Omgången:
Bra förutsättningar i Östersund den här torsdagen, knappa 20 grader varmt och uppehåll och vi kan vänta oss en snabb och lätt bana. Spelmässigt ser det lovande ut, jag spelar med två spikar och flerkupong.

Bästa spiken:
12 Moe Blixten (V4-1) höll bra som trea bakom tuffa konkurrenter näst senast och fullföljde starkt även senast utan att riktigt få chansen. Rapporteras träna starkt inför detta och då det finns frågetecken på de värsta konkurrenterna, tror jag han är starkast över den aktuella distansen.

Kompletterande spiken:
6 Melina Beauty (V4-2) trivs över kort distans då hon alltid går hela vägen hem över den korta häcken, och då jag dessutom läser tidig ledning på henne idag samt att hon får jänkarbike på sig tror jag hon leder loppet från start till mål.

V4-förslag:
V4-1: 12 Moe Blixten (9-7)
V4-2: 6 Melina Beauty (12-9)
V4-3: 3,6,7,8,10 (1-2)
V4-4: 3,4,7,12 (1-10)
1 x 1 x 5 x 4 (x20) = 800 kronor.

Dubbeltipset:

Spelförslag 1:
LD-1: 6 Melina Beauty
LD-2: 10 Ahsoka
1 rad x 400 kronor.

Spelförslag 2:
LD-1: 6 Melina Beauty
LD-2: 3,7,8
3 rader x 100 kronor.

Analys V4-1:

Ranking: A: 12. B: 9-7-14-3-13-11. C: 2-4-1-10-8-5-6.

Spetsanalysen:
2 Sannpelle Pärlan bör spetsa inledningsvis, för att sedan släppa till 3 Järvsö Jansing. Jag tror sedan att Rikard N Skoglund på 20 meter tillägg kommer vara offensiv med 7 Trollflöjten, och då är det vettig chans att han i tidigt skede av loppet övertar taktpinnen.

Loppanalysen:
Jag väljer att gå ut fräckt och singlar 12 Moe Blixten, jag har nämligen bra känsla för att han visar sig starkast över aktuell distans. Han höll jättebra som trea näst senast bakom Alsaker Faks och Bro Viking, och senast fullföljde han bra bakom en duktig vinnare och fick aldrig riktigt chansen den gången. Den aktuella distansen ska passa honom alldeles utmärkt, och han rapporteras dessutom träna starkt. Det finns frågetecken för flera av de värsta konkurrenterna, och jag tycker därför att det är en kul spikidé.

9 Esping blir favorit i loppet och i grund och botten är det här en riktigt bra häst, jag gillar honom. Men, i comebacken senast såg han bara seg och tråkig ut hela vägen och även om det loppet troligen flyttat fram honom till detta så köper i varje fall inte jag honom som favorit på intrycket senast.

Robert Berghs 14 Järvsö Rasmus blir också den hårt betrodd, men han hänger mest med i loppen och att han ska runda samtliga härifrån har jag svårt att se. Jag tror dessutom att han kommer få problem nu över sommaren när det börjar gå allt snabbare i loppen.

7 Trollflöjten har jag lite tro på i tidigt skede av loppet kan hitta ledningen här, och rent spelmässigt är väl han den som känns hetast bakom Moe Blixten med tanke på spelprocenten.

Analys V4-2:

Ranking: A: 6. B: 12-9-8-5-2-10. C: 7-1-3-4-11.

Spetsanalysen:
5 Gilson kan öppna rätt skapligt, men jag tror han får svårt att svara ut 6 Melina Beauty som är min klara spetsfavorit i loppet.

Loppanalysen:
Jag väljer att spika även i den andra V4-avdelningen, och jag väljer att lämna min spetsfavorit 6 Melina Beauty ensam på lappen. Hon ska idag springa i jänkarvagn, vilket var ett tag sedan senast, och då hon alltid går hela vägen hem över den korta häcken har jag bra känsla för att hon leder det här loppet från start till mål. Bra segerchans.

12 Glen Turner har normalt bra kunnande för ett sådant här lopp, men han har varit sjuk efter senast och har dessutom lottats till tråkigt utgångsläge – och det stärker min tro i att min vinnare Melina Beauty leder runt om.

Analys V4-3:

Ranking: A: 10. B: 3-7-6-8-1-2. C: 11-12-5-9-4.

Spetsanalysen:
Många startsnabba och vi kan vänta oss tuff inledning på loppet, Sören Lennartson lär göra ett allvarligt försök att nå spets med favoriten 6 Simb Taylor. Simb Taylor har dock visat sig klart snabbast i volt, och jag har lite feeling för att 7 Oppa med första barfota runt om och jänkarvagn kan snuva favoriten på tät. Oppa är snabb i benen.

Loppanalysen:
Favoriten 6 Simb Taylor var duktig vid seger från ledningen senast då hon vann lätt via 16,5 sista rundan och även gången innan det vann hon kontrollerat från tät. Når hon ledningen idag också ska hon givetvis ses med vettig segerchans och hon räknas, men som favorit tycker jag det finns anledning att gå emot henne och jag står dessutom över henne på Dubbeltipset då det är låga odds med henne. Jag tycker det är tuffare emot idag, och jag tror dessutom hon kan få svårt att nå front.

Min spelidé i loppet är helt klart 10 Ahsoka, hon har varit en besvikelse hittills och inte alls levt upp till de förväntningar som man haft på henne. Men, hon har varit ute i betydligt tuffare sällskap än detta och dessutom körts ganska tufft, att hon nu får gå bakifrån tror jag kommer passa henne alldeles utmärkt och bjuder hon bara till så rundar hon det här gänget.

Jag vågar dock inte lita på Ahsoka fullt ut innan hon visar att hon inte bara kan se bra ut och träna starkt, utan även visar det på banan. Jag väljer därför att strecka vidare och då är 3 Gucci Zon och framför allt jätteskrällen 7 Oppa tidiga. Guzzi Zon kommer från ett stall med lite tveksam form, men jag tycker hon gjort det bra i de två starter hon gjort hittills och det handlar om en fin travare. Oppa ska tävla barfota runt om samt med jänkarvagn för första gången, och dessutom Ulf Ohlsson upp. Jag håller Oppa som spetsfavorit i loppet, och hon är på tok för lite spelad.

Streckar också 8 Petronia Caf, hon hängde väl mest bara med i debuten för Tomas Pettersson senast men bör gå framåt med det loppet i kroppen och ska dessutom tävla med helstängt huvudlag samt jänkarvagn för första gången idag. Hon står bra inne i loppet, och kan skrälla.

Analys V4-4:

Ranking: A: 7-4. B: 3-12-1-10-2-11. C: 9-13-8-15-6-14.

Spetsanalysen:
7 Ave Maria kan öppna snabbt och ska från sitt springspår ses med toppchans på spets.

Loppanalysen:
Favoriten 7 Ave Maria tycker jag är bra och hon har en passande uppgift framför sig idag, hon kan öppna väldigt snabbt från start och missar normalt inte spets från sitt springspår och väl i ledningen blir hon normalt svår att plocka ned och hon tippas. Men, tränare Henrik Svensson har haft sjuka hästar i stallet den senaste tiden och vissa frågetecken för formen finns därför även hos Ave Maria och av den anledningen är garderingen given.

Jag väljer att hålla upp 4 Valmy i A-gruppen, denne har svikit totalt hos Robert Bergh hittills och har lite att bevisa. Men, i grund och botten handlar det om en kapabel travare och får Bergh bara ordning på honom har han en hel del att hämta framöver – han är bra den här.

Streckar även grundkapabla 3 Stall Warning som imponerade på mig vid seger i sin comeback senast och knappast lär vara sämre till detta, samt 12 Staro Fendi som med någorlunda klaff under vägen har fart i benen för att runda till seger.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Torsdag: V4-intervjuer Östersund

Torsdag: V4-intervjuer Östersund

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon har startart bakom bilen en gång som treåring, då var hon seg från start men jag både hoppas och tror att hon ska kunna öppna bättre idag. Hon är snabb i volt så det bör fungera fint. Aktuell distans känns som en fördel för henne och jag kör så länge lampan lyser. Bland dom tre främsta ska hon vara. Barfota runt om, öppet huvudlag samt jänkarvagn som vanligt, säger Sören Lennartson om Simb Taylor i V4-3.

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Östersund. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1 Nr 7 TROLLFLÖJTEN
– Han känns bara bra för dagen och jag tycker det ska vara vettig segerchans idag. Rikard körde snällt med honom senast och han avslutade vasst till slut, och gick starkt under slutrundan och det känns att hästen blir bättre och bättre. Han var mjuk och fin i ett jobb i veckan och idag får Rikard vara mer offensiv med honom, och aktuell distans ska vara en fördel då han har styrkan som sitt främsta vapen. De värsta konkurrenterna står 40 meter bakom oss och vi försöker hålla undan. Barfota runt om, öppet huvudlag samt vanlig vagn som vanligt, säger Fredrik Norredahl. 

Lopp 1 Nr 9 ESPING
– Han var klart sämre än jag hade väntat mig senast och jag upplevde honom mest som seg och tråkig. Det känns i alla fall som att han tagit det loppet på rätt sätt och borde vara bättre med den genomköraren avklarad. Nu möter vi ett par hästar som står 20 meter bakom oss och minst ett par av dem är nog för tuffa att stå emot. Skor runt om, säger Björn Karlsson. 

Lopp 1 Nr 12 MOE BLIXTEN
– Han gick i mål med krafter kvar senast och känns jättefin för dagen, jag har faktiskt bra känsla kring honom idag. Det är lite långt fram, men min häst är bäst bakifrån. Han har tagit resa till Östersund på bästa vis och ätit och druckit som han ska. Skor runt om, öppet huvudlag och säkerhetsvagn som vanligt, säger Katarina Lekander. 

Lopp 1 Nr 14 JÄRVSÖ RASMUS
– Han tävlar på helt ok men utan att räcka till seger, och det känns som han kommer få det lite svårt nu över sommaren när det går fort i loppet. Allting är väl med honom i träning, men jag tror han får svårt att runda samtliga här. Inga ändringar i balans eller utrustning, säger Jimmy Jonsson. 

Lopp 2 Nr 2 BENICE BOKO
– Hon är inte så snabb från start, men ska kunna hamna vettigt på det från fint utgångsläge och bland dom tre-fyra främsta tycker jag att hon ska vara. Hon känns bra för dagen. Skor runt om och vanlig vagn som vanligt, däremot blir det öppet huvudlag istället för helstängt huvudlag idag, säger Hans Swedin. 

Lopp 2 Nr 6 MELINA BEAUTY
– Hon är i riktigt bra form för dagen tycker vi och hon är betydligt bättre än vad hon var förra säsongen. Över aktuell distans går hon hela vägen in i mål och kusken får prova att vara offensiv. Barfota runt om samt helstängt huvudlag som vanligt, sedan får hon springa i jänkarvagn idag – det var ett tag sedan, säger Hans Swedin. 

 Lopp 2 Nr 8 MASTER HO
– Han hade gjort det bra på slutet inför Bergsåkerstarten men var helt enkelt usel den gången. Jag vet inte varför men tror att distansen inte passade honom. Nu, när han skulle ut på rätt distans, hade vi däremot tänkt rycka skorna men tyvärr drog vi ett riktigt skitläge. Skulle vi komma ner i vettigt slagläge kan han nog överraska men vi behöver tur. Det blir nog barfota runt om, säger Daniel Wikberg. 

Lopp 2 Nr 10 LADY VICTORY
– Hon har väldigt bra form men tyvärr fick vi ett chansartat utgångsläge som drar ner förhoppningarna. Han kan absolut vara med där framme ändå men vi behöver en hel del tur på vägen. Skor runt om, säger Thomas Lönn. 

Lopp 2 Nr 12 GLEN TURNER
– Han känns fin för dagen, men han har varit sjuk efter senast och jag tvivlar därför lite på formen. Han duger normalt bra i ett sådan här sällskap, men utgångsläget och att formen är svårbedömd för att jag ligger lågt. Inga ändringar i balans eller utrustning, säger Henrik Svensson. 

Lopp 3 Nr 1 MIMI AF DJUPMYRA
– Hon har nu gjort två starter för oss och kommer mer och mer. I den första åkte hon dit på målfoto och nu senast fick hon inte aktionen att flyta ordentligt. Hon har aldrig haft framspår bakom bilen men ska åtminstone kunna öppna skapligt. Jag har inte läst på motståndet riktigt men jag är inne på att min häst kan duga en bit om det inte strular på vägen. Skor runt om, säger Thomas Lönn. 

Lopp 3 Nr 2 ÖVERLÄGSNA LISS
– Hon gjorde det bra efter galoppen senast och har bara jobbats lugnt efter det. Det var första starten på ett par månader och hon borde ha gått framåt med det loppet i kroppen. Läget blev perfekt och hon är åtminstone ganska startsnabb i volt. Hur som helt borde hon hamna bra på det och jag tror på en framskjuten placering. Skor runt om, säger Håkan Kristiansson. 

Lopp 3 Nr 3 GUCCI ZON
– Hon har också tveksam form då jag har haft sjuka hästar i stallet och det gör att man givetvis blir lite försiktigare, men hon är kollad inför detta och allting ser bra ut. Hon känns fin i de sista jobb hon gått inför detta och då det handlar om en jättefin travare ska hon normalt duga bra i ett sådant här lopp. Hon har varit lite bökig i volten, därför provar vi autostart idag och det bör fungera fint. Jag försöker ge henne ett snällt lopp och kör lite på chans. Skor runt om som vanligt, däremot byter jag från öppet till helstängt huvudlag och det är första gången, säger Henrik Svensson. 

Lopp 3 Nr 6 SIMB TAYLOR
– Hon har startart bakom bilen en gång som treåring, då var hon seg från start men jag både hoppas och tror att hon ska kunna öppna bättre idag. Hon är snabb i volt så det bör fungera fint. Aktuell distans känns som en fördel för henne och jag kör så länge lampan lyser. Bland dom tre främsta ska hon vara. Barfota runt om, öppet huvudlag samt jänkarvagn som vanligt, säger Sören Lennartson. 

Lopp 3 Nr 7 OPPA
– Hon var en liten besvikelse senast och var nära galoppen i slutsvängen. Oskar fick parera henne ordentligt och där rök segern tror jag. Annars har hon gjort fina lopp från ledningen och vi får se hur snabb hon kan vara bakom bilen. Det blir barfota runt om för första gången, och dessutom jänkarbike, så vi rustar ordentligt inför detta, säger Krister Jakobsson. 

Lopp 3 Nr 8 PETRONIA CAF
– Hon har gjort en start för mig och hon gick hyggligt då, och då hon är pigg och fin efter det loppet både hoppas och tror jag att hon gått framåt. Utgångsläget idag blev alldeles för tråkigt för att jag ska kunna tro på segerchans, men hon står bra inne i loppet. Hon tål inte att göra så mycket själv under vägen så jag försöker hitta ned med henne i banan och sedan hoppas jag vi kan vara med en bit fram. Hon tävlade barfota runt om, med öppet huvudlag och vanlig vagn i debuten för mig senast, idag blir det barfota fram, helstängt huvudlag samt jänkarvagn, säger Tomas Pettersson. 

Lopp 3 Nr 9 ISADORA
– Hon har inte startat på ett tag men känns fin i lugna jobb. Visst kan det fattas en hel del i henne men jag tycker att den här hästen är bättre än vad hon fått visa i lopp. Det blir barfota runt om och med någorlunda klaff är hon säkert med där framme, säger Daniel Wikberg. 

Lopp 3 Nr 10 AHSOKA
– Hon har väl gjort det helt ok i loppen, men ändå varit lite av en besvikelse och inte löpt så bra som vi trott och hoppades. Vi hade ganska höga förväntningar på henne, men hon måste visa lite mer innan vi kan sticka ut hakan. Det är alltid svårt att prata taktik med Robert, men det lät som han skulle ge henne ett lopp i ryggar idag då hon fått gå mycket i ledningen och utvändigt och kanske kan det få henne att tända till. Inga ändringar i balans eller utrustning, säger Jimmy Jonsson. 

Lopp 4 Nr 1 TORONTO LOVE
– Han har inte fått till det på sistone men formen bör ändå vara skaplig. Läget är inte det bästa då han är usel från start och jag ligger lågt på förhand. Barfota runt om, säger Daniel Wikberg. 

Lopp 4 Nr 3 STALL WARNING
– Han var jätteduktig vid seger i comebacken senast och jag var mycket nöjd med honom, och med det loppet i kroppen ska han gå framåt till detta. Han möter några bra hästar idag och jag kommer inte köra ihjäl honom, men han är bra själv i grund och botten också och jag åker inte hela vägen till Östersund för att inte köra för seger. Skor runt om, öppet huvudlag samt vanlig vagn som vanligt, säger Patrick Wickman. 

Lopp 4 Nr 4 VALMY
– Han har också varit en besvikelse hittills, han var bra i debuten för oss men efter det har han inte varit som bäst. Vi har kollat upp honom utan att vi har hittat några fel på honom och då han tränar på är det bara försöka starta på och hoppas att det lossnar för honom. Det känns att det är en häst som det finns mycket i. Han tävlade barfota runt om senast, eventuellt återgår vi till skor idag men det bestämmer Robert på plats, säger Jimmy Jonsson. 

Lopp 4 Nr 7 AVE MARIA
– Hon har också haft en släng av sjukdom efter senast, men hon är frisk nu och har tränat på bra inför detta. Man blir alltid lite tveksam när stallformen inte varit som bäst på slutet, men normalt ska det vara bra segerchans. Hon har bra förutsättningar idag då hon är startsnabb. Inga ändringar i balans eller utrustning, säger Henrik Svensson. 

Lopp 4 Nr 8 CROMBAR
– Han gör så gott han kan men har svårt att duga nu för tiden. Normalt sett är smygläget bra men vi har en riktigt dålig startrygg och på det hela taget får vi vara nöjda om han är fyra-femma-sexa. Skor runt om, säger Björn Karlsson. 

Lopp 4 Nr 10 MONTANA VOX
– Hon var duktig vid segern senast men det löste sig och perfekt för vår del. Hon känns riktigt formstark för dagen men jag tycker väl att det var aningen tuffare motstånd denna gång. Vinna kanske blir tufft men de kommer inte springa ifrån henne. Vi kommer behöva köra med bakskor denna gång vilket får ses som ett litet minus, säger Krister Jakobsson. 

Lopp 4 Nr 11 KRYPTON EYE
– Han har inte startat på länge men tränar bra och kommer i fint slag inför detta. Han är behandlad i omgångar och hade sedan oturen att sträcka sig efter att han kom tillbaka från Bergh till mig. Normalt sett duger han i klassen men med tanke för förutsättningarna känns nog en plats bland de tre främsta mest realistisk. Barfota runt om, säger Håkan Kristiansson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Startbilsproblem gav linjestart på V86
Nästa nyhet
Startbilsproblem gav linjestart på V86

Startbilsproblem gav linjestart på V86

Vid Bergsåkers V86-tävlingar igår gick startbilen sönder och av kostnadsskäl fanns ingen reservbil på plats.

De fyra V86-loppen som Bergsåker stod för fick alla startas med linjestart. Krav på att reservbil finns på plats gäller bara vid V75-tävlingar. Bara V86-spelet omsatte 16,7 miljoner kronor igår.

Ibland kan dock reservbil finnas på plats ändå och på axevalla.se  skriver  Olof Darius i sin senaste blogg att det nyligen var lite småkris inför ett lopp;

”Det var dags för mig som speaker att kalla till start i ett av loppen, då måldomaren plötsligt ringde och ropade lite skärrat: ”Vi får dröja med starten lite, det har blivit ett fel på startbilen. Vi får se om det går att fixa till eller om vi rent av får hämta upp reservbilen från stallbacken.Gå ut med att vi skjuter på starten!”

Strax efter får Darius förklaringen – man kunde inte hitta bilnyckeln. Nu löste det sig dock;

”Men plötsligt, ganska snabbt faktiskt, löste det sig. Man hittade nyckeln, inne i bilen av alla ställen, och jag kunde kalla till start”, bloggar Darius vidare.

Axevalla-historien är ju faktiskt lite småkul när man läser den men visar på den sårbarhet som finns. Och när det gäller spel som omsätter över 16 miljoner kan man ställa frågan om spelsäkerheten får hänga på så sköra trådar?

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86-statistik: Bergsåker/Solvalla
Nästa nyhet
V86-statistik: Bergsåker/Solvalla

V86-statistik: Bergsåker/Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Bergsåker/Solvalla.

Omsättningen på V86 har diskuterats flitigt på sistone. ATG:s vd blev anklagad för att skönmåla siffrorna efter en presskonferens nyligen. Tydligt verkar, att V86 Express ogillas av travjournalister och banbesökare, men uppskattas av spelarkåren som helhet. Det har väl att göra med att upplevelsen framför tv:n blivit bättre. Och att man överhuvudtaget TV-sänder, det var ju när man slutade med detta som det rasade.

Om man jämför omsättningen för den senaste V86-omgången (för två veckor sedan) med den för motsvarande omgång förra året, var uppgången 22%. Omgången innan det, 14 maj, uppvisade +21%. Den senare siffran är mer att ta fasta på, då den omgången inte var dopad med jackpotpengar. Noteringen att matcha idag är 15.1 miljoner!

Man kan notera att sommaren är här, och därmed favoritsegrarna. Den som spelat favoriterna har plussat båda de senaste omgångarna. 14 insatser tillbaks för två omgångar sedan och 10 senast.

V86-1: Autostart, medeldistans, hög klass
2 Sandrngham Hanover är bästa hästen, kommer från stall i form och har bästa spetschansen. Given tipsetta och spikidé. I skrivande stund är han ännu inte favorit, men det kan man vara säker på att han blir till slut.

Favoriten brukar vinna första avdelningen på V86. Så har skett 10 av de 13 senaste omgångarna.

3 BBS Mandarino är favorit när detta skrivs (31% mot 26%). Han kan nog bara vinna loppet från ledningen. Om man tror att det är han som är spetshästen, är det givetvis honom man ska spela. Jag tror att 2 kan vinna från dödens, men inte tvärtom och spetshästen är favorit till segern oavsett.

6 Ajlexes Daylight har också en rimlig spetschans. Som spelad till bara 5% är han ett fint garderingsstreck. Lite frågetecken kring stallformen; 27 starter utan seger i maj.

V86-2: Autostart, medeldistans, 9-hästarslopp för stoeliten [sidan 25]
2 Captivating Ås (26%) var duktig senast, men kommentatorerna var onödigt förvånade. Hon fick dödens, men det är den näst mest gynnsamma position man kan finna i ett travlopp. Den är mycket bättre än alla andra positioner utom ledningen. Speciellt gäller detta över kort distans, det är alls inte lika ansträngande att gå i andraspår då.

Senast hade hon toppspår och mötte dåligt motstånd över rätt distans. Inget av detta gäller nu, en upprepning av segern är alls ej sannolik.

Det finns två hästar som är bättre. Bäst av alla är 3 Miss Beniss (34%) som ur det perspektivet är rätt favorit. 7 Örbäckens Cruella (19%) ska laddas för ledningen, och om kommer dit ska det vara bästa chansen. Spetshästen vinner generellt oftare än ”bästa hästen”, men proportionerna 4:3 ungefär.

Statistiken visar att spår 5 lyckas överlägset bäst, medan 8-9 är klart sämst. I det här loppet spelar det mindre roll, då alla tre får ses som chanslösa oavsett startspår.

V86-3: Autostart, medeldistans, låg klass
4 Fredericks Laukko blir ganska stor favorit (41% just nu!), men bör ha omgångens svagaste favoritchans. För tre starter sedan provade han V75 och galopperade omotiverat mitt i loppet. Näst sist står det en etta i programraden – men han fick bestämma i ledningen och förlorade ändå. Dock hade han tur, och målettan blev diskad. Senast fick han bestämma i spets över kort distans, men var ändå trött i god tid före mål. Visst talar startspår och stallform för honom här, men han är inte tillräckligt bra?

De bästa hästarna finner man först i turordningen. 9 Raz Mackenzie är nog bäst i fältet, men har det hopplöst usla niondespåret… han får vara RIKTIGT bra för att vinna. 5 Demo är jättebra, jätte-startsnabb och har bästa spåret. Han har inte startat på fyra månader – hade man varit säker på formen hade det varit ett spikbud. Nu bara en tipsetta som behöver garderas. Det ”värsta” är, att han förmodligen spetsar och släpper till favoriten…

V86-4: Autostart, medeldistans, låg klass [sidan 32]
Favoritduon är missgynnad av sina startspår långt ute på vingen, det brukar vara lite tuffare att infria därifrån. Statistiken visar samtidigt att skrällrisken är relativt liten; nästan 9 gånger av 10 segrar någon rankad 1-5. Av dessa borde man kunna räkna bort 4 Claude Guegan som står för hårt inne. Stallkamraten 10 Big Ben är bättre och mer intressant på spelet. Kusken har dock inte vunnit lopp sedan 2012 och det året blev det bara en seger.

V86-5: Autostart, kort distans, låg klass
Omgångens öppnaste lopp. Visst kan 3 Kennie vara rätt favorit, chansen finns att han bara är bäst. Men han är spelad till 50% och så stor kan chansen knappast vara, det finns det inga indikationer som tyder på i alla fall. På V86 gäller det ofta bara att gissa vilket lopp det skräller i, och den här avdelningen rankas högt på den listan.

V86-6: Autostart, medeldistans, 7-hästarslopp för 3-åriga [sidan 22]
Att man aldrig lär sig… det går inte att skriva ut så många treåringslopp som man gör. Hästarna räcker inte till. Det spelar ingen roll att man lockar med 100 000 (dagens största) i förstapris. Det finns en stoavdelning också, med samma fina prispengar. Den höll på att bli inställd på grund av för få anmälda, men till slut lyckades man skrapa ihop fem stycken (körs som V65-3).

Uppfödningslöpningen är rolig att vinna om man är hästägare. Det ger 600 000 in på kontot. Men om man går in och kollar hur de framtida karriärerna ser ut för de som vunnit loppet är det dyster läsning. Sedan loppet gjorde entré på V75 2003 (Even Who vann, någon som minns?) finns en enda som nått en karriär utanför årgångsloppen: Raja Mirchi utgör det lysande undantaget. Överspelet på de här storloppsvinnarna är enormt, en faktor 10 ungefär!

7 Al Dente har jag inte känt botten i ännu och jag tycker bara han blir bättre och bättre” – så säger försiktige Kihlström i Expressen och det bör man ju ta till sig. Säkert kan ekipaget ha omgångens bästa vinstchans. Samtidigt kan man också ta till sig, att stallet anser 1 Digital Control vara lika bra, samt det faktum att storfavoriter överspelas. De har goda segerchanser, mer än 50/50, men inte så höga som deras spelprocent säger.

Startspår kan man tro är av underordnad betydelse i sjuhästarslopp, men statistiken håller inte med. 1 och 3 utmärker sig som sämre än övriga spår, 4-5 är bäst som vanligt. Favoritens sjundespår visar – liksom 2 och 6 – neutrala siffror.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass
40: 7-6-7. Det är fina siffror som tyder på att Witasp visat stallform senaste månaden. Det understryks av att det gått ännu bättre sista veckan, samt av oddsnivån: Den som spelat vinnare i alla 40 starterna har fått 105 insatser tillbaks.

Här har man bästa hästen i andrahandsfavoriten 9 Diamond of Ace. Han är svår att tippa mot, men det är också farligt att spika någon från det usla niondespåret. Favoriten har vingelspår (7) och vinner sällan.

V86-8: Autostart, kort distans, stolopp [sid 16-17]
Favoriten ”slog ett liknande gäng på bra sätt och förutsättningarna är ännu bättre den här gången” skriver Travronden. Det är svårt att hålla med. Senast hade hon perfekta 5/1640a, vilket i statistiken uppvisar ett favoritinfriandeindex om 1.5. Det ökar alltså chansen att infria med en faktor 1.5, eller +50%. Spår 3 däremot är negativt. Indextalet är 0.7 – förhandschansen är halverad gentemot senast. Sedan kan man också invända, att loppet senast var stängt vid 415’ och nu vid 450’, det bör alltså vara marginellt tuffare emot också. Fast sex av motståndarna var med även i förra loppet…

33: 0-3-0. Det är inte siffror som tyder på stallform hos spårlottvinnaren 5 Staro Family – annars kunde hon fått tipsettan under rådande gynnsamma förutsättningar. Förra gången hon vann ett lopp var för precis 13 månader sedan – vilket också var senast förutsättningarna löd 5/1640a

Statistiken talar för att favoriten ska ha en normalchans runt 1/3, långt ifrån de 56% hon är spelad till i skrivande stund. Sedan ska man räkna in att startspåret är en minusfaktor. Samtidigt vinner andrahandarna påfallande ofta, dessa är goda spelobjekt. Så tror jag det är den här gången också. Jag brukar inte puffa för hästar med innerspår bakom bil, och särskilt inte i kortdistanslopp, det finns det normalt inte skäl för.

Men här talar mycket för 1 True Blue For You:
– Hästen har visat att hon är en av få som faktiskt kan ta ledningen från innerspår bakom bil
– Hon har aldrig förlorat i spets, 3/3 vinster
– Björn Goop är påtagligt optimistisk
– Och så statistiken då, som säger att det är andrahandaren man ska spela på i sådana här lopp

Sedan hoppas man ju alltid på favoritfall i sista avdelningen, eftersom värdeökningen vid favoritseger kommer att ligga runt 0 kr.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
OS-producent till Kanal 75
Nästa nyhet
OS-producent till Kanal 75

OS-producent till Kanal 75

Nyligen gjorde Kanal 75 klart med ny VD då Erik Westberg från Viasat/MTG ska ta över chefsrodret efter sommaren. Nu följer även Rickard Segeborn efter från samma arbetsgivare.

Segeborn har varit produktionschef på Viasat Sport och var exekutiv producent vid sändningarna från vinter-OS i Sotji.

– Jag började som reporter 2000 och har varit på MTG i 14 års tid. Det har varit en fantastisk arbetsplats, men jag kände att det behövdes en nytändning. Jag är travintresserad och spelade mycket på trav i min ungdom. Det känns spännande, säger Rickard Segeborn till resume.se.

På Kanal 75 kommer Segeborn att bli tv-chef.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86: Derbytrial och suveräne Corky vs Rolling Stones

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson