Marcus M Melander är en av Sveriges främsta lärlingar. Men nu lämnar han landet – för att försöka sig på en karriär i USA.

21-årige Marcus M Melander har de senaste åren tillhört landets mest framgångsrika lärlingar och utsågs bland annat till Årets Komet 2011 och har erhållit Stig H-stipendiet.

Men inom kort kommer unge Melander lämna sin anställning hos farbror Stefan Melander för att prova lyckan i Nordamerika.

– Planen är att åka till USA och jobba med travet där. Vi (familjen) letar efter en gård, vi har kollat de senaste månaderna och har bestämt att prova där. Jag måste ha alla papper klara innan flytten går bara, säger Marcus Melander till trav365.

Det är med sin far, Mikael Melander, som Marcus inledningsvis kommer åka över till USA med. Han förklarar vidare:

– Jag tycker det ska bli skitkul! Jag har alltid gillat USA och travsporten där. Det är något speciellt med landet som jag gillar. Gården kommer bli lite som en filial där jag är tränare. Det ska bli väldigt spännande att köra på. Tanken är att köpa några 1,5-åringar på auktion och sen få se om några hästägare är intresserade att ha häst där. Det är en hel del prispengar att tävla om.

I år har Marcus Melander vunnit 11 av 260 lopp och kört in drygt 1,5 miljon kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tre får årets Stig H-stipendium

Tre får årets Stig H-stipendium

I dag fredag delar Stig H-Akademien ut sina stipendier. I år blir det inte mindre än tre personer som får utmärkelsen.

Under fredagen delar Stig H Johansson ut årets stipendium i MunktellArenan i Eskilstuna under pågående Breeders Crown-mässan.

Vanligtvis brukar två stipendiater utses varje år men i år har Stig H-Akademien gjort ett undantag och utses tre stycken.

Dessa är: Magdalena Eriksson, 25 år och lärling hos Stefan Melander och Catarina Lundström.

Mattias Djuse, 24 år och lärling hos Anna Forssell.

Oskar J Andersson, 21 år och lärling hos Jörgen Westholm.

– Tre mycket kompetenta lärlingar som inom några år säkert blir ett bra tillskott till tränarkåren, kommenterar Stig H Johansson på sin hemsida och fortsätter:

– Vi får inte så många ansökningar varje år men de flesta som söker är väl kvalificerade. I år hade vi med lätthet kunnat dela ut sex stipendier, sett till kompetensnivån.

De tre stipendiaterna kommer nu få ta del av ett utbildningsprogram pågående under tio dagar, vilket innehåller både teoretiska och praktiska moment.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Uppvisning av Nurmos tvååring
Nästa nyhet
Uppvisning av Nurmos tvååring

Uppvisning av Nurmos tvååring

Timo Nurmos visade upp en verkligt vass tvåårig talang i form av Eunice Boko som lekte hem Breeders Crown på Åby.

Ett Breeders Crown-lopp för de tvååriga travarna var cloun under Åbytravets tävlingar på torsdagen.

Det hela slutade i en ren uppvisning av Den Timo Nurmos-tränade Cantab Hall-dottern Eunice Boko som kördes till seger av Jorma Kontio.

Något bråk om vart segern skulle gå var det heller aldrig. Eunice Boko spetsade direkt från bricka två och anförde i jämnt och bra tempo (14,4 första 500 och 15,1 på varvet).

Strax innan upploppsklockan klingade stack ledarinnan undan retfullt enkelt och över slutrakan sprintade Eunice Boko undan med åtskilliga längder.

Segertiden blev till 1.14,1a över 1640 meter. Förstapriset var 175 000 kronor och det här var den USA-födda vinnarens andra seger i tredje starten.

Tvåa i mål Side By Side och trea Without Hesitation, båda på 15,4. Betrodda Onceforall Face galopperade upprepat och diskades.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V4-tips till Rättvik
Nästa nyhet
Fredag: V4-tips till Rättvik

Fredag: V4-tips till Rättvik

Omgången:
En spelmässigt faktiskt intressant fredagslunch, det känns som jag fått fram vassa speldrag som jag tror en hel del på och vill det sig väl kan det bli en lyckad lunch. Tyvärr meddelar SMHI dryga fem grader plus men med regn, vilket givetvis kan ställa till det med banan. De senaste rapporterna säger dock att banan i Rättvik ser fin ut, och att valfri balans inte är något problem. Man kan alltid hoppas, men det hinner hända mycket till start.

Bästa låset:
2 Lisa Scarlet  (V4-3) & 5 Quarrel (V4-3)

Dubbelspiken:
9 Knight Indika (V4-2)

V4-förslag:
V4-1: 2,3,6,7,8,11 (5-10)
V4-2: 7,9,10,15 (6-4)
V4-3: 2,5 (4-12)
V4-4: 2,3,7 (1-12)
6 x 4 x 2 x 3 (x3) = 864 kronor.

Dubbeltipset:

Spelförslag:
LD-1: 9 Knight Indika
LD-2: 2,5
2 rader x 400 kronor.

V4-1:

Ranking: A: 2-8. B: 6-7-3-11. C: 5-10-1-4-9.

Spetsanalysen:
3 Raska Can, 6 Höstbouffe och 7 Svall Conrad om ledningen, där jag håller Höstbouffe som knapp spetsfavorit.

Loppanalysen:
Kallblodslopp inleder lunchomgången och som vanligt när inte kanoner som Hallsta Lotus och Tekno Odin startar är kallblodslopp luriga, det här loppet inget undantag. Tipset ger jag till favoriten 2 Moe Blixten som utvecklas undan för undan och med någorlunda vettig resa är det bra chans att han spurtar till seger. Motståndet för hans del blir allt tuffare, men han blir också allt bättre och verkar nu dessutom stabil. Vettig segerchans.

Det finns dock kapabla motbud och då favoriten trots allt är beroende av rätt ryggresa väljer jag att gardera, och det ganska brett. Jag dubblar A-gruppen med kapabla 8 Myllarqvattro, denne var sämre senast men hade problem med banan den gången och en bättre insats idag då han är nyskodd är därför att vänta. Intressant med kuskbyte, och given.

6 Höstbouffe har problem både med aktion och vilja till och från, men det finns bra fart i honom och han gör idag intressant debut för Tomas Pettersson. Han kan öppna bra när han väl sköter sig och felfri är han min spetsfavorit i loppet, därifrån är han given. Given anser jag även duon 7 Svall Conrad och 3 Raska Can vara, som bägge har fart nog för att vinna ett sådant här lopp.

Streck också för 11 Tjasse som normalt får svårt att runda samtliga från bakspår, men intrycket och avslutningen efter galopp senast var ändå klart positiv. Kan gå med lite klaff.

V4-2:

Ranking: A: 9. B: 7-10-15-6-4-13-2. C: 3-8-12-11-5-14-1.

Spetsanalysen:
6 Moses Melj spetsar från springspår, men då denne varit ifrån inför detta är det ingen vild gissning att Lars Nilsson släpper till favoriten 7 Action Launcher som är en bra rygg att ha.

Loppanalysen:
Favoriten 7 Action Launcher ser ut att tidigt komma till ledningen från sitt springspår, han kan öppna rätt hyggligt och bör tidigt få överta taktpinnen och från ledningen kan han mycket väl vinna ett sådant här lopp. Han gav sig dock, trots rätt bra motstånd, lite väl enkelt senast och som favorit tycker jag inte att han känns speciellt kul som spelobjekt. Bara en av flera.

Jag väljer faktiskt att fräckt ta ställning för 9 Knight Indika på Dubbeltipset, då jag tycker det är bra värde i honom idag. Det här är faktiskt inte en sådan tokig häst och idag har han lämpliga förutsättningar. Utgångsläget är visserligen chansartat, men stämmer det bara någorlunda för honom under vägen är jag inne på att det är dags för honom idag. Han har varit ute i ganska tuffa lopp och dessutom haft en hel del otur, och formen är betydligt bättre än raden. Intressant, då motståndet idag är billigare än normalt.

På V4-spelet streckar jag även 10 Free to Dance som alltid gör bra lopp och som dessutom ska tävla barfota bak idag vilket är ett klart plus, samt 15 Sanna Sherona som återigen avslutade bra senast och snart sitter hon där.

V4-3:

Ranking: A: 2-5. B: 4-12-15-14-6-9-8. C: 11-3-7-13.

Spetsanalysen:
2 Lisa Scarlet måste ses med bra chans på ledningen, då hon nu är nedstruken till innerspår.

Loppanalysen:
2 Lisa Scarlet är en fin häst i grund och botten och med lopp i kroppen efter uppehåll och passande förutsättningar var jag länge, mycket länge, inne på att lämna henne ensam på kupongen. Hon ska med senaste loppet i kroppen vara förbättrad till den här uppgiften, och då det finns bra kunnande i henne leder hon normalt loppet från start till mål.

Men, jag måste bara efter samtal med Jakob Croon dubbla lappen med 5 Quarrel. Jag trodde en del på Quarrel senast och blev ärligt besviken på henne som femma då hon bara var seg och tråkig under vägen, hon visade inte alls det hon gjort inför senast. Men, med senaste loppet i kroppen rapporteras hon uppåt i träningen igen och den här gången ska hon dessutom tävla barfota fram för första gången samtidigt som huvan plockas bort. Hittar hon tillbaka till det hon visade i de första starterna, måste hon duga gott här. Det finns bra fart och styrka i henne, och intressanta ändringar till idag.

V4-4:

Ranking: A: 3-7-2. B: 1-12-11-9-5. C: 4-8-10.

Spetsanalysen:
3 Com Z. öppnade riktigt kvickt till ledningen senast och öppnar hon lika bra idag blir hon svår att ta en längd på, utmanar gör främst 7 Lyckliga Lotta som kan lägga iväg bra vid laddning och som gynnas av att hon är nedstruken ett spår. Svårt att bena ut vem av dessa som är kvickast, men Com Z. får ändå gälla som spetsfavorit då Lyckliga Lotta trots allt ska ta en längd på denne.

Loppanalysen:
Jag var faktiskt länge inne på att fräckt ta ställning för 7 Lyckliga Lotta, jag är nämligen helt inne på att stoet vinner det här loppet om hon hittar ledningen. Men, efter noga koll i lopparkivet säger ändå känslan att hon får svårt att ta en längd på Com Z. och då blir det betydligt tuffare. Hon måste ändå räknas tidigt, då hon är betydligt bättre än raden och det är nästan ett skämt att hon står utan seger i år.

Tipset väljer jag till slut att ge till 3 Com Z., denne var frän vid enkel spetsseger senast och öppnar hon lika bra idag blir hon svår att ta en längd på och väl i ledningen är det över korta häcken bra segerchans igen. Leder länge, mycket länge.

Jag väljer också att strecka 2 Miss Swann, denne ska med dessa förutsättningar kunna få ett fint lopp och kör offensive Daniel Olsson för tufft mot Com Z. lär Rauno Pöllänen dra nytta av det och då är stoet stark till slut.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Rättvik: "Ser bra ut på pappret"
Nästa nyhet
V4 Rättvik: ”Ser bra ut på pappret”

V4 Rättvik: ”Ser bra ut på pappret”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon var fin vid seger senast och har bara gått lugnt efter det, allting ser fortsatt väl ut med henne och är hon lika bra som senast ska hon räknas tidigt igen. Hon ska eventuellt tävla med skor bak idag, men det är marginell skillnad och både utgångsläge och distans är tilltalande. Det ser bra ut på papperet, säger Per-Åke Holmsten om Com Z. (V4-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Rättvik. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

2 Moe Blixten – Han ställs mot tuffare motstånd undan för undan, men hästen känns väldigt fin för dagen och han är inte sämre än någon annan i det här loppet. Känslan säger att senaste loppet verkligen fört honom framåt, det var en bra genomkörare och det verkar satt fart på honom ordentligt. Jag är nöjd med min häst och han blir allt mer stabil. Inga ändringar i balans eller utrustning och även om taktiken är upp till kusken tycker jag att han är bättre bakifrån, säger Katarina Lekander.

6 Höstbouffe – Han gör debut för mig idag och han får bedömas på gamla meriter helt enkelt, jag har bara haft honom i två veckor och jag tar det här som ett test för att se vart han står någonstans. Han var sämre i sitt senaste framträdande och är behandlad efter det och han har känts fin i träningen sedan han kom till mig, men jag har inte tryckt honom i några snabbare farter. Det är en häst som det känns att det finns fart i, men han har tidigare haft problem både med viljan och aktionen. Skor runt om idag, och vi får se vad det blir, säger Tomas Pettersson.

7 Svall Conrad – Han gjorde ett bra lopp senast och har hållit sin fina form länge nu. Han fick gå utvändigt om ledaren men höll bra trots att bana kanske inte var helt passande för honom. Nu möter han väl ett liknande gäng som vid segern på Bollnäs och jag tror på chans om vi kommer till från det här läget. Han är ganska startsnabb men trivs lika väl i dödens som ledningen. Skor runt om, säger Robert Wilhelmsson.

8 Myllarqvattro – Han var väl inte som bäst senast, men han är väldigt känslig för dåliga banor och då banan senast var väldigt hård så både tror och hoppas jag att det var det som påverkade honom. Han verkar i varje fall pigg och fin hemma i träningen och ska normalt vara bättre idag, jag har också skott om honom inför detta och han ser fin ut. Utgångsläget blev tråkigt och det gäller att han kommer till, gör han det har han slagit dessa tidigare, säger Roger Borg.

Lopp 2, V4-2

4 Quality of Life – Han gör debut för mig idag och är givetvis svårbedömd, han får rankas efter tidigare meriter. Han var bara sådär i sitt senaste framträdande, men har känts fin i de lugna jobb han gått sedan han kom till mig. Utgångsläget med spår fyra blev väl inte optimalt, jag hade spår fem i volt när jag körde honom tidigare och då gick det inte alls. Jag hoppas vi kommer iväg hyggligt, då är det ett snällt lopp som gäller. Skor bak idag, och vad jag förstått är han bäst barfota, säger Per-Åke Holmsten.

6 Moses Mejl – Han har inte startat på ett tag inför det här loppet och då han bara gått lugna jobb här hemma vill jag ligga lågt med honom, är han som i våras ska det vara vettig segerchans i ett sådant här lopp men det tror jag inte att han är. Jag är inne på att han behöver lopp i kroppen och kommer att köra snällt med honom, om inte värmningen säger något annat. Inga ändringar, säger Lars Nilsson.

7 Action Launcher – Han gjorde ett fullt godkänt lopp från ledningen senast och fick väl egentligen bara stryk av hästar som var bättre, i synnerhet vinnaren. Formen sitter där den ska och förutsättningarna ser spännande ut. Han ska räknas med chans och vi kör troligen barfota bak, säger Olle Alsén.

9 Knight Indika – Han gjorde det bra i spåren senast men så här i efterhand blev det ju fel rygg att gå i. Jag tycker att formen sitter där den ska och vid första anblicken var motståndet överkomligt. Hästen har faktiskt haft oflyt ett tag men skulle den trenden vända kan han duga. Vi siktar på att köra barfota runt om, säger Kåre Axelsson.

10 Free To Dance – Han håller bra form för dagen och är pigg och fin för dagen, då motståndet inte såg så blodigt ut både tror och hoppas jag att han är bland dom tre främsta. Barfota bak idag vilket är ett plus för honom och jag väntar mig en bra insats, säger Claes Eskilsson.

13 Turbo Sweden – Han ska helst ha ett passande smyglopp för att komma till sin rätt och det blir att smyga med. Han tävlar barfota fram eller med lätta aluminiumskor. Det gör ingen större skillnad på honom, säger Kajsa Frick.

15 Sanna Sherona – Hon verkar ha tagit senast loppet på helt rätt sätt och hon var bra som tvåa då. Banan var dock inte helt optimal då hon inte fick fäste fullt ut och hon borde vara bättre nu. Hon måste såklart komma till från det här läget men jag tycker inte att hon är så mycket sämre än någon annan i fältet. Det slet på hovarna sist så vi får se lite med balansen, säger Jenni H Åsberg.

Lopp 3, V4-3

2 Lisa Scarlet – Hon har blivit nedstruken till innerspår och det tror jag ska gå bra, jag satt och kollade lite i lopparkivet igår och efter det har jag fått bra känsla för ledningen. Hon hade inför senast inte startat på ett bra tag och även om det blev lite långt mellan den starten och denna då hon inte hade något passande lopp så tror jag på en betydligt bättre insats idag och hon känns mycket starkare i träningen. Jag väntar mig en bra insats och det ser väl ut som en passande uppgift. Skor runt om samt halvstängt huvudlag som vanligt, säger Lars Åslund.

4 My Star Bråten – Hon var duktig som trea senast och är hon lika bra den här gången tror jag på chans. Hon har inte alltid tagit i hela vägen men det börjar bli bättring på den fronten och det här är en duglig häst. Att ettan är struken är såklart bara positivt och jag förväntar mig en bra insats. Skor runt om, säger Lars-Inge Olsson.

5 Quarrel – Hon var väl lite seg senast tycker jag, hon gick en bra tid men det var inte det rätta trycket i henne. Hon har efter det loppet känts piggare i träningen och jag har förhoppningar om att hon ska vara bättre idag. Hon gick mycket dövad senast och vi plockar bort huvan till idag, dessutom blir det barfota fram. Jag väntar mig en bra insats och måste tro på segerchans, säger Jakob Croon.

12 Broadway’s Beauty – Hon kändes jättebra senast och gick starkt efter galopp, tyvärr blev hon lite fladdrig utan skor och dom åker på till den här starten. Det känns som hon håller riktigt bra form för dagen och hon ska åtminstone ses med platschans som det känns, säger Per-Åke Holmsten.

Lopp 4, V4-4

1 Le Sogno – Hon verkar uppåt i form efter de senaste starterna och allt verkar bra. Hon kan nog vara med bland de tre främsta med dessa förutsättningar. Hon tävlar med skor runt om, säger Kajsa Frick.

2 Miss Swann – Hon är startsnabb och bra men jag tycker att formen är något svårbedömd. Hon är dessutom bäst med ryggresa så vi får se om det går att få en bra rygg. Det blir skor runt om och ingen ändring av huvudlag, säger Ari Pekka Pakkanen.

3 Com Z. – Hon var fin vid seger senast och har bara gått lugnt efter det, allting ser fortsatt väl ut med henne och är hon lika bra som senast ska hon räknas tidigt igen. Hon ska eventuellt tävla med skor bak idag, men det är marginell skillnad och både utgångsläge och distans är tilltalande. Det ser bra ut på papperet, säger Per-Åke Holmsten.

5 Ninepoints Jazzy – Hon har inte startat på ett bra tag inför det här loppet och då hon bara är lugnt tagen och inte gått några banjobb väljer vi att ligga lågt med henne. Hon kommer behöva lopp i kroppen och ska köras snällt. Inga ändringar, säger Oskar J Andersson.

7 Lyckliga Lotta – Hon har givetvis varit en besvikelse i år då hon hittills står utan seger, framför allt med tanke på hennes fjolår. Men, hon har gjort bra lopp en längre period men haft en hel del otur i loppen och jag tycker resultatraden är betydligt bättre än vad resultatraden visar. Taktiken är helt och hållet upp till kusken, men Daniel brukar inte vara den som tar det försiktigt och hon kan öppna snabbt om hon laddas. I ett vanligt lunchlopp på Rättvik är det här normalt en häst som ska duga gott. Skor bak idag, men det ska fungera fint och hon har gjort bra lopp med den balansen tidigare, säger Oskar J Andersson.

11 Peccadillo – Hon gjorde comeback efter lite vila senast och jag tycker hon stod för en fin insats. Nu fick vi dåligt utgångsläge och dessutom är han ingen sprinter men annars anser jag att hon duger i klassen. Med lite klaff är det inte omöjligt men det krävs tur. Minst barfota fram men allra helst runt om, säger Björn Röcklinger.

12 Pilgrims Elan – Det var ruskigt missflyt med utgångsläget då hästen känns så bra för tillfället. Vi får hoppas på bra fart helt enkelt så vi slipper göra allting själv. Som banan var igår torsdag så ska det fungerar bra att köra barfota runt om. Norskt huvudlag, säger Kajsa Frick.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hultman: "Visste inte han skulle vara så bra"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson