Panne de Moteur visade upp sig på Solvalla under onsdagskvällen och stärkte sina aktier inför Elitloppet betänkligt. Sexåringen vann The Onions lopp den tunga vägen – på 1.10,6.

Att det är Elitloppet som är det stora målet för Stefan Hultman och Panne de Moteur råder det inga tvivel om. Och av onsdagskvällens insats att döma kommer Credit Winner-sonen tillhöra favoriternas skara den sista söndagen i maj.

Tillsammans med ständige följeslagaren Örjan Kihlström stod Panne de Moteur för en berömvärd insats då man vann klassiska ”Elitloppstestet” The Onions lopp på Solvalla.

Loppet kördes i ett rejält uppskruvat tempo. Drillbit Ås fick öppna första 500 efter 07,7 för att ta sig förbi Kaka A.T. och till ledningen.

Kihlström tog det piano med 13 för 10-favoriten Panne de Moteur som stabilt hamnade som första höst utvändigt medan Drillbit Ås fortsatte varvet på 10,3.

Ur sista sväng var ledarinnan märkt av det hårda utgångstempot. Det till skillnad från Panne de Moteur som in på upploppet i ett nafs kopplade segergreppet – och försvann ifrån med ett par längder i en stil som gav en hint om kommande storform.

Segertiden blev för årstiden mycket vassa 1.10,6a över 1640 meter. Den tredje snabbaste vinnartiden i Sverige hittills i år och som det såg ut med krafter i behåll. Förstapriset var 100 000 kronor.

– Jag kan inte hålla på och jaga till spets varje gång, vi får köra lite annorlunda ibland också. Han är väldigt bra då han är i form och kändes fantastiskt fin, sa Örjan efter loppet enligt Kanal 75.

Bakom grejade Hard Livin andrapriset före Kaka A.T. Årsdebuterande Reven d’Amour slutade oplacerad efter en invändig resa.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Maharajah struken – blir borta till hösten

Maharajah struken – blir borta till hösten

Maharajah har strukits ur fredagens lopp på Bollnäs. Han kommer heller inte försvara sin titel i Olympiatravet. I stället blir det full fokus på avelsarbetet och en eventuell sista drabbning i Paris.

På onsdagseftermiddagen kom det överraskande beskedet. Stefan Hultman ställer in allt tävlande med superstjärnan Maharajah över våren och sommaren.

Efter den stora triumfen i Prix d’Amérique i januari var tanken att ”Marre” skulle göra comeback i ett snabblopp på Bollnästravet på fredag. Det skulle i sin tur fungera som genrep inför finalen av Olympiatravet om drygt två veckor. Ett lopp som Maharajah varit direktkvalificerad till i egenskap av fjolårssegrare.

Men nu är hästen struken ur fredagens lopp. Strykningsorsaken rubriceras ”ej tävlingsmässigt skick”.

– ”Marre” har verkligen varit pigg och glad i träningen och känts jättefin fram tills dess att han har börjat betäcka mer. Tyvärr har han fått lite reaktioner av dubbelarbetet och kan därför inte starta på fredag. Det har helt enkelt blivit för stora påfrestningar och det sliter på hans kropp med att både träna och att betäcka för fullt, säger Stefan Hultman på travkompaniet.se och fortsätter:

– Ska han tävla, ja då skall han vara på topp annars är det inte rättvist mot honom. Han skall inte komma ut på tävlingsbanan och inte kunna löpa upp till sin fulla kapacitet.

Därmed lämnar Maharajah alltså också återbud till Olympiatravet på Åby den 26 april. Det kommer heller inte bli några starter i vårens och sommarens storlopp, Elitloppet inkluderat.

I stället är det nu fullt fokus på avelsarbetet som fortsätter. Maharajah kan ha så många som uppåt 200 ston att betäcka under den pågående avelssäsongen. Det blir hästens uteslutande syssla över sommaren.

– Med facit på hand är det kanske lite naivt att tro att ”Marre” skulle klara att betäcka samtidigt som han tränar för fullt. Jag kan inte komma på någon hingst som har klarat av att tävla samtidigt som han har haft 150 ston att betäcka. Tittar vi på så som de gör i Frankrike så ställs alla topphingstar av helt under våren och sommaren då det är avelsarbete som gäller för att komma igång igen till hösten, säger Hultman.

Nästa gång vi kan hoppas få återse Maharajah på tävlingsbanan blir först en bit in på hösten. I fjol comebackade han den sista oktober. Stefan Hultman har för avsikt att på ett liknande vis preparera den tjugotrefaldige miljonären för ännu en, sista, vinter i Frankrike och förhoppningsvis ett försök att försvara titeln i Prix d’Amérique.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Så ser planen ut för Yarrah Boko
Nästa nyhet
Så ser planen ut för Yarrah Boko

Så ser planen ut för Yarrah Boko

Nu är planen spikad för Yarrah Boko. Efter Olympiatravet väntar storlopp i såväl Danmark som Norge – och kanske även på Solvalla.

Norges största reklamhäst ligger i startgroparna för vårsäsongen. Det efter en i vinter mycket lyckad sejour i Frankrike. Yarrah Boko vann då Prix de Belgique, slutade trea i Prix de Amérique och fyra i Prix de France.

Efter starten i Prix de Paris (oplacerad) den 23 februari har nioåringen laddats mot våren och sommarens uppgifter. Sedan tidigare har Yarrah Boko tackat ja till att delta i Olympiatravet den 26 april. Det blir nästa uppgift för topptravaren.

Under onsdagen var Yarrah Boko inne på Bjerke i ett snabbjobb som var mycket tillfredställande för kretsen kring hästen.

– Han var väldigt alert och vaken i dag. Vistelsen i Frankrike har i alla fall inte gjort honom sämre. Han är sällan så pigg i träning som han var i dag. Han känns bara bra, säger tränaren Trond Anderssen till tgn.no.

Här berättar även ägaren Jan-Erik Andresen om framtidsplanerna för den tiofaldiga miljonären.

Efter Olympiatravet väntar Copenhagen Cup den 11 maj.  Nästa stora mål för Yarrah blir Oslo Grand Prix på hemmaplan den 8 juni där man hoppas få möta bland andra Support Justice.

Till trav24.no säger samme Andresen att Elitloppet inte är aktuellt för hästen i år. Däremot öppnar man dörren för ett deltagande i Harper Hanovers lopp, som man ju vann 2010. En ny resa till Frankrike i vinter är därefter inte uteslutet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Caballion gör debut i regi Leblanc
Nästa nyhet
Caballion gör debut i regi Leblanc

Caballion gör debut i regi Leblanc

På fredag gör svenske Caballion intressant debut i regi Franck Leblanc. Fuxen går ut i Prix Jamin på Vincennes.

Caballion har vistats i Frankrike sedan i höstas och tävlade senast i Cagnes-sur-Mer i mitten av februari. Då blev det galopp i slutstriden.

Sedan dess har åttaåringen skiftat tränare från Fredrik B Larsson till den franske stortränaren Franck Leblanc. När Caballion på fredag kväll går ut i Grupp 3-loppet Prix Jamin på Vincennes är det första starten i den nya regin. Det är Franck Nivard som sköter tömföringen.

Loppet har 51 750 euro i förstapris och körs över dryga 3525 meter. Bland motståndet skådas Global Manhattan, Partout Simoni (trea i loppet i fjol), Amour d’Occagnes, Une Fille d’Amour och Sévérino (med 25 meters tillägg).

3525 meter

1 Vagabond du Mag – Jean-Michel Bazire
2 Global Manhattan – Franck Ouvrie
3 Speedy Blue – Jean-Philippe Mary
4 Partout Simoni – Robin Bakker
5 Supervisor – Pierre-Yves Verva
6 Caballion – Franck Nivard
7 Quela Rive – Matthieu Abrivard
8 Quarlos – Mathieu Mottier
9 Twist de Caillons – Eric Raffin
10 Amour d’Occagnes – Christophe Martens
11 Une Fille d’Amour – David Thomain
3550 meter
12 Sévérino – Christian Bigeon

Läs även: Caballion till fransk stortränare 

Läs även: Leblanc vill till Elitloppet med Caballion

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Karriären troligen över för Classic Grand Cru
Nästa nyhet
Karriären troligen över för Classic Grand Cru

Karriären troligen över för Classic Grand Cru

Den framgångsrika danska stjärntravaren Classic Grand Cru ser ut att ha gjort sitt sista lopp. Steen Juul tror inte elvaåringen återkommer till tävling efter den operation hästen genomgick i förra veckan.

Danmarks kanske bästa travhäst de senaste åren har sannolikt avslutat sin tävlingskarriär. Det sedan Classic Grand Cru i slutet av förra veckan tvingats till operation.

Det var efter att Classic Grand Cru slutat tvåa i ett lopp i Odense den 30 mars som den elvaåriga hingsten drabbades av allt svårare magsmärtor. Hästen fick några dagar senare transporteras till djursjukhus och i slutet av förra veckan genomfördes en operation.

Hästen har emellertid klarat sig bra efter ingreppet och någon fara råder inte för stjärnans tillstånd. Men att han efter detta ska återkomma till tävlingsbanan anser tränaren Steen Juul som inte särskilt troligt.

– Det ser väl mest ut som ett karriärsavslut. Det känns så och det är såklart tråkigt. Men samtidigt, hästen är elva år nu och inte skyldig någon något, säger Juul till ekstrabladet.dk.

Därmed är det troligt att Classic Grand Cru kan sammanfatta sin karriär och börja se fram mot aveln med 39 segrar på hela 132 lopp (i vilka han aldrig galopperat) och cirka 7,8 miljoner svenska kronor intjänat. Hästen slutade på en mycket meriterande tredjeplats i Elitloppet 2012.

Läs även: Danska stjärnan akut till djursjukhus

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ohlsson rycker i kuskligan - tar semester

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson