Panne de Moteur omnämns av många som favoriten i årets Elitloppet. Samtidigt har hästen inte setts till i tävling på en måndag. Under tisdagen slipade han på formen i ett snabbjobb.

Tre raka segrar i härlig stil men sedan inställt genrep. Hur är egentligen läget med Panne de Moteur, en av de på förhand mest tippade kandidaterna till Elitloppssegern?

Under tisdagen kom kanske beskedet. Då var Travkompaniets sexårig inne på Solvalla och gick ett finslipande snabbjobb med tränaren Stefan Hultman själv i vagnen – och det verkar som om Panne de Moteurs uppträdande utföll till full belåtenhet.

– Alltså han kändes jättefin och jag har aldrig känt honom så här taggad och fin! Jag vill inte sticka ut hakan och säga att vi skall vinna på söndag men så mycket kan jag säga, vi är med i matchen, säger Hultman på travkompaniet.se.

Panne de Moteur vann i fjol både Jubileumspokalen och Sundsvall Open Trot och är obesegrad i årets tre starter. Den senaste skedde på Solvalla den 23 april. Hästen startar i det andra försöksheatet till Elitloppet på söndag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Xpress

Statistikanalys: V86 Xpress

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla och Bergsåker.

Bra analysresultat förra veckan. ”Det kommer ju en skräll varje V86-omgång, och det här är ett av de loppen där den kan komma” stod under V86-3, och där kom skrällen. Det fanns bara ett ytterligare lopp med skrällrisk, V86-7, och där vann tredjehandaren. I alla övriga lopp vann favoriten… Då blev det FÖR lätt förstås, och inte ens V86-spelet förmådde ge några stora pengar, utan det är jackpot idag!

Omsättningen på 16.4 miljoner var den lägsta sedan man införde Express, men ändå 11% högre än tidigare. Jackpotten idag lär innebära att man hamnar på drygt 19 miljoner.

V86-1: Autostart, medeldistans, hög klass
2 Amaru Boko kan naturligtvis inte ha 82% chans som han är spelad till, men inte långt ifrån faktiskt. Det finns nästan bara plus och chansen är nära den maximala en travhäst kan ha. Det som talar mot är att andraspåret visar häpnadsväckande svagt facit i sådana här lopp – men hästen tävlar ju bara mot sig själv och vinner om han är frisk.

V86-2: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp [sidan 8]
En ganska vanlig typ av lopp som det sällan skräller i. Ungefär 85% av loppen vinns av rank 1-3, så det ska inte vara så svårt att peka ut vinnaren. Resterande vinnare rankas 4-6 och på slutet finns fyra ekipage med försumbara segerchanser.

I spårstatistiken finner man att 4 är bäst följt av 10. Lite oväntat kanske, då 5 är så klart bäst i lopp med 12 startande. Här är det visserligen en fördel, men inte lika stor. Det finns två spår som utmärker sig som exceptionellt dåliga: 2 och 9.

Här är bästa hästen 10 Recation favorit, jag trodde faktiskt man skulle få bättre spelvärde på henne. 5 Ybanos är tredjehandare och kanske det bättre spelobjektet. Den här duon utmärker sig och skrällrisken är som sagt väldigt liten.

V86-3: Autostart, kort distans, hög klass
Jag tjatar ofta om femtespåret i sådana här lopp, men det finns skäl. Här är det ännu mer gynnsamt än i lägre klasser, återbäringen över tid ligger på 2.05 – alltså mer än dubbla pengarna tillbaks. 5 Elit Håleryd är favorit och har toppchans, större än de 35% han är spelad till i skrivande stund. Förmodligen blir det ett vinnarodds över två gånger dessutom.

V86-4: Autostart, kort distans, stolopp i mellanklass. Struken: 6 [sid 16-17]
Favoriterna vinner precis hälften av sådana här lopp och femtespåret är ett klart plus – favoritinfriandeindex ligger på 1.5. 5 Sugar Neo är ett av omgångens spikbud.

V86-5: Autostart, kort distans, kallblod
Inom V75 är sådana här lopp de mest favoritfrekventa som finns, men där är det också i regel högsta klassen som tävlar. Det här motsvarar mer kallblodens silverdivision.

7 Krusen blir favorit för att han är bästa hästen. Det kan vara värt att påminna om, att tidernas tyngsta favoritfall på V75 kom då Järvsöfaks gick ut från motsvarande läge. Det hände vid enstaka tillfällen att denna undantagshäst brände på V75, och dessa tillfällen hade en sak gemensamt: Han startade från dåligt läge över kort distans. Och om t o m han kunde bränna under sådana förutsättningar, ska man nog akta sig för att spika här… samtidigt är skrällrisken liten, när favoriten faller finns vinnaren rankad precis bakom.

V86-6: Autostart, medeldistans, 9-hästarslopp för 3-åriga i öppen klass. Struken: 6 [sidan 27]
Favoriten vinner fyra gånger av tio och 97% av loppen vinns av rank 1-4. Det finns sällan goda spelobjekt i sådana här lopp, hästarna spelas i regel i nivå med sina chanser.

V86-7: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp
Naturligtvis omgångens skrällopp nr 1. Det har säkert de flesta spelare insett också, om inte streckfördelningen vore hemlig skulle man kunna se att det är här man garderar mest.

Det är jämna chanser mellan start- och tilläggshästar, ingendera volten är gynnad över den andra.

V86-8: Autostart, kort distans, mellanklass [sid 13-14]
Femtespåret är bäst i den här klassen också. Återbäringen på vinnarspelet ligger på +54%. Här är säkerligen favoriten 5 Broslätts Rapide det bästa spelobjektet på vinnare, tvilling och DD, då spelarna är mindre benägna att spela favoriter i slutet av tävlingarna. På V86-spelet kan det vara tvärtom, det kommer knappt att rensa något alls vid seger.

/Jens Sjödén
Mail: 
mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Så blir vädret under Elitloppet
Nästa nyhet
Så blir vädret under Elitloppet

Så blir vädret under Elitloppet

Vädret är alltid en viktig faktor då det drar ihop sig till Elitloppet. I fjol blev det regnoväder men i år verkar solchanserna vara betydligt bättre.

Solkräm eller paraply? Vad ska man prioritera i Elitloppspackningen? Vädrets makter spelar som vanligt stor roll för hur lyckad Elitloppsfesten ska bli.

I fjol levde Solvalla inte direkt upp till sitt namn, hela söndagen förvandlades till ett sällan skådat regnoväder – men i år ser det betydligt ljusare ut. I alla fall i inledningen av helgen.

Enligt SMHI:s prognoser finns chans till temperaturer upp till 27 grader under fredagen och in över lördagen medan det under söndagen inkommer svalare luft vilken kan resultera i regnskurar.

Fredag: Klart och soligt med 21-27 grader.

Lördag: Klart och soligt med höga temperaturer under dagen, svalare mot kvällen.

Söndag: Mulet inledningsvis med risk för skurar framåt eftermiddagen, 16-19 grader.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Solvato kommer till Oslo Grand Prix
Nästa nyhet
Solvato kommer till Oslo Grand Prix

Solvato kommer till Oslo Grand Prix

Oslo Grand Prix blir en riktigt trevlig tillställning även i år. Mer än halva startfältet är spikat. Senaste tillskottet: Olympiatravsvinnaren Solvato.

Från att tidigare ha avgjorts två veckor före Elitloppet är det numera två veckor efter det samma som är gällande datum för Norges största lopp Oslo Grand Prix.

Men norrmännen ser ut att få ihop ett förträffligt fält även i år då loppet med 1,5 miljon norska kronor i förstapris avgörs den 8 juni.

Den senaste hästen att bli klar för OGP är Veijo Heiskanens vinnare av Olympiatravet: Solvato.

Senast det begav sig för den flyfotade femåringen var i Copenhagen Cup där Solvato slutade fyra.

Hästarna som är klara för Oslo Grand Prix är:

Orali
Roi du Lupin
Solvato
Support Justice
Univers de Pan
Yarrah Boko

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Segerraden bruten för Bee A Magician
Nästa nyhet
Segerraden bruten för Bee A Magician

Segerraden bruten för Bee A Magician

Nu är segerraden bruten för Bee A Magician. Kulldominanten fick se sig slagen av en synnerligen vass Perfect Alliance som noterade 1.09,2.

Det nu fyraåriga travarmonstret Bee A Magician har dominerat i kullen totalt och som obesegrad under hela treåringssäsongen kom hon till kanadensiska Woodbine Racecourse på måndagen med arton raka segrar.

Men i detta den första avdelningen av Miss Versatility Series gick superstoet på pumpen.

Till täten drog Julie Miller-tränade Perfect Alliance som anförde fältet i friskt tempo för blivande Elitloppskusken Yannick Gingras. Brian Sears placerade Bee A Magician som trea på innerspår.

När fältet gick in mot upploppet anföll Bee A Magician i andraspår och närmade sig ledaren som dessutom bröt ut två spår sista biten. Men Perfect Alliance blev en för svår nöt att knäcka för Bee A Magician som här alltså fick se sig besegrad för första gången på lång tid.

Och det är heller inget att skämmas för. Credit Winner-dottern Perfect Alliance tog här sin tionde seger för året på lika många starter ock klockades till skarpa 1.09,2a över 1609 meter, det är en världsrekordsnotering för fyraåriga ston. Bee A Magician kom i mål på en tiondel långsammare tid.

Du kan se loppet här.

Den andra avdelningen av Miss Versatility gick till favoriten Classic Martine och Tim Tetrick som vann på 1.09,9.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Säkerheten i fokus under Elitloppshelgen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson