Magic Tonight. Det är namnet på en av landets hetaste hästar för dagen. Femåringen chockade trav-Sverige då han vann Prins Carl Philips Jubileumspokal – på 1.09,5!

Det var onekligen en magisk eftermiddag på Färjestadstravet. Roger Walmann-tränade femåringen Magic Tonight slog sig rakt in i Elitloppsdiskussionerna när han genom en oförglömlig uppvisning segrade på fantastiska 1.09,5a över 1640 meter på Färjestad. Noteringen är ett nytt svensk rekord.

– Det är en fantastisk häst att köra, det kändes mest som om han var ute och joggade i dag, han vann väldigt enkelt. Man har ju hoppats att han ska blomma ut i år och det tycker jag han visade nu. Hästen visade att han platsar i Elitloppet om ägarna och Roger vill vara med där, berömde Johan Untersteiner.

Andover Hall-amerikanen Magic Tonight var snabbast även från början. För Johan Untersteiner stack hästen till ledningen direkt då bilen lämnade fältet.

Första 500 meterna avverkades efter rykande 07,8 men ledaren saktade inte ned på tempot. Kilometerpasseringen klockades till 09,8 och Magic Tonight tycktes inte ha någon avsikt att släppa någon nära inpå.

In i sista sväng felade Lindys Jersey Boy i dödens och ledaren passade på att rycka undan. Endast favoritspelade Nothing But Class kunde hänga på från ryggen.

In på upploppet vred Peter Untersteiner på Nothing But Class i andraspår men kunde aldrig komma riktigt i närkamp med Magic Tonight – som sträckte på sig och gick ifrån med kraftfulla steg över mållinjen.

Segertiden stannade alltså vid mäktiga 1.09,5a över 1640 meter. En notering som alltså inte bara är nytt banrekord utan även ett nytt svenskt rekord för utländska hästar. Det gamla rekordet var två tiondelar långsammare och sattes av L’Amiral Mauzun vid segern i Hugo Åbergs 2008.

– Att han går 09,5 är väl lite överraskande men inte att vi skulle vinna loppet. Jag tror inte det blir Elitloppet, det har inte varit vår avsikt och jag tror det är ett år för tidigt, men efter den här prestationen får vi väl i alla fall snacka lite om det, sa tränaren Roger Walmann i vinnarcrikeln.

Nothing But Class slutade således tvåa, det på likaledes fantastiska 09,6. Mr Chicago slutade trea för Rocket Zet som avslutade stortartat efter galopp i starten, båda på 10,6.

El Mago Pellini galopperade bort sina chanser redan innan bilen lämnade startfältet.

***

Folke Hjalmarssons Minneslopp för de femåriga stona gick till Youana, körd av Peter Untersteiner och tränad av Åbys Catharina Johansson.

Fjolårets Breeders-vinnare blixtrade till täten direkt och hade sedan full kontroll över händelserna. Förstapriset på 100 000 kronor bärgades genom seger på 1.13,2a över 2140 meter. Det före Stylish Hanover och System Performance.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Imponerade av Charrua Forlan

Imponerade av Charrua Forlan

Hans-Owe Sundberg tycks ha ett nytt stjärnämne i Charrua Forlan. Fyraåringen tog en imponerande seger mot meriterat motstånd.

Ett namnstarkt fyraåringslopp var eftermiddagens clou vid Sundbyholms tävlingar under långfredagen. Loppet fick se en smått överlägsen segrare i Charrua Forlan och Hans-Owe Sundberg som följde upp skrällsegern i Breeders Crown senast men en riktigt fin performance.

Up Front Larry-sonen var snabbast ut och gick till täten per omgående och öppnade första halvvarvet på 12,9 och kunde dämpa till 16,5 på kilometern.

Loppets favorit var årsdebuterande Rolling Stones men denne hamnade sist i åttahästarsfältet och sladdade någon längd bakom kön för Örjan Kihlström. I vad som blev tredje ytter låg Peter Haughton-vinnaren Aperfectyankee som gjorde andra starten för året.

Men ingen av dessa skulle ha med segerdiskussionen att göra. För det visade sig bara finnas en häst på banan: ur sista sväng stack Charrua Forlan undan med några längder och försvann ifrån till mycket enkel seger över upploppet.

Klockorna stannade på 1.14,5a över 2140 meter och belöningen var 60 000 kronor.

– Det är en jättefin häst, verkligen. Jag satsade framåt direkt och sedan fick vi fuska bort loppet men det är inget att be om ursäkt för; han var ju bara bäst. Vi är bara med i Breeders Crown av årgångsloppen och det är ju lite synd, men det finns mycket pengar att hämta ändå. Hästen har utvecklats i år, sa Sundberg i segerintervjun.

Dewey Luvs Britt slutade tvåa medan bronsmedaljen hängdes kring Vikens Mans hals.

Årgångstoppen Rolling Stones tycktes aldrig komma in i loppet. Kihlström provade via tredjespår sista halvvarvet men hästen var inte helt fläckfri i aktionen och kunde inte förbättra sig. Rolling Stones gick i mål som sexa.

Aperfectyankee avslutade godkänt sista biten och slutade fyra.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Färjestad
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Färjestad

Fredag: V64-tips till Färjestad

Omgången:
Långfredagen i Karlstad brukar innebära bra klass, och den här tävlingsdagen inget undantag. Bra förutsättningar med knappa tio grader varmt och uppehåll, och vi har en spännande dag framför oss.

Bästa spiken:
12 Mellby Viking (V64-4)

Kompletterande spiken:
5 Youana (V64-1)

Dubbelspiken:
4 Lindys Jersey Boy (V64-5)

V64-förslag:
V64-1: 5 Youana (1-6)
V64-2: 1,3,12,13,14,15 (4-10)
V64-3: 1,2,3,4,7,8,11 (10-12)
V64-4: 12 Mellby Viking (11-9)
V64-5: 1,3,4,5,7,9,10 (6-8 )
V64-6: 3,5,8,9,11 (4-1)
1 x 6 x 7 x 1 x 7 x 5 = 1470 kronor.
(Enbart spel för 6 rätt)

Dubbeltipset:

Spelförslag:
DD-1: 7 Lindys Jersey Boy
DD-2: 3,5,8,9,11
5 rader x 200 kronor.

Analys V64-1:

Ranking: A: 5. B: 1-6-2-3-4. C: 7-8.

Spetsanalysen:
5 Youana laddades inte i årsdebuten senast, men lär göra det idag och då är hon klar spetsfavorit i loppet. Hon kan öppna väldigt vasst vid laddning.

Loppanalysen:
Jag väljer att spika 5 Youana i den inledande V64-avdelningen, jag tror nämligen att hon leder det här loppet från start till mål. I årsdebuten senast kördes hon passivt, hon avslutade dock starkt till slut via 1.10 sista 800 och med det loppet i kroppen lär hon knappast vara sämre till detta. Hon lär idag laddas för spets, och i den positionen biter hon alltid ifrån sig väldigt bra och jag tycker det ser lovande ut. Hon blir väldigt svårslagen i tät, och dessutom kan det eventuellt bli barfota runt om idag.

1 Stylish Hanover var mycket fin vid seger i årsdebuten senast och jag gillade intrycket på henne, men jag tror inte att hon kan stå emot Youana från start och därmed är det också klar fördel den sistnämnde. Vid gardering ska hon dock räknas tidigt.

Analys V64-2:

Ranking: A: 1. B: 3-12-14-15-13-4-10. C: 5-7-11-9-8-2-6.

Spetsanalysen:
1 S.T.C.C.Faksa med dessa förutsättningar

Loppanalysen:
1 S.T.C.C.Faksa kommer till start med formen på topp, och blir jättefavorit i kallblodsloppet på det och bra förutsättningar. Näst senast vann hon V75 hemma i Norge på mycket bra vis, och senast gick hon i mål med alla krafter sparade. Hon ska kunna öppna bra från start, får Erik Adielsson upp i jollen, och på visad form kan det vara så enkelt att hon spetsar och bara vinner. Men, hon har bara gjort en start på svensk mark tidigare och det saknas heller inte motstånd, och som en av omgångens största favoriter vill jag gardera henne.

3 Närbyjänta var jag lite skeptisk till som klar favorit senast, men fick äta upp det i eferhand då hon bara var bäst och vann enkelt. Hon visar väldigt fin form och gör alltid sitt i loppen den här, och härifrån ska hon återigen kunna få fint lopp. Tidigt streck.

12 Troll Viktor varnade jag för som skräll senast och fick rätt, och han vann också väldigt enkelt efter att han tidigt placerats i ledningen. Springspår på tillägg ska passa honom bra då han är väldigt snabb i benen och han bör hamna bra på det per omgående, och även om han inte lät hitta någon ledning kort bit in i loppet den här gången så ska han duga bra. Magnus Jakobsson får chansen bakom honom igen.

Duon 14 Filofax N.O. och 15 Titan Tabac står egentligen iskallt på det med 40 meter tillägg och många hästar att runda, men för mig är dom tidiga ändå. Filofax N.O. visade bra form vid seger senast och lär knappast vara sämre med det loppet i kroppen, och Titan Tabac kan massor i grunden. Stämmer det någorlunda för dom under vägen blir dom tuffa att stå emot då dom har lite mer hårdhet än de på de främre volterna.

Streck också för 13 Guli Rask som äntligen fick vinna senast och det i bra stil, nu dessutom med Torbjörn Jansson upp som jag tycker har väldigt god hand med kallbloden.

Analys V64-3:

Ranking: 11. B: 2-1-8-7-3-4. C: 10-12-6-9.

Spetsanalysen:
Alla de tre innersta spåren kan öppna bra, 2 Poisson är dock min favorit till att sitta i spets en bit in i loppet.

Loppanalysen:
Ett ganska öppet Lärlingslopp och jag streckar sju av elva ekipage, och tipset väljer jag att ge till 11 Mercury Broline. Roger Walmanns travare har visat ganska bra form en längre tid i tuff konkurrens utan att få till det, nu tycker jag det är enklare emot och då kusken Tino Ärling dessutom tillhör de bättre i loppet så tycker jag det ska vara vettig segerchans trots bakspår. Vid minsta klaff blir han tuff att stå emot till slut.

2 Poisson vann V75 från ledningen näst senast tillsammans med Erik Adielsson, han gick säkert undan till slut och jag hade 1.12 sista rundan på honom den gången och det var en bra insats. Senast hade han iskalla förutsättningar med bakspår och kom aldrig in i matchen, men han gick bra i skymundan och såg fortsatt fin ut. Han kan öppna bra från start och Linn Hellström känner hästen, och då jag läser tidig ledning på ekipaget måste dom givetvis räknas tidigt.

1 Lucky Angel Face tycker jag är lite väl bortglömd här, och väljer därför att ranka upp henne något. Hon är startsnabb och bör få fint lopp vid sargen härifrån, och med lucka till slut är hon både snabb nog och bra nog för att vinna.

7 Bearable och 8 Dansman Charlie riskerar bägge tung inledning på loppet, men bägge ska också tåla att göra en del av jobbet själv under vägen och dom tillhör de bättre hästarna i sällskapet. Duger normalt gott, vid minsta klaff härifrån.

3 Västerbo My Madame kan ta sig förbi de invändiga ekipagen i startrusningen och därmed få rygg på ledande Poisson, då är hon inte borta. 4 Önas Sonja skrällvann senast, men har faktiskt gått starkt en längre tid utan att få till det och den skrällvinsten var inte överraskande för mig. Kan slå till igen, då hon ständigt är underskattad.

Analys V64-4:

Ranking: A: 12. B: 11-9-3-8-15-14-10-6-5. C: 1-2-7-13-4.

Spetsanalysen:
3 Romeo Lavec

Loppanalysen:
Timo Nurmos 12 Mellby Viking gör årsdebut här, trots det väljer jag att lämna honom ensam på kupongen och jag tycker det är omgångens bästa vinstchans. Mellby Viking är en topphäst i grunden, och han har också sätt lysande ut i banjobb inne på Solvalla inför den här uppgiften. I de två senaste årsdebuterna har det slutat med seger, och då förutsättningarna den här gången är de rätta för honom tror jag det slutar med ytterligare en seger direkt i årsdebuten. Med tanke på vad han kan, hur han jobbat inne på Solvalla inför detta, samt tidigare statistik för hans del gällande årsdebuter har jag svårt att se honom förlora. Han käkar upp dom!

Bakom Mellby Viking finns det många långdistansare som är klart hyggliga för klassen, men jag tycker inte det är någon som håller den kaliber som en fräsch Mellby Viking.

Analys V64-5:

Ranking: A: 4. B: 5-3-10-9-7-1. C: 6-8-2.

Spetsanalysen:
Många väldigt startsnabba, men jag bygger mitt tips på att 4 Lindys Jersey Boy spetsar. Denne har hemma i USA öppnar rysligt fort.

Loppanalysen:
Prins Carl Philips Jubileumspokal och ett riktigt, riktigt bra lopp väntar. Jag har hittat en rolig spelidé i loppet och väljer att gå på Reijo Liljendahls 4 Lindys Jersey Boy, och jag spikar honom på Dubbeltipset. Han fick det inte att stämma i debuten för Reijo och i Sverigedebuten senast, men han gillade inte när Ulf Ohlsson blev tvungen att ta i honom kort efter start. Tränare Liljendahl låter annars mycket, mycket nöjd med honom och innan folk förstår hur bra han är den här och det är bra spelvärde i honom så tar jag chansen.

Lindys Jersey Boy är som en katapult från start och jag håller honom som spetsfavorit i loppet, då det dessutom blir barfota runt om idag så har jag bra känsla för att han är bra nog för att spåra det här loppet från start till mål. Löper den här upp till träningsjobben på banan, har den mycket att hämta framöver.

Bakom min spelidé ”kryllar” det av fina hästar, och på V64-lappen garderar jag ganska friskt. 5 Magic Tonight såg smällfin ut i årsdebuten senast, 3 Nothing But Class var heroisk utvändigt ledaren senast, och 10 Dreams Take Time var visserligen sämre senast men har annars gått bra och framför allt sätt väldigt fin ut sedan han kom till Lars I Nilsson. Den här trion är givna.

9 Mr Chicago ska även han räknas tidigt, och jag tycker han är lite väl bortglömd. Han gick bra i årsdebuten senast via 09,5 sista 800 och idag blir det dessutom barfota runt om enligt tränare Per Fromell. När Mr Chicago och favoriten i det här loppet, Nothing But Class, bägge fanns hos Åke Svanstedt höll Åke utan tvekan Mr Chicago som den bättre av de två. Hästar utvecklas givetvis med tiden, men jag tycker procenten dessa emellan skiljer lite väl mycket.

Streck också för 1 Nato Dream och 7 El Mago Pellini. Nato Dream blir man inte riktigt blir klok på och det är väl bara att inse att han inte blir så bra som man en gång trodde, intrycket på honom i årsdebuten näst senast var ändå bra och utgångsläget den här gången passande. Han får en chans till. El Mago Pellini visade bra inställning när han vann direkt i årsdebuten senast från ledningen och kul se honom med Björn Goop.

Analys V64-6:

Ranking: A: 9-5-8. B: 3-11-4-1. C: 12-2-7-6-10.

Spetsanalysen:
3 Evisir kan öppna bra, och Filip Lejon vill köra i tät. Frågan är dock om Lejon är av samma uppfattning när Kontio kör tufft med favoriten 5 Quantum Boogie, som även han kan flytta på sig den första biten.

Loppanalysen:
Jorma Kontio blir favorit i V64-avslutningen med 5 Quantum Boogie, och då det är lillchans på tidig ledning för honom tycker jag att han ska räknas tidigt. Han avslutade bra senast efter paus, och lär gå framåt med det loppet i kroppen. Kan dock få svar, och från dödens känns han sårbar. Garderas.

9 Final Jam spikade jag i tipsen med framgång här på travnet.se senast och han har haft en häftig utveckling, och även om förutsättningarna med bakspår är tuffare den här gången måste han räknas tidigt och jag ger honom tipset. Han är både stark och snabb, och ska tävla barfota runt om som senast. Tuff att stå emot.

Håller även upp 8 Quick Fix i A-gruppen, denne var mycket bra vid seger senast och är både stark och snabb. Kan ekipaget ramla ned i någorlunda vettig position från start här, duger han gott.

3 Evisir hade inte haft någon optimal uppladdning inför senast, trots det vann han i bra stil från ledningen och det var en strong insats. Lär inte vara sämre idag och Filip Lejon vill köra i tät, och får han inte allt för tufft tryck från favoriten Quantum Boogie leder han länge igen. Ska även räknas om spets och släpp, då han kan få chansen till slut.

Streck också för 11 Right or Wrong som det blev fel för senast, men som såg fin ut som fastlåst i årsdebuten gången innan det. Lite väl tappad här, anser jag.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman.

Gilla travnet.se på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nahar struken från "Sista Chansen"
Nästa nyhet
Nahar struken från ”Sista Chansen”

Nahar struken från ”Sista Chansen”

”Sista Chansen” till Olympiatravet har drabbats av ett tungt avbräck. Fjolårets Elitloppsvinnare Nahar har blivit struken.

Den regerande Elitloppsmästaren Nahar gjorde i söndags årsdebut. Men det slutade i galopp och diskvalifikation.

– Han kändes rullig sista tusen när vi skulle gå på i spåren och det är ju inte bra såklart, sa tränaren Robert Bergh efter den misslyckade comebacken.

Men när startlistorna till påskdagens V75 på Romme spikades var Nahar anmäld till Gulddivisionen, tillika ”Sista Chansen” att kvala in till Olympiatravet.

Men någon start på söndag blir det inte för superstjärnan. Under torsdagsförmiddagen ströks Nahar ur loppet. Strykningsorsaken är pågående veterinärbehandling.

Läs även: Nahar galopperade i årsdebuten

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stig H-stjärnan på väg tillbaka efter skadan
Nästa nyhet
Stig H-stjärnan på väg tillbaka efter skadan

Stig H-stjärnan på väg tillbaka efter skadan

Stig H Johanssons högkapable Occhione Jet ser ut att vara på väg tillbaka mot en ny comeback efter den gaffelbandsskada hästen ådrog sig i somras.

Stig H Johansson-tränade italienaren Occhione Jet gjorde bara två starter under fjolåret. Efter att ha fått sin tilltänkta comeback i april inställd återkom han efter nio månaders tävlingsuppehåll i Henning Mårthans Minne på Rättvik i juli.

Då imponerade den fyrfaldige miljonären stort genom att vinna på 11,9 över full distans. I påföljande start knep han en meriterande andraplats i Jubileumspokalen bakom Panne de Moteur.

Men längre än så blev inte säsongen för den snabbfotade Pine Chip-hingsten. I augusti drabbades Occhione Jet av en gaffelbandsskada i höger baken vilken spolierade återstoden av säsongen.

Men nu är Occhione Jet åter på gång tillbaka.

– Efter nödvändig vila har Occhione Jet varit fin under hela uppträningen. Hittills har han kommit ned på 1.25-tider som snabbast i jobb, säger Stig H Johansson på sin hemsida.

Men sexåringen är ännu inte redo för årsdebut. Ytterligare cirka två månader fattas innan han kan beträda tävlingsbanan igen. Någon gång under sommaren hoppas man att stjärnan ska kunna göra årets första framträdande.

– Den typ av skada som Occhione Jet varit drabbad av är inte att leka med. Men får han vara skadefri hoppas jag naturligtvis att han ska kunna återkomma till elitskiktet så småningom, säger Stig H.

Hittills har Occhione Jet vunnit 13 av sina 25 lopp och travat in 4,3 miljoner kronor. Den penningmässigt största framgången så här långt är andraplatsen i det italienska Derbyt 2011.

Läs även: Gaffelbandsskada för Stig H:s stjärna

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Här blir nästa start för Rapide Lebel

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson