Bollnäsproffset Tomas Pettersson stängdes av en månad med omedelbar verkan. Det sedan han inte klarat alkotestet vid Hagmyrens tävlingar under söndagen.

Tomas Pettersson, proffstränare vid Bollnäs, har stängts av en månad, till och med den 21 oktober, sedan han inte klarat alkotestet vid Hagmyrens eftermiddagstävlingar under söndagen.

Testet visade 0,205 promille vilket är precis över den tillåtna gränsen. En promillehalt mellan 0,2 – 0,49 ger per automatik en månads avstängning, enligt ST:b bestämmelser angående berusningsmedel.

Pettersson är djupt ångerfull efter händelsen och säger på sin hemsida:

–  Det finns inget försvar för det som hänt. Jag har fått mig en rejäl tankeställare. Jag hoppas folk litar på mig när jag garanterar att det aldrig kommer att hända igen. Jag drack igår kväll (lördag), men hade inte en tanke på att jag inte skulle klara provet och gick direkt till inskrivningen för att blåsa. Det som hänt är pinsamt. Jag skäms och ber alla om ursäkt för mitt beteende.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ändrade direktiv vid olyckor under lopp

Ändrade direktiv vid olyckor under lopp

Svensk Travsport fick utstå kritik sedan hästen Vamour Djob segnat ned och avlidit på Halmstadtravet, men att loppet ändå fortsatte att köras. Nu ändrar man på reglerna gällande olyckor under tävling.

Det var på Halmstad den 9 september som hästen Vamour Djob gick i ledningen men plötsligt segnade ned, styrde in på innerplan och tragiskt dog 1300 meter kvar av loppet.

En liknande händelse utspelade sig på Solvalla i vintras när Southern Rocktop gick samma öde till mötes.

I båda fallen har loppen fortsatt att köras, något som väckt skarp kritik från flera håll. Men nu ändrar Svensk Travsport i reglementet gällande olyckor under pågående tävling.

Ändringen av direktiven görs av två anledningar, dels för att de gamla direktiven inte stämmer överens med vår värdegrund där hästen står i centrum och dels för att de inte rimmar med vårt säkerhetsarbete, skriver Svensk Travsport på sin hemsida.

Ett större arbete pågår för att ändra direktiven, vilket beräknas vara klart under hösten, men redan nu finns ett tillfälligt direktiv som lyder:

”Om hästen som gått omkull kommer att passeras av fältet under nästa varv bör loppet avbrytas. Detsamma gäller om hästen gått omkull och ligger i nära anslutning efter mål. Att alltid avbryta lopp kan drabba resten av fältet varför man bör vara restriktiv att avbryta lopp när det återstår cirka 700 meter av loppet eller mindre. Naturligtvis gäller samma synsätt om en kusk eller ryttare har råkat ut för en olycka.”

– Det var en självklar ändring, säger Johan Lindberg, biträdande generalsekreterare på Svensk Travsport, som varit med och tagit fram det tillfälliga direktivet. Direktivet var föråldrat och rimmade inte alls med den värdegrund vi har och ska ha. Tyvärr hade direktivet inte hängt med, säger Johan Lindberg, biträdande generalsekreterare på Svensk Travsport.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Måndag: V64-tips till Färjestad

Omgången:
Mycket intressant omgång rent spelmässigt i Karlstad den här måndagen, enligt mig. Två prisvärda singelstreck som jag känner mycket för, och sedan felstreckade drag som kan höja utdelningen. Dessutom lovar SMHI 13 grader varmt och uppehåll, vilket bör innebära en fin oval som ska tillåta valfri balans och inte ställa till med några problem.

Bästa spiken:
5 Steve Fourty (V64-6)

Kompletterande spiken:
5 Änglasjöns Ängla (V64-1)

V64-förslag:
V64-1: 5 Änglasjöns Ängla (7-8)
V64-2: 1,2,3,4,6,7,8,9 (10-5)
V64-3: 3,4,6 (2-8 )
V64-4: 1,2,4,6,7,12 (8-5)
V64-5: 3,4,5,9,11,13,14 (1-8 )
V64-6: 5 Steve Fourty (2-1)
1 x 8 x 3 x 6 x 7 x 1 = 1008 kronor.
(Enbart spel för 6 rätt)

Dubbeltipset: 

Spelförslag 1:
DD-1: 9 Ottens Fighter
DD-2: 5 Steve Fourty
1 rad x 500 kronor.

Spelförslag 2:
DD-1: 3,4,5,11,13
DD-2: 5 Steve Fourty
5 rader x 100 kronor.

V64-1:

Ranking: A: 5. B: 7-8-9-2-3-1. C: 12-4-10.

Spetsanalysen:
5 Änglasjöns Ängla kan öppna snabbt från start och då körsven Magnus Jakobsson vill till tät lär han prova rejält den första biten, då ska det också vara bra chans på tidig ledning.

Loppanalysen:
Efter strykning på 6 True Blue for You tycker jag det ser upplagt ut för Magnus Jakobsson och 5 Änglasjöns Ängla och jag väljer att spika ekipaget, med Goop borta ur leken bör Jakobsson få sitta och bestämma i tät med Änglasjöns Ängla och då ska hon också bara vinna det här loppet. Jag har alltid haft ett gott öga till det här stoet, senast var hon också läcker då hon vann lätt från ledningen och jag tror på repris idag. Hon växer en klass i ledningen och Jakobsson lär därför vara bestämd från start, jag ser då ingen som kan hota henne i spetsstriden och det här är ett starkt singelstreck att inleda omgången med.

Värst emot min spik är duon 7 Thula Sana och 8 Brenna Boko. Thula Sana har fått lopp i kroppen efter uppehåll och bör vara uppåt i form, och Brenna Boko har sätt formstark ut i de senaste starterna. Thula Sana luktar det dock tung resa för lång väg här, och Brenna Boko vinner inte direkt ihjäl sig, det känns därför tufft att någon av dessa ska kunna knäppa min spetsvinnare.

V64-2:

Ranking: A: 6-1. B: 2-3-8-7-4-9. C: 10-5.

Spetsanalysen:
Alltid svårbedömd spetsstrid med orutinerade hästar. 1 Eternity of Joy har visat sig kvick i benen och lär vara med bra från sitt innerspår, men min känsla är ändå att 6 Embrace´em är den som en bit in i loppet sitter i tät. Embrace´em gör visserligen debut bakom startbilen, men Goop är duktig på att få fart på dom den första biten och treåringen har dessutom visat att han är kvick i benen.

Loppanalysen:
Åke Svanstedts 1 Eternity of Joy har inlett karriären lovande med två raka segrar, dessa tagna i enkel och bra stil och då hon lär vara under rejäl utveckling måste hon såklart räknas tidigt även den här gången. Det är dock klart tuffare emot den här gången, och något spikförslag anser jag henne inte vara.

Jag väljer faktiskt att gå emot favoriten i tipset och rankar 6 Embrac´em högst, då jag har bra känsla för tidig ledning på denne. Han var klart förbättrad senast som tvåa och stämmer min spetsanalys, är jag övertygad om att konkurrenterna får jobba för att plocka ned honom.

Treåringslopp med orutinerade hästar är dock alltid luriga, och jag garderar brett och streckar totalt åtta av tio ekipage. En intressant skrällduo värd att nämna är 2 Gateruds Galon och 3 Regency. Gateruds Galon har inte visat något extra i de senaste starterna, och detsamma gäller Regency. Bägge dessa är dock inte så tokiga i grunden, och den förstnämnda ska testas i jänkarvagn för första gången och Regency rapporteras träna starkt. Ska inte nonchaleras.

7 Cosmo Light, 8 Cognat Sting och 4 G.Man Tooma är sedan en halvbetrodd trio som platsar på systemet, och tillsammans med 9 Dyhim Boko stänger jag igen butiken.

V64-3:

Ranking: A: 6-4-3. B: 2-8-9-11. C: 5-10.

Spetsanalysen:
4 Caddie Heart och 6 Gardens Fairytale om ledningen, där jag håller den sistnämnde som knapp spetsfavorit om Horpestad laddar för fullt.

Loppanalysen:
3 Key to Surprise ska duga bra i denna konkurrens och fungerar han fullt ut vinner han troligen loppet. Men, han har i de senaste starterna inte alls fungerat som önskat och innan han visar bättring måste han som favorit garderas.

Jag väljer att gardera Key to Surprise med en intressant duo, och med dessa tre på lappen känner jag mig trygg. Tipset faktiskt lite fräckt till 6 Gardens Fairytale som jag tycker ska passas. Tom Horpestads travare har inte fungerat som önskat i de senaste starterna och vissa frågetecken för formen finns, men i grund och botten är han kapabel och löper han på topp ska han hävda sig mycket väl i detta gäng. Senast var han ute i det norska Derbyt och han har också visat sig kvick från start och är min spetsfavorit i loppet. Jag är övertygad om att han har bra kunnande för klassen, och fungerar han fullt ut kan det absolut gå vägen.

4 Caddie Heart ska också hon räknas, hon är under utveckling och blir allt bättre. Näst senast vann hon lätt från tät och att hon inte orkade fullfölja i tuff konkurrens senast är inte mycket att säga om. Enklare emot för hennes del den här gången, och då hon är kvick från start är hon garanterad en bra resa.

V64-4:

Ranking: A: 1-4-2. B: 12-6-7. C: 8-5-14-10-9-11-13-15-3.

Spetsanalysen:
1 Moe Braga med bra chans att försvara sitt innerspår.

Loppanalysen:
1 Moe Braga ska ses med bra chans att försvara sitt innerspår från start och i ledningen tycker jag också att hon ska slås, hon har visat prov på härlig form en längre tid och står också bra inne i loppet. Motiverad favorit.

Jag vågar dock inte lita på Moe Braga fullt ut, kallblodslopp känns alltid luriga och Gunnar Kylén är heller inte van med att vara klar favorit på V64-liret och det kan lätt bli strul, även om loppet i ärlighetens namn är billigt och stor risk att favoriten rinner undan.

Jag gör dock ett försök att fälla henne och jag gör det med fem streck, och jag skulle bli överraskad om det går utanför dessa sex som jag har på kupongen. 2 Castor M.O. och 4 Lome Pinto har bägge visat prov på form i de senaste starterna, och står likt favoriten rätt bra inne i loppet. Castor M.O. har fått tuffa lopp i de två senaste starterna på svensk mark och blir intressant att se med ett snällare upplägg, och Lome Pinto räckte inte till i det norska Derbyt senast men det är betydligt lämpligare emot den här gången.

På tillägg ska 12 Å.Widdok med Björn Goop upp i jollen räknas tidigt, och tillsammans med duon 6 Glader som visserligen blandar och ger en del men som har kunnandet i sig, samt 7 Tjasse som har en del spring i benen så bör loppet vara låst.

V64-5:

Ranking: A: 9. B: 14-11-4-3-5-13. C: 1-8-2-12-15-10-7.

Spetsanalysen:
3 Min Fina Stina och 4 Persören gör upp om ledningen, där jag håller den sistnämnda som knapp spetsfavorit.

Loppanalysen:
9 Ottens Fighter hade jag lite svårt för att ta till mig tidigare, men jag måste erkänna att jag var helt fel ute för i de senaste starterna har han imponerat stort varje gång. Han är stark, tuff och oöm för positioner och löper han lika bra som han gjort på slutet är det vettig segerchans igen. Han lär köras offensivt, och tål som sagt att göra jobbet på egen hand i loppet. Givet tips, och jag spelar mest med honom på Dubbeltipset.

Jag var ett tag inne på att lämna Ottens Fighter ensam på lappen, men då jag tycker det finns två betydligt mer prisvärda singelstreck i omgången väljer jag att gardera och det finns också intressanta skrällbud i loppet. 14 You Talking to Me hängde visserligen bara med i tufft sällskap senast, men var riktigt vass i två raka segrar innan det och trots 20 meter tillägg måste han räknas tidigt. Han är van tuffare konkurrens än detta, och då han kan öppna rätt bra från start är det ingen vild gissning att Goop kör en rövare och provar framåt per omgående. Given, men jag står över honom på Dubbeltipset som tufft spelad.

Jag väljer istället att skrällspela, både på V6-lappen och Dubbeltipset, med en rad andra travare som det kittlar lite med då streckprocenten är låga. Duon 3 Min Fina Stina och 4 Persören bör göra upp om ledningen, och dom är sedan bägge garanterade fina resor och därmed ska dom också räknas. 11 Pampas S.I.R. har avslutat starkt två gånger i rad på slutet och sitter snart där, och 13 Arnie Ken blandar och ger visserligen en hel del men när han löper på topp är han faktiskt inte så tokig och att han ska vara streckad på 1% tycker jag är fel.

V64-6:

Ranking: A: 5. B: 2-1-7-9-4-3. C: 12-6-11-10.

Spetsanalysen:
5 Steve Fourty kan öppna väldigt snabbt vid laddning och tipset bygger helt och hållet på att han tar sig till ledningen.

Loppanalysen:
Jag känner väldigt mycket för 5 Steve Fourty idag, jag tycker det är omgångens bästa vinstchans och därmed också omgångens bästa spikförslag. Det låter väldigt påställt från stallet, och jag har toppkänsla för att han leder det här loppet från start till mål.

Magnus Jakobsson lär säkerligen försöka sätta käppar i hjulet för Steve Fourty med favoriten 2 Open House som också kan öppna kvickt, men jag är helt inne på att Steve Fourty är kvickare än Open House och enligt Carl-Erik Lindblom, som bland annat körde honom näst senast, kan han öppna ruskigt kvickt den första biten om man vill det och jag har lite samma känsla. Den här gången hoppar dessutom Björn Goop upp för första gången och är det någon som kan få fart på hästarna den första biten så är det Björn. Jag är som sagt helt inne på att han vinner spetskampen Steve Fourty, och väl i ledningen över korta häcken tror jag också att han vinner.

Favoriten Open House är ingen bluff, men jag tycker att han är blöt till slut och denne måste börja ta i mer upploppet ned innan jag köper honom som favorit. Senast borde han vunnit och även om kort distans den här gången är en fördel, är det inte första gången han stannar till till slut. Idag ska man testa ett omvänt norskt huvudlag på honom istället och det är möjligt att det ger rätt effekt, men jag tror som sagt inte att han är kvick nog den första biten för att svara Steve Fourty och det är också där jag tror loppet avgörs.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman.

GILLA TRAVNET.SE PÅ FACEBOOK!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Italienskt guld i Amatör-EM
Nästa nyhet
Italienskt guld i Amatör-EM

Italienskt guld i Amatör-EM

Det blev italienskt guld genom Maurizio Biasuzzi då Amatör-EM avgjordes i Moskva under söndagen.

Europeiskt Mästerskap för amatörkuskar kördes under helgen på travbanan i Moskva. Tävlingen avgjordes med fjorton kuskar och över totalt fyra lopp.

När poängberäkningen var gjord kunde Italiens representant Maurizio Biasuzzi koras till EM-mästare. Det med sammanlagt 33 poäng. Samma antal fick Belgiens Piet van Pollaert, men italienaren fick guldet då han, till skillnad från belgaren, vann ett av de fyra racen.

Bronsmedaljen gick till hemmakusken, Rysslands Varygin Vladimir.

För Sveriges representant, Halmstads Håkan B Johansson gick det sämre. Han hade föga lycka med sig och slutade på tolfte plats av de fjorton deltagarna.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Panne de Moteur vs Yarrah Boko i Guldfinal
Nästa nyhet
Panne de Moteur vs Yarrah Boko i Guldfinal

Panne de Moteur vs Yarrah Boko i Guldfinal

Utöver söndagens finaler i Kriteriet, Oaks och Europaderbyt bjuder Solvalla även på V75-finaler under lördagen. Guldfinalen blir en riktigt läcker anrättning där bland annat Yarrah Boko möter Panne de Moteur.

300 000 kronor är förstapriset i Guldfinalen, även titulerad Frances Bulwarks lopp. Här får Solvallapubliken se Yarrah Boko spänna bågen igen. Den stora norska stjärnan har gjort tre starter efter skadan och vunnit i samtliga, senast på Färjestad. Nu sitter Ulf Ohlsson åter upp i sulkyn och ekipaget inleder från spår ett.

Mot sig får han Panne de Moteur, årets vinnare i både Jubileumspokalen och Sundsvall Open Trot, som här enligt tidigare uttalande från Stefan Hultman, troligen gör säsongens sista start. Det är som vanligt Örjan Kihlström vid rodret.

Självklart saknas heller inte Harry Haythrow när det drar ihop sig till V75-final. Så här ser startlistan ut:

2140 auto

1 Yarrah Boko – Ulf Ohlsson
2 Monster Drive – Björn Goop
3 Perfectly Enough – Erik Adielsson
4 Magic Tonight – Peter Untersteiner
5 Panne de Moteur – Örjan Kihlström
6 Harry Haythtrow – Kenneth Haugstad
7 Kadett C.D. – Robert Bergh
8 New Line – Åke Svanstedt
9 Iceland – Johnny Takter
10 You Bet Hornline – Per Lennartsson

Stoeliten, Giant Diablos lopp, går heller verkligen inte av för hackor. Det här är startlistan:

1640 auto

1 Beatsine – Peter Ingves
2 True Advantage – Ulf Ohlsson
3 Askens Valencia – Jorma Kontio
4 Miss Sue V. – Björn Goop
5 Vincennes – Johnny Takter
6 Dileva Käll – Daniel Redén
7 Mermaid Ås – Johan Untersteiner
8 Linda di Casei – Alessandro Gocciadoro
9 Pantholops – Örjan Kihlström
10 Orsia – Åke Svanstedt

GILLA TRAVNET.SE PÅ FACEBOOK!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V4-tips till Solänget

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson