Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Visbytravet.

Inleder med att upprepa V86-spelets mantra. Det blir sjätte gången i rad nu – men varför sluta när det slår in varenda gång!

Upplägget är givet:
– Kräv 3-4A (vinnande favoriter på V86-spelet)
– Kräv 1-2C (vinnare utanför topp-tre på ranken)

Efter sju avdelningar hade fem lopp vunnits från ledningen och två från dödens. Det var först i sista loppet som Valnes Chilly var så överlägsen motståndet, att man kunde räkna in en seger från någon annan position.

Apropå överlägsen motståndet: Månprinsen AM vann sitt lopp som 90%-are, nytt rekord sedan ATG upphörde redovisa streckfördelningen.
Nästan lika överlägsen var sedan Juliano Rags i V86-5. Här fick man ett häpnadsväckande exempel på hur spelarna kan övervärdera ”sista-stund-information”. Trots att Juliano var nära nog lika överlägsen motståndarna som Månprinsen var på kallblodssidan, var han när loppet gick inte ens favorit på V86-spelet! Man hade tagit till sig att hästen skulle gå med skor… Kommentarer egentligen överflödiga. Visst kan sådan info ha bäring i lopp där hästarna är jämngoda, men när det är klassblandning så är det ju det som avgör vinstchansen i första hand.

Omsättningen plussade hela 17%! Onsdagstävlingarna har ökat enormt sedan man återinförde TV-sändningarna. V75-skutan har man också lyckats vända på, men där ligger ökningen kring 1%, upp mot 2% vissa veckor. I pengar räknat är det ungefär lika mycket, 1-2 miljoner kr per omgång.

Andelen V8-spel var hela 10% i onsdags. Det är rekord för en icke-jackpotomgång! Normalt ligger man kring 5%. Det var förstås en på förhand sällsynt enkel omgång, men det verkar också som V86-spelet fått en ökad andel storspelare. Dessa väljer i högre utsträckning V8, och i den lilla delen har omsättningsökningen på senare tid varit upp mot 25%.

Sommartravets V86:or har varit väldigt framgångsrika, och idag avslutas turnén med Visby. Det finns naturligtvis ingen anledning att tro på ett trendbrott nu, när man har hjälp av en jackpot. Så här ser siffrorna ut sedan V86 Express tog sommaruppehåll:

Vaggeryd      +21%
Åmål             +7%
Lindesberg    +9%
Tingsryd        +9%
Skellefteå      +17%

Så här skrev jag efter förra årets Visby-omgång: ”Alla vinnare tidigare år på Visby hade varit rankade 1-5. I år blev det till slut en liten skräll, då en 7:e-rankad vann V86-4: Stoloppet med tillägg… Inget märkligt med det, och inget märkligt med raden heller. Tre streckfavoriter vann, däribland omgångens största, Stay the Night, som alla spikade. Trots det ger 8 rätt 1.4 miljoner och det är stora pengar i alla tre vinstgrupperna”. Typiskt V86!

Visby har bara haft riksspel tre gånger tidigare, 2011 V64 och de två senaste åren V86.
2012 vann en 5:e-rankad medan alla övriga vinnare rankades 1-3. Samma visa 2011 då spelformen var V64 men ifjol blev det alltså en skräll, sjundehandare, i stoloppet. Underlaget är inte bästa, men 21 av 22 vinnare har alltså rankats 1-5.

Förra året vanns bara ett lopp bakifrån. Det var ett 3 km-lopp utskrivet till förmån för tilläggshästarna, och då vann omgångens största favorit lätt. Övriga sju vinnare återfanns i främre träffen, varav tre i ledningen.

Den här gången finns inget motsvarande långlopp på kupongen, och då är det sannolika att man återfinner samtliga vinnare i den främre träffen, alltså spets – dödens – rygg ledaren – andra ytter. Max en vinnare längre bak än så är mitt u-tips.

V86-1: Autostart, kort distans, låg klass
Det är kanske inte rätt att jämföra det här loppet med ett V75-lopp; klassen är lägre och loppet ojämnare än där. Hursomhelst har det bara hänt i 6 av 600 V75-lopp över 1640a, att hästen med bricka 12 spelats till favorit. Under Solvallas V86-tävlingar har det inte hänt någon enda gång efter 500 lopp!

Tre av de där sex V75-favoriterna lyckades infria. För ickefavoriter är underlaget stort och bra. Där finner man ett indextal om 0.87 för 12:e-spåret. Det kan jämföras med spår 3 som noterar 0.86 och det allra sämsta spåret, 9, som stannar vid 0.58. 3 och 9 anses av spelarna vara bra spår, så de spelas hårt och återbäringen på vinnarspelet är i botten (ca 40% av insatserna kommer i retur). Spår 12 skyr man dock, oddsen blir höga vid segrarna, och i längden går man jämnt upp om man spelar ”tolvan” i kortloppen.

Omgångens tredje största favorit infriar till 43%, precis som den näst största. Här beror chansen så mycket på kuskens taktik: Han måste i princip genast köra sig till dödens om det ska gå. Bakifrån vinns inga lopp på Visby (se ingressen).

 

 

V86-2: Ett tillägg, stolopp, medeldistans
Här kom omgångens skräll ifjol. Tacksamt, för som statistikspelare garderar man ”alltid” upp sådana här lopp. Hittills i år har man dock fått dåligt betalt, i alla fall på V75 där det efter tolv lopp ännu inte blivit någon riktig skräll.

Men kanske kan det bli som i lördags i femåringsloppet, att hästen med bricka åtta når en position på rygg ledaren eller tredje inner, och sen har flyt med lucka på upploppet. Här är 8 Simb Rhonda (0%!) ett av många skrällbud. 7.2% av loppen vinns från rygg ledaren, något mer under rådande omständigheter.

V86-3: Klass II, autostart, medeldistans
Andra raka ”V75-loppet”. Dessa har lite högre prispengar än övriga lopp, kanske därför de lockat fler och jämnare hästar. Det förefaller som att de bästa skrällchanserna i omgången finns i just dessa lopp. Någonstans brukar det skrälla, nyckeln till att bli miljonär på V86 ligger i att gissa just var det sker och så helgardera det loppet. Sedan vinns resten av tre-fyra favoriter och ett par andra-tredjehandare och utdelningen rasslar lätt upp i sjusiffrigt.

Liksom i V86-1 finns här en spår 12-favorit. Dessa är lite vanligare i medeldistanslopp. Från V75 kan man se att sådana dykt upp i 30 av 1500 lopp. Indextalet för spåret ligger på 0.9 för såväl favoriter som ickefavoriter. Det försämrar alltså chansen bara en aning, inte jätte-mycket som många tror. Däremot kan det nog vara så att läget är speciellt missgynnsamt just på Visby. Det är vad alla säger i alla fall, och även det synintryck man får från loppen därifrån. Det är hopplöst för de som hamnar bland de sista.

Liksom i V86-1 blir kuskens taktik avgörande. Chansen att vinna loppet ligger i att tidigt nå dödens. Thomas Uhrberg har favoritspelats tre gånger 2011-14, inget infriande.

V86-4: Ett tillägg, 3-åriga i låg klass
Statistiken är tydlig för tilläggslopp i den här mycket låga klassen: Tilläggshästarna vinner varenda gång – utom när spetshästen håller undan. Det senare inträffar i 36% av loppen. Till 3% är det hästar från tilläggsvolten som hittat till ledningen, övriga 33% någon på start.

Kontentan är hursomhelst att man bara ska strecka en på start: Spetshästen. Vinner inte den, så blir det någon på tilläggsvolten. Det är också så som Spelarna spelat den här gången: 1, 10, 12, 15 är de mest spelade. Statistiken talar om att det finns en icke försumbar skrällrisk här. Men skrällhästarna är då lättidentifierade: 11 eller 13 från tillägg, eller spetshästen på start (om denna inte är favoriten 1).

 

 

V86-5: Autostart, medeldistans, låg klass
Något av omgångens nyckellopp. 7 Cadabra Transs R är oerhört hårt spelad, och seger för denna favorit kan bli för mycket även för V86-spelet. Då finns risk för en utdelning i nivå med förra veckans. Men vid fall kan det bli sådär riktigt bra, som det oftast blir!

Omgångens näst största vinner till 43% inom V86-spelet. Spår 7 bakom bilen visar negativt favoritinfriandeindex, det reducerar alltså möjligheten till infriande. Favoriten ska ha bästa chansen i loppet och en chans kring 4/10. Lite överspelad med andra ord, så vi garderar och håller tummarna för fall. Det finns säkrare favoriter i V86-6 och V86-8.

V86-6: Ett tillägg, stayerdistans
På Solvalla har de här loppen en intressant resultatprofil. Favoriterna vinner bara i 10% av loppen, och det är bara de allra starkaste favoriterna som vinner. Extremfavoriterna vinner till 43%, medan noteringen ligger på 0% för svaga och normalstarka favoriter. Det högsta vinnarodds en segrande favorit gett är 1.75.

Här blir 7 Askö Q omgångens största favorit, och sådana brukar ju infria på V86. Så har skett 9 av de 10 senaste gångerna, och 13/15 sedan april. Det är lite högre favoritfrekvens så här på sommaren.

I kraft av favoritskapet lär man kunna köra sig till ledningen, en position som alltid är betydelsefull, men extra mycket i långa lopp och extra mycket på Visby. Favoriten är en stark tipsetta med chans ungefär i nivå med sin spelprocent.

V86-7: Autostart, medeldistans, hög klass
Tre av de mest inflytelserika tipparna – Expressen, Aftonbladet och Travronden – har alla hittat omgångens spik här. Det udda är, att man tror hårt på helt olika hästar. I tur och ordning är det 1 Deuxieme Picsous, 2 David Sisu och 5 Kash’s Cantab som gäller.

Spelarna har fattat tycke för den sistnämnde. Det gjorde jag med i april, då han först var tvåa i olympiatravsuttagningen, slagen av Solvato men före Formula One. Sedan måste han ha gjort sitt livs lopp i finalen som trea, Solvato var för bra igen, men före stora delar av europaeliten. Om den formen är intakt ska han inte kunna förlora ett sådant här lopp. Dock sätter jag ett frågetecken kring stallformen.

Löpningsförloppet avgör nog. Även i lopp med så här få startande har det visat sig att spår och positioner är av stor vikt. 1 Deuxieme Picsous vann och utklassade favoriten då de möttes i just det här loppet för två år sedan – men då hade han perfekta spår 5. Från Solvallas V86:or vet man, att femtespåret är bäst i åttahästarsloppen med indextal 1.7. Innerspåret visar 0.6 – det nästan halverar chansen alltså. Och det reducerar med nära 2/3, jämfört med det perfekta femtespår han hade förra gången.
V86-8: Autostart, kort distans, mellanklass
Då bästa hästen lottas till bästa spåret, då har man ofta en spik och alltid en tipsetta. Här har just detta inträffat. Överlägsna 5 Beebop Laday blixtrar till ledningen och håller enkelt undan över sin favoritdistans på spetsbanan Visby. Omgångens med marginal största segerchans och bästa spik.

Den avslutande spiken gör dagens omgång till en normal V75:a, men med jackpot och 25 öres radpris. I de första sju loppen ska man då kunna kräva 2-3A (favoritspelade hästar) och 1-2C, enligt ingressen. Exakt 1C är det mer sannolika utfallet, för den som vill spara på insatspengarna. Än mer sparar man om man spikar ”dagens största” i sjätte, och man reducerar inte vinstchansen så mycket.

Ifjol gav den här omgången 1.4 miljoner efter en liten skräll i stoloppet (denna gång V86-2). Trots att omgångens jättefavorit vann – och då var det inte jackpot! Det finns grym potential i det här spelet, även om man spelar så extremt favoritbetonat som jag beskrivit. Lycka till med spelbesluten!

 

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Mästerlig insats av Archangel Am

Mästerlig insats av Archangel Am

Kan Lutfi Kolgjini har en ny Derbyvinnare? Hans Archangel Am stod för en topprestation då han segrade i Eskilstunas Fyraåringstest på tisdagskvällen.

Lutfi Kolgjini har bärgat segern i Svenskt Travderby 2010 med Joke Face och i fjol med Mosaique Face. I Eskilstunas Fyraåringstest på Sundbyholm på tisdagskvällen presenterade han en ny het Derbykandidat.

Going Kronos-sonen Archangel Am stod för en riktigt bra insats då han trots en tung resa i högt tempo kunde öka på segerkontot med 300 000 kronor.

– Det var en helt osannolik prestation. Vi fick tredjespår i två svängar och fram utvändigt om ledaren i stenhårt tempo och ända stretar han på hela vägen in i mål. Det var en makalös prestation som man bara sett Mosaique Face göra innan. Han bara sträckte på sig, jag är full av beundran. Jag tror absolut att han kan vara i Derbyt och segerstrida, men det är en bit dit, sa Kolgjini i vinnarcirkeln.

Favoritspelad blev Fredrik Perssons Boys Going In som med Björn Goop i vagnen spetsade och öppnade första 500 efter 1.10 blankt. Varvet passerades efter 12, 6 och ledaren var riktigt laddad i täten.

Archangel Am, som från åttondespåret bakom bilen hamnat i tredjespår kom ner i dödens först efter drygt 700 meter. Men det skulle inte bekomma jättetalangen som började komma allt närmare ledaren när fältet styrde in i sista sväng.

In mot upploppet fick Boys Going In ge slaget vika, Archangel Am tog över men utmanades nu av Screen Height som kommit loss från vinnarhålet. Men Archangel Am sträckte på sig, svarade ut uppvaktningen och höll undan på riktigt klassigt vis.

Segertiden noterades till 1.12,9a över Derbydistansen 2640 meter.

Tredjepriset gick till Västerbo Loveboat som kom loss sent och sköt till vasst sista biten, inte långt från tätuon.

Charrua Forlan tog sig förbi Boys Going In sista biten i kampen om fjärdepriset.

Betrodde tysken Tiger Woods As började som femma i andraspår, avancerade via tredjespår 1200 meter kvar, blev kvar där och föll tillbaka i sista sväng och inkom som oplacerad.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Här är startlistan till Hugo Åbergs
Nästa nyhet
Här är startlistan till Hugo Åbergs

Här är startlistan till Hugo Åbergs

Det är en vecka kvar till travkalaset på Jägersro. Startlistan till Hugo Åbergs Memorial är nu lottad och klar.

Under Jägersros tävlingar på tisdagskvällen företogs spårlottningen till årets Hugo Åbergs Memorial. Loppet körs nästa tisdag, den 29 juli och en miljon kronor väntar på vinnaren i det prestigefyllda loppet.

Hemmahästen Truculent, tränad av Lars I Nilsson, hade bäst hand med fru fortuna och drog innerspåret. Occhione Jet och Orecchietti följer utanför bakom vingen, med bricka två respektive tre.

De två senaste årens vinnare Commander Crowe kommer få inleda från femtespåret. De båda bakspåren drogs av Magic Tonight och Mosaique Face.

Så här ser startlistan ut:

1609 auto

1 Truculent – Johnny Takter
2 Occhione Jet – Erik Adielsson
3 Orecchietti – Örjan Kihlström
4 Ed You – Robert Bergh
5 Commander Crowe – Robin Bakker
6 Un Mec d’Héripré – Franck Nivard
7 Oasis Bi – Björn Goop
8 Mr Picolit – Torbjörn Jansson
9 Magic Tonight – Johan Untersteiner
10 Mosaique Face – Lutfi Kolgjini

Senaste vinnarna:

2013: Commander Crowe – Örjan Kihlström 1.10,7
2012: Commander Crowe – Christophe Martens 1.08,9
2011: Lavec Kronos – Erik Adielsson 1.10,0
2010: Lavec Kronos – Lutfi Kolgjini 1.09,9
2009: Torvald Palema – Åke Svanstedt 1.09,7

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Robert Berghs flyttbeslut dröjer
Nästa nyhet
Robert Berghs flyttbeslut dröjer

Robert Berghs flyttbeslut dröjer

I vintras meddelade Robert Bergh att han planerade en flytt från Bergsåker till sydligare breddgrader. Ännu är inget beslut taget – men flera gårdar är intressanta.

I december berättade Robert Bergh att det fanns planer på att flytta den framgångsrika tränarrörelsen från Bergsåker till en sydligare bana. Då i första hand i närheten av någon av landets tre största banor.

Ännu har inget beslut tagits i frågan men till Sundsvalls Tidning säger Bergsåkerstränaren att han i förra veckan var nära att bestämma sig. Men nu har flera nya tänkbara gårdar söderöver dykt upp i spekulationerna.

– Det har kommit upp lite nya gårdar som är intressanta. Vi får avvakta ett tag till. Först ska jag söderut och titta på två gårdar, säger han till st.nu.

Ett annat alternativ för Bergh är att bygga ut den befintliga gården utanför Matfors och bli Bergsåker troget.

Robert Bergh har för närvarande Sveriges vinstrikaste träningsstall. Det har hittills i år kört in 12,8 miljoner kronor och hans träningar har vunnit 134 av 640 starter.

Läs även: Flytt från Bergsåker tänkbar för Bergh

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Johnny kör åt Jimmy i Peter Haughton
Nästa nyhet
Johnny kör åt Jimmy i Peter Haughton

Johnny kör åt Jimmy i Peter Haughton

Det är dags för de stora tvååringsloppen i USA och Jimmy Takter har även där väl förspänt. Brodern Johnny Takter kommer åka över Atlanten för att agera kusk.

Den 2 augusti körs Meadowlands monsterdag med Hambletonian som juvelen i kronan. Men även finalerna av de båda tvååringsloppen Peter Haugton Memorial och Merrie Annabelle avgörs under kvällen.

I fjol tog Jimmy Takter hem båda tvååringsfinalerna med Father Patrick och Shake It Cerry. När försöken till loppen avgörs på fredag har han återigen flera hästar till start – och Johnny Takter är anlitad som kusk på några av dem.

Johnny Takter har haft lyckade utflykter till USA tidigare och vann Peter Haughton 2011 med Weingartner.

Blott ett försök körs till Peter Haughton detta år. Sju av de tio hästarna avancerar till finalen. Johnny Takter kommer köra Jimmys The Bank (e. Donato Hanover – Lantern Kronos) som vunnit ett av sina två lopp.

Jimmy Takter har i loppet även med Special Action och Uncle Lasse. Åke Svanstedt är också representerad: han tar ut Centurion Atm samt Amicus. Nancy Johansson tränar i loppet Cruzado Dela Noche.

I stonas Merrie Annabelle körs två försök. De fem bästa från varje går till final. Johnny kör här Lilu Hanover åt Jimmy som totalt har fyra hästar med i de båda försöken. Jonas Czernyson har två.

De totala prissummorna i Peter Haughton, respektive Merrie Annabelle, förväntas uppgå till 280 000 och 320 000 dollar.

Peter Haughton försök, 1609 auto

1 Centurion Atm – Åke Svanstedt
2 Broken Record – Ray Schnittker
3 Ss Poseidon – Marcus Miller
4 Special Action – Yannick Gingras (Jimmy Takter)
5 The Bank – Johnny Takter
6 Amicus – kusk ej klar (Svanstedt)
7 Cruzado Dela Noche – kusk ej klar
8 Gifted Way – Scott Zeron
9 Uncle Lasse – kusk ej klar (Jimmy Takter)
10 True Blue Stride – Tim Tetrick

Merrie Annabelle försök 1, 1609 auto

1 Wordie Hanover – Corey Callahan (Czernyson)
2 Deamons N Diamonds – Mike Lachance
3 Lock Down Lindy – Scott Zeron
4 Lilu Hanover – Johnny Takter
5 Gatka Hanover – Matt Kakaley
6 Love Me Madly – John Campbell
7 Smexi – Tim Tetrick (Jimmy Takter)
8 Sweet Thing – Charlie Norris

Merrie Annabelle försök 2, 1609 auto

1 Sarcy – kusk ej klar (Jimmy Takter)
2 Flirting Filly – Ron Pierce (Jimmy Takter)
3 Onda di Mari – Tim Tetrick
4 Hot Start – Corey Callahan (Czernyson)
5 Livininthefastlane – Brian Sears
6 Jolene Jolene – David Miller (Czernyson)
7 Mission Brief – kusk ej klar
8 Whitney Hanover – Ray Schnittker
9 Crazy Beautiful – Scott Zero

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Reven d'Amour kommer till Åby Stora

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson