Champion på Halmstadtravet: Peter Untersteiner. Under banans sista tävlingsdag för året avgjordes kuskchampionatet.

Även i Halmstad var det strid på kniven då kuskchampionatet skulle avgöras under fredagen. Peter Untersteiner och Johnny Takter stod inför lunchtävlingarna på 29 segrar vardera. Men den regerande mästaren avgjorde.

Det blev två segrar för Peter under dagen; med Max Bob och Sensational Ida. Det medan Takter körde ”blankt”. Således stannade det på 31-29 till Untersteiner som därmed noterades för sitt sjätte championat på hemmabanan.

Tidigare har han åstadkommit samma bedrift 1999, 2006-2007 och de två senaste åren, 2010-2011.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tim Tetrick årets kusk i USA

Tim Tetrick årets kusk i USA

Tim Tetrick har haft ett lysande år på de nordamerikanska travbanorna. Precis som vanligt. Nu föräras han också titeln årets kusk i USA.

Det är United States Harness Writers Association som utsett Tim Tetrick till årets kusk i USA för 2012. Det med röstsiffrorna 97-33 mot Dave Palone.

Och att 31-årige Tetrick får utmärkelsen är inte särskilt otippat. Han har åter stått för ett makalöst fint resultat under året. Som ordinarie kusk på de fem främsta hästarna under året har det blivit segrar i bland annat Hambletonian med Market Share, flera storsegrar med Chapter Seven och hela fyra Breeders Crown-fullträffar.

Tim Tetrick är för sjätte året i följde den kusk i USA som kört in mest pengar, nästa 18,5 miljoner dollar, och ligger för närvarande tvåa bakom Dave Palone i antal segrar, det med 666 besök i vinnarcirkeln.

Årets tränare i USA blev Linda Toscano. Och det också med överväldigande majoritet bland rösterna. Hon är kvinnan bakom just Chapter Seven och Market Share.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kuskarnas kamp - Slaget om Solvalla
Nästa nyhet
Kuskarnas kamp – Slaget om Solvalla

Kuskarnas kamp – Slaget om Solvalla

Det är V75-finaler med dubbeljackpot på Solvallas agenda under lördagen. Men det är inte bara det som tilldrar sig stor uppmärksamhet. Det väntas också en stenhård match om kuskchampionatet.

En lång säsong på Solvalla är snart till ända. Det hela avslutas under lördagen med V75-finaler. Men striden om landets mest prestigefyllda banchampionat är inte avgjord. Långt ifrån. Det drar ihop sig till en batalj mellan Jorma Kontio och Örjan Kihlström.

Kontio hade under hösten ett rejält grepp om kuskchampionatet på Solvalla men Kihlströms vinterform har varit av bästa sort och kusken har nu närmat sig med stormsteg på sistone. Inte minst efter onsdagens fyra fullträffar, kontra Kontios noll.

Tretton lopp ska avverkas under Solvallas sista tävlingsdag för året. De båda kombattanterna kör i elva lopp vardera. Ställningen inför lördagen är 89 för Kontio och 88 för Kihlström. Den senare har dock fördelen med fyra fler andraplatser (för närvarande) vilket i så fall fäller avgörande om de båda hamnar på lika antal segrar.

Örjan tog hem championatet på Solvalla 2010 men för Jorma kommer det, förutsatt att det håller hela vägen hem, bli den första inteckningen på huvudstadsbanan.

Så här ser kuskligan ut inför lördagen:

(segrar – andraplatser – tredjeplatser – (starter )

1 Jorma Kontio 89 – 60 – 46 (572)
2 Örjan Kihlström 88 – 64 – 62 (588)
3 Erik Adielsson 79 – 72 – 58 (542)
4 Björn Goop 79 – 46 – 61 (496)
5 Åke Svanstedt 40 – 27 – 21 (219)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Reser från Årjäng - till Australien
Nästa nyhet
Reser från Årjäng – till Australien

Reser från Årjäng – till Australien

I dag beger sig en svensk travare i väg på en riktigt lång resa. Ridgehead Cahore tar turen från Årjäng – till Australien.

2011 deltog Jörgen Westholms Annicka i ett antal lopp i Australien och Nya Zeeland, det resulterade i en seger på fem försök. Nu är det dags för en ny svensk deltagare i de största loppen ”down under”. Nämligen Terje Melnäs miljonär Ridgehead Cahore.

Fast det tar ett tag till innan den snart nioårige valacken är på plats i Sydney. Först anhalt blir en tre veckor lång karantänstid i Newmarket, England.

– Det här är en oerhörd chans som man bara får en gång i livet. Att hålla på med det här i liten omfattning och få en sådan chans, det är fantastisk. Det är bara att ta tillfället i akt och åka. Jag tar det som en stor utmaning och en stor upplevelse för livet, säger Terje Melnäs till kanal75.

Ridgehead Cahore, tidigare i träning hos Lutfi Kolgjini, sedan i somras i Årjängsamatören Terje Melnäs ägo och regi, planeras stanna i Australien och Nya Zeeland under fyra månader. Det är storloppspromotorn Klaus Koch som fixat det praktiska kring äventyret och tanken är att hästen bland annat ska delta i nyinstiftade storloppet Great Southern Star (23 mars), som ersatt Inter Dominion.

Det är arrangörerna som bekostar resan för hästen och hästens skötare. Melnäs själv hoppas kunna åka ner i februari och mars.

– Såvitt jag har förstått går en sådan flygresa på mellan 700 000 och 1 000 000 kronor. Utan arrangörernas pengar skulle det inte finnas en chans för en liten amatör att åka. I Sydney ska hästen stå i karantän i ytterligare två veckor, innan han åker till Melbourne där han ska inkvarteras på samma träningskamp som bland andra Chris Lang håller hus, säger han till kanal75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V4-tips till Halmstad
Nästa nyhet
Fredag: V4-tips till Halmstad

Fredag: V4-tips till Halmstad

Omgången: Vardagslunken tar vid ett tag mellan högtiderna och Halmstads V4:a ser riktigt rolig ut med ett lopp över lång distans och en avslutning där ett par namnkunniga hästar ska försöka jag ikapp 20 meter över korta häcken. Streckspelet ser aningen svårlöst ut och jag har svårt att hitta ett vettigt singelstreck. Halmstadbanan brukar vara fin oavsett årstid och eftersom inte midvinterkyla i södra Sverige är chansen stor att man kan köra barfota.

Låset: 1 Staro Freehold  & 7 Starbec’s Macklo (V4-3)

Skrällarna: 4 Super Curious (V4-2) & 15 Sanssouci (V4-4)

V4-systemet
V4-1: 1,5,6,11 (res 7-3)
V4-2: 1,4,5,6,7,12 (res 8-2)
V4-3: 1,7 (res 4-2)
V4-4: 1,4,6,11,13,15 (res 5-8)

4x6x2x6 = 288

576 kr

Dubbelsystemet
5 -1 x 500
4 -1 x 300

800 kr

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

 

V4-1
Fyra streck räcker i inledningen

A: 1-5 B: 6-11-7-3-2-4 C: 8-10

Spetsanalys: 1 Racing Carmody K.K. frontade från innerspåret i förra starten och kan mycket väl göra det igen trots att tränaren själv inte är helt övertygad om det. Utmanas av 3 Opal Street.

Loppanalys: Ett långsdistanslopp där flertalet av tränarna till de mest betrodda hästarna ligger lågt i förhandssnacket. 1 Racing Carmody K.K. hade samma förutsättningar senast och ledde då loppet tills det var 400 meter kvar. Fyraåringen blev tillslut fyra men insatsen var fullt godkänd och motståndet såg klart tuffare ut den gången än vad det gör nu. Med en liknande insats kan han mycket väl hålla nosen först hela vägen till mål och valacken får tipset.

5 Nelly Chap gjorde ett godkänt lopp från fjärde inner senast på V75 och gången innan det blev det seger. Stoet har nu inte startat på ett tag och kanske hade behövt vara i toppform för att kunna rå på grabbarna. Ändå är Mastery-dottern ett tidigt streck.

6 Dean On Line känns även han helt given på kupongen. Hästen hade bricka tolv senast men stod för en mäktig slutrepa i spåren. Han fick ge sig kort före mål mot en smygkörd konkurrent och med rätt resa denna kan är han inte alls ofarlig.

11 On The Road Bi är fartfylld de dagar som han håller sig på benen vilket inte varit fallet i de två senaste starterna. Gången innan det höll sig hingsten felfri hela vägen och då kom följaktligen också seger.

7 Super Minga har ingen rolig rad men är bättre än vad hon fått visa på sistone.

 

 

V4-2
Breathe Out var bra senast men…

A: 5-6 B: 12-4-7-1-8-2-3 C: 11-10-9

Spetsanalys: 1 Lady Metro kan förmodligen svara ut 4 Super Curious men kanske saknar Pethra Prytz den rätta tågan att stå upp mot offensive Jens Laursen.

Loppanalys: Svårt lopp över korta häcken för bara ston men favoriten är befogad. 6 Breathe Out övertygade vid segern senast och upprepar hon den insatsen är hon i allra högsta grad med i matchen. Bortsett från näst senaste insatsen så verkar hon även ha stabiliserat sig men jag tycker det finns ett par intressanta motbud och hon ska garderas.

Tipsettan till 5 Petit Parisienne som testades barfota runt om senast vilket gav fin effekt. Slutstöten sattes in 700 meter från mål och redan med halvvarvet kvar satt stoet i ledningen. Sen var det en promenad i parken till mållinjen och en mycket fin insats kunde läggas till handlingarna. Treåringen har fem segrar under året och i mina ögon känns hon snäppet hetare än favoriten.

12 Lovely Buv känns lite bortlottad denna gång men skulle stoet bjudas in i matchen kan hon vinna loppet. Formen är på topp och hon känns som en kul kantboll i en öppen tillställning.

4 Super Curious har snott åt sig täten i sina två senaste framträdande och näst senast när det rörde sig om kort distans höll det hela vägen för fyraåringen. Nu återigen över sprinterdistans med optimal balans. Passas tidigt!

7 Rosalina Mölgård vann senast men har minusläge nu samtidigt som hon står lite hårt inne i loppet.

1 Lady Metro kan också vara en rysare i sitt livs sista start. Hästen har nu fått ett lopp och skulle hon komma till ledningen är hon inte helt borta då hennes bästa insatser har gjorts i just den positionen.

8 Diva Brodda har gjort fina insatser tre gånger på raken men rankas ner en aning på grund av utgångsläget.

 

V4-3
Låser på Star-hästarna och kastar bort nyckeln!

A: 1-7 B: 4-2-9-5-6-13-12-3-10 C: 11-15-14

Spetsanalys: Bara tre hästar på startvolten och 1 Staro Freehold både vill och kan ta ledningen. Jag ser inte mycket som talar emot det förutom då möjligtvis galopp.

Loppanalys: Ett tvåhästarslopp i mina ögon men fördel innerspårets 1 Staro Freehold som har alla förutsättningar att leda runt ut. Startspåret är perfekt och det ska nog mycket till om Stefan Persson missar täten. Sen ska fyraåringen vara hästen att slå och valacken var duktig vid ett liknade upplägg näst senast. I förra starten blev det galopp men han gjorde det bra efter det och måste ses med bra segerchans. Fyraåringen får utgöra en halvan i låset men singlas på dubbelspelet!

Naturliga motbudet är 7 Starbec’s Macklo. Fyraåringen var andrahandsfavorit i det omdiskuterade loppet där Loads Of Dosh diskades när Romme stod för V75 dryga veckan innan jul. Den gången blev det galopp kort efter start och Conrad Lugauers travare gör nu ett nytt försök. Banker Hall-sonen är kapabel men inte helt säker på benen men felfri är han tillräckligt bra för att plocka ner min tipsetta. Nu slipper han dessutom långresa och bakskor och klarar han bara spåret kan jakten börja!

 

V4-4
Hinner tilläggshästarna fram?

A: 13-15. B: 6-4-1-11-5-8-10-9-14-7. C: 2-12-3

Spetsanalys: Svårt att sia om spetsstriden här men1 Pimi Label kanske kan vara lösningen. 4 Ochoa Bob kanske vill ha ett ord med leken och så även 6 Dunder Pointer. Tror det står mellan dessa tre och risken finns att det kommer gå lite för fort första femhundringen.

Loppanalys: Ett trevligt sprinterlopp med två startvolter och de intressantaste står på tillägg. Där framme finns inga stjärnor i mitt tycke och fältets bästa häst är i grund och botten är 13 Freeman T.Porter. Femåringen är extremt fartfylld men tyvärr lika delar komplicerad och man vet aldrig riktigt vart man har honom. Senast blev det galopp men skulle Korean-sonen ha vaknat på rätt sida kan han blåsa ner det här gänget åkande på slutrundan. Nollan i årets segerrad oroar men han är det allra första strecket jag sätter ut på systemet.

15 Sanssouci har jag jagat i flera starter nu och en seger har varit på kornet länge. Trots många tvåor i raden upplever jag inte att det här är en icke-vinnare utan åttaåringen har stått för fina insatser i tuffa gäng. Från bakspår på tillägg krävs det maximalt flyt men över 1640 måste tilläggshästar köra i tid och hingsten kan få ett fint lopp i ryggar.

6 Dunder Pointer kan vara ett kul outsiderbud. Kusken småhintade faktiskt att det skulle bli seger på Åby näst senast men den gången blev det dödens. I förra starten spurtade han dock vasst efter sen lucka och fyraåringen riskerar att bli bortglömd på strecken. Han har öppnat bra från springspår tidigare och det skulle vara intressant att se valacken i täten.

4 Ochoa Bob var positiv efter tidig galopp i sitt senaste framträdande men har nu inte startat sedan i mitten av november. Är bara formen någorlunda ska han kunna ge de namnkunniga hästarna en match och han har dessutom öppnat bra från de flesta spåren i voltstart tidigare.

1 Pimi Label har inte haft ett så här bra läge på oerhört länge och skulle Stefan Perssons lyckas sno åt sig ledningen kan det hålla en bit.

11 Nana’ Ross stöter på enklare hästar än tidigare och kan vara värd ett streck på kupongen. Stoet efter Viking Kronos ska köras på extrem väntan och behöver lika de övriga tilläggshästarna tur.

5 Butch Super Tex vann från rygg ledaren i början av december och har sedan dess startat tätt. Som senast var han ute på juldagen och hängde bara med från fjärde inner.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Halmstad: "Jag tycker det ser bra ut"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson