Olympiatravet blev en stor triumf för hemmahoppet Solvato. Åbystjärnan profiterade på ett mördande inledningstempo och kunde vinna enkelt för en lycklig Veijo Heiskanen.

Jet Ribb 1990, Thai Tanic 2006 och Solvato 2014. Den tredje hemmasegern i Olympiatravet var ett faktum när vårens första stora kraftmätning avgjordes på Åbytravet.

Efter att loppet avverkats i ett mycket uppdrivet tempo kunde femårige Solvato kliva in i bilden och till slut enkelt avgöra för Veijo Heiskanen som sträckte pisken mot himlen då han konstaterat att han just vunnit en av sin karriärs viktigaste segrar.

– Det är en väldigt speciell känsla att få vinna detta på hemmaplan. Det har inte alltid varit en dans på rosor men hästen var i form när det gällde. Jag bara njöt där bak vi låg när de körde så fort där framme. I sista sväng kände jag att det var klart; hästen bara flög fram. Det är upp och ner i livet men nu är det uppåt igen, det är det här man lever för, sa en rörd Veijo Heiskanen i segerintervjun.

Det blev verkligen fart på tillställningen. Alldeles för hög fart för vissa. Snabbast ut var Mr Picolit men denne överlämnade ledningen en smula motvilligt till Brad de Veluwe efter knappt 500 meter. Klockorna visade då på 08,3.

Men körningen var ingalunda över. Nu tryckte Robert Bergh gasen i botten bakom Ed You som 1300 meter kvar pressade sig till täten. Direkt tog Lutfi Kolgjini ett initiativ bakom favoritspelade Raja Mirchi som i sin tur körde sig till ledningen med varvet kvar.

Den första kilometern avverkades efter 08,4 men Kolgjini hade inga planer på att sakta ned tempot med Raja Mirchi väl i ledningen. 1500 meter passerades på 10,5 och ledaren satte nu allt på ett kort och länsade undan med flera längder.

Men samtidigt var det dags för Veijo att kliva in i bilden. Solvato hade fått sitta lugn loppet igenom som trea i andraspår och hade väsentlig mycket mer krafter kvar än de framme i täten. Och det syntes också. Solvato kom snabbt fram mot Raja Mirchi, lade obarmhärtig press genom sista sväng och vid utgången av den samma var det hela redan avgjort.

Raja Mirchi kastade handduken och Solvato stegade ifrån till mycket enkel seger inför den jublande hemmapubliken.

Segertiden blev mycket starka 1.10,9a över 2140 meter. Det är en tiondel snabbare än Maharajahs tidigare löpningsrekord i Olympiatravet från i fjol. Det är också nytt svenskt rekord för utländska hingstar och valacker.

Förstapriset bestod i 1,5 miljon kronor.

Andraplatsen gick till Sanity som levererade en mycket god avslutning i spåren efter att av Örjan Kihlström körts mestadels som sista häst på innerspår.

Bronsplatsen till Stig H:s Kash’s Cantab som också gick en fin avslutning efter en invändig resa.

Yarrah Boko slutade fyra före Harry Haythrow.

Raja Mirchi tröttnade sista biten och blev oplacerad, liksom Mr Picolit och Brad de Veluwe. Den sistnämnde störd av en i sista kurvan galopperande Ed You.

Tråkigt nog kom Prix de France-vinnaren Noras Bean aldrig till start. Hästen ströks efter att ha markerat hälta i värmningen.

***

V75-1: Kupongen inleddes med Lovely Godivas lopp för stona och segern gick till Lars Friberg-tränade Stylish Hornline som i dag kördes av Björn Goop.

Stylish Hornline spetsade, fick hållas lugn i täten men fick det hett om öronen in på upploppet. M.T. Harmony som gått hela vägen i dödens fick knappt grepp och på open stretch anföll Sahara Fairytale hastigt från vinnarhålet. Men kort före mål kontrade Stylish Hornline och nosade ut sina konkurrenter med minsta möjliga marginal.

Förstapriset på en kvarts miljon fixades på segertiden 1.13,0a över 2140 meter. Favoriten Youana gick som trea på innerspår men galopperade då den invändiga luckan kom på upploppet.

V75-2: Anders Svanstedt ordnade segerfest i Klass 1. Det efter en perfekt resa med egentränade Send in the Clowns som tog ledningen för att släppa till Pedro Bi genom första sväng.

In på upploppet blev det fritt på open stretch och Send in the Clowns avgjorde lekande lätt till seger på 1.11,9a över 1640 meter.

V75-4: Glad vinnare i Klass 2 var Peter Ingves. Det efter att ha rattat in Petri Puros Ni Talar Bra Latin till segern.

Fyraåringen klev fram i dödens på ledande Salina D.K. in på sista bortre långsidan och kontrollerade den samma till säker, om än knapp, seger över upploppet. Vinnartiden noterades till 1.13,5a över 2140.

V75-5: Olympiastayern gick till Jocke Lövgren och sexårige Alfas da Vinci. Det efter att ha klivit fram i dödens på Costatantisoldi efter cirka halv distansen.

In på upploppet kopplade Alfas da Vinci greppet och höll säkert undan för Kemas Magic som avslutade rappt över open stretch. Vinnartiden stannade vid 1.14,4 över 3160.

V75-6: Lutfi Kolgjini fick liten revansch för Olympiatravet då han tog en vattentät seger i Silverdivisionen med Olympic Kronos.

”Ludde” körde sin häst till ledningen efter 500 meter (på 08,5) och kunde sedan kontrollera fältet till mycket säker seger. Det på 1.12,7a över 2140.

V75-7: En skräll fick avsluta. Jennifer Tillman tog hem Brons med Per K Eriksson-tränade Royal Fighter.

Vinnaren kom fram i dödens på Mr Pellegrino i sista sväng och fick greppet in över upploppet. Mc Steamy anföll och såg kanske ut att gå greppet, men galopperade oturligt, varpå Royal Fighter i stället höll undan för rappt avslutande KLM Buytmethemoon. Segertiden: 1.11,4a över 1640 meter gick inte av för hackor.

Rätt V75-rad:

5 Stylish Hanover – Björn Goop 6,69
4 Send in the Clowns – Anders Svanstedt 4,90
6 Solvato – Veijo Heiskanen 5,11
10 Ni Talar Bra Latin – Peter Ingves 4,54
9 Alfas da Vinci – Joakim Lövgren 5,65
6 Olympic Kronos – Lutfi Kolgjini 3,32
7 Royal Fighter – Jennifer Tillman 34,98

7 rätt: 1 215 481 kr (23,82 system)
6 rätt: 3809 kr
5 rätt: 238 kr

Omsättning: 104 571 011 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Panne de Moteur klar för Elitloppet

Panne de Moteur klar för Elitloppet

En tredje häst blev på fredagen klar för Elitloppet. Det är Panne de Moteur som nu definitivt är med på Solvalla sista söndagen i maj.

På fredagen presenterade Solvalla det tredje klara namnet till årets Elitloppet.

Det blev inte helt oväntat Panne de Moteur som tilldelades den tredje biljetten till superloppet den 25 maj. Tränaren Stefan Hultman har tackat ja till invitationen.

Sexårige Panne de Moteur blommade ut för fullt under fyraåringssäsongen och slutade tvåa i såväl Kungapokalen och Sprintermästaren som Derbyt. Samma år vann han Fyraåringseliten under Elitloppshelgen.

Under fjolåret bärgade han storsegrar i både Jubileumspokalen och Sundsvall Open Trot.

I år har Panne de Moteur gjort tre starter och alla har slutat i säkra segrar, varför han på förhand omnämns som en av de största favoriterna till segern i Elitloppet.

Klara för Elitloppet är:

Maven
Panne de Moteur
Pascia’ Lest

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Magic Tonight klar för Copenhagen Cup
Nästa nyhet
Magic Tonight klar för Copenhagen Cup

Magic Tonight klar för Copenhagen Cup

Startfältet i Copenhagen Cup tar form. Danskarna har nu klart med Roger Walmanns högintressante Magic Tonight.

På söndag är det två veckor till Copenhagen Cup avgörs på Lunden och de till loppet klara hästarna börjar ökas på.

Sedan tidigare har Yarrah Boko bjudits in till loppet och i går blev Beckman klar för start i Danmarks förnämsta lopp.

Nu meddelas ett tredje spikat namn: Magic Tonight kommer till Copenhagen Cup.

Den av Roger Walmann tränade USA-födda femåringen slog till med dunder och brak då han vann Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad i påskas på magnifika 1.09,5. En notering som är den sjätte snabbaste i Europa genom tiderna.

Magic Tonight har nämnts som en tänkbar häst i Elitloppet som alltså avgörs två veckor efter Copenhagen Cup.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jim Oscarsson återvänder till Eskilstuna
Nästa nyhet
Jim Oscarsson återvänder till Eskilstuna

Jim Oscarsson återvänder till Eskilstuna

Efter två framgångsrika år i USA återvände Jim Oscarsson till Sverige och Åby. Men nu flyttar han igen – tillbaka till Eskilstuna.

Tidigare Eskilstunatränaren Jim Oscarsson lämnade Sverige för att prova på tränaryrket i USA. Det blev omedelbar succé och svensken tog fram stjärnor som Aperfectyankee och Nuncio.

Men efter två år i USA återvände familjen till Sverige i höstas. Då till Åbytravet där tanken var att etablera sig. Men nu flyttar Stall Oscarsson igen – tillbaka till Eskilstuna.

– Vi har letat hela vintern efter gård utan framgång. Det är svårt att hitta någon gård med mycket hektar till rätt pris, med rätt läge, rätt mark och en gård som vi gillar, skriver man på Oscarssons hemsida och fortsätter:

–Vi har nu beslutat att flytta upp till vår gård i Eskilstuna igen där vi höll till innan flytten till USA, så länge men vi kommer fortsätta att leta gård då vi är ute efter en gård som är större än den vi har nu och med mer utvecklingsförmåga.

För närvarande ryms 30 hästar på Jim Oscarssons träningslista. Drygt hälften av dessa är ostartade två- eller treåringar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Univers de Pan till Norden - men inte Elitloppet
Nästa nyhet
Univers de Pan till Norden – men inte Elitloppet

Univers de Pan till Norden – men inte Elitloppet

Det är många som drar i franske stjärnan Univers de Pan och nu är det klart att det blir start i Finlandia-Ajo. Men något framträdande i Elitloppet blir det inte.

Sexårige Univers de Pan är kanske Frankrikes hetaste häst för närvarande. Senast slutade han knappt slagen tvåa bakom Elitloppsklare Pascia’ Lest i Prix de l’Atlantique.

Dessförinnan har han vunnit Critérium de Vitesse (på 10,0), slutat tvåa i Prix de France och Prix de Belgique.

Nu ser det ut som en nordisk turné väntar för kanontravaren – men Elitloppet finns inte med på det preliminära schemat.

Det är bekräftat att hästen kommer starta i Finlandia-Ajo på Vermo den 10 maj. Därefter är planen att gå vidare till Oslo Grand Prix (8 juni) och åter till Finland och Kymi Grand Prix (14 juni).

– Elitloppet kan först bli aktuellt nästa år enligt tränaren Philippe Daugeard, säger franske travjournalisten Gerard Forni till travronden.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lannem Siljes mäktiga uppvisning - rekordkross

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson