Maharajah togs som väntat mycket lugnt i söndagens Prix de Belgique. En som dock höll sig väl framme var det norska hoppet Yarrah Boko som slog till med seger och satte fransmännen på plats.

Två veckor kvar till Prix d’Amerique och traditionsenligt avgjordes det sista ”B-loppet” Prix de Belgique på Vincennes kolstybb under söndagen. Och det blev till en klang och jubel-föreställning för de norska fansen. Körd av Pierre Vercruysse vann Yarrah Boko loppet och ser ut som en allt mer intressant kandidat inför det stora slaget som stundar.

Trond Anderssen-tränade Yarrah Boko var också med på noterna redan från början. Pierre Vercruysse sände iväg den norskägde stjärnan till ledningen direkt. Men släppte strax senare till Roxana de Barbaray, övertog igen och lämnade ånyo över stafettpinnen till Qwerty – som i sin tur släppte till Juggle Face där Lutfi Kolgjini nu laddade för fullt.

”Ludde”-travaren var också den som skulle fortsätta att anföra. Juggle Face friskade på ganska rejält i spets och passerade första 1350 meterna efter 14,4. Loppets favorit och titelförsvarare Royal Dream kom nu fram som första häst i andraspår, det dock en bit ned i fältet och körande Jean-Philippe Dubois såg inte så jätteintresserad ut – i det läget.

Han satt nämligen kvar när attackernas sattes in och genom sista sväng samlades tätklungan och en ordentlig uppgörelse skulle utspela sig när endast upploppet återstod. Nu hade dock Juggle Face börjat signalera att slaget var förlorat och i stället fick Yarrah Boko fritt och full marschorder av Vercruysse. Ännu längre ut kom också Dominik Locqueneux med skrällen Roxana de Barbaray.

Och nu också, till synes från ingenstans, sköt Royal Dream till invändigt mellan hästar och närmade sig mycket hastigt sista biten. Det var en hård kamp in mot mållinjen men Yarrah Boko höll ändå stången säkert, tog segern (spelad till 22 gånger pengarna) och fick en välförtjänt klapp av sin kusk efter målpassage.

Segertiden för Yarrah Boko skrevs till 1.13,3 över 2850 meter och förstapriset bestod av 60 000 euro. Roxana de Barbary stod för en fin insats som tvåa medan Royal Dream slutade trea och ser högintressant ut som en av de främsta utmanarna till Ready Cash om två veckor. Fyra Quoumba de Guez  efter en stark avslutning medan också femman, Rêve de Beylev var nära i mål.

Maharajah då? Jo, Örjan Kihlström gav det stora svenskhoppet en lugn start från sina 25 meters tillägg och låg länge som allra sista häst i fältet. Och särskilt angelägen om att blanda sig i toppstriden var aldrig ekipaget; i stället följde man med i de bakre regionerna och levererade en finfin avslutning i spåren på avstånd men med full spänst över mål och mycket krafter i behåll som nia. Maharajah såg också riktigt laddad ut i värmning och provstart inför loppet. Han kom i mål på 13,2 över 2875 meter.

Juggle Face höll till sjättepriset i mål medan betrodde Qwerty mattades till slut. Tänkbara PdA-deltagarna Roxane Griff, Save The Quick och Main Wise As höll till i de bakre regionerna och syntes aldrig med tätkänning.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Prix d’Amerique-kungen är död

Prix d’Amerique-kungen är död

En av travsportens allra största stjärnor har lämnat jordelivet. Den franske giganten Ourasi är död.

Ourasi var det sena 80-talets kanske allra främsta travare och röstades även fram som århundradets häst i hemlandet Frankrike. I fredags fick kämpen avsluta sina dagar efter en tids sjukdom och begravdes på den gård i Normandie som han levt på sin ålders höst.

Ourasi, tillsammans med sin nästan ständige följeslagare i sulkyn Jean René Gougeon, blev en legend. Allra främst för hans fyra segrar i Prix d’Amerique, en bedrift han ännu är ensam om. Efter att ha vunnit loppet tre år i följd (1986-1988) fick han se sig slagen av Queila Gede 1989 och slutade trea. Men Ourasi kom tillbaka som tioåring och vann loppet ännu en gång 1990. Det blev också hästens sista start.

Totalt vann Ourasi 58 av sina 86 lopp och sprang in cirka 21 miljoner svenska kronor. Även om han nästan uteslutande tävlade hemma i Frankrike gjorde hästen ett par beryktade starter utomlands i sin karriär. Mest berömt är andraplatsen i det legendariska loppet March of Dimes på banan Garden State Park 1988 där han slog Mack Lobell från dödens men fick ge vika för spurtande Sugarcane Hanover.

Världsstjärnan vann även Åby Stora Pris 1988, Oslo Grand Prix 1989, Elite-Rennen 1986 och Grosser Preis von Bild i Hamburg 1988 utanför Frankrike. Hästen led av problem med fertiliteten och kunde inte leva upp till de stora förväntningarna i aveln och fick i stället leva ett stilla pensionärsliv.

Ourasi skulle i år fyllt 33 år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Söndag - V64-tips Solvalla
Nästa nyhet
Söndag – V64-tips Solvalla

Söndag – V64-tips Solvalla

Efter hyllningar i Göteborg i fredags och utnämningen till Årets tränare är Stefan Melander i hetluften igen när Solvalla kör V64-tävlingar idag. I V64-inledningen tar Melander ut Saston som kommer att bli jättefavorit, och vinnaroddset lär krypa nära ”bara-pengarna-tillbaka-strecket”.

I övrigt känns omgången inte lika lättanalyserad och jag lyfter på hatten för Solvalla som la ett femtonhästars kallblodslopp inom V64-spelet.

V64-Spiken:
Det går inte att gå emot jättefavoriten 2 Saston i V64-inledningen. Jättechans, jag spikar och går vidare.

Spelar sedan en av två på 5 Beat´em Online som med Calle Lindblom i sulkyn har en hygglig vinstchans i V64-2 samt på de tre A-hästarna i det mycket öppna kallblodsloppet (V64-3).

V64 – System 1:
2 Saston (res 3-4)
3,4,7,8,11 (res 9-10)
1,3,7 (res 2-12)
7,10,13 (res 3-9)
2,5,8 (res 12-7)
1,2,4,5,6,7,9,10,11 (res 3-8)
1215 rader/kronor

V64 – System 2:
2 Saston (res 3-4)
5 Beat´em Online (res 3-4)
1,2,3,4,7,8,9,10,12,14,15 (res 6-7)
7,10,13 (res 3-9)
2,5,8 (res 12-7)
1,2,4,5,6,7,9,10,11 (res 3-8)
891 rader/kronor  

Dagens Dubbelförslag:
5 / 1,2,4,5,6,9,10,11 – 50 kr
8 / 4,5,6,9 – 150 kr
Totalt 1000 kr

Tipsredaktör: Per-Arne Corell


V64-1:

A: 2  B: 3-4-5-1-6  C: 7

Spetsanalys:
Flera startsnabba men jag gissar ändå att det är Carmel som håller i taktpinnen första biten till Saston väl kommer och övertar.

Loppanalys:
2 Saston har en riktig straffspark här och motståndarna lär tävla om att släppa till Stefan Melanders styrkefenomen. Efter två raka guldsegrar blev hästen fast invändigt senast men Saston avslutade mycket vasst över upploppet vid fritt. Känns svårt försöka hitta öppningar att välta denna jättefavorit och jag spikar som ”alla andra”.
3 Aisle Stand återkom efter fyra månaders frånvaro senast och gick riktigt positivt till slut. Scarlet Knight-dottern är bara fyra på turordningen och får göra jobbet som förstareserv på mina lappar.

V64-2:
A: 5-3-4-7  B:  11-8-9-10  C: 6-1-2-12

Spetsanalys:
Mycket svårbedömt då merparten av hästarna ej startat från framspår bakom bilen förut. Gissar dock att Calle Lindblom lär vara mycket intresserad hitta till front med favoriten Beat´em Online som vann från just spets på Solvalla i sin senaste start. Reservgissningen får bli Ina Zenz.

Loppanalys:
5 Beat´em Online spurtade finfint hela vägen in i mål på Färjestad näst senast och såg inte tom ut i mål. Senast på Valla körde Håkan Pettersson direkt till spets och sedan var det spel mot ett mål. Bra intryck! Calle Lindblom upp på Juliano Star-dottern idag och en bra vinstchans. Kanske kan man hitta till tät också precis som senast och i så fall blir hästen mycket svårslagen men kan vinna från alla positioner.
3 Ina Zanz återkom senast efter två månaders vila och spurtade förbättrat. Lopp i kroppen och Ulf Ohlsson upp ger A-rank.
4 Feu de Celeste är osäker men har visat fart som räcker. Första bilstart och andra Torbjörn Jansson som körde hästen felfritt på Romme för tre starter sedan. Då blev man dock fast med krafter kvar i ledarryggen. Tidig.
7 Karls Filippa var dålig senast och står även lite tufft inne i loppet men man planerar prova barfotabalans idag vilket känns helintressant.
11 Silent Opal är stark, har fått ett lopp i kroppen och fullföljde bra senast utan att få till aktionen.
8 Ninepoints Ariel gör det bra även om det bara blivit en seger på tolv starter. Kan troligtvis inte öppna tillräckligt för något annat än köposition men kan vinna ändå med lite klaff.
9 Varina Du Lys är stark och stånkade på godkänt i dödens senast. Inte borta.
10 Passion Ås fick första segern senast även om det blev en billig viktoria efter 17 sista rundan. Gången innan tvåa bakom Mr Opal vilket är en bra häst. Passion Ås är inte helt golvad här med lite stämning med loppet.

V64-3:
A: 7-1-3  B: 2-9-8-12-10-15-4-14-6

Spetsanalys:
Svårbedömt vem av kvartetten Faks Nils, Zeb Hegero, Lottmar och Storm Petter som är raskast iväg. De två senare kan säkert tänka sig släppa ifrån sig taktpinnen om de skulle nå dit i förstaläget, vilket öppnar för flera tänkbara spetshästar efter en bit.

Loppanalys:
Mycket öppet kallblodslopp. 7 Pyriod debuterade med två raka i regi Maria Eriksson i februari ifjol och kvalade då in till Dubbelcupens final. I finalen blev det dock galopp och bara något mer galopplopp innan säsongen var över för Moe Odin-sonen. I comebacken på Gävle nyligen galopperade Pyriod kort 850 kvar för att sedan köras invändigt och fastna med krafter kvar. Har comeback-loppet slagit åt rätt håll tror jag Pyriod har en hygglig chans om felfri.
1 Faks Nils tycker jag är lite svår att sätta in. Finfint intryck senast utan att tömmas vid sprintseger i enklare gäng. Dock lite mer moloken till slut näst senast på full distans och när hästen fick lite mothugg under anfall i sista sväng. Kan ha utvecklats och då vara en bra chans med Ulf Ohlsson här från fint läge. Kan också vara så att hästen är lite sämre på full distans och därmed övervärderad. Svårbedömt för mig vilket.
3 Väskinge Linus har en lämplig uppgift på papperet men är mycket osäker. Skrällduglig om Hans Brunlöf lyckas lotsa runt åttaåringen felfritt vilket han lyckades med i ett B-lopp på Rättvik i oktober.
2 Zeb Hegero är ingen stjärna men första Björn Goop är förstås intressant. Öppnar bra och kanske kan Björn övertala Järvsöfakssonen att vara först över linjen idag. Dessutom första ryckhuva i försök att lura hästen först.
9 Bältra Lomen har stabiliserat sig lite på slutet men borde ha vunnit för godkänt senast. Kan vinna idag istället om lite bättre dag/drag.
8 Gran Odin var också en liten besvikelse som tvåa senast i samma lopp som Bältra Lomen. Gran Odin kan dock också bättre och inte borta om lite förbättrad nu med ett par lopp i kroppen.
12 Guli Rask har ett lurigt läge här och det kan lätt bli vingel. Dessutom misstänker jag att hästen är allra bäst över korta häcken men såklart fart för vinst.

V64-4:
A: 13-10-7  B: 3-9-12-2  C: 8-15-5-4-6-11-14

Spetsanalys:
Tror att Visual Contact har en hygglig chans hålla upp innerspåret inledningsvis men vet inte hur Kaj Widell tänker taktiskt. Nån av duon Rocket Zet eller Elegant körs kanske offensivt och får överta?

Loppanalys:
13 Satchmo S.R.P. var nog inte på topp senast efter lite frånvaro och blev rejält stum till slut efter galoppupphämtning. Innan det har dock hästen varit riktigt bra. Gången innan var ju det omdiskuterade diskningsloppet där Railina och Conrad Lugauer blev diskade för att kört över Satchmo S.R.P. in i första sväng. Satchmo S.R.P. gick då en ruggig upphämtning efter störningen/galoppen. Gången innan det, på Eskils, höll hästen starkt utvändigt Highspeed Call och därinnan nära kvala in i en BC-semifinal. Läget är lite lurigt men ändå svårt att gå emot Satchmo S.R.P.  i tipset här.
10 Quel De La Plesse återkommer efter en dryg månads frånvaro och får Torbjörn Jansson i sulkyn idag vilket känns intressant. Hästen har bra grundkapacitet även om han börjar komma lite till åren och kanske passerat zenit. Chans.
7 Rocket Zet testade Daniel Redén i ett derbykval i höstas utan framgång. Det säger dock lite om stallets tankar om hästen. Har nu fått ett par lopp i kroppen efter frånvaro och det måste snart vara dags för hästen få första segern. Kan eventuellt vara före Elegant här och köras offensivt till spets.
3 Elegant är osäker men skötte sig senast efter lite vila och då blev det också seger från utvändigt ledaren. Ganska billigt gäng dock senast och vecka-vecka-start ger ett litet ?
9 Rune Palema håller bra form och dyker säkert upp där framme när det ska avgöras. Klart bra näst senast och även fullt godkänt i ett klass II-försök på Bergsåker senast.
12 Sith Lord visade fin form under hösten men möjligen lite sämre senast även om han kom snett på det då. Vinner inte så ofta heller men ändå inte borta.
2 Visual Contact provades av Melander i Treåringseliten på Elitloppsöndagen ifjol. Åter efter fyra månaders vila här som nybliven fyraåring. Mycket svårbedömd men aldrig vunnit och borde rimligen vara långsökt ettan ska komma här direkt.
8 Zilverboy Worthy återkommer efter mycket lång frånvaro – 27 månader! Grundkapabel för seger men ska startas igång.

V64-5:
A: 2-8-5  B: 12-7-4-1-10-3  C: 6-9-11

Spetsanalys:
Lurig spetsstrid med dubbla Tarzan-hästar i loppet som säkert inte vill hjälpa Pine Rolls i alla fall. Favoriten Pine Rolls vill säkert till ledning men jag tror inte han tar en längd på invändige Victory On Line sida vid sida. Däremot tror jag att Diego Di Maggio har en hygglig chans skölja förbi bägge de invändiga men den brukar inte köras i ledning och jag gissar på släpp idag också även om toppform på hästen. I andra vågen borde i så fall Not Invited kunna hålla ut Angel of Postman och Manstone´s Classic men vet inte hur Calle Lindblom tänker här?
Massor av parametrar och även om den icke är startsnabb för spets kanske ändå Stefan Melander bombar framåt och får överta efter en bit med Manestone´s Classic?

Loppanalys:
2 Pine Rolls tycker jag gjorde det riktigt bra senast vid första starten över lång distans. Och även om jag inte tror på någon spetsviktoria idag så är det svårt gå emot hästen i tipset. Vecka-vecka start var också närmast ett plus i mitten av oktober.
8 Manstone´s Classic var ruggigt bra för tre starter sedan som två efter ett mycket styggt lopp. Följde upp med klass I-seger och räckte senast inte riktigt i klass I-finalen. Bombar troligen framåt direkt här och lillchans han släpps till spets vilket skulle vara ett stort plus. Chans oavsett löpningsförlopp.
5 Not Invited tror jag kan sitta i ledningen i första sväng om inte Ville får för sig att svara med 4 Diego Di Maggio. I så fall kan Calle välja upplägg och det kan bli bra här.
Finske Derbyhästen 12 Xman Kemp har fart för vinst men var en liten besvikelse senast i comebacken även om han fick ett tufft lopp. Kan inte öppna och hamnar i absoluta kön, dessutom bara en vecka sedan förra starten. Vågar dock inte såga Xman Kemp helt ändå då troligen bästa kapaciteten.
Nämnas kan också att betrodde 1 Victory On Line kanske kan hålla upp spetsen från innerspåret och i så fall leder han länge. Ändå snabba pengar och tror det blir svårt stå in i mål.

V64-6:
A: 10-5-2 B: 4-6-1-9-11-7 C: 3-8-12

Spetsanalys:
Guardian Rose är spetsfavorit men utifrån öppnar också Poker Zet och kanske framförallt Famna Käll bra. Famna Käll ska gå med ett helstängt huvudlag idag men det borde ändå vara svårt komma förbi Guardian Rose.

Loppanalys:
10 Royal Peak gick på barfotabalans senast, sändes framåt tidigt och sänkte allt från dödens. En bra insats som ger tipset i öppet lopp.
5 Dynamaster höll farten hyggligt utan att räcka alls i en klass II-Final senast. Den här uppgiften är dock mycket billigare och även om inte hästen vinner ofta kan det gå vägen.
Bästa hästen är säkert skadedrabbade 2 Guardian Rose som med stor sannolikhet sitter i front också. Har säkert gått framåt med lopp i kroppen men det behövs också för att blanda sig i striden. Leder i alla lägen säkert mycket länge.
Framåt med lopp i kroppen har troligen också 4 Poker Zet gått, om det sedan är tillräckligt för att vinna är dock svårbedömt.
6 Famna Käll öppnar bra och kanske kan trilla ner i rygg på ledaren här? Chans med maxklaff.
1 Caddie Geisha provades ifjol både i Stochampionatskval samt Derbystokval vilket säger en del. Timo Nurmos ligger dock lågt i comebacken men kapacitet för vinst finns. Skor idag planeras.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jorma Kontio V75-Mästare
Nästa nyhet
Jorma Kontio V75-Mästare

Jorma Kontio V75-Mästare

Jorma Kontio fick låna Beckman av Åke Svanstedt i V75-mästarna på Åby och Jorma som kör i fint flyt för dagen förvaltade chansen på bästa sätt och kan nu titulera sig V75-Mästare.

Åke Svanstedt körde själv Mr Picolit som kördes offensivt och forcerades framåt i tredjespår direkt. Svanstedt hade sikte på spets, vilken också nåddes cirka 1350 kvar. Strax efter gjorde Jorma Kontio slag i saken och sände fram Beckman som 1100 kvar släpptes till täten av stallkompisen.

Det kom sedan helt att handla om Åke Svanstedts duo. Beckman såg klar ut mest hela vägen men Mr Picolit bet i snyggt när han veks ut över upploppet och försökte ta sig förbi men Beckman svarade snyggt.

Segertiden 1.13,5/2160 meter, och därmed är Beckman fortsatt obesegrad i regi Svanstedt efter åtta lopp. Noras Bean fick göra grovjobbet i tredjespår på slutrundan och fullföljde bra som trea på avstånd. Quarcio du Chene blev framdragen av Noras Bean sista varvet till en fjärdeplats med nioåringen såg inte som bäst ut för dagen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Årets häst-galan: Melander och Svanstedt segerherrar
Nästa nyhet
Årets häst-galan: Melander och Svanstedt segerherrar

Årets häst-galan: Melander och Svanstedt segerherrar

Åke Svanstedt eller Stefan Melander, det var frågan när Årets tränare skulle utses på Årets Häst-galan i Göteborg på fredagskvällen. Och det blev Stefan Melander som tog hem den tunga titeln. Åke Svanstedt utsågs istället till Årets kusk och hans Sebastian K. tog hem Årets häst-titeln.

Pristagare – Årets häst-galan:

Årets tränare: Stefan Melander
Årets häst: Sebastian K.
Årets kusk: Åke Svanstedt
Årets komet: Oskar J Andersson
Årets äldre: Sebastian K.
Årets tvååring: Denim Boko
Årets treåring: Chelsea Boko
Årets fyraåring: Pato
Årets sto: Fascination
Årets kallblod: Hallsta Lotus
Specialpriser: SHK:s Guldhäst: Olle Goop
Årets uppfödarbragd: Boko Stables
Jim Fricks pris: Henrik Svensson
Travets hedersambassadör: Olle Goop
Helen Anns pris: Catarina Lundström

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Snygga lunchtips med fyra förstarankade

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson