Solvallatränaren Timo Nurmos träningsanläggning i Fituna drabbades under onsdagskvällen av en våldsam brand. Inga människor eller hästar ska ha skadats allvarligt.

Det var strax efter 18-tiden på onsdagen som larmet gick. Ett tiotal brandbilar fick rycka ut till Timo Nurmos anläggning på Fituna Gård utanför Nynäshamn, söder om Stockholm.

– Maskinhallen har varit övertänd, men just nu låter det som att den är under kontroll, säger Per Delhage, insatsledare på Södertörns brandförsvarsförbund, till TT under onsdagskvällen.

Polisen rapporterar under kvällen att inga människor ska ha kommit till skada, samt att alla de hästar som befunnit sig i den brinnande byggnaden ska ha evakuerats och vara oskadda. Hästar i de intilliggande stallen är också evakuerade.

En hel byggnad med tillhörande uteboxar ska ha brunnit ned till grunden.

Vad som orsakat branden är i nuläget oklart. Enligt uppgifter till trav365 kan branden ha börjat i en verkstadsbyggnad.

Solvalla har börjat arbetet med att finna nya stallplatser åt Timo Nurmos som för närvarnade leder Solvallas tränarliga.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 – Solvalla

Statistikanalys: V86 – Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla.

I vanlig ordning först några rader om föregående V86:a.

Omsättningskollen:
Man landade bara en knapp miljon under föregående års notering, ett tapp på drygt 5%. Det är anmärkningsvärt lite och ett säkert tecken på att omsättningen istället skulle gått upp om man haft kvar TV-sändningarna. Den notering som ska matchas idag lyder på 17.6 miljoner men det är rimligt att gissa på 16.5.

Spårkollen:
Den som följde det perfekta femtespåret i alla sju autoloppen vann 3 gånger och fick totalt 3803 kr tillbaks på 700 spelade: +443%

Spetskollen:
Den som gjorde motsvarande spel på alla åtta spetshästarna vann sex gånger och totalt 3385 kr: +323%.

V86-1: Autostart, kort distans, 9-hästarslopp. Struken: 4. [sidan 8]
Nu när Svanstedt flyttar får många tränare nya, fina hästar. Men det är inte bara tacksamt – i bästa fall fortsätter hästarna vinna, i värsta fall gör de inte det. Man kan mest bara misslyckas. Här är 8 Rocky Winner bästa hästen och i sulkyn sitter världens bästa kusk. I enkelt sällskap vinner han rimligen även från dödens, spikidé.

Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen. Denna håller till mål i 38% av sådana här lopp. Favoriten 6 Delicious US är klar spetsfavorit, särskilt sedan hon strukits ned till det perfekta femtespåret.

Det är långsökt att någon tredje häst skulle vinna. En liten titt på viktiga stallformer:

Svanstedt hade nyligen 16 raka utan segrar men de allra senaste resultaten ser ut så här:
20: 5-3-1
Helt normalt för Sveriges alltjämt dominerande stall!

Redén har sitt särklassigt bästa år någonsin, 23% segrar och 6.6 miljoner insprunget hittills (att jämföra med 1.7 milj hela förra året). Men de senaste resultaten ser ut så här (sedan 29 sep):
16: 0-2-5

För Westholm ser oktober-resultaten ut så här:
19: 1-2-3
Ändå har anhängarna gått plus, då vinnaren gav 23 gånger. Platsspelarna har fått 17.10 insatser tillbaks, vilket är 90% och i praktiken innebär att stallet i alla fall överträffat spelarnas förväntningar.
V86-2: Autostart, medeldistans, 3-åriga ston i låg klass. Struken: 9. [sid 47-48]
Statistiken visar på en normal favoritchans runt 1/3, något mer när det som nu bara är ston. Spår 5 är också gynnsamt – den som spelar spår 5-hästen varje gång gör nettovinst. Här ska favoritchansen ses som 4/10 i alla fall.

Storskrällar förekommer, men 9 av 10 lopp vinns av någon på övre rankinghalvan (1-6).

Andelen spetsvinnare är 39%, marginellt under genomsnittet.

V86-3: Autostart, medeldistans, 3-åriga i låg klass. Struken: 2. [sid 47-48]
Samma som föregående lopp, men aningen högre klass och öppet för alla kön – så man återfinner endast tre ston. Ett av dem, 3, för att hon hade för lite poäng för att få starta i föregående lopp.

5 Rolex Bigi är för bra för sådana här lopp och hade tur i spårlotten. Han blir en av tidernas största favoriter inom V86-spelet och förvandlar kvällens omgång till en V75:a – med 25 öres radpris. Under eftermiddagen ligger 82% av alla insatspengar på honom, det förefaller rimligt i förhållande till chansen. Det är på den nivån de allra starkaste favoriternas chanser ligger.

V86-4: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp [sid 83-84, 89-90]
5 Panama Ås blir omgångens tredje största favorit. Sådana infriar generellt precis under 50/50 på V86-spelet. Hon är obesegrad felfri, och med bara fyra motståndare på start sitter hon sannolikt i ledningen tidigt.

Två faktorer talar mot favoriten:
– ATG är skickligt på att placera ett öppet skrällopp som V86-4. Favoritfrekvensen är bara hälften så hög här, som i övriga avdelningar.
– Stallet har strukit tre andra hästar i omgången. Hur är det med stallformen idag..? De senaste tre dagarna har man gjort nio starter, alla utanför hemmabanan. Resultaten är 0-2-0. Innan det gjorde man 17 starter hemma på Solvalla, med resultatprofilen 4-1-0.

Statistiken talar för skräll. Favoritens grundchans ska bara ligga runt 3/10, trots att hon är mycket hårdare spelad (43% av insatserna under eftermiddagen). Startspåret visar kraftiga minussiffror och skrällrisken är stor i sådana här lopp, extra stor med bara ston. Hästarna på tillägg är gynnade.

V86-5: Autostart, medeldistans, hög mellanklass. Struken: 3. [sidan 37]
Ett ojämnt lopp. Som ofta finner man ”bästa hästen och spetshästen” högst upp i spelarranken. Och det är också i ungefär 2/3 av fallen som någon av dessa vinner.

Statistiken visar att bakspåren är sällsynt gynnade vid den aktuella propositionen. Det kan tala för att även 11 Ulm Karsk har möjligheter. Annars bör det ju stå mellan en 2 A Hannibal i ledningen (6 I Me Mine flyger till spets, men släpper) och 7 Overtaker by Sib som sannolikt sitter i dödens och låser loppet.

V86-6: Autostart, kort distans, 2-åringslopp [sidan 20]
”Konkurrensen har varit katastrof, det har nästan inte varit riktig tävling i vissa lopp” säger Per Lennartsson till ATG angående att hans hästar segrat i 11 av 15 tvååringslopp.
Såklart inte, tvååringar är inte färdiga tävlingsindivider. Det sportsliga värdet är nära nollpunkten, den här typen av lopp ska naturligtvis inte finnas inom de större streckspelen. Ett sådant förstör omgången. Dessutom har man lagt loppet som V86-6, så att det ingår även på V5 och V4 och förstör mycket av spelet under kvällen. Man kan ju önska, att omsättningen sjunker varje gång ett tvååringslopp dyker upp. Då försvinner de nog.

Hursomhelst har det avgjorts fem sådana här lopp tidigare. Vinnarna då har varit rankade 1, 2, 3, 3, 4. Alla har varit streckade på mer än 25%. Så litet underlag ger inget pålitligt resultat, men man kan gissa att loppen generellt är hemskt ojämna – som Per sa – och att det skiljer väldigt många meter mellan bäst och sämst. Då vinner alltid nån av de mest spelade.

Det har också avgjorts fem sådana här lopp med bara tio startande. I dessa har vinnarna rankats 1, 1, 1, 2, 3 och mönstret förstärks.

V86-7: Klass I, autostart, lång distans [sid 59-60]
Alla vet att 6 Charlie Trotter är överlägsen och vinner felfri, men också att han galopperat fyra gånger av nio. Spåret är knepigt för en osäker häst, å andra sidan har han fått en kusk som är jätteskicklig på lite svåra hästar. I regel blir också hästar mindre osäkra med ökande ålder och rutin. Segerchansen bör vara minst 6/10, och det är precis så han är spelad också om man tittar på insatsfördelningen. En helt ok spik – men man för förstås överväga spel på V8 om man spikar både här och i V86-3.

V86-8: Autostart, medeldistans, 4-åriga i öppen klass. Struken: 11. [sidan 54]
3 Magic Tonight var ute i ett likadant lopp för fyra starter sedan. Han tog ledningen men var trött 600 kvar – det är nog så att han är bäst över kort distans. Ser ut som en usel favorit – men man ska inte dissa en häst som har chans att nå ledningen. I onsdags vanns som sagt 6 av 8 lopp från den positionen…

1 Gisela Ås har spetschans trots knepigt innerspår. Om hon lyckas hålla ledningen är det jättechans, hon får tipset. Men hon kan ju bli fast också, så ytterligare gardering behöver inte vara bortkastad.

51% av loppen vinns från ledningen och 47% av streckfavoriten. 13% vinns av dödenshästen, och 20% av andrahandaren. Spårstatistiken är jämn, men 4-5 bäst i vanlig ordning. Skrällrisken är försumbart liten.

 

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kan Sanity ta tredje raka?
Nästa nyhet
Kan Sanity ta tredje raka?

Kan Sanity ta tredje raka?

Sanitys franska segerrad kan fortsätta på söndag. Då går nämligen den svenske hjälten ut i ett nytt större lopp i Frankrike.

Malin Löfgren-tränade Sanitys senaste franska sejour har utvecklats till en ren succésaga.

Tillsammans med kusken Franck Ouvrie ståtar den sjuårige valacken med två raka segrar mot högst meriterat motstånd. På de två starterna har Sanity travat närmare 800 000 kronor.

På söndag är det dags igen. Då går Sanity ut i loppet Grand Prix du Sud-Ouest, ett lopp vars skådeplats varierar men som i år körs på banan i Beaumont-de-Lomange i södra Frankrike.

Loppet som är ett Grupp 2-lopp och som ingår i Trotting Masters-serien, avverkas över 2400 meter med bilstart. Den definitiva startlistan blir klar först senare i veckan men för närvarande är tretton hästar kvarstående i loppet som bjuder ett förstapris på 90 000 euro.

Det på förhands värsta motståndet kommer från Timoko som senast slutade tvåa i UET Trotting Masters-finalen och dessförinnan hade tre raka segrar.

Sanity ska köras av Franck Ouvrie även denna gång.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Amfetamin även i B-provet
Nästa nyhet
Amfetamin även i B-provet

Amfetamin även i B-provet

För två veckor sedan meddelades att hästen Timon H.J. testats positivt för amfetamin. Nu har B-provet bekräftat förekomst av substansen.

Tidigare i september meddelade Svensk Travsport att hästen Timon H.J., tränad av Svend Dyhrberg, testats positivt för amfetamin.

Det visade sig efter ett dopningsprov som togs på hästen efter det att den segrat på Jägersro den 30 augusti.

Nu resultaten från analyserna av B-provet kommit och även de visar på spår av amfetamin. Den narkotikaklassade substansen kan förekomma i särskilda mediciner för människa, men aldrig hos häst.

Hästen Timon H.J. har startförbud till ett negativt dopningsprov lämnats. Svensk Travsport fortsätter utredningen.

Läs även: Travhäst testades positivt för amfetamin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stjärnhingstar till avelsvärdering
Nästa nyhet
Stjärnhingstar till avelsvärdering

Stjärnhingstar till avelsvärdering

Det blir totalt femton hingstar som ska visas upp under avelsvärderingen som sker i samband med Breeders Crown-finalerna på Sundbyholm.

Den 31 oktober och 1 november är det åter tid för avelsvärdering för de varmblodiga hingstarna.

Det sker i Eskilstuna i samband med att Sundbyholm avverkar V75 och Breeders Crown-finaler.

Det är totalt femton hingstar anmälda. Av dessa är tre stycken utlandsstationerande så kallade ”listhingstar”, vilka inte visas på plats.

De anmälda hingstarna är:

Alvena Pele
Amour Rapide
Cesar Duo
Credit Fayline
Djali Boko
Francais du Gull
Lord Capar
Monster Drive
Oasis Bi
Panne de Moteur
Quid Pro Quo
Timetosaygoodbye

Anmälda listhingstar:

Quick Wood (FR)
Up And Quick (FR)
Vanishing Point (FR)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bråket om Jägersro - förhandlingarna avbröts

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson