Franske topptravaren Texas Charm kan kanske dyka upp i de riktigt stora loppen i vår och sommar. Sexåringen var i vilket fall mycket fin då han vann i Argentan under lördagsaftonen.

Efter problem med sjukdomar har Texas Charm inte tävlat särskilt flitigt under vintern och någon start i de största loppen i hemlandet under vintern blev det inte.

Men nu kan den av Philippe Moulin tränade sexåringen vara på gång mot de större uppgifterna igen. Texas Charm glänste ordentligt då han tog hem segern i Criterium de Vitesse de Basse Normandie på högervarvsbanan Argentan under lördagen.

Det var Julien Dubois som skötte tömföringen bakom Texas Charm och som tidigt såg till att den mesta dramatiken försvann. Cygnus d’Odyssée-sonen kördes offensivt och kunde gå till ledningen tidigt och hade sedan full koll.

Över upploppet länsade Texas Charm undan och vann mycket lätt på 1.12,3a över 1609 meter. En seger som var värd 45 000 euro.

Två slutade Quaker Jet som också var positivt; denne spurtade fint efter en resa mestadels som trea på innerspår. Tredjeplatsen tillföll Paladin Bleu.

SE LOPPET HÄR!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Finlandia-Ajo: Nesta Effe slog till igen

Finlandia-Ajo: Nesta Effe slog till igen

Nesta Effe trivs fint i Norden. I ett Finlandia-Ajo som avgjordes efter en tät slutstrid drog italienaren det längst strået – och kan kanske börja blicka framåt mot Solvalla om en månad…

Återigen fick firma Nesta Effe, Roberto Vecchione och Holger Ehlert en storseger i Finland. Och återigen fick man hemmaidolen Brad de Veluwe på fall.

I Prix d’Etain Royal på banan i Seinäjoki för två veckor sedan överraskade sexårige Naglo-sonen Nesta Effe rejält då han tog skalpen på Brad de Veluwe. Nu slog han till med sin kusk Roberto Vecchione igen.

Det kom åtta hästar till start i årets Finlandia-Ajo på Vermo. Det sedan Quarcio du Chene strukits på grund av förkylning och Commander Crowe fått lämna återbud efter att ha hamnat i debacle på flygresan till Helsingfors.

Men det var ändå en Fabrice Souloy-tränad häst som satte färg på loppet inledningsvis. Le Cannibale, i dag körd av Jorma Kontio, stack till spets. Åke Svanstedt landade i dödens med Mr Picolit och halvvarvet öppnades efter 09,5.

Mr Picolit fick avlösning i dödens med varvet kvar då Jean-Etienne Dubois avancerade fram The Best Madrik utvändigt om ledaren. Första varvet avverkades efter 1.10 blankt.

I tredje ytter låg så Nesta Effe medan favoritspelade Brad de Veluwe fått fjärde utvändigt från sitt bakspår.

På sista bortre stötte Nesta Effe i tredjespår och fick ut Mr Picolit framför sig in mot sista sväng. Bakom skuggade Brad de Veluwe som trea i tredjespår.

In mot upploppet blev det så körning på alla händer: The Best Madrik, som bröt ut något i svängen, kastade handduken. Le Cannibale stred helhjärtat i spets men kunde inte försvara sig mot Mr Picolit som nu såg ut att få greppet.

Men i fjärdespår kom Nesta Effe ännu snabbare och i femte störtdök nu Brad de Veluwe. Det var en riktigt tät strid in mot mål men Nesta Effe var den som en bit före mål fick bukt på Mr Picolit och också kunde hålla undan för den fantomspurtande favoriten.

Roberto Vecchione firade med rejäl segergest efter att ha konstaterat att den av Holger Ehlert tränade Nesta Effe fixat biffen i Finlandia-Ajo och därmed blivit 110 000 euro rikare.

Segertiden på 1.10,9a över en engelsk mil var loppets tredje snabbaste genom historien.

Brad de Veluwe således tvåa efter en riktigt fin insats och spurt. Mr Picolit också med beröm godkänd efter att ha blivit trea i denna sin första dust med eliten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: David Sisu fick Panne de Moteur på fall
Nästa nyhet
V75: David Sisu fick Panne de Moteur på fall

V75: David Sisu fick Panne de Moteur på fall

Det blev en härlig V75-dag på Umåker för Petri Salmela. Bodentränare tog två segrar, varav en kom i dagens clou Berth Johanssons Memorial. Där spurtslog David Sisu storfavoriten Panne de Moteur.

Elitloppssiktande Panne de Moteur var storfavorit i fina femåringsloppet Berth Johanssons Memorial. Men få hade räknat med David Sisu. Favoriten fick stryka på foten då Petri Salmela-träningen spurtade hem segern.

Till ledningen stack On Track Piraten som såg ut att vara frisk på bettet då han öppnade första 500 meterna efter 12,5 och fortsatte varvet efter precis samma notering.

Panne de Moteur inledde i tredjespår och arbetade sig varsamt fram mot dödens där han kunde ta plats efter 600 meter körda.

När fältet gick in i sista sväng såg det också ut som om segern skulle utkämpas de båda täthästarna emellan. Då styrde Kihlström ner i rygg på On Track Piraten 300 meter kvar för att samla kraft.

Panne de Moteur vreds på igen in på upploppet och nog kopplade han också greppet om On Track Piraten relativt enkelt men i tredjespår kom nu också David Sisu stormande för Johnny Takter.

David Sisu som bidat sin tid i tredje utvändigt hade klart bäst spurtresurser och tog enkelt, och för många överraskande, hem segern. Det på 1.12,8a över 2140. En seger som var värd 150 000 kronor.

– Jag hade en stark känsla att han skull räcka även mot sådana här fina hästar. Kanske är det inte någon häst för Elitloppet men i alla fall snäppet under; Sweden Cup är ett stort mål med den här hästen. Vi hade siktat mot det här loppet och när det lyckas blir man extra glad, sa Petri Salmela i segerintervjun och kusken Johnny Takter fyllde på:

– Han har en fantastisk teknik, det är en liten käck häst som har utvecklats.

Panne de Moteur därmed ”bara” tvåa. On Track Piraten fick bronset.

***

V75-2 var klass 1 och i en klass för sig stod Scoot to Score och Per Lennartsson. Samtidigt som värsta motbudet Poobong hoppade bort sina möjligheter i starten kunde Scoot to Score enkelt glida till ledningen och då första varvet gick efter blygsamma 1.20 var det inget snack om vart segern skulle gå. Fyraåringen stack undan i överlägsen stil över upploppet.

***

Guldbjörken, tillika Gulddivisionen, gick till team Stig H och Erik Adielsson. Det genom Up Date Hoss som direkt gick till spets. Oracle landade i dödens efter tusen meter och utmanade ledaren upploppet ned. I tredjespår fick också Jasper Lane fritt över slutrakan och spurtade vasst men Up Date Hoss höll undan säkert.

Förutom Oracles starka insats efter tung resa ska även Icelands avslutning från långt bak i kön till femteplatsen ges ett plus i kanten. Vinnande Up Date Hoss noterade 1.12,9a över full distans.

***

Vårbjörken, V75-4, bjöd på ett trevligt kallblodslopp för översta eliten. Men någon särskild match blev det inte; Hallsta Lotus fick det väldigt lätt då Faksen J:r galopperade direkt i starten.

Nu kunde Hallsta Lotus gå till täten direkt och sedan kontrollera fältet utan några som helst problem och 13-åringen brisade bara undan över upploppet. Segern togs på 1.23,5a över 2140 meter.

***

Överlägsen seger blev det även i Klass 2. Det genom Stefan Hultman-tränade Pink Elephant, körd av Örjan Kihlström.

Denne inledde som tvåa i andraspår, vreds till attack cirka 700 meter kvar, tog sig snabbt fram i dödens och lämnade sedan övriga fältet. Segern blev mycket enkel och Pink Elephant är såklart en häst som kommer vandra en bra bit upp i klasserna. Tummen upp också för snyggt spurtande tvåan Gigantic River.

***

Hemmaseger blev det i Brons och det på imponerande vis genom Urban Engdelius-tränade Dead Wood körd av Krister Söderholm.

Stein Daylight hade pressat sig förbi Lexington Ås och till ledningen efter dryga halvvarvet. Dead Wood kom fram i dödens men hade styrkan att övermanna ledaren in över upploppet. Dead Wood fick greppet och gick ifrån på rejält vis.

***

V75 slutade som det började. Det blev en lysande lördag för Petri Salmela som slog till igen. Även denna gång med hjälp av Johnny Takter som körde B.W.L. Champion till seger.

Oolong var riktigt kvick från början och höll upp ledningen. Hultman-hästen såg även ut att gå mot segern med var maktlös att värja sig då B.W.L. Champion avslutade strålande i vida spår. Segern blev till slut säker på 1.11,7a över 1640 meter – nytt banrekord!

Rätt V75-rad:

6 David Sisu – Johnny Takter 18,62
4 Scoot to Score – Per Lennartsson 2,79
5 Up Date Hoss – Erik Adielsson 3,90
7 Hallsta Lotus – Ulf Ohlsson 2,03
6 Pink Elephant – Örjan Kihlström 1,43
1 Dead Wood – Krister Söderholm 17,59
5 B.W.L. Champion – Johnny Takter 7,63

7 rätt: 63 413 kr (347,3 system)
6 rätt: 474 kr
5 rätt: 43 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Söndag: V64-tips till Vaggeryd
Nästa nyhet
Söndag: V64-tips till Vaggeryd

Söndag: V64-tips till Vaggeryd

Omgången:
Jackpot i Vaggeryd, som för dagen ska bjuda på en mycket fin bana och valfri balans är inget problem. Starkt singelstreck som står med tre ben i mål och ett par roliga speldrag, är melodi idag.

Bästa spiken:
3 Twigs Tiffany (V64-5)

V64-förslag:
V64-1: 2,5,7,11,13 (10-12)
V64-2: 1,3,11,12 (4-8)
V64-3: 5,6,7,8,9,12 (4-3)
V64-4: 5,6,10,12,13 (14-8)
V64-5: 3 Twigs Tiffany (1-10)
V64-6: 5,7,11 (12-3)
5x4x6x5x1x3 = 1800 kronor.
(Enbart spel för 6 rätt)

Dubbeltipset:

Spelförslag:
DD-1: 3 Twigs Tiffany
DD-2: 5 Satchmo S.R.P.
1 rad x 800 kronor.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman

V64-1:
Intressant info.

RANKING: A: 11 B: 13-2-7-5-10-12-14-6 C: 1-9-15-3-4

Spetsanalysen:
3 Tunney Gene tar tidigt hand om ledningen, men lär tidigt släppa till 5 Dansman Charlie.

Loppanalysen:
Favoriten 2 Udit de l´Aulnay var mycket bra senast vid seger och övertygade stort den gången, löper han lika vasst idag får konkurrenterna svårt att rå på honom. Spår två i volt är dock knappast optimalt för denna franska travare som lär tappa en del mark direkt från start, de bättre hästarna på tillägg lär ”äta” upp tillägget ganska snabbt och då det dessutom är tuffare emot för honom idag är garderingen därför given.

Jag väljer att ge tipset till 11 Do it Komp som är en häst jag gillar, den här travaren håller Kent Knutsson högt och idag blir det intressanta ändringar på honom. Han kommer att tävla barfota fram samt med helstängt huvudlag och första gången med jänkarvagn, det tror jag kommer kunna passa den här hästen perfekt och löper han på topp blir han svår att stå emot.

Jag väljer dock att strecka ytterligare tre hästar i V64-inledningen för att känna mig trygg, Åke Svanstedts 13 Ne Me Quitte Pas ska räknas tidigt, han har fått två lopp i kroppen efter längre uppehåll och Svanstedt menar på att han känns bättre och starkare än ijfol. 5 Dansman Charlie kan leda hela vägen om det strular för de bättre hästarna på tillägg och 7 Alfas da Vinci vann lätt via 13,5 sista rundan från köposition senast och såg fin ut och få Zackrissons travare trivs över den aktuella distansen får han inte nonchaleras.

V64-2:
Given gardering.

RANKING: A: 11-12-3-1 B: 4-8-9-7 C: 5-6-2

Spetsanalysen:
1 Obello d´Apua är kvick och lär enkelt försvara sitt innerspår, men körsven Johnny Takter lär knappast vara intresserad av att svara ledningen över den aktuella distansen. Svanstedt lär göra ett allvarligt försök att tidigt få överta ledningen med 3 Running Girl, och det tycker jag också att han har bra chans till.

Loppanalysen:
Favoriten 3 Running Girl ska med dessa förutsättningar tidigt kunna köra sig till ledningen och får hon bestämma tempot någorlunda mitt i loppet blir hon svår att plocka ned till slut, hon var duktig vid seger senast och är inte så tokig för klassen. Jag håller henne dock inte som bästa hästen i sällskapet och då hon dessutom startat sporadiskt på slutet kan det fattas en del till formen.

Trots bakspår tror jag en hel del på duon 11 Saxo Holmsminde och 12 Robben Bob som jag håller som de bästa hästarna i avdelningen och stämmer det någorlunda för dom under vägen räknar jag kallt med att dom gör upp om segern. Saxo var finfin senast vid seger från utvändigt ledaren och lär gå framåt rejält med det loppet i kroppen då det handlade om årsdebut, Robben Bob kommer från ett stall i toppform och jag gillade intrycket på honom som fastlåst med krafter kvar senast. Den här tror jag kan vara riktigt bra.

Streck även för 1 Obello d´Apua som ska kunna få ett perfekt lopp härifrån då han är startsnabb och med Takter upp får han inte nonchaleras.

Fyra streck ska räcka i den här avdelningen.

V64-3:
Fartfylld tipsetta.

RANKING: A: 12-6-7 B: 8-5-9 C: 4-3-1-10

Spetsanalysen:
Ingen enkel match att försöka bena ut spetsstriden i det här loppet, då både 1,3,5,6,7 kan öppna. Efter loppkoll håller jag dock 6 Dante Le Soleil som knapp spetsfavorit då han öppnat bra från springspår tidigare, och Tillman vet vad hon ska göra.

Loppanalysen:
Ett ganska jämnspelat lopp där 6 Dante Le Soleil ser ut att bli favorit, det behöver givetvis inte vara helt fel men för mig är han bara en av flera. Han är efter mycket om och med i spetsanalysen min spetsfavorit i loppet och från den positionen kan han givetvis vinna loppet, han var fin senast vid seger via .12 sista 700 från utvändigt ledaren och med två lopp i kroppen lär han dessutom bli allt bättre. Han är dock inget att lita på och det finns intressanta motbud.

Jag väljer att ge tipset i loppet till 12 Andover Prince, trots iskallt utgångsläge. Fredrik Perssons travare är inte helt enkel, men mycket fartfylld och stämmer det någorlunda för honom under vägen lär konkurrenterna få hålla i sig under slutrundan och det iskalla utgångsläget har blivit något bättre sedan strykningarna.

Jag väljer även att ranka upp 7 Fakir Håleryd i A-gruppen då han ska tävla barfota runt om idag och även om det handlar om årsdebut känns han intressant. Untersteiner meddelar att han jobbar fint och kommer bara Phu någorlunda bra på det från springspåret, kan han kanske till och med lura Dante Le Soleil på tät.

Jag känner mig ganska trygg med min A-grupp, men väljer att även strecka B-gruppen som innehåller 8 La Prinsess, 5 P.J.Winner och 9 Livacious Lindy. La Prinsess har lottats till chansartat utgångsläge, men ska inte nonchaleras om det löser sig under vägen. Stoet var fin senast vid seger i ohotad stil från ledningen och visade form. P.J.Winner gjorde bort sig med startgalopp näst senast, men har annars gjort det bra i samtliga starter så här långt och är under utveckling, intressant med Takter upp. Livacious Lindy blandar och ger, men kan få ”sitt” rygglopp härifrån och då spurtar hon vasst till slut.

V64-4:
Zacke till spets.

RANKING: A: 6 B: 10-12-13-5-14-8 C: 7-11-3-1-4-2-9

Spetsanalysen:
6 Diris Aragorn ska inte missa ledningen från sitt springspår.

Loppanalysen:
6 Diris Aragorn står normalt inför en passande uppgift, tillsammans med tränare Zackrisson bör han tidigt bombas till ledningen från sitt springspår och sedan blir han över korta häcken svår att nå. Jag tycker dock inte att han varit som bäst i de senaste starterna, därför väljer jag att gardera. I normal form ska han leda hela vägen, i ett sådant här lopp.

Bakom Zackrissons travare är loppet öppet och lurigt, dock tycker jag att det håller ganska ojämn klass och jag nöjer mig med fyra garderingsstreck. 5 Firestorm Viking gör årsdebut men får på inget sett nonchaleras, den här tycker jag är riktigt bra. 10 Mill Porto var fin vid seger senast och är klart på gång, samt duon 12 Ravenna och 13 Pershing Bi på tillägg som inte får glömmas. Ravenna känns givetvis svårbedömd då han varit borta länge på grund av en hovbensspricka, men debut för Svanstedt är alltid debut och i grunden finns det bra fart. Pershing Bi har inte startat på mycket länge och gör debut på svensk mark, vilket givetvis är ett frågetecken. Hingsten rapporteras dock träna starkt och det ska finnas gott kunnande i honom.

V64-5:
Spets och slut.

RANKING: A: 3 B: 1-10-7-11 C: 8-4-9-2-5-6

Spetsanalysen:
1 Bonnies Maggie kan öppna snabbt, men Stefan Persson vill/kan knappast svara 3 Twigs Tiffany som tidigt lär placeras i ledningen.

Loppanalysen:
3 Twigs Tiffany är tillsammans med tränare och körsven Daniel Redén omgångens bästa singelstreck, den här uppgiften kunde inte se mycket bättre ut och det är en straffspark som Daniel Redén ska trycka upp i krysset. Från fint utgångsläge bakom startbilens vingar ska hon tidigt placeras i ledningen, sedan hittar jag ingen i sällskapet som är kapabel nog att slå henne om hon löper på topp. Hon har gjort det toppbra mot betydligt tuffare motstånd varje gång på slutet och Reden har ruskig snurr på stallet för dagen.

V64-6:
Gillar Raffes valack.

RANKING: A: 5 B: 7-11-12-3-6-4-8 C: 9-2-1

Spetsanalysen:
3 Elite Aggerup och 4 Queen Koea kan öppna kvickt, där 3 Elite Aggerup bör vinna spetskampen. Joakim Lövgren meddelar dock att han vill släppa och först fram för att överta lär favoriten 7 Picasso vara. 5 Satchmo S.R.P. kan öppna bra och ska kunna hålla ut Picasso in mot första sväng om Karlstedt vill, men då Satchmo S.R.P. är snäppet vassare bakifrån och blev lite bekväm i ledningen senast tror jag inte att Karlstedt laddar max från start den här gången.

Loppanalysen:
Favoriten 7 Picasso ska om jag läst loppet rätt tidigt kunna köra sig till tät och i den positionen ska det givetvis vara vettig segerchans, han var helfin vid seger från ledningen näst senast via 12,5 sista rundan och han är bra för klassen. Då jag spelar med en favorit i den första DD-avdelningen känns det dock iskallt att gå på Picasso, spelvärdet med den kombinationen på DD-lappen är noll. Jag hoppas därför på strul för favoriten och att det kostar att komma först, för då bör han få det tufft att stå emot mitt speldrag till slut.

Jag väljer att gå på 5 Satchmo S.R.P. på dubbeltipset, det här är en häst jag alltid gillat och när han fungerar är han alltid svårslagen i nuvarande klass. Han vann visserligen bara knappt från tät senast och det såg kanske inte som bäst ut, hästen är dock bekväm i ledningen och betydligt vassare med en löpning i ryggar och jag tror Karlstedt siktar på ett sådant upplägg idag. Satchmo S.R.P. är inte helt enkel och ”rumsren”, men fungerar han fullt ut blir han svår att stå emot till slut då han alltid går hela vägen hem samt tål ett tufft slutvarv.

Streck också på V64-lappen för 11 Just Magic som fått lopp i kroppen efter uppehåll samt att man rycker skorna till idag, intressant ändring och det finns bra fart i grunden hos Perssons travare. Kommer flyga lågt till slut.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Commander Crowes plan fick vända efter tumult
Nästa nyhet
Commander Crowes plan fick vända efter tumult

Commander Crowes plan fick vända efter tumult

Stort tumult utbröt på det flygplan som skulle färda de franska Finlandia-Ajo-deltagarna. Planet tvingades vända Commander Crowe kan nu inte starta i det finska storloppet.

Commander Crowe kommer inte till start i Finlandia-Ajo under lördagen. Det sedan topptravaren blivit sparkad under flygresan från Frankrike till Finland.

Ett flygplan innehållande de franska hästar som var på väg mot Finland och Vermo, däribland Commander Crowe, The Best Madrik och Le Cannibale, tvingades vända om en bit efter avresa.

Det sedan stort tumult utbrutit på planet; Commander Crowe ska ha blivit sparkad av en annan häst, ett sto. Fjolårets Elitloppsvinnare blev därför medicinerad med lugnande medel, skriver kanal75.

Och på grund av medicinen omöjliggörs det att Commander Crowe kan starta i Finlandia-Ajo.

Planet återvände till Paris men väntas göra ett nytt försök att ta de övriga hästarna till Finland senare under fredagskvällen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kallblodsstjärnan fick avlivas

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson