Robert Bergh har haft ett succéartat år 2014. Men under nästan år kan han tänka sig att lämna Bergsåker för att söka sig söderöver.

Robert Bergh är landets hetaste travtränare i år. Resultaten har talat för sig själv. Stallet har kört in över 23 miljoner kronor och har en segerprocent på 23.

Det gör Robert Berghs stall till landets näst vinstrikaste, endast överskuggat av Åke Svanstedts. Som kusk tillhör han också toppen med 173 segrar och en sjätteplats i kuskallsvenskan för närvarande.

Flertalet storsegrar har kommit i Sverige i år med Nahars triumf i Elitloppet som självklar krona på verket.

Men till trav365 säger han att en flytt från Bergsåker till någon av storbanorna Solvalla, Åby eller Jägersro, kan bli aktuell i framtiden. Det med ambitionen att bli tränaretta i landet.

– Jag har gått och funderat det senaste halvåret på att antingen hitta ett annat ställe med plats för 120 till 150 hästar eller att bygga ut hemma. Jag har lyssnat och scannat av lite vad det finns för möjligheter och gårdar ute i landet. För min egen del skulle det passa bra med något kring de stora städerna som Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det underlättar för kommunikationen till Frankrike men det beror såklart på prisbild och vad det är för ställe.

Och fortsätter:

– Jag är alldeles för trångbodd som det är nu med 85 hästar på gården och antingen tittar man vad det kostar att bygga ut 40 till 50 boxar hemma eller så tittar man efter något annat.Jag skyndar långsamt och vill inte låsa mig vid någonting, men det troliga är kanske ändå att jag bygger ut hemma. Men skulle jag hitta ett bättre alternativ så flyttar jag nog.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Stjärntränaren säger nej till intervjuer

Stjärntränaren säger nej till intervjuer

Ron Burkes framgångar som travtränare i Nordamerika vet inga gränser. Men nu säger han nej till att göra fler intervjuer.

Travtränaren Ron Burke är fullständigt överlägsen i tränartoppen i Nordamerika. I år har hans hästar för närvarande vunnit 1072 segrar och stallet har en segerprocent på 25 procent.

Stallet har kört in mäktiga 22 miljoner dollar, vilket motsvarar nästan 145 miljoner kronor. Det kan jämföras med tvåan Jimmy Takter var stall travat in strax under 8 miljoner dollar.

Men med framgångarna har också följt anklagelser och rykten om dopning.

Något som fått Burke att nu tröttna. På sin twitter meddelar han under måndagen att han inte ämnar ge några fler intervjuer.

”Varför måste jag försvara mig? Det räcker! Inga fler intervjuer”, skriver han.

Ingen av Ron Burkes hästar har testats positivt för några otillåtna medel.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ohlsson i Östersund - sjätte championatet
Nästa nyhet
Ohlsson i Östersund – sjätte championatet

Ohlsson i Östersund – sjätte championatet

Championat-kungen i landet heter Ulf Ohlsson. Nu är det sjätte säkrat för året. Det på Östersundstravet.

Inför Östersundstravets säsongsfinal på måndagskvällen var championstriden stenhård. Både Ulf Ohlsson och Bo Eklöf hade 16 segrar var.

Men efter att alla loppen körts stod det klart att ingen av de båda kuskarna lyckats vinna något lopp – varför Ohlsson återigen grejade championatet i kraft av fler andraplatser.

Det här är tredje året i följd som Ulf Ohlsson tar hem kuskchampionatet på Östersund.

Det är dessutom hans sjätte bärgade championat i år. Sedan tidigare innehar han titeln på Bollnäs, Dannero, Hagmyren, Skellefteå och Solänget.

Men det ser faktiskt ut att kunna bli ännu fler; han leder både på Boden (två tävlingsdagar kvar) och Umåker (en tävlingsdag kvar). Dessutom ligger han tvåa bakom Robert Bergh på Bergsåker med fyra tävlingsdagar kvar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Åby: "En bra insats är att vänta"
Nästa nyhet
V4 Åby: ”En bra insats är att vänta”

V4 Åby: ”En bra insats är att vänta”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Hon är vaccinerad efter senast och har efter det tränat på bra inför detta, jag tycker hon känns väldigt fin och en bra insats är att vänta. Jag har ingenting att anmärka på inför detta och även om det är tufft emot är hon inte så tokig själv. Banan avgör givetvis balansen, men skor runt om ska inte missgynna henne, säger Stefan Pettersson om Nice Leg (V4-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Åby. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

2 Passion – Hon var lite uppåt senast och känns fin i jobben efter det. Vi har perfekt utgångsläge men nu var det ett tag sedan hon startade på 2640 meter. Jag tror inte det ska bekomma henne särskilt mycket och jag räknar med en fin insats. Barfota fram. säger John Ö Jensen.

3 Ringo Mosebo – Han är mycket bra i ordning och distansen passar honom fint. Han bör räknas liksom mina övriga hästar i V4-omgången. Han tävlar åtminstone barfota fram, säger Knud Mönster.

4 Echo’s Girl – Hon är behandlad efter senast och sedan har vi ridtränat henne, hon känns fin men är inte vässad inför detta. Får hon ett skapligt lopp ska hon vara med där framme direkt då jag väntar mig en bra insats, men att vinna kanske blir för svårt. Inga ändringar, säger Hans Adler.

7 World of Golf – Hon har inte startat på länge och det är väldigt svårbedömt vart hon står formässigt. Vi har kört henne i 18-tempo inne på banan men det här är dessutom en ”hoppetossa” som har problem att sköta sig. Med tanke på dessa förutsättningar ligger jag lågt. Skor runt om, säger Christina Medin.

Lopp 2, V4-2

1 Nabab di Poggio – Han springer normalt en 13-tid och det måste duga bra. Han är rejält startsnabb och det bör bli spets. Han tränar fint och är bäst av mina i loppet. Barfota runt om, säger Bengt Holm.

2 Leader di Poggio – Han är inte färdig för några stordåd ännu och vi får vara nöjda med en hygglig bra placering med honom. Det blir skor runt om, säger Bengt Holm.

3 Nesta D.K. – Han går upp i klass till dagens start och jag tycker det är ett hårt gäng han möter, men utgångsläget blev bra och formen är fin så jag gör ett försök. Det blir kanske tufft att vinna, men bland dom tre främsta ska vi vara. Inga ändringar, säger Jeppe Juel.

4 Rocky P.H. – Han var positiv senast och det är en bra häst som känns fortsatt fin i träningen efter senaste starten. Det kan bli skor fram denna gång och det är ett litet minus men inget stort sådant. Ett segerbud, säger Knud Mönster.

5 Lover Roc – Han var duktig senast och formen är bra. Han kan öppna snabbt men det blir ingen spets härifrån. Rygg ledaren med rygg på stallkamraten vore bra. Vi siktar på barfota runt om, säger Bengt Holm.

7 Glenn Palema – Han satt visserligen fast med krafter kvar senast och kändes fin, men utgångsläget idag blev iskallt och jag ligger lågt. Han har bra form, men utgångsläget blev som sagt inte bra. Inga ändringar, säger Anders Svanstedt.

10 Kung Fu Face – Han är behandlad efter senast och känns fin i jobben. Han är dock lite utelämnad från det här chansartade läget och vi behöver lite flyt. Barfota bak är tanken, säger Lars I Nilsson.

Lopp 3, V4-3

1 Leonas Kaiser – Han har varit svår att hålla frisk och han har dragits med infektioner, och det har tagit tid. Nu känns hästen fin igen och har tränat på bra inför detta, men han är inte direkt vässad och inte lika förberedd som inför sin senaste comeback. Det är mycket talang i honom och det kan vara en kantboll, men jag ställer inga krav på honom idag. Jag smyger med och sedan får vi se. Inga ändringar, säger Oskar Svanberg.

3 Andover Prince – Det finns mycket i den här hästen. Han var struken inför en tilltänkt start nyligen men det var inga större saker och inget som roar inför dagens start. Han tränar bra och jag räknar med en bra insats. Han kan öppna rätt snabbt och tävlar åter med skor runt om. Det regnar ihärdigt på vägen till Åby men det ska inte hämma min häst. Det är min bästa V4-chans, säger Peter Untersteiner.

4 Barack – Han är fint i ordning hästen och jag är nöjd med honom för dagen, senaste insatsen är bara att glömma då det var väldigt lös bana och det passade honom inte riktigt. Han kändes stark och fin i skymundan senast och jag väntar mig en bra insats. Det ser ut att vara tufft emot och vi behöver nog lite klaff för att matcha dom, men utgångsläget blev i varje fall bra. Inga ändringar, säger Marcus Hultman.

6 Pelle Lund – Han är i mycket bra slag för tillfället och det är möjligt att detta är min bästa chans i omgången. Jag får prova att ladda lite från start för att komma i position. Vi kör honom barfota fram åtminstone, säger Knud Mönster.

7 Prince di Poggio – Han har svarat för mycket bra insatser men utan att vinna lopp. Han var mycket bra efter galopp senast. Han tränar fortsatt fint och det bör vara ett segerbud här. Mest troligt blir det skor runt om, säger Bengt Holm.

Lopp 4, V4-4

1 Torella – Hon har stått över tävlandet ett tag men tränar fullt normalt. Hon har inte direkt rosat marknaden tidigare och från detta fina läge blir det att smyga med. Barfota fram, säger John Ö Jensen.

2 Vacation Silvio – Hon ser fortsatt fin ut efter senast och uppgiften idag ser normalt sätt bra ut, jag tycker hon börjat stabilisera sig och jag tror nog att det kan bli tufft att plocka tillägg på henne. Hon har tidigare varit lite vek i psyket, men hon blir allt bättre. Inga ändringar, säger Thomas Uhrberg.

7 Nice Leg – Hon är vaccinerad efter senast och har efter det tränat på bra inför detta, jag tycker hon känns väldigt fin och en bra insats är att vänta. Jag har ingenting att anmärka på inför detta och även om det är tufft emot är hon inte så tokig själv. Banan avgör givetvis balansen, men skor runt om ska inte missgynna henne, säger Stefan Pettersson.

9 Girlicious – Hon är lite tung i munnen och lite vass så det är galopprisk från start. Hon vässas inte i jobben utan vi försöker hålla henne lugn och det har blivit allt bättre nu på slutet. Felfri gör hon nog en bra insats och vi siktar på barfota runt om, säger Lars I Nilsson.

10 Emma J. Laday – Hon har varit bra i två raka segrar och känns fortsatt fin efter senast, men det är tuffare emot idag och jag är nöjd om hon kan vara bland dom tre-fyra främsta. Jag tror återigen på en bra insats, men det blir svårare att vinna idag. Inga ändringar, säger Glenn H Persson.

11 Hausse du Gull – Hon håller nyttig form och var duktig senast. Allt verkar fortsatt bra med henne i jobben efter senast och jag räknar med en ny bra insats så får vi se hur långt det räcker. Inga ändringar är planerade, säger Peter Untersteiner.

15 Moneypenny Face – Hon gjorde en topprestation senast och klev runt dem trots tredjespår hela sista varvet. Det här är en stenhård märr som är lite fransk i gången och jag räknar med att hon är med där framme igen. På Åby riskerar man ju alltid att någon annan får ett bättre lopp men min häst ska räknas. Barfota fram, säger John Ö Jensen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop - för tionde året i rad
Nästa nyhet
Björn Goop – för tionde året i rad

Björn Goop – för tionde året i rad

Förvisso återstår femton tävlingsdagar på året men det är redan rymt bortom allt tvivel att Björn Goop blir kusken med flest segrar även i år. Det är tionde raka segern i Kuskallsvenskan.

Det är lite mer än två veckor kvar på travåret 2013 men ingen kommer rubba Björn Goop från tronen – i år heller.

Färjestadskusken har haft kommandot i den allsvenska körsvensligan mest hela tiden och trots att Jorma Kontio plockade tre segrar fler i veckan som gick (7 mot 4) så kan det redan nu, om inte tidigare, konstateras att Björn Goop får behålla sin guldhjälm.

Det innebär att Goop dominerat i landets kusktopp i ett helt decennium. 2003 vann Erik Adielsson flest lopp i landet men från 2004 har det varit Björn som innehaft titeln.

För närvarande ståtar han med 342 segrar för året (i fjol blev det totalt 379) och leder därmed med hela 30 segrar upp på Jorma Kontio som är lika säker tvåa före Ulf Ohlsson.

Vad det gäller tränartoppen kommer ingen passera Åke Svanstedt som den tränare vars stall tjänat mest pengar. Även fast han som bekant sedan en tid emigrerat till USA. Robert Bergh har fem miljoner upp till Svanstedt.

Bergh å sin sida kan passera ”Svanen” i antal segrar; 10 fullträffar fattas. Men allra flest tränarsegrar har för närvarande Timo Nurmos med 233.

En viss kamp föreligger fortsatt om vem som blir landets tredje vinstrikaste tränare. En knapp miljon kronor skiljer Solvallatränarna Roger Walmann, Stefan Melander och Nurmos åt.

Siffrorna nedan är per den 15 december.

(segrar-andrapris-tredjepris-segerprocent):

Kusktoppen

1 Björn Goop (Färjestad) 342-248-180 18%
2 Jorma Kontio (Solvalla) 312-224-187 16%
3 Ulf Ohlsson (Bergsåker) 255-217-210 13%
4 Örjan Kihlström (Solvalla) 190-145-104 16%
5 Johnny Takter (Jägersro) 173-155-135 14%
6 Robert Bergh (Bergsåker) 173-86-71 26%
7 Åke Svanstedt (Axevalla) 165-130-118 18%
8 Erik Adielsson (Solvalla) 161-113-105 16%
9 Magnus Jakobsson (Färjestad) 155-107-114 14%
10 Peter Untersteiner (Halmstad) 142-117-102 15%

Tränartoppen

(vinstsumma-segrar)

1 Åke Svanstedt (Axevalla) 28 226 100 kr – 223
2 Robert Bergh (Bergsåker) 23 264 561 kr – 213
3 Roger Walmann (Solvalla) 19 696 568 kr – 134
4 Stefan Melander (Solvalla) 19 049 120 kr – 138
5 Timo Nurmos (Solvalla) 18 885 889 kr – 138

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
De jagar segern i Zoogins lopp

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson