Det blir inget framträdande i Elitloppet i år för Edward Ale. Kretsen kring hästen avböjer en start i storloppet.

Femårige finskfödde Edward Ale vann väldigt lätt Europamatchen för den fyra- och femåriga eliten på Bjerke under Oslo Grand Prix-dagen.

Efter loppet har Edward Ale erbjudits en plats i Elitloppet men tränaren Petri Puro har i samråd med kusken Peter Ingves tackat nej till en start.

– Jag hade en diskussion med Petri (Puro) efter loppet och vi tycker det är alldeles för tidigt att gå ut i Elitloppet i år. Det är två tuffa heat och vi vill spara hästen liten. Det är också många andra stora och fina uppgifter för honom i sommar så därför tackade vi nej, sa Peter Ingves i måndagens sändning av Vinnare V65.

Edward Ale som var tvåa bakom Brad de Veluwe i det finska Derbyt i fjol, har vunnit 12 av sina 29 lopp och travat in drygt 2,1 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Olympiatravsvinnare avslutar karriären

Olympiatravsvinnare avslutar karriären

En av de senaste årens stora hedershästar lägger tävlingsskorna på hyllan. Olympiatravsvinnaren Copper Beech avslutar sin karriär.

Starten på Kalmartravet i fredags var Copper Beech hundrade i en fantastisk karriär. Det blev också hästens sista. Nu avslutar tolvåringen tävlingskarriären.

Den tyskfödde fuxen gjorde sina första starter som treåring i födelselandet och följde sedan med sin ständige tränare Conrad Lugauer till Sverige där han fortsatt tävla med stor framgång.

Den absolut största triumfen kom då Copper Beech skrällvann Olympiatravet 2010. Han deltog samma år även i Oslo Grand Prix, Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial. I det sistnämnda slutade han fyra och noterade rekordet 10,4.

– Han har betytt otroligt mycket för min rörelse, han var en av de första hästar jag tävlade med i Sverige. Tillsammans med honom vann jag Olympiatravet vilket är min största seger någonsin. Det är en riktig hedershäst som vi i stallet har haft otroligt roligt med under många säsonger, till exempel fick vi vara med i Elitloppet och han har tagit flera V75-segrar. Jag är stolt över honom och nu ska han få njuta av livet, som den stjärna han är, säger Conrad Lugauer på sin hemsida.

Copper Beech gjorde 100 starter och vann vid 30 tillfällen. Totalt travade han in precis under fem miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Trippla banrekord i Halmstad
Nästa nyhet
Trippla banrekord i Halmstad

Trippla banrekord i Halmstad

Halmstadtravets tävlingar med Breeders Crown-försök bjöd på ett par verkligt fina insatser under måndagskvällen. Banrekorden stod som spön i backen.

Fyra Breeders Crown-försök kördes på Halmstad under måndagen. Tre av dem resulterade i nya banrekord.

I loppet för de treåriga hingstarna och valackerna fick publiken se en glittrande fin Djali Boko, tränad och körd av Per Nordström. Ekipaget placerades som trea i andraspår medan New Moon Face övertog ledningen och såg ut att hålla tempot högt (12,5/500 och 14,1/1000).

Med 400 meter kvar galopperade dock New Moon Face oväntat och då tog Nordström chansen och vred på Djali Boko i tredjespår. Ready Cash-sonen forsade över fältet genom slutkurvan och gick ifrån helt överlägset över upploppet. Noteringen 1.13,6a över 2140 meter var nytt banrekord och togs med till synes krafter i behåll.

*

Även för de treåriga stona blev det nytt banrekord för Halmstad. Det var årsdebut för Christoffer Erikssons hyperkabla Nugget’s Face och det blev seger direkt.

Fast det efter en perfekt resa. K.A. Olila drog stenhårt i spets (första 500 efter 10,1) och tröttnade. Dödenstravande Backfire övertog och bakom kunde Christoffer smyga med Nugget’s Face hela vägen i ryggen.

Till in över upploppet då hästen vreds ut i andraspår och även tog ner tappra Backfire kort före mål. Segertiden stannade vid 1.14,0a över 2140 meter.

*

Banrekord även för de fyraåriga hingstarna och valackerna. Det regisserat av en imponerande Maffioso Face som ledde hela vägen runt med Lutfi Kolgjini. Maffioso Face lättade bara undan över upploppet och noterades för 1.13,4a över 2140 meter.

För de fyraåriga stona blev det inte något rekord. Men väl en fin vinnare i form av Metior Easy som spårade för Åke Svanstedt och vann på 1.14,6a över full distans.

Samtliga lopp hade 75 000 kronor i förstapris.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ja från Hultman - Maharajah klar för Elitloppet
Nästa nyhet
Ja från Hultman – Maharajah klar för Elitloppet

Ja från Hultman – Maharajah klar för Elitloppet

Under måndagskvällen kom beskedet som trav-Sverige har väntat på: Maharajah kommer till Elitloppet.

En fiaskobetonad vinter i Paris förbyttes till stor triumf då Maharajah utklassningsvann Olympiatravet.

Inbjudan till Elitloppet kom direkt men Stefan Hultman ville avvakta. I söndags spurtade Maharajah starkt efter en strulig resa i Oslo Grand Prix och slutade trea.

Under måndagskvällen fick också Elitloppsgeneralen Tore Fyrand ett positivt besked av Hultman: Maharajah kommer till Elitloppet. Det uppger elitloppet.se.

Sex platser återstår därmed i nuläget. Flera inbjudningar väntas komma under Solvallas tävlingar på onsdag.

Klara för Elitloppet är:

Arch Madness
Brad de Veluwe
Formula One
Mack Grace Sm
Maharajah
Nesta Effe
Sebastian K.
Shaq Is Back
Take My Picture
Timoko

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Lindesberg
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Lindesberg

Tisdag: V4-tips till Lindesberg

Omgången:
Drygt tio grader varmt och sol är väderrapporten i Lindesberg, vilket bör innebära att Sveriges grönaste bana ska erbjuda bra underlag som tillåter valfri balans. Att tänka på när det gäller Lindesberg, är att banan är lite speciell i materialet och det är svårt att ta någonting från köposition då doseringen i sista sväng inte är optimal.

Bästa spiken:
1 Kung Keno (V4-2)

V4-förslag:
V4-1: 3,5,6,7,9,10,11 (1-8 )
V4-2: 1 Kung Keno (4-7)
V4-3: 4,5,7,9,10 (1-3)
V4-4: 4,6,8,9,10 (13-5)
7x1x5x5 (x2) = 700 kronor.

Dubbeltipset:

Spelförslag:
LD-1: 1 Kung Keno
LD-2: 4,5,7,9,10
5 rader x 200 kronor.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman

V4-1:
Normalt toppchans, men…

RANKING: A: 5 B: 6-3-9-10-11-7 C: 1-8-12-2

Spetsanalysen:
3 Chatman lär vara den som är kvickast till en början, men Partanen lär söka rygg. Hur bra kommer 5 Yes We Can iväg? Bra chans att en felfri favorit tidigt får överta ledningen, annars bör vägen mot tät ligga öppen för 6 Star Support.

Loppanalysen:
5 Yes We Can är bästa hästen i sällskapet och ska ses med toppchans, normalt. Men, det handlar om årsdebut samtidigt som han tidigare inte visat sig vara helt stabil i voltstart och då det är bra värde bakom honom väljer jag att gardera. Sköter han sig bör han tidigt få överta ledningen och då vinner han loppet, men jag spelar på strul och det finns intressanta skrällar i loppet. Yes We Can ska annars tävla barfota runt om idag, vilket givetvis blir spännande att se.

Gör favoriten bort sig bör vägen mot ledningen ligga öppen för 6 Star Support och då ska givetvis han räknas tidigt, även om han precis som favoriten knappast har formen på topp. 3 Chatman har svikit på slutet, men kan betydligt bättre än så och är garanterad en bra resa här. Spets, släpp och lucka till slut så kan han mycket väl överraska. 9 Barcelona löper inte upp till sitt kunnande alla gånger, men är bra i grunden och duger normalt gott i ett lopp som detta.

Streck också för tre skrällar, eller kantbollar, om ni så vill. Men, gör favoriten bort sig eller visar sig allt för ringrostig i årsdebuten känns loppet både öppet och lurigt. 7 Ready to Rock, 10 April Up och 11 Science Fiction är en trio som jag hoppas kan skjuta utgångsvärdet rejält i höjden. Passa den här trion vid gardering av loppet.

V4-2:
Spets och slut.

RANKING: A: 1 B: 4-7-14-10-6-8-15-9 C: 5-11-12-13-2-3

Spetsanalysen:
1 Kung Keno, bör försvara sitt innerspår.

Loppanalysen:
Jag tycker att 1 Kung Keno med dagens förutsättningar känns intressant och jag väljer att lämna honom ensam på kupongen, värdet i honom är bra idag. Han har gjort det bra över den aktuella distansen i de senaste starterna och gick i mål som femma bakom rätt tuffa hästar senast. Den här gången är det enklare emot än på länge och jag har bra känsla av att konkurrenterna inte når Kung Keno från tät. Kung Keno är stark och lite seg, därför ska han gynnas rätt duktigt av att kunna springa i ledningen och dra i sitt eget tempo och ”Calle” ska ses med god chans att spåra det här loppet från start till mål med Kung Keno.

Vill man gardera Kung Keno, letar man efter motbud, är det främst 4 Svana Line, 7 Montana Vox och 10 Spike de Rabotiere som är aktuella. Svana Line är van betydligt tuffare motstånd, Montana Vox känns spännande med Kontio upp och har bättre form än raden, samt Spike de Rabotiere ska tävla med helstängt huvudlag idag och det var ett bra tag sedan senast och det är ett klart plus för honom.

V4-3:
Inget optimalt utgångsläge.

RANKING: A: 4-7-5 B: 10-9-1-3-8 C: 6-2-11-12

Spetsanalysen:
1 Storm Brodde kan öppna snabbt, men körs han i ledningen? Min förhoppning är att Tillman prickar från springspår med Obama Gel, och tidigt kör denne till tät.

Loppanalysen:
4 Holy Smoke gick vasst efter galopp på V75 senast och visade prov på fortsatt bra form, även i starterna innan det har han gått starkt och han trivs tillsammans med Jorma Kontio. Han är som vassast i ledningen, men har visat sig gå även bakifrån och sköter han sig ska segerchansen vara god. Det var dock länge sedan han startade med voltstart och spår fyra känns därför allt annat än optimal. Klar galopprisk, och därför given gardering.

7 Obama Gel är tränare Mikael Selin lite brydd på, han kämpar inte och tar i som han ska i loppen och det lutar åt att han blir valack efter den här starten. Trots lite bristande inställning rankar jag dock upp honom idag, då jag tycker att han känns spännande. I grunden handlar det här om en kapabel travare för klassen och skulle Tillman lyckas hitta spets med honom från springspår, är jag övertygad om att han blir svårfångad. Han har slagit och tampats mot tuffare motstånd än dagens.

5 Atomic Rapida gör det bra varje gång och duger gott om han kliver iväg, tillsammans med skrällarna 9 Madame Nicole som känns intressant med Calle upp samt 10 Chip Dealer som spurtade starkt i skymundan senast låser jag loppet.

V4-4:
Jag gillar Greven.

RANKING: A: 8-6 B: 10-4-9-13-5-7-3-11 C: 15-12-1-2-14

Spetsanalysen:
6 Nobile Edel är startsnabb och bör ta hand om ledningen från sitt springspår.

Loppanalysen:
6 Nobile Edel är tränare och körsven Juhani Partanen optimistisk med idag, Partanen räknar med segermelodi spets och slut. Nobile Edel har gjort det bra i två raka segrar och vann med krafter kvar, men trots detta har jag inte blivit direkt övertygad och jag vill se mer innan jag vågar lämna ensam på kupongen. Given, men inget spikförslag.

Jag väljer att ge en annan häst i loppet tipset, det handlar om 8 Greve E. som jag gillar skarpt. Tränare Magnus Jakobsson baissar dagsformen, men är den bara någorlunda tror jag det räcker. Greve E. är stark och tuff och van tuffare motstånd än detta, dessutom är han startsnabb så den chansartade utgångsläget borde lösa sig direkt. I någorlunda form, vinner han från utvändigt ledaren.

Jag väljer dock att strecka vidare, jag streckar ytterligare en trio i V4-avslutningen. 4 Quantum Outlook har varit fin i två raka segrar och ska duga även här, 9 Diezel Rand är kittlande på strecken och det är en häst som Jepson håller högt, samt 10 Pass the Sugar som jag gillade intrycket på vid segrarna och som ska duga gott vid minsta klaff.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Lindesberg: "Ska givetvis räknas tidigt"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson