Halmstadtravet får ett högintressant tillskott i sin tränarkår. Det är Johan Untersteiner som lämnar Roger Walmann, återvänder hemåt och etablerar sig som egen tränare.

De senaste veckorna har det ryktats att 30-årige toppkusken Johan Untersteiner skulle vara på väg hem till Halmstad igen. Nu bekräftas det också.

Johan lämnar det tioåriga samarbetet som försteman hos Roger Walmann på Solvalla för att inom kort etablera sig som egen tränare på sin gamla hemmabana Halmstad.

– Samarbetet med Roger har varit både stimulerande och lärorikt. Han är en mästare när det gäller unghästträning och inprickning av formtoppar. Jag är honom mycket tacksam för de kunskaper och de många fina uppsittningar som han gett mig under våra år tillsammans, säger Johan Untersteiner till Halmstadtravets hemsida.

Johan kommer flytta från Solvalla efter årets Elitloppshelg i slutet av maj. Då ska han ta över det som tidigare var Kari Lähdekorpis träningscamp Holm, beläget strax utanför Halmstad.

– Halmstad är min uppväxtmiljö. Här finns mina föräldrar och en rad kompisar inom och utanför travet. Både anläggningen i Holm och miljön vid Halmstadtravet erbjuder träningsmiljö av högsta klass. Dessutom ligger ju Halmstadtravet inom bekvämt räckhåll till storbanorna Åby och Jägersro. Det innebär många starttillfällen och bra prispengar att köra om.

På Halmstad finns som bekant sedan tidigare Johans far Peter Untersteiner, som för närvarande är Sveriges störste travtränare räknat till antalet hästar.

– Jag kommer att driva en mindre egen träningsverksamhet tillsammans med min flickvän Paula och samtidigt ha ett samarbete med pappa, vilket bland annat innebär att jag kommer att fungera som stallets andrekusk. Jag hoppas givetvis också att få en del lånestyrningar från andra tränare, säger Johan.

Johan Untersteiner har under sin tid hos Roger Walmann utvecklats till en av landets främsta och mest segerrika kuskar. Förra året slutade han nia bland de vinstrikaste kuskarna i landet och körde in 14,7 miljoner kronor.

Luckan hos Roger Walmann kommer emellertid att fyllas med ett annat mycket spännande namn. Enligt Travronden är det Kenneth Haugstad som fyller Untersteiners plats hos Solvallatränaren. Haugstad var i fjol Sveriges tolfte segerrikaste kusk och körde in 10,5 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ny skada – Formula One slutar tävla

Ny skada – Formula One slutar tävla

Tävlingskarriären är över för Reijo Liljendahls stora reklamhäst Formula One. En gammal skadad har gjort sig påmind och beslutet är taget om att hästen får avsluta tävlandet.

Formula One var ett av de hetaste namnen i förhandssnacket inför Elitloppet. I lördags gjorde sjuåringen efterlängtad comeback efter nästa åtta månaders frånvaro. Efter en startgalopp slutade han då trea bakom Solvato och Kash’s Cantab i det tredje uttagningsloppet till Olympiatravet.

Men det tycks ha blivit Formula Ones sista start i karriären. Efter loppet har han fått känningar i sin gamla skada.

– Det är hans sena höger fram som börjat spöka igen och den var tjock i söndagskväll. Nu har vi tagit beslut om att det inte blir mer tävlande för hans del utan Formula One får bli avelshingst istället, säger tränaren Reijo Liljendahl till travronden.se.

Formula One var borta från tävling i elva månader efter sin seger i Jämtlands Stora Pris 2012 på grund av samma skada. Då återkom han med dunder och brak, travade 10,4 i comebacken och fick plats i Elitloppet.

Men någon ny comeback verkar alltså inte vara aktuell denna gång för den sjuårige Yankee Glide-hingsten.

– Det fanns inga tecken överhuvudtaget att detta skulle inträffa utan det kom som en negativ överraskning. Formula One hade tränat rejält hela vintern, och både i värming och efter loppet i lördags så tyckte Örjan Kihlström att hästen kändes fin. Givetvis är det trist att sådant händer, men det är något som man får leva med, säger Reijo till travronden.se.

Formula One gjorde i sin karriär 35 starter och gick segrande ur dessa vid 19 tillfällen. Totalt sprang han in knappt 4,4 miljoner kronor och noterade rekordet 1.09,8.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rolling Stones och D'One i årsdebuter
Nästa nyhet
Rolling Stones och D’One i årsdebuter

Rolling Stones och D’One i årsdebuter

Det är många topptravare som utnyttjar påskhelgen för årsdebut. Spännande comebacker under helgen gör bland annat Rolling Stones och D’One.

Eskilstuna travar på långfredagen och kan locka med ett starkt fyraåringslopp som huvudevent. Här får vi se Stefan Hultmans segerstaplare Rolling Stones i första starten för året.

Det är som vanligt Örjan Kihlström som kör och det här är hästens första start sedan Breeders Crown i början av november. Mot sig får han bland annat spännande Peter Haughton-vinnaren Aperfectyankee som var oplacerad då han gjorde Sverigedebut i slutet av mars. 60 000 kronor är förstapriset.

2140 auto

1 Re Doc – Åke Lindblom
2 Vikens Man – Tony Wallin
3 Dewey Luvs Britt – Per Lennartsson
4 Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
5 G.G.’s Magic Dream – Pierre Nyström
6 Aperfectyankee – Jim Oscarsson
7 Rolling Stones – Örjan Kihlström
8 Chipen Boy – Juhani Partanen
9 Dakota Chip – Thomas Dalborg

200 000 kronor är förstapriset i Påskägget som körs i Gävle på lördag. Loppet är öppet för de fyraåriga stona och det har Roger Walmann funnit som lämplig årsdebut för ultrastammade D’One.

Stoet, som körs av Örjan Kihlström, har inte startat sedan hon vann Oaks i slutet av september. Toppklassigt motstånd bjuds av bland andra Mellby Briolett och Fly The World.

2140 auto

1 Mellby Briolett – Johan Untersteiner
2 Sally Hill – Tomas Pettersson
3 Katla Celeber – Tino Ärling
4 Fly The World – Jörgen Sjunnesson
5 D’One – Örjan Kihlström
6 I Am Unique – Pasi Aikio
7 Roaring Drunk – Ulf Eriksson
8 Desdemona Boko – Torbjörn Jansson
9 Talk the Talk – Daniel Olsson
10 Cupcake US – Jim Oscarsson
11 Windy Ways – Daniel Redén
12 Symmetric – Marcus M Melander

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
El Mago Pellini på ny pokaljakt
Nästa nyhet
El Mago Pellini på ny pokaljakt

El Mago Pellini på ny pokaljakt

I påskhelgen kryllar det av sportsliga godbitar på travbanorna och Färjestad är inget undantag. En fin femåringselit ska göra upp i Prins Carl Philips Jubileumspokal.

Det är en kvarts miljon kronor till vinnaren i femåringsloppet Prins Carl Philips Jubileumspokal som avgörs på Färjestad under långfredagen.

Startfältet som lockats till Karlstad är riktigt starkt och här gör till exempel Lutfi Kolgjinis Kungapokalsvinnare El Mago Pellini årets andra start. Hästen vann årsdebuten i Kalmar nyligen. Denna gång är det Björn Goop som ska sköta styrningen.

Mot sig får han bland andra Dreams Take Time, Lindys Jersey Boy, Nothing But Class och Mr Chicago.

Under tävlingsdagen avverkas även Folke  Hjalmarssons Minneslopp för de lika gamla stona, samt Th Egnells Memorial för de kallblodiga stona och ett Klass 2-försök.

Här är startlistan till Prins Carl Philips Jubileumspokal:

1640 auto

1 Nato Dream – Stefan Melander
2 Pericle Bi – Magnus Jakobsson
3 Nothing But Class – Peter Untersteiner
4 Lindys Jersey Boy – Jorma Kontio
5 Magic Tonight – Johan Untersteiner
6 Noble Knight – Tino Ärling
7 El Mago Pellini – Björn Goop
8 Rocket Zet – Daniel Redén
9 Mr Chicago – Carl-Erik Lindblom
10 Dreams Take Time – Johnny Takter

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Axevalla
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Axevalla

Tisdag: V64-tips till Axevalla

Omgången:
Fina tävlingar på Axevalla den här tisdagen, dessutom bra förutsättningar med sol och drygt 5-6 grader varmt. Två bra spikar som i nuläget inte är favoriter, och den här tävlingskvällen ser jag fram emot.

Bästa spiken:
13 Yamani Hornline (V64-4)

Kompletterande spiken:
3 Nagini (V64-6)

V64-förslag:
V64-1: 1,2,3,5,9,10,11 (7-8 )
V64-2: 1,2,4,7 (10-11)
V64-3: 2,3,4,7,8,9,12 (6-11)
V64-4: 13 Yamani Hornline (2-11)
V64-5: 1,3,4,10 (9-8)
V64-6: 3 Nagini (8-1)
7 x 4 x 7 x 1 x 4 x 1 = 784 kronor.
(Enbart spel för 6 rätt)

Dubbeltipset:

Spelförslag:
DD-1: 1,3,4,10
DD-2: 3 Nagini
4 rader x 250 kronor.

Analys V64-1:

Ranking: A: 3. B: 1-9-11-2-10-5. C: 7-8-12-4-6.

Spetsanalysen:
3 Don Clerk med bra chans på tidig ledning.

Loppanalysen:
Magnus Jakobssons 3 Don Clerk vare mycket rejäl vid seger i årsdebuten senast, trots het häst utvändigt om sig stack han undan i slutsvängen och vann i överlägsen stil och det var en imponerande årsdebut. Det var ett tag sedan den årsdebuten, drygt en månad, då Jakobsson vill vara försiktig med honom men normalt bör han gå framåt och vara ännu vassare till detta. Bra chans på tidig ledning igen, och med tanke på vad han visat både ifjol och främst i årsdebuten blir han inte lätt att plocka ned.

Jag väljer jag att gardera Don Clerk, dels för att han är jättefavorit och det rensar friskt bakom, men också för att han är orutinerad och det är tuffare emot den här gången.

Peter Untersteiner ska kunna servera 1 M.T.Invader bra resa med dessa förutsättningar och jag tycker han ska räknas tidigt, han gör debut för Peter idag och Peter låter nöjd. M.T.Invader har sedan han kom till Untersteiner blivit valack och efter det har det börjat lossna för honom på allvar. Har tidigare visat bra fart.

9 Jula In Focus har inte startat på ett tag inför detta och kan vara i behov av loppet, men stallet låter nöjda med henne och det handlar om en fin häst. Björn Goop ska kunna bjuda henne på fin resa härifrån, och då är hon inte golvad.

11 Axel Fame bröt segerraden senast, men var lika bra som vid segrarna då han galopperade 1400 kvar och sedan återkom starkt. Han har utvecklats den här och går bra varje gång, och med lite tempo på loppet kommer han in i matchen. Är stark och tål att gå i spåren under slutrundan.

2 Emil Run är allt annat än enkel, men fart finns i massor och han duger här om han håller ordning på benen. 10 Rocket Man har fått två lopp i kroppen efter uppehåll och ska närma sig toppformen, och 5 Emil Tuffing kan öppna raskt från start och ska ses med bra chans att tidigt hitta plankan här och sedan duger han gott.

Sammanfattningsvis, favoriten Don Clerk blir svårrubbad om han löper som senast, men som klar favorit vågar jag inte lita på honom så även om om det är motiverat att han är favorit tycker jag han blir lite väl tufft spelad och då lockar det att gardera. Jag försöker fälla honom.

Analys V64-2:

Ranking: A: 2-7-1-4. B: 10-11-8-12. C: 5-3-6-9.

Spetsanalysen:
3 Bling Dynasty kan öppna bra och bör ta hand om ledningen inledningsvis, men över full väg och i denna konkurrens tror jag Horpestad är ute efter rygg. Den som är först fram av 2 Nissan Broline och 7 Wingait Ida får nog överta, och där håller jag Wingait Ida som knapp favorit dessa emellan.

Loppanalysen:
2 Nissan Broline gör debut för Peter Untersteiner och det låter väldigt bra på henne inför den här starten, hon opererades när hon kom till Peter och har efter det tränat starkt och är hon inte allt för ringrostig efter långt uppehåll ska det vara vettig segerchans direkt. I regi Per Lennartsson var hon under fjolåret ute i rätt tuff konkurrens och gjorde det bra, men man ska inte nonchalera att det var knappt ett år sedan hon tävlade och därför väljer jag att gardera.

7 Wingait Ida gillar jag och hon är bättre än vad resultatraden visar, näst senast avslutade hon bland annat 1.12 sista 800 från djup köposition och skulle jag få henne till tidig ledning här så är jag övertygad om att hon biter ifrån sig bra. Hon kan öppna bra från start vilket hon visat tidigare, och laddas hon bör hon vara före favoriten. Intressant.

1 Moneypenny Face är inte så tokig den första biten och bör hamna vettigt på det härifrån, och får hon chansen till slut är hon bra nog för att utmana. Visar bra form. Hon streckas, vilket också jätteskrällen 4 Betty Jess gör. Betty Jess har inte startat sedan början på januari, men tränar enligt rapporter bra inför detta och hon är inte alls så tokig i grunden och jag vill inte spricka på henne som helt ostreckad.

Dessa fyra tycker jag höjer sig över resten, och jag låser på denna kvartett. 10 Hot Marke och 11 Lady Beyonce drar bägge på sig en hel del streck, men jag tycker dom visat sig gå bäst då dom är med i den främre träffen direkt och därför tror jag dom får svårt från bakspår.

Analys V64-3:

Ranking: A: 3-4-7-2. B: 8-9-12. C: 6-11-10-5.

Spetsanalysen:
4 Homer Kemp.

Loppanalysen:
3 Sensei blir klar favorit i loppet och han får också tipset av mig, normalt är det vettig segerchans för honom i ett sådant här sällskap. Han är stark och tuff och går alltid hela vägen hem, och han är van tuffare konkurrens än vad som är fallet den här gången. Han har dock inte startat sedan slutet på december ifjol och garderingen är därför på sin plats.

4 Homer Kemp trivs på Axevalla, han har tagit två segrar sedan han kom till Peter Untersteiner och bägge dessa är tagna på Axevalla. Full väg är ingen fördel för honom, men han spetsar här då han är väldigt kvick från start och sedan leder han länge.

7 Ottens Fighter återkommer efter kortare paus, vilket jag ser som en fördel för honom. Han är som vassast då han fått pausa kort, och när han löper på topp den här är han stark och tuff. Räknas tidigt.

Håller även upp 2 Innovate Pellini i A-gruppen, det är ingen fördel för honom att han blivit nedstruken till innerspår då han bara kan öppna medel från start, men hamnar han bara någorlunda vettigt på det ska han kunna få fint smyglopp och sedan är han inte chanslös om luckan kommer till slut. Såg fin ut innan galoppen i comebacken senast och lär knappast vara sämre med det loppet i kroppen.

8 Öjja Scoop svarade för ett bra årsdebut näst senast som fyra bakom segrande B.B.S.Sugarligt och även om hon var utan chans senast hängde hon med fint som fyra även den gången. Hon är lite på gång igen, och ska inte nonchaleras här. Finns mycket i henne.

Streck också för 9 Kebab och 12 Udinese som bägge gynnas av Axevallas långa upplopp och blir det bara lite tempo på loppet så kommer dom in i matchen.

Analys V64-4:

Ranking: A: 13. B: 2-11-15-12-4. C: 9-1-14-10-8-7-6-3.

Spetsanalysen:
2 Quite Windy efter en bit

Loppanalysen:
13 Yamani Hornline har visserligen inte startat sedan slutet på september ijfol, trots det tycker jag det är kvällens bästa vinstchans och jag spikar honom. Tränare Flemming Jensen låter mycket nöjd med honom inför den här starten, och det är inte likt Flemming att låta så nöjd som han gör. Yamani Hornline är stark och tuff och gynnas av aktuell distans, och har redan i tidigare regi visat bra kunnande och framför allt styrka. Det ska bli kul att se Yamani Hornline den här säsongen i Flemming regi, och är Yamani Hornline så väl förberedd som Flemming menar ska det vara spel mot ett mål. Han står för klassen i gänget.

2 Quite Windy gick starkt efter galopp i Örebro senast och har toppform för dagen, skulle Maria Törnqvist tidigt kunna hitta spets med honom leder han säkert länge, och jag tycker han är värst emot. Favoriten 11 Global Mazerine trivs över aktuell distans och har gjort det bra hos Goop, men har varit sjuk efter senast och kan därför behöva loppet innan han är på topp.

Med tanke på vad Yamani Hornline visat tidigare över aktuell distans, samt de rapporter från Flemming Jensen känner jag mig trygg med honom som spik.

Analys V64-5:

Ranking: A. 3. B: 10-4-1. C: 9-8-7-6-2-5.

Spetsanalysen:
3 M.T.Harmony

Loppanalysen:
3 M.T.Harmony trivs kanske som bäst över korta häcken, men han har gjort bra lopp även över full väg och jag väljer att ge honom tipset i loppet. Han var mycket tapper från ledningen senast och gör alltid bra lopp, och får Untersteiner fuska bort någorlunda mitt i loppet blir han trots långt upplopp inte lätt att rå på. Leder länge, mycket länge.

10 Playing Tua utvecklades något enormt under fjolåret och har nu fått lopp i kroppen efter uppehåll, hon gynnas av Axevallas långa upplopp då hon alltid går starkt till slut och har hon tagit åt sig årsdebuten på rätt sätt kommer hon gå fort upploppet ned. Given.

4 Jumble Ås gör debut för Flemming Jensen och det ska bli kul att se henne, Flemming låter nöjd och hon har fart i benen för att duga direkt. 1 Rica Neo missgynnas av sitt innerspår då hon inte är snabb nog för att hålla ut dom, men löser det sig under vägen är styrkan den rätta och hon har dessutom lopp i kroppen efter uppehåll.

Jag låser på min nämnda kvartett, som jag tycker är huvudet högre.

Analys V64-6:

Ranking: A: 3. B: 8-1-9-6-4. C: 7-10-11-12-5.

Spetsanalysen:
3 Nagini

Loppanalysen:
3 Nagini svarade för ett bra lopp i debuten för Peter Untersteiner senast, han hade inte startat på ett bra tag inför det loppet och gick bra till slut från fjärde par utvändigt via 13,5 sista 600. Med det loppet i kroppen räknar jag med att han är vassare till den här starten, nu är det dessutom spetsläge då han är väldigt kvick från start och han ska dessutom tävla barfota runt om nu kontra skor i debuten för Peter senast. Under fjolåret i regi Åke Svanstedt tampades han mot de tuffaste i kullen och gjorde det bra, och jag har svårt att se honom förlora det här i spets. Spik.

Värst emot är favoriten 8 Ricardo Mols, detta är en riktig tuffing som alltid levererar på svensk mark. Han är bra den här, men lär tvingas till jobbet utvändigt om Nagini och är Nagini så bra som jag tror ska det bli tufft även för en sådan som Ricardo Mols.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman.

Gilla travnet.se på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Peter Untersteiner: "Vi kommer med fina hästar rakt igenom ikväll"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson