Nedräkningen till årets första riktigt stora drabbning på hemmaplan har börjat. Det är lottat och klart för Olympiatravet på Åby.

Ed You vann ”Sista Chansen” till Olympiatravet i går och Robert Bergh ville gärna ha med hästen i finalen och blev därmed den sista att kvalificera till Olympiatravet som stundar på Åby den 26 april. Han hade också mest flyt i lottningen och börjar från spår två.

Under söndagen lottades spåren till lördagens slag som bjuder 1,5 miljon kronor till vinnaren.

Prix de France-vinnaren Noras Bean hade inget jätteflyt med fru fortuna och besätter tillsammans med Harry Haythtrow ett av de två bakspåren.

Prix d’Amérique-trean Yarrah Boko drog spåret längst ut bakom bilen medan det andra wild cardet Brad de Veluwe hade bättre lycka och början från bricka fyra. Ett spår längre ut finner vi Raja Mirchi.

Så här utformade sig startlistan till Olympiatravet 2014:

2140 auto

1 Kash’s Cantab – Erik Adielsson
2 Ed You – Robert Bergh
3 Mr Picolit – Jorma Kontio
4 Brad de Veluwe – Tuomas Korvenoja
5 Raja Mirchi – Lutfi Kolgjini
6 Solvato – Veijo Heiskanen
7 Sanity – Örjan Kihlström
8 Yarrah Boko – Ulf Ohlsson
9 Harry Haythrow – Peter Untersteiner
10 Noras Bean – Stefan Söderkvist

Senaste vinnarna:

2013: Maharajah – Örjan Kihlström 1.11,0
2012: Commander Crowe – Christophe Martens 1.12,2
2011: Brioni – Joakim Lövgren 1.11,4
2010: Copper Beech – Conrad Lugauer 1.11,6
2009: Triton Sund – Örjan Kihlström 1.11,1

Gilla travnet.se på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Bellei igen – Napoleon Bar i Costa Azzurra

Bellei igen – Napoleon Bar i Costa Azzurra

Spets och slut var segerreceptet då en mycket fin Napoleon Bar tog hem det italienska storloppet Gran Premio Costa Azzurra på påskdagen.

I lördags var Enrico Bellei i Paris och tog hem Prix de l’Atlantique med Pascia’ Lest. På söndagen var han i Turin för att köra italienska storloppet Gran Premio Costa Azzura. Även här blev det seger.

Bellei körde 2012 års vinnare av loppet Napoleon Bar, som tränas av Catello Savarese. Från bricka två bakom bilen blixtrade Napoleon till täten och skulle aldrig släppa någon direkt nära inpå.

Ledaren drog hårt över sista bortre och in i kurvan var det bara favoriten och titelförsvararen Mack Grace Sm som kunde följa. Men när denne vreds ut till attack in på upploppet var det ett fruktlöst försök; Napoleon Bar sprintade undan i härlig stil och vann mycket enkelt.

Napoleon Bar noterades för segertiden 1.11,3a över 1600 meter vilket var en putsning av löpningsrekordet med två tiondelar. Förstapriset var värt 46 920 euro.

Mack Grace Sm gick alltså i mål som tvåa (11,7) medan bronset tillföll Owen Cr på behörigt avstånd (12,3).

Se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Ed You skrällde i "Sista Chansen"
Nästa nyhet
V75: Ed You skrällde i ”Sista Chansen”

V75: Ed You skrällde i ”Sista Chansen”

Det blev en ordentlig överraskning i Rommeheatet, tillika ”Sista Chansen” till Olympiatravet. Ed You snuvade favoriten Digital Ink på konfekten – efter en målfotostrid.

Robert Bergh och hockeybröderna Sedin hade nog förhoppningar på sin Elitloppsvinnare Nahar när det anmäldes till ”Sista Chansen” på Romme. Men hästen ströks som bekant tidigare i veckan.

Emellertid skulle segern ändå hamna hos samma tränare och ägare; Ed You skrällvann loppet efter en eldig slutstrid och erbjuds nu sista platsen i Olympiatravet nästa lördag.

– Jag är lika överraskad som alla andra. Jag trodde jag hade förlorat loppet men det var ju en kul överraskning för oss. Det är klart vi profiterade på det höga utgångstempot och loppet blev optimalt förr oss och när vi väl gick på så svarade han otroligt bra. Digital Ink försvarade sig starkt men de sista femtio meterna slappnade han av lite och vi hann dit, sa Björn Goop som agerade skrällkusk.

Det blev rejäl fart på loppet från början. Traveling Man tog emot On Track Piraten som laddades frejdigt av Johnny Takter. Efter 500 meter på 06,5 klev On Track Piraten ned i ryggen. Örjan Kihlström som initialt varit med en bit i spetskörningen med Digital Ink klev nu fram i dödens då tempot bedarrade.

Varvspasseringen klockades till 12,0. Över sista bortre långsidan började det stötas från kön; Rocky Winner anförde och fick med sig Ed You i ryggen.

In i sista sväng lade Digital Ink press på Traveling Man och skaffade sig greppet om denne. När fältet gick in på upploppet såg Digital Ink ut att reda ut uppgiften trots dödens.

Men samtidigt lät Björn Goop Ed You spela ut sin fulla speed via fjärdespår och den sjuårige valacken avslutade riktigt snabbt sista biten. De båda hästarna gick i mål sida vid sida, omöjligt för blotta ögat att avgöra inbördes.

Men en lång granskning av målfotot konstaterade att Ed You precis hunnit förbi Digital Ink och således fick segern och förstaprisets 150 000 kronor. Segertiden blev till 1.11,9a över 2140 meter.

On Track Piraten kom loss från vinnarhålet över upploppet och tog hand om tredjepriset.

***

B.B.S.Sugarlight vann lekande lätt igen. Foto: Micke Gustafsson, ALN

V75-1) Dagens största favorit var B.B.S. Sugarlight i Bronsförsöket och det blev en ren promenad i parken för den potentiella Elitlopps-bubblaren.

Den Fredrik Solberg-tränade femåringen körde sig till ledningen efter 400 meter och öppnade första varvet efter förhållandevis blygsamma 15,0. Över slutvarvet skärptes tempot och in på upploppet lät Peter Untersteiner B.B.S. Sugarlight lätta undan och hästen svarade med att mycket lätt gå ifrån med ett par längder. Segern togs på 1.13,2a över 2140 meter.

– Han var annorlunda, lite lugnare i dag och det par positivt. När jag gav han signalen in på upploppet gick han ifrån och det var gott om krafter kvar, sa Untersteiner i segerintervjun.

V75-2) Björn Goop fixade segern i lägsta klassen, det med hjälp av Eelco Van der Wal-tränade Borga Effekt som fick en fin resa som fyra i andraspår i högt tempo.

Borga Effekt kunde följa med i ryggar på sista bortre och avgjorde enkelt en bit in på upploppet. Segertiden skrevs till fina 1.13,3a över 2140.

Favoriten Venkatesh fick en dryg inledning i tredjespår, nådde dödens men var slagen på sista bortre. Hästen återkom dock sista biten och slutade fyra. Chippen Ås galopperade kort efter start.

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander hann dit med knapp marginal. Foto: Micke Gustafsson, ALN

V75-4) Favoriten Månprinsen A.M. stod för en riktigt fin prestation i kallblodsracet. Gunnar Melander tog det riktigt piano från början och satt som allra sista häst med 17 för 10-favoriten.

Med 1200 meter kvar stötte Månprinsen dock via tredjespår, fick flera hästar framför sig, men gick till förnyat angrepp via fjärdespår in på sista bortre. Hästen gick fort fram mot Hulte Magnus som nu övertagit täten. Hulte Magnus stretade emot berömvärt men precis över linjen fick Månprinsen A.M. nosen först och vann på fina 1.23,7 över 2680 meter.

– Det blev helt fel 1200 kvar men när jag väl vred på honom var det som jag hade en helt ny häst. Sedan så förlorar han ju aldrig på målfoto. Han är som Lapp Nils var, han vill vinna till varje pris, sa segerkusken Gunnar Melander.

V75-5) Ulf Ohlsson tog hem stoloppet genom att sätta dit Reijo Liljendahls Caramella B.F. som fick en fin resa i andraspår i högt tempo (första varvet på 12,5 av ledande What Love Can Do) och kunde följa med i rygg på Hankypanky Pagan genom sista sväng.

Ur svängen hade Caramella B.F. skaffat sig greppet och gick undan till enkel seger före mycket rappt invändigt avslutande Monas Invercote. Segertiden fina 1.12,7a över 2140.

Chapeau vinner Silver på 11,2. Foto: Micke Gustafsson, ALN

V75-6) Friskt tempo även i Silver, något som Erik Adielsson och Stig H-tränade Chapeau gillade i sin position fjärde utvändigt. Prey Frontline tog emot Vendi i täten och passerade 500 på 09,0 och varvet på 10,5.

400 meter kvar skickades Utility Bus i tredjespår och i ryggen smög Chapeau med för att spela ut sin fulla speed över upploppet. Chapeau fick greppet om Utility Bus kort före mål och vann säkert på skarpa 1.11,2a över 1640 meter.

V75-7) Susanne Richter och Jorma Kontio presenterade en jättefin vinnare i avslutade Klass 1. 27-oddsaren Corleone Boko visade sig vara helt överlägsen.

I täten gick Sundsholms Keynote som fick anföra i relativt måttligt tempo. Men mitt på sista bortre styrde Corelone Boko på och formligen forsade fram mot ledaren som inte hade något svar. Femåringen övertog täten och gick bara ifrån till lekande lätt seger på 1.13,8a över 2640 meter.

Rätt V75-rad:

3 BBS Sugarlight – Peter Untersteiner 1,25
5 Borga Effekt – Björn Goop 4,39
6 Ed You – Björn Goop 15,08
10 Månprinsen AM – Gunnar Melander 1,77
2 Caramella BF – Ulf Ohlsson 6,03
11 Chapeau – Erik Adielsson 14,96
8 Corleone Boko – Jorma Kontio 27,26

7 rätt: 1 325 592 kr (17,22 system)
6 rätt: 3939 kr
5 rätt: 131 kr

Omsättning: 82 074 407 kr

Gilla travnet.se på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fullträff för Oasis Bi i Klosterskogen GP
Nästa nyhet
Fullträff för Oasis Bi i Klosterskogen GP

Fullträff för Oasis Bi i Klosterskogen GP

Det blev svensk triumf då Klosterskogen Grand Prix avgjordes i Norge. Oasis Bi och Björn Goop fixade segern före Mosaique Face.

Norska Klosterskogen bjöd på riktigt fin sport under lördagen och dagens huvudlöpning var Klosterskogen Grand Prix som bjöd sin vinnare på 300 000 norska kronor i förstapris.

Det var pengar som Stefan P Pettersson-tränad Oasis Bi skulle lägga vantarna på. Den italienskfödde sexåringen utnyttjade open stretch för en ny storloppsfullträff.

Francais du Gull tog ledningen från början men släppte snart till Oasis Bi som forcerades fram av Björn Goop. Strax senare kom favoritspelade Mosaique Face och Lutfi Kolgjini fram för att i sin tur överta efter 700 meter körda.

Men den svenske Derbyvinnaren skulle inte få segern. In på upploppet anfölls det både i spåren och inne på open stretch. Oasis Bi tog till vara på det innersta spåret och slog av Mosaique Face och grejade en säker seger.

Vinnartiden noterades till 1.12,3a över 2100 meter på 800-metersbanan. Mosaqiue Face således tvåa, två tiondelar långsammare.

Danske Orali knep bronspengen före hemmahoppet Thai Broadway.

***

Vassa kallblod gjorde upp i Moe Odins Äreslopp och som så många gånger förr var det ikonen Tekno Odin som gick segrande ur striden.

Värste konkurrenten stavades Gylden Balder som gick fram och övertog täten efter första tusen. Tekno Odin hamnade då som tvåa i andraspår. In på sista bortre stegade Tekno Odin på via tredjespår och om fram mot ledaren.

In på upploppet kunde så Gylden Balder inte värja sig utan grymme Tekno Odin stack ifrån till klar seger och vann med tre tiondelar tillgodo på 1.22,3a över 2100 meter. 200 000 norska kronor var förstapriset.

*

”Ludde” Kolgjini fick en seger under dagen på Klosterskogen. Det i fyraåringsmatchen Habibs Minneslopp. Vann loppet gjorde Dante Boko på 1.13,9a över 2100. Den segern var värd 200 000 norska kronor. Spelfavoriten Boys Going In galopperade bort sina möjligheter.

*

Thai Tanics Äreslopp över lång distans såg favoriten Aqua Challenger som vinnare. Med Lars Anvar Kolle i sulkyn vann hästen på 1.15,6 över 2920 meter. Belöningen: 150 000 norska.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Påskskräll av Talk the Talk
Nästa nyhet
Påskskräll av Talk the Talk

Påskskräll av Talk the Talk

Påskägget för de fyraåriga stona var lördagens clou vid Gävletravets tävlingar. Det slutade med en riktig påskbomb – Daniel Olsson satte dit skrällen Talk the Talk.

Gävles tävlingar på påskaftonen bjöd på flera skrällar och så även i main event Påskägget där några av landets bästa fyraåriga ston gjorde upp om 200 000 kronor i förstapris.

Sally Hill var snabbast ut och frontade för Tomas Pettersson. Favoritspelade Mellby Briolett antog positionen i rygg på ledarinnan. Daniel Olsson placerade Stefan Melander-tränade Talk the Talk som trea på innerspår – en skulle det visa sig, perfekt position.

I sista sväng letade sig nämligen Mellby Briolett ut i andraspår och gick kort senare på i tredjespår. Talk The Talk gled fram i vinnarhålet och då upploppet nalkades fick han fritt i andraspår.

Sally Hill försvarade sig för allt hon var värd men 30-oddsaren Talk the Talk närmade sig steg för steg och hann precis fram till viktoria på mållinjen.

Segertiden skrevs till 1.13,7a över 2140 meter.

Sally Hill fick se sig besegrad och tvåa i mål. Mellby Briolett kunde aldrig komma i riktig närkamp och fick nöja sig med sista pallplats.

Oaks-vinnaren och förhandsfavoriten D’One kunde inte komma till start i loppet och ströks på grund av pågående veterinärbehandling.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mäktig Prussia vann Prix d'Etain Royal

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson