Untersteiner, Untersteiner. En oförglömlig söndag för Peter Untersteiner slutade med stor seger för Neona Princess i Stochampionatet med sonen Johan i sulkyn.

Söndagen den 20 juli är säkert ett datum som familjen Untersteiner sent ska glömma. Efter att Peter Untersteiner vunnit i stort sett ”allt” under dagen på Axevalla kröntes det hela med en fullträff även i helgens clou Stochampionatet.

Far och son efter triumf. Foto: Martin Langels, ALN

Peter hade tre hästar till start i finalen, två av dem galopperade men den tredje försvarade stalläran i denna årets största uppgift för de fyraåriga stona.

Johan Untersteiner fick förtroendet bakom Neona Princess och han skötte sina kort perfekt bakom den fina Gigant Neo-dottern. Efter fjärdeplatser i såväl Oaks, Breeders Crown och Drottning Silvias Pokal kom här den stora segern för hästen. Det blev ledningen från start till mål.

– Det går bra nu. Jag visste att jag var tvungen att chansa från start och det gällde verkligen att få en katapultstart. När vi väl satt i ledningen kändes det väldigt bra. Hon kändes stark hela vägen och jag förstod att vi skulle ha en pollett kvar till slut. Och den kom när jag ryckte tussarna en bit in på upploppet och det behövdes för Backfire kom väldigt fort till slut, sa Johan Untersteiner i segerintervjun och fortsatte:

– Det här är den största segern som jag tagit, jag har aldrig vunnit ett lopp med en miljon i förstapris förut. Men det är pappa som gjort allt jobbet, jag har bara stått för det sista finliret i loppet, det kändes väldigt stort det här.

Många glada miner i vinnarcirkeln Foto: Martin Langels, ALN

Neona Princess vann alltså loppet redan i starten. Johan Untersteiner laddade för fullt då bilen släppte fältet och kom förbi favoriten D’One från början och gled till ledningen. De första 500 meterna avverkades efter 11,8 men när tusenmeterspålen passerades visade klockorna på inte snabbare än 15,6. Ledaren hade fått dämpa kraftigt en bit vilket blev avgörande för loppet.

Peter Ingves var den som anade faran och avancerade fram Untersteiner-tränade For Approval mot dödens efter 900 men hästen föll över i galopp kort senare. Därmed fick Lotuscherie åter finna sig i den otacksamma positionen.

Det dock bara en bit. Snart kom Jörgen Sjunnesson fram med Fly The World och avlöste utvändigt om ledaren. Men Neona Princess hade gott om krafter kvar och började driva upp farten igen då fältet gick in över sista bortre långsidan.

600 kvar föll även Fly The World över i galoppsynden och försvann ur loppet. Örjan Kihlström letade ut D’One i andraspår, bakom Lotuscherie, men förblev fastlåst.

Untersteiner och Takter tackar för god match. Foto: Martin Langels, ALN

I stället var det Drottningpokalsvinnaren Backfire som var den som skulle bjuda ledarinnan på en dans. Johnny Takter sände iväg stoet via fjärdespår ur sista sväng. Johan Untersteiner, medveten om Axevallas långa upplopp, jagade på sin styrning för att begära de sista krafterna in i mål.

Och det lyckades. Backfire avslutade frenetiskt men dubbelmiljonärskan kunde aldrig komma i farlig närhet av Neona Princess som höll farten fint sista biten och vann säkert. Formkusken Johan Untersteiner kastade körspöet i spontan segergest efter målgång. Förstapriset på en miljon kronor bärgades på segertiden 1.13,7a över 2640 meter.

Tomas Malmqvist hade som tränare en stor dag i skuggan av vinnaren. Backfire var toppfin som tvåa och längst ut i banan spurtade Donna di Quattro strålande för Björn Goop och knep tredjepriset.

D’One fick fritt över upploppet på innerspår och avslutade bra till fjärdeplatsen.

Vinnartränaren Peter Untersteiner hade en superdag på Axevalla. Han tog sex segrar under dagen, varav fem inom V75-spelet. Men hans egen uppsittning i Stochampionatet Nissan Broline hade ingen bra dag, galopperade tidigt i loppet och upprepade det i sista kurvan.

Segerdefilering inför den stora publiken. Foto: Martin Langels, ALN

– Nissan Broline kändes tyvärr inte lika bra för dagen, hon brukar inte galoppera och det var något som störde henne. Men jag har sagt att mina hästar varit jämngoda och Neona Princess kämpar alltid och gör sitt bästa när det verkligen gäller. Jag vill också rikta ett stort beröm till hennes skötare Erik Höglund, den här hästen är ett riktigt psykfall men hans lugn har hjälpt henne väldigt mycket, sa dagens stora segerherre Peter Untersteiner.

Västerbomagnifique höll fint efter att ha provat i spåren sista halvvarvet och slutade femma. Lotuscherie knep sista pengaplaceringen och var sexa i mål.

Rätt V75-rad:

2 Eketorpets Tess – Peter Untersteiner 4,21
4 Rigatoni – Örjan Kihlström 9,34
3 Perfect Cash – Peter Untersteiner 1,91
2 Digital Frame – Per Lennartsson 2,23
4 Snabba Cash – Peter Untersteiner 6,35
2 M.T. Harmony – Peter Untersteiner 3,72
4 Neona Princess – Johan Untersteiner 6,29

7 rätt: 3083 kr (2942 system)
6 rätt: 55 kr
5 rätt: jackpot

Omsättning: 31 339 514 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Reven d’Amour slog till i Mikkeli

Reven d’Amour slog till i Mikkeli

Reven d’Amour verkar vara i sitt livs form. Nioåringen speedade enkelt hem segern i finska storloppet S:t Michel-Ajo i Mikkeli.

Joke Face lämnade tidigare i veckan återbud till S:t Michel-Ajo på en vindsnabba banan i finska Mikkeli. Storloppet slutade ändå med en svensk seger. Fredrik B Larssons nioårige kämpe Reven d’Amour visade glimrande form.

Det blev som brukligt ordentlig fart på loppet som hade sju deltagare. Jorma Kontio satt upp bakom Monster Drive som utnyttjade innerspåret till att ta hand om ledningen.

Hemmahästen Surprise Lord fick dödens och bjöd Reven d’Amour en fin resa i sin rygg. Mika Forss skötte tömmarna bakom svenskhästen. I rygg på ledaren hade Markku Nieminen placerat Super Frido som nyligen chockvann Suur-Hollola.

In i sista sväng började dödenstravande Surprise Lord få kontroll om ledande Monster Drive som hissade nödflagg men bakom fick nu Reven d’Amour också full marschorder via tredjespår.

In på upploppet stretade Surprise Lord emot allt vad han förmådde men Reven d’Amours slutspeed var mäktig och Revenue-hingsten kopplade enkelt greppet med 100 meter kvar. Mika Forss syntes glad som en speleman när han i god tid före mål signalerade segern genom ett uppsträckt körspö. Det här var kuskens första seger i loppet.

Reven d’Amour skar mållinjen på snabba 1.10,3a över den engelska milen. Segern var värd 70 000 euro. Det här var hästens tredje seger i åttonde starten för året.

Surprise Lord stor i nederlaget som tvåa. Super Frido höll farten bra till tredjepriset.

Galopp i starten blev det för betrodde  italienskan Prussia. Samma öde till mötes gick She Loves You F.I. i sista kurvan, då placerad som tredje häst i andraspår.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Quarlos skrällde i superstayern
Nästa nyhet
Quarlos skrällde i superstayern

Quarlos skrällde i superstayern

Det blev en skrällseger då ultralånga Prix de Buenos-Aires avgjordes på Enghien. Mathieu Mottier lotsade in Quarlos till en till slut smått överlägsen vinst.

Hela 4150 meter som grunddistans runt Enghiens oval var distansen i Grupp 2-loppet Prix de Buenos-Aires som avgjordes under lördageftermiddagen.

En överraskande seger tog här tioårige Quarlos. Hästen hade för körande Mathieu Mottier den bästa avslutningen till slut.

Quarlos, tränad av Michel Dabouis, inledde med 25 meters tillägg en bit bak i kön. I täten travade favoriten Swedishman. Men denne kunde föga försvara sig när Quarlos avlossade spurten över det långa upploppet. Segern blev till slut mycket övertygande.

Förstapriset på 54 000 euro bärgades genom sluttiden 1.14,9 över 4175 meter.

Amour d’Occagnes grejade andrapriset före Shadow d’Odyssée och Swedishman. Global Manhattan, körd av Roberto Andreghetti blev kvar med krafter efter att ha travat i rygg på Swedishman och slutade femma.

Du kan se loppets avslutning här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Säkra segrar för Nuncio och Trixton
Nästa nyhet
Säkra segrar för Nuncio och Trixton

Säkra segrar för Nuncio och Trixton

Med två veckor kvar till Hambletonian genrepade Jimmy Takters båda ”utmanare” Nuncio och Trixton med segrar på Meadowlands.

Om två veckor, den 2 augusti, avgörs Hambletonian Stakes på Meadowlands. Jimmy Takter sitter på alla de tre hetaste kandidaterna på förhand.

Under lördagskvällen var både Nuncio och Trixton ute och slipade formen i varsin avdelning av W.N. Reynolds Memorial (32 207 $)på samma bana. Båda tog vattentäta segrar.

”Tarzan”-ägde Nuncio var först ut och spetsade för John Campbell, släppte sedan, för att återta kommandot över sista bortre långsidan. Nuncio höll sedan odriven säkert undan för Resolve över upploppet. Segertiden blev till snabba 1.09,5a över engelska milen.

Stallkompisen Trixton ville sedan inte vara sämre utan vann överlägset med Takter själv i jollen. Efter att ha inlett som trea på innerspår gick han ut och övertog efter knappt halva distansen. Trixton stack sedan undan med lätthet till slut och klockades han till samma vinnartid: 1.09,5a.

Hambo-favoriten Father Patrick saknades dock på Meadowlands denna lördag. Han kommer i stället att slipa formen genom ett kvallopp på samma bana kommande lördag.

Du kan se Nuncios lopp här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nytt NM-guld för Tekno Odin
Nästa nyhet
Nytt NM-guld för Tekno Odin

Nytt NM-guld för Tekno Odin

Efter en maffig slutstrid mot Gylden Balder fixade Tekno Odin segern i Norskt Mästerskap för andra året i följd.

Norskt Mästerskap för kallbloden var höjdpunkten vid tävlingarna på Sörlandet travbana under lördagen. Den regerande mästaren Tekno Odin försvarade sitt NM-tecken.

Det dock inte utan att kämpa rejält för segern. Öystein Tjomsland fick en dålig start med favoriten men avancerade framåt i spåren efter 800 meter och övertog täten från värsta konkurrenten Gylden Balder.

En bit in på upploppet kom så Gylden Balder loss från vinnarhålet och de båda sexåringarna utkämpade en häftig batalj hela vägen hem. Men Tekno Odin höll sin motståndare stången och fixade segern och kan fortsatt skriva norsk mästare på visitkortet.

Båda hästarna klockades till 1.23,3a över 2609 meter med bilstart. Förstapriset var en kvarts miljon norska kronor. Särpefanten (23,5) tog bronspengen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lannem Silje tog 20:e raka - till Derbyt

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson