.

Spiken: 3 Mon Petit Cheval (V4-2)

Skrällen: 1 May Lily (V4-4)

V4-förslaget (x4)
V4-1: 1,2,4,7,9 (res 3-5)
V4-2: 3 Mon Petit Cheval (res 10-1)
V4-3: 1,5,9,11 (res 10-8)
V4-4: 1,3,6,9,14,15 (res 7-8 )

5x1x4x6 = 120 rader

960 kronor

Dubbelförslaget
3 – 5 x 1000

1000 kronor

V4-1

RANKING A: 2-9-4 B: 1-7-3-5-10-12 C: 8-11

Spetsanalys:
Stjerne Sus gör vad han kan för att svara ut Wille Willow men Micke J brukar inte ge sig i första taget. Står mellan dessa två och känslan är att det blir bra fart första halvvarvet.

Loppanalys:
Kortlopp som ser öppet ut på förhand och där flera ekipage kommer jaga täten. 2 Wille Willow avslutade bra efter smygresa senast utan att kunna utmana vinnaren. Gigant neo-sonen har helt rätt förutsättningar denna gång och Micke J Andersson lär vara ute efter ledningen.  Kan kosta värdefulla krafter att ta sig dit men får tipset.

9 Cummin kom med idel fina resultat till Åby men fick en nolla i raden den gången. Stoet kom dock inte loss i tid då men spurtade bra över upploppet och visade att formen är intakt. Gynnad vid överpace och första motbud.

4 Jetcane Harvester hakade bra som trea senast och verkar vara på väg uppåt. Vettigt läge och den startnabbe Makhtoub Jet-sonen kommer få en bra resa i den främre träffen.

1 Stjerne Sus är en segervan gäst från Norge som begåvats med smaskigt läge. Kan öppna bra och måste räknas tidigt.

Varning för 7 King Classic som avslutade bra efter vila senast och som borde ha gått framåt med det loppet i kroppen. Kanske inte valackens

3 Mr Sethos skrällde för två starter sedan och hängde med okej på Åmål.

V4-2

RANKING A: 3 B: 10-1-7-9-12-11-5-4 C: 8-2-6

Spetsanalys:
Mon Petit Cheval frontar, får bestämma och rinner undan vilket mitt tips också grundas på.

Loppanalys:
Medeldistanslopp stängt vid 600 000 kronor och favoritskapet till 3 Mon Petit Cheval. Jonas Mobergs travare kunde aldrig utmana Pippi från utvändigt om ledaren senast men höll starkt och visade att formen är intakt. Sjuåringen slog ett bättre gäng än detta på Årjäng 12/7 och förutsättningarna talar för god segerchans. Fint utgångsläge, snabbt till ledningen och med värsta hotet, 10 Lovelock, från bakspår ser det minst sagt lämpligt ut. Spik!

10 Lovelock stod för en mersmakande insats senast, och är en bra häst i grunden, men blir loppet som jag tönkt med Mon Petit Cheval behändigt i ledning, får Olle Goop svårt att vinna loppet.

V4-3

RANKING A: 5-11 B: 9-1-10-8-7-12-2 C: 3-4-6

Spetsanalys:
Affe Road från bricka fem är den första jag kan hitta om man början inifrån. Kan öppna bra bakom bilen och Göstasson lär göra ett försök.

Loppanalys:
2640 meter står på programmet denna gång och med en favorit från bakspår. 11 On Track Piraya vann övertygande på Lindesberg näst senast och testade sedan V75. Där hade valacken dåligt startspår och när Björn Goop försökte sig på ett avancemang 1200 kvar fick han svar och blev kvar i spåren. Chans till revansch nu  men jag tycker det finns ett par intressanta motbud som kan sätta käppar i hjulet för favoriten.

Tipsettan till 5 Affe Road som felade direkt senast men innan det har varit bra och alltid gör sitt. Skulle han dessutom bjudas in i matchen eller få bestämma i ledningen kan han vara en allvarlig utmanare om segern. Två av hästens fem segrar har dessutom tagits över den aktuella distansen.

9 Persören återkommer efter uppehåll men det här rör sig om en klart duglig travare som kan räcka ända fram ändå.

1 Bring It On Home jagade på bra från kön senast och har visat gryende form en längre tid. Distansen bör passas sjuåringen och läget är klart intressant.

10 Carpenter On Tor står lite tufft inne men höll farten bra sist, och även om segern var aningen turlig, kändes den inte helt oförtjänt.

V4-4

RANKING A: 9-3-6 B: 1-15-14-7-8-11-12-5 C: 10-13-2-4

Spetsanalys:
May Lily har aldrig haft innerspår i voltstart men öppnade över medel från spår tre vid segern på Åby i vintras. Utmanas i första hand av Valnes Disa men med spårets hjälp tror jag Marcus Hultman lyckas svara upp till en början. Släpper han självmant är Valnes Disa det närmaste alternativet.

Loppanalys:
Stolopp över medeldistans med ett par intressanta namn i startlistan. Fram för allt 9 Steptoe som stod för en heroisk insats på Örebro och som kontrade tillbaka andraplatsen kort före mål. Stoet lever på sin styrka och hittar Christer Hallén bara ut i tid lär inte anfallsordern vänta på sig.

3 Valnes Disa var struken för feber senast men har radat upp fina prestationer innan det och är nu redo att jaga nya segrar. I sitt senaste framträdande avslutade hon bra till andraplatsen och hittar Carl Johan Jepson till spets kan man bli svåra att plocka ner.

6 Carelia Boko fick sträcka på sig rejält för att vinna senast men höll undan i en tät slutstrid. Jörgen S Erikssons travare har viss kapacitet men utgångsläget denna gång kan innebära vingel.

1 May Lily kan vara en susare att ta i beaktning. Bra spår och hon har testats i ganska tuffa sammanhang.

15 Vincere Scis Win har ett par plusprestationer gömda i raden och är formen bara någorlunda efter kortare uppehåll rundar hon många.

14 Gede Star besitter gott grundkunnande men ställer ofta till det för sig själv. Vi får se om Thomas Dahlborg kan hitta nyckarna till stoet och ekipaget får ses som en skräll.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Årjäng: "Uppgiften ser lämplig ut"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson