Al Dente forsätter att rada segrar och på onsdagskvällen tog Scarlet Knight-sonen hem Sommarfavoriten och 200.000 kronor på Solvalla. Det här var hästens nionde raka.

Som vanligt körde Örjan Kihlström och man tog programenligt hand om spets med Digital Frame utvändigt. Efter ett lugnt första varv blev det bra fart med runt 12,5 ett mellanvarv. När Digital Frame tappade aktionen fullständigt runt slutsvängen och galopperade som slagen in på upploppet fick Västerbo Eclair chansen från rygg på ledaren. Och Västerbo Eclair utmanade rejält till slut men Al Dente sträckte snyggt på sig sista biten.   

– Pers häst (Digital Frame, reds anm.) började tappa travet runt sista sväng och galopperade och då var det klart att Västerbo Eclair skulle få chansen och det var bara att köra. Han var väl lite halvseg sista biten men jag hade tussarna kvar, sa Örjan Kihlström.

Segertiden för den Catarina Lundström-tränade hästen 1.14,0a/2640 meter.

Sommarfavoriten Ston blev en helt odramatisk historia sedan Björn Goop lotsat Guldstovinnaren Diamond River till spets efter 600 körda. Väl i spets fick Björn dämpa till 1.17 första rundan och när Diamond River ökade farten in i sista sväng fick man direkt ett par längders försprång till en mycket lätt seger på 1.15,0a/2140 meter.

– Jag åkte bara med och hon var lugn och fin. Men det är en speciell häst och det gäller att hon håller sig innanför ramarna, sa Björn Goop.

Ola Samuelsson tränar och segern är värd 100.000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Onsdag: Statistikanalys V86

Onsdag: Statistikanalys V86

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Bergsåker/Solvalla.

Nu blir det sjunde gången i rad, men jag fortsätter att inleda med V86-spelets mantra så länge det slår in (och det har det gjort längre än så..!):

Upplägget är givet:
– Kräv 3-4A (vinnande favoriter på V86-spelet)
– Kräv 1-2C (vinnare utanför topp-tre på ranken)

I onsdags gav det bara 40 000, lägre än normalt. Men det blev 4A och bara 1C, det slog alltså i kanterna så att utdelningen hamnade på minimum. Dessutom var den enda skrällen 6:e-rankad; inte så svår alltså.

Exakt 1C är det mer sannolika utfallet, för den som vill spara på insatspengarna. Än mer sparar man om man spikar ’dagens största’ i sjätte, och man reducerar inte vinstchansen så mycket.”
Så avslutades förra analysen, och de som lydde rådet satte åttan med en insats om några hundralappar. Dessutom kunde man krävt 4A om man varit riktigt snål, och sparat rejält på insatsdelen.

Sommartravet är nu avslutat, och så här kan man sammanfatta onsdagarna:

Vaggeryd      +21%
Åmål             +7%
Lindesberg    +9%
Tingsryd        +9%
Skellefteå      +17%
Visby            +7%

V86-1: Autostart, medeldistans, 6-hästarslopp för ston [sidan 21]
1 Ariel Boko är bättre än de andra. Små fält gynnar de högst rankade mest. Favoriten vinner första avdelningen på V86 i 54% av omgångarna, och den som kliver in på vinnarspelet plussar i längden. En urstark spik att inleda med.

Negativt: Per Linderoth har tidigare haft sex stycken V86-favoriter men inte infriat med någon.

V86-2: Autostart, medeldistans, hög klass [sidan 39]
Ojämnt lopp där jag direkt stryker halva fältet (3, 5, 6, 7, 8, 12) som chanslösa. Övriga är inbördes svårbedömda för dagen. 11 Prince Elliot intressant barfota runt om för första gången i 138:e starten! Når han hjälpt av detta upp i sin toppkapacitet är han ju ”klar”, men hästen har agerat begränsat på sistone.

V86-3: Lopp med ett tillägg, lång distans, låg klass [sid 93-94]
Det finns ganska gedigen statistik kring sådana här lopp, och den visar ett intressant mönster. Hästar som både har bakspår och tillägg snittar seger en gång på 13. Framspårshästar på tilläggsvolten noterar 1/18 medan de på start segrar 1/23 i snitt. Dessa siffror gäller alltså icke-favoriter; favoriterna segrar 1/3.

Hursomhelst så är tilläggshästar gynnade gentemot de på start vid aktuell proposition. Mest gynnade är bakspårshästarna, och här finns bara en: Favoriten 15 Potemkin. Han startar visserligen i V3-2 på lördag också, men där är förstapriset 20’ och här är det 60’, så man siktar nog på detta i första hand.

Robert Bergh har infriat med 6 av 15 favoriter under 2013-14, det gör genomsnittliga 40%.

V86-4: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 3-åriga ston [sidan 27]
Ännu har man inte lärt sig. 100’ i förstapris här och 200’ i nästa treåringslopp (V86-6) är de med marginal högsta prispengarna idag. Ändå har man bara lockat 10 respektive 7 startande. Och propositionsskrivarna lär sig aldrig. Solvalla tvingas gödsla med pengar och idka ”rena välgörenheten” som någon uttryckt det. Den sportsliga klassen hamnar i botten och den spelmässiga ska man inte tala om. Man skulle säkert öka omsättningen på spelet med färre sådana här lopp på kupongen. Högre intäkter och lägre utgifter.

Hursomhelst finns på grund av de här usla propositionerna (hur svårt kan det vara att halvera antalet årgångslopp och istället tävla med fulla fält?) ett pålitligt statistiskt underlag. I normalfallet vinns 97% av de här loppen av rank 1-4, men när det som här är bara ston sjunker den andelen till 90%. Det kan man också läsa som att skrällrisken tredubblas – dock från en låg nivå. Omgångens skräll kommer säkert någon annanstans.

V86-5: Autostart, kort distans, hög klass [sidan 15]
6 OP’s Flirt blir jättefavorit, kanske dagens största, och sådana brukar ju infria på V86. Motståndet blev häpnadsväckande svagt, så förlustrisken kan i princip likställas med galopprisken. Det är en ganska travsäker individ, med elva raka felfria. Vid senaste galoppen hade han spår 6 bakom bilen, fast på Jägersro där man har vinklad vinge.

Galoppindex för spår 6 bakom bilen (med vanlig vinge) ligger på 1.21. Det ökar alltså galopprisken med 21%. Den är ändå liten för den här individen så u-tipset är seger och spik.

V86-6: Autostart, lång distans, 8-hästarslopp för 3-åriga. Struken: 5 [sidan 56]
Ett lopp utan värde som spelobjekt. Storfavoriten 3 Al Dente är en spik.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass. Struken: 12 [sidan 35]
Ojämnt lopp igen. 1, 5 och 9 är chanslösa och en är struken. I en enkel omgång har man råd att ta med resten.

V86-8: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för ston [sidan 25]
Omgångens öppnaste lopp avslutar en inte särskilt öppen omgång. 100% av tidigare hundratal vinnare har rankats 1-7.

Spår har visat sig förvånande avgörande. 5 är överlägset och näst bäst är faktiskt 10. 7 blir underspelad för att den är utländsk, och 2 blir alltid underspelad. Hon har bland annat vunnit till 42 gånger och 31 gånger; den som spelar henne i varje start gör ett fint plus. Kanske äntligen dags för någon rankad 8-10 att segra? Det här är i alla fall ett av de lopp där omgångens skräll kan tänkas komma.

Det har blivit 3-4A, vinnande favoriter alltså, nio gånger i rad nu – ända sedan 14 maj. Då blev det 6A och för lätt. Risken finns att det blir så idag också. Annars ser det ju trivialt ut: Spika favoriterna i V86-1, V86-5 och V86-6. Sedan skräller det i något av de fem andra loppen, kanske i två om man har maxtur. Utdelningarna har varierat mellan 4 000 och 1.4 miljoner under de senaste nio veckorna (på helt snarlika rader!), och det blir någonstans där igen om det bara inte blir för lätt (mer än 4A eller mindre än 1 skräll). För lite drygt 300 pix kan man täcka in alla tänkbara kombinationer med exakt en skräll. Lycka till med spelet!

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lottat till Meadowlands superlördag
Nästa nyhet
Lottat till Meadowlands superlördag

Lottat till Meadowlands superlördag

Det är laddat för Meadowlands superlördag. Startlistorna till Hambletonian, John Cashman Jr Memorial med Sebastian K. och de andra stora årgångsloppen är klara.

Klockan 12 lokal tid, således klockan 18 svensk tid, inleds lördagens topptävlingar på Meadowlands med Hambletonian Stakes som juvelen i kronan.

Endast elva hästar anmäldes till Hambletonian, vilket betyder att några försöksheat inte blir nödvändiga.

Jimmy Takter tränar storfavoriten och de båda främsta utmanarna i Hambot. Men Father Patrick hade föga lycka med lotten och får inleda från bricka tio, längst ut bakom vingen. Nuncio börjar från roligare spår fem medan Trixton fick spår sju. Åke Svanstedt har också sin första häst med i Hambletonian: Doncango från fina spår tre.

Takter Hambo Oaks-favorit Shake It Cerry hade även hon oflyt med lottningen: spår elva bakom bilen. Här har Svanstedt Heaven’s Door och Jonas Czernyson tar ut Vanity Matters.

Finalen av John Cashman Jr Memorial för de äldre travarna lär bli en höjdare under kvällen. Sebastian K. vann lätt sitt uttagningslopp i förra veckan och tampas kanske främst mot den imponerande världsrekordhästen Archangel.

Här är startlistorna till de största travloppen under lördagen på Meadowlands:

Hambletonian, 1609 auto (1 006 125$)

1 Resolve – Corey Callahan (Nancy Johansson)
2 Jj Alex – Francisco del Sid
3 Doncango – Åke Svanstedt
4 Datsyuk – Charlie Norris
5 Nuncio – John Campbell (Takter)
6 Royal Ice – Ron Pierce
7 Trixton – Jimmy Takter
8 Il Sogno Dream – Aaron Merriman
9 Harper Blue Chip – Brian Sears
10 Father Patrick – Yannick Gingras (Takter)
11 Don Dorado – Tim Tetrick

Hambletonian Oaks, 1609 auto (500 000$)

1 Designed To Be – Brian Sears
2 Cee Bee Yes – Marcus Miller
3 Vanity Matters – Scott Zeron (Czernyson)
4 Harley Momma – Corey Callahan
5 Take The Money – Dave Palone
6 Tweet Me – Brett Miller
7 Lifetime Pursuit – Yannick Gingras (Takter)
8 Heaven’s Door – Åke Svanstedt
9 Cooler Schooner – David Miller
10 Nitro Nittany – Howard Parker
11 Shake It Cerry – Ron Pierce (Takter)

Peter Haughton, 1609 auto (355 500$)

1 Centurion Atm – Åke Svanstedt
2 Canepa Hanover – Jimmy Takter
3 Cruzado Dela Noche – kusk ej klar (Nancy Johansson)
4 Honor And Serve – kusk ej klar
5 Guess Whos Back – Brian Sears
6 Ss Poseidon – Marcus Miller
7 Uncle Lasse – Ron Pierce (Takter)
8 Gifted Way – Scott Zeron
9 Special Action – Dave Palone (Takter)
10 Amicus – Mike Lachance (Svanstedt)

Merrie Annabelle, 1609 auto (352 050$)

1 Lilu Hanover – Johnny Takter (Takter)
2 Onda Di Marie – Tim Tetrick
3 Lock Down Lindy – Scott Zeron
4 Sarcy – Ron Pierce (Takter)
5 Mission Brief – Yannick Gingras
6 Gatka Hanover – Matt Kakaley
7 Love Me Madly – John Campbell
8 Livininthefastlane – Brian Sears
9 Jolene Jolene – David Miller (Czernyson)
10 Wordie Hanover – Corey Callahan (Czernyson)

John Cashman Jr, 1609 auto (300 650$)

1 Sebastian K – Åke Svanstedt
2 Your So Vain – Mike Lachance (Svanstedt)
3 Arch Madness – Brian Sears
4 Archangel – Yannick Gingras
5 Uncle Peter – David Miller (Takter)
6 Appomattox – Brett Miller
7 Mister Herbie – John Campbell
8 Intimidate – Ron Pierce
9 Market Share – Tim Tetrick
10 Sevruga – George Brennan

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Extra V75: Äntligen fullträff för Tumble Dust
Nästa nyhet
Extra V75: Äntligen fullträff för Tumble Dust

Extra V75: Äntligen fullträff för Tumble Dust

Tumble Dust tog fick årets första fullträff då han besegrade Stig H-debuterande Corky. I Premio Going Kronos blev det finländsk seger genom rejäle Winter’s Iceman.

Prix Cagnes-sur-Mer bjöd på ett riktigt fint lopp för fyraåringarna och här fick Tomas Malmqvists fine Tumble Dust en väldigt välförtjänt första årsseger. Hästen som senast var trea i Sprintermästaren använde tillsammans med Björn Goop taktiken ledningen hela vägen för att bärga förstapriset på 200 000 kronor.

– Jag är mycket mycket glad. Det är en fantastisk häst med mycket kapacitet som ännu, konstigt nog, trots många starter, inte riktigt vet vad som gäller ännu, sa Tomas Malmqvist i vinnarcirkeln.

Och det blev alltså bra fart på tillställningen. Tumble Dust höll säkert upp ledningen, men sparade inte direkt på krutet. 08,9 första 500 blev till 10,7 över kilometern. Favoriten Corky, som gjorde första starten för Stig H Johansson, hamnade direkt i dödens för Erik Adielsson.

När fältet vred in på upploppet stegade Corky närmare och närmare men Tumble Dust vägrade sträcka vapen och höll undan säkert även om avståndet krympte drastiskt sista biten. I spåren avslutade även Tycoon Conway Hall mycket vasst till tredjepriset. Sprintermästaren Happy Days blev fast i vinnarhålet med krafter i behåll. Segertiden blev till vackra 1.10,5a över 1609 meter.

***

Premio Going Kronos, tillika finalen av Breeders Course, för treåringarna fick se en skräll. Finländaren Markku Nieminen visade upp fina Love You-fuxen Winter’s Iceman som kördes till seger av Jorma Kontio.

Favoriten Spartan Kronos avancerade fram mot täten med varvet kvar och övertog från Safra L.B. Första 500 efter 10,1 dämpades till 11,9 på varvet. 500 meter kvar sände Jorma iväg Winter’s Iceman som kom hastigt fram via tredjespår i sista sväng.

Spartan Kronos kämpade emot det som gick men kunde inte värja sig mot finländarens starka avslutning som kort före mål betalade av sig i form av seger. Saphire Bi knep tredjepriset. Segertiden blev 1.11,6a över engelska milen och förstapriset var 550 000 kronor.

***

I långskubbarloppet Malmö Stads Pris blev det en enkel seger för Björn Goop bakom Ulf Stenströmer-tränade tuffingen Oliver Kronos. Varenne-valacken tog ledningen direkt och anförde sedan varje meter av loppet.

In genom sista sväng ryckte Oliver Kronos undan med några längder och köhästarna var maktlösa att komma i närkam. Segern togs på väldigt fint vis och klockorna stannade vid 1.14,9 över 3140 meter. Förstapriset var 300 000 kronor.

Rätt V75-rad:

8 Obi-Wan – Flemming Jensen 3,68
4 Big Bill Bac Johnny Takter 4,28
7 Winter’s Iceman Jorma Kontio 8,45
1 Tumble Dust – Björn Goop 3,62
15 Valnes Chilly – Robert Bergh 2,96
4 Ed You – Robert Bergh 14,81
1 Oliver Kronos – Björn Goop 4,23

7 rätt: 86 932 kr (128,3 system)
6 rätt: 678 kr
5 rätt: 58 kr

Omsättning: 37 163 159 kr

Läs även: Dramat i Åbergs – Ed You vann efter diskning

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dramat i Åbergs - Ed You vann efter diskning
Nästa nyhet
Dramat i Åbergs – Ed You vann efter diskning

Dramat i Åbergs – Ed You vann efter diskning

Stor dramatik utspelade sig på Jägersro när banans superlopp Hugo Åbergs Memorial avgjordes. Franske favoriten Un Mec d’Héripré var först i mål men diskades. Det gav Ed You sin karriärs största seger.

Upprörda känslor hos Fabrice Souloy efter domarnas beslut. Foto: Leif Norberg, ALN

Hugo Åbergs 2014 lär gå till historien som ett av de mer dramatiska. Inte lika mycket för loppets utgång, utan snarare för vad som skedde efteråt. Den av Fabrice Souloy tränade favoriten Un Mec d’Héripré var först i mål men tillkännagivande av resultatet dröjde. Minuterna tickade på och slutligen kom domarnas besked: målettan var diskad.

Un Mec d’Héripré befann sig i det här skedet redan framme i vid vinnarcirkeln och en påtagligt irriterad Fabrice Souloy fick med kusken Franck Nivard lämna banan blåsta på konfekten.

Domarna valde att diska hästen efter det att man bedömt att Nivard trängt sig ut mellan Magic Tonight och Commander Crowe vid upploppets början.

Segern gick nu i stället överraskande till Ed You, tränad och körd av Robert Bergh, vilket gav ägarna Daniel och Henrik Sedin ännu en storseger.

– Jag såg situationen, jag var precis bakom, och det kändes konstigt att han kunde lyckas med att komma ut. Jag har varit diskad själv några gånger, så jag vet. Ed You diskades ju på ett liknande vis i Sweden Cup tidigare i år och det är ironiskt att vi kan få dra nytta av deras olycka nu, sa Robert Bergh om diskningen av målettan och fortsatte om segern:

– Hans teknik har bara blivit bättre och bättre, det har bara byggts på. Hästen kändes verkligen så bra som han kunde göra inför det här. När jag fick båda de fransktränade hästarna framför mig beslutade jag att vara kvar i andraspår och det visade sig vara rätt i dag. Men det var väldigt hårt i mål mellan oss och Occhione Jet, det kunde lika gärna slutat med att vi varit trea i mål i kväll.

Un Mec d'Héripré skär mållinjen först i Hugo Åbergs. Foto: Leif Norberg, ALN

Hur gick det i loppet då? Jo, Truculent var riktigt laddad från början och höll utan problem upp ledningen. Occchione Jet kröp direkt ned i vinnarhålet. Andrahandaren Orecchietti galopperade bort sina chanser in i första sväng. Un Mec d’Héripré inledde i tredjespår men kom ner i dödens efter 400 meter.

Vidare i spåren forcerades de två senaste årens segrare Commander Crowe och denne avlöste stallkamraten utvändigt om ledaren med varvet kvar att trava. De första 500 meterna avverkades efter 08,4.

900 meter kvar började det stötas bakifrån. Mosaique Face vreds ut i tredjespår vilket fick Johan Untersteiner att omedelbart reagera och sända iväg i fjärde par utvändigt liggande Magic Tonight framför.

Magic Tonight kom fort fram över sista bortre långsidan. Här valde Franck Nivard att bli kvar som tvåa i andraspår. Fastlåst bakom även slutsegraren Ed You. Första varvet travades efter 09,6.

Robert Bergh firar ännu en stor framgång. Det här var första seger i Hugo Åbergs. Foto: Leif Norberg, ALN

Mitt i sista sväng felade Mosaique Face bort sig och var i det läget inte slagen. Samtidigt började kämpen Commander Crowe få greppet om Truculent som signalerade slaget förlorat. 200 meter kvar hittade så Robert Bergh loss och attackerade i fjärdespår med Ed You.

Men kort senare hittade alltså Nivard fritt med Un Mec d’Héripré och hästen fick direkt greppet och seglade ifrån till vad som såg ut att vara en mycket enkel seger. Men som bekant på ett otillåtet vis. Fransmannen har inte haft lyckan med sig i Norden; i Oslo Grand Prix galopperade han bort en trolig seger.

Segern således till måltvåan Ed You. Det med mycket knapp marginal före Occhione Jet som avslutade sylvasst invändigt när luckan kom mitt på upploppet. Nära segern också trean Oasis Bi som spurtade strålande i vida spår efter att loppet igenom travat som trea på innerspår.

Segertiden på Ed You skrevs till 1.10,1a över engelska milen. Förstapriset var en miljon kronor.

Commander Crowe höll väldigt bra med tanke på den tunga resan och slutade femma, knappt slagen av Magic Tonight som tog fjärdepriset. Truculent missade priskakan som sexa och Mr Picolit slutade sjua.

Läs även: Äntligen fullträff för Tumble Dust

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Norsk dominans i Kriteriekvalen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson