För två år sedan var Orecchietti en häst i Elitloppet men i år har hästen inte synts till. Comebacken närmar sig men den lär dröja ett tag till.

Sköre men fartfyllde Orecchietti vann Sprintermästaren 2011 och deltog påföljande år både i Elitloppet och Hugo Åbergs samt segrade i Årjängs Stora Sprinterlopp.

Fjolårets säsong blev mer sporadisk, årsdebuten skedde vid midsommar och efter ett mindre uppehåll avslutade han året med två fina segrar på Solvalla i december.

Då talades det om en eventuell utflykt till Paris i vinter men hästens ömtåliga ben satte stopp.

– Tyvärr är han skör i sina ben och det är synd för hästen har en riktigt hög kapacitet. Nu får ”Orre” en paus och så får han komma igen till våren i stället, sa tränaren Stefan Hultman då.

Snart fem månader har gått sedan sjuåringens senaste start, och seger, men än lär det dröja ytterligare en tid innan Orecchietti är klar för årsdebut.

– ”Orre” tränar på men går än så länge bara 1.40-tempo på rakbanan. Han känns rent ut sagt smällfin men han får skynda långsamt med tanke på att han dessvärre är lite känslig i benen. Till skillnad mot en sådan häst som till exempel Maharajah, så går det att köra 1.40-jobb med honom. Orecchietti ligger aldrig på utan springer bara på i det tempo som jag vill, säger Hultman på travkompaniet.se och fortsätter:

– Planen är nu främst att få igång honom igen men idag kan jag inte säga när han är färdig. Men så här långt ser allt riktigt bra ut.

Orecchietti har gjort 35 starter och av dessa vunnit 17 gånger. På kontot finns för närvarande 4,1 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Två danska banor stängs nästa år

Två danska banor stängs nästa år

Krisen i dansk travsport blir allt mer påtaglig. Stora sparkrav tvingar nu två banor att stänga redan från nästa år.

Tunga sparkrav drabbar dansk travsport de närmaste åren och nu kommer dystra besked från vårt grannland: de båda banorna i Billund och Nyköbing-Falster måste stängas från och med 1 januari 2015.

I ett pressmeddelande från Hästväddelöbsportens FinansieringsFond (HFF) skrivs att sportens del av Dansk Spils överskott nästa år ska reduceras med 15 miljoner danska kronor och därefter följande år med 20,25 och 30 miljoner danska kronor. Den danska travsportens totala årsbudget ligger på cirka 100 miljoner kronor.

De får alltså till följd att de båda travbanorna måste stängas från årsskiftet, samt att galoppsporten avvecklas på de nuvarande kombinerade banorna i Ålborg och Odense.

All hästkapplöpning kommer nu i första hand koncentreras till de båda huvudstadsbanorna Charlottenlund och Klampenborg samt de större regionbanorna i Århus, Ålborg och Odense. Övriga kvarvarande banor kommer fortsätta dock fortsätta tävla men i mindre utsträckning än i dag.

– Det är med beklagan som vi erfar att man från politiskt håll tagit detta beslut som kommer ha stora konsekvenser för vår sport, säger HFF-chefen Bent Knie-Andersen i pressmeddelandet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Goop jagar guld i Kusk-EM
Nästa nyhet
Goop jagar guld i Kusk-EM

Goop jagar guld i Kusk-EM

Blir det äntligen en fullträff för Björn Goop i Kusk-EM? Han representerar Sverige när mästerskapet avgörs på hemmaplan.

Björn Goop har varit en flitig deltagare för Sverige i både Kusk-EM och Kusk-VM de senaste åren. Och det har gått bra. I de två senaste EM har han varit tvåa respektive trea. Lägg där till en silvermedalj vid senaste VM.

Årets Kusk-EM avgörs på hemmaplan, delat mellan Umåker och Solänget. Mästerskapet avgörs 18-19 augusti.

Totalt åtta lopp fördelade lika på de båda banorna kommer avgöra årets tävling som består av representanter från tolv olika länder. Förutom Björn Goop kommer franske toppkusken Franck Nivard delta samt italienaren Enrico Bellei som tagit hem EM de två senaste gångerna.

De deltagande kuskarna är:

Danmark: Knud Mönster
Finland: Mika Forss
Frankrike: Franck Nivard
Italien: Enrico Bellei
Malta: Noel Baldacchio
Nederländerna: Hugo Langeweg Jr
Norge: Vidar Hop
Serbien: Branislav Mukic
Spanien: Guillermo Andreau Adover
Sverige: Björn Goop
Tyskland: Michael Nimczyk
Österrike: Hubert Brandstätter Jr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Xpress
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Xpress

Statistikanalys: V86 Xpress

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla och Jägersro.

 

V86-raderna är nästan parodiskt förutsägbara. Nästan varenda gång blir det en, och exakt en, skräll. Denna är ganska stor, rankad 8-11 av Spelarna. Så har det varit 8 av de 10 senaste omgångarna.

Utdelningarna är så gott som alltid bra – till och med om den där skrällen uteblir, som hänt två gånger de senaste tio veckorna. Då har åttorna gett 35 000 respektive 511 000 kr.

I onsdags blev det ”bara” 38 000 kr, kanske ett tecken på att spelarna börjat lära sig det här. Som vanligt fick man också ett lopp gratis, då en överspelad ”dagens största” (75%!) infriade igen. Den som bara blundar och spikar dagens största och sen spelar resten som en V75:a med 25 öres radpris hamnar oftast rätt på det. Och loppen i övrigt är mycket mer lättlösta än V75-lopp normalt är – ändå blir utdelningarna högre.

Sju vinnare rankade 1-3 och så ett skrällopp. Utdelningen senast var lägre än normalt, men ändå bra. Det finns exempel där samma profil renderat i miljonutdelningar, och till och med där ingen hittat åtta rätt när skrällen var jättestor. Sedan vinner väldigt ofta 3-4 favoriter också, ingående i den där gruppen med rank 1-3-vinnare. Och i regel dagens största också. Mycket att ta fasta på om man spelar reducerade system. Sådana kan på förhand se ut att ha låg utdelningspotential då man fyllt i nämnda krav, men V86 överraskar ofta.

I onsdags blev det tre favoritvinster, däribland omgångens två största.

Den allra bästa segerchansen slarvades dock bort. Royal Fighter (Åby, V86-3) släppte ledningen till en obegriplig storfavorit, med mycket sämre meriter såväl avseende tider som intjänade pengar. Kusken hade väl tänkt nyttja open stretch eftersom loppet gick på Åby, men det hjälper ju inte när man släpper till någon som är trött halvvarvet från mål. Nu hade jag visserligen spikat Royal Fighter, men känslan är ändå att man får skylla sig själv: Man ska aldrig, aldrig släppa ledningen! Gör man det, så går det som det går. Gör man det inte, vinner man med enprocentare.

Åby-loppen visade sig, precis enligt förhandsprognosen, mycket lättlösta. Favoriterna vann alla lopp, utom den nämnda, obegripliga favoriten i V86-3. Skrällen skulle alltså komma på Solvalla. Där fanns fyra lopp att välja bland, och fastän det var relativt jämna skrällchanser dem emellan, är det knappast en efterhandskonstruktion att påstå att just stoloppet, där skrällen faktiskt kom, också var det lopp man valt först om man bara fått gardera en avdelning.

Omsättningen verkar ha stabiliserat sig kring 18 miljoner. Det är en ökning med 20% sedan sista omgången utan Express.

V86-1: Autostart, medeldistans, låg klass
7 Ni Talar Bra Latin är spelad till 65% i skrivande stund. Det är förstås en överskattning av chansen, då segerchanser på den nivån nätt och jämt existerar. Generellt ska man multiplicera V86-favoriternas spelprocent med 0.85 för att få fram den verkliga chansen, men skillnaderna för de allra starkaste favoriterna kan diffa mer än så.

65 X 0.85 = 55% segerchans. ”Dagens näst största” infriar till 45% inom V86-spelet, och med tanke på att de största favoriterna överspelas mer än andra, kan den noteringen ligga närmare sanningen. Runt 50/50 ska det vara för favoriten i alla fall.

En sådan här favorit vill man givetvis ha bort som spelare. Vem kan då vinna istället?

1 Bonnies Napoleon och 6 Rajah Press är loppets spetsbud. Spetshästen vinner oftare än spelfavoriten. Tipset till den förstnämnde, då han spetsat enda gången han haft innerspår bakom bil tidigare, och det är lite lättare att ta ledningen då det är vinklad vinge. Den senare missgynnar f ö favoriten lite extra. Effekten av den har blivit motsatt den avsedda vet vi nu efter många års statistik.

3 Ipod är tredjehandare, men då Kolgjini i Guiden säger att hästen ”är inget för spelarna” så får man lyssna. Man brukar inte ligga lågt i onödan från det hållet.

V86-2: Autostart, kort distans, 8-hästarslopp [sid 5-6]
Här var det tur att Melander anmälde fem chanslösa, annars hade loppet fått ställas in. Han har också garanterat sig om 26 000 kr i prispengar (för placeringarna 4-6). Galopperar någon av de andra blir det ytterligare 23 500 kr in för en tredjeplats…

Här finns naturligtvis alla möjligheter till stallkörning, man kan offra både en och två och tre hästar för att vinna loppet. Knappast troligt dock, det skulle bli för uppenbart.

Tre hästar kan vinna och det är säkrast att strecka alla. 4 Delicious US blir jättefavorit, 58% just nu. Med samma logik som i föregående lopp är den verkliga chansen 58 X 0.85 = 49%. Det här är dock en typisk snackhäst och sådana överspelas än mer. Ytterligare en favorit med god chans, runt 50/50, men som man som spelare absolut vill få bort!

Bara två andra kan vinna loppet. De är underspelade, som andra-tredjehandare så ofta är på V86. 14% och 16% just nu, chanserna är större! De fem chanslösa är spelade till 12% tillsammans – det överspelas även på skrällar!

V86-3: Autostart, kort distans, stolopp i låg klass
Det kommer ju en skräll varje V86-omgång, och det här är ett av de loppen där den kan komma. Inget fel på favoriten annars, 7 Com Z lär vinna om hon når ledningen, och kanske annars också, men läget är extra bekymmersamt då man tävlar med vinklad vinge.

”Favorit-eller-skräll” är i regel vad som gäller i stoloppen, speciellt över kort distans.

V86-4: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 3-åriga. Struken: 4 [sidan 27]
Det har avgjorts 58 likadana lopp tidigare. I 55 av dem har vinnaren varit rankad 1-4. Skrällrisken är alltså påfallande liten.

En skärskådning visar, att det kommit 2 skrällar i de 20 lopp som varit stolopp som detta, och alltså 1/38 av övriga. Det gör 10% respektive 3%. Naturligtvis är underlaget för litet för att siffrorna ska vara alldeles pålitliga, men de följer det mönster man ser på så många andra ställen: Stoloppen är mer skrällbenägna.

I spårstatistiken finner man, att ingen ännu vunnit från spår 8 och att spår 9 är sämst av övriga. Resten visar ganska jämna resultat.

Man ska i första hand leta efter hästar som inte tävlat som tvååringar – dessa vinner nu istället. Här streckas 1 Annabelle Dimanche (19%) och 7 Secret Service (26%) först! Att båda ligger rankade bland ”de fyra som kan vinna” stärker bilden av deras goda chanser. Tillsammans har de ”bara” 45% av spelpengarna på sig fastän det bör vara mer sannolikt att någon av dem vinner än att de inte gör det.

V86-5: Autostart, kort distans, hög klass. Struken: 12
6 o’Grady 51%… ännu en favorit som överspelas, men som ändå är rätt tipsetta i loppet. Ingen annan har ju en större chans.

11 Persos Seaman (1%) tycker jag är intressant. Sistarankad! Folk verkar ha glömt hur bra den här hästen är. Spännande nu i ny regi. Säkert bästa hästen, sedan är ju läget som det är.

V86-6: Autostart, medeldistans, 8-hästarslopp för 3-åriga [sidan 22]
Som V86-4, men ännu färre startande och inte bara ston – och dubbelt så högt förstapris. Trots 200’ så lockas inte mer än åtta att anmäla. Det gödslas verkligen med pengar i årgångsloppen, hästmaterialet är inte i närheten att räcka till för alla lopp. Konstigt att inget sto valde att gå ut här i stället, det räcker ju att anmäla sig och hänga med till någon av de sista placeringarna för att tjäna stora pengar. Dessutom brukar stona hävda sig väl mot hingstarna så här tidigt i karriären.

28 likadana lopp har avgjorts tidigare, och här har det bara en gång hänt att vinnaren varit rankad lägre än 4. Då var den femterankad… Man kan naturligtvis på goda grunder anta att skrällrisken är väldigt liten. Hälften av loppen vinns från ledningen och spåren 4-5 visar överlägsna resultat (det hänger ihop, då det är lätt att spetsa från dessa spår).

6 Al Dente blir den allra största favoriten i en omgång med många starka favoritskap. Bästa chansen är det då normalt också; statistiken visar att sådana här storfavoriter infriar till 6/10 inom V86. Då är han alltså ändå överspelad, och helst vill man ha bort den här favoriten också.

Det är lätt att gardera då skrällrisken är noll. Någon av 1, 7 och 8 vinner om favoriten bommar.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass
Här är nästa lopp där ”omgångens skräll” kan komma. Det är ofta hopplöst att hitta denna, utan man löser det hela med att lokalisera skrälloppet och sedan helgardera. Här är i alla fall 3 och 11 värda att nämna då de är spelade till låga 1% och 2% medan några andra ”chanslösa” har mer spel på sig.

V86-8: Autostart, medeldistans, hög klass [sidan 39]
Sådana här lopp är sällan spelmässigt intressanta. Spelarna känner hästarna väl och gör få och små felbedömningar. Ekipagen spelas i nivå med sina verkliga chanser; över- och underspelade hästar saknas i regel.

3 Abborren känns ”klar”, men det är farligt att lita på känslor. 4 Västerbo Highflyer har varit usel i sina senaste starter och kommer från stall vars hästar överspelas, men kombinationen spelfavorit, fint startspår och god spetschans går ju inte att ignorera.

Hursomhelst är skrällrisken liten, någon rankad 1-4 lär vinna.

/Jens Sjödén
Mail: 
mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Supermötet: Sebastian K. vs Market Share
Nästa nyhet
Supermötet: Sebastian K. vs Market Share

Supermötet: Sebastian K. vs Market Share

Hur fort kommer det gå på Meadowlands på lördag? Det är upplagt för fartfest då Sebastian K. möter Market Share.

Få gånger har det svenska intresset varit så stort för det första stora loppet för säsongen i USA. Anledningen stavas såklart Sebastian K.

Redan i försöket i den gångna helgen tangerade ”Sebbe” världsrekordet på 1.08,5 och i det andra försöket gick Market Share två tiondelar långsammare. Båda dessutom i sina respektive årsdebuter.

På lördag är det alltså dags för finalen av Arthur J. Cutler Memorial då de båda titanerna möts i ett lopp som antas kunna radera världsrekordet.

Motstånd bakom de två försöksvinnarna saknas verkligen inte. Här finns bland andra dubble Elitloppstvåan Arch Madness och fjolårssegraren Sevruga.

Den samlade prispotten på lördag är 175 000 dollar vilket ger ett förstapris på motsvarande cirka 570 000 kronor.

Loppet som avgörs strax efter klockan 02.00 natten till söndag, svensk tid, sänds via Meadowlands hemsida.

Så här ser startlistan ut:

1609 auto

1 Sebastian K. – Åke Svanstedt
2 Market Share – Tim Tetrick
3 Sevruga – kusk ej klar
4 Archangel – Yannick Gingras
5 Intimidate – kusk ej klar
6 Undercover Strike – Corey Callahan
7 Arch Madness – George Brennan
8 Possessed Fashion – John Campbell
9 Modern Family – David Miller
10 Dw’s Ny Yank – kusk ej klar

Senaste vinnarna:

2013: Sevruga – Andy Miller 1.09,0
2012: Mister Herbie – Jody Jamieson 1.09,3
2011: Slave Dream – Brian Sears 1.10,1
2010: Arch Madness – Brian Sears 1,09,0
2009: Lucky Jim – Andy Miller 1.09,7

Gilla travnet.se på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Commander Crowe gör comeback - i Holland

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson