Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla.

Det kan vara värt att påminna om, att det ofta är enkelt att lägga upp systemen rätt på V86:
Favoritens styrka betyder mycket. Omgångens svagaste favorit har förlorat 18 gånger i rad! Den näst svagaste har förlorat fem gånger i rad och den tredje svagaste har bara vunnit en gång på tio veckor.
Omgångens största favorit brukar däremot vinna. Den har vunnit fem veckor i rad, och sedan V86-spelet startade har den segrat i 62% av omgångarna.

Omsättningskollen: Efter tisdagsspelet var det omsatt 1 415 602 kr, varav 8 433 kr (6 promille) på V8-alternativet. Det är 15% mer än vid motsvarande tid förra veckan, på grund av den spelstimulerande jackpotten naturligtvis. Det indikerar att den slutliga omsättningen kan hamna kring 18.7 miljoner.

V86-1: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp [sidan 8]
En repris av V86-1 för två veckor sedan, skillnaden är att det är kortare distans nu. Då vann 4 Miss Shape som 4:e-handare, nu när alla sett loppet blir hon förstås favorit.

Den gången släppte hon ledningen och fick luckan. Den här gången är chansen mindre att luckan kommer; dels är hon i egenskap av favorit mer påpassad av moståndarna, dels är distansen kortare och chansen att de utvändigt gående tröttnar i tid är mindre.

Statistiken visar att 36% av de här loppen vinns från ledningen, och 3% från rygg ledaren. Kusken är galen om han släpper igen, och hoppas på turen. ”Bäst bakifrån” står det ju lite här och där? Inte alls; för fem starter sedan provade man henne i ledningen, då vann hon fullständigt överlägset och krossade motståndarna. Det här vinner hon i spets! De flesta favoritskap infrias från ledningen, ingen alls har lyckats infria från rygg ledaren.

V86-2: Autostart, kort distans, 12-hästarslopp [sidorna 11-12]
Och riktigt låg klass. Favoritens grundchans ligger på 26% i de här loppen, och spår 8 är troligen en minusfaktor. Det är så sällan en spår 8-häst blir favoritspelad, men ingen av de tre tidigare har lyckats i alla fall, och de näraliggande 6-7 visar minusresultat, så 8 är säkert dåligt det med.

Spåren 4-5 dominerar i statistiken, och båda ger förtjänst om man spelar vinnare på dem varje gång. Underlaget är på flera hundra lopp och går att lita på.

5 Stil var jättebra senast och kan ta ledningen nu om kusken vill. Samma här; han vinner i ledningen förstås men från rygg ledaren vinns bara 4% av de här loppen. 4 Mended kan också ta ledningen, men han ”ska” ju släppa. Här får man lyssna efter taktik i införsändningen; släpper man till favoriten ger man bort segern, bra att veta. Så här på förhand spikar vi 5.

V86-3: Autostart, kort distans, stolopp [sidorna 16-17]
Oerhört lågklassigt, faktiskt ett av de mest lågklassiga lopp som avgjorts en solvallaonsdag det här millenniet.

Svårbedömda 1 Alegria Dream blir stor favorit, kanske omgångens största, och storfavoriterna brukar ju infria på V86. Hon är finska, och generellt underspelas utländska ekipage. Tipsetta, men svårbedömd. Innerspåret är normalt ett tydligt minus för infriandechansen och favoritens grundchans är generellt låg i sådana här lopp. Favorit-eller-skräll!

V86-4: Lopp med två tillägg, stayerdistans [sidorna 101-102]
13 Yamani Hornline brukar vinna långloppen i vardagstravet, men floppar alltid på V75, han är för trög helt enkelt för de tempona. V86 ligger lite mittemellan, det ska bli intressant att se hur han hävdar sig här. Det är väldigt dåliga motståndare som sluter upp faktiskt, han tävlar mest mot sig själv. Värmingen blir viktig, är han bra för dagen så går det vägen.

Statistiken visar att sådana här lopp är lättlösta, ”alla” vinns av någon rankad 1-6. Övriga startar med chanser understigande 1%. De som står på dubbla tillägg har den mest gynnsamma propositionen, och mest missgynnsamt är att stå på mellanvolten. Spetshästen håller till mål i 35% av loppen.

Invändig löpning är förstås viktig när distansen är så lång, och spår 1 visar därför överlägsna resultat. Här vinner antingen favoriten/bästa hästen eller den lägesgynnade.

V86-5: Autostart, medeldistans, stolopp [sidan 42]
Som V86-3, men lite högre klass och lite längre distans. Här ser det ut som att omgångens svagaste favoritskap kommer att finnas, och det har man ju lärt sig, att de favoriterna aldrig vinner. 18 raka torskar nu.

Statistiken visar annars att favoritens grundchans ska vara 29% och att spår 5 är en plusfaktor som ökar på möjligheterna. Kanske dags att en svagfavorit äntligen lyckas nu? Chanserna är ju inte noll i det långa loppet…

Andrahandaren ska ha en chans jämngod med favoritens. Dessa vinner alltså ca 6/10, men de andra fyra gångerna händer vad som helst. Förmodligen finns omgångens största skrällrisk här. Två-eller-alla!

V86-6: Lopp med ett tillägg, medeldistans, hög mellanklass. Struken: 5. [sidorna 83-84]
Favoriten ser ut att bli ganska normalstark, då ligger grundchansen på 25%. Att den står på startvolten innebär ett litet plus.

Det här är ett oerhört ojämnt lopp. Är minnet kort, eller har det inte ändrats mycket? Så här många ”chanslösa” fanns det väl inte i loppen på Solvalla för fem, tio år sedan. Här kan man direkt stryka 2, 3, 4, 5, 6, 12, 13, 14 som rundningsmärken. Med den termen menar jag i praktiken hästar med promillechanser, alltså understigande en procent. Det finns ganska många sådana i varje omgång, så några gånger per år händer det ju att någon vinner.

Statistiken visar en liten fördel för tilläggshästarna vid aktuell proposition. Med tanke på hur usla hästar det är på start den här gången är det bara positionsstrul mot, som det ser ut. Den enda som är ”bra på riktigt” är 15 Peaberry (9%!), som vann ett riktigt V75-lopp ifjol. Given tipsetta och ett av omgångens bättre spel, då han inte är favorit. Spår 6 på tillägg visar dock ganska svaga siffror, det är lätt att hamna på vingel, och hästen har inte startat på två månader. Det här ska också vara ett av omgångens mer öppna lopp, som dock går att heltäcka på sju streck.

V86-7: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp [sidan 35]
”Låg mellanklass” brukar jag definiera det här som. Det är en vanlig proposition, det har körts hundratals likadana lopp tidigare. Favoritens grundchans är hög, 50/50, och ”alla” lopp vinns av någon rankad på övre halvan. Man kan negligera de skrällrankade hästarna.

Här syns det vanliga mönstret: ”Bästa hästen” blir favorit trots bakspår, medan ”spetshästen” får nöja sig med att bli andrahandare. Men i själva verket är det spetshästen som segrar oftare – normalt sett i alla fall. Faktiskt ser man inte riktigt det mönstret i just de här loppen. Spetshästen vinner ”bara” 38% av loppen, det är mindre än favoriten. Samtidigt vinns hisnande höga 30% av loppen bakifrån. I och med att det i snitt är fem hästar som sitter i de bakersta positionerna så blir det bara 6% per position, men det är ändå betydligt högre än man ser i andra typer av lopp.

Det är nog precis som Spelarna tror. Ganska jämna mellan 4 och 10, det är betydligt mer än 50/50 att vinnaren återfinns i favoritduon. Annars finns några enstaka som kan vinna om de skulle svika och även de är rätt rankade. Man bör klara sig på fem streck, möjligen kan man också betala för sjättehandaren 1, bara för att den är utländsk och därmed svårbedömd (och säkerligen understreckad). Men han var inte alls bra i onsdags.

V86-8: Autostart, medeldistans, stolopp [sidan 42]
Som V86-5 men mycket högre klass.

6 Polly Frontline blir stor favorit, en av två storfavoriter i omgången. 60% är grundchansen för sådana i den här typen av lopp.

Man ska minnas att Polly kan vara ojämn. Hon var jättebra senast, men då var det kort distans. Gången innan gav hon sig från spets i ett medeldistanslopp. Den här gången är motståndet lite vassare, men flera miljonärer. Hon har vunnit 3 av 10 lopp de senaste åren, inte dåligt alls, men man ska tänka på att chansen kanske inte är så mycket större än så. Det finns bättre spikar i början av omgången, så den här kan man nog ha råd att gardera. Man får bra betalt på några av motbuden.

7 Turbos Cheri (5%) och 8 Latitude Broline (26%) möttes senast på V75, och man tycker att alla borde ha det loppet i färskt minne. Men tydligen inte, som streckprocenten ser ut. Det blev målfoto mellan dem, och den senare höll undan med ett noshår. Då hade hon gått i dödens, medan Turbos Cheri befunnit sig i 5:e utvändigt. En enorm skillnad, tvärtemot vad vissa kanske tror, är dödens en oerhört mycket mer gynnsam position. 10% mot 4% är proportionerna ungefär. Det är helt jämnt mellan dessa igen, kanske lite fördel 7 för att hennes spår är något mindre uselt och hon är så startsnabb. En av omgångens mer streckvärda, som det ser ut tidig eftermiddag.

Sammanfattningsvis så ser den här omgången lätt ut på förhand; än mer än förra veckans som mycket riktigt slutade lätt också. Därför en jackpot nu, som gör det hela lite mer intressant. Men u-tipset får ändå bli att utdelningen stannar vid fyrsiffrigt igen. Det är så ojämna lopp.

De bästa spikarna kommer nog i början. Förmodligen inleds den rätta raden med 4-5 och värdet är någon tjuga, kanske lite mer eftersom det är spetsat med jackpotpengar. Sedan ser det inte direkt skrällbenäget ut, men man kan i alla fall gardera resterande lopp litegrann. Man bör tänka på, att de gånger som rätt rad inleds med två favoriter, ger ofta V5 MER, trots att man då slipper att tippa det öppna, åttonde loppet! V5 är alltså avdelningarna 3-7 på V86, och i regel ett bättre spel, om man tror på en favoritbetonad inledning. Fast den här gången finns på förstås jackpotpengar på V86-spelet som jämnar ut det litegrann.

V5:an har ju annars den fördelen också, att den går in även om någon av de två inledande spikarna skulle svika.

Nedanstående ”chanslösa” ska man kunna stryka direkt. Lycka till med spelbesluten!

V86-1: 1, 2, 9
V86-2: 9
V86-3: 8, 10, 12
V86-4: 5, 9, 11, 14, 15
V86-5: 6
V86-6: 2, 3, 4, 6, 12, 13, 14
V86-7: 3, 7, 9, 11, 12
V86-8: -

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86