En av historiens mest legendariska kallblod har gått ur tiden. Norska superstjärnan Bork Rigel är död.

Det sena 90-talets och det tidiga 00-talets kanske allra största kallblodsprofil har fått lämna jordelivet. Bork Rigel är död, skriver norska Trav og Galopp-Nytt.

Bork Rigel radade segrarna såväl på norska som svenska banor, allt som oftast med Jomar Blekkan i sulkyn.

Kallblodslegendaren gjorde sin första start redan tidigt som treåring 1991 och avslutade karriären som femtonåring 2003.

Under den perioden hann Bork Rigel med att vinna 168 av sina 345 lopp. Hästens under karriären intravade 13,7 miljoner norska kronor gör honom fortfarande till Norges vinstrikaste travare genom tiderna.

I aveln efterlämnade han sig åtskilliga avkommor där de vinstrikaste är Slettvoll Rambo (2,8 miljoner), Bokli Balder (2,7 miljoner) och Ulsrud Igel (1,6 miljoner).

Bork Rigel blev 25 år gammal.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 – Solvalla

Statistikanalys: V86 – Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla.

28 rader. Så stort var det genomsnittliga V86-systemet i onsdags. Eller så litet – det är en rekordnotering, så små har systemen aldrig varit förut.

En ny grupp spelare klev in på V86-spelet den 31 juli. Den gången var snittsystemet bara 38 rader stort, och varje gång sedan dess har man legat i intervallet 28-43 rader.

Tidigare låg genomsnittsystemen runt 100 rader. Så det blev en ganska dramatisk skillnad. Vi ”vanliga” spelare märker av detta runt kl 19 varje onsdag, det är då de som spelar massor av småkuponger – som gör genomsnittssystemet så litet – lämnar in sina kuponger. För två veckor sedan uppmärksammades de särskilt i media, då Fiddelina Fighter tog en uppmärksammad seger och man vann miljonbelopp. Den gången kom det fram, att spelaren fanns i USA. Kanske på grund av att många svenskar befann sig där (det var en travhästauktion i Lexington), eller kanske är det samma spelare varje gång som helt enkelt råkar befinna sig i USA bara.

Den här spelaren vinner inte alltid. Två veckor innan speglade de sena streckförändringarna inte alls vilka hästar som vann, men då storspelarna förlorar blir det inga rubriker. Men de är duktiga och plussar sådär 20% i längden, har ATG berättat. Normalt kan man lita på de här sista-stund-förändringarna, generellt går de åt rätt håll. Nu har man precis (i fredags) infört en maxgräns på 5000 system/person och dessutom nu i veckan stängt av tre amerikanska spelbolag, så vi får nog inte se de här förändringarna idag.

Det sattes också ett rekord i V86-3, där 5 Rolex Bigi fick det största favoritskapet någonsin inom V86, 96%. I strecklistan finner man, att andrahandaren var enprocentare!
Naturligtvis var streckspelarna rätt ute. Man kan dock notera, att 34% av vinnarspelarnas insatser, lades på någon annan häst än favoriten. Så stor chans att vinna hade givetvis inte högen av enprocentare, som hade delat ut otroligt underodds vid eventuell seger.

En liten snabbgenomgång av loppen i en omgång, som i svårighetsgrad ser ut att ligga i paritet med förra veckans:

V86-1: Autostart, 1 140 m. Struken: 1. [sidan 5]
13 sådana här lopp har avgjorts på Solvalla tidigare. Fem av dessa har vunnits av ledaren medan sex har vunnits från utvändig position. Ju kortare distans, desto mindre extraarbete innebär det att gå i andraspår. En bra häst skulle nog kunna vinna t o m med tredjespår runtom. Hursomhelst är det goda möjligheter att den som är bäst för dagen helt enkelt vinner. Inför det här loppet hinner man få fullständiga värmningsrapporter, dessa kan visa sig mer betydelsefulla än vanligt!

Femtespåret är bäst. Fyra segrar har tagits därifrån till sammanlagt odds på 32.49.

V86-2: Autostart, lång distans, låg klass [sid 59-60]
I sådana här lopp vinner favoriten 4 gånger av 10. Hästar rankade 2-5 vinner varannan gång och en gång av tio vinner någon av övriga sju.

Favoriter med ytterspår bakom vingen (6-8) visar faktiskt plussiffror, dessa infriar mer än varannan gång.

V86-3: Autostart, kort distans, mellanklass [sid 13-14]
Det har avgjorts tio sådana här lopp tidigare i år och inget av dem har vunnits från det annars så överlägsna femtespåret. Sett över längre tid är det dock oerhört lönsamt att spela spår 5-hästen. Snart är det dags för en vinst igen. Här är det 5 Kimono Pearl som vann spårlotten. På eftermiddagen ligger han rankad i mitten och streckad på låga 6%. Det är vinstförutsättningar i de här sammanhangen. Man kan också notera att ston ofta underspelas i förhållande till chans.

5 Kimono Pearl har tre gånger tidigare i karriären haft turen att få bricka 5 bakom bilen. Hon har vunnit alla!

V86-4: Lopp med fyra tillägg, 4 km. Struken: 12. [sidan 103]
Generellt blir det lättare för spelarna ju längre distansen är. Den här extrema distansen har man bara kunnat spela på tolv gånger under 2000-talet. Hälften av dessa har vunnits av streckfavoriten och fem vinnare har rankats 2-3. Skrällrisken ska vara liten i sådana här lopp – starkast vinner helt enkelt.

V86-5: Autostart, medeldistans, 3-åriga i låg klass. Struken: 6. [sid 47-48]
Favoriterna infriar generellt i 1/3 av sådana här lopp, men när den har spår 3 ökar infriandegraden till 50/50. 3 Vernin Starlight var kar tvåa bakom överlägsen häst senast då galoppen kom. Revansch kommer säkert här om han travar den här gången – spikbud.

V86-6: Autostart, medeldistans, 3-åriga i låg klass. Strukna: 5, 11. [sid 47-48]
Samma som föregående lopp, men ännu något lägre klass. Här har favoriten bakspår och spår är viktigare i årgångslopp än annars. Tidigare har 22 favoriter haft bakspår och bara 3 har infriat – 14%.

Här kommer 9 Staro Harlequin från stall i extrem form och han gynnas av att fältet blivit mindre av strykningar. Han kan vara undantagshästen som klarar att infria favoritskap trots minusförutsättningar, men tipset går ändå till andrahandaren 2 Lotuscherie som ska vara Stig H:s bästa chans idag. Då tar han en dubbel, då man redan har hemfört V86-3.

6 Big Finish kommer också från stall i jätteform och efter strykning är han vinnaren i spårlotten. Loppets bästa skrällbud, bara 4%!

V86-7: Autostart, medeldistans, stolopp i låg mellanklass [sidan 42]
Favoriterna infriar till 4/10, lite oftare när den har spår 4 som här. Nedre rankinghalvan (7-12) segrar bara i 7% av loppen.

4 Believe Me får ses som ännu ett spikbud i omgången. Loppet är ojämnt och Spelarna har hamnat rätt så rätt i ranken. Ett par av motståndarna är bättre än resten och det avspeglas tydligt i strecklistan.

V86-8: Autostart, medeldistans, låg klass. Struken: 8. [sidan 32]
Omgångens största favorit avslutas. Rent speltekniskt kan det vara negativt – förutsatt att favoriten vinner i alla fall. Man kan nämligen räkna med att favoriten är streckad på bra nära 100% av de kvarvarande systemen efter V86-7.

Hursomhelst infriar ”dagens största” till 2/3 inom V86-spelet och favoriten har inga minusförutsättningar här, snarare tvärtom. Formstall är det viktigaste plusset, men spår och kusk är också bra i sammanhanget. Spikbud om man ser till segerchansen, men spelvärdet finns förstås i den där tredje gången, då favoriten förlorar. Gör den det, så lär det bli ett toppbra över-rens.

 

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Caballion gav svar på tal
Nästa nyhet
Caballion gav svar på tal

Caballion gav svar på tal

Caballions agerande i loppens slutskede har i det närmaste blivit en riksangelägenhet. Men under tisdagen gav fuxen svar på tal. Hästen var både felfri och överlägsen när han vann på Axevalla.

Stora är de summor pengar som sjuårige Caballion galopperat bort i loppens slutskeden under de senaste säsongerna.

Tränaren Fredrik B Larsson har stundtals kritiserats för hästens besynnerliga beteende när det drar ihop sig till slutstrid.

Men när ekipaget äntrade banan vid Axevallas eftermiddagstävlingar under tisdagen gav de sina belackare svar på tal.

Caballion gick på direkt i andraspår och efter 11,6 första halvvarvet kunde man överta täten från Braås Palema efter cirka 600 meter körda.

Över sista bortre långsidan fick Caballion utstå enträgen press av I Won’t Dance, körd av Björn Goop, och många kanske trodde att Larssons häst skulle svara med en ny upploppsgalopp.

Men inte denna gång. Caballion svarade i stället med att sticka undan med lätthet sista biten och skar mållinjen som smått överlägsen segrare – och i helt rätt gångart.

Klockorna visade på 1.12,6a över 2140 meter. Det var tre tiondelar bättre än tvåan I Won’t Dance och sex tiondelar snabbare än trean Braås Palema.

Segern var värd 20 000 kronor.

Det här var Caballions första seger i sjunde starten för i år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Thomas Lönns kulltopp till Norge
Nästa nyhet
Thomas Lönns kulltopp till Norge

Thomas Lönns kulltopp till Norge

Den danskfödda kulltoppen Solstrålen har lämnat Thomas Lönns regi och kommer i fortsättningen att husera i Norge.

Det nu fyraåriga stoet Solstrålen (e. Timberland) hade stora framgångar under fjolåret då hon i födelselandet Danmark tog hem flera av de största loppen för de treåriga stona.

Bland segrarna märks de i Stokriteriet och Grand Circle Sto-championat.

Men i år har de goda resultaten uteblivit och Solstrålen kan bara skryta med en seger på sina sex starter. Därför får det fyraåriga stoet nu prova en ny miljö och byter tränare från Thomas Lönn till norske Tom Forkerud.

Det meddelar Bollnästränaren på sin hemsida.

Solstrålen har under sin karriär hittills sprungit in 704 649 kronor och har vunnit 5 av sina 23 starter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Yarrah Boko mot Jägersro
Nästa nyhet
Yarrah Boko mot Jägersro

Yarrah Boko mot Jägersro

Efter andraplatsen i Svenskt Mästerskap väntar nu ännu en start på blågul mark för Yarrah Boko. Det blir Jägersro nästa lördag.

I helgen som gick slutade Yarrah Boko som tapper tvåa i SM på Åby. Det var hästens femte start efter skadefrånvaron.

Nästa lördag, den 26 oktober, är det dags igen. Då gör den nästan tiofaldige miljonären sitt fjärde raka framträdande i Sverige. Närmare bestämt i C.L. Müllers Memorial på Jägersro som ingår på V75.

Loppet, med en halv miljon kronor i förstapris, avgörs över lång distans 2640 meter.

En annan häst som annonserat start i just Müllers är Åke Svanstedt-tränade New Line, som ju var den häst som krokade ihop med Yarrah Boko senast det begav sig på Solvalla.

– Allt ser bra ut med Yarrah Boko efter SM. Jag tänker att vi ska hålla igång honom en stund till då han var borta så länge. Han mår bara bra av några fler lopp i kroppen. Tanken är att låta honom avstå lopp i december och då ge honom ett liten träningsperiod, säger tränaren Trond Anderssen till tgn.no.

Förhoppningarna är att Yarrah Boko ska kunna tävla i det franska vintermeetinget framöver.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Franske toppkusken avstängd 16 dagar

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson