Gylden Balder är ett av Norges vassaste kallblod, men sedan senaste starten har hästen ingen tränare. Pål Sem sa upp tränarskapet direkt efter senaste loppet.

Sexårige Gylden Balder har hela karriären tillhört den absoluta toppen i kallblodssporten. I lördags slutade han som knappt slagen tvåa bakom Tekno Odin i Norskt Mästerskap.

Men sedan den starten har hästen ingen tränare. Pål Sem sa upp sig som Gylden Balders tränare direkt efter senaste loppet och interna stridigheter sägs ligga bakom beslutet.

– Det stämmer men jag vill inte gå in på detaljer. Jag har så pass bra hästar i övrigt i det egna stallet och jag vill prioritera dem framöver. Jag är inte längre hästens ansvariga tränare och vill inte kommentera saken mer, säger Pål Sem till trav24.no som också varit i kontakt med ägaren som inte heller säger sig vilja kommentera händelsen.

Gylden Balder har vunnit 18 av sina 38 starter och ståtar med tre miljoner norska kronor inkört. Vem som ska ta över som tränare av stjärnan är ännu oklart.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ny uppgift för Sebastian K i helgen

Ny uppgift för Sebastian K i helgen

På lördag hoppas Sebastian K. återuppta segerraden. Då väntar försöket till John Cashman Jr Memorial – ett av årets största mål för svensken.

Det drar ihop sig till Meadowlands superdag den 2 augusti. En av godbitarna under Hambletonian-dagen är John Cashman Jr Memorial som körs för de äldre travarna. Loppet var tidigare känt som Nat Ray Trot.

Totalt anmäldes femton hästar till loppet som kommer ha en samlad prispott på 300 650 dollar. En av deltagarna är världsrekordhållaren Sebastian K. som ju som bekant föll knappt som tvåa i Maple Leaf Trot senast.

Sebastian K går ut i det andra försöket och möter bland andra Uncle Peter i sin första start sedan Elitloppet, kämpen Arch Madness och Wishing Stone.

I det andra försöket finns Market Share, Maple Leaf-vinnaren Intimidate, fjolårets Hambo-vinnare Royalty For Life samt Åke Svanstedt nya stjärna Your So Vain.

Det är fem hästar från varje försöksheat som avancerar till finalen en vecka senare.

Till Hambletonian Oaks anmäldes blott elva ston vilket gör att några elemineringslopp inte kommer vara nödvändiga. Nio av de elva anmälda luftas dock i ett Hambletonian Oaks Prep på lördag afton. Däribland Jimmy Takters båda Shake It Cerry och Lifetime Pursuit.

John Cashman Jr, försök 1, 1609 auto

1 Market Share – Tim Tetrick
2 Your So Vain – Åke Svanstedt
3 Spider Blue Chip – kusk ej klar
4 Intimidate – kusk ej klar
5 Sevruga – kusk ej klar
6 Archangel – Yannick Gingras
7 Royalty For Life – David Miller

John Cashman Jr, försök 2, 1609 auto

1 Mister Herbie – kusk ej klar
2 Wishing Stone – Yannick Gingras
3 Sweet Justice – Corey Callahan
4 Uncle Peter – David Miller
5 Sebastian K. – Åke Svanstedt
6 Appomattox – Brett Miller
7 Arch Madness – kusk ej klar
8 Creatine – Mike Lachance

Hambo Oaks Prep, 1609 auto

1 Designed To Be – Brian Sears
2 Shake It Cerry – Ron Pierce
3 Cooler Schooner – David Miller
4 Nitro Nittany – kusk ej klar
5 Lifetime Pursuit – Yannick Gingras
6 Tweet Me – Brett Miller
7 Cee Bee Yes – Marcus Miller
8 Vanity Matters – Scott Zeron
9 Harley Momma – kusk ej klar

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Onsdag: V86-tips till Visby
Nästa nyhet
Onsdag: V86-tips till Visby

Onsdag: V86-tips till Visby

Omgången:
V86-cirkusen gästar Gotland och Visby den här onsdagen, och jag tycker det är en mycket spännande omgång som väntar – med Gotlandslöpningen som den stora höjdpunkten (även om loppet i sig inte håller någon vidare klass).

Jag har hittat två mycket prisvärda spikar som jag tror leder från start till mål, för just ledningen i Visby är guld värt och köhästarna brukar ha problem. Framför allt en sådan här dag, då väderrapporterna säger 25 grader varmt och sol, vilket bör innebära en lätt, fin och snabb bana.

Bästa spiken:
3 Baltazar (V86-1) gör spännande debut i ny regi, och rapporteras träna starkt. Bra chans på tidig ledning och svårslagen därifrån.

Prisvärda spiken:
2 Vincent Hall (V86-3) är mycket bättre än raden och känns spännande som bortglömd, och då han är mycket prisvärd väljer jag att spika. Adielsson upp och tidig ledning, tuff att plocka ned sedan.

Bästa låset:
2 Beverly Boko (V86-8) och 5 Beeboop Laday (V86-8), spets och bästa hästen bör räcka i V86-avslutningen. Beverly Boko står helt rätt inne i loppet, men Beeboop Laday är bra i spets och kan ”rinna undan” på spetsgynnade Visby.

Dubbelspiken:
1 Deuxieme Picsous (V86-7) börjar närma sig toppformen på allvar, och då jag tror David Sisu och Kash’s Cantab kör mot varandra bäddar det för Deuxieme Picsous. Kan få det optimala loppet härifrån.

V86-förslag:
V86-1: 3 Baltazar (12-1)
V86-2: 1,4,6,9,11,12,13,14,15 (5-10)
V86-3: 2 Vincent Hall (12-11)
V86-4: 1,7,10,12,15 (5-9)
V86-5: 3,4,5,7 (1-10)
V86-6: 6,7,11,12,13,15 (5-10)
V86-7: 1,2,5 (6-4)
V86-8: 2,5 (3-10)
1 x 9 x 1 x 5 x 4 x 6 x 3 x 2 = 1620 kronor.
(Enbart spel för 8 rätt)

Dubbeltipset:

Spelförslag:
DD-1: 1 Deuxieme Picsous
DD-2: 2,5
2 rader x 500 kronor.

Analys Visby V86-1:

Ranking: A: 3. B: 12-1-9-4-8. C: 2-7-11-10-5-6.

Spetsanalysen:
1 Cool Cat Bolden kan öppna snabbt och tränaren ”hotar” med att Jansson ska köra i ledningen till varje pris. 3 Baltazar kan dock öppna raskt även den och som jag läser loppet placerar Stefan Persson honom i front i tidigt skede av loppet.

Loppanalysen:
Favoriten 12 Ramboldo Jet är bästa hästen i sällskapet, och klaffar det någorlunda för honom under vägen ska det vara vettig segerchans. Utgångsläget blev dock iskallt, och som favorit vill jag inte gå på honom härifrån. Han var jättefin vid seger från ledningen på Solvalla näst senast, men utan chans senast och han galopperade också till slut. Jag spikar emot, då jag tror han kan få problem härifrån.

Min idé i loppet är 3 Baltazar och jag väljer att spika honom, då jag tycker han är prisvärd i kväll. Han gör spännande debut för Håkan K Persson och rapporteras träna fint inför den här uppgiften, och i grunden handlar det inte alls om någon tokig häst. Jag läser tidig ledning på honom då han kan öppna raskt, och över kort distans på spetsgynnade Visby blir han svårslagen.

Analys Visby V86-2:

Ranking: A: 6-1. B: 9-4-14-11-12-13-15. C: 5-10-8-2-3-7.

Spetsanalysen:
Det står mellan 4 Ajja Dara och 6 Barbie Blou, men från springspår är jag övertygad om att Hellstedts travare tidigt sitter i ledningen då hon är snabb i benen.

Loppanalysen:
Detta är ett svårlöst stolopp där det krävs många streck för att känna sig helt trygg. Tipsettan ges till bortglömda 6 Barbie Blou som från springspår tidigt sitter i ledningen och sedan är hästen att besegra för de övriga. I stolopp brukar ledarinnan få bestämma och piken i Visby är guld värd, men tanke på de luriga kurvorna och ju längre ut i dem man kommer ju sämre är det. Hellstedt säger att femåringen har stora problem med brunst och det är lite oroväckande, men hon växer en klass i ledningen och då hon är tappad av spelarna testar jag med henne som tipsetta vilket är lite småfräckt.

1 Hilda Tif har årsdebuten avklarad och var lugnt jobbad inför den starten så hon bör vara markant bättre denna gång. Hon är säkert bäst rent kapacitetsmässigt i det här loppet och det känns intressant med Peter Ingves upp. Hon har dock inte gjort sig känd som någon snabbstartare och riskerar därför att bli över från start. Kan dock mycket väl vinna om det löser sig, men känns ändå lite överspelad med tanke på förutsättningarna.

9 Odenna Q.C. är en häst jag gillar skarpt och hade hon tävlat barfota runt om i kväll hade hon hamnat högre upp i rankingen. Hon ska tävla med skor och det har hon inte gjort sedan början av maj. Från barfota till skor är inget plus, men stoet är så pass rejäl av sig så hon ska trots allt räknas tidigt.

4 Ajja Dara har aldrig förlorat i ledningen och Lennartsson har taktiken klar för sig. Stoet ska klara startspåret och Per har stallet på väg uppåt och fyraåringen var toppad till ett försök till Stochampionatet nyligen. Är betydligt bättre än raden, och även om jag inte tror på någon ledning för henne i kväll duger hon gott.

14 Heart Lini är i skrivande stund bara spelad till två procent och det är alldeles för lite och detta kapabla sto kan mycket väl skrälla och jag håller upp henne i rankingen.

11 Fruitcake är van tufft motstånd och också tappad av spelarna. Intressant med Kim Eriksson upp bakom henne.

12 Oki I Can är en hemmahäst som säkert är iordningställd inför detta och hon kan bättre än vad hon visade senast.

13 Maxmara spurtade vasst senast ska erkännas, men stoet är väldigt hårt påpassat och jag tycker hon helt klart känns överspelad. Streckas dock, i ett öppet stolopp.

15 Exotic Sund har inte startat sedan början av juni, men tränar starkt för dagen och Uhrberg tror lite på sitt sto, trots att läget avskräcker.

Nio hästar krävs det totalt för att jag ska känna mig trygg.

Analys Visby V86-3:

Ranking: A: 2. B: 12-11-10-4-3-9. C: 1-6-5-8-7.

Spetsanalysen:
2 Vincent Hall kan öppna snabbt, likaså 3 April Margera. Jag håller dock Vincent Hall som spetsfavorit, jag tror inte att April Margera tar en längd på honom sida vid sida.

Loppanalysen:
Återigen köper jag att favoriten är bästa hästen, i det här fallet Thomas Uhrbergs 12 Teetime. Han går bra varje gång den här och står på tur för seger, och i dag möter han egentligen ”ingenting”. Utgångsläget lämnar dock en hel del övrigt att önska även här, och återigen väljer jag att spika emot favoriten då jag tror på spets. Det är tufft att runda ett helt gäng till seger på Visby.

Min spelidé i loppet är 2 Vincent Hall, och det är omgångens mest prisvärda vinnare. Han är betydligt bättre än vad resultatraden visar, och då han ser ut att bli löjligt bortglömd i kväll är det bara att tacka och ta emot. I grund och botten är han inte alls tokig den här, och han har bland annat vunnit från spets på Solvalla med Erik Adielsson tidigare. Han kan öppna raskt från start och är given spetsfavorit i loppet, då Adielsson återigen sköter tömföringen har jag sedan bra känsla för att det håller hela vägen på en snabb sommarbana – på spetsgynnade Visby.

11 Ari Ben trivs hemma på Visby och kommer med två raka segrar, och senast var han riktigt bra då han kördes offensivt och i tidigt skede av loppet satt i spets. Det är dock andra förutsättningar för honom i dag.

4 Alfas Farao har jag varnat för länge i tipsen här på travnet, och han fick äntligen vinna senast. Han startar tätt nu, men bör inte ha några problem med det och vid gardering ska han räknas tidigt.

10 Superspicy är den roliga skrällen i loppet för de som letar gardering, autostart som är fallet i kväll är ett stort plus för henne och det finns bra fart i den här tjejen.

3 April Margera är betrodd, men jag tror inte att hon tar en längd på Vincent Hall från start och därmed håller jag ned henne en bit i rankingen. Jag tycker hon gör sina klart bästa lopp i spets.

Analys Visby V86-4:

Ranking: A: 1-15. B: 7-10-12-5-9-13. C: 4-11-13-2-6-3-8.

Spetsanalysen:
1 Kanyoni spetsade från spår fem i debuten, och bör ses med bra chans att kunna försvara sitt innerspår.

Loppanalysen:
1 Kanyoni spetsade från spår fem i volt i debuten och ska tillsammans med körsven Ulf Ohlsson ses med bra chans att hålla ut sina konkurrenter från sitt innerspår, och väl i ledningen är det vettig segerchans. Hon är utan seger hittills i karriären, men har gjort det bra mest varje gång och senast hade jag överkant 1.13 sista rundan på henne från sjätte par utvändigt. Bra förutsättningar för henne i dag, och hon leder länge.

Jag dubblar A-gruppen med 15 Some Summit, förutsättningarna för hennes del är egentligen iskalla, men det handlar om en fin treåring det här som är van tuffare konkurrens än detta och stämmer det bara någorlunda för henne under vägen blir hon tuff att stå emot.

Per Lennartssons 7 Fanny Sisu tycker jag det ser ut att finnas en del fart i, och med två lopp i kroppen efter uppehåll räknar jag med att hon kommer undan för undan. Inte golvad.

10 Sheriffen utrustades med helstängt huvudlag senast och blev alldeles för het. I dag blir det halvstängt huvudlag i stället och då bör han hushålla mer med sina krafter. Han var duktig vid seger näst senast och duger i det här loppet.

Streck också för 12 Digger Lord som jag tycker varit positiv i två raka Solvallastarter och konkurrensen den här gången är betydligt enklare.

Fem streck tycker jag känns starkt i det här loppet, jag tycker de höjer sig något över de övriga.

Analys Visby V86-5:

Ranking: A: 4. B: 7-3-5-1-10-6. C: 8-11-12-9-2.

Spetsanalysen:
Många hästar är inte speciellt vana med autostart, men 6 Åska har visat snabba fartresurser bakom bilen och är knapp spetsfavorit initialt. Jag har sedan bra känsla för att 4 Alwoods Gangster kan vara först fram för att överta.

Loppanalysen:
7 Cadabra Transs R. har visat form hela året och ståtar med tre raka segrar. Han vann senast på en opassande bana och tränare Jacobsson säger att det fanns mycket sparat i femåringen vid den vinsten. I Eskilstuna serverade Olsson honom en smörresa och via 1.11 sista 800 meterna vann han lekande lätt. Tränaren tror att hans häst är kapabel 1.14 över distansen och givetvis har femåringen bra chans att greja fjärde raka segern. Han kommer dock bli jättefavorit och då jag har en roligare tipsetta i loppet får segerstaplaren stå tillbaka i tipset. Stämmer min spetsanalys kan det bli ett tufft lopp för favoriten, utvändigt om denne.

4 Alwoods Gangster är en hemmahäst som det låter mycket bra på inför denna uppgift. Senast vann hästen från dödens och han ska gå framåt med det loppet i kroppen. Östergren lättar honom till aluminiumskor och tycker att detta är en lördagshäst. Han säger också att han ska testa jänkarvagn i värmningen och det lutar skarpt åt att det blir den vagnen enligt vissa källor. Tränaren meddelar också att autostart är ett klart plus och hästen slipper resa gentemot många andra hästar i loppet, så med alla dessa ”plus” känns det givet att ha hemmahästen som ensam A-häst. Min förhoppning är att Östergren kan forcera hästen till ledningen efter en bit och då blir han inte lätt att besegra.

3 Norine Iron var Lennartsson väldigt uppåt på inför förra loppet. Hästen kunde inte utmana talangen Mystic Illusion som vann från ledningen den gången, men fyraåringen gjorde ett fint lopp och travade sista 700 meterna efter 1.11. Stoet kan öppna medel bakom bilen men bör hamna vettigt till härifrån och hon passas tidigt. Som jag sa tidigare, Lennartsson har stallet kraftigt på väg uppåt.

5 Ohh Etell vann visserligen senast i ett betydligt lättare sällskap än detta. Fyraåringen får dock Torbjörn Jansson bakom sig för första gången och Tobbe kör i ett härligt flyt för dagen och gör det mesta rätt. Hästen är ”bara” spelad till fem procent och därför känns det givet att plocka med honom på lappen.

Analys Visby V86-6:

Ranking: A: 7-6-11. B: 13-12-15-5-10-1. C: 2-4-14-8-3-9.

Spetsanalysen:
6 Alfas Giacomo kan öppna snabbt i volt och ses med bra chans på tidig ledning, även springspårets 7 Askö Q. kan öppna från start och då jag tror att Uhrberg är nöjd med ryggen på denne är det bra chans på tidig ledning för Per Lennartsson och Askö Q.

Loppanalysen:
Favoriten 7 Askö Q. tycker jag ska ses med bra chans på tidig ledning, han kan öppna bra från start och från springspår lär han köras offensivt. 6 Alfas Giacomo tror jag spetsar inledningsvis, men över den dryga distansen tror jag Thomas Uhrberg är nöjd med rygg på Askö Q. och därmed överlåter tät till honom. Askö Q. gick bra senast som tvåa på Solvalla bakom Julio de Luxe, och då han är stark och tuff är aktuell distans inget som bekommer honom. Första med Per Lennartsson känns också kul, och jag ger honom tipset.

Nämnda Alfas Giacomo ska också räknas tidigt, om min spetsanalys stämmer att han spetsar och sedan tar rygg på Askö Q. bör han få ett fint lopp och då är han inte alls golvad. Han är mycket bättre än vad resultatraden ger sken av.

11 Up to Belle är stallkompis till favoriten och tipsettan Askö Q. och ska inte nonchaleras, han återkommer visserligen efter paus då han haft feber efter senast men han rapporteras träna bra och har gått bra efter vila tidigare. Aktuell distans ska passa honom bra.

12 Knugen Palema lottades till jobbigt utgångsläge, men är vässad inför den här starten och ska som totalt bortglömd inte nonchaleras. Han kan mycket den här.

Streck också för duon 13 Romeo Amok och 15 Felix Vingboons. Tillägg gör inte lika mycket över den dryga distansen som hade varit fallet vid kort distans eller full väg, och bägge har form nog för att runda det här gänget. Romeo Amok har verkligen hittat stilen på slutet, och Felix Vingboons tycker jag varit småpositiv i de senaste starterna och känns kul med Ingves i vagnen.

Analys V86-7:

Ranking: A: 1. B: 2-5-6-4. C: 8-7-3.

Spetsanalysen:
2 David Sisu kan öppna raskt, och jag håller honom som klar spetsfavorit i loppet. 5 Kash’s Cantab kan också öppna bra, men jag tror inte att denne tar en längd på David Sisu.

Loppanalysen:
Gotlandslöpningen med 125 000 kronor i förstapris har bara lockat åtta deltagare och tre av dem känns som ”utfyllnadshästar”. Tråkigt då loppet brukar hålla bra klass och det finns ofta en härlig mystik kring racet när det ska avgöras sent på kvällen.

5 Kash’s Cantab blir favorit och även om hästen har gjort det bra en längre tid var det länge sedan han vann lopp. Stallet låter uppåt och tror sexåringen kan vinna loppet från alla positioner. Som jag läser loppet får han dödens på David Sisu och därifrån känns hedershästen sårbar. Givetvis möter han enklare motstånd än på slutet, men hästar som inte är vana vinnare går inte bara ut och städar av härdade hästar från dödens. Given på kupongen, men lika givet känns det att gå emot honom.

1 Deuxieme Picsous har fått flera lopp i kroppen och har intressant läge denna gång. Det lär högst troligtvis bli rygg på David Sisu och löser det sig bara har hästen en vass speed att tillgå. Eventuellt kan det bli tal om barfotakörning i kväll, vilket skulle vara mycket intressant. Tränare Lejon ska göra lite småändringar på honom och slår det väl ut kan hästen bli markant speedigare än senast. Hästen vann Gotlandslöpningen för två år sedan och är obesegrad i Visby. Torbjörn Jansson har form och det känns väldigt passande att han sitter bakom sjuåringen. Hästen är tredjehandsfavorit i nuläget och därför måste jag försöka ta betalt på honom. Jag spikar honom på Dubbeltipset och stämmer det under vägen speedar han ner dessa och är obesegrad i Visby även efter detta lopp.

2 David Sisu har precis som favoriten svårt att vinna loop. Tränare Salmela låter i sedvanlig stil uppåt och tycker hästen haft hysterisk form sedan maj. Han är sugen på att köra David Sisu barfota runt om och med helstängt huvudlag i kväll och blir det den utrustningen tar ingen en längd på honom från start och då kan det givetvis hålla hela vägen. Hästen har mött hårt motstånd en längre tid, men tre segrar på senaste 34 starterna säger väl egentligen ”allt” och det kan bli långt hem för sexåringen.

6 Rakas börjar bli till åren och Lennartsson kommer backa från start och en plats finns inom räckhåll i första hand.

4 Zapdos Håjt kommer testas för ledningen och ska köras barfota runt om i kväll. Hästen har inte haft någon framgång med den balansen vilket är ett viktigt påpekande. 

Jag tar ställning för Deuxieme Picsous på Dubbeltipset då jag tror han vinner med minsta klaff, men på V86-lappen streckar jag även David Sisu och Kash’s Cantab.

Analys V86-8:

Ranking: A: 2-5. B: 3-10-4-8-7. C: 11-1-6-12-9.

Spetsanalysen:
5 Beeboop Laday kan öppna snabbt från start och är min klara spetsfavorit.

Loppanalysen:
2 Beverly Boko blir klar favorit i V86-avslutningen och det är med rätta också. Hästen har perfekt utgångsläge och var mycket duktig som tvåa senast på V75 i ett lärlingslopp i Halmstad. Hästen svarade för grovjobbet den gången, men blev nerspeedad av Västerbo Collect. Stallet säger att hon är i sitt livs form och de tror på absolut toppchans. Det enda som oroar en aning är att hästen kom till Visby i natt istället för som planerat på tisdagskvällen. Hon har dock haft hela dagen på sig att ladda upp, så det lägger jag inte så stor vikt vid. Hon är dock jättefavorit i loppet, vilket gör att jag dubblar med loppets väntade ledarinna.

5 Beeboop Laday gjorde det bra som tvåa trots avsaknad av lopp senast. Denna gång blir det barfota runt om och laddning mot ledningen. Piken i Visby är guld värd som jag varit inne på tidigare och kort distans gynnar femåringen. Hästen är härdad i tuffa sällskap och möter enklare konkurrenter än vanligt. Hon kan rinna undan från ledningen och dessa två hästar känns som ett stabilt och bra lås på såväl V86-lappen som Dubbeltipset.

3 Chase Dreamcatcher har haft fin form en längre tid. Som tvåa på V75 för tre starter sedan spurtade han vasst bakom Jarl af Solnäs. Vid försöksvinsten i Örebro körde Raumer en väl avvägd styrning i rygg på R.K.Princess och hästen tackade med att enkelt spurta till sig seger. I finalen räckte han helt enkelt inte till och kanske var två lopp samma kväll väl magstarkt för honom? Mattias Djuse upp känns intressant, men hästen har lite svårt att vinna lopp och får svårt att utmana min duo.

10 Vulcan Brick blir också en hel del betrodd och kort distans gynnar honom. Hästen känns dock bortlottad med bakspår över kort distans och jag står över Muscles Yankee-avkomman.

Spelredaktör: Christoffer Wickman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 - Visby
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 – Visby

Statistikanalys: V86 – Visby

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Visbytravet.

Inleder med att upprepa V86-spelets mantra. Det blir sjätte gången i rad nu – men varför sluta när det slår in varenda gång!

Upplägget är givet:
– Kräv 3-4A (vinnande favoriter på V86-spelet)
– Kräv 1-2C (vinnare utanför topp-tre på ranken)

Efter sju avdelningar hade fem lopp vunnits från ledningen och två från dödens. Det var först i sista loppet som Valnes Chilly var så överlägsen motståndet, att man kunde räkna in en seger från någon annan position.

Apropå överlägsen motståndet: Månprinsen AM vann sitt lopp som 90%-are, nytt rekord sedan ATG upphörde redovisa streckfördelningen.
Nästan lika överlägsen var sedan Juliano Rags i V86-5. Här fick man ett häpnadsväckande exempel på hur spelarna kan övervärdera ”sista-stund-information”. Trots att Juliano var nära nog lika överlägsen motståndarna som Månprinsen var på kallblodssidan, var han när loppet gick inte ens favorit på V86-spelet! Man hade tagit till sig att hästen skulle gå med skor… Kommentarer egentligen överflödiga. Visst kan sådan info ha bäring i lopp där hästarna är jämngoda, men när det är klassblandning så är det ju det som avgör vinstchansen i första hand.

Omsättningen plussade hela 17%! Onsdagstävlingarna har ökat enormt sedan man återinförde TV-sändningarna. V75-skutan har man också lyckats vända på, men där ligger ökningen kring 1%, upp mot 2% vissa veckor. I pengar räknat är det ungefär lika mycket, 1-2 miljoner kr per omgång.

Andelen V8-spel var hela 10% i onsdags. Det är rekord för en icke-jackpotomgång! Normalt ligger man kring 5%. Det var förstås en på förhand sällsynt enkel omgång, men det verkar också som V86-spelet fått en ökad andel storspelare. Dessa väljer i högre utsträckning V8, och i den lilla delen har omsättningsökningen på senare tid varit upp mot 25%.

Sommartravets V86:or har varit väldigt framgångsrika, och idag avslutas turnén med Visby. Det finns naturligtvis ingen anledning att tro på ett trendbrott nu, när man har hjälp av en jackpot. Så här ser siffrorna ut sedan V86 Express tog sommaruppehåll:

Vaggeryd      +21%
Åmål             +7%
Lindesberg    +9%
Tingsryd        +9%
Skellefteå      +17%

Så här skrev jag efter förra årets Visby-omgång: ”Alla vinnare tidigare år på Visby hade varit rankade 1-5. I år blev det till slut en liten skräll, då en 7:e-rankad vann V86-4: Stoloppet med tillägg… Inget märkligt med det, och inget märkligt med raden heller. Tre streckfavoriter vann, däribland omgångens största, Stay the Night, som alla spikade. Trots det ger 8 rätt 1.4 miljoner och det är stora pengar i alla tre vinstgrupperna”. Typiskt V86!

Visby har bara haft riksspel tre gånger tidigare, 2011 V64 och de två senaste åren V86.
2012 vann en 5:e-rankad medan alla övriga vinnare rankades 1-3. Samma visa 2011 då spelformen var V64 men ifjol blev det alltså en skräll, sjundehandare, i stoloppet. Underlaget är inte bästa, men 21 av 22 vinnare har alltså rankats 1-5.

Förra året vanns bara ett lopp bakifrån. Det var ett 3 km-lopp utskrivet till förmån för tilläggshästarna, och då vann omgångens största favorit lätt. Övriga sju vinnare återfanns i främre träffen, varav tre i ledningen.

Den här gången finns inget motsvarande långlopp på kupongen, och då är det sannolika att man återfinner samtliga vinnare i den främre träffen, alltså spets – dödens – rygg ledaren – andra ytter. Max en vinnare längre bak än så är mitt u-tips.

V86-1: Autostart, kort distans, låg klass
Det är kanske inte rätt att jämföra det här loppet med ett V75-lopp; klassen är lägre och loppet ojämnare än där. Hursomhelst har det bara hänt i 6 av 600 V75-lopp över 1640a, att hästen med bricka 12 spelats till favorit. Under Solvallas V86-tävlingar har det inte hänt någon enda gång efter 500 lopp!

Tre av de där sex V75-favoriterna lyckades infria. För ickefavoriter är underlaget stort och bra. Där finner man ett indextal om 0.87 för 12:e-spåret. Det kan jämföras med spår 3 som noterar 0.86 och det allra sämsta spåret, 9, som stannar vid 0.58. 3 och 9 anses av spelarna vara bra spår, så de spelas hårt och återbäringen på vinnarspelet är i botten (ca 40% av insatserna kommer i retur). Spår 12 skyr man dock, oddsen blir höga vid segrarna, och i längden går man jämnt upp om man spelar ”tolvan” i kortloppen.

Omgångens tredje största favorit infriar till 43%, precis som den näst största. Här beror chansen så mycket på kuskens taktik: Han måste i princip genast köra sig till dödens om det ska gå. Bakifrån vinns inga lopp på Visby (se ingressen).

 

 

V86-2: Ett tillägg, stolopp, medeldistans
Här kom omgångens skräll ifjol. Tacksamt, för som statistikspelare garderar man ”alltid” upp sådana här lopp. Hittills i år har man dock fått dåligt betalt, i alla fall på V75 där det efter tolv lopp ännu inte blivit någon riktig skräll.

Men kanske kan det bli som i lördags i femåringsloppet, att hästen med bricka åtta når en position på rygg ledaren eller tredje inner, och sen har flyt med lucka på upploppet. Här är 8 Simb Rhonda (0%!) ett av många skrällbud. 7.2% av loppen vinns från rygg ledaren, något mer under rådande omständigheter.

V86-3: Klass II, autostart, medeldistans
Andra raka ”V75-loppet”. Dessa har lite högre prispengar än övriga lopp, kanske därför de lockat fler och jämnare hästar. Det förefaller som att de bästa skrällchanserna i omgången finns i just dessa lopp. Någonstans brukar det skrälla, nyckeln till att bli miljonär på V86 ligger i att gissa just var det sker och så helgardera det loppet. Sedan vinns resten av tre-fyra favoriter och ett par andra-tredjehandare och utdelningen rasslar lätt upp i sjusiffrigt.

Liksom i V86-1 finns här en spår 12-favorit. Dessa är lite vanligare i medeldistanslopp. Från V75 kan man se att sådana dykt upp i 30 av 1500 lopp. Indextalet för spåret ligger på 0.9 för såväl favoriter som ickefavoriter. Det försämrar alltså chansen bara en aning, inte jätte-mycket som många tror. Däremot kan det nog vara så att läget är speciellt missgynnsamt just på Visby. Det är vad alla säger i alla fall, och även det synintryck man får från loppen därifrån. Det är hopplöst för de som hamnar bland de sista.

Liksom i V86-1 blir kuskens taktik avgörande. Chansen att vinna loppet ligger i att tidigt nå dödens. Thomas Uhrberg har favoritspelats tre gånger 2011-14, inget infriande.

V86-4: Ett tillägg, 3-åriga i låg klass
Statistiken är tydlig för tilläggslopp i den här mycket låga klassen: Tilläggshästarna vinner varenda gång – utom när spetshästen håller undan. Det senare inträffar i 36% av loppen. Till 3% är det hästar från tilläggsvolten som hittat till ledningen, övriga 33% någon på start.

Kontentan är hursomhelst att man bara ska strecka en på start: Spetshästen. Vinner inte den, så blir det någon på tilläggsvolten. Det är också så som Spelarna spelat den här gången: 1, 10, 12, 15 är de mest spelade. Statistiken talar om att det finns en icke försumbar skrällrisk här. Men skrällhästarna är då lättidentifierade: 11 eller 13 från tillägg, eller spetshästen på start (om denna inte är favoriten 1).

 

 

V86-5: Autostart, medeldistans, låg klass
Något av omgångens nyckellopp. 7 Cadabra Transs R är oerhört hårt spelad, och seger för denna favorit kan bli för mycket även för V86-spelet. Då finns risk för en utdelning i nivå med förra veckans. Men vid fall kan det bli sådär riktigt bra, som det oftast blir!

Omgångens näst största vinner till 43% inom V86-spelet. Spår 7 bakom bilen visar negativt favoritinfriandeindex, det reducerar alltså möjligheten till infriande. Favoriten ska ha bästa chansen i loppet och en chans kring 4/10. Lite överspelad med andra ord, så vi garderar och håller tummarna för fall. Det finns säkrare favoriter i V86-6 och V86-8.

V86-6: Ett tillägg, stayerdistans
På Solvalla har de här loppen en intressant resultatprofil. Favoriterna vinner bara i 10% av loppen, och det är bara de allra starkaste favoriterna som vinner. Extremfavoriterna vinner till 43%, medan noteringen ligger på 0% för svaga och normalstarka favoriter. Det högsta vinnarodds en segrande favorit gett är 1.75.

Här blir 7 Askö Q omgångens största favorit, och sådana brukar ju infria på V86. Så har skett 9 av de 10 senaste gångerna, och 13/15 sedan april. Det är lite högre favoritfrekvens så här på sommaren.

I kraft av favoritskapet lär man kunna köra sig till ledningen, en position som alltid är betydelsefull, men extra mycket i långa lopp och extra mycket på Visby. Favoriten är en stark tipsetta med chans ungefär i nivå med sin spelprocent.

V86-7: Autostart, medeldistans, hög klass
Tre av de mest inflytelserika tipparna – Expressen, Aftonbladet och Travronden – har alla hittat omgångens spik här. Det udda är, att man tror hårt på helt olika hästar. I tur och ordning är det 1 Deuxieme Picsous, 2 David Sisu och 5 Kash’s Cantab som gäller.

Spelarna har fattat tycke för den sistnämnde. Det gjorde jag med i april, då han först var tvåa i olympiatravsuttagningen, slagen av Solvato men före Formula One. Sedan måste han ha gjort sitt livs lopp i finalen som trea, Solvato var för bra igen, men före stora delar av europaeliten. Om den formen är intakt ska han inte kunna förlora ett sådant här lopp. Dock sätter jag ett frågetecken kring stallformen.

Löpningsförloppet avgör nog. Även i lopp med så här få startande har det visat sig att spår och positioner är av stor vikt. 1 Deuxieme Picsous vann och utklassade favoriten då de möttes i just det här loppet för två år sedan – men då hade han perfekta spår 5. Från Solvallas V86:or vet man, att femtespåret är bäst i åttahästarsloppen med indextal 1.7. Innerspåret visar 0.6 – det nästan halverar chansen alltså. Och det reducerar med nära 2/3, jämfört med det perfekta femtespår han hade förra gången.
V86-8: Autostart, kort distans, mellanklass
Då bästa hästen lottas till bästa spåret, då har man ofta en spik och alltid en tipsetta. Här har just detta inträffat. Överlägsna 5 Beebop Laday blixtrar till ledningen och håller enkelt undan över sin favoritdistans på spetsbanan Visby. Omgångens med marginal största segerchans och bästa spik.

Den avslutande spiken gör dagens omgång till en normal V75:a, men med jackpot och 25 öres radpris. I de första sju loppen ska man då kunna kräva 2-3A (favoritspelade hästar) och 1-2C, enligt ingressen. Exakt 1C är det mer sannolika utfallet, för den som vill spara på insatspengarna. Än mer sparar man om man spikar ”dagens största” i sjätte, och man reducerar inte vinstchansen så mycket.

Ifjol gav den här omgången 1.4 miljoner efter en liten skräll i stoloppet (denna gång V86-2). Trots att omgångens jättefavorit vann – och då var det inte jackpot! Det finns grym potential i det här spelet, även om man spelar så extremt favoritbetonat som jag beskrivit. Lycka till med spelbesluten!

 

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mästerlig insats av Archangel Am
Nästa nyhet
Mästerlig insats av Archangel Am

Mästerlig insats av Archangel Am

Kan Lutfi Kolgjini har en ny Derbyvinnare? Hans Archangel Am stod för en topprestation då han segrade i Eskilstunas Fyraåringstest på tisdagskvällen.

Lutfi Kolgjini har bärgat segern i Svenskt Travderby 2010 med Joke Face och i fjol med Mosaique Face. I Eskilstunas Fyraåringstest på Sundbyholm på tisdagskvällen presenterade han en ny het Derbykandidat.

Going Kronos-sonen Archangel Am stod för en riktigt bra insats då han trots en tung resa i högt tempo kunde öka på segerkontot med 300 000 kronor.

– Det var en helt osannolik prestation. Vi fick tredjespår i två svängar och fram utvändigt om ledaren i stenhårt tempo och ända stretar han på hela vägen in i mål. Det var en makalös prestation som man bara sett Mosaique Face göra innan. Han bara sträckte på sig, jag är full av beundran. Jag tror absolut att han kan vara i Derbyt och segerstrida, men det är en bit dit, sa Kolgjini i vinnarcirkeln.

Favoritspelad blev Fredrik Perssons Boys Going In som med Björn Goop i vagnen spetsade och öppnade första 500 efter 1.10 blankt. Varvet passerades efter 12, 6 och ledaren var riktigt laddad i täten.

Archangel Am, som från åttondespåret bakom bilen hamnat i tredjespår kom ner i dödens först efter drygt 700 meter. Men det skulle inte bekomma jättetalangen som började komma allt närmare ledaren när fältet styrde in i sista sväng.

In mot upploppet fick Boys Going In ge slaget vika, Archangel Am tog över men utmanades nu av Screen Height som kommit loss från vinnarhålet. Men Archangel Am sträckte på sig, svarade ut uppvaktningen och höll undan på riktigt klassigt vis.

Segertiden noterades till 1.12,9a över Derbydistansen 2640 meter.

Tredjepriset gick till Västerbo Loveboat som kom loss sent och sköt till vasst sista biten, inte långt från tätuon.

Charrua Forlan tog sig förbi Boys Going In sista biten i kampen om fjärdepriset.

Betrodde tysken Tiger Woods As började som femma i andraspår, avancerade via tredjespår 1200 meter kvar, blev kvar där och föll tillbaka i sista sväng och inkom som oplacerad.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Här är startlistan till Hugo Åbergs

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson