Italiensk segerglädje på Solvalla. Owen’s Club och Pietro Gubellini hade uppvisning när Sweden Cup vanns på häftiga 1.09,7.

Det blev överraskande en italiensk vinnare i 2013 års upplaga av Sweden Cup. Efter skrällseger i sitt försök vann femårige Owen’s Club finalen på nya löpningsrekordet 1.09,7.

– Jag är väldigt nöjd. Hästen gick bra redan i försöket men var ännu bättre i finalen, kommenterade en mycket lycklig Gubellini.

Så här gick det i försöken:

I det första försöksheatet gick det undan rejält. Något som Johan Untersteiner såg till att det skedde bakom Daniel Redén-tränade Traveling Man. Åttaåringen susade till täten in i första sväng och öppnade halvvarvet efter 08,3 och varvet på 10,8.

Ur slutsvängen lättade Traveling Man undan och gick ifrån till mycket enkel och övertygande seger på synnerligen vassa 1.10,1a över 1609 meter. David Sisu spurtade fint in som tvåa före Monster Drive som gick i rygg på ledaren och sista finalplatsen till Up And Quick som fick ett tungt slutvarv i spåren.

I andra försöket skrällde det till rejält. Pietro Gubelini lotsade snyggt in 33-oddsaren (minst spelad i loppet) Owen’s Club efter att ha gått som tvåa i andraspår, väntat och attackerat först in på upploppet. Segern på 1.11 blankt före vasst avslutande Bagley, länge ledande Strong Boy D.E. och fjärdeplacerade Look M.P. som fick krafter sparade.

*

I finalen bjöds Owen’s Club ett helt perfekt lopp. Favoritspelade Traveling Man spetsade från innerspåret men fick direkt Monster Drive och Åke Svanstedt ivrigt uppvaktande utvändigt om sig.

Monster Drive såg till att hålla tempot ordentligt uppdrivet i dödens; första 500 på 08,7 hade förvandlats till 09,3 på kilometern.

Bakom den trätande tätduon, inledningsvis i rygg ledaren, sedermera som tvåa i andraspår lurpassade Owen’s Club.

I sista sväng gav så Monster Drive slaget förlorat medan Traveling Man försökte rycka det som gick. Men förgäves. Owen’s Club vreds nu på rejält och kom snabbt fram utvändigt och kopplade enkelt greppet på den tröttnande ledaren.

Bakom, efter en resa som fjärdehäst, kom Örjan Kihlström anstormande med Franck Leblanc-tränade Up And Quick. Fransosen spurtade sylvasst men Owen’s Club höll ifrån och segern för det italienska ekipaget var ett faktum.

Det är Pietro Gubellini själv som tränar dem femårige Duke of York-sonen som alltså segrade på hypervassa 1.09,7a över 1609 meter – en putsning av Local Conchs löpningsrekord från 2011 med tre tiondelar.

Segraren bärgade sammanlagt 700 000 kronor efter de båda segrarna. Det här var också Gubellinis andra seger i Sweden Cup; han tog hem loppet även 2010 med Irving Rivarco.

Up And Quick således tvåa på samma tid som vinnaren medan det blev italienskt även på bronsplats genom Look M.P. som avslutade fint mellan hästar efter en invändig resa.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Pato tvåa i comebacken

Pato tvåa i comebacken

Kriterie- och Derbyvinnaren Pato gjorde spännande comeback under fredagen – men fick nöja sig med andraplatsen.

Efter en tävlingsfrånvaro på nästan ett halvår återkom kullkungen Pato vid en start på Kalmartravet under fredagskvällen. Det slutade med en andraplats i hästens första framträdande som femåring.

Denna gång var det Riccardo Bianchi som skötte tömföringen och gav Pato en mycket lugn start från tjugo meters tillägg. Stjärnan låg placerad som allra sista häst medan 500 meter gick efter 12,0 och varvet klockades till 15,7.

In på slutvarvet vreds Zapdos Håjt på som första häst i andraspår och Pato fick gå med i ryggar. In i sista sväng blev det tredjespår och ur samma kurvan sändes Pato på i fjärdespår. Och spurten bet bra – men inte tillräcklig för att betvinga Zapdos Håjt som nu övertagit kommandot och säkert höll undan för fint avslutande Pato.

Segertiden på Zapdos Håjt, körd av Thomas Jonsson, stannade vid 1.15,8 över 2160 meter och Pato noterades för en tiondel långsammare tid. Förstapriset i det här loppet var 25 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hultman handlade dyrast på Elitauktionen
Nästa nyhet
Hultman handlade dyrast på Elitauktionen

Hultman handlade dyrast på Elitauktionen

770 000 kronor var den dyraste prislappen vid fredagens Elitauktion. Det var Stefan Hultman som ropade in ettårige Atomic Rain.

Traditionsenligt avhölls Elitauktionen på Infra City i Upplands Väsby under fredagskvällen.

Det var Stefan Hultman som stod för det dyraste köpet under kvällen. Ettårige Atomic Rain (e. Muscle Hill) gick under klubban för 770 000 kronor.

Snittpriset vid auktionen noterades till 148 846 kronor, vilket var en minskning med tre procent från förra året. Emellertid var medianpriset högre än föregående år; 130 000 kronor var en ökning med åtta procent.

Fem i topp vid Elitauktionen 2013:

(Häst, köpare, pris)

Atomic Rain (e. Muscle Hill) – Stefan Hultman 770 000kr
Floyd P. Boko (e. Cantab Hall)  – Stall Zet  560 000kr
Angel Rain (e. Love You) – Untersteiner Training 290 000kr
Fender Boko (e. Muscles Yankee) – Jan Andresen 280 000kr
Flynn Boko (e. Zola Boko) – Team Nieminen 250 000 kr

Se fullständigt resultat från asvt här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Skellefteå
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Skellefteå

Fredag: V65-tips till Skellefteå

Omgången:
Lite i skymundan av Elitloppshelgen, kör Skellefteå en V65-omgång under fredagskvällen. Jättefavoriten 4 Brisco Boko (V65-5) har en skräddarsydd uppgift framför sig, och då jag även spikar betrodda 2 Dusty Wind (V65-3) känns det rätt att enbart gå för 6 rätt. Förutsättningarna i Skellefteå går inte att klaga på, 20 grader varmt och sol innebär perfekta förhållanden.

Bästa spiken:
4 Brisco Boko (V65-5)

Kompletterande spiken:
2 Dusty Wind (V65-3)

V65-förslag:
V65-1: 2,8,9 (10-1)
V65-2: 1,2,3,4,5,9,10,12 (7-6)
V65-3: 2 Dusty Wind (6-10)
V65-4: 1,2,3,4,8,9,10,13 (14-5)
V65-5: 4 Brisco Boko (3-6)
V65-6: 2,3,4,5,9,11,12,14 (13-1)
3x8x1x8x1x8 = 1536 kronor.
(Enbart spel för 6 rätt)

Dubbeltipset:

Spelförslag:
DD-1: 4 Brisco Boko
DD-2: 4 Emily Freeman, 14 Miamarie Ennoble
2 rader x 400 kronor.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman

V65-1:

RANKING: A: 9 B: 2-8-10-1-6 C: 3-4-7

Spetsanalysen:
1,2,3 och 7 om ledningen, där jag håller 3 Buy the Law som knapp spetsfavorit. Oavsett är jag dock helt inne på att Ove A Lindqvist tidigt får överta ledningen med 2 Global Olympic.

Loppanalysen:
9 Global Octopus är utan tvekan bästa hästen i sällskapet och trots att han står 20 meter tillägg tycker jag det ska vara vettig segerchans, han är van tuffare motstånd än detta och stämmer det någorlunda för honom under vägen blir han svår att stå emot. Given tipsetta.

Global Octopus är given tipsetta, men tillägg kan ställa till problem och jag streckar därför två till i loppet. 2 Global Olympic läser jag tidig ledning på och får han bestämma tempot någorlunda mitt i loppet, kan han bli svår att plocka ned. Han har inte riktigt fått till det i de två senaste starterna, men återkommer nu efter en kortare paus och han står intressant till den här gången. Kan bättre än visat på slutet och duger långt. Streck också för 8 Jethro Tull som med två lopp i kroppen efter uppehåll bör närma sig formen och i grund och botten är han kapabel.

Tre streck räcker långt i V65-inledningen, där jag känner mycket för 9 Global Octopus.

V65-2:

RANKING: A: 3-1-12-9 B: 10-2-4-5 C: 7-6-8-11 

Spetsanalysen:
5 Victory Va Bene kan öppna snabbt vid laddning, men är inte kontrollerbar alla gånger och lär knappast köras i tät över full väg. Favoriten 3 Sky Rocket är inte så tokig den första biten, och ses med goda möjligheter till att tidigt få överta tät.

Loppanalysen:
Favoriten 3 Sky Rocket är inte så tokig från start och ska ses med goda möjligheter att ta över ledningen från 5 Victory Va Bene, väl i den positionen ska han väl ses med vettig segerchans då han visat form i de senaste starterna. Det är dock ingen hjälte på något vis och strular det någorlunda för honom under vägen, känns han sårbar. Han får tipset, men inget jag litar på.

Jag vill gärna lyfta fram 1 Pompano som en kul skrällidé i loppet, valacken är betydligt bättre än vad resultatraden visar och kan mycket väl vinna det här loppet, då motståndet knappast skrämmer. Tränare Lundberg låter nöjd och löser det sig under vägen, då han blir över från start, finns kunnandet.

Sky Rocket och Pompano, bildar tillsammans med 12 Huuko Boss och 9 Frans Sjöhammar A-grupp. Huuko Boss kan bättre än vad han visat på svensk mark såhär långt, och visade form senast i Finland. Frans Sjöhammar behöver utgångsläget inte alls vara fel för, och han höll bra via 13,5 sista rundan ute i spåren senast.

Loppet känns dock både öppet och lurigt, och jag väljer därför att gardera vidare. 2 Jullex Gandalf, 4 Victor Caprese, 5 Victory Va Bene och 10 Diego Band platsar också på kupongen.

V65-3:

RANKING: A: 2 B: 6-10-5-8-3 C: 4-7-11-1-12

Spetsanalysen:
2 Dusty Wind kan lägga iväg bra från start, och ska från fint utgångsläge tidigt hitta ledningen.

Loppanalysen:
2 Dusty Wind har jag alltid gillat, men frågan är om han inte såg bättre ut än någon gång tidigare vid seger senast och med tanke på intrycket den gången har jag svårt att se honom förlora det här loppet. Robert Bergh har visserligen en kapabel utmanare i form av 6 Unio Mystica, men då denne har klara problem att hålla ihop hela vägen har jag svårt att se denne plocka ned min vinnare Dusty Wind från tätposition. Jag spikar, och känner mig mycket trygg med det.

V65-4:

RANKING: A: 10 B: 8-9-3-4-1-2-13 C: 14-5-6-11-7-15-12

Spetsanalysen:
1 Bodbäcksbill kan öppna snabbt och bör försvara sitt innerspår, till en början. Han lär dock knappast vara intresserad av att gå i tät, och jag är inne på att 4 Forssaga tidigt får överta som känns intressant med Ohlsson upp.

Loppanalysen:
Favorit i loppet blir 10 Järbo Harry och det tycker jag är motiverat, det här är ett gediget kallblod som alltid gör sitt och jag tycker det ser bra ut för hans del den här gången. Han har fått två lopp i kroppen, ställs mot lämpligt motstånd, och blir svår att stå emot då han alltid går hela vägen hem. Dock, det är ingen som direkt vinner ihjäl sig och jag vågar därför inte lita på honom.

Bakom Järbo Harry tycker jag loppet känns öppet, 8 Ulvsås Brasse är hårt betrodd men honom känner jag inte speciellt mycket för den här gången och han känns som en av flera. 9 Gräft Berra är minst lika tidig, han är inte helt enkel men fartfylld och duger gott om han sköter sig. På startvolten vill jag varna för min spetsfavorit 4 Forssaga som känns intressant med Ohlsson upp i jollen, samt för 3 Frode Viking som har väldigt bra fart och styrka för klassen. Även 1 Bodbäcksbill som är garanterad en bra resa härifrån, samt 2 Nordmin och 13 Libäcksjö streckas i loppet.

Fördel Järbo Harry, men öppet bakom honom där 3 Frode Viking och 4 Forssaga inte får nonchaleras.

V65-5:

RANKING: A: 4 B: 3-6-5-7 C: 10-1-8-2-12-11

Spetsstriden:
3 So Gå Diego kan öppna snabbt från start, och över kort distans är det inte omöjligt att offensive Ove A Lindqvist provar honom i tät.

Loppanalysen:
3 So Gå Diego är startsnabb och över kort distans är det inte omöjligt att offensive Ove A Lindqvist provar honom i ledningen, men jag tror ändå att favoriten 4 Brisco Boko reder ut det. Jag gillar Brisco Boko skarpt, och är övertygad om att han är bra nog att greja det även från utvändigt ledaren. Ohlsson lär testa rejält den första biten, visar det sig att Ove A Lindqvist inser att det inte går att svara tät med So Go Diego så är loppet över. Väljer Ove A Lindqvist att köra honom i tät, vilket min känsla säger, lär Ohlsson se till att tempot hålls uppe med Brisco Boko och jag tror favoriten vinner oavsett upplägg.

Petri Salmela har alltid pratat sig varm om Brisco Boko, och jag är inte sen att förstå honom.

V65-6:

RANKING: A: 4-14 B: 2-5-3-9-11-12 C: 13-1-10-15-8-7-6

Spetsanalysen:
1 Euro Coin kan öppna hyggligt, och ses med god chans till att försvara sitt innerspår. Stoet lär dock knappast köras i tät över medeldistans, och den som är först fram i trion 2 Michelle Ruda, 2 Digital Creation och 4 Emily Freeman lär få överta. Min känsla, den sistnämnde.

Loppanalysen:
Ett rätt intressant lopp avslutar V65-omgången, där jag tycker att Robert Berghs duo 9 My Love Star och 11 Västerbo Collect bara är en av flera och dom rankar jag ned. Den här duon ska jobbas bort. Betydligt mer känner jag för 4 Emily Freeman som jag tycker står bra inne i det här loppet, och stämmer min spetsanalys om tidig ledning på henne får konkurrenterna det svettigt. Hon går dock från alla positioner, och är oavsett ett tidigt bud. Tidigt bud är också bortglömda 14 Miamarie Ennoble som jag tycker är konstigt lite streckad, den här gången blir det barfota runt om och stämmer det någorlunda för henne under vägen lär hon flyga lågt till slut.

Jag tycker det är bra värde på 4 Emily Freeman och 14 Miamarie Ennoble och spelar med dom på Dubbeltipset, då jag spelar med en favorit i den första DD-avdelningen. På V65-spelet streckar jag dock vidare, och jag tycker hästarna på start har en fördel i det här loppet. 2 Michelle Ruda, 3 Digital Creation och 5 Nova Töll ska alla tre räknas tidigt.

Sistastrecket i loppet får 12 Carlos Lady, även om det känns långsökt att hon ska vinna härifrån. Hon har dock knallform, och kan överraska med rätt smyglopp.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rikshäst avlivas efter benbrott
Nästa nyhet
Rikshäst avlivas efter benbrott

Rikshäst avlivas efter benbrott

En riktigt tråkig händelse har drabbat Rikstravet. Stall Västernorrlands Jeppas Nero tvingades att avlivas efter ett benbrott.

Årets säsong av Rikstravet har pågått sedan den 1 april. Men för Stall Västernorrland har det hela tagit slut redan nu. Den tråkiga nyheten meddelar tränaren Patrick Wickman via stallbloggen på rikstravet.se.

Hästen Jeppas Nero startade så sent som i måndags och slutade trea på på Dannero. Efter det loppet gick något snett. Hästen drabbades av en allvarlig fraktur på kotsenbenet i höger framben. Något annat beslut än att låta avliva hästen gick inte att ta.

– Min veterinär, som röntgade och konstaterade frakturen, har nu tillsammans med Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström bedömt skadans omfattning, skadans prognos och Jeppas Neros möjligheter att läka och leva ett bra liv. De är mycket pessimistiska och därför har tävlingsledningen i samråd med mig beslutat att följa veterinärernas råd och låta Jeppas Nero beta på de evigt gröna ängarna, skriver Wickman.

Jeppas Nero är försäkrad men någon ersättningshäst för Stall Västernorrland tillåter inte Rikstravets regler.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Solvalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson