2013 är tveklöst Bergsåkers år. Nu har man också en E3-vinnare i form av Amazon Am som för Robert Bergh tog hem den korta stoklassen.

Elitloppet, Sprintermästaren och Stochampionatet. Alla loppen har gått till Bergsåkerstränade hästar. Den korta E3-finalen för ston sällar sig nu också till skaran.

Robert Bergh tog en ny storseger när han hemförde finalen med den talangfyllda Gigant Neo-dottern Amazon Am.

– Jag var jättenöjd från början, även om vi fick gå fram i dödens. Den i ledningen hade vi slagit förut men de var hästarna bakom som var lite osynade för oss. Men det gick ju bra. Det är fantastiskt det här; det går bara bättre och bättre och jag får in mer spännande hästar i träning, kommenterade en nöjd Robert Bergh.

Favoriten D’One försökte svara upp från början med kunde inte värja sig mot Air Frame som blåste till täten för Per Lennartsson.

Örjan Kihlström gick direkt ut ett spår och tog dödens med D’One men blev snart avlöst av Bergh och Amazon Am. Denim Boko placerades som trea i andraspår.

10,2 öppnade Air Frame de första 500 meterna i täten. Över sista bortre började Amazon Am att mangla i dödens. Denim Boko stötte med 700 meter kvar i förhoppning att få ut D’One. Favoriten provade också en bit men verkade inte alls trivas för dagen, kom ingen vart och gick ner i andraspår igen. Denim Boko provade in i första sväng för egen maskin i spåren men då var det redan för sent.

För i ledningen felade Air Frame in i sista sväng, då som slagen, och Amazon Am övertog täten. Nu satsade Bergh allt på ett kort och Gigant Neo-dottern drog ifrån med några längder.

Backfire och Erik Adielsson avslutade riktigt fint och närmade sig sista biten men kunde inte rubba Amazon Am som vann säkert på 1.12,0a över 1609 meter. Segerkontot fick en rejäl boost med 800 000 kronor in.

Backfire fick andrapriset, vilket gav tränaren Tomas Malmqvist andraplatsen i båda lördagens E3-finaler. Robert Bergh fick för övrigt även bronset, det i form av Roaring Drunk som spurtade fint för Åke Svanstedt.

Denim Boko gick en okej slutrepa och fick sjätteplatsen. D’One slutade oplacerad som åtta i mål.

Läs även: Favoriterna felade – Tiberius F. E3-sensation

Läs även: Äntligen fullträff för Sanity – till SOT

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75: Äntligen fullträff för Sanity – till SOT

V75: Äntligen fullträff för Sanity – till SOT

I årets tionde start kom den då äntligen. Sanitys första årsseger. Efter vinsten i Express Gaxes lopp tog Sanity också direkt sista platsen i Sundsvall Open Trot.

Årets säsong har inte enbart varit en dans på rosor för folkkäre Sanity. Men nu verkar det lossnat för den sjuåriga valacken. Segern togs enkelt efter att ha övertagit ledningen.

Harry Haythrow var den som var snabbast ut. Hästen blixtrade till ledningen men valde att släppa ur första sväng till Sanity där Johnny Takter direkt var med på noterna och hade glidit ut i andraspår.

Första halvvarvets 08,0 förvandlades till 12,6 på kilometern.

Iceland provade in i sista sväng. Monster Drive provade samtidigt via fjärdespår och hade Noras Bean med sig i släptåg. Men igen av attackerna bakifrån oroade ledaren. Sanity stack mycket enkelt undan sista biten och såg till att Harry Haythrow kunde ta hand om andraplatsen. Monster Drive slutade trea.

Vinnartiden skrevs till 1.12,3a över 2100 meter och förstapriset var 150 000 kronor.

I går fick Raja Mirchi en inbjudan till Sundsvall Open Trot och direkt efter loppet erbjöd Bergsåkers sportchef Henrik Lindgren Sanity den sista platsen i samma lopp. Något som tränaren Malin Löfgren på stående fot tackade ja till.

– Självklart vill vi komma dit, sa hon och berättade i övrigt om dagens prestation: hästen var riktigt fin i dag. Jag tycker dock han gjort det bra i många lopp men det är mycket som har krånglat och det går inte mot så här bra hästar. Det var riktigt skönt att han fick vinna i dag.

*

V75-1) Silverdivisionen inledde och det blev seger för favoriten Credit Fayline och Magnus Jakobsson som lätt gick till spets från andraspåret. No Deal kom tidigt fram i dödens och utmanade rejält över upploppet, men på målfoto höll Credit Fayline undan. Segertiden var fina 1.12,5a över 2100 meter.

V75-4) Mycket enkel triumf för jättekapabel Twin’s Fairtytail som fick loppet kört i halsen. Lovely Buv körde hårt i täten, 08,8/500 och 12,2/1000 och kunde inte värja sig när Åke Svanstedt lade gasen i botten från andra ytter med 600 meter kvar, bakom Twin’s Fairytale. Det blev spets mitt i sista sväng och över upploppet länsade Orlando Vici-fyraåringen bara undan.

V75-5) Björn Goop klev fram som skrällkusk ånyo i Klass 1-finalen. Denna gång bakom egentränade You Talking To Me. Femårigen kunde ta ner tappre ledaren Dakadak sista biten efter en resa mestadels i andra ytter. Favoriten Mellby Viking fick ett på tok för tufft lopp med 1400 meter i tredjespår utanpå tätduon, innan galoppen kom på sista bortre långsidan.

V75-7) Dagens Dubbel blev en Bergh-dubbel. Efter E3-segern med Amazon Am bytte han häst och tog hem Bronsfinalen med Le Mat. Juliano Star-sonen höll spets från innerspåret, utmanades till slut av Overtaker By Sib i dödens och pilsnabbt avslutande Arazi Boko, men höll undan till säker om än knapp viktoria på 1.12,5a över full distans.

Rätt V75-rad:

2 Credit Fayline – Magnus Jakobsson 2,97
8 Tiberius F. – Björn Goop 83,04
1 Sanity – Johnny Takter 2,09
8 Twin’s Fairytail – Åke Svanstedt 1,74
5 You Talking To Me – Björn Goop 29,38
6 Amazon Am – Robert Bergh 9,15
1 Le Mat – Robert Bergh 3,34

7 rätt: 891 106 kr (22 system)
6 rätt: 2226 kr
5 rätt: 73 kr

Läs även: Bergh slog till igen – Amazon Am i E3

Läs även: Favoriterna felade – Tiberius F. E3-sensation

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Favoriterna felade - Tiberius F. E3-sensation
Nästa nyhet
Favoriterna felade – Tiberius F. E3-sensation

Favoriterna felade – Tiberius F. E3-sensation

Det sättet som hingstarna och valackernas korta E3-final utvecklade sig på hade nog ingen kunnat räkna ut. När loppet var avgjort stod 83-oddsaren Tiberius F. som slutsegrare. Treåringen valde ett ytterst lämpligt tillfälle att ta sin första seger i karriären.

Den korta E3-finalen blev antagligen årets märkligaste lopp. Redan i första kurvan hade samtliga förhandsfavoriter gjort bort sig med galopp.

Det resulterade i att Going Kronos-sonen Tiberius F. tillsammans med Björn Goop korades till segrare inför sin chockade tränare, Jägersroamatören Helena Burman.

– Det här var inget jag hade trott på förhand. Det var många galopper i loppet men de här hästarna är ju bara tre år och orutinerade och sådant här kan hända. Jag kände på sista bortre långsidan att han bara blev starkare och starkare, vi hade en bra rygg och vann väldigt enkelt, sa Björn Goop i vinnarcirkeln.

Hur gick det från början då? Jo, både Djali Boko och Nochebuena Face gick över i galopp redan innan bilen släppt fältet och fick sina möjligheter spolierade direkt.

Favoriten, obesegrade Rolling Stones kunde därmed behagligt gå till ledningen och såg ut att ha en straffspark utan målvakt att slå in med de båda värsta konkurrenterna borta. Men in i första sväng rullade även Rolling Stones plötsligt också över i galopp och försvann. Precis i samma veva gjorde fjärdehandaren Poochai honom sällskap till råga på allt.

– Hästen slappnade av och blev lite rullig. Han kan göra så ibland men brukar greja det, men inte i dag. Det kom lite överraskande för mig så jag hann inte fixa till det, kommenterade Örjan Kihlström Rolling Stones galopp i ATG live.

Det högst oväntade scenariot gav nu ledningen till Marquis Ås och Jorma Kontio. I dödens landande Svampen-vinnaren Tumble Dust och Johnny Takter. Där bakom, nu perfekt placerad, i andra ytter lade Björn Goop sin styrning Tiberius F.

Farten gick inte att klaga på. 10,5 gick första halvvarvet på och över sista bortre långsidan lade Tumble Dust ordentlig press på Marquis Ås som in mot sista sväng gav slaget förlorat och Tumble Dust övertog ledningen.

Tomas Malmqvist-träningen ryckte undan det som gick och kämpade storstilat men Tiberius F. hade mer att ge och över upploppet var hästen obeveklig. Han kopplade enkelt greppet och gick ifrån till väldigt lätt seger. Det på maffiga banrekordet 1.11,9a över 1609 meter. Till hästens tidigare intjänade 188 100 kronor adderades nu 800 000 i ett bräde. Det här var hästens första seger i tolfte starten.

– Jag är chockad, rörd och helt omtumlad. Det går inte att beskriva det här, det är överväldigande. Det var hans dag i dag, sa tränaren Helena Burman.

Tumble Dust höll till andraplatsen på 12,3. Trea i mål slutade Kan Ha och Jörgen Westholm på 12,5.

Läs även: Bergh slog till igen – Amazon Am i E3

Läs även: Äntligen fullträff för Sanity – till SOT

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Örebro
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Örebro

Fredag: V64-tips till Örebro

Omgången:
Drygt 20 grader och uppehåll väntas i Örebro under fredagskvällen, vilket bör innebära en snabb och fin Örebrooval. Som alltid är det svårt att ta någonting från köposition i Örebro, och att vara med i den främre träffen direkt är att föredra.

Bästa spiken:
1 Donna di Quattro (V64-3)

DD-spiken:
5 Mugger M.M. (V64-5)

Dom troliga:
7 Cash´em (V64-1)
9 Almar (V64-2)

Dom roliga:
5 Flashman´s Jenka (V64-4)
4 Saladino (V64-6)

V64-intervjuen:

5 Mugger M.M. (V64-5)
– Tycker jag personligen känns intressant den här gången, vi har väntat lite på att han ska få bra utgångsläge över kort distans och det har han fått nu. Taktiken är givetvis upp till Jansson, men då vi väntat på detta kan jag inte tänka mig annat än att han provar för ledningen. Jag tycker att Mugger M.M. gör sina bästa lopp i ledningen, han försvarar sig bra därifrån. Han känns väldigt fin för dagen och jag tycker det här ser roligt ut på förhand. Barfota runt om, helstängt huvudlag samt jänkarvagn som vanligt, säger Morten Waage.

V64-förslag:
V64-1: 2,6,7 (11-8)
V64-2: 1,2,6,8,9 (12-4)
V64-3: 1 Donna di Quattro (2-7)
V64-4: 1,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 (15-2)
V64-5: 5,9 (6-10)
V64-6: 3,4,10,15 (13-8)
3 x 5 x 1 x 12 x 2 x 4 = 1440 kronor.
(Enbart spel för 6 rätt)

Dubbeltipset:

Spelförslag 1:
DD-1: 5 Mugger M.M.
DD-2: 3,10,15
3 rader x 300 kronor.

Spelförslag 2:
DD-1: 5 Mugger M.M.
DD-2: 4 Saladino
1 rad x 100 kronor.

V64-1:

Ranking: A: 7. B: 2-6-11-8-1. C: 5-10-12-9-3-4.

Spetsanalysen:
1 Västerbo My Madame kan öppna snabbt, men frågan är om Wallin vill köra henne i ledningen i comebacken? Det troliga är att 2 Steely Knight tidigt placeras i ledningen, då jag heller inte tror att startsnabba 6 Öjja Scoop trycks av från start den här gången, med tanke på insatsen senast.

Loppanalysen:
7 Cash´em gör debut för Åke Svanstedt och blir jättefavorit direkt, jag vill dock inte lämna honom ensam på kupongen utan väljer att gardera. Cash´em kommer närmast från Hanna Olofsson och visade redan i hennes regi prov på bra kapacitet, det var heller inte speciellt länge sedan han tävlade och vi kan nog räkna med att formen är rätt hygglig direkt. Med tanke på att Svanstedts nyförvärv brukar leverera på topp direkt, är Cash´em på tidigare visat kapacitet given tipsetta. Men, att chansa att han fungerar fullt ut vill jag inte göra och garderar därför.

Jag väljer att gardera loppet med spetsfavoriten 2 Steely Knight som leder länge på spetsgynnade Örebro, samt 6 Öjja Scoop som jag tror körs i ryggar den här gången då hon svek från ledningen senast. En rygglöpning passar henne som bäst, och med rätt resa kan hon få visa att den svaga insatsen senast bara var en tillfällighet.

Tre streck ska räcka långt i V64-inledningen, och jag går vidare.

V64-2:

Ranking: A: 9. B: 8-2-6-1. C: 12-4-5-11-7-10.

Spetsanalysen:
6 Iris Iris är ganska kvick från start och då denne är nedstruken ett spår, håller jag henne som spetsfavorit i loppet.

Loppanalysen:
9 Almar är en häst jag gillar och även om bakspår över korta häcken i Örebro knappast är optimalt, väljer jag att lämna honom ensam i A-gruppen. Almar kliver ned i klass till den här starten, och bör bli tuff att stå emot under slutrundan.

Jag tycker dock att Almar inte varit lika fin i de två senaste starterna som vid segrarna i Örebro för tre och för fyra starter sedan, därför väljer jag att gardera honom. 8 Tagena Run har tänt till sedan hon började tävla med jänkarvagnsenaste och hon har varit fin. Vid seger i Örebro näst senast spurtade hon till enkel seger från andra par utvändigt via 11,5 sista 800 m och senast avslutade hon positivt upploppet ned i tufft sällskap. Hon är, trots spår längst ut bakom startbilens vingar, given på lappen.

Streck också för trion 2 Running Girl som inte fått till det i de senaste starterna, men som nu har läget den här gången, för spetsfavoriten 6 Iris Iris som kan rinna undan på spetsgynnade Örebro, samt för lägesgynnade 1 Rox´n Dynamite som fullföljde bra bakom Tagena Run senast efter startgalopp.

V64-3:

Ranking: A: 1. B: 2-7-10-5-4-11-3. C: 6-12-9-8.

Spetsanalysen:
1 Donna di Quattro blir svår att rubba i spetsstriden med dessa förutsättningar.

Loppanalysen:
1 Donna di Quattro står tillsammans med Erik Adielsson inför en mycket passande uppgift, det här är omgångens bästa vinstchans och trots att att hon blir jättestor favorit finner jag ingen anledning i att gardera henne. Hon står för klassen i det här gänget, ska spetsa från innerspåret, och väl i den positionen har jag svårt att se att hon skulle förlora det här loppet. Donna di Quattro ska vara huvudet högre än sina konkurrenter. Spik.

V64-4:

Ranking: A: 7-3-5. B: 1-13-4-9-6-10-11-12-8. C: 15-2-14.

Spetsanalysen:
Öppnar 7 Pelican Flyer som i de senaste starterna är det bra chans på tidig ledning, från springspåret.

Loppanalysen:
7 Pelican Flyer har gjort det väldigt bra i två raka segrar och var överlägsen vid seger senast, hon drog då på i tufft tempo hela vägen i tät och stack undan till slut via 14,5 sista rundan. Är hon lika fin som i de två senaste starterna är det bra chans på seger igen, men som klar favorit finns den all anledning att gardera henne. Hon gynnas knappast av täta starter, då hon är lite skör.

3 Famna Käll och framför allt rejält felstreckade 5 Flashman´s Jenka tycker jag är intressant, Famna Käll är inte helt enkel men kliver hon iväg från start har hon både styrka och fart för att lägga dessa konkurrenter på rygg. Flashman´s Jenka såg helfin ut som fastlåst med gott om krafter kvar senast, och hade enligt Untersteiner redan den gången utmanat Pelican Flyer med bättre klaff under vägen.

Bakom den klara favoriten Pelican Flyer tycker jag dock att loppet känns öppet och lurigt, och totalt streckar jag tolv av 15 ekipage.

V64-5:

Ranking: A: 5-9. B: 6-10-2-3-11. C: 1-12-7-4.

Spetsanalysen:
2 Prins Alf trivs på Örebro och i ledningen, och lär laddas för tätposition. Det låter dock ruskigt påställt på 5 Mugger M.M. som jag håller som spetsfavorit i loppet, jag tycker han visat att han är snabb nog i benen för att ta en längd på Prins Alf.

Loppanalysen:
9 Stormysky gör debut för Reijo Liljendahl och då rapporterna på honom inför den här starten är goda var jag länge inne på att lämna honom ensam på kupongen, egentligen har jag varit det hela veckan. Han har jobbat 1.18/2140 m hemma på Julmyra inför detta och det är bra papper. Han kommer väl förberedd inför den här starten då Liljendahl är noga med att ha sina debutanter i bra ordning, och med rygg på startsnabba konkurrenter bör han hamna vettigt på det per omgående. Han är helvass på speed, och det är ingen omöjligthet alls att han bara blåser ned det här gänget.

Jag vill dock varna för 5 Mugger M.M. och då spelvärdet på denne är bättre kontra Stormysky tar jag ställning för honom på Dubbeltipset, tränare Morten Waage lät ruskigt nöjd med Mugger M.M. för dagen när vi talades vid under gårdagen och jag köper Waages resonemang. Man har länge väntat på ett sådant här utgångsläge över kort distans för Mugger M.M. och nu är det ledningen som gäller, i den positionen biter han ifrån sig mycket bra och i tät tycker jag att han är hästen att slå.

Bästa hästen, samt spetshästen, brukar räcka långt och jag låser på dessa två. Men, Mugger M.M. liras på Dubbeltipset då spelvärdet med honom är högre.

V64-6:

Ranking: A: 15-3-10-4. B: 13-8-12-14-6-1-11. C: 2-9-5.

Spetsanalysen:
3 Elit Sund bör tidigt placeras i ledningen.

Loppanalysen:
15 Perfect Toll är en topphäst i comeback och trots lång frånvaro och 60 meter tillägg är han motiverad favorit, kommer han bara någorlunda väl förberedd till det här loppet blir han inte lätt att stå emot. Det är dock trots allt länge sedan han tävlade, och att spika honom direkt i årsdebuten känns inte aktuellt.

Jag väljer att gardera Perfect Toll med en trio, som bör göra upp om det om inte Perfect Toll redan nu är mogen att runda dom i spåren. Stig H Johanssons 3 Elit Sund är distansgynnad och leder länge, 10 Olympic Kronos är Ludde Kolgjini som vanligt optimistisk kring och avancerar ett offensivt upplägg. Skrällen i loppet är 4 Saladino, det är visserligen comeback efter uppehåll för denne men jag gillar honom och han trivs med de aktuella förutsättningarna.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Pastor Stephen mot kvallopp
Nästa nyhet
Pastor Stephen mot kvallopp

Pastor Stephen mot kvallopp

Daniel Redén och Stall Zet har en räcka stjärnor i boxarna. Snart är ytterligare en på tävlingsbanan. Pastor Stephen är klar för kvallopp.

En högintressant comeback är på väg. Den nu femårige hingsten Pastor Stephen kom till Redén och Stall Zet från Jimmy Takter förra året och har hittills verkat inom aveln.

Men nu kan den amerikanske unghäststjärnan vara redo för start. I vilket fall är tanken att han ska kvala på Gävletravet på torsdag.

Pastor Stephen har under sin karriär hittills vunnit 10 av 22 starter och travat in drygt sju miljoner kronor. Dessutom har han varit först i mål i tvååringarnas största lopp, Peter Haughton Memorial, men diskades där.

Senaste starten gjordes i september 2011, alltså för snart två år sedan.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Beckman lämnar Svanstedt - går till Souloy

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson