På lördag kväll står Sebastian K. inför sin hittills största uppgift i Nordamerika. Succésvensken är stor förhandsfavorit i Maple Leaf Trot.

Maple Leaf Trot är Kanadas förnämsta lopp och har avgjorts sedan 1950. När årets upplaga körs natten till söndag, svensk tid, på Mohawk Racetrack, en bit utanför Toronto är den samlade prissumman 603 000 kanadensiska dollar. Det motsvarar ett förstapris på cirka 1,8 miljoner kronor.

Efter sin minst sagt succéartade säsong med fem raka segrar är världsrekordshållaren Sebastian K. stor favorit till segern.

I förhandsoddsen ger Sebastian K 1,40 som segrare. Andrahandsfavoriten och titelförsvararen Market Share betalar 6 gånger pengarna.

Så här ser statlistan ut komplett med kuskar:

1 Sebastian K. – Åke Svanstedt
2 Market Share – Tim Tetrick
3 Intimidate – Sylvain Filon
4 Archangel – Jody Jamieson
5 Wishing Stone – Randy Waples
6 Mister Herbie – Steve Condren
7 Creatine – Mike Lachance
8 Undercover Strike – Doug McNair
9 Flanagan Memory – Chris Christoforou
10 Modern Family – Ron Pierce

Senaste vinnarna:

2013: Market Share – Tim Tetrick 1.09,1
2012: Mister Herbie – Jody Jamieson 1.08,9
2011: San Pail – Randy Waples 1.09,1
2010: San Pail – Randy Waples 1.09,3
2009: San Pail – Randy Waples 1.09,7

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Takter förhörs av Meadowlands domare

Takter förhörs av Meadowlands domare

Jimmy Takter kommer höras av Meadowlands domare efter en uppmärksammad situation i storloppet Delvin Miller Memorial i lördags.

På fredag har Jimmy Takter kallats till ett möte med Meadowlands måldomare. Det sedan svensken fått utstå kritik efter sin styrning i Delvin Miller Memorial på banan i lördags, skriver harnesslink.com.

Takter hade tre hästar med i det aktuella loppet. Själv var han kusk på 102-oddsaren Scream And Shout. Favoritspelad i loppet var Designed To Be, körd av Brian Sears.

Designed To Be hamnad som tredje häst på innerspår medan Takter och Scream And Shout blev kvar som första häst i andraspår, dödens med andra ord. Takter valde att bli kvar i den positionen resten av loppet, vilket på så vis låste Designed To Be att komma ut.

Samtidigt travade Takters andra häst Shake It Cerry, körd av Ron Pierce, i ledningen och kunde sedermera enkelt vinna loppet från den positionen.

Scream And Shout tröttnade så småningom från sin position som första häst i andraspår och Designed To Be fick slutligen fritt in över upploppet. Men hennes avslutning räckte endast till tredjepriset. Knappt före Takters tredje häst Lifetime Pursuit.

Takters, med amerikanska ögon sett, märkliga styrning vilken hindrade loppets favorit, har nu alltså orsakat besk kritik på sociala medier, vilket föranlett Meadowlands att granska situationen.

Inga beslut kommer att tas förrän det att fredagens möte genomförts. Men Meadowlands Jeff Gural säger i ett pressmeddelande att banan överväger en regeländring som omöjlig gör att en tränare kör mot en häst som denne äger eller deläger.

Det skulle i så fall kunna äventyra Jimmy Takters tilltänkta styrning av Trixton i Hambletonian med anledning av att hans hustru Christina deläger Father Patrick.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Joke Face ställer in Mikkeli-resan
Nästa nyhet
Joke Face ställer in Mikkeli-resan

Joke Face ställer in Mikkeli-resan

Joke Face hade ett fint läge att hemföra segern i St: Michel-Ajo på söndag. Men så blir inte fallet. Hästen tvingas lämna återbud.

2010 års Derbyvinnare Joke Face gjorde för tre veckor sedan tävlingscomeback och vann då direkt i riktigt fin stil. På söndag var tanken att åttaåringen skulle starta i det finska storloppet S:t Michel-Ajo som en av favoriterna.

Tyvärr måste resan ställas in. Hästen har dragit på sig en infektion och måste lämna återbud.

– Veterinären tittade i halsen och det visade sig att Joke Face var slemmig där. Därför är det uteslutet att resa till Finland med honom, säger Lutfi Kolgjini på travjournalisten Lennart Perssons blogg.

Därmed står både Joke Face och Raja Mirchi på sjuklistan hos stall Kolgjini. Raja Mirchi har sedan tidigare fått avböja inbjudan till Hugo Åbergs då han skadat sig i hagen och står med en svullen kota. Risk finns att hela sommarsäsongen måste ställas in, uppger Sydsvenskan.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Onsdag: V86-tips till Skellefteå
Nästa nyhet
Onsdag: V86-tips till Skellefteå

Onsdag: V86-tips till Skellefteå

Omgången:
V86-cirkusen har kommit till Norrland och Skellefteå den här onsdagen, och på förhand en hel ok omgång. Det finns några starka favoriter i omgången, men också speldrag som är konstigt bortglömda och då det inte behövs mer än ett par smällar på V86 för att utdelningen ska sticka iväg kan det bli bra till slut ändå.

Det hänger lite regn i luften över Skellefteå just nu, men det ska enligt SMHI ordna upp sig till kvällen och vi räknar med lätt och fin bana. Värt att ta med sig från Skellefteå är att banan har open stretch, det vill säga ett extra spår invändigt på upploppet.

Bästa spiken:
4 Månprinsen A.M. (V86-1)

Kompletterande spiken:
3 Birmingham (V86-7)

En av två:
7 Top of the World (V86-4)

1 Mellby Vargtass (V86-5)

Bästa speldragen:
5 Rarotonga (V86-2)
4 Beautyson (V86-6)
6 Ivory Easy (V86-8)

V86-förslag:
V86-1: 4 Månprinsen A.M. (3-2)
V86-2: 3,5,9,10,11 (2-6)
V86-3: 1,2,9,11,12 (8-7)
V86-4: A: 7 Top of the World B: 9,14 (11-12)
V86-5: A: 1 Mellby Vargtass B: 8,12 (7-10)
V86-6: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 (11-4)
V86-7: 3 Birmingham (9-8 )
V86-8: 3,4,6,8,10,11,12 (1-2)
1 x 5 x 5 x 1 x 3 x 12 x 1 x 7 = 1575 kronor.
1 x 5 x 5 x 3 x 1 x 12 x 1 x 7 = 1575 kronor.

Totalt: 3150 kronor. (Chans till två rätta om bägge utgångarna vinner)
(Enbart spel för 8 rätt)

Dubbeltipset:

Spelförslag:
DD-1: 3 Birmingham
DD-2: 3,4,6
3 rader x 300 kronor.

Analys Skellefteå V86-1:

Ranking: A: 4. B: 3-2. C: 5-8-6-1-7.

Spetsanalysen:
2 Myllarfaks kan öppna bra från start och är spetsfavorit, inledningsvis i loppet. Gunnar Melander ska i dag prova att vara med bättre från start med jättefavoriten 4 Månprinsen A.M., och denne bör i ett tidigt skede av loppet få överta taktpinnen.

Loppanalysen:
Gunnar Melanders stjärna 4 Månprinsen A.M. står i en klass för sig i V86-inledningen och det är inget snack om att kallblodsstjärnan ska vinna det här loppet, senast var han ruskigt läcker vid seger då han avslutade 1.18 (!) sista 500 och han besitter sådan fart som konkurrenterna i loppet inte kan stava till. Gunnar Melander meddelar att han ska prova att vara med lite bättre från start med Månprinsen A.M. den här gången inför heatloppet på Romme, han bör således i tidigt skede överta taktpinnen här och sedan slåss konkurrenterna om andraplatsen.

Han blir omgångens största favorit, men det går inte att spekulera i förlust och han är normalt helt överlägsen här. Omgångens bästa spik.

Analys Skellefteå V86-2:

Ranking: A: 11-5. B: 10-9-3. C: 2-6-7-8-4-1.

Spetsanalysen:
1 Nero Doc är nog kvick nog för att hålla ut konkurrenterna från sitt innerspår, men jag tror inte att Toni Granath vill köra i den positionen. 3 Garant Sund är också den kvick, och då Sören Lennartson meddelar att han ska prova rejält från start tror jag denne i tidigt skede av loppet får överta.

Loppanalysen:
Per Linderoth blir favorit tillsammans med 11 Dollar Boko och det tycker jag är motiverat, trots att han står med 20 meter tillägg. Han ställs mot enklare konkurrens än vad han är vad vid, och han är dessutom riktigt på gång med två lopp i kroppen efter uppehåll. Näst senast gick han starkt som tvåa från tredje par utvändigt via 1.13 sista rundan, och senast avslutade han återigen positivt till slut i ett bra lopp. Stämmer det någorlunda för honom under vägen blir han inte lätt att stå emot.

Jag väljer dock att dubbla A-gruppen med 5 Rarotonga, då jag tycker att denne är på tok för tappad på förhand. Hon är underskattad den här, och kan Peter Eriksson bara få iväg henne någorlunda vettigt från femtespår i volt ska det bli intressant att se henne. Hon såg fin ut som fastlåst med krafter kvar senast och jag vill verkligen varna för henne här, till låga procent.

10 Höwings Star tycker jag har tuffat till sig på slutet och utvecklats positivt, han gör det bra varje gång och vann säkert trots galopp senast. Han är långt fram igen.

9 Västerbo Shirley vill jag plocka med på lappen som helt ospelad, det är ett långskott men de låga spelprocenten är lockande. Jag tyckte hon var positiv senast som trea, och i dag ska hon dessutom testas med norskt huvudlag för första gången. Christian Månsson låter också påtagligt nöjd med henne. Se upp.

Jag var ett tag inne på att lämna 3 Garant Sund utanför systemet, jag tycker han uppträder nervöst och orutinerat. Han streckas dock på sin grundkapacitet och på spets, samt att Sören Lennartson ska testa honom med norskt huvudlag samt rycktussar för första gången, och dessutom ska han tävla barfota bak i dag. Får Sören honom på rätt tankar finns i varje fall kunnandet där för att spåra hela vägen.

6 Walk Away trodde jag skulle bli bra, men hon har varit en besvikelse hittills och riskerar dessutom att hamna på vingel härifrån. 2 Victory Brodde är ganska grundkapabel, men var tveksam senast och måste visa bättring. Den här duon hamnar utanför kupongen.

Analys Skellefteå V86-3:

Ranking: A: 2-1. B: 12-9-11. C: 8-7-4-3-13-14-5-6-10.

Spetsanalysen:
1 Guli Viktor kan öppna raskt och missar normalt inte ledningen med dessa förutsättningar.

Loppanalysen:
1 Guli Viktor blir tillsammans med Petter Lundberg favorit i loppet, trots att han i dag ställs mot tuffare motstånd än vad som varit fallet hittills. Han har dock varit totalt överlägsen vid segrarna på slutet och har också sätt väldigt fin ut, och jag tror också att han är mogen att sänka sitt rekord rejält. Trots några tuffa motståndare på tillägg, leder han det här loppet länge och han är given.

Jag dubblar dock A-gruppen samt ger tipset till 2 Tangen Haap, det här kallblodet har jag nämligen verkligen gillat intrycket på hittills och stämmer det bara till någorlunda för honom under vägen har jag bra känsla för att han blir tuff att stå emot. Senast var han med i ett ganska tufft lopp, intrycket på honom över mål med gott om krafter kvar var också vasst och jag håller den här högt. Tränare Björn Karlsson meddelar att det är bästa kallblodet i stallet, och han blir intressant här. Han kan inte vara med och utmana från start, men han är stark till slut.

På tillägg står det dock en trio som kan bli tuffa att stå emot, och även om jag tippar startvolten väljer jag att även plocka med dessa tre. 12 Vardofjäll Åsnar är stark och rejäl och tål att göra en hel del av jobbet själv i loppet, dessutom ser jag det som ett plus att Jan Ove Olsen hoppar upp i vagnen i kväll. 9 Järvsö Rasmus kom aldrig till senast, men gick klart godkänt i skymundan och gången innan det var han vass via 26,5 från tät vid enkel seger. 11 Bodbäcksbjörn har fått ett par lopp i kroppen efter uppehåll och bör således närma sig toppformen, och han kan hamna bra på det direkt här med springspår på tillägg då han kan öppna snabbt från start och han gör inte bort sig.

Dessa fem tycker jag höjer sig över de övriga i loppet, och jag skulle bli överraskad om jag spricker här.

Analys Skellefteå V86-4:

Ranking: A: 7. B: 9-14. C: 11-12-15-13-10-3-4-1-5-6-2-8.

Spetsanalysen:
3 Vanilla Streamline och 6 Valnes Felix om ledningen inledningsvis, men bägge lär släppa ifrån sig kommandot när Jan Norberg i tidigt skede av loppet ställer frågan med jättefavoriten 7 Top of the World. Top of the World har visat att han kan öppna bra från start, och Jan Norberg är dessutom vass från springspår.

Loppanalysen:
Jättefavoriten 7 Top of the World ska från sitt utgångsläge med springspår ses med bra chans på tidig ledning, han har i inledningen av sin karriär visat att han kan öppna bra från spår två och tre i volt och jag kan därför inte tänka mig att springspår ställer till med några problem för honom. Då det är en bra rygg att ha för konkurrenterna på startvolten, skulle något annat än tidig ledning överraska mig.

Top of the World har inlett karriären lovande och imponerat stort på mig och jag tycker det är en undantagshäst, och normalt blir han väldigt tuff att plocka ned här. I debuten näst senast vann han lekande lätt, och lika överlägsen och fin var han senast. Jag väljer att spela utgång med honom för jag har svårt att se honom förlora loppet med tanke på insatserna hittills, men jag vill ändå sitta med gardering på en lapp. Efter segerloppet senast är han behandlad och har stått över jobb, och även om Sören Lennartson meddelar att han är väl förberedd till detta, kan det fattas lite sista biten och han blir trots allt jättefavorit.

På den garderade lappen streckar jag Robert Berghs 9 Sebastian Sund och 14 U.Bergs Oppzi för sviker jättefavoriten bör det stå mellan dessa två. Sebastian Sund inledde karriären lovande, men har inte riktigt fått utdelning på slutet. Han har dock varit ute i tuffa sällskap, och kan bättre. U.Bergs Oppzi imponerade så smått på mig vid seger senast, och det såg dessutom ut att finnas krafter kvar i mål.

Analys Skellefteå V86-5:

Ranking: A: 1. B: 12-8. C: 7-10-6-9-14-11-4-13-3-2-6.

Spetsanalysen:
1 Mellby Vargtass kan öppna bra från start, han utmanas av springspårets 6 Bellman Rapida men jag tror Bo Eklöf får bra snurr på Mellby Vargtass och att ekipaget håller ut konkurrenterna.

Loppanalysen:
Det norska hoppet i årets Elitlopp, 12 Juliano Rags, är givetvis bästa hästen i det här sällskapet och skulle det stämma någorlunda för honom under vägen är det givetvis bra chans att han kliver runt det här gänget. Han har varit ute i betydligt tuffare sammanhang på slutet, och mött hästar som Panne de Moteur och Raja Mirchi i försöket till Elitloppet, (där han faktiskt gick bra i skymundan) samt Universe de Pan och gänget senast på Bjerke i Norge. Konkurrensen är klenare den här gången, helt klart.

Juliano Rags står dock med dubbla tillägg och många hästar att runda, dessutom är inte det här det viktigaste loppet i hans karriär och han kommer tävla med skor runt om i dag. Jag tycker inte att han varit lika bra med skor som utan, och då Noralf Braekken dessutom meddelar att han kommer köra passivt så behövs det inte mycket strul under vägen för att det ska bli för långt fram. Streckas som favorit endast på den garderade lappen.

Jag väljer att spela utgång med min spetsfavorit 1 Mellby Vargtass, jag tror körsven Bo Eklöf håller ut konkurrenterna från start med Markus Pihlströms travare och väl i ledningen bör ekipaget få sitta och bestämma en bit. Mellby Vargtass har tidigare visat sig gå bra över längre distanser, och han kommer dessutom från ett stall i absolut toppform. Jag tror han blir svår att fånga in här.

Jag spikar Mellby Vargtass på en kupong, men garderar med Juliano Rags och 8 Bradley på den andra kupongen. Robert Berghs Bradley har lottats till chansartade förutsättningar här, men Bergh brukar lösa sådana här uppgifter och då Bradley har alldeles för lite pengar på sig i förhållande till kapacitet står han bra inne i loppet.

Analys Skellefteå V86-6:

Ranking: A: 4-11-7. B: 3-5-1-10-9-2-6-12-8. C: -.

Spetsanalysen:
Många startsnabba och en tuff inledning på loppet är att vänta, jag håller ändå 4 Beautyson som spetsfavorit i loppet. Henrik Svenssons fyraåring är rask bakom bilen, och då det är tal om barfotabalans i kväll tror jag han blir ännu kvickare från start.

Loppanalysen:
Ett väldigt öppet lopp, omgångens i särklass mest öppna, och då jag gillar att helgardera en avdelning på V86-spelet så väljer jag att strecka samtliga tolv ekipage i loppet. Jag tycker faktiskt inte att någon känns chanslös på förhand, och det låter dessutom påställt från flera håll så det kan bli körning här och det öppnar upp loppet ännu mer.

Tipset väljer jag att ge till min spetsfavorit 4 Beautyson, det finns en risk att det kommer kosta rejält från start och också att gå i ledningen i det här loppet, men på sin låga spelprocent tycker jag ändå att han är värd att ge tipset. Han är inte alls så tokig i grunden den här och är på väg mot formen, i kväll är Henrik Svensson dessutom inne på att rycka skorna på honom och skulle han få bestämma någorlunda mitt i loppet har jag god känsla för att han blir tuff att rå på.

11 Cinas Fire ska också rankas tidigt, det handlar om en formstark herre som jag tycker gått bra en längre tid och är det någon i loppet som kommer gynnas av tuff körning så är det han. Han är stark till slut.

7 Maldini Bob tycker jag är under positiv utveckling, lite vingelrisk i dag med spår långt ut bakom startbilens vingar men löser det sig och körsven Ulf Ohlsson kan ramla ned med honom i någorlunda vettig position duger han gott igen. Han har varit positiv i två raka segrar, och det faktum att Ulf Ohlsson hoppar upp bakom honom i kväll känns spännande.

3 Doc Neo är osäker och inget att lita på, men han var bra vid seger senast och har kunnandet i sig. 5 Paraty riskerar visserligen tung resa utvändigt om Beautyson i dag, men han har varit mycket rejäl i två raka segrar och nonchaleras inte. 1 Verbalisee missgynnas både av utgångsläget och aktuell distans, men har fått två lopp i kroppen efter uppehåll och bör närma sig formen. Duger om det löser sig.

Som sagt, vidöppet lopp.

Analys Skellefteå V86-7:

Ranking: A: 3. B: 9-8-10-6. C: 1-12-11-5-4-2-7.

Spetsanalysen:
Favoriten 3 Birmingham kan normalt öppna bra från start, och från vettigt utgångsläge i dag tror jag Robert Bergh i tidigt skede forcerar honom mot ledningen.

Loppanalysen:
3 Birmingham är en häst som jag alltid haft ett gott öga till, redan i tidigare regi gillade jag honom och trots att han agerat osäker och ojämnt sedan han kom till Robert Bergh väljer jag att ta ställning för honom och jag spikar på rubbet i kväll. Jag tycker inte att Birmingham är så osäker som resultatraden visar, och då rapporterna på honom från stallet är fortsatt positiva räknar jag med bra segerchans för honom i det här loppet. Han kan öppna snabbt från start och jag läser tidig ledning på honom, därifrån ska han normalt bli tuff att plocka ned.

Vid seger näst senast var Birmingham fin, och senast var han tufft betrodd i ett betydligt tuffare lopp än detta. Jag håller honom högt, och får han bara ordning på stilen har han en del att hämta framöver.

Petter Lundberg och 9 Pompano tycker jag ligger närmast till hands, han har hårdhet som räcker och står bra inne i klassen. Men han lär tvingas till grovjobbet här, och då ska han normalt inte rå på Birmingham. 8 Raz Mackenzie är en rejäl typ som hela tiden blir bättre och bättre, men även han lär få jobba en del för att komma till härifrån och då får han tufft att rå på min vinnare.

Analys Skellefteå V86-8:

Ranking: A: 6-3-4. B: 8-11-10-12. C: 1-2-13-14-15-7-9.

Spetsanalysen:
6 Ivory Easy kan öppna kvickt från start och får gälla som klar spetsfavorit från sitt springspår.

Loppanalysen:
6 Ivory Easy ska normalt inte missa ledningen från sitt springspår då hon kan öppna snabbt från start, och väl i ledningen tycker jag att hon känns intressant. Hon var klart bra vid seger från just tät senast via 14,5 sista rundan, och trots att det är tuffare emot den här gången vill jag varna för henne. Hon är konstigt tappad på förhand, och därför given att tippa. Se upp.

Dubblar också A-gruppen med Per Linderoths 3 Eileen Boko och 4 Malgomaj B., och jag tycker det är fördel startvolten i det här loppet. Eileen Boko ställs visserligen mot äldre och tuffare konkurrens den här gången, men jag tycker det handlar om en riktigt fin treåring och blir inte ett dugg överraskad om hon matchar även detta gäng. Malgomaj B. var strålande bra som trea på V75 näst senast och gick i mål med sparat senast och har toppform för dagen, trots det överraskande lite spelad den här gången. Kliver hon iväg från fjärdespår i volt kan det vara dags för seger nu. Passas.

Favoriten 8 Valnes Chilly kan öppna snabbt från start och normalt hittar Bergh ut med henne i andraspår i tidigt skede här, och hon har gjort det väldigt bra i de senaste starterna. Det handlar dock inte om någon stjärna i grunden, och hon kan få problem att plocka tillägg här.

11 Anastacia Trot tyckte jag såg fin ut i skymundan efter tidig galopp senast, i dag dessutom barfota runt om och hon är inte golvad. 10 Rydens Hope har spurtat bra i skymundan varje gång på slutet och är bättre än vad resultatraden ger sken av, och jag tycker hon gör det bra på svensk mark varje gång. 12 Eleanor Rigby vinner sällan, men har också haft en hel del otur en längre tid och snart kommer hon sitta där.

Sju streck i V86-avslutningen känns tryggt, där jag puffar lite extra för min trio på startvolten och jag spelar endast med dessa på Dubbeltipset.

Spelredaktör: Christoffer Wickman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Skellefteå
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Skellefteå

Statistikanalys: V86 Skellefteå

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Skelleftetravet.

Någon som fortfarande minns förra veckans V86:a? Här kommer i alla fall en påminnelse:

Omgångens största favorit infriade i första avdelningen och förvandlade i vanlig ordning V86-spelet till en V75:a med 25 öres radpris. Svårare än så ska man inte betrakta spelet.
– I andra avdelningen vann spikförslaget Red Rapide och i sjätte avdelningen vann spiken Royal Trophy. Den var nedstruken två hack i ett ”15-bakom-bilen”-lopp och var därmed än säkrare än då förhandsanalysen skrevs. I efterhand var det förstås dagens bästa spel, då han gav 7 gånger som vinnare!
– Mellan nämnda lopp vann ytterligare två favoriter och en tredjehandare.
– Det brukar dock skrälla i något lopp, och den här gången kom skrällarna i slutet.

Det finns alltså skäl att upprepa nedanstående rader, som jag nu haft med i analysen fem gånger i rad! Men varför inte, det slår ju in varenda gång och det blir höga utdelningar ändå:

Upplägget är givet:
– Kräv 3-4A (vinnande favoriter på V86-spelet)
– Kräv 1-2C (vinnare utanför topp-tre på ranken)

Den här gången stannade utdelningen vid 309 000 kr, då 2%-aren i sista rensade märkligt dåligt – den var streckad på 21% av de kvarvarande systemen. Kanske har spelarna börjat lyssna på det här? En kontrast mot veckan innan, då man belönades med 1.4 miljoner för en ännu enklare rad, då i och för sig med hjälp av jackpot. Hursomhelst: Spelstrategin kräver ett lågt radantal och går in varenda gång till varierande vinstnivåer.

Några saker att lägga på minnet inför nästa års Tingsryd-omgång: Fyra lopp vanns från dödens, två från ledningen och två bakifrån. De spår som vann i de vanliga tolvhästarsloppen var 2, 7, 7, 8, 12. Det verkar stämma som de säger, att spårlottningen har mindre betydelse på Tingsryd än på andra banor – det har vi sett i flera år nu. Och med få kurvor blir det mindre arbetsamt att gå i andraspår (dödens).

Omsättningen steg med hela 9% och man överträffade t o m siffrorna från 2012 års omgång. Travet är på rätt väg igen! Så här i efterhand kan man konstatera, att det var ett misstag att ta bort TV-sändningarna och det var rätt att återinföra dem. Tänk om någon kunnat gissa det på förhand..! Då hade vi sluppit allt tal om travet som krissport, sänkta prispengar i loppen, spektakulära politiska koalitioner i Almedalen, rubriker om ”havererad spelmarknad” etc.

V8-spelarna omsatte 0.8 miljoner och V86-spelarna 14.5 miljoner. Båda grupperna fick 4 vinnare. Detta innebär att återbäringen för V8-spelarna blev 370%, medan V86-spelarna fick nöja sig med 47% av sina pengar tillbaka.
Så här ser det ut varenda gång. De som har tillgång till ATG:s data kan se hur V8-spelarna spelar, kopiera dessa spel och vinna varje vecka. För oss andra vore det intressant att åtminstone få se separata procentfördelningar. De hästar som är mer spelade av V8-spelarna än av V86-kollektivet vinner till nära hundra procent! Naturligtvis finns det de, som har tillgång till denna information vilken man kan tjäna grova pengar på.

Årets medianutdelning ligger på 164 000 kr. Ifjol blev den 217 000. Detta kan jämföras med V75, där noteringen i år ligger på 71 000 kr och ifjol slutade vid 63 000 kr. Och då är V86-loppen så mycket enklare, och radpriset bara 25 öre…

Omsättningsutvecklingen på sommarbanornas V86-omgångar:
Vaggeryd      +21%
Åmål             +7%
Lindesberg    +9%
Tingsryd        +9%

Skellefteå har aldrig arrangerat V86. Man har precis blivit degraderad; tidigare har årets största tävlingsdag haft V75-status. Från 1997-2007 avgjordes 77 V75-lopp, och man kan utläsa att 38% (29 st) vanns från ledningen och 19% (15 st) vanns bakifrån.

2008 införde man open stretch. Sedan dess har bara 42 lopp hunnit avgöras, och nu finner man att 45% vunnits från spets och 17% bakifrån (19 respektive 7 st). Underlaget är i knappaste laget för en pålitlig jämförelse, men det är knappast förvånande om de som sitter längst bak missgynnas.

Inför omgången i augusti ifjol, skrevs det en del om Skellefteås open stretch-spår. Micke Nybrink tyckte att ”det invändiga innerspåret är mest en liten stig där man ska ha en liten, lättstyrd rackare för att hinna rassla förbi ute i blåbärsriset längst in” och Guiden Express fyllde på med ”Skellefteås travbana har ett open stretch-spår. Däremot är det inte helt lätt att vinna den vägen då upploppet ’bara’ mäter 175 meter. Dessutom brukar spåret få kritik för sitt skick.”

Dannero har befordrats och får i år arrangera V75, men ifjol arrangerade man istället motsvarande V86:a. Det blev en spektakulärt svår omgång där man belönades med 60 000 kr – på sex rätt! Ingen hade åtta i den med marginal svåraste av alla 132 V86:or som avgjorts. Omsättningsnoteringen att slå idag är 13.38 miljoner!

V86-1: Kallblod, autostart, kort distans
20 november ifjol slutade ATG att redovisa streckfördelningen. Det är som bekant spelfördelning som gäller sedan dess. Hittills har 13 favoriter fått mer än 70% av spelarnas insatser på sig – av dessa har 12 infriat. Rekordet ligger på 87% – förmodligen slår 4 Månprinsen AM detta idag.

När Järvsöfaks var som bäst, startade han ofta med segerchanser i intervallet 90-95%. Det är nivåer man inte stött på inom travet sedan dess. I praktiken ligger de högsta vinstchanserna i intervallet 70-75% ungefär, och dessa är mycket sällsynta.

I kallblodsloppen har dock de bästa favoriterna chanser som ligger en nivå över vad man hamnar på i varmblodsloppen. De här loppen är mer ojämna helt enkelt. En kallblodsstjärna kan kosta på sig en galopp och vinna ändå. Den är inte alldeles orimligt att bedöma chansen för Månprinsen AM här till uppemot 85-90%.

Tidernas tyngsta favoritfall inom V86-spelet kom i ett snarlikt lopp just den här tävlingsdagen för två år sedan. Hallsta Lotus hade 91% av insatserna på sig då han fick se sig nedspeedad av Lomar den sista biten. Ingångsvärdet blev 1981 kr och redan efter fem lopp var alla system borta.

V86-2: Fyraåringslopp, tillägg, medeldistans. Struken: 12
Inte ens i Skellefteå lyckas man få till fulla fält i årgångsloppen. Här saknas fem stycken och de sista som kom med (9-7-8) gjorde det för att de inte kom med någon annanstans och de har förstås ingen chans.
Att Solvalla aldrig får fulla fält trots att man lockar hundratusentals kronor varenda gång är inte så konstigt; där har man ju valt att profilera sig som unghästbana. Trots ett stort upptagningsområde måste dock alla omkringliggande tränare anstränga sig till sitt yttersta för att det ska räcka till i alla fall några enstaka deltagare i loppen. Undrar när propositionsskrivarna ska lära sig? Man skriver ju ut lopp för hästar som inte finns.

V86-3: Kallblod, tillägg, medeldistans
Norgetävlande kallblod brukar ha det lätt för sig när de första gången provar svensk konkurrens. Detta talar för 7 Töv Sjura (2%!). Särskilt fördelaktigt är kombinationen norskt kallblod + svensk toppkusk. Det senare gör så man slipper bli hängande i spåren (minns kallblodsloppet på V75 i lördags).

V86-4: Treåringslopp, tillägg, medeldistans
Här blev det märkligt nog fullsatt – trots att 25’ måste vara rekord som det lägsta förstapriset i V86-historien?

Det finns i alla fall fin statistik över lopp i så här riktigt låg klass. Det har visat sig att tilläggshästarna har överlägsna chanser.

Här finns dock en jättefavorit i 7 Top of the World (70%). Som sagt, 12/13 favoriter som haft mer än 69% spel på sig har vunnit tidigare och den här favoriten får tidigt ledningen. Inom V86 vinner jättefavoriterna i högre omfattning än på V75. Spik.

V86-5: Lopp med två tillägg, stayerdistans
Lite klassblandning med 12 Juliano Rags i fältet, men tränaren ligger lågt och berättar att man kör med skor. Jag vet inte hur mycket sämre den här individen blir då. Statistiken talar i alla fall för favoriten här, de på 40 tillägg brukar hinna ifatt och förbi över aktuell distans.

V86-6: Autostart, kort distans, låg klass
Favoriter från 5:e-spåret brukar infria i sådana här lopp. Extra positivt är att de högst rankade motbudet tok-förlorat spårlotten (7, 11). Främsta motbud bör i stället 4 Beautyson vara. De svänger in över upploppet i spets och dödens, de mest vinstrika positionerna.

V86-7: Klass I, autostart, medeldistans
Skrällfrekvensen har minskat i dessa under senare år. Det här är förmodligen ett av de lopp där vinnaren finns rankad 1-3.

V86-8: Stolopp, tillägg, medeldistans. Struken: 5
Här ”ska” det däremot skrälla. Innerspår på tillägg är inget toppläge. Bland skrällrankade som måste med märks 4 Malgomaj B och 12 Eleanor Rigby.

Sammanfattningsvis är dagens 86:a som en V64 med 25 öres radpris. Alla spikar ju i V86-1 och V86-4. V86-spelet har visserligen överraskat positivt många gånger, men att ”fyrorna” ska nå upp i nedre utbetalningsgräns (motsvarar 60 kr på V64!) kan inte vara sannolikt. Mer troligt att det är jackpot nästa vecka, då Visby arrangerar.

Sju gånger i rad har alltså spelstrategin i ingressen slagit in. För åtta omgångar sedan blev det dock 6A, och då spelarna får två spikar gratis denna gång, är förstås risken uppenbar att man till slut har mer än 3-4A (=segrande spelfavoriter) i den rätta raden. Hursomhelst önskas lycka till!

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Onsdag: V4-tips till Karlshamn

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson