Återigen stod Sanity för en strålande insats på fransk mark. Svensken fick se sig målfotoslagen av Tiego d’Etang när Prix des Cévennes avgjordes på Vincennes.

Efter fyra raka starter i Frankrike, vilket resulterat i två segrar och ett tredjepris mot tufft motstånd, var det under onsdagen åter tid för Sanity att beträda banan.

Denna gång var det på självaste Vincennes i Grupp 3-loppet Prix des Cévennes med 49 500 euro i förstapris. Precis som tidigare skötte Franck Ouvrie tömföringen bakom den Malin Löfgren-tränade valacken.

Sanity, som startade näst längst ut i banan fick en fin inledning och kunde sticka i väg till ledningen per omgående.

Sämre gick det för Kadett C.D. och Robert Bergh som försvann bort i en galopp kort efter start. Samma öde till mötes gick en av de mer betrodda Soleil du Fossé.

In på upploppsrakan för första gången fick Sanity släppa täten till oddsaren Pas Sans Toi, bara för att överta igen efter 1200 meter vilka avverkats efter 14,5. Strax senare kom Jean-Michel Bazire snabbt fram med Radjah de l’Abbaye och Ouvrie släppte åter ledningen med Sanity.

Placerad som tvåa i andraspår satt Tiego d’Etang och Christian Bigeon. Denne sändes på för full kraft mitt i den sista kurvan och det bet riktigt bra för årets Prix de Paris-tvåa.

Tiego d’Etang kopplade greppet om ledaren och stack undan. Men in över upploppet hade Sanity nu fått fritt spelrum och tog upp jakten. Sanity spurtade ursinnigt utvändigt om Tiego d’Etang och när mållinjen skars var det omöjligt att skilja de båda åt.

Men målfotogranskningen visade att Tiego d’Etang, som för övrigt var sexa i Prix d’Amerique, hållit undan med knappast möjliga marginal.

Sanity mycket rejäl som tvåa och tjänade på dagens start 27 500 euro.

Båda hästarna noterades för 1.13,7 över Prix d’Amerique-distansen 2700 meter.

Tredjeplatsen tillföll Santa Rosa France med William Bigeon i sulkyn.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Olycka på Axevalla – kusk till sjukhus

Olycka på Axevalla – kusk till sjukhus

Återigen inträffade en olycka. Denna gång under tisdagskvällens tävlingar på Axevalla. Amatörkusken Susanne Larsson fick färdas till sjukhus.

Efter den tragiska olyckan där hästen Charlie Palema fick sätta livet till på Solvalla för en vecka sedan var oturen framme igen. Denna gång dock med en lyckligare utgång.

Det var i amatörloppet, kvällens andra på Axevalla, under tisdagen som olyckan inträffade.

Efter 700 meter körda gick hästen Be Hot omkull med sin kusk Susanne Larsson. Ytterligare två hästar, Running Young och Saint Miamy, var inblandade i händelsen, kastade sina kuskar men höll sig lugna och kom undan utan skador.

Det gällde även för deras kuskar Åke Glaas och Henrik Åslund.

Även den fallande hästen Be Hot kom snart upp på benen och klarade sig undan med lindrigare skador.

Värre gick det för Örebrokusken Susanne Larsson som blev liggande på banan. Efter att först ha tagits hand om av sjukvårdspersonal fick ambulans tillkallas. Färden gick sedan till Skaraborgs Sjukhus i Skövde där man efter grundliga undersökningar kunde konstatera att hon klarat sig undan med en fraktur på ett nyckelben.

– Jag fick tag i hennes sambo, Johan Sedström, på telefon och han berättade att det efter omständigheterna hade gått hyggligt. Det stannade vid ett nyckelbensbrott, vilket i och för sig är väldigt smärtsamt, men det kunde ha slutat betydligt värre. Enligt Johan kan det bli så att Susanne får lämna sjukhuset redan under natten, sa travbanechefen Benny Ternemar till kanal75 under tisdagskvällen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 - Solvalla
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 – Solvalla

Statistikanalys: V86 – Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla.

Fyra spets, tre dödens och en rygg ledaren – det var de vinnande positionerna i onsdags. Det var enkla uttagningslopp och alla vinnare var hårt betrodda. Därför vann ”spetsspelaren” lite mindre pengar än vanligt – sammanlagt 10.96 insatser fick han tillbaka. Det är i alla fall värt att påminna om hur viktigt det är att hitta en position i främre träffen för att kunna gå till final i de större årgångsloppen.

Bra position får man om man har bra spår. För någon månad sedan var det en liknande tävlingsdag, men med hela 15 lopp. Då blev hästen med spår 5 en tvillinghäst i 8 av dem. Den här gången gick alla platshästar till final, och den som vunnit spårlotten (dragit femman alltså) kom på plats i 6 av 12 lopp. Sammanlagt platsodds 20.59. Det i särklass enklaste sättet att vinna pengar sådana här uttagningsdagar är just att spela plats på spår 5-hästen genomgående. Man blir aldrig miljonär på det, men tjänar alltid lite pengar.

När 5 Poochai (spår 5 förstås!) gick i mål som vinnare i det senast avgjorda V86-loppet var det till omgångens högsta odds – 7.36 – och han var också, som fjärdehandare, den största skrällen på två omgångar och 16 lopp. Alla andra vinnare i omgången var rankade 1-3 och samma visa med samtliga åtta vinnare veckan innan. Det blir lätt att vinna pengar i V86-loppen då man bara behöver studera tre hästar per lopp och välja bland dem. Det blir förstås inga höga utdelningar eller jätteodds, men lätt att vinna lite pengar om det ”bara” är det man är ute efter.

När man för två veckor sedan införde systembegränsningar för att stoppa ”robotspelare” gav det omedelbar effekt. Snittsystemet var plötsligt 99 rader stort, efter att tio gånger i rad legat i intervallet 28-44 rader. Nu var man plötsligt tillbaka på normal nivå – men man tappade också två miljoner i omsättning. Det här tiotalet storspelare man brukar tala om hade uppenbart övergivit spelformen.

De nygamla nivåerna bekräftades i onsdags. Snittsystemet var 91 rader stort (trots en på förhand sällsynt enkel omgång) och omsättningstappet gentemot fjolårets motsvarande omgång var 9%.

Det blir krigsrubriker av sådana omsättningstapp, men i själva verket visar siffrorna att intresset för trav är i stigande. Om man inte stängt av sina bästa kunder och dragit in på TV-sändningar och sparat på marknadsföring av spelformen, kan man vara säker på att omsättningskurvan istället pekat uppåt.

För att hitta en vinnande skräll inom V86-spelet får man gå tillbaka en månad, till 2 oktober. Sedan dess har i tre omgångar samtliga vinnare varit rankade 1-4 på strecken. Idag är det rimligen dags för en skrällvinnare igen – det gäller att gissa i vilket lopp! När det skrällde för fyra veckor sedan blev utdelningen hastigt 730 000 kr, trots att även fyra streckfavoriter vann.

Skrällen var ändå relativt mild, 7:e-rankad. För att hitta en större skräll får man gå tillbaks till 18 september. Då vann en 10:e-rankad häst – med den omedelbara konsekvensen att ingen alls satte åttan. V86 har en unik potential och är ATG:s mest fantastiska spel! Det blir till och med höga utdelningar på 6-7 rätt i favoritomgångar.

 

 

V86-1: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp i låg klass [sid 47-48]
Spår är alltid en avgörande faktor för favoritchansen, men det märks särskilt väl bland sådana här hästar. När favoriten har spår 2-5 infriar den varannan gång, annars bara 2/10.

Rank 2-3 vinner 1/3 av loppen. Återstående har alltså inte så goda chanser under rådande förutsättningar. Tre hästar är också tydligt mer streckade än resten, Spelarna är nog rätt ute som vanligt. Av övriga utmärker sig 5 Rue du Bac på läge och spetschans.

V86-2: Autostart, medeldistans, låg klass [sidan 32]
Det är inte ofta en häst byter regi direkt efter en seger, det är ju mer för hästar som stagnerat som man testar det greppet. Här är det i alla fall så för favoriten 2 Ground Proximity. Senast vann han på V75 och det här är enklare, så om han presterar på samma nivå bör det bli vinst igen. Han kommer till ett formstall, så seger får bli u-tipset.

Favoritskapet är starkt, men statistiken visar att favoriterna ”bara” segrar till normala 1/3 i sådana här lopp, även när det är starka. Bakom är det jämna chanser för de som rankas 2-5 medan större skrällar nära har försumbara segerchanser.

V86-3: Autostart, medeldistans, stolopp i låg mellanklass. Struken: 11. [sidan 42]
Bara 13% av de hästar som lottas till spår 1 bakom bilen lyckas hålla ledningen därifrån. Att 1 Believe Me är fältets bästa häst är ett påstående med god säkerhetsmarginal, så knäckfrågan är just om hon är en undantagshäst för klassen avseende egenskapen startsnabbhet?

Spelarna tror det och gör henne till storfavorit, omgångens största eller näst största. Men de brukar också överskatta hästar med spår 1, som rent generellt inte är goda spelobjekt.

I stoloppen går det dock bra från spår 1. Därtill infriar storfavoriterna oftare än i andra typer av lopp.

5 Windess är den kanske mest startsnabba, och hon har lottats till det spår som är allra enklast att ta ledningen ifrån. Det blir ett spännande startmoment, men även jag tror att Kontio reder ut det hela och vinner det här.

V86-4: Lopp med ett tillägg, medeldistans, låg mellanklass [sid 80-81]
Fjärde avdelningen, då är det som bekant dags för omgångens skräll. ATG är anmärkningsvärt pricksäkert på att placera ”rätt” lopp här.

Statistikspelare som jag är, så faller ögonen direkt på 14 Press Photo. Han har alla siffror på rätt sida. Återkommer efter vila… men 3%! Den här omgångens enskilt bästa skrälldrag.

Siffrorna talar inte för favoriten 7 Höwings Rocky, men han kommer från Liljendahls galet formstarka stall. Det talar för honom, liksom spetschansen. Precis 1/3 av sådana här lopp vinns från ledningen (återstående chans ligger i princip hos tilläggshästarna).

12 Frederick’s Laukko är en bättre häst än favoriten och de kommer från samma stall. Statistiken visar att andrahandaren vinner oftare än favoriten och den här står på ”rätt” volt dessutom, samtidigt som Reijo själv tycker att den här är bättre. Största vinstchansen i loppet (men 14 är fortfarande bästa skrälldraget).

Man kan spela trio här – man kan prova med 12 som vinnare, 14 som trea och övriga tilläggshästar som tvåa. Bör kunna ge fint odds, det brukar det alltid bli när man tar bort favoriten. 15 Pipsqueak är också ett fantastiskt spelobjekt på bara 8%.

V86-5: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 4-åringslopp i låg klass [sidan 29]
Reijo tycker att 3 Pirro Bi är hans bästa chans i omgången, och då har han sannolikt redan segrat i föregående lopp. Men jag håller med, det här ser ut som en bättre chans. Och statistiken håller med; favoritchansen är kraftigt förhöjd under rådande förutsättningar. Årgångslopp i låg klass som inte ens blev fullbesatt… Den här favoriten är ett spikbud.

Statistiken visar, att de gånger favoriten förlorar så vinner endera andrahandaren eller spår 5-hästen. Här finns i princip två andrahandare, så det kan krävas totalt fyra streck om man garderar loppet.

V86-6: Autostart, lång distans, lärlingslopp i låg mellanklass [sid 59-60]
Här finns omgångens största favorit, och sådana har en grundchans om 6/10 på V86. Här talar klass och startspår för att favoritchansen är ytterligare förhöjd.

5 Mind Your Face ska ha omgångens överlägset bästa segerchans, så god som uppemot 3/4. Lärlingsfaktorn gör att det är ett lopp av en-eller-alla-karaktär. Om favoriten gör bort sig ligger vägen öppen för rejäl dunderskräll, en sådan som gör att ingen får åtta rätt.

Till skillnad från övriga V86-lopp är det inte så lysande chanser för andra-tredjehandarna.

V86-7: Lopp med ett tillägg, medeldistans, hög klass. Strukna: 11, 12. [sid 86-87]
14 Maharajah har vunnit ett av sju lopp i år, till oddset 2.80. Det är det högsta odds han delat ut på svensk mark sedan han avlade maiden 2008 (då gav han 3.14, karriärens särklassiga rekord).
Ifjol vann han fyra av sex starter, men inte ens då kunde hans anhängare göra pengar på honom. Den som spelade en tia varje gång fick vid de fyra vinsttillfällena sammanlagt tillbaka – 41 kr…

Det är galet bra att äga Maharajah – han har snart sprungit in 19 miljoner kronor. Men det är lika galet dåligt att spela på honom. Han kan aldrig överträffa spelarnas förväntningar – det är helt enkelt omöjligt. Han kommer förmodligen alltid att spelas mycket hårdare än chansen motiverar.

Ingen av de inflytelserika kvällstidningarna tippar honom, och det gör heller inte facktidningen Guiden. Men hos Spelarna blir han i vanlig ordning stor favorit. ”Bästa hästen” är ett understatement, alla som såg honom vinna Olympiatravet vet att han varvar det här motståndet vid motsvarande prestation. Ingen häst i världen matchar honom då. Men man ska minnas att det faktiskt bara är en gång i år han varit så bra – och ingen gång förra året. Samtidigt har stallets övriga hästar underpresterat rejält den senaste tiden, alla har väl Panne de Moteur från i lördags i färskt minne t ex.

Det finns god anledning att tro att 1 och 6 kommer att göra upp om segern här. På spel som DD bör man inte ens ha med favoriten.

V86-8: Lopp med två tillägg, medeldistans, stolopp. Struken: 13. [sidan 99]
15 Canaka BF drar i alla fall mina ögon till sig. Så fantastiskt bra häst. Stagnerande resultat på slutet, men nu gör hon debut i ny regi – hos ett rejält formstall. I normalform, som hon i och för sig inte visat på länge, vinner hon enkelt mot dessa. Mitt tips till 8%. Barfota runt om och jänkarvagn meddelar tränaren! Varför inte avsluta med en spik om man gör ett litet ”TV-system”. När någon annan än favoriten vinner sista blir det över-rens dessutom.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Petterssons härliga Silver-skräll
Nästa nyhet
Petterssons härliga Silver-skräll

Petterssons härliga Silver-skräll

När de två favoriterna duellerade klev en skräll fram och blåste dem på konfekten. Det blev en härlig seger för Roger Pettersson och Kickans Girl i Silverstoet.

Axevalla travade under tisdagskvällen och hade som huvudnummer Silverstoet för de tvååriga stona. 100 000 kronor i förstapris skulle finna sin rättmätiga ägarinna.

Till ledningen gick favoritspelade och dittills obesegrade Enya Boko som anförde fältet i jämnt tempo. I dödens placerades andrahandaren Soonerorlater och denna började pressa på ledaren på den sista bortre långsidan.

Det blev därmed helt perfekt för Kickans Girl som smög med i vinnarhålet; nu uppenbarade sig luckan in i sista sväng och med 300 meter kvar styrde Pettersson på med Jobie Tempest-stoet i tredjespår.

Soonerorlater hade fått greppet om Enya Boko in på upploppet men fick snopet se på och nöja sig med andraplatsen när Kickans Girl visade upp det torraste spurtkrutet sista biten och enkelt kopplade greppet mitt på upploppet.

Segertiden stannade vid 1.16,9a över 1640 meter. Det är Mantorpsamatören Christer Jonsson som tränar vinnaren som här vann sin tredje seger i femte starten.

Soonerorlater alltså tvåa (17,1) och Enya Boko noterades för sin första förlust som trea (17,3).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Drottningpokalsvinnare till Walmann
Nästa nyhet
Drottningpokalsvinnare till Walmann

Drottningpokalsvinnare till Walmann

Roger Walmann fyller på stallet med Drottningpokals-vinnare från Åke Svanstedt. Nu har även Love n’Hate anslutit till Solvallaproffset.

Tidigare i oktober skiftade årets vinnare av Drottning Silvias Pokal, Gisela Ås, tränare från Åke Svanstedt till Roger Walmann.

Nu har även fjolårets vinnare Love n’Hate gått exakt samma väg. Det femåriga stoet återfinns numera i Roger Walmanns regi.

USA-födda Muscles Yankee-dottern Love n’Hate har inte vunnit sedan storseger på Åby förra våren. I år har stoet gjort blott tre starter och slutat oplacerade i alla. Det senaste framträdandet var på Färjestad i lördags – ett lopp som för övrigt Gisela Ås vann.

Totalt har Love n’Hate hittills vunnit 2 av sina 22 lopp och travat in lite mer än 1,2 miljon kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ohlsson igen - champion på Hagmyren

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson