Loppet ”Ahlsell Legends” som ska köras på Solvalla under Jubileumspokalen mister ett starkt namn. Olle Goop har dragit på sig en avstängning och får därför inte vara med.

I samband med Jubileumspokalen på Solvalla den 14 augusti kommer ett speciallopp för några tvåbenta legender att avverkas.

Deltagarna är för närvarande Stig H Johansson, Jean-Pierre Dubois, Heinz Wewering, Giancarlo Baldi, Berndt Lindstedt, Thomas Nilsson och Helen A Johansson.

Även Olle Goop har varit inbjuden till loppet men kan nu alltså inte medverka. Anledningen är den fem dagars avstängning med rubriceringen ”snäv körning som grovt stört medtävlare” som han drog på sig vid Arvikas tävlingar i måndags.

Svensk Travsport har ännu inte beviljat Goop någon dispens för deltagande i legendloppet.  Det trots att flera av de andra deltagarna i loppet inte ens längre har någon körlicens. Något som förorsakat stor kritik från flera röster.

På stall Goops egen hemsida kommenterar man:

– Lite skrattretande får Olle inte köra loppet som planerats sedan Elitloppet – han är avstängd. Han kör lopp varje vecka och det hade inte gjort något fel om han fått dispens.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Makalös Vendi tangerade svenska rekordet

Makalös Vendi tangerade svenska rekordet

Tillsammans med kusken Kim Eriksson stod åttaåriga stoet Vendi för en makalös insats på Solvalla under onsdagen. Det svenska rekordet tangerades.

Solvallakvällens riktigt stora utropstecken kom i V86-epilogen då Vendi bombade hem Iata Källs lopp.

Som vanligt var det Kim Eriksson som skötte tömmarna bakom det av Michael Sandström tränade stoet och efter att ha kommit fram och övertagit ledningen efter ett halvvarv fortsatte ekipaget i stentufft tempo.

De första 500 meterna hade klarats av på 09,3 men Vendi bara öste på och passerade varvet på 10,9.

Men det hårda tempot till trots så var segern aldrig i någon fara. Vendi visades upp i bländande skick och bibehöll sitt försprång hela upploppet ned och vann med 3,5 längder medan Kim Eriksson firade med segergest.

I mål visade klockorna på 1.12,0a över 2140 meter. Tiden är en tangering av Tamla Celebers svenska rekord för äldre ston som hon satte i EM för Ston för knappt ett år sedan.

Förstapriset var på 75 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V4-tips till Lindesberg
Nästa nyhet
Torsdag: V4-tips till Lindesberg

Torsdag: V4-tips till Lindesberg

Omgången: Lindesberg tackar för sig i och med denna tävlingsdag och får fint främmande av Timo Nurmos som med fin arsenal för att sno åt sig sista slantarna. I tre av loppen blir han hästar favoriter men i bara ett av fallet tycker jag det är motiverat att singelstrecka.

Omgången annars ganska intressant ut och med ett par fina luringar på sina håll och faller de andra favoriterna ifrån kan det bli hygglig utdelning. På Lindesberg händer det oftare att de invändiga hästarna får chansen då fältet ofta spricker upp i slutsvängen eftersom klassen är så ojämn.

Spiken: 5 Cartier Boko (V4-1)

Dubbelspiken: 12 Prince De Mai (V4-3/LD-2)

Skrällen: 1 Marjons Kiss (V4-2)

V4-förslaget (x3)
V4-1: 5 Cartier Boko (res 3-10)
V4-2: 1,4,5,11 (res 12-10)
V4-3: 3,5,9,11,12,13 (res 7-6)
V4-4: 1,4,10,11,12,13 (res 8-9)

1x4x6x6 = 144 rader

 864 kr

Dubbelförslaget
 4,11 – 12 x 400
1 – 12 x 200

 1000 kr

V4-1

RANKING A: 5 B: 3-10-4-1-9-14-2-11 C: 13-15-8-12-7

Spetsanalys: Rybo Paritza kan säkert hålla ut Basnäs Gemini första biten men oavsett vem av dessa som tar kommandot tror jag Cartier Boko behändigt får komma till spets.

Loppanalys: På pappret har 5 Cartier Boko en skräddarsydd uppgift i detta spårtrappelopp för ston och Timo Nurmos travare får tipset utan större tvekan. Hon kommer med två raka triumfer på kontot, har ett bra utgångsläge och möter inget nämnvärt motstånd. Hästen har fyra segrar varav en tagits från täten och det ser ut som att den sistnämnda statistiken kan fördubblas efter detta lopp. Spets och slut!

3 Basnäs Gemini har hygglig dagsform och ett fint utgångsläge men en seger på 31 starter är inget som imponerar. Sjuåringen bör ändå kunna göra upp om platserna närmast bakom Cartier Boko men jag har svårt att se henne rå på min spik.

 

V4-2

RANKING A: 11-4 B: 1-5-12-10-6-9-8-2 C: 7-3

Spetsanalys:
Ingen av dem invändigt om Peaberry kommer kunna stå emot när Jennifer Tillman laddar. Nightmare Merci lär också anmäla sitt intresse om köras i front men öppnar bättre i volt än auto. Jag tror på Tillman till täten!

Loppanalys:
Ett trevligt lopp med många småintressanta hästar och här kommer det kosta ett par streck. Favorit är återigen firma Nurmos/Kontio men 11 Xman Kemp är inte helt given under rådande enligt mig. Femåringen har inte startat på ett tag och brottas med ett dåligt utgångsläge men på sitt fina grundkunnande bör han ändå kunna duga långt. Det här är en häst som egentligen ska vara huvudet högre än sina konkurrenter men jag garderar.

4 Peaberry var bra från ledningen som tvåa på Solvalla i mitten av juni men på Halmstad blev det ett alldeles för tufft upplägg med en 1.07-öppning. Här luktar det spets lång väg och därifrån tror jag att Fast Photo-sonen kan bli en svår nöt att knäcka.

1 Marjons Kiss kan vara en luring att se upp med. Valacken visade form efter galoppen senast men kommer bli över från innerspåret. Med någorlunda klaff är han ändå tänkbar. Dessutom barfota runt om den här gången!

5 Nightmare Merci dundrade runt Lindeovalen senast i spets och vann lekande lätt. Intrycket som valacken gav var klart förbättrat och även om han nog inte kommer till täten den här gången är han ett intressant motbud.

12 Celeber Sund känns bortlottad men visade vid segern på Eskilstuna senast att formen sitter där den ska. Inte omöjligt men mycket ska klaffa.

 

V4-3

RANKING A: 12-13 B: 3-9-5-11-7-6-8-15-1-14 C: 10-4-2

Spetsanalys:
Super Store har visat snabba ben från start och från bricka tre, tillsammans med en av Sveriges främsta kuskar när det gäller att hitta till spets i voltstart, får han agera spetsfavorit.

Loppanalys:
Svårlöst lopp med flera jämngoda hästar. Chanstipset till 12 Prince De Mai kommer allt närmare en seger efter att ha stått för gedigna insatser en längre tid. Senast travade han en 13-runda i spåren och snart sitter fullträffen där. Fyraåringen tål dessutom en del grovjobb i spåren vilket kommer behövas från tillägg och det här är en kul tipsetta.

13 Old Faithful var ute på V75 senast men räckte inte till där. Formen bör ändå sitta där den ska och läget är intressant då den startsnabbe valacken borde kunna hamna bra på det från 20 meters tillägg. Givet streck på kupongen!

3 Super Store har efter tre starter det fina facitet 2-2-1 och segern senast togs från täten. Både läge och kusk talar för spets och som loppets ledare ska han tas på fullaste allvar trots att han möter mer rutinerade hästar.

Starke 9 Pass The Sugar är en klart duglig häst som jag inte vågar lämna utanför systemet. Han är dock inte helt att lita på vilket han visat i de två senaste starterna men felfri kan han överraska.

5 Lone Star Casino är ännu utan seger i karriären men gjort det jämnt och bra mest varje gång. Klarar hingsten bara spåret ligger vägen öppen för en framskjuten placering.

11 Super Macchina satt långt bak senast men gick ett starkt slutvarv i skymundan och får sista markeringen på mitt system.

 

V4-4

RANKING A: 12-11 B: 1-4-10-13-8-9-5-6-14 C: 15-3-2-7

Spetsanalys: Goldwin är kanske inte så startsnabb egentligen men med kusken och spårets hjälp kanske ändå chansen finns. Reborn Excalibur är inte alls oäven ut och kommer Jimmi Ehlers bara runt ordentligt tror jag att han provar rejält första biten.

Loppanalys: Långlopp med ojämn klass och med åtminstone någon segerkandidat på varje startvolt.

12 Chill Willy gör det allt som oftast godkänd men brukar inte riktigt räcka till i tuffa omgivningar. I de senaste loppen har han stött på bland annat Juggle Face, Stay The Night och Tidied Accelerator och det här ser betydligt enklare ut. Distansen räds han inte heller och åttaåringen får tipset.

11 Ayar Boko galopperade från start senast har annars men gick en godkänd upphämtning. Det här är en klart duglig häst som dock inte är att lita på och att göra honom till favorit känns riskabelt. Felfri är han såklart ett måste på lappen.

1 Goldwin kan vara den som frontar och då kanske valacken kan hålla nosen första hela vägen. Hästen var mycket duktig vid dödensseger näst senast men kom bort en aning på Rättvik gången efter.

4 Reborn Excalibur har visat form länge nu och kan vara ett intressant streck. Femåringen står på tur för seger och skulle han lyckas komma till täten är han inte alls avsågad.

10 Nocturnal och 13 Dexter Stone streckas också i avslutningen då både två kan överraska med rätt resa.

 

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Lindesberg: "Blir inte överraskad"
Nästa nyhet
V4 Lindesberg: ”Blir inte överraskad”

V4 Lindesberg: ”Blir inte överraskad”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han har bara gjort tre starter och är under utveckling, han blir hela tiden bättre och bättre och det är en ganska fin häst tycker jag. Vi hade stora förhoppningar på honom i debuten för tre starter sedan då han jobbat väldigt starkt inför debuten, men då sprang han med helstängt huvudlag och tog inte alls i någonting i loppet. I de två senaste starterna har han tävlat med öppet huvudlag och då fungerat betydligt bättre. Jag känner inte till alla konkurrenter, men det är en rätt god häst men bra utgångsläge då han är startsnabb och jag provar framåt. Han kan nog 1.16 och jag blir inte överraskad om det räcker hela vägen, han har som sagt blivit allt bättre och är under utveckling. Skor runt om samt öppet huvudlag som vanligt, säger Sören Eriksson om Super Store (V4-3).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Lindesberg. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

5 Cartier Boko – Hon fick det serverat vid seger senast och det blev billigt, hon gjorde det dock bra och jag tycker hon gjort det bra hela tiden. Formen ska vara bibehållen och det är klart hon ska räknas tidigt igen. Eventuellt blir det barfota runt om idag, säger Kai P Jussila i Timo Nurmos stall.

10 Wirginia West – Hon känns som hon ska göra för dagen och nöter på bra mest varje gång, men vi slår inte Cartier Boko och kan hon vara trea-fyra så är jag nöjd med det. Inga ändringar, säger Mikael Selin.

13 Princess Step – Hon var sjuk senast och har stått över efter det. Jag håller mig vid sargen idag och är nöjd om vi grejar en slant. Inga ändringar, säger Anders Göstasson.

Lopp 2, V4-2

1 Marjons Kiss – Han var jätteduktig efter galoppen senast men det blev aningen för långt fram annars tror jag faktiskt att han hade haft chans. Han känns fin annars och nu kommer vi kunna köra barfota runt om vilket är ett stort plus. Tyvärr är läget inte bra då han är långsam ut men med lite klaff tycker jag inte att han behöver vara borta, säger Åsa Lindberg.

2 Kouros Broline – Han travade äntligen felfritt senast och fick då vinna men motståndet var också därefter. Han fick ändå syna dödens och med tanke på att Mariehamns bana är minst en sekund långsammare än normalt så landade han på en 16-tid vilket inte är så tokigt. Det här är en kapabel herre i grunden vilket han åtminstone visade i sin förra regi och vill man ha ett skrällbud mot Nurmos och Larssons hästar kan man plocka med honom. Dock vill jag mest av allt se honom felfri igen. Barfota bak, säger Olle Alsén.

4 Peaberry – Han var med i en tuff öppning senast men blev samtidigt trött alldeles för tidigt, det visade sig efter loppet att han hade problem med halsen och han var inte frisk. Han har inför detta tränat på bra ett par veckor och han känns faktiskt väldigt fin, jag är nöjd med honom. Han är snabb från start och skulle han hitta ledningen ökar givetvis segerchanserna. Skor runt om, helstängt huvudlag, samt jänkarvagn som vanligt och jag tycker han ska duga en bit, säger Henrik Larsson.

5 Nightmare Merci – Han var duktig senast vid seger från ledningen och vann ganska lätt. Den här gången är det tuffare emot och dessutom är han snabbare i volt, än bakom startbilen. Han kanske inte vinner den här gången, men ett platsbud tycker jag i varje fall att han är. Inga ändringar, säger Kjell Wallin.

6 Bluesaint V.J. – Han håller vettig form för dagen men var inte helt kurant senast. Han gjorde det ändå fullt godkänt och han kommer säkert vara bättre nu. Jag tycker dock att han behöver det serverat och han får väl ses som ett platsbud främst. Barfota bak, säger Johan Sedström.

9 Mr X. Barb – Han var inte riktigt fräsch senast och gav sig lite till slut. Får han rätt lopp idag är han säkert med dom, men han behöver fler starter i kroppen innan han är i form och att vinna loppet blir tufft. Inga ändringar, säger Mats Karlsson.

10 Naughty la Marc – Han känns som han ska göra för dagen och jag är nöjd med honom, formen är det inga fel på. Tyvärr lottades han till tråkigt utgångsläge och härifrån måste det klaffa under vägen. Kommer han till i loppet och har lite tur under vägen tycker jag att han är bra nog för att vara med och göra upp om det. Inga ändringar, säger Ylva Ahlenius.

11 Xman Kemp – Han gör alltid sitt och kämpar på bra i loppen, och i det här gänget är det klart att han ska räknas tidigt. Bakspår blev givetvis inte optimalt, men det handlar om en riktigt bra häst för klassen. Inga ändringar, säger Kai P Jussila.

Lopp 3, V4-3

2 Superpeggen – Han gör comeback efter ett par månaders tävlingsfrånvaro och har tränat på helt okej. Vi har bara kört henne i 22-farter som snabbast och jag tror han kommer behöva loppet i kroppen. Vi smyger med och hoppas på pengar. Skor runt om, säger Björn Röcklinger.

3 Super Store – Han har bara gjort tre starter och är under utveckling, han blir hela tiden bättre och bättre och det är en ganska fin häst tycker jag. Vi hade stora förhoppningar på honom i debuten för tre starter sedan då han jobbat väldigt starkt inför debuten, men då sprang han med helstängt huvudlag och tog inte alls i någonting i loppet. I de två senaste starterna har han tävlat med öppet huvudlag och då fungerat betydligt bättre. Jag känner inte till alla konkurrenter, men det är en rätt god häst men bra utgångsläge då han är startsnabb och jag provar framåt. Han kan nog 1.16 och jag blir inte överraskad om det räcker hela vägen, han har som sagt blivit allt bättre och är under utveckling. Skor runt om samt öppet huvudlag som vanligt, säger Sören Eriksson.

4 Napoleon’s Dream – Han hänger mest bara med och gör i ärlighetens namn ett ganska slätt uttryck. Vi får sikta på en invändig resa och hakar han på till en matlapp är jag nöjd. Skor runt om, säger Åsa Lindberg.

5 Lone Star Casino – Han har gjort det rätt skapligt på slutet och jag är nöjd med honom, han har tidigare velat springa hem i loppen men han börjar lära sig och har varit klart förbättrad på slutet. Inga ändringar i balans eller utrustning och han kan nog vara med en bit fram, säger Mikael Selin.

6 Affe Step – Han har gjort det riktigt bra och jag har varit mycket nöjd med honom. Han är klart bäst om vi når ledningen och jag gör ett allvarligt försök att nå den positionen. Lyckas jag hitta ledningen tror jag han står emot länge, han är klart bäst i den positionen och är inte alls samma häst bakifrån. Vi laddar och ser om vi lyckas. Inga ändringar, säger Anders Göstasson.

7 Heavy Rotation – Han gör stabila insatser mest varje gång och känns fullt normal i jobben hemma på gården. Vi har fått ett spännande läge med tanke på att han kan öppna skapligt och jag tror han kommer göra en fin insats utan att kunna bedömd hur långt det kan räcka. Skor runt om, säger Björn Röcklinger.

12 Prince de Mai – Han gör det bra varje gång och sitter där när som helst, senast hade jag 1.12 på honom sista varvet och då gick det ännu fortare sista 700 meterna. Det måste stämma lite för honom under vägen, men jag är optimistisk och tror på segerchans. Jag hade lättat honom i balansen till senast och det slog väl ut då han travade bättre, så det blir samma igen, säger Kjell Wallin.

13 Old Faithful – Han står med 20 meter tillägg och det är givetvis aldrig optimalt, men han har springspår och förhoppningsvis kommer han iväg på bra vis och hamnar hyggligt på det. Han har problem med fräschören, men känns fräsch och fin för dagen och jag tror på en bra insats. Han var bra senast i Årjäng, men det blev för tufft. Han gör alltid vad han kan och ska räknas. Inga ändringar, säger Berne Gustafsson.

14 M.R. Hungry Eyes – Han fick vinna senast vilket jag tycker var välförtjänt. Förvisso var det på Mariehamn men jag tycker han gjort det bra i övrigt också och var till exempel fin på en 15-tid som fastlåst på Gävle 27/6. Jag tror att han kan den liknande tid nu också och då borde det räcka en bit men att vinna kan bli tufft. Barfota runt om, säger Olle Alsén.

Lopp 4, V4-4

1 Goldwin – Han har bra form för dagen och jag är nöjd med honom. Han var duktig vid seger näst senast och senast kom han aldrig in i matchen, men gick 11,5 sista 500 och kändes fin enligt kusken. Sköter han sig tycker jag att han ska räknas, det är ingen stor galopprisk men han kan lätt bli lite ivrig i volt även om jag tycker att han mognat på slutet. Jag hoppas han inte ställer till det för sig, då tycker jag som sagt att han duger. Inga ändringar, säger Jonny Bergqvist.

4 Reborn Excalibur – Han gjorde det faktiskt kanonbra senast efter galoppen och har varit duktig länge nu. Jag tycker egentligen att han står på tur för seger men det blir täta starter nu vilket kanske kan påverka honom. Är han bara lika bra som han varit på slutet tycker jag att han bör ses med lite segerchans. Barfota bak, säger Jeanette Holmskov i stallet.

5 Chimo Trot – Han var inte helt rytmisk senast och sedan körde jag fast honom till slut, jag chansade invändigt då han inte kändes som bäst. Han är åtgärdad efter senast och känns fin i lätta jobb, men jag tycker ändå han är svårbedömd. Det var tufft emot idag och kan vi vara trea-fyra är jag jättenöjd med det. Skor runt om idag då jag vill att han ska få fäste, säger Anders Göstasson.

7 Ola Earth – Han får gneta på precis som han gör i varje stat och jag har inga större förväntningar. Det blir en sargresa och får vi med oss en matlapp hem är det bra. Barfota fram, säger Johan Sedström.

8 Yngve Rivner – Han är i bra slag för tillfället och jag har inget att klaga på. Nu är det rätt distans och skapligt utgångsläge men vi stöter väl på några som är för bra. Skulle det klaffa kan han säkert hugga en framskjuten placering och vi kör barfota fram, säger Olle Alsén.

10 Nocturnal – Han hamnade fel på det senast samtidigt som han behövde det loppet i kroppen, han ska med den genomköraren vara uppåt till detta. Han är lite ojämn i sina prestationer, men har han en bra dag ska han räknas bland dom tre främsta i ett sådant här lopp. Barfota fram idag, säger Mikael Selin.

11 Ayar Boko – Han gör alltid sitt bästa den här hästen, men han är lite beroende av tempo i loppen då han är entaktad. Jag tycker att han blivit allt bättre under året och han ska räknas i ett lopp som detta. Inga ändringar, säger Kai P Jussila.

15 Luisiana Tab – Hon är med i det här loppet för att det är i Lindesberg, det är nära och bra. Hon räcker knappast till härifrån och får vi med oss en slant hem tycker jag hon har gjort det bra. Inga ändringar, säger Mats Karlsson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86 Solvalla: Statistikanalys
Nästa nyhet
V86 Solvalla: Statistikanalys

V86 Solvalla: Statistikanalys

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla.

Efter en längre tids torka med uteblivna V86-segrar vände det som väntat för stall Nurmos i onsdags, när spelet kom tillbaka till Solvalla efter sommarturnén. Sju starter gav två segrar!
Man kan också notera, att segern för Mellby Viking på Hagmyren i lördags, är den enda framgången för stallet på V75 utanför hemmabanan på de 25 senaste starterna. Oddset blev 1.62… Senaste segern innan det, kom på Östersund 8 juni. Då vann Caddie Gallant till 2.48.

De här siffrorna ska inte tolkas som bristande resultat; tvärtom går det oerhört bra för stallets hästar. När mer än halva året avverkats är segerprocenten fantastiska 24. Tidigare år har man legat på 18-20, vilket också är påfallande högt för ett så stort stall. Man brukar ha en stenhård kamp om championatet på Solvalla med Stig H Johansson, men i år är det defilering. Man leder överlägset på 76 tränarsegrar. Stig H har 24.

Nä, statistiken ska tolkas som en uppmaning till Spelarna att undvika stallets hästar då de tävlar utanför hemmabanan. Den som stöttar stallets hästar på toton på bortaplan förlorar massor – de enstaka som segrar gör det till bottenodds. Låga odds är det förvisso på Solvalla också, de två (av sju) som segrade i onsdags gav 3.98 i odds – tillsammans. Segerprocenten blir 29, men återbäringen på spelet blir minus 43%. Dock: På Solvalla vinner man massor av lopp, och plockar man bort hästarna på V86 kan man inte få åtta rätt. Idag startar man sex hästar och frågan är inte om man vinner, utan med vilka.

I övrigt från i onsdags, kan noteras att fyra favoriter vann. Alla de tre största segrade, men ingen av de tre svagaste. Det här är ett vanligt mönster på just V86-spelet: De starkaste favoriterna vinner, medan de minst streckstarka har små chanser. Skillnaderna är mycket större än på t ex V75 och V64. Det underlättar att veta då man söker spikar och garderingslopp. Senast blev utdelningen usel, men ofta blir den påfallande god ändå. Det behövs en skrällvinnare bara, i onsdags var den mest svårfunna en 3:e-rankad 24%-are.

Omsättningen sjönk med 16% gentemot motsvarande omgång ifjol. Båda var jackpotförstärkta, så jämförelsen haltar inte. Men det var dagen före lön, idag borde man kunna nå över 18 miljoner. Ifjol omsattes bara 15.5 miljoner motsvarande tävlingsdag.

V86-1: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp. Strukna: 3, 11. [sidan 25]
Spår 5 visar överlägsna resultat i sådana här lopp. Överlägsen segerprocent, och minst lika intressant: Överlägsen oddsnivå. Mycket talar för att nedstrukne andrahandaren 6 Pacific Model är ett bra spel. Tränaren lämnar avslag på den stora favoriten 4 Jaguar Broline (som nu har spår 3; ett läge med minus-siffror över hela linjen).

43% av de här loppen vinns från ledningen. Som vanligt har den som är duktig på att läsa spetsstrider ett stort försprång mot andra spelare.
V86-2: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp. Struken: 8. [sidan 54]
Kors i taket – ett årgångslopp som blev fullbesatt trots ”bara” 100 000 i förstapris. I stoavdelningen räckte hästmaterialet till, så blev det inte i hingstavdelningen (V86-5). Ston är ofta lite tidigare utvecklade, det märks inte minst bland tvååringar där de ofta dominerar. Bland treåringar ser man fenomenet fortfarande, medan det brukar klinga av under fyraåringssäsongen.

Spelmässigt är det förstås inga muntra historier. Tio sådana här stolopp har avgjorts 2012-13, sju av dessa har vunnits av streckfavoriten. Övriga vinnare rankades 2, 3 och 5 och förstärker det mönster man kunnat se hela århundradet: I princip alla vinnare rankas 1-5 på strecken.

Favoritens femtespår är optimalt; därifrån infrias 50% av alla favoritskap. Spåret ger också förtjänst vid regelbundet vinnarspel, trots att ”alla” vinnare är högrankade i sådana här lopp.

43% av sådana här lopp vinns från spets, och favoriten är den som mest sannolikt tar ledningen.

V86-3: Autostart, kort distans, låg klass [sid 11-12]
Flemming tycker att det här är hans bästa chans för dagen, trots att han har en än starkare favorit i första avdelningen.

Resultatprofilen för sådana här lopp är mycket mer intressant än för det föregående. Ser man bara till 2012-13, så har 5 av 23 lopp vunnits av streckfavoriten. 22%, att jämföra med 70%… Under samma period finner man vinnare rankade 5-5-7-9-9-10; skrällarna har varit fler än favoriterna.

Bakspårsfavoriter klarar sig bra. 7 av 17 har infriat, det gör 41% vilket är högre än för framspåren. Från just spår 10 har en av sex rott i land med uppgiften.

Annars är det förstås så att spår 4-5 är klart bäst. De har högst segerfrekvens och båda spåren lönar sig på vinnarspelet. De betalar överodds då de segrar.

39% av de här loppen vinns från ledningen. Aningen lägre siffra än för föregående lopp, men i kortdistanslopp är det inte lika tufft att gå utvändigt. Ledningen är, tvärtemot vad många tror, viktigare ju längre distansen är.

 

V86-4: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp. Struken: 10. [sid 83-84, 89-90]
Favoriten brukar inte vinna fjärde avdelningen på V86, det har den gjort 6 gånger av 32 i år, 19%. ATG placerar med flit ett öppet lopp här för att locka till triospel.

13 gånger tidigare har favoriten haft spår 6 i ett sådant här stolopp och den har infriat 6 gånger – 46%. Det är avsevärt mer än favoriter från övriga spår, som snittar 23%.

Vid den här propositionen är normalt tilläggshästarna gynnade. På tillägg visar spår 5 bäst resultat. Trots att det brukar skrälla i V86-4 talar mycket för att vinnaren denna gång finns rankad 1-2 på strecken.

V86-5: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp
20 sådana här lopp har avgjorts tidigare. 16 av dem har vunnits av streckfavoriten, det gör 80%. Bläddra och gå vidare…

V86-6: Autostart, medeldistans, lärlingslopp. Struken: 4. [sid 44-45]
35% av de här loppen vinns av streckfavoriten och lika stor andel av spetshästen. 29% vinns från bakspår.

Spår 2 går av någon anledning bättre i lärlingslopp än annars. 17% segrar därifrån, anmärkningsvärt mycket och klart bäst. Normalt är spår 2 bakom bil inte någon plusfaktor alls, trots ett gott rykte.

I sådana här lopp betyder kuskfaktorn mycket mer än annars. Skillnaden mellan bäst och sämst är så mycket större än bland proffsen. Här finns till och med någon som aldrig tävlat förut; han kan givetvis inte ha samma rutin som de som körts hundratals lopp och vunnit dussintals.

V86-7: Autostart, lång distans, 4-åringslopp
Det här är det första långdistanslopp som körts för fyraåriga på Solvalla under hela 2000-talet. För treåriga har det dock körts många lopp, t ex kval till Kriteriet. Därifrån vet man att favoriterna vinner 53% av loppen, och rent generellt är fyraåringslopp enklare än treåringslopp för Spelarna. Man kan anta att favoritchansen är än bättre här.

Dock har spår 9 varit ett problem för favoriterna över 2640a: Bara 3 av 16 har infriat, anmärkningsvärt låga 19%.

V86-8: Autostart, medeldistans, stolopp [sidan 42]
De här loppen har till 80% vunnits från ledningen och så blir det nog igen. Favoriten 4 Vendi är snabb ut, det blir nog spets och vinst. Andrahandaren 2 Polly Frontline utmanar i spetsstriden och är absolut bra nog att vinna både från ledningen och från rygg, om luckan kommer (vilket den bara gör i 4% av loppen). Något lopp kommer Nurmos att vinna idag också…

Skrällfrekvensen i den här höga stoklassen är nära noll och det finns inte anledning att tro att den är högre efter dagens lopp. Det är bra hästar som är högst rankade.

Hela omgången ser favoritbetonad ut, det kan bli resultat ungefär som senast. En enda skräll kan dock göra att utdelningen på 8 rätt sticket upp rejält. 6-7 rätt lär dock inte ge många kronor, så spel på V8 rekommenderas. Det är ju jackpot också; skillnaden mellan 8 och 7 rätt kommer att bli mycket större än normalt.

 

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rolling Stones på jakt efter ny E3-vinst

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson