Återigen har Atle Hamre förlorat i sin långa kamp mot den livstidsavstängning han fick 2009. Även den norska Hovrätten avslår överklagan.

I flera års tid har den forne norske stortränaren Atle Hamre fört en envis kamp att frias från den livstidsavstängning som han av DNT, det norska travförbundet, tilldömdes 2009. Det på grund av den utpressning som han dömts för.

Fallet har varit uppe flera gånger i flera rättsinstanser. I början av 2013 gav Tingsrätten i Oslo DNT rätt i samtliga punkter. Efter att ha försöket få fallet prövat i Högsta Domstolen, men inte lyckats, har det sedan en tid behandlats av Lagmanssretten, Norges motsvarighet till Hovrätten.

Nu har även deras dom fallit – med samma resultat. DNT:s dom från 2009 står fast och Atle Hamre är fortsatt avstängd på livstid och nekas även tillträde på Norges alla travbanor.

– Det känns betryggande att DNT:s dom också står sig i det civila rättssystemet. Nu har Atle Hamre förlorat i fyra instanser, varav tre är utanför DNT-systemet. Högsta Domstolen har avvisat ärendet en gång redan och nu hoppas jag vi är färdig med den här saken en gång för alla, säger Rune E Gustavsen som är DNT:s generalsekreterare till tgn.no.

Rättgångskostnaderna, vilka Hamre nu är skyldig, beräknas hittills ha uppgått till 800 000 norska kronor. Ännu en ny överklagan är möjlig: antingen till Högsta Domstolen igen, eller till Europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter.

Läs även: Hamre förlorade i tingsrätten – överklagar

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Avstängde kusken – frias av överdomstolen

Avstängde kusken – frias av överdomstolen

I juni stängdes Conny Lindblad av tre månader efter ett bråk med Marcus Bergman i ett provlopp på Jägersro. Nu ST:s överdomstol frikänt honom.

I och efter ett provlopp på Jägersro den 12 juni i år utbröt ett bråk mellan de båda kuskarna Conny Lindblad och Marcus Bergman.

I loppet slog Lindblad mot Bergmans häst då en tajt situation uppstod. På stallbacken efteråt ska Lindblad ha skallat Bergman, enligt vittnesmål. Anklagelser som han hela tiden nekat till.

Efter händelsen beslutade Jägersros måldomarnämnd att stänga av Conny Lindblad i tre månader samt ge honom 10 000 kronor i böter med rubriceringen olämpligt uppträdande.

Straffet överklagades och nu har Svensk Travsports överdomstol fattat beslut i frågan – Lindblad frias och straffet tas bort helt och hållet.

– Det här känns alldeles utmärkt. Jag förväntade mig det här, det var som jag sa från början. Att det var en storm i ett vattenglas och inget hade hänt. Jag var oskyldig och det kom överdomstolen fram till, säger Conny till trav365.

Marcus Bergman säger till samma sajt:

– Jag vill inte kommentera, jag hänvisar till rapporten som kommer från överdomstolen.

Läs även: Avstängd tre månader – efter provloppsbråket

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt siktar mot Elitloppet
Nästa nyhet
Svanstedt siktar mot Elitloppet

Svanstedt siktar mot Elitloppet

Åke Svanstedt gör comeback i Elitloppet nästa år? Det kan bli realitet – man siktar dit med nya stjärnan Your So Vain.

Åke Svanstedt har inlett sin tränarkarriär i USA med buller och bång. Efter Sebastian K:s enastående uppvisningar med det absoluta världsrekordet som grädde på moset har uppståndelsen varit stor.

Men Sebastian K. är inte den enda hästen som visat framhovarna bland Svanstedts armada. I helgen som gick slog han till med nyförvärvet Your So Vain som enkelt kunde plocka hem prestigefyllda nya storloppet Hambletonian Maturity på Meadowlands – trots att hästen gjorde årsdebut.

Fyraåringen efter Donato Hanover ägs huvudsakligen av finske storhästägaren Reima Kuisla – och det finns förhoppningar att ha med stjärnan i Elitloppet nästa år.

– Jag tror han blir en elithäst framöver men vi behöver inte ha så bråttom. För nästa år tror jag vi kan ha en häst som kan hävda sig i den högsta klassen och kanske till och med en Elitloppshäst. Eftersom han är finskägd så är det klart att om Kuisla får fram en bra häst så vill han se den tävla i Europa och Elitloppet, säger Åke Svanstedt i sin krönika i Sportbladet och fortsätter:

– Den tidigare ägaren, en kanadensare som fortfarande har kvar en liten del i hästen, har också en väldig förhoppning att komma till Elitloppet en gång till i livet. Han har haft en häst med där tidigare och eftersom båda ägarna har en önska om det så får vi sikta mot Elitloppet.

Your So Vain har 7 segrar på sina 19 starter. Bland hästen meriter innan segern i Hambletonian Maturity finns en andraplats i Canadian Trotting Classic (Royalty For Life vann) och en fjärdeplats i Kentucky Futurity som treåring. Hästen har även tävlat i Breeders Crown som tvååring och i försöken till Hambletonian i fjol.

Läs även: Ny storseger i USA för Åke Svanstedt

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Visby
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Visby

Tisdag: V64-tips till Visby

Omgången:
Visby tycker jag alltid är intressant, och den här tisdagen är inget undantag. Spelintressant omgång med en stark och en fräck spik, och dessutom strålande sommarväder med knappt 25 grader och sol. Det finns flera fynd i omgången, och helt klart kittlar det på förhand.

Bästa spiken:
9 Ground Proximity (V64-1)

Prisvärda spiken:
5 Joe Mama (V64-4)

Dubbelspiken:
3 Heart Lini (V64-5)

V64-förslag:
V64-1: 9 Ground Proximity (11-1)
V64-2: 1,2,4,5,6 (6-4)
V64-3: 2,3,4,6,7,9,10 (5-1)
V64-4: 5 Joe Mama (1-9)
V64-5: 1,3,4,5,7 (2-11)
V64-6: 1,3,4,7,8,10,12,13,14 (6-5)
1 x 5 x 7 x 1 x 5 x 9 = 1575 kronor.
(Enbart spel för 6 rätt)

Dubbeltipset:

Spelförslag:
DD-1: 3 Heart Lini
DD-2: 1,3,4,7,8,10
6 rader x 160 kronor.

Analys Visby V64-1:

Ranking: A: 9. B: 11-1-7-5-8-10. C: 3-6-2-4.

Spetsanalysen:
3 Hamras Mums Mums kan öppna kvickt och bör ta hand om ledningen inledningsvis, men över den dryga distansen kan jag inte tänka mig att Roger Hassborg kör honom i ledningen. Prickar Eva Lundahl någorlunda från springspår bör 7 Nova Burge i tidigt skede av loppet få överta taktpinnen, men denne är bara medel från start och det kan bli vingel. På tillägg är normalt 11 Chapeau Bas kvickast.

Loppanalysen:
Jag väljer att spika redan i V64-inledningen, jag tar ställning för Fredrik B Larsson och 9 Ground Proximity då jag känner mycket för den femåriga valacken i dag. Han är van betydligt tuffare konkurrens än detta, och över den dryga distansen som passar honom alldeles utmärkt då han är stark och tuff har jag svårt att se någon stå emot honom. Resultatraden är inte den bästa, men han är bättre än så och näst senast sköt han till piggt efter sen lucka bakom hästar som Quirire och Room to Go.

Utgångsläget för Ground Proximity med innerspår på tillägg är givetvis inte optimalt, men med bara tre hästar i den bakre volten bör Fredrik B Larsson greja det och då räknar jag med att Ground Proximity är starkast.

11 Chapeau Bas fick ge sig sista biten i snabb avslutning senast mot Google Håleryd och det är inte mycket att orda om, och jag tycker han är värst emot min spik i V64-inledningen. Det är vettig chans att han kommer föra Ground Proximity direkt från start då han kan öppna snabbt och då får min spik inte ha en dålig dag om han ska besegra Chapeau Bas.

Den här duon tycker jag normalt höjer sig lite över de övriga i loppet, 7 Nova Burge är kapabel nog för att leda länge om hon skulle komma till spets, men hon är inte helt enkel. För de som letar bredare gardering vill jag framhålla lägesgynnade 1 Juilly som inte alls är så tokig i grunden.

Analys Visby V64-2:

Ranking: A: 6-4. B: 5-1-2. C: -.

Spetsanalysen:
6 Garnet Tooma har visat att han kan öppna bra, och från ensamt springspår ska chansen på tidig ledning vara god. Klar spetsfavorit.

Loppanalysen:
Ett fyraåringslopp som endast innehåller fem hästar, och jag väljer att strecka samtliga fem ekipage då det är ”billigt” att helgardera. Jag tycker också att loppet håller dålig klass, och det brukar kunna hända saker i sådana lopp.

Tipset väljer jag att ge till spetsfavoriten 6 Garnet Tooma som ska ses med vettig chans från ledningen, men han har inte imponerat i de två senaste starterna och även om motståndet den här gången är billigt och han säkerligen får bestämma i spets så måste han vara förbättrad för att spåra runt om.

4 Ohh Etell håller jag upp i A-gruppen, han har gjort tre ganska bra lopp efter uppehåll och blir bättre och bättre. Han gick bra på Visby i fjol, och Mattias Djuse upp i sulkyn ser jag som ett plus. Duger gott.

5 Tears for Love fick bestämma i ledningen senast, men åkte dit ändå sista biten och hon får knappt godkänt för den insatsen. Inför senast var det dock ett bra tag sedan hon hade fått något riktigt lopp i kroppen, därför räknar jag med att hon gått framåt till detta och då gör hon inte bort sig.

1 Cannon Falls har varit struken efter senast och frågetecken för formen finns, och 2 Blända Buttler har inte visat något på länge. Bägge dessa ska dock kunna få fina smyglopp härifrån, och loppet håller inte bättre klass än att de kan skrälla med rätt resor.

Analys Visby V64-3:

Ranking: A: 6-9. B: 4-7-10-2-3. C: 5-1-8-11-12.

Spetsanalysen:
3 Bazire Rapida, 4 Edit Peng och 5 Bellman Binge kan samtliga öppna bra, men jag håller ändå favoriten 6 Delaine Boko som spetsfavorit i loppet. Delaine Boko är väldigt rask första biten, och jag tror hon tar en längd på de invändiga ekipagen.

Loppanalysen:
Favoriten 6 Delaine Boko har några kvicka konkurrenter invändigt om sig, trots det tror jag att hon sitter i ledningen kort bit in i loppet och från den positionen ska hon räknas tidigt. Hon kommer till start med två raka segrar och bra form, näst senast avgjorde hon knappt men säkert från rygg på ledaren och senast blev hon rejält utmanad från spets men gick ändå undan via 18,2 sista rundan. Hon kämpar alltid tappert från spets, och får tipset.

Det finns dock flera intressanta motbud bakom favoriten, det kan dessutom kosta att komma först med kvicka konkurrenter invändigt om henne och då kan Visbys korta upplopp kännas som långt. Hon garderas.

9 Sundbobambu fick inte alls till det i årsdebuten senast, han travade dåligt och galoppen 900 meter från mål kom som ett brev på posten. Med årsdebuten avklarad bör han dock rimligtvis vara förbättrad till detta och då duger han bra. Tog två segrar på fyra försök i fjol och visade vid seger 17 september rejäla takter för klassen.

4 Edit Peng har gjort det bra i två raka segrar och ska inte nonchaleras, hon kan öppna raskt från start och skulle Dan Beier lyckas hålla ut favoriten Delaine Boko från start tror jag han testar sitt sto i front. Näst senast avgjorde hon på linjen efter en resa i rygg på ledaren, och senast avgjorde hon återigen kort innan mål trots en resa mestadels utvändigt ledaren. Hon bör oavsett få fint lopp.

7 Nimbus Tilly återkommer efter paus och det var ett tag sedan han visade från sin bästa sida, och han har faktiskt aldrig vunnit lopp. Han är dock inte alls så tokig i grunden, och framför allt är han van tuffare konkurrens än vad han ställs mot i kväll. Streckas.

10 Como Diva har precis som Nimbus Tilly hittills inte vunnit lopp i karriären, men är det någon gång hon ska vinna så är det i ett lopp som detta. Hon har fått två lopp i kroppen efter uppehåll och bör bli bättre och bättre, och jag tycker hon jobbat ihop till en seger.

Streck också för 2 Digger Smasher och 3 Bazire Rapida, Digger Smasher rapporteras träna fint inför kvällens årsdebut och har utgångsläget, och Bazire Rapida gör även han årsdebut, men är van betydligt tuffare konkurrens än detta.

Analys Visby V64-4:

Ranking: A: 5. B: 1-9-7-12-6. C: 4-3-2-10-8.

Spetsanalysen:
1 I.A.Lee kan öppna raskt och är klar spetsfavorit med dessa förutsättningar. Hon blir svår att rubba i spetsstriden.

Loppanalysen:
Ett ganska öppet lopp på förhand, där det känns som en eller alla, och jag väljer att fräckt ta ställning för 5 Joe Mama som jag tycker är prisvärd i kväll. Det här handlar om en kapabel sort i grund och botten som jag alltid haft ett gott öga till, och i dag ställs han mot väldigt lämpligt motstånd. Han var blek i comebacken senast, men bör med det loppet i kroppen gå framåt rejält till detta då det är den typ av häst som brukar behöva en genomkörare, och kapacitetmässigt tycker jag att han är bästa hästen i sällskapet.

Joe Mama är normalt stabil och travsäker och spår fem i volt tror jag inte ställer till med några problem för honom, och sedan är jag helt inne på att han är tuff nog för att vinna det här loppet från utvändigt ledaren då han är van betydligt skarpare konkurrens. Rapporterna på honom inför den här starten är bra, och på de tilltalande låga spelprocenten tar jag mer än gärna chansen. Visa vad du kan nu, Joe Mama!

Värst emot är spetsfavoriten 1 I.A.Lee som vann säkert från ledningen i bra stil senast, och det är hästen för Joe Mama att plocka ned.

Analys Visby V64-5:

Ranking: A: 3. B: 5-7-4-1. C: 2-11-6-8-9-10-12.

Spetsanalysen:
1 Geir Burge, 3 Heart Lini och 7 Knugen Palema om ledningen, där jag håller Heart Lini som rätt klar spetsfavorit. Heart Lini är kvick, och jag tror ingen rubbar henne i spetsstriden.

Loppanalysen:
Favoriten 5 Dooleys är en häst som det är lätt att gilla, han gör alltid sitt den här hästen och han visar bra inställning till sitt jobb. I kväll tycker jag dock att han känns något sårbar som favorit, och jag väljer därför att gå emot honom. Han är van tuffare konkurrens än vad som är fallet den här gången och klaffar det någorlunda för honom under vägen blir han tuff att stå emot, men han har varit struken efter senast och lär dessutom tvingas till jobbet själv i loppet. Han brukar inte få någonting gratis när han kommer hem till Visby, knappast i dag heller.

Tipset i loppet väljer jag att ge till min spetsfavorit 3 Heart Lini, och jag spikar henne på Dubbeltipset. Spets är guld värt i sådana här typ av lopp på Visby, och jag tror hon blir tuff att plocka ned. Hon har bara hängt med i de senaste starterna, men hon växer helt klart en klass i front och Kim Eriksson upp känns kul. Spelidé.

7 Knugen Palema riskerar tung inledning på loppet härifrån, men måste räknas tidigt ändå. Han är härdad i tuffare sammanhang än detta, och han tål dessutom att göra en hel del av jobbet själv i loppet.

4 Teldar Paper är lite upp och ned i sina prestationer, men kan få fint lopp härifrån och nonchaleras inte. 1 Geir Burge är inte lika bra som de bästa i loppet, men bör kunna få löpningen i rygg på ledande Heart Lini och med lucka till slut kan allt hända.

Analys Visby V64-6:

Ranking: A: 3-7-1-8-10-4. B: 14-13-12. C: 6-5-9-2-11.

Spetsanalysen:
3 Freia Bear, 4 Zeus Boko och 7 Koreatj om ledningen, där jag håller den sistnämnde som spetsfavorit. Prickar Micael Lindblom från springspår är det bra chans på spets för Koreatj.

Loppanalysen:
Ett väldigt öppet lopp avslutar V64-omgången och jag streckar totalt nio av 14 ekipage och jobbar skräll, och jag går emot favoritduon på Dubbeltipset. Favoriten 14 Zapdos Håjt är bra och fullföljde starkt som tvåa senast, och vann i överlägsen stil gången innan det. Han startar dock väldigt tätt och tillägg med många hästar att runda på Visby är inte optimalt. 13 Romeo Amok blir också tufft betrodd, och precis som favorit duger han kapacitetmässigt väl här, men samma sak gäller där – många hästar att runda från tillägg. Det behövs inte mycket strul under vägen för att favoritduon ska få långt fram.

Tipset i loppet väljer jag fräckt att ge till grundkapabla 3 Freia Bear, hon fungerar väldigt sällan men har väldigt mycket kunnande i sig och löper hon upp till sin kapacitet blir hon intressant här. Intressant tycker jag också att min spetsfavorit 7 Koreatj är, han är lite väl bortglömd på förhand och kan absolut rinna undan från spets i ett sådant här lopp. Koreatj återkommer efter långt uppehåll, men rapporteras träna bra och är inte så tokig i grunden.

1 King Express har inte alls fått till det i regi Henrik Hoffman hittills, men har också haft otur och är bättre än vad resultatraden ger sken av. Lär bli över från start här, men har grundkapaciteten för att skrälla om det löser sig. 8 Woody Bisa var fin vid seger senast och verkar hittat formen igen, chansartade förutsättningar nu men fartfylld nog om det löser sig.

10 Sundbo Kastanj har haft toppform en längre tid och spurtar vasst här, och trots fjärdespår i volt kan 4 Zeus Boko hamna bra på det per omgående då han är kvick från start och då är han inte golvad.

12 Just by Myself har fått två lopp i kroppen efter uppehåll och gjorde det bra vid seger senast, han är van ganska tuffa konkurrenter och trivs hemma på Visby. Får sistastrecket i öppet lopp.

Spelredaktör: Christoffer Wickman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Äntligen fullträff för Lindys Jersey Boy
Nästa nyhet
Äntligen fullträff för Lindys Jersey Boy

Äntligen fullträff för Lindys Jersey Boy

Reijo Liljendahls högkapable amerikan Lindys Jersey Boy har inte fått det att stämma i år – förrän på måndagskvällen. Segern i Henning Mårthans Minne togs enkelt.

När fina femåringsloppet Henning Mårthans Minne kördes som main event på Rättvik under måndagen fick Lindys Jeresy Boy äntligen till en fullträff. En seger som var efterlängtad av tränaren Reijo Liljendahl.

– Det är bland de roligaste segrar jag har haft på länge. Jag har trott på hästen hela tiden men det har krånglat av olika anledningar. Jag är jätteglad, sa han efter segern enligt Kanal 75.

Cantab Hall-sonen kom till Reijo i höstas och har hela tiden omgärdats av ett gott rykte, men årets säsong har inletts i moll. Nu blev det ändring på det.

Ulf Ohlsson landade i andra par utvändigt bakom Lindys Jersey Boy. Det medan det blev bra fart i täten där favoriten Chapeau anförde med Increased Workload ivrigt uppvaktande utvändigt. 09,0 på första 500 blev till 1.11 blankt på varvet.

Ohlsson kunde vänta till 250 kvar med att sätta in attacken – det tackade Lindys Jeresy Boy för genom att enkelt spurta ned Chapeau över upploppet. Segertiden skrevs till 1.12,0a över 2140 meter. Belöningen blev 100 000 kronor.

Trea blev Time Machine som aldrig fick se någon lucka från vinnarhålet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Så avgörs uttagningarna till Stochampionatet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson