Med mindre än fem veckor kvar till årets stora slag presenteras nu de två första klara namnen. Maven från USA och Pascia’ Lest från Italien kommer till Elitloppet.

På tisdagen tillkännagav Solvalla de två första klara hästarna till årets Elitloppet.

Från USA kommer Maven och från Italien hämtas Pascia’ Lest. Båda är fem år gamla och kommer utgöra mycket intressanta tillskott på Solvalla i maj.

Jonas Czernyson-tränade Maven har sedan en lång tid nämnts som en häst i Elitloppet. Nu bekräftas det också. Stoet var Nordamerikas framgångsrikaste bland de äldre i fjol och hann med att slå hela två världsrekord under säsongen.

Maven har 9,3 miljoner kronor på kontot. Glidemaster-stoet har redan visat upp sig på snabba tider i två kvallopp de senaste veckorna men väntas begå ”riktig” årsdebut den 4 maj och hinna med ytterligare ett lopp på hemmaplan innan avresa mot Sverige.

Det blir Yannick Gingras som ska köra Maven i Elitloppet.

Den andra klara hästen kommer från Italien. Femåriga Pascia’ Lest har genom hela karriären tillhört sin kulls absolut bästa och vann som treåring det italienska Derbyt.

I fjol visades hästen upp i Fyraåringseliten under Elitloppssöndagen och vann. Under påskhelgen slog han den franska eliten i Prix de l’Atlantique på nytt löpningsrekord och blev på ett ögonblick ett hett namn i årets Elitloppssnack.

Pascia’ Lest tränas av franske Thierry Duvaldestin och körs av Enrico Bellei. Knappt 8,3 miljoner kronor finns på segerkontot och hästen är anmäld till Gran Premio della Lotteria nästa söndag.

Elitloppet avgörs på Solvalla den 25 maj. Ytterligare fjorton hästar ska utgöra startfältet. Två av de platserna fylls genom segrar i Gulddivisionen den 3 och 17 maj.

Gilla travnet.se på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Stort svenskintresse för Lotterian

Stort svenskintresse för Lotterian

Nytt intresse har skapats för Gran Premio della Lotteria i år och det italienska storloppet är åter tillbaka i början av maj. Flera svensktränade hästar har anmält sitt intresse.

Den italienska travsporten har som bekant genomlidit en djup kris de senaste åren och därför har även landets förnämsta löpning Gran Premio della Lotteria blivit lidande.

Efter att 2012 bara körts med två uttagningslopp var det i fjol länge oklart om det ens skulle avgöras. Slutligen kördes loppet först i oktober (med Mack Grace Sm som vinnare för Commander Crowe).

Nu ser det dock ljusare ut för sporten i Italien och även frusna prispengar har betalats ut. Därför är intresset högre för Lotterian som i år är tillbaka på sin ”ordinarie” plats i tävlingsschemat – tre veckor före Elitloppet.

Lotterian, som körs på Agnano-banan i Neapel, avgörs i år den 4 maj. Loppet avgörs traditionsenligt med tre försök med nio hästar vardera i där de tre bästa från varje försöksheat gör upp i en final senare samma dag.

Loppets samlade prissumma uppgår i år till 506 000 euro.

När de första anmälningarna gjordes till loppet i påskhelgen anmäldes hela 73 hästar (slutligen får 27 plats). Av dessa är det flera svensktränade hästar som verkar sugna på en tur till Neapel.

Såväl helgens vinnare i Klosterskogen Grand Prix, Oasis Bi, som tvåan i samma lopp Mosaique Face, finns anmälda till Lotterian. Det samma gäller för Bagley, Beer Summit, Disco A.E., Drillbit Ås, Labero Broline, Lord Capar, Monster Drive, Mr Vida, Quid Pro Quo och Wiss Rambo.

Bland övriga spännande namn som kvarstår i loppet för närvarade finns de båda hemmastjärnorna Mack Grace Sm och Nesta Effe samt helgens två internationella storloppsvinnare Pascia’ Lest och Prussia.

Intresserad av start är även tänkbara Elitloppshästen Beckman samt Rapide Lebel som dock troligen kommer välja Prix Kerjacques på hemmaplan två dagar tidigare.

Den slutliga startlistan spikas i mitten av nästa vecka.

Gilla travnet.se på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rolex Bigi förlängde segerraden
Nästa nyhet
Rolex Bigi förlängde segerraden

Rolex Bigi förlängde segerraden

Italienaren Rolex Bigi fortsätter att övertyga i regi Anders Svanstedt. På måndagen kom sjätte raka segern för fyraåringen.

Halmstadtravet arrangerade V64-tävlingarna under annandag påsk och fick se den i Anders Svansteds regi mycket lovande fyraåringen Rolex Bigi plocka hem ett ”Pokaltest” för de jämnåriga.

Jorma Kontio skötte tömföringen och efter att ha inlett första 500 i tredjespår (09,7) kunde Rolex Bigi komma ner i dödens och körde sig kort senare till ledningen.

Därefter var loppet lagt till handlingarna. Rolex Bigi hade full kontroll på sitt motstånd, stack ifrån med någon längd ur sista sväng och höll säkert undan för vinnarhålets Dream With Me N.L. när denne erbjöds luckan.

1.13,2a över 2140 meter var den fina segertiden och förstapriset uppgick till 60 000 kronor.

Tumble Dust knep tredjepriset. Årsdebuterande Kriterietvåan Attack Diablo slutade oplacerad.

Under dagen kördes även Yngve Larssons Memorial med 100 000 kronor till vinnaren. Segern gick till Amour Rapide, körd av Johnny Takter och tränad av Johan Lejon. 1.11,2a över 1640 var segertiden.

Gilla travnet.se på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Hagmyren: "Nöjda med honom inför detta"
Nästa nyhet
V4 Hagmyren: ”Nöjda med honom inför detta”

V4 Hagmyren: ”Nöjda med honom inför detta”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Han har jobbat 1.18 full väg som snabbast inför detta och han var fin på det, och vi är nöjda med honom inför detta. Aktuell distans är annorlunda för honom, men jag tycker han ska räknas. Skor runt om som vanligt, säger Jimmy Jonsson om Udo’s Oiler i V4-2.

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Hagmyren. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Angelina Vacation – Formen verkar bra på henne men jag är lite osäker på hur den dryga distansen kommer att passa henne. Vi kör henne åtminstone barfota fram, säger Ari-Pekka Pakkanen.

3 Angelo America – Han galopperade senast utan att jag egentligen vet varför. Gången innan det var han åtminstone godkänd från ledningen på Solvalla och jag tycker han är några snäpp vassare i front. Vi får försöka ta oss dit nu också men jag vet inte vart han står på distansen. Det blir skor runt om idag, säger Erik Lindegren.

5 Xanthis Cornelis – Han gör nu comeback efter vintervila och har tränat på rejält. Vi har kört ett par banjobb med honom varav det snabbaste gick 20,5/2000. Han avslutade fjolåret på ett bra sätt och det finns kapacitet i honom. Visst kan han behöva loppet, men distansen är en fördel, och han behöver inte vara borta. Samma balans som vanligt, säger Jan Sundell.

8 Mr Concept – Han är givetvis svårbedömd i sin årsdebut, men han känns bra och har jobbat 1.22 full väg som snabbast inför detta. Han har inte vässats upp i några snabbare farter, men han är mycket tränad och jag tror på en bra insats. Utgångsläget blev passande då vi kan vi fint smyglopp härifrån. Helstängt huvudlag och vanlig vagn som vanligt, däremot blir det barfota bak idag, säger Håkan Skoglund.

9 Happygangster G.L. – Han blir bättre för varje start och var fullt bra senast. Spår nio behöver inte vara fel. Han har haft problem med hovsprickor och vi spar barfotakörningen till längre fram, säger Hans Erik Norberg.

Lopp 2, V4-2

8 Turbo Sweden – Han har bra form hästen och svarade för ett bra lopp senast som tvåa, han fick stryk av en bra häst den gången. Han bör göra ett bra lopp idag också, men dom tuffa hästarna på tillägg blir nog svåra att stå emot. Kan vi vara trea-fyra idag får vi vara nöjda. Barfota fram, halvstängt huvudlag och royalvagn som vanligt, säger Jan-Olov Åberg.

10 Right of Way – Formen känns svårbedömd på henne och jag ligger lågt om hennes vinstmöjligheter. Vi tar detta som en test och det var även bra hästar emot. Hon tävlar barfota fram, säger Ari-Pekka Pakkanen.

12 Top Billing – Han var duktig senast och allt har varit normalt därefter. Han hänger lite vänstertöm som vanligt och är lite ovan utrustningen som han får ha i Sverige. Uppgiften är lite komplicerad denna gång och vi tar det som en test. Håller han sig fräsch så är han bra. Inga ändringar, säger Susanne Richter.

14 Udo’s Oiler – Han har jobbat 1.18 full väg som snabbast inför detta och han var fin på det, och vi är nöjda med honom inför detta. Aktuell distans är annorlunda för honom, men jag tycker han ska räknas. Skor runt om som vanligt, säger Jimmy Jonsson.

Lopp 3, V4-3

1 Mitt Hjärtas Frode – Han galopperade senast men blev aningen för het då. Gången innan det ledde han länge men blev då också för taggad mitt i loppet och var inte helt körbar sista biten. Det här är en humörbetonad häst som absolut duger i klassen om han vill det. Läget är bra och man väl ta med honom om man streckar ett par hästar. Inga ändringar, säger Ulf Pettersson.

4 Faks Nils – Han hade sparat senast och formen verkar uppåt. Hoppas han kan nå ledningen för att sedan ha chans. Det var någon bra emot men han ska ses med chans. Inga ändringar, säger Jan Ove Olsen i stallet.

5 Nordsjö Douglas – Han har varit fin hela vintern och vi har varit nöjda med honom, jag tror han går mot en bra säsong. Han har jobbat 1.30 full väg som snabbast inför detta och jag tycker han ser bra ut. Han fick tävla med brodd fram i de sista starterna ifjol och det var en nackdel för honom, det slipper han idag och jag tror på bra segerchans. Han är bra den här, säger Jimmy Jonsson.

6 Tams Borgöl – Han känns bra hemma i träning och jag hoppas han är lite piggare än vad han har varit i de senaste starterna, han har fällt lite päls och det kan ha med det att göra. Jag både hoppas och tror att han bjuder till lite extra idag, men jag vet inte om vi kan rå på en sådan som Nordsjö Douglas. Barfota runt om, öppet huvudlag och vanlig vagn som vanligt, och jag tror han är med bland dom tre-fyra främsta, säger Thomas Lundberg.

13 Lienpilen – Han hade bra form för ett par starter sedan men har inte fått till det i de två senaste loppen. Jag tycker annars att han jobbar fint och det här loppet håller inte samma klass som han vant sig vid nu på sistone. Det krävs en hel del flyt för att runda alla härifrån men jag tycker inte det känns helt omöjligt. Skor runt om, säger Robert Wilhelmsson.

Lopp 4, V4-4

1 Tandsmärta – Hon känns som hon ska för dagen och jag tycker hon ska räknas idag, både aktuell distans och utgångsläge blev optimalt för hennes del. Hon tränar bra och verkar pigg och fin. Skor runt om, halvstängt huvudlag samt vanlig vagn som vanligt, säger Sture Eriksson.

4 Mollyelden – Hon var bra där som tvåa bakom Värsting Kungen men följde upp det med att vare sämre Rättvik. Jag var kanske inte helt nöjd med henne senast heller men det var åtminstone ett fall framåt. Är hon bara som hon ska så duger hon i klassen och hon ska streckas. Skor runt om, säger Tomas Rosén.

5 Lily Viking – Hon är inne i en bra period och får starta på. Hon känns fin men öppnar inte så bra men sedan kör vi offensivt och har chans. Inga ändringar då hon travar bra nu, säger Peter Grundmann.

6 Eltebos Höibysara – Hon har inte kunnat gått något jobb sedan jag var med om en olycka förra fredagen, och det gör mig givetvis lite osäker. Hon ser annars fin ut för dagen och verkar må bra, och jag hoppas på en bra insats. Jag får se vad Jan-Olov Persson hittar på med henne, det gäller att dom kommer överens för hon har ett väldigt humör. Fungerar hon så har hon kunnandet för att vara med långt fram, och utgångsläget blev i varje fall passande för henne då hon kan öppna snabbt från start. Skor runt om, öppet huvudlag och vanlig vagn som vanligt och galoppen senast kom överraskande då hon normalt är väldigt stabil, säger Torsten Blomqvist.

7 Midsommarsnapsa – Hon har faktiskt varit jättebra i de senaste starterna, i de två sista loppen har det kommit någon med snabb fart till slut som hon inte kunnat svara. Hon gillar inte att gå i rygg, det är därför ledningen eller dödens som gäller och blir hon inte hängande från start tycker jag att hon ska ses med segerchans. Hon har gått bra en längre tid utan att få vinna nu, och snart borde det vara hennes tur. Kenneth var inne på att prova henne barfota runt om idag, i övrigt tävlar hon med norsk huvudlag och vanlig vagn som vanligt, säger Linda Fastesson.

14 Klöverberra – Han gjorde ett bra comeback senast på en fin tid och fick heller inte optimal löpning då den framförvarande hästen var trög på sista bortre långsidan. Jag tycker att han tagit det loppet rätt sätt och borde vara nån sekund snabbare nu men att runda alla från detta läget känns inte helt lätt. Inga ändringar, säger Per-Erik Wågström.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lottat och klart - så avgörs Olympiatravet
Nästa nyhet
Lottat och klart – så avgörs Olympiatravet

Lottat och klart – så avgörs Olympiatravet

Nedräkningen till årets första riktigt stora drabbning på hemmaplan har börjat. Det är lottat och klart för Olympiatravet på Åby.

Ed You vann ”Sista Chansen” till Olympiatravet i går och Robert Bergh ville gärna ha med hästen i finalen och blev därmed den sista att kvalificera till Olympiatravet som stundar på Åby den 26 april. Han hade också mest flyt i lottningen och börjar från spår två.

Under söndagen lottades spåren till lördagens slag som bjuder 1,5 miljon kronor till vinnaren.

Prix de France-vinnaren Noras Bean hade inget jätteflyt med fru fortuna och besätter tillsammans med Harry Haythtrow ett av de två bakspåren.

Prix d’Amérique-trean Yarrah Boko drog spåret längst ut bakom bilen medan det andra wild cardet Brad de Veluwe hade bättre lycka och början från bricka fyra. Ett spår längre ut finner vi Raja Mirchi.

Så här utformade sig startlistan till Olympiatravet 2014:

2140 auto

1 Kash’s Cantab – Erik Adielsson
2 Ed You – Robert Bergh
3 Mr Picolit – Jorma Kontio
4 Brad de Veluwe – Tuomas Korvenoja
5 Raja Mirchi – Lutfi Kolgjini
6 Solvato – Veijo Heiskanen
7 Sanity – Örjan Kihlström
8 Yarrah Boko – Ulf Ohlsson
9 Harry Haythrow – Peter Untersteiner
10 Noras Bean – Stefan Söderkvist

Senaste vinnarna:

2013: Maharajah – Örjan Kihlström 1.11,0
2012: Commander Crowe – Christophe Martens 1.12,2
2011: Brioni – Joakim Lövgren 1.11,4
2010: Copper Beech – Conrad Lugauer 1.11,6
2009: Triton Sund – Örjan Kihlström 1.11,1

Gilla travnet.se på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bellei igen - Napoleon Bar i Costa Azzurra

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson