Tekno Odin var jättefavorit att vinna på Forus under söndagen men fick stryka på foten för Bork Odin som var strålande fin på 1.19,9.

Tekno Odin noterade nya rekordet 19,9 vid sin senaste start, på Leangen. Med den insatsen i färskt minne blev kallblodsmatadoren stor favorit (10 för 10) vid söndagens uppgift på Forus.

Men Tekno Odin skulle inte kunna rå på Bork Odin som var kanonfin för dagen. Åttaåringen spetsade, öppnade 17,9 på halvvarvet och var sedan orubblig.

Bork Odin, körd av Vidar Hop, vann på strålande fina 1.19,9a över 1600 meter och tjänade på det 50 000 norska kronor.

Tekno Odin fick nöja sig med andraplatsen och noterade 21,1.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Panne de Moteur i Gulddivisionen

Panne de Moteur i Gulddivisionen

Elitloppshästen Panne de Moteur är tillbaka på banan igen. Stefan Hultman-stjärnan dyker upp i Gulddivisionen på Halmstad.

Det är fokus på Halmstadtravet denna vecka som travar i dagarna tre med Sprintermästaren som marsipanrosen på tårtan. Men även under lördagens V75-tävlingar bjuds såklart fina lopp.

I Gulddivisionen (150 000 kronor) återkommer fjolårets Sprintermästaren-tvåa Panne de Moteur som inte startat sedan han misslyckades att ta sig till final i Elitloppet. Hästen ströks inför en tilltänkt start på Solvalla i mitten av juni.

Startlistan:

2140 auto

1 Photo Sea – Johnny Takter
2 Jasper Lane – Jennifer Tillman
3 Caballion – Fredrik B Larsson
4 Panne de Moteur – Örjan Kihlström
5 New Line – Åke Svanstedt
6 Opitergium – Lutfi Kolgjini
7 Noble Knight – Johan Untersteiner
8 Amour Rapide – Erik Adielsson
9 Tidied Accelerator – Per Lennartsson
10 Livi Barcelona – Kim Eriksson
11 Monster Drive – Björn Goop
12 Harry Haythrow – Peter Untersteiner

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Berglöf slog till med svenskt rekord
Nästa nyhet
Berglöf slog till med svenskt rekord

Berglöf slog till med svenskt rekord

Har Erik Berglöf en ny Derbykandidat? I vilket fall imponerade Val d’Amour storligen då han satte nytt svenskt rekord på Årjäng under söndagen.

Färjestads Erik Berglöf tog två raka, båda lika överraskande, segrar i Derbyt 1991 och 1992 med Sans Rival och Utini. Möjligen kan han ha fått fram en ny Derbykandidat i år.

Fyraårige Love You-hingsten Val d’Amour var mäkta imponerande då han vann på Årjäng under söndagen.

Från innespåret höll Val d’Amour upp ledningen enkelt och gjorde sedan hela jobbet själv i spets. Berglöf lät sin travare gå undan rejält på sista bortre långsidan och redan i sista sväng hade han skakat av sig sina konkurrenter.

Segern togs överlägset med sju längder och i mål visade klockorna på 1.13,9 över 2640 meter i voltstart. Den noteringen var en förbättring med två tiondelar av det svenska rekord som Atlas Boko travade för drygt två år sedan.

Förstpriset var 40 000 kronor och Val d’Amour tog sin 6:e seger i 27:e starten. Förutom att hästen körs och tränas av Erik Berglöf, är han också ägare och uppfödare.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Åke Svanstedt flyttar till USA
Nästa nyhet
Åke Svanstedt flyttar till USA

Åke Svanstedt flyttar till USA

Det har spekulerats i flera år kring det och i dag bekräftades det: Åke Svanstedt flyttar till USA. Sveriges ledande tränare kommer avveckla sin svenska rörelse och bli travtränare med bas i Florida.

Åke Svanstedt är sedan flera år tillbaka landets ledande travtränare. I fjol travade hans stall in över 48 miljoner kronor.

Men det har länge florerat rykten om att Svanstedt har varit på väg från Sverige för att prova vingarna på andra sidan Atlanten. I dag bekräftas det: 55-årige Åke Svanstedt avvecklar sin svenska rörelse och flyttar till USA. Det säger han själv till Sportbladet.

Planerna och därmed också ryktena, påbörjades redan för sju år sedan då Karl-Erik Bender, mannen bakom Stall Palema, tillsammans med Svanstedt köpte en toppanläggning i Vero Beach, Florida.

– Då började jag tänka att jag kanske skulle flytta dit någon gång i framtiden när jag ville trappa ner och inte träna 200 hästar längre och köra så mycket lopp som jag har gjort. Sedan vill jag ju flytta innan jag är helt slut och trött på det här. Det har varit en lång tid med all pappersexercis som har dragit ut på tiden men när vi nyligen fick arbetstillståndet så bestämde vi oss på en gång, säger Åke till Sportbladet och fortsätter:

– Givetvis känns det spännande, det blir en ny livsstil för mig och familjen och samtidigt en liten utmaning.

I dag, den 1 juli, kommer samtliga hästägare hos Axevallatränaren erhålla ett brev där Svanstedt skriver att hans svenska rörelse kommer avvecklas och en ny startas upp i USA.

Till Sportbladet säger han att avvecklingen påbörjas i och med detta datum men att den kommer ske successivt och Åke har för avsikt att fortsätta tävla i Sverige fram till november i år. Om han kommer stanna i USA för gott är inte säkert men att det i alla fall blir i fem år.

Verksamheten på Bjertorp, med 21 personer anställda, kommer sägas upp. Sonen Anders Svanstedt ska plocka ut egen proffslicens och stanna kvar vid Bjertorp. Det gäller även de hos Åke anställda Glenn H Persson, Raoul Engblom och Ville Nisonen.

Åkes andra son Rickard kommer emellertid följa med över till Florida och arbeta inom den nystartade rörelsen. Nyanställd försteman blir den i USA redan verksamme Björn ”Bernie” Norén.

Åke Svanstedts stall rymmer för närvarande många storstjärnor, så som Sebastian K., men huruvida några av hans hästar följer med till USA eller inte är i dagsläget oklart.

Till Sportbladet säger Svanstedt på frågan om han tror det går att köra in mer pengar i Nordamerika än här, så här:

– Ja, travsporten är på väg uppåt där, det är bara i Kanada som det är lite oro. De har mycket pengar att köra om, titta bara på Jimmy Takter som körde in 60 miljoner kronor i fjol och Ron Burke som körde in 140 miljoner.

– Trots att Burke tränar lika många hästar som mig så körde han in 100 miljoner mer. Det säger lite grann hur mycket pengar de har att köra om, en bra unghäst tjänar mer pengar i USA än i Sverige.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Överraskande utgång i Suur-Hollola
Nästa nyhet
Överraskande utgång i Suur-Hollola

Överraskande utgång i Suur-Hollola

Det blev en lika rafflande som oväntad utgång då finska storloppet Suur-Hollola avgjordes på banan i Lahti under söndagen. Markku Nieminen-tränade Day Cruise skrällde ordentligt.

Suur-Hollola är ett av Finlands största lopp och är öppet bara för finskfödda hästar. Efter tre försök under lördagen gjorde de bästa upp i en finaldrabbning under söndag eftermiddag.

Det slutade i en ordentlig fartfest, en slagen storfavorit – och en högst otippad vinnare.

Finlands stora stjärna Brad de Veluwe, tränad och körd av Tuomas Korvenoja, var såklart den givna favoriten i finalen. Men Elitloppstravaren togs emot med minst sagt varma servetter.

Invändige Surprise Lord svarade upp Brad de Veluwe ordentligt innan den sistnämnde kunde få ta ledningen – och öppna första 500 efter toksnabba 06,0.

Det var dock inte över för det för Brad. In på sista bortre kom Aaron de Veluwe farande i full fart och ledaren och i dödens travande Up Date Hoss och pressade för allt vad tygen höll.

Brad de Veluwe fick ge slaget förlorat och Aaron de Veluwe såg ut att kunna gå mot segern men från fjärde invändigt hade Antti Teivanen hittat loss med den oväntade försöksvinnaren Day Cruise som lyckades stycka nosen först och gick förbi Aaron de Veluwe på linjen.

Överraskningen var total. Den sjuårige valacken Day Cruise hade skrällvunnit lördagens försök till 68 gånger pengarna och betalade nu 34 gånger insatsen som finalvinnare.

Det är Markku Nieminen som tränar vinnaren som efter att ha inkasserat förstapriset på 110 000 euro nästan fördubblade sin startprissumma.

Trea i mål blev Petri Puros Edward Ale som spurtade strålande ute i banan för Peter Ingves.

Brad de Veluwe fick till slut nöja sig med femteplatsen. Stig H:s Up Date Hoss var sexa i mål och Jörgen Westholms She Loves You FI galopperade in på upploppet då hon fortfarande var med i tätstriden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V4-tips till Arvika

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson