Månprinsen A.M. hade inga problem att ta hem Svenskt Mästerskap för kallblod på Bergsåker – på nytt svenskt rekord. Äntligen har Gunnar Melander landets bästa häst i stallet igen.

Kallblods-SM var en av höjdpunkterna på V75 när lördagens omgång avgjordes på Bergsåker.

Sexårige Svall Ivar-sonen Månprinsen A.M. motsvarade favoritförväntningarna trots det tuffa motståndet och tog hem SM-bucklan för första gången.

För Gunnar Melander var det den första segern i SM som kusk sedan 1986 då han vann loppet för andra året i följd med Lapp Nils. Där utöver har han vunnit ytterligare tre gånger som tränare till Stellbarr, körd av sonen Micael Melander (1990-1991 och 1994).

– Jag har längtat efter att få ha en häst som duger i de här sammanhangen, det är det här som är glädje. Jag tog det saftey i dag då jag förstod att jag skulle få överta ledningen. När jag tjoade på hästen i sista sväng så kände jag att jag hade hur mycket som helst kvar. Det här känns som en häst som barfota kan gå en bra bit under 1.20 över 1600 meter, myste Gunnar Melander i vinnarcirkeln.

Det blev också ganska odramatiskt. Faksen J:r var snabbast från start och spetsade för Jan Ove Olsen. Melander tog det lugnt från början, gick på i tredjespår och fick överta täten med 1900 meter kvar.

Väl i front anförde Månprinsen A.M. i jämn fart. Över upploppet provade Faksen J:r att utmana från vinnarhålet men Månprinsen A.M. var stenhård, svarade ut och gick ifrån till vattentät seger.

Vinnartiden på 1.23,3a över 2640 meter var en slipning av Järvsöfaks svenska rekord från 2007 med en halv sekund.

Förstapriset i dag var en kvarts miljon kronor.

Faksen J:r tvåa i mål och bronsmedaljen till Lomar. Hallsta Lotus travade i tredje utvändigt, kom bra fram på sista bortre men kunde aldrig blanda sig i den allvarliga segerstriden och slutade fyra.

***

V75-1) Bronsdivisionen inledde och såg en rejäl segrare i form av Västerbo Highflyer körd av formstarke tränaren Daniel Redén. Denne gick i dödens på Pink Elephant, lade press på ledaren över sista bortre, fick greppet in över upploppet och höll ifrån ända hem. 1.13,6 över 2140 meter var segertiden.

V75-2) Dramatik i lägsta klassen då favoriten Charlie Trotter direkt gick ifrån med många längder och såg ut som en solklar vinnare då hästen gick över i galopp strax före ingången av sista sväng. Quick Change fick då ledningen och fick med sig Yours Sincerely och Robert Bergh i ryggen. Denne malde ner Quick Change till knapp seger sista biten. Charlie Trotter reparerade galoppen och spurtade in som femma.

V75-4) En jublande glad Peter Eriksson sträckte pisken mot skyn vid målgång i Klass 1. Det sedan han kunnat konstatera att hans Acriter från dödens (1350 kvar) tagit ner ledande favoriten Kaiser Broline och dessutom hållit undan för de avslutande spurtarna. Segertiden 1.12,9a över 2140 gick inte av för hackor för 24-oddsaren.

V75-5) Lika glad var Helena Johansson som tog hem lärlingsloppet, Lars Lindbergs Minne med den av Henrik Svensson tränade Ginala. Segermelodin var ledningen från start till mål i bra tempo och ett ryck genom sista sväng. Ginala vann mycket säkert.

V75-6) Robert Bergh hade fyra hästar till start i Silverdivisionen och vann såklart själv med Ed You som stod för en ruskig avslutning. Med 500 meter kvar attackerade valacken från kön i fjärde spår, forsade fram genom sista sväng och fick greppet mitt på upploppet. 1.12,7a över 2140 meter var vinnartiden för den av bröderna Sedin ägde sexåringen.

Rätt V75-rad:

4 Västerbo Highflyer – Daniel Redén 5,09
4 Yours Sincerly – Robert Bergh 29,48
7 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander 1,89
12 Acriter – Peter Eriksson 24,75
1 Ginala – Helena Johansson 5,27
11 Ed You – Robert Bergh 4,70
9 Panne de Moteur – Örjan Kihlström 6,74

7 rätt: 7 248 030 kr (3 system)
6 rätt: 10 925 kr
5 rätt: 674 kr

Läs även: Panne de Moteur – som skjuten ur en kanon!